Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2015 21:41 - Старите Българи от Козичено - Еркеч
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 9713 Коментари: 22 Гласове:
43

Последна промяна: 22.06.2015 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Интересно е това село в Поморийско Било е голямо село , преди  се е  наричало Еркеч/ ставнало е нарицателно име/  и е имало повече къщи и жители от сегашния областен град Бургас.  В момента,  като повечето  ни села е на доизживяване, едва ли има и двеста жители

По време на Османското робство/ или владичество/  турчин не е смеел да замръкне в него Някои свързват името му с " Премини бързо", в смисъл неудобно и опасно село. Други с козите, поради това е преименувано от Еркеч на Козичено.
Твърди се, че заедно със съседното село  Паницово са били заселени с българи на Аспарух, доверени хора, да охраняват  днешния Дюлинския проход.  Има логика , в близост минава стар, римски път.  Но най-интересно им е прозвището, наричат хората от двете села китайци.

За пръв път го чух като дете, когато по адрес на слизащи от камион, някой каза, че дошли китайците.  Очаквах да видя китайци, но нищо подобно.  Обаче всички си приличаха по облекло и  по физиономии, като  братя!
  Питали са Фол, защо ги наричат китайци, той останал изненадан, за пръв път чувал  това.  Явно е неофициално наименование,  израз на присмехулно отношение.
Като поръзсъждавах, стигнах до заключение, че ги наричат така, не защото расово принадлежат към китайците , а заради  голямата  им физическа прилика.

Иначе в изобретателност на гафове и дяволии едновременно нямат равни . На някои и аз съм бил свидетел

В Соц време от склад за строителни материали се крадяло много.  Принудили се да сложат пазач, еркечлия.   Кражбите спаднали рязко, но не напълно.  Това озадачило ръководството.  Направили нощна проверка.  Пристигнал камион от Еркеч и пазачът се обърнал към съселяните си, казал им да влизат.  Знаят как да пипат, взимат само това, което им е необходимо.   Като ги нарекъл с любимата дума- кафадари.
Да , така е, не грабят безогледно.

По време на голяма суша, направили молебен за дъжд едновременно с близкото село Горица.  Всяко село принесло  в жертва агне.  В Горица паднал пороен дъжд- В Козичено нито капка.  Оклюмали хората, защо ги е подминал дъждът?.  Тогава някой се сетил и им напомнил, че станалото си е в реда на нещата, забравили ли са, че са откраднали агнето от Горица?

Мъжът на братовчедка на баща ми гледаше кози и заради тях живееше извън града Но скоро се завърна.  Без тях. 
Запитах го ,какво е станало със седемте кози?
С болка ми разказа.  Скарал се с еркечлия/  еркечлиите живеят на края на града-срещу ранчото му/ . През нощта излязла голяма буря. От гърмежите и проливния дъжд нищо не усетил .  Козите били в съседната стая, минавало се през неговата. .Сигурно си е и пийнал.  Сутринта като отваря вратата, какво да види, на всичките кози главите отрязани. Но месото непипнато.  Казах му, че трябва да се радва, че този, както е подкарал козите, като нищо е можел да заколи и него.
Не обърна внимание на приказките ми, каза, че такова нещо само еркечлията  може да  е направил.  И веднага обясни, че съди по това, че са взети само хлопките, друго не е пипано.

Приятел колекционираше керамика от преди войната.  Някой му казал, че ще намери в Еркеч.  Не можах да го откажа, с думите ,че  по скоро еркечлии  ще вземат от него нещо, отколкото той от тях . Накрая отидохме. Упътиха ни към човек, чиято къща беше в центъра на селото .
Отворихме вратата и влязохме. Нямаше никой.  По едно време гледам, един прескача през оградата, независимо , че входната врата беше отворена.  Каза ,че е собственикът.  На въпроса защо минава през оградата, отговори, че така бил свикнал!
Разбира се, нищо не взе моят приятел, цените на този кафадар  бяха Корекомски

Баща ми разправяше, че на времето, когато Еркечлии идвали в града/ още преди да се заселят  за постоянно в него/,  първата им работа била да купят бял симид и геврек и ги ядели едновременно.  Местните се смеели и им казвали, че хляб не се яде с геврек, но те твърдели ,че е много вкусно

Много истории има свързани с Еркеч, но може би по-нататък.....



Гласувай:
43


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. pvdaskalov - * ! *
22.06.2015 22:04
Колоритни истории, разказани умело!
П и е р
ПС - Веднъж и аз да съм пръв с коментар на твой постинг, Ваньо. Утре ще се черпя една боза по този случай.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Пиер!
22.06.2015 22:43
Еркечлийските истории нямат край Има още едно село, Бата, чийто хора си приличат с Еркечлии На всичкото отгоре има една махала на края на града от селяни на Еркеч и Бата Един от тях, доста черен, сигурно от Бата ме отказа от земеделието Имах място , като градина, но той се научи да пуща овцете в него Остригваха всичко нула номер Два пъти го хващах Първия път се размина с обещания, втория път- жесток скандал и веднага реших да се оттеглям, защото не се излиза на глава с такива Ако този спре, което не е много за вярване, ще се появи друг и излиза ,че ходя, за да се ядосвам?
Лека нощ!
цитирай
3. litatru - :) Здравейте!
22.06.2015 22:51
И аз съм чела, че това село се нарича Козичено от козли = eркичи, които са били водачи на стада.
Благодаря за интересния постинг.
Развълнувах се от него, защото си спомних за гр. Поморие, който е в близост до това село и за детските си години, изкарвани през летните месеци в този град. Спомних си и за Яворовите скали, легендите около неговата личност; за солниците, през които се разхождахме; за широката и дълга плажна ивица, която обхождахме от край до край (на отиване хващахме загар от едната страна на тялото, а на връщане - от другата); за прекрасните дюни, където играехме до насита и за морето, бистро като сълза... Уви, сега там не е така!
Поздрави и приятна нощ - Литатру!
цитирай
4. tikoev - Еркеч произлиза от "еркек...
22.06.2015 22:56
Еркеч произлиза от "еркек", т.е. "мъже". :)
цитирай
5. donchevav - Беше ми много интересно да прочета ...
22.06.2015 23:42
Беше ми много интересно да прочета за такива колоритни местни нрави! Благодаря! Поздрави!
цитирай
6. litatru - :) Здравейте!
23.06.2015 06:35
"Козичино е известно още като Еркеч. Най-популярната теория за произхода на името на селото - Еркеч е, че произхожда от турското словосъчетание - "еркен геч" т.е. "мини-замини" или "мини по-бързо". Тъй като това словосъчетание е своего рода призив за спешно действие, то при бързо изговаряне се редуцира до "еркеч".Друга версия от топонимиката на селището, пак от турски език, се свързва с "еркичите"- козли, водачи на стадото" - От Уикипедия (с. Козичено)
цитирай
7. leonleonovpom2 - Поздрав с усмивка, Литатру!
23.06.2015 06:45
Прекарвала си лятата в Поморие като дете?1Да, преди години , докато имаше солници и природата беше непокътната, Поморие беше прекрасно
Даже , през лятото ,имах познати солари и ходех да им помагам Карал съм даже и влакчето с вагонетките сол, в шести, седми клас
Атмосферата беше невероятна Сега , даже не ми се ходи там
Имах един приятел, добър шахматист, наричаха го Фишер, той с погнуса определяше вече новият град като еснафски Постепенно и аз почвам да мисля, че е такъв!
А ти имаш ли връзка с Поморие?
Приятен ден!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Тикоев!
23.06.2015 06:51
Може и да си прав Тогава версията, че са изпратени прабългари за охрана тук е вярна Ще пратят мъже естествено Но тя много не се връзва с археологията Защото най - ранните веществени доказателства са от преди около 400 години, за предшестващите 1000 години няма нищо Иначе браковете са били в затворения кръг на селото, затова хората си приличат
Има и други версии разбира се, едната , основна, че идва от козел, затова и турското име е подменено с Козичено
Приятен ден!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Венета!
23.06.2015 07:09
Благодаря ти от с9ърце!
Козиченци са особняци и привличат вниманието на всички, особено изследователи Жалкото е, че това село загива, като много други....

До Обзор има едно село Баня, то също загива Неговото име не можах да установя откъде идва Никога не е имало Баня
Може би са мечтаели да имат Баня Един приятел твърди, че през турско дошъл благородник и се заселил тук- някъде от Полша Бил Бан! Оттам идвало името Звучи логично , има имена Бано на мъже Но на една местност между Баня и Слънчев бряг мисля, че установих откъде идва името Никой не знаеше Докато един ден се сетих да питам, живели ли са някога там чужденци? Да, италианци Точно тях подозирах Орто означава зеленчукова градина или изгрев Продължих да разпитвам , имали ли са зеленчукова градина Присмехулно отговориха, че в този камънак нищо не вирее, камо ли пък домати Стана ясно ,че е Изгрев Наистина, разкошен изглед има към изгряващото Слънце
А козиченци приличат на арменците по поведение Арменец като те излъже ще махнеш с ръка, защото знаеш, че не е със злоба- от една страна , а от друга- това е за очакване от тях, защо си се хванал
Докато на други за същото ще се ядосаш
Така и с козиченци - за същото на други ще се ядосаш, защото ще те изненадат сигурно, но от тях е за очакване
Приятен ден!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Литатру!
23.06.2015 07:15
Благодаря ти, първата комбинация относно името , не я знаех с точност Чувал съм да казват ,че е опасно, несигурно място, особено за нощуване, даже, че имали специално гробище ,където заравяли убитите преминаващи
Много е вероятно името да е свързано с Еркеч-геч
Приятен ден, с усмивка!
цитирай
11. litatru - :) Здравейте, Лъв! (leon......2)!
23.06.2015 07:39
В Поморие имаше и току- що уловени попчета и калкани, които всеки можеше да си закупи от рибарите на кея и да си ги изпържи (сготви на чорба). Сега - не! Имаше естествена природа - сега - не! Имаше кокетни къщички недалеч, но все пак на почтено разстояние от плажната ивица, а сега има огромни жилищни блокове, които са я превзели с панелните си ( или тухлени) туловища. Няма и помен от красивите дюни. Съдбата на солниците не ми е известна. ПОМОРИЕ ВЕЧЕ НЕ Е ОНОВА ДЕВСТВЕНО РАЙСКО КЪТЧЕ С МИТИЧНАТА ФИГУРА НА ЯВОРОВ пред която благововеех.
Поморие радваше сетивата ми. Вече не ме привлича.
цитирай
12. leonleonovpom2 - Така е, Литатру!:)
23.06.2015 08:44
Спомням си колко тежко преживях новината, бях на 12 години, че солниците ще се унищожават и застрояват Успокоявах се, че няма да е веднага , ще минат години Да, минаха години и Малката Русия е факт / защото апартаментите основно са закупени от руснаци/
Градът с тези опасни според мен строежи загуби чара си Няма я тази полудива природа, няма го това спокойствие и усещане за спряло време!
Царува еснафщина!
Приятен ден , здраве и успех!
цитирай
13. colyo - ....Еркеч....
23.06.2015 09:36
....двама еркечлии се срещнали и единия попитал другия:
-Накъде си тръгнал?
-Ако ти кажа ще трябва да се връщам :))

....двама еркечлии отишли за пръв път до морето и единия възкликнал:
-Бреееей колко много вода!
....пък другият го попитал:
-Ами ако беше ракия?
-Ъ колко ракия е? :)))))

Преди няколко години ми разказаха нещо интересно. Бях на гости на приятел в с. Кости и той ми сподели, че хората от съседното с.Българи (бивше с.Ургури) твърдяли, че са чисти българи от аспарухово време и не се сродявали с никого другиго освен с еркечлии. Интересно ми стана, че еркечлии също твърдят, че са чисти българи и си вземат булки и мъже само от Ургури.
цитирай
14. leonleonovpom2 - Чудесни истории, Кольо!
23.06.2015 16:20
Така е, Еркечлии твърдят ,че са чисти Българи, заедно с тези от Паницово, а да и Българи долу! Твърдят, че са пратени да пазят проходите
Но разкопките в Еркеч не откриват живот преди повече от 400 години
Иначе наистина доскоро бяха затворена система, нямаше бракове с външни
Но пък не са по - малко забавни от шопи или габровци
Поздрави и приятен ден!
цитирай
15. metlichina - :)
23.06.2015 20:30
Обикаля еркечлия поморийските улици с биволски рог в ръка. Търси от къде да купи катрань. Вижда един магазин с много шишета и влиза. Обръща се към човека с бяла престилка:
-Кафадарь, имаш ли катрань?
-Какъв катран, бе! Не виждаш ли, че това е аптека!?
-Че кво харчите в тъз аптека?
-Какавани харчим!
-Брей! Таки съ харчат – сал ти си останал!...
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей цвете, метличина!
23.06.2015 22:47
Истински ме развесели!
Хуморът на еркечлии е истински, няма нагласено в него Направо си извира от тях Повечето ще кажат , че е от простотия, от това ,че не са в ход с времето, но дори и така да е, съумяват да развеселят, да повлияят на настроението и човек поне за малко да забрави лошото
Може даже да не усещат какво правят, но ефектът е такъв

Те са като арменците в лъжите
Няма начин арменец, ако си в контакт с него, да не те излъже за нещо Но има разлика в лъжата на арменеца и на гърка Гърка , ако те излъже, ще те хване яд, че си се вързал на тъпа лъжа Докато на арменската ще си спомняш с усмивка Вързал си се, защото временно си забравил ,че имаш арменец насреща, той не може без лъжа И не влага зъл умисъл в нея , не търси печалба, просто занаятът му е да лъже
Еркечлията е като арменеца, занаятът му е да прави гафове и странни дяволии , за които човек дълго ще се подхилва като се сети
Както в твоето описание за случилото се в поморийската аптека Впрочем тя беше една само Като дете си спомням ,имаше авторитетен аптекар с интересна фамилия-Хитров, подходяща за тарикати като еркечлии!
А и фамилията на култовия доктор на града също всяваше респект - д-р Мечкаров, подходяща за гонител на болести!
В къщи идваше обикновено да ме имунизира или да прегледа дядо ми по бащина линия и да му пусне кръв с пиявици от езерото сигурно Попивах всяка дума Обикновено казваше на баба ми Иваница/ не по лично име, а по името на дядо ми/, че лошото и този път се е разминало Докато веднаж като дойде, прегледа дядо ми и поиска аз да излеза Дядо ми беше видимо подобрил състоянието си Аз стоях до вратата , наострил уши Той и каза от другата страна на вратата, да се стяга, дядо Иван си отива На другия ден почина
И Поморие си имаше колоритни личности
Приятна вечер!
цитирай
17. makont - Чешити, както се казва!
24.06.2015 14:59
И всичко с мярка. Усмихна ме! Поздрави!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей, Мая!
24.06.2015 21:52
Благодаря ти!
Да , с мярка, така е! Плюс това, дори те да я превишат неволно, аз пък няма да допусна да се превиши мярката!
Това ми е професионално
Приятна вечер!
цитирай
19. voulgaros - ТОВА ИМЕ Е ТОЧНО ТРАКИИСКО. . . ИМА ЛИ ...
25.06.2015 02:15
ТОВА ИМЕ Е ТОЧНО ТРАКИИСКО...ИМА ЛИ МНОГО ТРАКИ И ТРАКИЙКИ В ЕРКЕЧ ??

ТУРКО-ТРАКИ ИМА ЛИ ДОКТОРЕ ??

СИМЕОНЕ, КАЖИ НА ТВОЯ ГУРУ--ЧЕ ЩЕ МУ .......НЕ ПУСКА МНЕНИЯ В САИТА СИ.

БИВА ЛИ ТАКЪВ ТРАК ДА БЪДЕ ТАКА ПРЕДУБЕДЕН И ПРИСТРАСТЕН ??

МИСЛЕХ ЧЕ ТРАКИТЕ СТЕ БЛАГОРОДНИЦИ ?

ААА, И ЩЕ ИМА ГОЛЯМО ШОУ НА 17 ЮЛИ -- НАШИЯТ ТУРКО-ТРАКИИСКИ ГУРУ ЩЕ МЕРИ СИЛИ С ВЕЛИКИЯ ДОКТОР КИРИЛ МИЛЧЕВ ПО ТВ СКОТ.
цитирай
20. leonleonovpom2 - Интересни новини ,Вулгарос!
25.06.2015 09:04
Не знам кой имаш предвид за мой гуру, може би Павел Серафимов, но "турко "не се връзва с него
Както и да е ,не се интересувам от хипотетичен гуру, аз съм си гуру, ако някой много държи да го имам
Ако той е опонент на Милчев, двубоят е предварително ясен Милчев със смешни цитати и аргументи не може да окаже никаква съпротива Той просто не е наясно какво защитава самата теза е смешна Българите нямали връзка с автохтонните траки Който твърдял това застрашавал държавната сигурност Явявал се призракът на Коминтерна Ако има фобии от Коминтерна ,да направи справка и да види, че Коминтерна е разпуснат отдавна и няма претенции към държавната ни цялост
А сега ще изпитам тебе, да чуя отговорите ти

Нали гърците са автохтонни Имало поне 30 държави Като са автохтонни, няма ли опасност сега някои от тях да поискат независимост?-Коринт, Мегара, Тива и така нататък?

И нещо друго
Гърците в древността не са били единни Всеки срещу всеки И затова не са успели да създадат сами обща държава/ за кратко само Спарта ,за около 50 години, но с железен юмрук/
Сега обаче не е така, гърците са пример за единство, сериозно го казвам Това единство се определя като гражданско общества Млади защитават пенсионери, пенсионери-млади
Нещо не се връзва сегашното им пведение с това в миналото Как си го обясняваш?
цитирай
21. voulgaros - ЕМИ НЯМА ДА ЧАКАТ ВУЛГАРИТЕ ИЛИ Т...
25.06.2015 09:39
ЕМИ НЯМА ДА ЧАКАТ ВУЛГАРИТЕ ИЛИ ТУРКИТЕ ДА ГИ ЗАЩИТАВАТ.




А ВИЕ БРАТКО ДОКТОР-ИНГЕНЕРОС....ВИЕ ВУЛГАРИТЕ МОЖЕ ДА БЪДЕТЕ ДЕФИНИРАНИ И КЛАСИФИЦИРАНИ КАТО 1: СЛАВОГЛАСНИ ЦИГАНИ, 2 : КАТО СЛАВОГЛАСНИ ГЪРЦИ, 3: КАТО СЛАВОГЛАСНИ ТУРЦИ .



КОЕ ОТ ТРИТЕ СИ ИЗБИРАШ, СИМЕОН ТРАК АГА ДОКТОР-ИНГЕНЕР ?
цитирай
22. leonleonovpom2 - Завърши ли вече, вулгарос!
25.06.2015 13:50
Образованието имам предвид
Ще ти дам два отговора!
Първият е славогласни гърци! По тоя начин ,понеже и трите ги поставяш наравно, следователно са заменяеми, гърците стават автоматически турци и цигани/ като нас/ Според избора!
Това ,че циганите са славогласни гърци , да не те притеснява. И едните , и другите са семити!
Не ми отговори на въпросите в горния коментар, но не си длъжен, разбира се Може и да не можеш пък, не е престъпление! В никакъв случай!

По - интересното е, да ми дадеш повече подробности за диспута На книга знам как ще протече, може да има разлика на живо, та дай подробности!
Приятен ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9136253
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102593
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031