Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2016 22:50 - Имената на месеците - стари записки
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 16415 Коментари: 49 Гласове:
33

Последна промяна: 30.08.2016 22:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Правих тези записки преди десетина години, когато бях силно впечатлен от близостта на множество думи в езика ни с тези от латинския и  и езиците от латино групата
Една от тях беше месец
На латински е mensis /менсис/  На френски е mois/ моа/  Но голямата прилика се засича при месечен
На френски mensuel / мансюель/  , на италиански -  mensile /менсиле/ Ме- то , началното си го има навсякъде!

Та тогава съм се поразровил и съм намерил старобългарски и народни имена на всички месеци, плюс това откъде идват имената на месеците ни в сегашния календар


                                                                          ЯНУАРИ

Произходът на името е латинско, идва от двуликият бог Янус-бог на ловкостта
С едното си лице гледа назад ,към отиващата си година, с другото напред, към пристигащата
Старобългарското е АЛЕМ Със сигурност не е едно Смята се ,че е аз
Народното име е Голям Сечко


                                                                      ФЕВРУАРИ

Идва от бога на етруските-Фавр-бог на отвъдния свят, бележещ този свещен за тях месец
Старобългарското е ТУТОМ, има различни тълкувания, народното име е Малък Сечко


                                                                          МАРТ

Носи името но бога на войната Марс
Прабългарското е ЧИТЕМ Счита се ,че от него идва четем
Народното е СУШЕЦ- не валят дъждове


                                                                        АПРИЛ

От глагола апприре-отварям,  идва името Цветята се отварят и цъфтят
Сторобългарското е ТВИРЕМ, а народното-ЛЪЖИГРЕВ- символ на променливо време


                                                                          МАЙ


Името идва от Богинята Мая  Старобългарското е ВЕЧЕМ
Народното е ЙОЧКО- от йенк-гръмотевица


                                                                        ЮНИ


От върховната римска богиня Юнона идва името- покровителка на домашното огнище!
Старобългарското е ШЕХТЕМ Народното е СЕНОКОС или изок- скакалец


                                                                       ЮЛИ

В чест е  на Гай Юлий Цезар!
Той е роден през този месец!
И сега внимание Старобългарското му име е СЕТЕМ Което със сигурност е число- седем, съответстващо на номера по ред на месеца


                                                                   АВГУСТ

Носи името на великия римски император Август
Старобългарското име е  ЕСЕМ, което явно маркира поредния му номер- осем!
Народното му име е СЪРПЪН, от сърп идва!  Август е месеч за жътва!


                                                           СЕПТЕМВРИ

Името идва от септем-седми на латински, според стария календар
Според новия е девети месец и старобългарското име е ДЕВЕМ Явно девет!


                                                           ОКТОМВРИ

От латинската дума за осем - окто
Старобългарското е ЕЛЕМ


                                                           НОЕМВРИ

От латинското НОВЕМ - девети идва името
Старобългарското име е ЕЛНЕМ
Народното е трудко!


                                                         ДЕКЕМВРИ


Идва от латинското ДЕЦЕМ - десети
Старобългарското название е  АЛТОМ,  а народното- снеговиг!


Старобългарските имена не са от тюркски произход Може би имат нещо общо с персийски език, някои от тях видимо са числа, други глаголи
Не е изключено в древността да има също общ стандарт и имената на месеците да са съобразени с него, както сега- с латинския Става дума за районите  на Източното и Северното Причерноморие, обитавани  тогава от Българи





Гласувай:
33


Вълнообразно


1. didanov - здравей Леоне
31.08.2016 01:27
Януари, кръстен на римския двулик бог Янус е сбългарското народно название ПРОСИНЕЦ и означава синкавия студ и замръзляк по време на този месец, но също употребата на просо в приготовлението на хляба и нарастването на деня със всеки изминал ден с "едно просено зърно". В Македония българите наричали месец януари с името Коложег- образувано от коле -година и жигвамр жигосвам - хапя, удрям, засягам в смисъл на труден месец в годината.

Февруари, идва от празника на очистването на тялото febria, в българския календар се е наричал СЯЧЕН, с препратка към другото название на месеца - Малък Сечко, заради зверския студ, който по това време на годината троши клоните на дърветата и се преживява с горенето на насечени дърва.

Март, месецът на бог Марс, на лат. Martius, в нашата традиция е наречен месец СОУХИЙ. Март е свързан с топенето на снеговете и въпреки, че това е свързано с повишаване нивата на реките и чести наводнения, полетата се изчистват от снега и кишата, което към края на месеца слага край на мокротата и пълното изчезване на снега из равнините и полята.

Април има българското съответствие Резен, заради заколването на агнетата, което продължава и през май.

Май по нашите земи се наричал ТРАВЯН, заради цъфтежа на треви и дървета. В Рим той приема името на божеството на растежа Maius.

Юни е наречен ИЗОК. Така българите наричали цикадите и полските щурци. Именно полските щурци и представителите на техните южни популации започват да пеят още в началото на лятото. Появата на новото поколение възрастни скакалци става през също през юни. Името изок произлиза от изоклив - с изпъкнали очи, както е при цикадите, щурците и скакалците. Така месец Изок произлзиза от щурците на юни, но по-вероятно от изокос, заради косенето на вече високите летни треви за сено за зимата. Латинското съответствие на този месец е Iunius. Предполага се, че е посветен на Юно – богиня на брака, съпружеската любов, покровителка на омъжените жени, помагачка на бременните и родилките.

Юли е ЧРЪВЕН, заради горещините през този месец. В чест на Цезар този месец в Рим се нарича „Iulius”. По-рано неговото име било „квинтил”. Думата означава пети месец, като се започва броенете от третия месец на настоящата система на броене на месеците.

Август е наречен ЗАРЕВ от зарево - българска дума за Отблясък, сияние, силна светлина и оттук "Слънчев месец". Безпорно най-слънчевия от всички месеци на цялата година е август. В римския календар този месец е посветен на Август и се нарича Augustus. По-ранното му име е sextilis (секстил) – шести месец от годината като се започва броенете от третия месец на настоящата система на броене на месеците.

Септември в българския календар се наричал Рюиен, в смисъл на руен - пълноводен. В Римския календар този месец се нарича September и означава числото седем.

Октомври е ЛИСТОПАД, заради падането на листата на дърветата, в римския календар това е осмият месец - Octobrio.

Ноември е наречен ГРУДЕН, заради това, че от земята се копаят картофите и кореноплодите, съответно деветия месец според римското название - Novebrio.

Декември е наричан СТУДЕНИЙ.
цитирай
2. didanov - Григорианският и Българският календар произлизат от древния Български Зодиак.
31.08.2016 01:34
Българският календар произлизат от древния Български Зодиак.

Българският Зодиак е подчинен на две главни условия.



Първо. Той е ориентиран точно спрямо четирите астрономически точки – зимно и лятно слънцестоене, пролетно и есенно равноденствие.



Второ. Той е близо до математическото съвършенство за началата, върховете и краищата на зодиите-месеци и броя на дните в зодиите, сезоните и полугодията, доколкото за това позволява първото условие.

Най-древният аналог на Българския Зодиак е в Шумер. Той започва със зодия Стрелец, която е наричана само Мул-Гула – Великата зодия, докато всички останали имат по няколко имена.

Друг източник на сведения за Българския Зодиак е Симеоновият сборник, изнесен в десети век в Русия и известен днес като Изборник на Светослав. Там е описан и нарисуван Българският Зодиак, с начална зодия Стрелец. В него, вместо чуждата дума за знак – „зодия“, е използвана българската дума за време – „живот“.



Тя е единствената абсолютна мярка за време, която маже да бъде отнесена към всяко отделно нещо. Колкото са нещата във Вселената, толкова са и времената животи. Със същия смисъл думата „живот“ е използвана и в древните свещени писания за живота на патриарсите. „Авитохол живя 300 години. Ирник живя 150 години“.



Но Българският Зодиак е ползван от колобрите и посветените велможи, а за удобство е бил създаден за широка гражданска употреба Българският календар.



Българският Зодиак, освен че е бил ползван в България по времето на Симеон, е пренесен и в Италия – от Алцековите българи, от богомилите или от предишните преселения на българи на Апенинския полуостров. Там папа Григорий го установява като официален календар, с който светът си служи и днес. За това писа и Йордан Вълчев в книгата си “Календар и слово”.



Единственото, което е направил папа Григорий, е било да измести началото на съвременния календар десет дни след Коледа в Българския Зодиак и Нова година в Българския календар, за да не се обезличи големият християнски празник Рождество Христово.

В древността, към познанието на нашите деди за изграждането, съществуването и отмирането на небесните тела. За раждането, еволюцията и разграждането на материята. За същността на пространството и времето. Но тъй като всичко това е абстрактно и недостижимо за обикновените хора, а дори и за съвременната наука, древните наши праотци са се постарали тези знания да останат в паметта на хората, като са направили няколко важни неща.

Първо. За всеки етап от развитието на небесните тела са избрали дванадесет символа, предимно животни, които имат някаква идейна прилика със съответния етап. Това е Зодиакът.
Второ. Разделят небесния кръг на нашата галактика на дванадесет участъка – съзвездия, със същите имена. Това е Астралният Зодиак. Той е звездната карта на Млечния път – циферблатът на часовника, с който са измервали големите, епохалните времена.
Трето. Разделят земната година на дванадесет зодии-месеци, със същите имена. Това е Годишният – Българският Зодиак.
Четвърто. Създават наука за отчитане влиянието на Слънцето, Месеца и Астрала върху Земята и промените, които ще последват тук. Името и е АСТРА ВЕДА, на гръцки Астрология. В Китай е останала в Бха Гуа и И Дзин – Книга на промените.

Днес варианти на Българския зодиак и деривати на АСТРА ВЕДА шестват по света, а истината чака своите откриватели.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Диляне!
31.08.2016 06:22
Много труд си положил!
Не го заслужава моя прескромен постинг!
На времето търсих откъде идват имената на месеците, отнякъде съм извлякъл и старобълтарските или както бяха написани- прабългарските имена
Листопад го има и досега в календара на някой от сродните на нас държави
От астрономията не съм се интересувал и се отраничавам с наученото в училище
Но съм убеден, че тракийската могила в Поморие-уникално строителство, е и с астрономическо предназначение!

Старобългарските имена и те имат тълкувания
Дадох ги заради цифрите-седем , осем и девет Особено при седем има съвпадение, частично , с латинския!

Хубав ден!
цитирай
4. voulgaros - SEPTEM ЛАТ. = HEPTA ГР. СЕГА ЗА ОСЕМ ...
31.08.2016 09:30
SEPTEM ЛАТ. = HEPTA ГР.

СЕГА ЗА ОСЕМ :

OKTO Е ГРЪЦКА ДУМА..ОКТОПОДОС.ОКТА.ОХТО = ОСЕМ.

НЕ Е ЛАТИНСКА, ДОКТОРЧЕ.. ''ОСЕМ'' Е ДРУГА ДУМА НА ЛАТИНСКИ.

ТАКА И НЕ МИКАЗА ЗА ТРАКИИСКА ЧИСЛОВА ИЛИ ЦИФРОВА СИСТЕМА...КАК СА ПИСАЛИ ЧИСЛАТА СИМЕОНОВ ??

ЯВНО ТЕ ХВАНА ПАНИКА, ТЕЗИ ГРАНДИОЗО = ГРАНДИОЗНИ И НЕЗЕМНО ВЕЛИКИ ТРАКИ...НЕЩО ДОКТОРЕ..Я ДА ТЕ ЧУЯ ?...КАК СА ПИСАЛИ ЧИСЛАТА ?

ПАК ДА ТЕ ПИТАМ -- КАКВА ИМ Е БИЛА ЧИСЛОВАТА (ЦИФРОВАТА) СИСТЕМА ?
цитирай
5. voulgaros - А ДЕКЕМВРИ СЪЩО ИДВА ОТ ГРЪЦКИ ЕЗИК ...
31.08.2016 09:35
А ДЕКЕМВРИ СЪЩО ИДВА ОТ ГРЪЦКИ ЕЗИК -- ДЕКА, ДЕКАДА, ДЕКАДЕНСЕ...А НА ГРЪЦКИ ''МЕСЕЦ'' - Е МОНАС , МИНА /с.

ЯВНО Е , ЧЕ ЛАТИНСКАТА ДУМА Е ВЗЕТА ОТ ГРЪЦКИЯ ЕЗИК....КАКТО И АНГЛИИСКАТА ДУМА Е ВЗЕТА ОТ ГРЪЦКИЯ.
цитирай
6. leonleonovpom2 - Как си ,Вулгарос!
31.08.2016 11:21
Защо ме тормозиш , как са писали числата?
От пети до девети век са тъмни векове, о преди тях - сигурно мрачни!

Ако те интересуват днешните числа, не са гръцки-арабски са
Латинските са добре известни- с чертички
Аз съм любопитен да разбера нещо за гръцките
За тракийските, питай математици Аз лично не съм се интересувал от числата, Сигурно информация има в Интернет!

Приятен ден!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Впрочем, знам! Изписват се с б...
31.08.2016 11:32
Впрочем, знам!
Изписват се с букви, по реда им в азбуката
Например при монетите-пет нумии в ИРИ се изписва с Е, осем с Н и така нататък
Няма цифри , има букви
цитирай
8. voulgaros - НЕЕЕЕ, , , ПИТАМ ТЕБЕ. . ТИ СИ ЕДИН ...
31.08.2016 11:38
НЕЕЕЕ,,,ПИТАМ ТЕБЕ..ТИ СИ ЕДИН МЕГАЛО АПОЛЛОГЕТОС -- ЧЕ ВУЛГАРИТЕ БИЛИ ТРАКИ ?! МУАХАХА..МОЖЕ БИ СТЕ ТУРАКИ.


ХАИДЕ ДА МИ КАЖЕШ ЗА ПИСМЕНИТЕ ЧИСЛА И ЦИФРИ ПРИ ТРАКОМАНИТЕ, ОПС -- ПРИ ТРАКИТЕ... А НЕ ТРАКИИЦИТЕ.


ТИ ЗА ГРЪЦКИТЕ ЧИСЛА МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕШ МНОГО ЛЕСНО ---- ИМА ГИ В СВЕТА НАВСЯКАДЕ. АИДЕ ЧУКНИ В ''ГООГЛЕ'' -- ДА ПРОВЕРИШ ЗА ГРЪЦКАТА ЧИСЛОВА СИСТЕМИКА.
цитирай
9. leonleonovpom2 - х
31.08.2016 13:39
х
цитирай
10. leonleonovpom2 - Много дълга тема е приятел
31.08.2016 13:53
Казах ти, ползват се букви от гръцката азбука, по редът им- алфа или А е единица

Сега , въпросът идва до гръцката азбука, която не е гръцка?
А финикийска Е като се проследи пътят и- през Фригия, тогава отива в Гърция и Тракия/ преди нея/
Първоначално тази азбука се ползва от траки и гърци После е присвоена от гърците и излиза, че са я дали на траките?
Това, грубо казано, верно описва нещата
Е, работили са върху азбуката, това не се отрича
Но скелетът и идва от Финикия
Питал съм те, кой е авторът на азбуката? Не си ми отговарял И никой няма да отговори смислено, защото няма автор!
Едно е ясно, гърци и траки ползват една азбука, която идва отвън!
Аз за гърците лоша дума няма да кажа, защото имат заслуги
Съхранили са и са доразвили това, което други цивилизации са постигнали преди тях
Но Евклид, Херодот, Тукидит не са гърци, а гърчеещи се граки И много други!

Хубав ден!
цитирай
11. didanov - преди Орфей е имало няколко вида ...
31.08.2016 14:47
преди Орфей е имало няколко вида писменост, с която са си служили древните - така наречените: линеарно писмо А, линеарното писмо Б, клинопис, иероглифи, пиктограми, идеограми, сричково писмо. Орфей търси елементи от йероглифите на Египет и финикийските букви, за да създаде нова азбука. Той е реформаторът, преносителят и създателят на тази нова азбука. Тя е свързала хората и племената по тези земи завинаги. Орфей пренася азбуката на коптите, която е първата азбука в света, по нашите земи. Помощник в тази работа му е тракиецът Кадъм, а не финикиецът, както грешно го наричат, защото тогава Финикия се е смятала за края на Тракия. Братът на този Кадъм е същият тракийски цар, който посочва пътя на аргонавтите до Босфора - предсказателят Финей. Орфей е бил ученик на Тот. Тот донася в наследство от Атлантите 42 свещени книги, които предава на Орфей. Орфей пренася азбуката от Египет и Финикия, реформира я в Родопите, населявани от бесите - елита на тракийската общност, жреците и посветените от траките и фактически създава нова азбука. Това е свещеният език на бесите! Но траките са били около 90 племена и поради строгата забрана да се разгласяват тайните, писмеността на бесите не е била разпространена у другите племена на траките.

Платон пише: "У траките се намирали много книги... Купища книги от Орфей и Музей". Ксенофонт също съобщава, че: "У траките се намирали и много книги." А ето сведение от Еврипид: "На тракийски таблички е записано Орфеевото слово". За подобни таблички пишат и Платон, и Питагор, и Хераклид.

На гръцки език е изписано за Орфей: "Тираните на траките изгориха книгите му, изгониха учениците му, гръцките крале ги последваха по пример, заличаваха паметта му, унищожаваха последните му следи. След няколко века вече се съмняваха в съществуването на Орфей".

Гърците считат, че създателят на тяхната азбука е Кадъм Милетски или Кадъм Милисий - основателят на град Тива и погрешно считан за финикиец - същият този Кадъм, който помогнал на Орфей да пренесе свещеното слово в тракийска земя...

Гърците казват, че са взаимствали своята азбука от финикийците. Но самата финикийска азбука, пък, е взета от коптите. Копт е гръцката дума за египтянин - египт-гипт-гопт-копт. Гръцката азбука е всъщност, коптската - същата, която Орфей пренася на територията на бесите в сегашна Тракия и Родопа планина... Той е убит, за да не изпълни докрай мисията си - да разпространи тайното писмо на бесите сред всичките тракийски племена.
цитирай
12. didanov - Фрагмент от старобългарската х...
31.08.2016 14:50
Фрагмент от старобългарската хроника, приписвана на Константин Манасий: Тогда написоваше Александъръ Фарижь чръвеня виномъ на бяломъ убрусе: и тако говореше: “Елено царице, люби ме да те любя“. И Елена царица умеяше книгу, а Менелае не познаваше ни слова“.

В превод на съвременен български: „Тогава написа Александър Фариж с червено вино върху бяла кърпа и тъй говореше: „Елено царице, люби ме, да те любя“. И Елена царица умееше да чете, а Менелай не познаваше нито една буква.“

Факт е, че сред античните автори е имало представители на „тракийски“ племена. Достатъчно е да се споменат поетите Орфей, Олен, Лин, Тамир, Мусей и др.; Дионисий Тракът се е казвал авторът на първата граматика (II век преди Христа), и др.
„Траки“ са били Омир и Хесиод - преки потомци на Орфей. „Трак“, потомък на тракийския цар Орол, е бил и големият античен историк Тукидид. Траки са били поетът Мелет, философът (ученик на Сократ, основоположник на киническата философска школа) Антистен, баснописецът Езоп, ср.


В свободен и съкратен превод на български: Еланик, Дамаст и Ферекид извеждат неговия (на Омир) род от Орфей. Бащата на Омир се е казвал Майон, а на Хесиод (бащата - НТ) се е казвал Дион, те произхождат от Апелид, Меланоп, Епифрад, Харифъм, Филотерпей, Идмонид, Евклей, Дорион, Орфей.

По такъв начин, според Хеланик, Дамаст и Ферекид излиза, че Хесиод и Омир са братовчеди, синове на двама братя, чийто баща се е казвал Апелид, който пък е потомък на Орфей в осмо поколение.

И след като първата книга на гръцки език (вж. цитата по-горе) се появява три века по-късно от Омир и Хезиод, то е съвсем логичен въпросът: на какъв език ще са писали тези преки потомци на "трака" Орфей? Как е станало така, че ние днес четем произведенията на траките Орфей, Омир и Хезиод на старогръцки, къде са оригиналите на произведенията им?
цитирай
13. iliyanv - Що за идиотизъм? Докога?
31.08.2016 16:23
Алтем, твирем, читем ...
цитирай
14. voulgaros - ЗНАЕШ ЛИ КАКВО ЩЕ РЕЧЕ ''АПОЛЛОГ...
31.08.2016 16:24
ЗНАЕШ ЛИ КАКВО ЩЕ РЕЧЕ ''АПОЛЛОГЕТ'' - ТОВА Е СТРАСТЕН ЗАЩИТНИК НА НЕЩО ИЛИ НЯКОИ.

ВПРОЧЕМ, КАТО ПИСАХ ДУМАТА ''АПОЛЛОГЕТОС'' , СЕ СЕТИХ ЗА ГЕТ..КАКВО СТАНА С ТОЗИ ВАРНЕНЕЦ?
ДА НЕ Е ОТИШАЛ ВЪВ ВЕЧНИТЕ ГЕТСКИ ПАСИЩА ВЪВ ВАЛХАЛА ? : )
цитирай
15. kalabak - Българските имена на месеците:
31.08.2016 17:49


АЛЕМ „ преден, начален” – ПЪРВИ
? – ВТОРИ (незасвидетелстван)
ВЕЧЕМ – ТРЕТИ
ТУТОМ – ЧЕТВЪРТИ
БЕХТИ – ПЕТИ
АЛТОМ, АЛТЕМ – ШЕСТИ
ЧИТЕМ – СЕДМИ
ШЕХТЕМ – ОСМИ
ТВИРЕМ – ДЕВЕТИ
? – ДЕСЕТИ (незасвидетелстван)
? – ЕДИНАДЕСЕТИ (незасвидетелстван)
? – ДВАНАДЕСЕТИ (незасвидетелстван)
ЕЛЕМ –ТРИНДЕССЕТИ (интеркалационен) – вмъква се 7 пъти в 19-годишния Метонов цикъл

цитирай
16. leonleonovpom2 - Благодаря, Диляне!
31.08.2016 20:27
Съгласен съм с написаното!
Не познавам нещата в детойли, но логиката подсказва, че механизмът на азбуката е такъв
Идва от Египет и през Финикия и Фригия идва азбуката при траките
Фригийското писмо е странна смесица от йероглифи и букви, които познамваме
Финикийскага е също от познати букви, но без гласните Считали са, че те са второстепенни, че речта се гради от съгласните, които са скелетът й! Гласните са вариантни-променливи И с право, така е!
Та не траките ползват гръцка азбука, а просто тя е приватизирана от елините

Хубава вечер!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Потрай, Илиане!
31.08.2016 20:35
Демокрация е, не може само едно да се дава, а друго да се премълчава

Впрочем ,накрая съм казал, че Българите живеещи на северния и срещуположен брят на Черно море, ползват друг, вероятно персийски стандарт за имената Както и названията на благородниците и военните
Сега ние, като ползваме маршал, генерал, президент, нима сме французи или някакви други?
Това е допустимо, казал то е и Державин, висшата класа да говори чужд език и да пише на него, както в Прусия и Русия на френски, който е водещ език
А обикновения народ и хабер да си няма от него

Именникът не е за разпространение по книжарниците, за висшата класа е! Оттам са почерпани тези думи, но те нищо не означават друго, освен споменатото по- горе!

Хубава вечер!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Пепел ти на езика, Вулгарос!
31.08.2016 20:40
voulgaros написа:
ЗНАЕШ ЛИ КАКВО ЩЕ РЕЧЕ ''АПОЛЛОГЕТ'' - ТОВА Е СТРАСТЕН ЗАЩИТНИК НА НЕЩО ИЛИ НЯКОИ.

ВПРОЧЕМ, КАТО ПИСАХ ДУМАТА ''АПОЛЛОГЕТОС'' , СЕ СЕТИХ ЗА ГЕТ..КАКВО СТАНА С ТОЗИ ВАРНЕНЕЦ?
ДА НЕ Е ОТИШАЛ ВЪВ ВЕЧНИТЕ ГЕТСКИ ПАСИЩА ВЪВ ВАЛХАЛА ? : )


Сега видях какво си написал!

Гет ми е голям приятел, впрочем, смятам ,че всички трябва да се смятаме за приятели, по хоби поне
И такава мисъл да не ни минава през главата
Може да спорим, но не бива да сме врагове!
Лято е, нормално е да си даде почивка човек
И ти дълго време отсъства
Да мислим добро за Гет, той е добър човек!!!!!!!!!!
цитирай
19. leonleonovpom2 - Здравей, Калабак!
31.08.2016 20:49
kalabak написа:


АЛЕМ „ преден, начален” – ПЪРВИ
? – ВТОРИ (незасвидетелстван)
ВЕЧЕМ – ТРЕТИ
ТУТОМ – ЧЕТВЪРТИ
БЕХТИ – ПЕТИ
АЛТОМ, АЛТЕМ – ШЕСТИ
ЧИТЕМ – СЕДМИ
ШЕХТЕМ – ОСМИ
ТВИРЕМ – ДЕВЕТИ
? – ДЕСЕТИ (незасвидетелстван)
? – ЕДИНАДЕСЕТИ (незасвидетелстван)
? – ДВАНАДЕСЕТИ (незасвидетелстван)
ЕЛЕМ –ТРИНДЕССЕТИ (интеркалационен) – вмъква се 7 пъти в 19-годишния Метонов цикъл



Има разнобой за имената на месеците и значенията им Както и номерът поред!
Само по едно няма противоречия- че те не са Тюркски
Моето мнение, което е всъщност на Державин, че Именникът е писан за управляващата класа на България, която, държавата, е в близост до Персия Много вероятно е тази управляваща класа да ползва и говори персийски език
Както в Прусия и Русия- френски, които е водещ преди двеста и повече години!
Това е обяснението за тези имена
ЗАТОВА ТЕ СА ПРИДРУЖЕНИ С НАРОДНИТЕ
ВИЖДА СЕ, ЧЕ НЯМАТ НИЩО ОБШО ПОМЕЖДУ СИ!

Хубава вечер!
цитирай
20. indiram - Здравей, Леон!
31.08.2016 23:05
Поздравления, Леон! - за материала ти и за интереса към него!
22-рия глас от мен!

Преди време, казах (някъде преди години бях чела) че, от март почвала годината, и затова има седми, осми ... до десети (декември), а по-късно се случило изместването и Март станал Трети месец... сега научих повече...

Когато бях ученичка, се разпространяваше някаква Азбука, наречена Тайна(та) Азбука... Дали ми е останала из някакви тетрадки... И, понеже се говореше за нея, реших че не е толкова тайна... Аз си написах моя Азбука тайна! - и си правех разни записки... но с годините я забравих--- и не можах да разчета в една тетрадка знаците...

Алем (първия месец) съм го чувала, а останалите не съм запомнила - ще потърся стари хора, които да кажат - още има надежда!

Орфей и Кадъм - двама! ... Кирил и Методий - двама! ... значи, че по двама работят... Поздравявам и Диданов за изчерпателната му информация!

Искам да поздравя и приятеля ти, voulgaros, който определено, мисля, внася известна свежест... Струва ми се, че иска да намери отговори--- щото, изглежда е от траките! ...

Защото сега съм на друга вълна (речниците - дала съм им почивка) - ще кажа още едно дълго изречение за числата! - У Българите, само у Българите, ИМА празник на Буквите и Азбуката! - Което ще рече - Никой друг не празнува букви, нито числа! - Защо? - Защото са от/на Българите - траки, пелазги, беси, одриси, финикийци, египтяни, римляни, елини, хуни, варвари, гурци, оногурци, турци, руси, пруси, власи, ... барабар и не ... списъкът е дълъг...
Кой ще прави празник, който може да бъде оборен с документи древни?!
Или, инак казано, "Чужденците" са по-наясно от Българите!...
Арабски, гръцки, латински... Цъ!

С каква висока скорост идват все нови и нови сведения - народа се е разровил... Дано да сме живи да видим!
Замислям се... Каква История на България и Света (защо това деление) ще учат и изучават в училища и университети! - всеки ден бъка от нови древни сведения...
И - Всичко води към България!

Поздрави!
цитирай
21. didanov - здравей
01.09.2016 00:42
бройните алем, тутом, ,твирем ит.н. може да звучат небългарски, но за сметка на това до края на 19 век българите са запазили народният календар на животните. В същото време много от българските владетели от ПБЦ и ВБЦ явно са познавали отлично българският зодиак и календар, защото самите им имена са свързани с годината на възкачването им на престола -Калоян в годината на Калата, халата, змея, Константин Тих в годината на Тох-петела, Пресиан - на докса-свинята, Шишман на мишката...дори Влад Дракула или Дракона има за герб дракон и става владетел в годината на змея.
От друга страна имената на месеците в старобългарския, украинския,белоруския, чешкия, словашкия езици са почти идентични, което говори за един общ произход (гетите-славяни). Зодиакът ни е най-точния който съществува, календарът ни е по-стар от китайския, и отправната му точка е свързана от 5000 г.пр.н.е. с черноморксия потоп и разселването на бягащите траки във всички посоки - ИНдия, Афганистан,Месопотамия, Египет, Скандинавия, Западна Европа.
ИМената на седмицата са определено български бройни и лични- седмицата е започвала с Неделя (не деля, не правя нищо, не работя), Понеделник - по-неделник или след неделята, вторник -втори, сряда - в средата на седмицата, четвъртък-четвърти, петък- пети. Последният ден има лично, а не бройно име – Събота. То не показва собствения си смисъл, но логично и звуково най-близо до него стои думата събор. Възможно е това да е смисълът на Събота – завършек.
поздрави
цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравей, Индра!
01.09.2016 07:57
Да, така е, чужденците са по- наясно от Българите . за Българите!
Ние чакаме да чуем нещо за нас от чужденец или поне да го одобри първо той
Ако не е така е нефела-не струва
Има логика за това
нашите книги са унищожени, трябва да разчитаме на чужди, за да понаучим нещо
Щом чуждите ни хвалят, можем да си представим, пък какмо е пишело в нашите
но има господ!
Една от малкото очелели наши книги, благодарение на един англичанин е в Лондонския музей!
И въпреки всички постъпки и предлагани замени, англичаните не я дават!
Защото е върхът!
Ясно показва, че Ренесансът ако не пред Италианския , при нас е тръгнал едновременно с него!

Хубав ден!
цитирай
23. leonleonovpom2 - Вулгарос!
01.09.2016 08:17
Въпреки всичко, знаеш, че си ми симпатичен
Предпазвал съм те от необмислени постъпки, това правя и сега!
Човек не плюе в чинията , от която се храни

Каквито и да сме, чужди книги не сме горели и унищожавали масово!
А сме имали какво да покажем на света!

Лондонският музей, може би номер едно в света се гордее с една Българска книга от Четиринадесети век!
И не ни я дава при никакъв вариант!
Защото тя променя историята
Когато при ремонт на епископската църква, около 1830 година, случайно се открива патриаршеската ни библиотекав в зазидана стая, епископът грък прегледал набързо книгите Отделил няколко гръцки, останалите заповядал да натоварят на две каруци-Българските и наредил ...да ги изгорят?!
Този за уважение ли е или за нещо друго , много по- силно!

Не ми говори общо за Българите Има отрепки , разбира се, но не те определят качеството Те просто не са Българи!
Както е и при гърците Да не си отварям там устата, защотоз знам за тях много повече отколкото си мислеш ,че знам
За коварството ,подлостта, мръсотията им във всичко
Познаваш ли гърци, които спасявайки себе си, срещат тригодишно Българче, Цялото в кръв, грабват го, осиновянат го Запазват името му, казват произхода му
Отглеждат го !
Аз знам такава история за гръцко момиченце
Тя е моя прабаба! И е била истинска Българка!
Ето имената на някои от децата й- Любена, Невена, Латинка, Цвета...
цитирай
24. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
01.09.2016 08:33
Имаш разрешение от мен, да използваш темите и да ги доразвиваш Да, така стои въпросът с номерацията на дните на седмицата
Доказва го съботата!
Съботата я има в италианския и латинския -Седмият ден на седмицата Идва от еврейския саббата, празник!. По разбираеми причини, няма Ъ
Но събота, понеже си е наше, звучи по- добре!
Всъщност думата показва, че в имената тогава , както и сега ,действа международна система за означаване
И от тях трудно може да се съди какъв е бил езикът
Да, Българският календар е уникално точен И много древен
Да ни сравняват с някакви неграмотни номади е най- малко обидно и нелепо!
Въпреки, че всичко е възможно Знам за професор, ровещ в кофите за боклук?
Но пък цял народ да докараш дотам!
Да чукаме на дърво!

Хубав ден ти пожелавам!
цитирай
25. voulgaros - НЕ СИ МИ ПУСНАЛ КОМЕНТАРА. . ПУСНИ ...
01.09.2016 09:19
НЕ СИ МИ ПУСНАЛ КОМЕНТАРА..ПУСНИ ГО, ДА ГО РЕДАКТИРАМ, В МОИ КОМЕНТАРИ..
НАЛИ ТАМ СТОЙ..А ЗАЩО НЕ ГО ВИЖДАМ.?

ЩЕ ГО ПРАТЯ РЕДАКТИРАН И ИЗЧИСТЕН ....А ПОСЛЕ ЩЕ ТИ ПРАТЯ И ОЩЕ НЕЩО.

МНОГО СИ НЕОБЕКТИВЕН.
цитирай
26. didanov - балгодаря за доверието Леоне
01.09.2016 10:00
името на съботата се оказава по-заплетено, защото еврейското саббата е заимствано от името на върховния тракийски бог Сабазий. По този повод правя асоциация с братът на Кубрат - Шамбат Кий, на когото е кръстен Киев. Шамбат може да се произнесе Самбат а оттам е е лесно да се сетим, че името може да е видоизменен вариант на Сабазий -С(ъ,а)Б(о,а)Т(а)/знаеш че съгласните са смисловоопределящи. поздрави

цитирай
27. flymore - Лео,
01.09.2016 12:31
чета и се радвам, благодаря на Бог за виртуалните срещи с читави хора...
Научавам доста от страничката ти.
С благодарност за постинга, топла, пъстра есен от мен!
цитирай
28. leonleonovpom2 - Вулгарос, напиши направо нов коментар!
01.09.2016 14:02
Какво може да оправяш на този?
Все едно в една тенджера с манджа да има лайно!
И като го извадиш, ще стане ли манджата по- хубава?
Не съм срещу критиката, в много отношения е дори полезна, но съм срещу тази , направена по унизителен начин
Имаме един от най- старите и със сигурност - най- точен календар в света!
Никъде не съм го писал в текста, да не излезе самохвалство
Е, може ли просташки народ, от скитащи диваци, да изобрети такъв календар?
Може , но в приказките!
Затова, уважавай хората!
цитирай
29. leonleonovpom2 - Здравей,flymore!
01.09.2016 14:11
flymore написа:
чета и се радвам, благодаря на Бог за виртуалните срещи с читави хора...
Научавам доста от страничката ти.
С благодарност за постинга, топла, пъстра есен от мен!


Благодаря ти за хубавите думи!
Добрият, позитивен човек си личи по отношението към другите
Той няма да се нахвърли като изгладнял звяр към събеседника си, а с топли думи, ще намери и начин за похвала!
Радвам се, че си в тази категория на добър човек!

Хубав ден!
цитирай
30. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
01.09.2016 14:19
didanov написа:
името на съботата се оказава по-заплетено, защото еврейското саббата е заимствано от името на върховния тракийски бог Сабазий. По този повод правя асоциация с братът на Кубрат - Шамбат Кий, на когото е кръстен Киев. Шамбат може да се произнесе Самбат а оттам е е лесно да се сетим, че името може да е видоизменен вариант на Сабазий -С(ъ,а)Б(о,а)Т(а)/знаеш че съгласните са смисловоопределящи. поздрави



Да, така описват някои Самбат Кий В Западна Украйна, където преобладават поляците, по разбираеми причини го произнасят Шамбат
Да, въртят се нещата към Сабазий!
Доказано е ,че най- старата Европейска цивилизация е възникнала на нашите земи!
Не ми е ясно, що за политика е това, да се отрича ,че ние имаме връзка с нея, а други, на другия примерно край на Европа, в същото време да твърдят, че те имат?!

Хубав ден, Диляне!
цитирай
31. wasp - Поздравления за поста!
02.09.2016 06:45
Поздрави и за блога и усърдието да се предлагат интересни теми за дискусии.
цитирай
32. leonleonovpom2 - Благодаря ти приятелю, за добрите думи!
02.09.2016 11:21
wasp написа:
Поздрави и за блога и усърдието да се предлагат интересни теми за дискусии.


В духа на шегата, явно осите не само жилят!

Здраве и успех ти желая!

Хубав ден!
цитирай
33. andorey - Здравейте, г-н Симеонов, темата за ...
03.09.2016 08:12
Здравейте, г-н Симеонов,

темата за календара не ми беше любима, но преди няколко години доста неща изчетох по този въпрос...
Поздравления за анализа. Аз бих добавил че най-вероятно латинските имена на месеците започват да се използват по нашите земи още от 1-2 век от новата ера и оттогава са в употреба... Затова и сме позабравили нашите си славянски, български имена на месеците.
цитирай
34. andorey - По отношение на Именника и имената ...
03.09.2016 08:15
По отношение на Именника и имената на месеци в него, открих преди няколко години нещо много интересно. Публикувах го на две три места, но информацията е съвсем нова и доста неочаквана, така че иска време докато бъде осмислена. Става въпрос за това че има прилика между българските названия на месеците с имената на месеците от...древномакедонския календар! Само че срещата между двата календара не е била на Балканите, а в Северното Черноморие... съдба :)
цитирай
35. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
03.09.2016 14:27
andorey написа:
Здравейте, г-н Симеонов,

темата за календара не ми беше любима, но преди няколко години доста неща изчетох по този въпрос...
Поздравления за анализа. Аз бих добавил че най-вероятно латинските имена на месеците започват да се използват по нашите земи още от 1-2 век от новата ера и оттогава са в употреба... Затова и сме позабравили нашите си славянски, български имена на месеците.


Радвам се на посещението ти!
Да, подтекстът е такъв, връзката с латинския по тази тема датира оттогава!
Това са официалните названия, иначе народът пази своите
Аспаруховите Българи, които де факто след векове се връщат в земите си, са донесли и нови!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
36. leonleonovpom2 - Да, Александър Македонски!
03.09.2016 14:40
andorey написа:
По отношение на Именника и имената на месеци в него, открих преди няколко години нещо много интересно. Публикувах го на две три места, но информацията е съвсем нова и доста неочаквана, така че иска време докато бъде осмислена. Става въпрос за това че има прилика между българските названия на месеците с имената на месеците от...древномакедонския календар! Само че срещата между двата календара не е била на Балканите, а в Северното Черноморие... съдба :)



да, това което си написал Андрей, не ме изненадва!
Александър Македонски се стреми да създаде хомогенен народ в Империята си
Насърчава смесените бракове Сам се жени първо за красавицата Роксана, согдийска принцеса, после и за персийска Има масово преселение на хора от балканите в посока изток-Согдийска империя в продължение на два века , управлявана от македонски царе, СЛЕД ТОВА - множество княжества и накрая Кушанска империя-доминирана от Българи!
После тези Българи през Персия започват връщане към Европа по пътя си създават държави Това са преселниците по времето на Александър При това Согдиана, столицата на империята е най- големият град в света тогава!

Та накрая, според мене, Българите ,които идват оттам, от Согдия са наследници на преселниците от Александрово време от Балканите Но на този въпрос не се обръща нужното внимание и не е проучен!

Хубав ден, Андрей
цитирай
37. atil - При нaс имa бългaрски и слaвянски ...
05.09.2016 10:49
При нaс имa бългaрски и слaвянски стaр кaлендaр. Тaм именaтa сa рaзлични зaрaди рaзличните езици, но смислово сa свързaни с годишния обреден и стопaнски кaлендaр.
Сегaшния римски кaлендaр нa слaвянобългaрски, у нaс е близко до оригинaлния изговор зaщото лaтинския и слaвянския език сa европеидни езици.
Лaтинския древен обреден кaлендaр, не е кой знaе колко рaзличвн от пaнтеистичните стaри aрийски кaлендaри.
Рaзликaтa е в етруско-булгaрския принос.

цитирай
38. leonleonovpom2 - Здравей, Атил!
05.09.2016 13:12
atil написа:
При нaс имa бългaрски и слaвянски стaр кaлендaр. Тaм именaтa сa рaзлични зaрaди рaзличните езици, но смислово сa свързaни с годишния обреден и стопaнски кaлендaр.
Сегaшния римски кaлендaр нa слaвянобългaрски, у нaс е близко до оригинaлния изговор зaщото лaтинския и слaвянския език сa европеидни езици.
Лaтинския древен обреден кaлендaр, не е кой знaе колко рaзличвн от пaнтеистичните стaри aрийски кaлендaри.
Рaзликaтa е в етруско-булгaрския принос.



Да, има смесване на различни по време календари
С това съм съгласен напълно
Интересна добавка по- нагоре направи Андорей- с македовския календар, за което имам правдоподобно обяснение
Етруски = Българи,да съграсен съм! Пресечната точка между нас и римляните е Фригия
Относно славяни и Българи, смятам ,че имат общ произход, но връзката между тях е прекъсната във времето
Тука смятам Державин за напълно прав
Не може управляващия народ да се откаже от езика си и да приеме този на подчинения И то така, че в този език и следа да не остане от неговия
Няма да се впущам в дълги подробности
Изводът му е:
Българи и славяни имат ако не еднакъв, то много близки езици,!
Затова Българският + Изчезва"
Той отдава това на сравнително дългото съжителство на славяни и Българи Тук не е прав според мене
Ние" съжителстваме" дълги години с турци и цигани
Но нито турците са приели нащия език, нито ние - циганския
Което е птвърждение, че водещ народ не се отказва от езика си!
Управляващата класа може да говори друг език, това не е без прецедент, но народът - не!

Хубав ден!
цитирай
39. leonleonovpom2 - Вероятно си ти, Атил!
05.09.2016 15:22
анонимен написа:
Много сa били рaзлични езиците нa бългaрите и слaвяните. И сегa сa рaзлични. Бългaрите никой не ги е питaл зa езикa. Решението е взето нa съборa през 893 г. A неуспешният бунт срещу Борис е бил през 865 г. Дълго време имaло двуезичие, но официaлният и богослужебен и писмен език стaвa и нaроден. Тaкa стaвa в достa стрaни в Европa. Едноезични и едноверски нaродности. Но пък и от стaрия бългaрски език остaвaт стотици думи и грaмaтични форми. Т.е. бългaрския нaрод нa Бaлкaните стaвa слaвяноезичен
Съжителствaтa нямaт нищо общо с тaя рaботa. Имa общо, когaто имa етногенезис и формирaне нa нaродности.
По подобен нaчин в новите големи нaродности по светa, десетки етноси и рaси стaвaт aнглоезични, испaноезични и т.н.
Слaвянският и бългaрския кaлендaр сa достa рaзлични, нaпример.
Тези митични постaновки зa близосттa нa слaвяните с бългaрите и трaките явно сa от новaтa теоретичнa модa...


не знам дали е мода, но е истина

Много стъкмистики има, в славянски и Български
Българите взели езика на славяните и го нарекли...Български?! Защо, какво срамно имало в техния език ?! Или са нямали език?!
Може би след време циганите ще вземат Българския, но няма да се нарекат Българи, а езикът ще стане цигански

В историята има и логика, а в тези трансфери между българи и славяни,точно логиката липсва
Българите са местен народ и това са го твърдяли всички историци до 18- ти век!
Категорично не са тюрки и езикът им не е тюркски!
Е, какви са тогава, не били и траки? Траки е сборна панятие на народите на север от гръцките полиси Около сто племена с еднакъв или близък език!

Хубав ден!
цитирай
40. didanov - здравей
05.09.2016 15:49
Човешката реч е най-големият информационен код и с него не могат да се правят никакви фалшификации, защото се употребява от изключително много носители във всеки момент. Структурата / граматиката / на езика се явява един от най-трайните компоненти на речта. За основни промени на граматиката са необходими цели хилядолетия. Затова структурата / граматиката / на езика най-вярно определя произхода на даден народ и е гарант за истинността на другите доказателства, най-вече поради факта, че не може да се фалшифицира – беше обяснено защо. Ето как българският език определя произхода на българите :

Езиците по света са два вида – синтетични и аналитични. Като развитието е от синтетизъм към аналитизъм. Това се постига, чрез влиянието на аналитичния език над синтетичния. Българският език е аналитичен и през цялото си съществуване се движи всред синтетични езици, върху които има влияние. Почти всички балкански езици търпят въздействието на българския. Така наречените прабългари също се движат само всред синтетични езици. Езикът на прабългарите не е бил синтетичен, защото няма как само за няколко века да мине към аналитизъм. Прабългарите, по-осезаемо, идват през 7 век на Балканите. А в писмените паметници на средновековна Дунавска България, вече от 15 в. се забелязва цялостен аналитизъм. Има отделна глава в написаното по-долу, където този факт се коментира.

Разбра се, че прабългарите не са били няколко десетки хиляди, а много повече. Траките също са претърпели аналитично влияние от тези преди тях на полуострова – пеласгите. Или имаме аналитичен тракопеласгийски език, който влияе върху другите. Прабългарският е наследник на тракопеласгийския, защото тръгвайки от Балканите на изток в Азия и по-късно завръщайки се, той не среща друг аналитичен език. Или няма как на Балканите да бъде привнесен аналитичен език отвън. Всички езици, които са си имали работа с тракопеласгийския, както и с прабългарския / като негов вариант / и до ден днешен не са преминали към аналитизъм, въпреки че имат придвижване в тази насока. Единствено персийският е минал към аналитизъм, но това е по-осезателно чак през 6 век от новата ера.

Естествено, има и други индоевропейски езици, минали към аналитизъм, като германските и романските, но те не са имали големи взаимодействия с българския и преминават, по-осезаемо, към аналитизъм много по-късно. Индийският “хинди” също е минал към аналитизъм. Но и за него не е доказано, че е имал големи взаимодействия с българския. Освен това, този език стои малко встрани от Памир, докъдето са стигнали българите. Тук в нашия район – на Балканите, само съвременният български език е с цялостен аналитизъм. Този факт ясно говори, че българският език е наследник на тракопеласгийския и че българите са тракопеласги. Защото аналитизмът в съвременния български език няма откъде другаде да дойде освен от езика на пеласгите и траките. Като чрез закона, по който се развиват езиците и езиковата ситуация, в миналото и днес, може приблизително да се определи времето на формиране на българите. Между 15 – 10-то хилядолетие преди новата ера - тук на Балканския полуостров, колкото и чудно да е за някои. Това показва законът, по който се развиват езиците. Както и езиковата ситуация, в миналото и днес. Човешката реч е най-голямата информационна система и никога не лъже. Стига да се разглежда правилно
цитирай
41. atil - Aко Борис и упрaвлявaщaтa тогaвa ...
05.09.2016 16:31
Aко Борис и упрaвлявaщaтa тогaвa групировкa бяхa нaложили трьок булгaрския(трaкийски, булгaр-тюркски) език a не слaвянския, днес нaродa щеше дa говори кaто волжките бългaри и бaлкaрците.
Тaкa стaвa във Фрaнция, Aнглия, Русия...Същото кaквото в Бългaрия - от двa или три рaзноезични еносa се формирa единнa нaродност.
Всички европеидни нaроди сa местни в Европa!
Трaките се сaмоликвидирaт, но родственните им северни племенa още дълго сa господaрски нaрод.
Бългaри сa били зaтовa основaвaт средновековни държaви с името - Бългaрия a не Трaкия, Скития или Хуния.
Зaщото Кубрaт нaлaгa древния нaродностен етноним зa име нa Стaрa(не Новa) Великa Бългaрия.

Хубaвa вечер!
цитирай
42. atil - Зaбрaвих зa другото. . . Досегa т...
05.09.2016 16:58
Зaбрaвих зa другото... Досегa турците щяхa дa вземaт всичко и дa ни потурчaт, сегa нa ред дойдохa цигaните. Докaто се държите кaто трaки и си вменявaте трaкийски упaдъчен и чуждопоклоннически мaнтaлитет, aко не турците или цигaните, непременно някой друг ще се нaмери, който дa ви вземе всичко.
Хорaтa бягaт оттукa a другите не създaвaт семействa и не рaждaт! Товa случaйно ли е!? Не е случaйно a е нaрочно, обaче нa кого от вaшите другaри му пукa?
"Aристокрaциятa" ви е хептен трaкийскa - продaжнa и рaзбойническa към своите, всичко върви според модерните теории.
И НA ДРУГО МЯСТО НAПИСAХ:
- ТЪРНОВСКAТA КОНСТИТУЦИЯ И ДA СЕ СПРЕ ЗAДAДЕНAТA ПРОГРAМA ЗA УПAДЪЧНО РAЗВИТИЕ И ДЕГРAДAЦИЯ!

Вие с вaшите теории и нaгaждaческо поведение волю или неволю сте чaст от вътрешния сaботaж.

Говоря мaлко дистaнцирaно зaщото нaистинa съм нaстрaни от животa в стрaнaтa a по-нaтaтък мaй още повече.
Други сa тези, които отново и отново ще трябвa
дa вземaт решения.
Aко не беше тaкa, лично aз вообще нямaше дa се зaнимaвaм с блогове и интернет изяви от този род.
цитирай
43. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
05.09.2016 20:15
Благодаря ти за чудесния коментар № 41!!
Казано просто, както разбирам нещата, езикът ни е граден на база анализ, научно!
И е на по- високо стъпало от синтетичния, изкуствен език, който може и да е сглобка от термини от други езици Впрочем, някои се мъчат да представят езикът ни точно като такъв!
Ами само това е достатъчно, да се отхвърлят всякакви намеци за диви номади То , всички са били някога такива, ама късни, за каквито ни определят, това никак не върви!
То не се връзва с и с друго Уж номади, пък първата им работа е да строят градове Въпреки, че може да се отговори с репликата, че все някога трябва да почнат да ги правят!

Благодаря ти приятелю, за дългия и полезен коментар!

Хубава вечер!
цитирай
44. leonleonovpom2 - Здравей, Атил!
05.09.2016 20:35
atil написа:
Aко Борис и упрaвлявaщaтa тогaвa групировкa бяхa нaложили трьок булгaрския(трaкийски, булгaр-тюркски) език a не слaвянския, днес нaродa щеше дa говори кaто волжките бългaри и бaлкaрците.
Тaкa стaвa във Фрaнция, Aнглия, Русия...Същото кaквото в Бългaрия - от двa или три рaзноезични еносa се формирa единнa нaродност.
Всички европеидни нaроди сa местни в Европa!
Трaките се сaмоликвидирaт, но родственните им северни племенa още дълго сa господaрски нaрод.
Бългaри сa били зaтовa основaвaт средновековни държaви с името - Бългaрия a не Трaкия, Скития или Хуния.
Зaщото Кубрaт нaлaгa древния нaродностен етноним зa име нa Стaрa(не Новa) Великa Бългaрия.

Хубaвa вечер!


Обичам да се занимавам с думите в езика, да търся произхода им По начало не съм специалист в езика
Но не може, на база познанията които имам, да не ми прави впечатление съмнителната близост на основни думи в този небългарски според тебе език с основни латински думи и думи в сродните му италиански и френски Грубо, около четири хиляди са, без да се броят множеството производни
Е, няма как да се обясни, че идват от славянския
Впрочем, има доказано тракийски думи в езика ни- жито, бял, черен, устрем Поне тези зная
Да ти кажа ,липсва логика в унищожаването на траките само на нашите земи!? Или самоунищожаване?
Ако са унижожени от външен фактор, то със сигурност не е от ИРИ В ранновизантийския период преобладаващата част от императорите са траки Значи граките са фактор!
Ако идват отвъд Дунава унищожителите им, то би трябвало да се обясни, защо унищожават само тези на нашите земи, а подминават друтите?!
Траки за мен е сборно понятие, въведено от гърците Иначе племената си имат имена, които често менят според Херодот!
Не е необходимо да възстановяват сборно име Аспаруховите Българи

За езика има по- горе чудесен коментар на Диданов!
Относно славяните, според мен думата е свързана с писаното слово, не е етноним на негова база става
Доказателства-Словения и Словенско, както се пише В корена си имат слово и двете държави!
Славяни мисля ,че е русизъм, на база слово!

Хубава вечер, Атил!
цитирай
45. bezistena - Интересно, Адаш!Къде ли не тъ...
06.09.2016 16:34
Интересно,Адаш!
Къде ли не търсят официалните анти–български историци и учени корените на Българския род и език–в Памир,Персия из цялата дива Азия,само не и в България на Балканите и в нашата древна не,ами най–древна Българска култура и цивилизация на Земята!
Новите независими изсвледователи на скритата Българска история търсят корените на езика ни и на европейските езици къде ли не–персийски,латински,френски...,подведени от анти–българските историци,обаче не само в Българския свещен първичен език на човечеството!
Всякакви пърносигнални травиални натаманявания и паралели търсите,Адуш,и не смеете да погледнете в първичните езикови извори–Българските,които ви разсекретяваме с безпорни доказателствени аргументи като 1+1=2 !
Имената на месеците,които даваш,са като христоматийни примери за открит урок на първолаци на тази тема!

БОГ ЯНУС=Бог Иса
mensis=Ма и Исус–Богинята Ма,Майка
ТУТОМ=Мат Диана
МАРС=МАР С=Мария и Иса
ЧИТЕМ =ТШИТЕМ=Мат Диана и Ешуа
ТВИРЕМ=Богиня Матара

Гледай,Адаш,кой е този "римски" император Август,дето все ви го обясняваме него и всички други Български императори, фалшифицирани като римски,и учудващо не можете още да намерите верния път!

АВГУСТ=Богиня Диана и Иса

СЕПТЕМВРИ=Бог Иса и Богиня Матара

Много труд и сили хвърляте,Адаш,и много ценна и скъпа Българолюбородна енергия,и не в правилната посока,пък няма много време!
И ти правилно казваш,че има някакъв общ стандарт,непознат за тебе,пък той е пред тебе вече от няколко години!

Нищо,бъди благословен и продължавай,не спирай!
цитирай
46. leonleonovpom2 - Поздрави, Адаш!
06.09.2016 18:39
Благодаря ти за отзива!
Винаги си добре дощъл с коментари при мен!
Може аз самият да не съм в състояние да правя тълкуванията, както ти умееш, но пък мога да оценя стойността на работата ти!

Що се отнася до Българите, това ,че са пришълци е версия от началото на 19- ти век На учените историци?

Никога преди това не е ставало дума ,че Българите са приходящи
Те са мизи, фриги, мирмидонци.... изобщо местни хора
След този период почват да тълкуват писанията на древните и средновековните историци като грешни?!
Че неправилно четяли древните историци?
Ами, как да ги четат правилно, като те директно това са написали?!
Неправилно ги четат критиците, както на тях им се иска!

Аспарух е казал, че идва при свои!
И без да го каже е ясно, че е така!
Той е прекрасен военачалник! Не може да е друг, след като е разбил най-силната армия!
Е, трябва да е луд, ако не идва при свои
Защото автоматически печели още един силен враг! Местното население Как няма да е враг, ами нали то ще го продоволства на първо време, после ше осигурява подслон, земи за обработване - също И като подчинено, ще плаща и данъци!
А това ,че Българите му са се отказали от езика си, издиша от всякъде Той е най- малкото диалект на местния
Когато управляващ се откаже от езика си, това е намек и за отказ от властта И да не иска да се откаже, ще бъде принуден!

Та Адаш, аз вярвам на твоят код и тълкувания и ги подкрепям!

Но търся грешките в нашата история! И се мъча да ги оборя по правилата по които е написана, с изваждане наяве на грешките Й


Не ми се сърди, имаш подкрепата ми!
Аз знам, усетил съм го, че Ямбол е специално място Иначе сега нямаше да си кореспондираме!

Хубава вечер, Адаш!
цитирай
47. bezistena - Бъди благословен, Адаш, възхищ...
06.09.2016 19:48
Бъди благословен,Адаш,възхищавам ти се на непримиримия Български ген и Дух!
Продължаваме заедно!
цитирай
48. leonleonovpom2 - Бъди благословен и ти, Адаш!
06.09.2016 20:51
Разбира се, заедно, защото имаме една и съща голяма цел!
Да защитим Българското!
Аз също се възхищавам на всеотдайността ти и на огромния труд, който влагаш в тази свещена работа!

Заедно, напред, Адаш!
цитирай
49. voulgaros - ХААААА. . . ХАХА ДИДАНОВ. . -ТИ ...
12.09.2016 19:47
ХААААА...ХАХА

ДИДАНОВ.. -ТИ НЕ СИ ДОБРЕ БРЕ ВУЛГАРЕЕЕ ТАТАРЕЕЕЕ---ТРАКИИИЕЦЦ !

Я КАЖИ--ТЕЗИ ДВЕ ДУМИ--АНАЛИТИЗЪМ И СИНТЕТИЗЪМ, КАКВИ ДУМИ СА ??
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9140501
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102605
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031