Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2015 21:53 - Стара, Велика България
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 13854 Коментари: 42 Гласове:
39

Последна промяна: 18.11.2015 22:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Гледам периферно, че се е заформил хубав спор, дали България е Била Велика наистина в името си, че и Стара...?! Или е друго?

Думата,  препъни камък е Магна Елада На времето , след дълго очакване , великодушно посочих на елинофилите къде е, след като  в резултат на дълго търсене не успяха да я открият, на картата,  освен да я цитират по име само

Идва от латинското Магнус ,което наистина е велик!
Но не е само велик Няма и защо да е Велика Елада в днешна Южна Италия По-скоро става дума за второто значение на магнус- Голям Виж,  тук  идеално пасва Как може наистина разпокъсана  Елада да е Велика, смешно е, иначе голяма с италийските полиси като Неа полис например- може !
Така ,че поддържам мнението ,че в случая става дума за голяма

Възможно е и такъв смисъл за се влага за Кубратовата  България
Тя не е единна, Кий е отделно брат му Кубрат или Ховрат, така ,че в преводът от латински, ако става дума за Магна, вероятно по-правилното е  - Голяма!

Тези думи -  голям и велик преливат една в друга
Французите например назовават великите царе от древността с Гран Гран е Александър, Константин - също Само ,че смисълът на гран -  Голям,  означава,   че е  велик, не голям по размери Впрочем никой не е посочвал, че Александър е голям на ръст!

Що се отнася за име,то безспорно би трябвало да е Велик, Велико, Велика, не Голям
Има дори римска императрица Магния Урбика! Велика или Величка, това и е името, не Голяма!

И за десерт, нещо много ивтересно
Странджата е пълна с имена, уникални! Сигурно идват от тракийското ни минало
Едно от тях е Маньо или Маню! Някой сигурно примитивно ще обясни името, защото ние ,Българите по начало сме примитивни, всякакъв недоучил и неподдаващ се на обучение тарикат  може да ни изработи,  с израза - Мани тази работа!
Че оттам идва името?!
Не! Категорично, името означава Велико или Велик!
Ето една връзка на траките с древните римляни и предхождащи ги етруски и фриги!
Излишно е да се добавя нещо към това

А що се отнася до Стара/ веккия/ или Велика България, основателно името може да означава и Голяма България Което не е много далече от Велика
Не може да е  Велика една  държава, а да е джудже по размери, трябва и да е голяма държавата!
Ако наистина я има А я има, за разлика от Магна Елада, която е  по- скоро географско понятие!





Гласувай:
39


Вълнообразно


1. pvdaskalov - * ! *
19.11.2015 08:06
Както винаги, оригинална обосновка. И правдива!
Бих добавил като пример Голямата пирамида на Хеопс върху платото в Гиза. Тя е определена като "great", но се превежда и като Великата пирамида. Интересно Англия дали е Голяма или Велика. Със своите колонии, според мен, е била голяма. Ако англичаните имат нещо велико, то е дипломацията им.
Поздрави, Лео!
П и е р
цитирай
2. leonleonovpom2 - Благодаря ти, приятелю Пиер!
19.11.2015 13:27
Така е ,тези думи са сс двоен смисъл голям и Велик!
Вече въпрос на тълкувание е кой ще се приеме
Да, английската дипломация е велика, безспорно!
И най-великото и творение е, необявяване на война на СССР през 1939 година Просто са гледали, като в шаха с ходове напред Може да е изглеждало правилно, принципно, но не са го направили!
Ако бяха наши дипломати, щяха да го направят и да подпишат смъртната присъда на страната
Иначе има дребни грешки, не е абсолютно нищо човешко, особено по отношение на нас !
Но факт е, че си вади поука от грешките и не ги допуска отново и отново!
Да, при Великобритания се проявява двойният смисъл на думата В името е Велика, а първият превод на думата е голям
Склонен съм да приема, че е Велика!
Най- голямата империя по това време в света, наложила и езика си , с всичките му кусури като водещ в него!

Приятен ден, приятелю!
цитирай
3. indiram - Здравей, Леон!
19.11.2015 14:20
Как са наричали България - Велика, Голяма, Магна, Гран(д), Грейт и т.н. Важното е, струва ми се, че България е била, е и ще бъде! България беше и НРБ и РБ е, а на английския (латинския), който ни се вменява (унификация - какво да се прави?), е BG (БГ) - защото "Г"-то си е най-българска буква.
Да не забравя, една асоциация - Голяма България - Грейт Бритън - тези буквички провокират въображението. Удивително! ГБ (БГ) - Случайно ли е или не?...
Името Маньо е кратка форма на няколко имена - Емануил, Манол и др., и в народния говор името Маньо придобива значение и на Човек (Човеко, Човече), който се е забавил, закъснял.. Айде, бе, Маньо, най-после дойде.
Има и друг момент - дали не е получено от МаГнио, т.е. от Магнус
В "Мани тази работа." - мани означава остави, отмахни (изяжда се буква "Х" - явно и без нея се разбира смисъла), откажи се...
Стара ?! - хората казват: "Стара е ...". С други думи, Стара - Възрастна, Мъдра, Видяла (преживяла), и защо не и Велика или Голяма (съобразителна, примерно)... Имаме удивително много думи, за да разнообразяваме речта си. Представете си една лекция, в която непрекъснато се повтаря Грейт или Гран(д)..., макар, че ако се отнася за България, точно така трябва да се говори, за да запомнят хората, Че България е и Грейт, и Гран(д), и Голяма.. Винаги БГ.
Подкрепям тезата, че България е Велика и Голяма!
Поздрави!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Индра!
19.11.2015 15:31
Хубав коментар си направила!
За мен е предостатъчно, че скромният ми материал е ангажирал вниманието ти!

Приятен ден!
цитирай
5. anonymousbulgaricus - Спорът не се е "заформил&q...
19.11.2015 15:50
Спорът не се е "заформил" в блогова среда е стар и ти даже си участвал в него. http://anonymousbulgaricus.blog/history/2012/07/13/niakolko-vyprosa-i-povodi-za-razmisyl-koito-porajda-imeto-qu.978754
Има над 16000 прочита.
цитирай
6. leonleonovpom2 - Добре де, Анонимус!
19.11.2015 19:29
Кажи добър ден или добър вечер, нали си френски възпитаник, макар и анонимен!
Да си проличи!
Или си от френския чуждестранен легион
Прегледах ти постингите, 24 на брой, в кой точно съм коментирал Не видях някой за името на България Клишев твърдеше даже, че била безименна и ти го хвалеше, не беше отдавна Това ли поддържаш или аз не съм разбрал правилно била земите на Българите или някаква подобна глупост
Интересно ми е не за друго, а да видя, да не би да съм си променил мнението!
Доколкото се познавам, ти може по- добре да ме познаваш, може да е претърпяло някакво развитие, но в никакъв случай не ползвам наготово чуждо мнение!
Та какво искаш да кажеш с това изречение, поясни!?
Колкото и да ми е гадно да се занимавам с анонимни, вчера един клетник опита да ме тероризира, към теб имам по- специално мнение, виждаш ,че ти отговарям и то учтиво
Цезар поиска студията ми за Анхиало, чакам адрес и ще му изпратя, ако желаеш и на теб ще изпратя!
Подарък!
Да видиш, че не съм анонимен!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Да, вярно е!
19.11.2015 19:41
Но съм участвал анонимно!
И съм те поздравил!
И съм разкрил кой е анонимният
Сигурно съм гласувал положително, сега повторих!
И"ма известна разлика, в твоето и моето мнение, което ни най малко неми пречи да оценя написаното и не ми е попречило
Може да си по-лаконичен, препоръка, защото многото думи освен многознаойство и разводняват същността!
цитирай
8. kalabak - ЗА ВЕЛКА БЪЛГАРИЯ
19.11.2015 21:45

Преди двайсетина години О. Н. Трубачев предложи твърде интересено обяснение на същността на израза Мегали Моравия у Константин Багрянородни. Според него този израз означава „вторично усвоен”, защото в описанието на Велика Моравия не става въпрос за Моравия в днешна Чехия, а за област, намираща се при вливането на река Сава в Дунав. Трубачев уместно отъждествява тази двойка „Велика Марвия” – „Моравия” с известните „Магна Гърция” (т. е. Сицилия и Южна Италия) и собсвено Гърция, с Великобритания и Бретан в днешна Франция, с Малорусия и Великорусия, с Малополша и Великополша, които означават не толкова някакво шовинистично политическо величаене, а указват посоката на усвояване на нови територии, сиреч направлението на усвояване.
Изхождайки от обяснението на Трубачев, подкрепено с убедителен доказателствен материал, и свързвайки го със съобщението на Патриарх Никифор, че въстанието на Кубрат и обявяването му за самостоятелен владетел е извършено в 635 година, съвсем логично е изразът Мегали България да се преведе не като „велика, стара”, а като „нова, новоустроена”.
цитирай
9. kalabak - Имената Маньо, Маню
19.11.2015 21:46
Имената Мано, Маньо, Маню, Мане, Манчо, Манко и пр. нямат и не могат да имат никаква връзка с латинското магна „велик”, а произлизат от Манол, което от своя страна възхожда към Мануил, Емануил, което означава „Бог е с нас”.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Не съм много съгласен , Калабак!
19.11.2015 22:20
Специално за Маньо на италиански означава ВЕЛИК голям! По какъвто начин в италианския от латинския е дошъл велик, по същия се е съхранил велик и в Странджа! Не говоря празни приказки за велик, моля ти се!
Не виждам защо ще търсим Маню или Маньо в Гръцки и то с такива гимнастики от Емануил, като едно към едно го има в италианския същия? От чувство за малоценност ли!
Ако я продаваш, търси друг купувач, мен не ме брой!

Да, разбирам силното ти желание да смачкаш написаното от мен и ти влизам в положение, но няма как да те подкрепя!

За твое сведение Странджа е пълна с топоними от тракийски произход, със стотици непроучени тракийски могили и там има неща ,които не са открити, а на други не се дава гласност
Резово си носи тракийското име -на Цар Рез, както и Резовска река
Не на мене тези!
цитирай
11. barin - Велика България
19.11.2015 22:21
По времето на кан Кубрат се основава Велика България. При цар Симеон също е велика-самия цар е велик, имаме златен век( чел си и си гласувал за моите теми по тези въпроси) Волжка България винаги е била по-голяма от Дунавска, но не е била нито империя, нито велика.Тя е била значителна държава, която е разположена на пътя на коприната и с нея са се съобразявали другите. През останалото време България не е била велика, но през IX век в Европа е имало три държави- Византия, България и Франкската империя. Така, че има с какво минало да се гордее България.
цитирай
12. leonleonovpom2 - Що се отнася до нова българия,може и така да се приеме!
19.11.2015 22:47
Но то не е много по - различно от Голяма България, просто я допълва
След като се явява нова България например, следователно има и Стара Е, Новата и старата, погледнато географски, заедно правят Голяма
Не виждам Някакво епохално откритие
Да има сръбска Моравия, открадната от нас, заселена през Средновековието с Българи!
Относно убедеността ти, че е доказано,че не означава Голяма или Велика , а нова не е никак, ама никак убедително, че означава Нова по адрес на Аспарухова България! Ако тя наистина е Нова, както се твърди, би трябвало точно тя да носи това име А го няма?!
Какво ти е тълкуванието по въпроса?
За Аспарухова България! Нова ли е, Стара ли е, велика ли е, каква е?
цитирай
13. leonleonovpom2 - Поздрави!
19.11.2015 22:58
barin написа:
По времето на кан Кубрат се основава Велика България. При цар Симеон също е велика-самия цар е велик, имаме златен век( чел си и си гласувал за моите теми по тези въпроси) Волжка България винаги е била по-голяма от Дунавска, но не е била нито империя, нито велика.Тя е била значителна държава, която е разположена на пътя на коприната и с нея са се съобразявали другите. През останалото време България не е била велика, но през IX век в Европа е имало три държави- Византия, България и Франкската империя. Така, че има с какво минало да се гордее България.


Може би не си обърнал внимание
Магнус има смисъл на велик и на голям
Голям и велик преливат едно в друго, обяснил съм го
Затова е позволено според случая да се търси и едното , и другото Който ,както вижда нещата!

Що се отнася до Симеон, дано да подмине темата хабилитирания анонимен историк
Не знам защо, не ми е много ясно, той го счита за голяма издънка Та веднага ще те апострофира и то люто, че Велик са го нарекли векове по- късно възрожденците, които не били много наясно с днешното тълкуване на Средновековната ни история и затова са допуснали капитална грешка!
Издънката Симеон станала Велик!

Спокойна нощ!
цитирай
14. kalabak - Името Емануил
19.11.2015 22:58
Името Емануил е древноеврейско и означава "Бог е с Нас". Така пророк Исая назовава Спасителя в пророчеството си за идването Му.

„ Затова Сам Господ ще ви даде личба: ето, Девицата ще зачене и
ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил .”
/Св.Библия, Стар завет, Книга на пророк Исая 7:14/

И проф. Илчев, и проф. Заимов в своите речници на българските имена са единодушни, че имената Мано, Мане, Маньо и пр. произлизат от това еврейско име.
Пък ти си прави каквито искаш "етимологии".
цитирай
15. leonleonovpom2 - Е, Калабак!
19.11.2015 23:13
Аз пък не мисля така и съм се обосновал!
Нека тези авторитети или по- правилно, поддръжниците им да опровергаят доводите ми!
Маньо , е едно към едно с италианския, не, аз ще гоня Емануил като двойник
А Манчо също може да се свърже с италианския, като левак, долен човек и така нататък Като дете ме плашеха с циганина Манчо, когато не слушам!
Май в случая Манчо няма нищо общо с" Бог е с нас", не мислиш ли и ти така? А с долен и подъл човек!
Има фамилии при нас Каприев, Канариев , Бадаров!
Какви са според тебе?!

Извинявай, аз и на авторитетите в моята област не прощавам, когато виждам пропуск
Ако прощавах, нямаше 17 години да се произвеждат основни продукти за медицината/ не лекарства, а опаковки/ по мои рецепти и американски представители на фирми да ме титулуват изобретател!

Защото авторитетите твърдяха дотогава други неща?....
цитирай
16. leonleonovpom2 - Да, благодаря за разрешението, калабак!
19.11.2015 23:34
С него се чувствам по- уверен, отколкото нормално съм
През годините се нагледах на какви ли не" авторитети"
та не робувам на никакви авторитети, защото се смятали за такива Стават, но след като се убедя ,че са такива наистина Или , ако са ме грабнали от прима виста
да оставим философията...

Не ми отговори, пише ли някъде за Аспарухова България като за Нова, подобно на ВеликоМоравия?
Защото ачик ачик е нова, нали така!?

Ако пък наистина не е Нова, това е много сериозно доказателство за една друга теза, сещаш се за коя, нали?
цитирай
17. leonleonovpom2 - Отметнал си се от Манчо!
20.11.2015 12:46
kalabak написа:
Имената Мано, Маньо, Маню, Мане, Манчо, Манко и пр. нямат и не могат да имат никаква връзка с латинското магна „велик”, а произлизат от Манол, което от своя страна възхожда към Мануил, Емануил, което означава „Бог е с нас”.


Правилно, не е удобен!
Неудобното се маха, не че Маньо от Емануил е Много удобно

В Странджата е живяла компактно тракийско , а не гръцко население Няма защо да ползва Емануил , за да извлече Маньо от него , което и на италиански е велик!

Калабак, авторитетите също грешат Те са истинските авторитети, които си признават грешката! На мен се е случвало авторитети да ми кажат ,че са сгрешили- по отношение на мен и работата ми, в смисъл ,че са ме недооценили и ми са се извинявали До живот ще пазя добри чувства за тях!!
Няма нищо срамно в това, да признаеш, че си сгрешил
Аз не греша в момента !
Но не съм убеден, при това никак, в произхода на Маньо, Манчо от Емануил

Не отговаряш на неудобни въпроси
Защо тълкуванието на Аспарухова България не е Нова, след като според тебе Нова е доказано че е, а не Велика или Голяма?!
Защо ме плашеха с Мончо циганина като бях малък, че ще ме прибере в торбата Манчо има връзка и с долен човек или левак
Какво казват авторитетите по този въпрос?
Каприев, Бадаров, Канариев, това еврейски имена ли са, гръцки ли са, какво е мнението на авторитетите?!

Не се заблуждавай Трако - римските / фригийски/ връзки са много по-стари от всякакви други!
цитирай
18. poslednijatcolobar - Стара Велика България
20.11.2015 13:20
Стара Велика България е, разбира се, неологизъм, също като Византия и прабългари. За съвременниците си тя е била просто България. Ние използваме това понятие като отграничително, когато става въпрос за времето преди разделянето на петте братя. Тези братя - Аспарух, Котраг, Кубер, Баян и Алцек, не създават нови държави; хазарите, чрез нашествията и опустошенията си, разпарчетьосват България и "създават" нови държави в разклоненията, които спират да граничат едно с друго
цитирай
19. anonymousbulgaricus - Интернет комуникацията, даже на ...
20.11.2015 13:31
Интернет комуникацията, даже на френски не предполага този тип учтивост - защото пишеш коментар под пост на човек, който не познаваш и т.н. Но, "Добър ден", да сме учтиви - не пречи, даже е полезно в дефицита на възпитаност, в който живеем.

Дал съм ти линк към поста, там си коментирал като "Иван Симеонов", предполагам ти си това. Нищо подобно не твърдя, спорът е съвсем друг. Глишев също е коментирал и то много качествено там. Спорът е какво значи "Стара Велика" в исторически контекст и може ли да се ползва това словосъчетание в съвременния смисъл, който влагаме в тези думи.

Твърдя, че не може и съм се обосновал, макар и в по-лек стил. Като цяло, твърденито ми, базирано на всички други случаи в които в по-старо или синхронно време се ползва съчетанието "Велика" то има друг смисъл и съдържание. Твърдя, че и по отношение на Кубратова България е абсолютно същото, още повече, че няма никакъв начин хора, като партиарх Никифор и Теофан Изповедник (при които се среща изолирано това споменаване и в друг контекст), да използват "Стара Велика" в днешния смисъл. И други такива неща.

Спорът е с похватите на летописеца и начина, по който той манипулира и профанизира и борави с изворовия текст, както по повод това име, така и по повод на Именника. Даже се опита да каже, че Рънсиман не автор на собствените си думи!

Маркнатан също има много добри включвания по повод извора и особено написаното от Теофан.
цитирай
20. didanov - здравей приятелю накара ме да се разтърся по повод имената Манол и Маню
20.11.2015 15:45
информацията е обширна направо за отделен постинг, но ще с еопитам накратко да обобщя. И двамата с Калабак имате право, защото Манол е производна на Емануил, а Маню е кратка форма на Магнус. Тук особеното е, че Маню не е прозиводна на Манол и обратното.
Накратко за Емануил - това име се споменава в стиховете на Исая и с него се назовава самия Исус Христос! Означава "Бог с нас", но цитирам кокретния стих:
"Емануил: Княз на мира
„С нас е Бог!
Разберете народи, и се покорявайте: защото с нас е Бог.
Чуйте до краищата на земята.
Могъщи, покорявайте се.
И ако закрепнете, пак ще бъдете победени,
и какъвто заговор скроите, Бог ще го разори;
и каквато дума кажете, няма да се изпълни.
Няма да се убоим от това, от което се вие страхувате,
нито ще се смутим.
Господа, нашия Бог – Него свето ще почитаме,
и Той ще е наш страх.
И ако на Него се надявам, Той ще ми бъде освещение.
И ще се уповавам на Него и чрез Него ще се спася.
Ето аз и децата, които ми даде Бог.
Народът, който ходи в тъмнина, видя голяма светлина.
Върху вас, живеещите в страната на смъртната сянка,
светлина ще блесне.
Защото Младенец ни се роди – Син ни се даде.
Властта е на раменете Му
и Неговият мир е без край: защото с нас е Бог!
И ще му дадат име Ангел на великия съвет, Чуден съветник,
Бог крепък, Властител, Началник на мира,
Отец на бъдещия век.
Слава на Отца и Сина и Светия Дух,
и сега, и винаги, и во веки веков! Амин.
С нас е Бог!
Разберете народи, и се покорявайте: защото с нас е Бог!”
(Ис. 8:9-18; 9:1-6; по прев. на 70-те)
Тези стихове от Исаия се четат на всяка велика вечерня. На рождественското бдение Великата вечерня се служи в късните вечерни часове. В същата тази вечер високогласно се възвестява Рождеството на Спасителя с изпяване на текста на пророчеството: „Защото Младенец ни се роди! Син ни се даде!” Краят на всеки отделен стих се придружава от рефрена: „Защото с нас е Бог!” Това е точният смисъл на еврейската дума „Емануил” – име, което срещаме и в седма глава на кн. на прор. Исаия: „Затова Сам Господ ще ви даде личба: ето, Девицата ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил”
цитирай
21. didanov - значи името Емануил и пряко свързано с това на Исус и по конкретно с 25 декември
20.11.2015 16:04
Рождество. Не случайно хората с име Емануел и Манол празнуват имен ден на тази дата. Интересното в случая е, че датата 25 декември като християнски празник се въвежда през началото на 5 век пъро в Рим, малко по-късно в Констатинопол и АНтиохия и едва през 7 век в Палестина. Така според мен Емануил и Манол са с на еврейски означават Бог с нас, но като личностни имена се разпространяват първо е Италия и Тракия, всички знаем кои са едни от първите християни и от къде започва разпространението на християнството в Еропа нали? Според днешните статистически данни името Емануил е 27 то поред по разпространение мъжко име в Италия,но интересното е, че навсякъде където е разпространено в Европа има разговорен или умалителен вариант - англ. Маноел, немски - Manni (Манни), Mani (Мани), Mano (Мано), Manu (Ману),френски - Manuel (Манюэль), уменьшительные - Manou (Ману), Manue, Manu (Маню), Mano (Мано,) ), Manuelle (Манюэль), испански -. Manuel (Мануэль),
Manolo (Маноло), Manolito (Манолито), Meño (Меньо), Mañe (Манье), Mané (Мане), Manuelito (Мануэлито),португалски - Manoel (Мануэл); Emanuel (Эмануэл), уменьшительные - Manelinho (Манелинью), Mané (Мане), Manel (Манел), Manéu (Манеу), румънски -Manuel (Мануэл), народная форма: Manole (Маноле), унгарски - ), Immánuel (Иммануэль), Mánuel (Мануэль), уменьшительные - Manó (Мано) ,новогръцки -Μανουήλ (Мануил), народные формы: Μανώλης, Μανόλης (Манолис), Μανωλιός (Манолиос), Μανώλας (Манолас), уменьшительные и краткие формы - Μάνος (Манос), Μανολάκης (Манолакис),украински -, Мануїл, народная форма: Мануйло, уменьшительные - Манулько, Манульцьо, Мануйлонько, Мануйлочко, Манько,и почти всички останали европейски езици като прави впечатление, че атлианските варианти са най-многобройни и най-различни, което навежда на мисълта, че и са едни от първите. Тук става интересно - за българския също са дадени варианти м. Емануил, Емануел, Мануил, Манол, уменьшительные - Мано, Маньо, Мануш
ж. Емануела, Мануела, уменьшительные - Емануелка, Мануелка, Маня, Манка, Мануша
цитирай
22. didanov - НО - посочено е също че разговорната ...
20.11.2015 16:22
НО - посочено е също че разговорната форма на името Мгнус е Маньо!Итальянский (Italiano)
м. Magno (Маньо). Ср. также ит. magno - "великий". тоест и двата варианта са възможни е не се самоизключват! Можем да кажем, че релвантно тогава е смисълът, който се е влагал в името Маньо - в предхристово време името е свързано с велик, голям, а след покръстването с Бог (с нас), като самото име се е запазило (това е само предположение все пак).
За българия конкретно ми направи впечатление, че има доста имена съдържащи едновременно и Емануил и Манол - Емануил Манолов, като в случая Манол почти винаги предхожда Емануил - например първият ни композитор края на 19 век.се казва Емануил Манолов (дали е тавтология?). Старият род Шишмановци, който е поне на 350г. води началото си от Манол Шишманооглу, а негов внук се казва Емануил,и той спонсорира самият Осман Пазвонтооглу в опита му за независимост от Високата порта. Аз съм чел исторически романи, където в Средновековна България името Манол е било известно - едно е сигурно Емануил и Манол са неизменно свързани, за Маньо и Мани може да се поспори. надявам се бях полезен и сори за многословието :)

цитирай
23. leonleonovpom2 - Здравей!
20.11.2015 17:11
poslednijatcolobar написа:
Стара Велика България е, разбира се, неологизъм, също като Византия и прабългари. За съвременниците си тя е била просто България. Ние използваме това понятие като отграничително, когато става въпрос за времето преди разделянето на петте братя. Тези братя - Аспарух, Котраг, Кубер, Баян и Алцек, не създават нови държави; хазарите, чрез нашествията и опустошенията си, разпарчетьосват България и "създават" нови държави в разклоненията, които спират да граничат едно с друго


Общо взето звучи логично Може и така да се възприеме

Приятна вечер!
цитирай
24. leonleonovpom2 - Здравей, Анонимус!
20.11.2015 17:28
Разбрахме се! Да ,чел съм текста и съм писал анонимно, не нарочно, някой ме беше блокирал и не можех да влеза в блога си
Аз малко по друг начин съм схванал нещата, които сте коментирали, но смятам ,че по отношение на Магнус и Магна не греша Но то се дължи на повърхностния поглед, отбелязал съм в текста ,че се върти магна А пък едни приятели веднага я приемат за Велика може, но в случая няма солидна причина!
За Глишев смятам ,че не греша ,че имаше пост за Аспарухова България, че нямала име, била земя на Българите Не знам от кое племе индианско ще ни изкара, но учтиво му казах, че тази земя след като има държавна управа, е без значение, дали ще се нарича земя на Българите или България Че такъв текст имало! Ами всякакви текстове може да има!
То бива педантизъм , ама чак толкова!

Приятна вечер!

П.П.
Все пак едно обръщение, един поздрав, не са излишни
Топят ледове, дистанция.... Че сме озверени един срещу друг, навсякъде, така е, но поне пък пари не струват!
цитирай
25. leonleonovpom2 - Благодаря ти ,приятелю!
20.11.2015 17:42
Може името да е свързано И с Еманоил, както е изписано на монетите на ИРИ
Но това не означава ,че не е свързано с Магно или както се чете на италиански-Маньо
Посочил съм че има и римска императрица-Магния Урбика, чието име не може да значи нещо друго освен Велика!
Много соа имената в България с италианска връзка, посочил съм ги, на уважавания от мен проф. Баларев фамилията е също такава!
Е, защо си затваряме очите?
Противник съм на крайностите-Манол наистина може да произлиза от Еманоил, но Маньо , там ще споря и ще защитавам!
Приликата на Манчо с Маньо е привидна Използването му в нарицателен смисъл показва , че под това име се крие лошотия, писал съм по горе ,или означава левак
Имаше един отличен футболист ,но фамилията му Манчини , означаваше ,че е левак, посредствен, какъвто естествено не беше Недоразумение!

Да престанат да търсят вероятно гръцкото или гръцкото посредничество навсякъде!
По стар народ сме от тях, като се вземат предвид траките, които са силно свързани и с ...Египет още Да не отварям друга тема.... Какво е намирано в Странджата , а и не само там!
Благодаря ти за огромния , положен труд!

Приятна вечер!
цитирай
26. get - НО - посочено е също че разговорната ...
20.11.2015 19:02
didanov написа:
НО - посочено е също че разговорната форма на името Мгнус е Маньо!Итальянский (Italiano)
м. Magno (Маньо). Ср. также ит. magno - "великий". тоест и двата варианта са възможни е не се самоизключват! Можем да кажем, че релвантно тогава е смисълът, който се е влагал в името Маньо - в предхристово време името е свързано с велик, голям, а след покръстването с Бог (с нас), като самото име се е запазило (това е само предположение все пак).
За българия конкретно ми направи впечатление, че има доста имена съдържащи едновременно и Емануил и Манол - Емануил Манолов, като в случая Манол почти винаги предхожда Емануил - например първият ни композитор края на 19 век.се казва Емануил Манолов (дали е тавтология?). Старият род Шишмановци, който е поне на 350г. води началото си от Манол Шишманооглу, а негов внук се казва Емануил,и той спонсорира самият Осман Пазвонтооглу в опита му за независимост от Високата порта. Аз съм чел исторически романи, където в Средновековна България името Манол е било известно - едно е сигурно Емануил и Манол са неизменно свързани, за Маньо и Мани може да се поспори. надявам се бях полезен и сори за многословието :)



Immanuel meaning: God (Is) With Us - тоест, "Бог е с нас" ?!
- За повече информация по въпроса погледнете Тук:
http://www.abarim-publications/Meaning/Immanuel.html#.Vk9QT02hc_4 -

- Успех, съдбата обича смелите и упоритите!
цитирай
27. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
20.11.2015 19:35
Да, добре е обяснено, едното, тракийското предшества еврейското или християнското Така съм съгласен!
Но пост името да изключва другото - не!
Между другото се пише Емманоил Така ,че за Манол няма спор
Може също Емил или Мильо да са пряко свързани с него на Български Емил впрочем е френската модификация на Емманоил!

Приятна вечер!
цитирай
28. nkf - Здравей, интересна е връзката, ...
21.11.2015 13:39
Здравей, интересна е връзката, която си направил между името Маньо/Маню с прилагателното Magnus. Напълно е възможно да има някаква връзка. Аз обаче мисля, че Маньо има значение на човек или мъж. Виж Man в германските езици има същия корен като Ман/ьо. Освен това, според мен, има очевидна връзка и с древноарийския законодател Ман/у. Може би е по-основателно да се търси връзка със санскрит, отколкото с латински. Пък и защо да разсъдим, че най-великото творение - венеца - на Бог е човека /Man/.
цитирай
29. leonleonovpom2 - Здравей, интересна е връзката, ...
21.11.2015 14:14
nkf написа:
Здравей, интересна е връзката, която си направил между името Маньо/Маню с прилагателното Magnus. Напълно е възможно да има някаква връзка. Аз обаче мисля, че Маньо има значение на човек или мъж. Виж Man в германските езици има същия корен като Ман/ьо. Освен това, според мен, има очевидна връзка и с древноарийския законодател Ман/у. Може би е по-основателно да се търси връзка със санскрит, отколкото с латински. Пък и защо да разсъдим, че най-великото творение - венеца - на Бог е човека /Man/.


Здравей, приятелю!
Да, разбира се , ако се търси връзка още по- назад, може
Това само потвърждава общия произход !
по начало не съм привърженик на абсолютните твърдение Винаги трябва да има вратичка към нещо междинно
Затова се намесвам, когато някой поддържа абсолютното, че само той и единствено е прав
Не отричам, някъде може и да греша, но пък не навсякъде!

Приятен ден!
цитирай
30. anonymousbulgaricus - Добър ден, значи, няма "Магна ...
21.11.2015 14:37
Добър ден, значи, няма "Магна Елада", има "Магна Греция" - терминът е латински, а името "гърци", също идва от Рим - не е римско, но те така кръщават "елините", на гръцко племе, чието име знаят.

Постът на Глишев за името България е съвсем друг и в съвсем друг контекст от този спор и от коментарите му в онази тема.

Иначе да, значението на "Велика" не е Велика в съвременния смисъл на понятието, нито пък "Стара" е в смисъла, който искат да и вложат.

Т.е. това е модел, той е приложим още по-ясно към Велика и Мала Влахии, които се намират в днешна Гърция - някой да ми каже кое им е великото или малото...

Не е и точно "голяма" или не във всеки сулчай. По-скоро е посока на разселение от "малка" или основна, към "голяма" не своя. Но ги има и двете, ако се изследват всички случаи. Всъшност "бели и черни" има горе долу същото смислово съдържание, но се ползва от други.

Т.е. никой не оспорва съществуването и ролята на Кубратова България (която двама късни автори, свидетели преки на други големи и млади Българии) кръщават "Стара Велика", за да я отличат от тези, на които са свидетели те. Нито пък може да се оспорва значимостта на Кубратова България като фактор политически в този период от време, но самото патриотарско твърдение и опита от него да се извеждат други исторически смисли, като функция е нелеп.

Това е един от митовете, трайно уседнали в съзнанието ни, че видиш ли ти, византийците гадни, са ни признали древността и величието, при условие, че те дори да искат да го направят не могат, а ако го направят на мига ще загубят не само висшите си духовни чинове, които имат и статута си на уважавани хронисти и преписвани, ами и ще бъдат низвергнати и хрониките им унищожени.

Въпросът не е дали България е Велика или не, а дали в названието, което са ползвали има това съдържание и би могло да има - и отговорът е НЕ, не може и няма!
цитирай
31. leonleonovpom2 - Здравей, Анонимус!
21.11.2015 17:14
Да, приемам обясненията ти, не са противоречащи се, правдоподобни са!
Що се отнася до Глишев, там имаше нещо много сбъркано и не случайно обра минусите на блога

По начало многознайковците не са обичани, а той дебело подчертава там ,че е такъв
С цената на унижението на България !
Знам и смятам ,че поддържаш, че България като държава е най- стара с днешното си име в Европа/ ако изключим конюктурата Сан Марино/
Какво цели с унижението на България!?
Да ,няма връзка с темата, но има връзка с България!

Приятна вечер!
цитирай
32. iuliuscaesar - мислих да не се намесвам в тази тема, ...
21.11.2015 17:43
мислих да не се намесвам в тази тема, но реших че е редно да изправя една неточност.

в коментар 30 анонимусът се е объркал.
Велика Гърция произлиза от използваното от елиснките автори Мегале Хелас. по-късно е възприето от латинските автори като магна греция.
Просто съвременните автори ползват магна греция и така се е наложило сега, но първоизточникът е гръцки, а не латински.
цитирай
33. leonleonovpom2 - Здравей, Юлий!
21.11.2015 18:29
Хубаво е,че правиш това уточнение !
Диалогът печели, не губи от това
Моята цел е, не да се пиша всезнаещ, какъвто безспорно не съм Търся слаби места, пропуски/ неволни/, неизяснени неща, това ми е целта Другото не е мой обект!
В близките дни ще се убедиш, ако всичко е наред, че така стоят нещата

Приятна вечер!
цитирай
34. iuliuscaesar - очаквам с интерес. . . ще споделя на ...
21.11.2015 19:27
очаквам с интерес...
ще споделя на лични впечатленията си...
цитирай
35. get - :))) - Отново са те "налазили академиците" и доколкото виждам, аха-аха ... !
21.11.2015 23:50
leonleonovpom2 написа:
Хубаво е,че правиш това уточнение !
Диалогът печели, не губи от това
Моята цел е, не да се пиша всезнаещ, какъвто безспорно не съм Търся слаби места, пропуски/ неволни/, неизяснени неща, това ми е целта Другото не е мой обект!
В близките дни ще се убедиш, ако всичко е наред, че така стоят нещата

Приятна вечер!


... да те вкарат в "зазубрената(си) парадигма" наречена История на България ? - Няма го вече между живите Рашо Рашев ... който в края на живота си се усети в клопката, която бе вкарана българската ни наука ... та взе да говори доста по различни от възприетите неща за "съюза между "славяни и прабългари(тюрки)" от който сме се пръкнали ние българите - Но уви!:((

- И тук, ще си поставя на глас въпроса: Що е парадигма? ... И ще се опитам да си отговоря - Е ли това? Правило, ВЪЗПРИЕТО ЗА ИСТИНА, за КОЕТО СЕ СМЯТА, че то НИКОГА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ. Това предположение, на базата на което, гледаме на света, и въз основа на което вземаме решения – НЕЩО, КОЕТО Е ПРИЕТО ЗА ДАДЕНОст?
- В тази връзка ще си отговоря с цитат, тоест надписи срещани върху надгробните плочи на визи-готските царе - Но не от тук ... а от далечна Испания - при които пише!
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!
,,Rex Godorum et Dacorum et Gaetorum et Hispaniae Rex” - Цар Готски - Дакски - Гетски и Испански" - Защо те са се титулували така - това Как ще се ПРИМИРИ с парадигмата ... Готите са германци ... Гетите са траки избити(+умрели от епидемии) ПРЕДИ ИДВАНЕТО на "славяните" и "тюрките-българи" на Балкани?
- Ще питам(сам себе си) - Вярно ли е твърдението в "пруският" сайт на културно-просветното им дружество ?
"Old Prussian is also CONSIDERED TO BE A CLOSE RELATIVE OF the Proto-SlОvЕnsk(!) LANGUAGE, though in many ways similar to Sanskrit, Gothic(!), and Ancient GREEK."
- Старо-пруският също се смята, да е близко-родствен на прото-слОвЕнският език, а също ТАКА подобен на Санскрит, Готски и АНТИЧЕН Гръцки." !?
- Това го твърдят не само любители историци, като нас, а и сериозни учени!!
цитирай
36. leonleonovpom2 - Гет, друго имам предвид за близките дни
22.11.2015 01:15
Не нещо тук написано или пък отмятане от позицията
Много добре знаеш тя каква е!
И тя не е от днес или вчера, за да бъде лесно променена
Официално е регистрирана от поне преди пет години в " Загадки на Анхиалското монетосечене", с обръщане на внимание върху 3500 поне общи думи в Български и италиански, което на пръв поглед не се улавя и изглежда невероятно

Спокойна нощ!
цитирай
37. get - - Знам, какво имаш в предвид търсейки успоредици между латински и български - Но ... ?
22.11.2015 13:58
leonleonovpom2 написа:
Не нещо тук написано или пък отмятане от позицията
Много добре знаеш тя каква е!
И тя не е от днес или вчера, за да бъде лесно променена
Официално е регистрирана от поне преди пет години в " Загадки на Анхиалското монетосечене", с обръщане на внимание върху 3500 поне общи думи в Български и италиански, което на пръв поглед не се улавя и изглежда невероятно



... това отново не може по категоричен начин да ни даде отговора! Откъде се явява тази БЛИЗОСТ МЕЖДУ ЛАТИНСКИ и БЪЛГАРСКИ?
- За да можем да си отговорим ... следва да "дръпнем" ... времевия хоризонт на изследванията си поне до ДВЕ ХИЛЯДИ И ПЕТСТОТИН ГОДИНИ ПРЕДИ ХРИСТА!
- Това по причина, твърденията на историци, археолози и филолози - Че? Близките (и то НЕ САМО ЛЕКСИКАЛНО !) балтийски езици от една страна СА РОДСТВЕНИ С ТРАКИЙСКИ - а от друга с ПРОТО-"Славянски"? А това на практика е ЛИПСВАЩОТО/СВЪРЗВАЩО ЗВЕНО - Даващо ни преходната форма, от палеобалкански(в частност и това, което се визира с термина "тракийски" ?) с по-късните "вен(е)дско-енетски" и "балто-ладгалски"(плюс още няколко наименования) езици!
- Следва да сме наясно и с ФАКТА-ТВЪРДЕНИЕ - Балто-"славянските" са стратифицирани времево(като поява-обособеност, от Пр.И-Е Езици) ... къмто ТРЕТО-ВТОРО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА!
- Самото местоположение в Прибалтика-Неман-Днепър а на изток и до реки Волга и Ока ... на балтийските езици, прави техните носители най-вероятните ГОТИ, назовавани и до момента "гуды" - Както примерно е изписването на "ост(ро)-готите" в Испания ... ЗАБЕЛЕЖИ - Там изписването не е с латинското "Т" а "D" ... ето отново цитирането ми от надгробните надписи на готско-испанските крале?

,,Rex Godorum(за това "D"-е говоря ?) ... et Dacorum et Gaetorum et Hispaniae Rex”!

- В допълнение ще кажа още две неща ... първата ДОКУМЕНТИРАНА ОФИЦИАЛНО ПОЯВА НА двете произведения, назоваващи "гоТите"(!) "скандинавци" е от 16-ти век.
- Хайделбергският манускрипт(8 в.) от който Т. Момзен е превеждал Йордан - Изгорял?!
цитирай
38. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
22.11.2015 20:45
Да, така е, безспорно си прав!
Има версия за близостта, разбира се--фриги и траки, като фригите през етруски минават в латини, плочките с Еней, носещ Анхиз, баща си на гръб в етруския град, но не може наистина да се твърди категорично, че връзката е доказана...
Даваш интересни данни, остроготските крале са всъщност гетски-дакски, иначе какво търсят даки и гети в надгробния надпис!

Приятна вечер!
цитирай
39. get - @ 38. leonleonovpom2 - Здравей, Гет! - Самият Страбон го е написал// отговорил за това ...?
22.11.2015 23:47
... което те интригува? В коментара си на Илиада от Омир ... Къде се намират траките-мизи и траките-гети!
- Ето цитата по Страбон, в книгата му "География" част VІІ-ма !

"Прочие, елините са приемали, че гетите са траки. А гетите са обитавали от
двете страни на Истър, както и мюзите, които също са траки и са еднакви с
народа, който днес се нарича мизи. От тези мюзи произхождат също и мюзи-
те, които днес живеят между лидийците, фригите и троянците. А самите фри-
ги са бриги, тракийско племе, каквито са и мигдоните, бебриките, медовити-
ните, витините и тините, и, според мен, също така и мариандините. Всички
тези народи, разбира се, напълно са напуснали Европа, но мюзите (мизите) са
останали там. И Посидоний според мен е прав в предположението си, че Омир
поставя мюзите в Европа (имам предвид тези в Тракия), когато казва:

«После обърна очи лъчезарни в обратна посока,
вгледан далеч към родината на коневъдци тракийци
и на мизийци, прочути в бой ръкопашен…»

Защото със сигурност, ако Омир имаше предвид мизите в Азия, то изказването
нямаше да е свързано. Всъщност, след като Зевс извръща очи от троянците към
земята на траките, би било акт на човек, който обърква континентите и не раз-
бира фразата на поета, да свърже с Тракия земята на азиатските мизи, които
не са „далече”, а имат обща граница с Троада и са разположени ЗАД НЕЯ и от
двете й страни, а са ОТДЕЛЕНИ ОТ Тракия С широкия Хелеспонт.
Защото „обърна” ОЗНАЧАВА преди всичко НАЗАД, а този, който премества погледа си от троянците към народа, който е или зад троянците, или от двете им страни, всъщност измества погледа си по-надалече, а не „назад”. А добавената фраза е доказателство за точно тази гледна точка, тъй като поетът е свързал с мизите „хипемолгите”, „галактофагите” и „абиите”, които всъщност са живеещите във фургони скити и сармати. Защото в днешно време тези племена, както и племената на бастарните, са се смесили с траките (всъщност повече с тези от
другата страна на Истър, но също и от тази страна). С тях са се смесили и келтските племена, боите, скордиските и тавриските. Скордиските обаче някои ги наричат „скордист”. А тавриските биват наричани също така „тевриски” и „тавристи”. - край на цитата.
Второ:
- Цитираният част от текст е от ТРИ НАДГРОБНИ НАДПИСА на испано-готски крале!
Трето - Забележка! Да не изпускаме из вид, че коментара на Страбон е от времето на стика м/у стара-нова ера, когато живее той - тоест прави анализ, както за времето от 12 в. пр. н.е. (ако приемем за абсолютно доказана "Троянската война") но през призмата на човек живеещ близо дванадесет века след нея?!

- Апропо! - Как смяташ слово-образуващите коренови в чуждиците "парадигма" и "парадизо" - Дали ги няма и в българският ни език - Как смяташ :))) !
- Ако отговорът ти е отрицателен - Веднага ще ти докажа, че същите са изградени от прото-коренови налични и в нашият български ... за който учЕните ни, са привикнати да го смятат, че е резултат//продукт на "славянско-чувашката дружба" :))) !!

- Успех!
цитирай
40. anonymousbulgaricus - мислих да не се намесвам в тази тема, ...
23.11.2015 11:26
iuliuscaesar написа:
мислих да не се намесвам в тази тема, но реших че е редно да изправя една неточност.

в коментар 30 анонимусът се е объркал.
Велика Гърция произлиза от използваното от елиснките автори Мегале Хелас. по-късно е възприето от латинските автори като магна греция.
Просто съвременните автори ползват магна греция и така се е наложило сега, но първоизточникът е гръцки, а не латински.


Прав си, благодаря! Хубаво уточнение.

Глишев беше написал и то скоро и не във връзка с тази тема пост, в който търси кога за първи път български извор е споменал името на държавата България. Твърде академично за блоговата среда, инак интересно като микроизследователска тема.

Името, с което околния свят определя държавата ни е достатъчно старо, вероятно може да се каже, че е и най-старо от съвременно съществуващите държави, но това не е точно история :)
цитирай
41. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
23.11.2015 20:47
не те подценявам, напротив, знаеш това!
Отговорът ми не е отрицателен, но все пак за убедителност, ако решиш, приведи доказателствата
Те ще са полезни срещу неверниците!

Приятна вечер!
цитирай
42. shtaparov - Знам какво точно означава и Стара, и ...
04.12.2015 21:59
Знам какво точно означава и Стара,и Велика България,но ще се въздържа да го обявявам точно сега.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9135955
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031