Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2016 14:47 - Българите под турско
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 6625 Коментари: 31 Гласове:
38

Последна промяна: 09.03.2016 15:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Заглавието е недовършено, който както иска да го допълни.....

В предишен материал ползвах спомени на свидетел на Освободителната война
Сега ще ползвам спомени на участник в първата Кримска война  Пребивавал по нашите земи близо десет години!   При това  той не е обикновен участник, а командир на Българския доброволчески корпус!
Генерал Иван Липранди, автор на книгата " Българите и Източният въпрос", преведена на Български от ...Христо Ботев!  Как е успявал геният ни, в краткия си живот, освен да списва вестници, да твори и да превежда?!
Иван Липранди не е грък.  Не е и чист руснак, баща му е италианец, майка му е рускиня! Той е на руска служба

Липранди познава лично Българите, а не по приказки или книги
За Българина отсича, че всичко постига с пот и труд, що се отнася за прехраната!
И нещо, понеже е военен и е водил и обучавал Българи, наистина забележително!
Че Българинът с оръжие в ръка няма равен на себе си , особено пък по отношение на съседните народи!

Ще отворим скоба Сегашните Българи не са като тези в близкото минало Добре помня родителите ми и техните родители Дядо ми например, ще се разтрепера, ако види някой дори и с една дъска, която не е платил!

Що се отнася до това, че другите са се борили, а Българите- спели, това не е истина и думите на генерала са красноречиви!
Нашите Българи са участвали масово в движението за Освобождаване на съседните народи, докато тяхното участие в нашето е символично или  направо никакво

Според него, населението на България е около пет милиона, като очертава границите и приблизително на тези на Санстефанска България
В градовете между Стара Планина и Дунав преобладават турците Тук те владеят положението, Българите не могат да направят нищо! В Балкана рязко преобладава Българския елемент и нещата се променят в тяхна полза!

В Южна България чак до столицата, Българите са мнозинство -  особено  в малките села и градчета  Лозенград, в подстъпите на Цариград е Български град и там са спретвани въстания, потушавани с големи усилия  Одрин е също град със значителен дял на Българското население!  Българските хайдушки чети стигали дори до столицата Цариград!

Липранди твърди, че освен да воюват, Българите умеят и да работят Нито една част на многоетносната империя не е така обработена и населена, както Българската!
Има и една друга България, включваща днешните сръбски градове Ниш, Пирот , Враня, цяла Македония, части от Косово и от Албания, поречията на реките Струма и Места и разбира се- Солун  и Беломорието Там , в Солун, Българският и гръцкият елемент са приблизително равни! Четническото движение тук е толкова силно, че то практически контролира района !
Турците не смеят да вършат обичайните си безобразия, защото знаят, че отмъщението няма да закъснее Най- войнствени били Българите в района на Българска Морава с главен град Ниш!
Ами Буе, френски картограф, например изтъква, че в цялата империя няма по-размирно население от Нишките Българи!
Най- голямото въстание в империята е Нишкото - през 1841 От първия пратен турски корпус оцелели само няколко десетки човека Френският поет Ламартин го нарича столицата  на България В крайна сметка то е потушено, с позорното участие и на Сърбия

А, във връзка със сърбите, дори Белградските вестници,  описвали всекидневно събитията от Нишкото въстание, го правели под заглавия-" Въстанието в България"

Сега това въстание, дори у нас се описва като сръбско  В Ниш една наша екскурзоводка го представи за такова Не се стърпях и публично я опровергах
Ниш става сръбски заради" заслугите" на Сърбия в Сръбско-Турската война през 1876г
Затова, когато сърбите се включват в края на 1877г във войната, руснаците бързат да влезат преди тях в София, защото в противен случай много добре знаят какви ще са апетитите им!  Те са ги демонстрирали  и   през 1885г ! Една може би закъсняла реакция на това,  че 300 години Косово и Белград са били Български

Много може да се говори още и коментира за написаното от Иван Липранди ....
Но основният извод няма да се промени!
Българите са най- трудолюбивият народ в империята И не са заспали, защото във военно отношение нямат равни на себе си, особено  пък спрямо   съседите !



Гласувай:
38


Вълнообразно


1. demograph - Поздрав
09.03.2016 16:03
Много интересен извор си намерил. Как да го прочета?
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Демограф!
09.03.2016 16:26
Благодаря ти, че повдигна въпрос за източника
Впрочем и тук има публикации на превода на Ботев-незавършен е, явно не му е стигнало времето
Като се изпише в Гугъл генерал Иван Липранди се появяват и данни за генерала , както и откъси от превода на Ботев
Във вестниците също публикуват откъси
Направил е карта на България и на Българите
Като чета написаното, чудя се, защо толкова години ни е втълпявано, че сме роби?! Да се срамуваме? Да не вдигаме глава?!
Едно е да си роб, друго е да нямаш възможността, сам да си направиш държавата

Що се отнася до книгата, вероятно оригинал или късен превод би трябвало да има в Националната Библиотека
Ами това е най-ценната книга за България и Българите преди 1878г
По картата в нея е очертавана Санстефанска България

Приятен ден!
цитирай
3. zaw12929 - Българските хайдушки чети стигали ...
09.03.2016 17:26
Българските хайдушки чети стигали дори до столицата Цариград!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Зав!
09.03.2016 19:03
zaw12929 написа:
Българските хайдушки чети стигали дори до столицата Цариград!


Ами , да, това е показателно за възможностите и за смелостта на Българите!

Хубава вечер!
цитирай
5. mt46 - Поздрав!...
09.03.2016 19:36
От научна гледна точка може би са по-коректни термините "османско владичество, "османска власт", "османско робство" /тъй като става дума за Османска империя/...
цитирай
6. get - - Правилно назоваваш нещата !
09.03.2016 19:40
leonleonovpom2 написа:
Благодаря ти, че повдигна въпрос за източника
Впрочем и тук има публикации на превода на Ботев-незавършен е, явно не му е стигнало времето
Като се изпише в Гугъл генерал Иван Липранди се появяват и данни за генерала , както и откъси от превода на Ботев
Във вестниците също публикуват откъси
Направил е карта на България и на Българите
Като чета написаното, чудя се, защо толкова години ни е втълпявано, че сме роби?! Да се срамуваме? Да не вдигаме глава?!
Едно е да си роб, друго е да нямаш възможността, сам да си направиш държавата

Що се отнася до книгата, вероятно оригинал или късен превод би трябвало да има в Националната Библиотека
Ами това е най-ценната книга за България и Българите преди 1878г
По картата в нея е очертавана Санстефанска България

Приятен ден!


- Едно е да си роб ... друго НЕЗАВИСИМ!
- В този дух са споровете ми в блога на Марин Тачков - ДОКОЛКО България и българите дори и понастоящем СА ОСТАВЕНИ НА СЕБЕ СИ - Да решават своето и на страната си бъдеще?

- Относно генерала от руската имперска армия Иван Липранди - той е и началник на ГЕНЕРАЛНИЯТ ЩАБ на същата!
При ползването на книгата си е използвал СЪБРАНИ от източници и НА МЯСТО (тоест той е влизал на територията на Османска империя инкогнито(под друга самоличност!).
- Думите КОИТО РАЗПАЛЗАТ ВЪОБРАЖЕНИЕТО на национал-революционерите са следните:
"Болгары насчитывают сейчас 5-6 или более миллиона человек. Это народ земледельческий, близкий к России и ни одно из других славянских наречий не столь близко к русскому, а ни одно племя не тянется так к нему, как болгарское." - тук - ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЕЗИКА е допуснал грешка - сравнявайки го с руският ... последният е ПРОСТО ПРОИЗВОДЕН на СТАРО-българският!
- Това го обяснява Юрий Венелин още през 40-те години на 19-ти век, специално командирован на място за изучаване на Българският език - на академик А. А. Шахматов - но същият отказва или не иска да вярва - тъй като с това биха се разклатили доста основни постановки в ...?
цитирай
7. get - Много интересен извор си намерил. ...
09.03.2016 20:04
demograph написа:
Много интересен извор си намерил. Как да го прочета?

- Можеш да намериш откъси от него ... тъй като съдържа и едни такива неудобни дори и в съвремието данни - Цитат?

"Когда в 1824 г. было дозволено шпионить за беглыми жителями в Бессарабии..., то там и в Новороссии ... было выявлено МНОГО покинувших свою родину БОЛГАР".

- А сега в момента НОВОРУСИЯ - знаеш, хората там се припознават за руснаци предимно ... ?
- От мои проучвания (по исторически извори) се оказва ... полковника носещ възванието на Петър Велики до балканските народи да се вдигнат на въстание бил българин?
- По време на Екатерина Велика - и с прякото участие на генерал-губернатора княз Потемкин се сформират ПЪРВИТЕ ХУСАРСКИ ЧАСТИ в руската армия! Личният състав е от предимно българи!

- Ей за това - няма да ни допускат да работим с оригиналните документи - а ще търсим, като изоглавени интересуваща ни информация от изтървани приказки в разни исторически четива на руските ни ... братя ?!

П.П.
Симеонов, не говоря празни приказки - доколко робска рая е бил българина КАКТО НИ СЕ ВНУШАВА невярно ... можем да прочетем в произведението на А.С. Пушкин, "Кирджали" - Ето как започва то?

Кирджали был родом булгар. Кирджали на турецком языке значит витязь, удалец. Настоящего его имени я не знаю.


Кирджали своими разбоями наводил ужас на всю Молдавию. Чтоб дать об нем некоторое понятие, расскажу один из его подвигов. Однажды ночью он и арнаут Михайлаки напали вдвоем на булгарское селение. Они зажгли его с двух концов и стали переходить из хижины в хижину. Кирджали резал, а Михайлаки нес добычу. Оба кричали: «Кирджали! Кирджали!» Все селение разбежалось.

Когда Александр Ипсиланти обнародовал возмущение и начал набирать себе войско, Кирджали привел к нему несколько старых своих товарищей. Настоящая цель этерии была им худо известна, но война представляла случай обогатиться на счет турков, а может быть и молдаван, — и это казалось им очевидно.

Александр Ипсиланти был лично храбр, но не имел свойств, нужных для роли, за которую взялся так горячо и так неосторожно. Он не умел сладить с людьми, которыми принужден был предводительствовать. Они не имели к нему ни уважения, ни доверенности. После несчастного сражения, где погиб цвет греческого юношества, Иордаки Олимбиоти присоветовал ему удалиться и сам заступил его место. Ипсиланти ускакал к границам Австрии и оттуда послал свое проклятие людям, которых называл ослушниками, трусами и негодяями. Эти трусы и негодяи большею частию погибли в стенах монастыря Секу или на берегах Прута, отчаянно защищаясь противу неприятеля вдесятеро сильнейшего.

Кирджали находился в отряде Георгия Кантакузина, о котором можно повторить то же самое, что сказано о Ипсиланти. Накануне сражения под Скулянами Кантакузин просил у русского начальства позволение вступить в наш карантин. Отряд остался без предводителя; но Кирджали, Сафьянос, Кантагони и другие не находили никакой нужды в предводителе.

Сражение под Скулянами, кажется, никем не описано во всей его трогательной истине. Вообразите себе семьсот человек арнаутов, албанцев, греков, булгар и всякого сброду, не имеющих понятия о военном искусстве и отступающих в виду пятнадцати тысяч турецкой конницы. Этот отряд прижался к берегу Прута и выставил перед собою две маленькие пушечки, найденные в Яссах на дворе господаря и из которых, бывало, палили во время именинных обедов. Турки рады были бы действовать картечью, но не смели без позволения русского начальства: картечь непременно перелетела бы на наш берег.
... "
- С допълнението не само НЕЗНАЙНИЯТ Кирджали на Пушкин намира смъртта си в боя при Скуляни, там загиват и Индже войвода и Сава "Бинбаши/Хилядник" ... и още знайни, но най-вече ... незнайни българи - помамили се по гърците с тяхната "Филики етерия" ... единият от петте основатели на която е българина Чакалов ... тайният пратеник с карбонарите от Италия носи, типично "гръцкото" име Стоянидис ... ?
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
09.03.2016 20:43
mt46 написа:
От научна гледна точка може би са по-коректни термините "османско владичество, "османска власт", "османско робство" /тъй като става дума за Османска империя/...


Благодаря ти за коментара!
И аз съм стигнал до извода ,че посочените термини са взаимно заменяеми
Не е катастрофа подмяната на един с друг!

Хубава вечер!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Да, съгласен съм за езика , Гет!
09.03.2016 20:51
Така е, не българският е произлязъл от руския, а обратното
В това се убеждава и Юрий Венелин, горе долу по същото време Когато установява ,че тъй- нареченият сега църковно руски език е....Български
И възкликва:
- Откъде идва този Български език в руските църкви?!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Да, казал го е генералът точно! Че ...
09.03.2016 21:01
Да, казал го е генералът точно!
Че Българите с оръжие в ръка нямат равни сред съседните народи!
Ама ние сме в леговището на звяра, не сме Унгария или Румъния
Но четите ни са пред Цариград, турците не смеят да правят зулуми в Българските села, защото отлично знаят, че отмъщението ще е страшно!

Хубава вечер!
цитирай
11. lidislidis - Според мен заглавието трябва да завърши с думата "робство"
09.03.2016 21:45
От научна, психологическа, икономическа и всякаква гледна точка е било робство. Така го определят и дедите ни и прадедите ни от 100 години насам. Роб е човек, който няма права и не му се уважават човешките права. Ами така е било, няма какво да лъжеме, че не сме били роби и Турция ни е била само надзирателка или присъствала в живота ни с нейните закони, все едно роби сме били. Прабаба ми ми е разказвала, че в нейния род по турските години у нас имало една красива девойка и семейството винаги я криели в скривалище (на пода имали дървен капак, който водел в специална стаичка, за нея) за да не я изнасилват и крадат турците, които обикаляли из селото и плячкосвали и се гаврили с момите пред очите на семействата. Та това нарушение на човешката свобода, на човешкия дух не може да се нарече присъствие, ами си е живо робство. Aнгарията, също. Относно героите, имали сме ги, имаме ги и ще ги имаме, но една лястовица пролет не прави. Всяко посегателство върху живота на хората е робство, не е присъствие, нито съжителство, както се стремят да ни обработват относно българското турско робство 500 години! Поздрави!
цитирай
12. kasnaprolet9999 - Много интересен материал си ни п...
09.03.2016 22:09
Много интересен материал си ни представил за размисъб. Да се чуди човек и този генерал Липранди, как е намерил време да пише. Според мен е бил много впечатлен от българите, за да го направи и е имало защо. Поздрави!!
цитирай
13. get - Българите са разделени след 1396 г. ...
09.03.2016 22:56
Българите са разделени след 1396 г. на три групи.
1. Най-тежко е положението на селяните, чиито данъци султанът е преотстъпил да ползват т.нар. спахии
2. Статутът на българското население в личните владения на султана и членове на султанското семейство, т.нар. хасове. От тях султанът набира личните си доходи. Той, естествено, е заинтересуван населението да живее добре, за да печели добре и да плаща добре. Освен това, знаейки, че от своите мюсюлмани султанът не може да взема данъци, обикновено нарежда на управителите да не допускат заселване на мюсюлмани в хасовете. Затова в цяла Странджа (разделена на три хаса с центрове Созопол, Китен и Ахтопол) не живеят мюсюлмани чак до 1856 г., когато тук-там заселват черкези и татари. Затова в Чипровци (цветето на България) всичките 600 семейства са християнски. Затова в Софийското поле турци има само в София (гарнизонът и администрацията), а националният спорт на шопите според Иречек през тези 500 години е бил да трепят със сопи с набити в тях пирони турски пътници, тръгнали по международния път. И като хванат някого и го съдят в София (на български език, който кадиите са принудени да научат), на въпроса: „Ти защо уби човека, бе?“, отговарят: „Не беше човек, господин съдия, турчин беше.“
3. Третата група от българското население. Това са селищата, в които населението е военнозадължено. На първо място, това са християните-спахии. В XV век те са около 25% от всички спахии. Болярите, които възстановяват в края на XV век Кремиковския и Драгалевския манастир, в богатите си одежди като ктитори на фреските хич не приличат на роби. Населението в селищата, които охраняват проходи, важни военни пътища, строят кораби, отглеждат коне, ориз, овце, добиват сол или желязо, олово, мед, е въоръжено до зъби. А в самите селища НЕ ЖИВЕЕ и кьорав ТУРЧИН. Териториите, които охраняват, се превръщат в истински свободни зони — като пътя през Странджа, охраняван от родовете Бинбелови, Згуреви и Палжекови от Факия. Или от Ветрен до Вакарел. Или от Шипка до Търново.
Евлия Челеби се оплаква, че с група турски резервисти пет пъти били бити и ограбвани от габровски дервенджии българи и като се оплакали в Габрово, турският шеф на града вдигнал безпомощно рамене: „Какво да правя, макар и гяури, те са султански хора.“
4. В 1839 г. Османската империя опитва да се европеизира, приемайки закони, които да направят икономиката й пазарна. Изчезват феодалните мюсюлмански слоеве, категориите християнско население. Това е началото на катастрофата на държавата на исляма и раждането на националната турска държава.
Българите, гърците, сърбите, имат богат стопански опит, тъй като през всичките тези 500 години са произвеждали, търгували, изобретявали технологии и т.н. Затова националните им държави ще се родят по-рано от турската.

Спорът „робство“ или „владичество“ е ...?
И двата термина са валидни — зависи кой ги употребява. Истинската беда на „робството“ или „владичеството“ не е в това добре или зле е живял българският народ, а как и какви са били възможностите му за прогресивно развитие, т.е. МОГЪЛ ЛИ Е ДА СЛЕДВА ПЪТЯ на семейството НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ И ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, към която принадлежи!

- С уважение ... и с опит за максимална краткост!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Лидия!
09.03.2016 23:02
lidislidis написа:
От научна, психологическа, икономическа и всякаква гледна точка е било робство. Така го определят и дедите ни и прадедите ни от 100 години насам. Роб е човек, който няма права и не му се уважават човешките права. Ами така е било, няма какво да лъжеме, че не сме били роби и Турция ни е била само надзирателка или присъствала в живота ни с нейните закони, все едно роби сме били. Прабаба ми ми е разказвала, че в нейния род по турските години у нас имало една красива девойка и семейството винаги я криели в скривалище (на пода имали дървен капак, който водел в специална стаичка, за нея) за да не я изнасилват и крадат турците, които обикаляли из селото и плячкосвали и се гаврили с момите пред очите на семействата. Та това нарушение на човешката свобода, на човешкия дух не може да се нарече присъствие, ами си е живо робство. Aнгарията, също. Относно героите, имали сме ги, имаме ги и ще ги имаме, но една лястовица пролет не прави. Всяко посегателство върху живота на хората е робство, не е присъствие, нито съжителство, както се стремят да ни обработват относно българското турско робство 500 години! Поздрави!


Да, имаш право!
Може да не е класическата форма на робство, когато живееш в господарската къща и нямаш право да я напускаш по собствено желание, но елементи на робство има !
Не си едноличен господар над себе си, духовно и религиозно си подтиснат, втора ръка човек си !
Рая си, както ни наричат подигравателно и снизходително
Нещо като издевателствата на мутрите над интелигенцията сега
Как да оценяваме интелигенцията?!

Така ,че приемам твоята постановка на въпроса!

Спокойна нощ!
цитирай
15. indiram - Здравей, Леон!
09.03.2016 23:06
"Иван Липранди не е грък. Не е и чист руснак, баща му е италианец, майка му е рускиня! Той е на руска служба "
- Много вярно и право/правилно... А, моите мотиви са други!
Ще се върна/ ще дойда пак да прочета цялата статия....

Поздрави!
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Невена!
09.03.2016 23:11
kasnaprolet9999 написа:
Много интересен материал си ни представил за размисъб. Да се чуди човек и този генерал Липранди, как е намерил време да пише. Според мен е бил много впечатлен от българите, за да го направи и е имало защо. Поздрави!!


Да, слава богу, че е имал време и е бил добронамерен и честен човек
Описал е точно нещата
Възниква и друг въпрос, защо тази книга, която Ботев е превеждал и не е успял да довърши превода е с ниска популярност?
А тя е може би най-ценната за характера и поведението на Българите в този период, писана от непосредствен очевидец, а не със сглобяване на извадки от различни книги?!

спокойна нощ, Невена!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Чудесен завършек на коментара, Гет!
09.03.2016 23:26
Това, да употребим и тази дума, присъствие е било прът в развитието на България
А има ясни податки, че тя се развива еднакво с Италия, че ренесансът и е в същото време, като италианския
Тези 500 години ни връщат много назад, поставят ни на опашката, където е и мястото на робите!

Спокойна нощ!
цитирай
18. donchevav - Беше ми много интересно да прочета ...
10.03.2016 10:21
Беше ми много интересно да прочета за този командир на Българския доброволчески корпус, генерал Иван Липранди - неговите свидетелства за онова време, мнението му за българите и това, че е автор на книгата " Българите и Източният въпрос", преведена на български от Христо Ботев! Страхотна информация!
Скъпи Лео, предлагам ти да не довършваш израза в заглавието – всички разбираме за какво става въпрос. Изразът „под турско” отдавна се е субстантивирал в съзнанието на народа и само политизирането може да ни накара да изкривим това генетически заложеното в кръвта ни определение за робска зависимост и потисничество.
Вярно е, че за науката е важно точното дефиниране и пълното класифициране на понятията. За историческата наука е първостепенен въпрос да определи максимално точно наименованието на онзи исторически процес, протекъл по българските земи между 14-19 век – от това следват толкова много и така важни /особено за политиците:)))/ изводи…
Но за обикновения българин няма голямо значение –неговите понятия не е нужно да бъдат строго исторични. Някога дядо ми, като разказваше за своя дядо, опълченец на Шипка, уточняваше: „Тогава още сме били под турско”. И беше достатъчно – ние си представяхме онова време във всевъзможни кървави и страдалчески картини.
"Българите под турско...."
„Нека носим йоще срама по челото,
синила от бича, следи от теглото…”
Понякога ми се струва, че нищо съществено не се е променило в тази психология, за която говори дядо Вазов –че още носим следите от онова иго, от робското в душите си:))))
Поздрави, скъпи Лео! Хубав ден!
цитирай
19. leonleonovpom2 - Поздрави и за тебе , Венета!
10.03.2016 15:22
Чудесен коментар!
Да си призная, първоначално наистина написах заглавието с цел да се даде свобода на избор
Но постепенно взех да осъзнавам, че наистина, без да искам, съм улучил ваксата Турско е достатъчно!
И ти сега окончателно ме убеди! няма нужда от допълнителни определения, прилагателното е достатъчно, за да стане ясно ,за какво иде реч!

Интересно ще бъде да публикуваш нещо за прадядо си, опълченеца!

За книгата на Липранди недоумявам защо няма достатъчна гласност?
Тя е географско -историческа книга за България от началото на 19- ти век!

И дори само тази информация е достатъчна- Че Българите с пот и труд изхранват прехраната си, че земите им са най- населени и най-добре обработени!
А пък Българинът с оръжие в ръка е страшен и никой от съседите му не може да се равнява с него!
Доказано по- късно!
Да престанат злобните спекулации с Българите, нямащи общо с истината!
Дори ние самите си ги правим, като харакири!

Хубав ден, Венета!
цитирай
20. get - - Тема за размисъл, за (нас) "любителите" на ... робството?
10.03.2016 20:08
- Помествам част от материал на автора Хюсню Мерданоглу - в който той коментира дереджето на народа за който някои твърдят - Управляващ "турската" държава?

- Ето откъс от произведението?

"Всички исторически източници твърдят, че османският султанат е основан от турската нация, но след периода на основаването, доколко османските „падишаси“ са турци е твърде съмнително!!?
Това е така , защото след нападенията върху съседни страни и извоюването на военни репарации и богатства, укрепналите и забогатели падишаси устроиха „хареми“ до техните спални и по този начин расовото и кръвното единсто в значителна степен са нарушени.
„... всички жени, принцеси, велики майки на падишахи дойдоха все от чужди раси и жени роби..“
И във Високата порта това чуждо кръвно омешване продължава до последният падишах-султан!
Може би заради тази специфика носещите прозвището „Халиф“ падишаси , възползвайки се от славата която им дава прозвището, започнаха да управляват хората с „турска самоличност“ като едно стадо.
Още в навечерието на основаването през 1466г. в едно съчинение се казва „т у р с к о т о куче, като дойде в града, започва да лае на Ф А Р С И“.
Един от османските поети Баки, със стихотворенията които представя на падишаха, който се знае като Великолепният Сулейман казва следното:
„Короната не е за човек от немотия, хей учителю, главата на човек от турското общество е проста. Турчинът няма способноста да стане „султан“!
Един друг османски поет Нефи пък казва „Господ е забранил на турчина чешмата на просветата“.
Хафиз Хамди челеби през 1499г. в едно свое стихотворение ползва следното повторение:“ и баща да ти е, щом е турчин го убий“ и набляга , че тази мисъл е на светия пророк Мухамед.
„Моля недей го има турчина за човек, за момент не бъди с него заедно, в ръката на турчина и захар да е, става на отрова....“
„Като обезглавяваш турчин не тъжи, баща да ти е, турчина го убий!“
Дори Фатих, който има славно място в историята, когато се връща от битката при „Отлукбели“ вижда един с нож в ръка и питайки го какво прави, научава, че той реже ушите на умрелите тюркмени и събира обиците им и му казва ,, да, продължавай работата си!,,
Садразам Мурат , с ХЪРВАТски корени (1606-1611) е заклал 155 000 души и ги погребал в ями живи или полуживи и отговорът му на молещите пощада е бил:“ Вземете главата на този турчин!!“ Дори детето, което палачите пощадили, той, като представител на Османската порта, е слязал от коня си и лично го обезглавил. Той е бил османски довереник а детето - анадолско чедо –турчин. Това с подробности е отбелязано в бележките на османския историк Наима.
По времето на „Йавуз(великолепни)” Султан Селим, тези разногласия в идеологията и разбиранията стават очевадни. От една страна е налице персизиране и арабизиране на Анадола и налагането на „османският” с персо-арабски характеристик език, а от друга борбата на анадолското население за запазване на местният език, в частност и тюркски. По време на тези събития в Анадола са убити 40 000 тюрки и това е пряко доказателство че Османската империя е скъсала с турската нация.
Османският историк Наима в този дух пише:“турците така да се разкъсат, че да няма лек за обединение“. Същият в „Историята на турците“ пише че, те са,,, прости, безполезни и мошенници,,..
Тези лоши обвинения за турците реално започват от селджуците. Например селджукският писател от Аксарай Керимеддин Махмуд пише следното: „хуноподобните турци, са като кучета и вълци, щом им се удаде възможност грабят и разоряват, но като видят вражески сили бързо се разбягват.“
Според мисленето на османците арабите са „свещенна раса“, докато турците се сегригират и културно подценяват силно.
Според едно списание, издадено през 1912г. използването на думата „турчин“ е било неверничество и вражеско и че, изполването на думите „турско правителство, турска армия, турска страна“ пораждало дълбоко безпокойство сред османските управници.
В друго списание от 1913 „Mecmuai ebuzie,, стр. 94 , пише че „турското е нещо символично, турското се изгубило сред мюсюлманството“.
В същата 1913 година в една книга на Ахмед Наим, университетски професор пише „ турчинът няма нужда да научи и да се интересува от миналото си, достатъчно е да знае „Шериата“ – законите на исляма.
Писалият през 1919-20г. шейх(религиозен водач) Мустафа Сабри използва думата „безродници“ за онези които се борят за турско самосъзнание.
При тези обстоятелства „турско самосъзнание“ се е изгубило в центъра на управлението в Истанбул, и се е запазило само в анадолските селища, които са се използвали само за набиране на войска от война на война. Дори на „османският големец“, да се обръща на ,турски се считало като нарицателно и се запазило само за Анадола.
На практика след превземането на Константинопол(Истанбул, име, което е от гръцки произход) високите нива на управление били затворени за турците.
В следващите 187 години, до смъртта на Мурад IV от турско потекло само 10 души са станали „садразами“ и те само 17 години са били на този пост. Дори и близките охранители на султаните са били от други народности и роби. При това вражеско поведение на османските управници и турският народ е бил разединен.
В страната е имало сектантски течения, които проповядвали едните шаманизма /бекташиите) а „нашибанската“ секта - персийската и иранската култура и обичаи. А образованите в арабските училища младежи подценявали хората с турски корен с изрази като „прости турци, мръсни турци“ т.н. В управлението отношението към турчина до там е стигнало че в долния стих това става ясно :
„Турчин ли е “Магарето на Мерзифан*“ и магаре не е, по долу от куче“
цитирай
21. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Гет!
10.03.2016 21:34
Не е основана империята от турци
Много основатели има
Първите са Византийските императори, които по вече познат начин са ги допуснали в империята си, а след това са ги използвали като наемници срещу нас После идваме ние, също сме ги наемали След нас плътно се движат генуезци и венецианци, които са ги превозвали с кораби, защото на овчар, кораб не му трябва
И накрая,както каза един Босненец, всички ние, бълканските народи сме създали империята
Пропуснах каталунските рицари, чиято е основната, военна заслуга за тази империя От предвождащия ги херцог идва и името на Ертоглу-син на херцога...

Пълна идиотщина е всичко, но дали е по-голяма от сегашната, един господ знае...

цитирай
22. leonleonovpom2 - Да, сигурно е така, Гет!
10.03.2016 21:43
Направил си подробна справка, хвала, както се казва, но тя, както смятат нашите професионални историци тук, а и не само тук е за тесен академичен кръг
той ще я разбере и тълкува
За нас държавата, независимо дали е правилно или не, е Турция!
Така фигурира на картата и в ООН
Може и папер общо да няма с овчарите от Каракум и Къзълкум, но името е останало, както и на Тюркмените
Да се оправят професионалните историци от вси страни Тук нещо не ми харесва, Но не знам какво

Приятна вечер, Гет!
цитирай
23. indiram - Здравей, Леон!
10.03.2016 22:21
"Генерал Иван Липранди, автор на книгата " Българите и Източният въпрос", преведена на Български от ...Христо Ботев!" - От коя година е книгата? Кога Ботьов я е чел и превеждал?
И, още, самото заглавие на книгата, дава отговори!
По-горе, отбелязах друг текст - според мене, Генерал Иван Липранди Е Българин! и, щом Ботьов е "превеждал" книгата му, възможно е думите му да са били предсказателни... Доказателствата ще дойдат!
1876 г. - се случват... в хронология, по написаното в Историята ни, 2 неща:
- провала (заради предателство) на Априлскито въстание
- Ботьов загива на Вола..

Буква по буква да четем всичко написано!
Да запеем песните на дедите ни!

Родопските българи са имали като да са си в къщи от Солун (Тессалоники) до Станбул! Стан-Бул! - Кой го тури И-то, отпред, че да стане чуждо?!

Османско-турско! - за да е и научно, щото е нужно! - "Напред, Науката е Слънце!"

По разкази на живи и днес хора, чули разкази на родителите си, било е страшно време... Дори и когато минавали войниците, пеещи "Превзехме Одрин" през 1913г. - и тогава хората криели момичетата... заради предишни спомени.

"Има още осум дела за да биде цела!" България - за нея иде реч, от песен, която се брои като Маседонска (Македдонска)! - и, мисля, че осемте дЕла са още осем (цели) страни! - Кой ще ги обедини?!

Да живее България!
Поздрави!
цитирай
24. get - "Генерал Иван Липранди, ...
10.03.2016 23:10
indiram написа:

"Генерал Иван Липранди, автор на книгата " Българите и Източният въпрос", преведена на Български от ...Христо Ботев!" - От коя година е книгата? Кога Ботьов я е чел и превеждал?

Родопските българи са имали като да са си в къщи от Солун (Тессалоники) до Станбул! Стан-Бул! - Кой го тури И-то, отпред, че да стане чуждо?!

- Топонима ИстанБул, НАЙ-ВЕРОЯТНО НЕ Е ТУРСКИ ... а гръцки - Защото?
- Защото, имаме гръцка дума за стоя//стоялище(бг.) стан - същата е звучала в късно-античен "нISTEm/nI" нещо като (х)Истем/н(и) + втората частица Бул - като английското: *Bul - имащо близки аналози в гръцки *phallos - латинско: *Follis в албански: *buall - тракийско: Волинтос(див бик/тур) - българско ВОЛ.
- Явно е истина, че от древност БосПора е означавало "Бичи-брод" - през който са прекарвали отглежданите около Черно море говеда ... тези животни на които наименованието идва от протокореновата: *G(h)EW - Дало етнонима на Готи-Гети-Гаути?

indiram написа:

Османско-турско! - за да е и научно, щото е нужно! - "Напред, Науката е Слънце!"

"Има още осум дела за да биде цела!" България - за нея иде реч, от песен, която се брои като Маседонска (Македдонска)! - и, мисля, че осемте дЕла са още осем (цели) страни! - Кой ще ги обедини?!

Да живее България!
Поздрави!

На - Да живей България - ще отговоря с: Амин/тоест, Да бъде!
Като ще допълня?
- Една държава е жива - докато народът и сам не пожелае смъртта ... най-вече поради простотия!

- А това ще стане - ако продължим да се уповаваме (и чакаме помощ от) на "големи братя" - не на нас самите!!!

- С уважение!
цитирай
25. get - @ 21. 22. leonleonovpom2 - Да, сигурно е така, Гет! Не е основана империята от турци
10.03.2016 23:41

- Именно!
- Империята не е била основана от тЮрки - и никога те не са били преобладаващи в управляващият й елит!
- Показателно още за това което говорим е - ОФИЦИАЛНИЯТ език на Империята?
цитирай
26. leonleonovpom2 - Здравей, Индра!
10.03.2016 23:56
Извинявай, че не можах да ти отговоря веднага Благодарност на Гет!

Да ,Родопите са специално място за мен
Дядо ми е служил в Чепинския, железен полк през войната
Турците го наричали Чапкънски Взели им страха още в първия бой с " Напред, на нож" Някои от турците го чули, като по пет на нож От тях тръгнало това
И казвали -Бре тези чапкъни, не им стига един, а искат пет!
По- нататък било достатъчно за турците само да разберат, че Чапкънският полк е пред тях и се омитали моментално
Хубави хора са родопчани,! Баба ми и дядо ми бяха от тях-Красиви и физически, и душевно
Дядо ми ми разправяше ,че баба ми била първата хубавица на града Един ден ми показа снимка , като младоженка Тези от Холивуд нищо не правят
От Родопите ще дойде обновяването на България

Спокойна нощ!
цитирай
27. indiram - Леон, извини ме, но ще кажа... Здравей, Гет!
11.03.2016 00:41
Всъщност, исках да те поздравя, Гет, за онези цитати на руски - къде разбрах, къде не разбрах, а речниците ми са на ... някакво разстояние... и, затуй, премълчах.. А, има много артефакти в тях, за побуквен прочит!

Питаш ме, Гет, и ще ти кажа/отговоря каквото в този момент. В кратце, по известни причини - на гости сме на Леон!
Мисля, че ни е И внушено да се блъскаме с топоними и подобни... Имаш право, разбира се, щото имаше и някоя историйка, легендичка, че било ИстанВули, и гръцко, с други думи.
А, понеже, аз се съмнявам, а с други думи - кръвта ми, рода ми, породата ми трудно може да се смени (сменят), затова всеКазвам (настоявам, една от гръцките думи е епимено), че освен четенето на написаното, е нужен и нов подход/техника... за да си научим историята... или урока.
Ограбили са ни, защо - не знам, и от север и от юг. За Изтока и Запада - друг път...Всъщност, последните 2 посоки са поизместени, двойни имена имат...
Лудата ми глава, тъй казва ---
И, по въпроса за Боспора/Босфора... по-нататък...

Аз, за АМИН се двоумя - Тая дума е особена... наложена... заблуда...
Мислех да напиша постинг (каква дума, ама, ей я, на, в живия ни говор) за днешния гост в Шоуто на Слави - макар от Канада, той говори български, Тед Кочев, има връзка с филма за Рамбо, първата част от който е Първа кръв ...

Учените от цял свят вече/вейке/веке признават България, щото са Българи и искат да го признаят!
Музикантите от цял свят идват в България, като за да засвидетелстват Любовта към Родината си... Меноър (Мановер) изпяха химна ни - Горда стара Планина , а СилвиЯ Вартан, при идването/завръщането си припомни - Я, кажи ми, облаче ле, бяло... и младите вече го повтарят...
Българите, разпръснати по света, знаят къде и коя е България! - Родината им!
А, ние с гайдите, знаем коя е Родината ни България!

Живи и здрави!
Поздрави!
цитирай
28. wasp - Поздравления за постинга!
14.03.2016 12:01
Долния линк дава връзка към публикациия на Мария Киселинчева за бележития пътепис от XVI в. на изтъкнатия немски протестантски учен, професор от Тюбингенския университет, Стефан Герлах за пътуването му и пребиваването му в Османска Турция от 1573— 1578 г. Има описания и за земите населени с българи.

http://www.promacedonia/sgd/index.htm
цитирай
29. leonleonovpom2 - Здравей, Христо!
14.03.2016 20:53
wasp написа:
Долния линк дава връзка към публикациия на Мария Киселинчева за бележития пътепис от XVI в. на изтъкнатия немски протестантски учен, професор от Тюбингенския университет, Стефан Герлах за пътуването му и пребиваването му в Османска Турция от 1573— 1578 г. Има описания и за земите населени с българи.

Трябва да се популяризират такива материали
Какви са били Българите! Защото упорито се насажда мнението ,че сме робско племе Удобно е за управляващи от всякакъв ранг
А не сме такова племе!
Благодаря ти за разбирането и отзива!

Хубава вечер!

http://wwwia/sgd/index

цитирай
30. litatru - Обширна тема. Чисто и просто казано - робство.
17.03.2016 21:44
Най- жестокото - отнемане на невръстни момченца от майките им, за да ги обучат за еничари - най- жестоките главорези на българите (на своите). А насилственото покръстване или продажбата за роби ...? а изнасилванията на бълг. жени и т.н.
Кой има интерес да промени историята в полза на турците? Отговарям - турските политици и техните "проводници". Обичам всички народи, но не уважавам нечестните политици.
Поздрави Лъв!
цитирай
31. leonleonovpom2 - Добре дошла, Литатру!
18.03.2016 10:36
litatru написа:
Най- жестокото - отнемане на невръстни момченца от майките им, за да ги обучат за еничари - най- жестоките главорези на българите (на своите). А насилственото покръстване или продажбата за роби ...? а изнасилванията на бълг. жени и т.н.
Кой има интерес да промени историята в полза на турците? Отговарям - турските политици и техните "проводници". Обичам всички народи, но не уважавам нечестните политици.
Поздрави Лъв!


Радвам се на завръщането ти!
Безспорно, това което посочваш е елемент на робството
То има различни форми, освен физическо е и духовно А духовното смачква!
Да, нечестни и ПРОДАЖНИ политици са в играта
Един англичанин каза преди години, че Българинът за пари продава майка си и баща си Без коментар!
А каква била приликата между прасенцето и Българския политик?
Че не знаеш каква свиня ще излезе от тях

Хубав ден ти пожелаван
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9138818
Постинги: 1349
Коментари: 29650
Гласове: 102601
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031