Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2016 16:12 - " Власите" на цар Калоян, на Асеневци и на останалите ни царе
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 11481 Коментари: 43 Гласове:
37

Последна промяна: 05.09.2016 22:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Постингът е лично мнение!
Императивно никого не задължавам да го възприема ! Както и аз никак не се чувствам длъжен, например да приема някакво обратно мнение! Защото ще е смешно , поне за мен

Четох интересно определение за славния Български цар или по- правилно- крал Калоян!
Че бил влах!?
Да, може и така да се нарече, но след допълнително разяснение!

Днес под влах се разбира румънец Но в годините на Второто Българско Царство/ ВБЦ/ , влах е с изместен център на тежестта Означава Българин! И ще обясним защо
Има и много писмени доказателства и артефакти за това, за разлика например от  наличните за Първото ни Българско царство!

Калоян в писмата си до папата и в обратната преписка е цар на БУЛГАРОРУМ И БЛАКХОРУМ Първото е ясно, второто е власи
Блакхорум удивително напомня на блъгаромм 
Какво означава, че има два вида Българи-първите са отсам Дунава, другите-отвъд
Ако разгледаме Блъгари или Блакхори, вижда се лесната трансформация във блахи-влахи! Калоян прави разделение на Българите-Българи и власи!

При племенника му Асен то вече липсва На печата на Иван Асен е изписано ,че е цар на Блъгаром/ власи/, романом/ ромеи/ и греком
Просто тези няколко думи в надписа  бъкат  от информация Гърци и ромеи не са едно , а власите са....Българи!
Ако ли не- къде са Българите?
Да не са измрели до един , по" подобие" на предшестващите траки? Не е чудно, след като народ като индийския по численост го е сполетяла такава съдба, няма пречка и Българите да го последват?!

Смисълът, който СЕГА  се влага в понятието власи е нов, не е оттогава !

Влахия възниква през петнадесети век, след попадането на България под отоманско" съжителство" И първият и владетел или воевода-води военни , както войвода-води войници, което ясно показва  Българският произход на понятието,  е ...Иванко! Има и други войводи с "румънски" имена-Ради, Минчо, Влади-Дракула, Георги и така нататък....

В днешна Румъния  голям  процент от имената на градовете са  Български-като се тръгне от столицата,  Крайова, Слатина, Търговище, порумънчените вече Гюргево, Констанца....

И самата Румъния е измислена от великите сили, за да се разпокъса България Не им трябва нова, силна България, затова вземат отвреме мерки, това да не се случи И трябва да им се признае, успешно!!

Между другото , до началото на 18 - ти век в земите на днешна Румъния, повечето от които са били по- дълго време Български, отколкото законните ни днес земи, се е говорело на Български До средата на 19-ти век  там се е пишело на тъй наречената румънска кирилица/ старобългарски или църковно славянски/!

И нещо любопитно Когато  в Берлин присъждат Северна Добруджа на Румъния  правителството й  е в стрес!
Как да го съобщи на населението, което не знае румънски, а само Български/ Днес то не знае...Български-поучително!
И намира решение Писмена прокламация на краля, написана на Български Която е по- скоро ИЗВИНЕНИЕ за станалото!
Че това не е по волята на краля, а решение на Великите сили, на което той трябва да се подчини! И  респективно - населението на Северна Добруджа

Това ,че с модерна  дата Българи са произведени в румънци, не означава, че са били и тогава-по времето на ВБЦ такива!

Тогава Българите са били само...Българи!Гласувай:
37


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Румъния за мен е изкуствено създ...
05.09.2016 21:22
Румъния за мен е изкуствено създадена голяма държава, на която не ѝ се полага толкова голяма територия,обхващаща Молдова,Влашко( български воеводства) и Трансилвания. Затова румънците трябва да са доволни, че са голяма държава и да мълчат.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Иване!
05.09.2016 21:40
barin написа:
Румъния за мен е изкуствено създадена голяма държава, на която не ѝ се полага толкова голяма територия,обхващаща Молдова,Влашко( български воеводства) и Трансилвания. Затова румънците трябва да са доволни, че са голяма държава и да мълчат.


Благодаря ти за отзива!
Споделям мнението тиза устройството на тази държава
Да , имат силни покровители на запад, въпреки, че в последната война направиха единственият си грешен ход Всъщност той е по принуда Щели са да бъдат сгазени в противен случай, заради нефта
И като си помисли човек, че в по- голямата си част те саБбългари, отрекли се от Българското!?
Това се знае! Неслучайно 30 хилядна румънска армия участва в освобождението ни
Но какво да се прави, в политиката има и мръсни интереси

Хубава вечер!
цитирай
3. nikikm - Здравей!
05.09.2016 22:14
"Румънската" армия,участвала в освобождението ни е с голяма степен на вероятност-българи! В Балканската война,от Анадола са идвали българи,да участват във войната срещу турците! Албанците казват:"Македонците са от Тито,Българите са от Бога!" Браво,само дето и сърбите са от българите! Но ние сме Божи народ,та е възможно.Турски етнос няма,милиони българи са претопени в "турско",а в двора на турския султан двеста години-200 години след завоюване на "Византийската Империя,се говори на български!Явно е използвал администрацията на българската "византийска" Империя.Нещо пропускам ли?А,Гърция-егюпски цигани,"египтяни" по цвят,геном и пр.,семити,дошли от Африка и смесили се с местното белокожо българско европейско население! Живеят на наша земя,откраднали са наша история,печелят милиарди от това,но са потомци на египетски евреи и ни мразят от все сърце,за това.За това цял свят полива гръцкото свете, а сънародниците им от Европа,СЕЩ и останалият свят препикават Българското цвете! Естествена реакция на узурпатори! НО БОГ ВИЖДА! Поздрави!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Николай!
05.09.2016 22:44
nikikm написа:
"Румънската" армия,участвала в освобождението ни е с голяма степен на вероятност-българи! В Балканската война,от Анадола са идвали българи,да участват във войната срещу турците! Албанците казват:"Македонците са от Тито,Българите са от Бога!" Браво,само дето и сърбите са от българите! Но ние сме Божи народ,та е възможно.Турски етнос няма,милиони българи са претопени в "турско",а в двора на турския султан двеста години-200 години след завоюване на "Византийската Империя,се говори на български!Явно е използвал администрацията на българската "византийска" Империя.Нещо пропускам ли?А,Гърция-егюпски цигани,"египтяни" по цвят,геном и пр.,семити,дошли от Африка и смесили се с местното белокожо българско европейско население! Живеят на наша земя,откраднали са наша история,печелят милиарди от това,но са потомци на египетски евреи и ни мразят от все сърце,за това.За това цял свят полива гръцкото свете, а сънародниците им от Европа,СЕЩ и останалият свят препикават Българското цвете! Естествена реакция на узурпатори! НО БОГ ВИЖДА! Поздрави!Благодаря ти за отзива!
Не бива да си затваряме очите за истината и да пригласяме на предатели!
Приикриващи се и претендиращи за" научност"
С подобна" научност" ще закрият и държавата
Ох, не може да ми излезе от главата едно такова творение
Че държавата ни през ПБЦ нямала име?!
Както е модерно да се казва, като няма име, няма и държава! Това следва за държава без име, някаква територия е просто
Това да чуеш от някой външен, ще си кажеш, че е разбираемо Но от Бълтарин? Веднага ще вземе човек да мисли на кото служи ?

Хубава вечер ти желая!
цитирай
5. dnecov - Румънският език
06.09.2016 11:39
мисля беше създаден от един френски академик за около два месеца, като за основа ползвал португалския :))
цитирай
6. leonleonovpom2 - Поздрави, Димитър!
06.09.2016 18:12
dnecov написа:
мисля беше създаден от един френски академик за около два месеца, като за основа ползвал португалския :))


Не е изключено , това което казваш, да е така!
Румънският език наподобява наистина френския, но е твърд, като Българския
Като чуе един човек, румънец да говори, веднага може да направи аналогия, че чува Българин, който знае правилата за четене на френски, но няма опит в произношението .... на езика!

Хубава вечер!
цитирай
7. indiram - Здравей, Леон!
06.09.2016 20:08
Интересен постинг! - Поздравления, Леон!
Ето, научих още за Българските царе - Благодаря!
И, ето какво ми хрумна:
- Калоян ... е цар на БУЛГАРОРУМ И БЛАКХОРУМ - бройката е 2 народа-о-РУМ!
О-РУМ (окончание) - от латинския е, нали.
Въпросът ми е за РУМ-елия - кога се появява РУМ-елия и дали по едно и също време с понятието РУМ-ъния? И, щом се казва Източна Румелия, къде са Западна, Северна и Южна Румелии?

- На печата на Иван Асен е изписано ,че е цар на Блъгаром/ власи/, романом/ ромеи/ и греком - бройката "расте" - към първите 2 още 3 (общо 5)
Струва ми се, че написаното е вярно - власите са Север-рум, греките са Юг-рум, РОМа - Запад-рум. А, Центърът - Княжество България (онази част от България, на която са запазили името, за да се види, че е малка)

И, след като се позабравило едно друго, а народа един и не МИРясва - хайде да съединим тия двете части - Княжество България и Румелия Източна - та да има МИР!
...

Честит празник!
Бъди жив и здрав!
Поздрави!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Честит празник и на тебе, Индра!
06.09.2016 21:26
Латинският е с падежи, оттам идват окончанията
Впрочем и българският ес падежи, от печата на Иван Асен се вижда
Иначе поданиците на ИРИ са ромеи-романи са описани в печата Гърците са на Теодор Комнин, Епирското деспотство То е самостоятелно, но Иван Асен разгромява нападналия го вероломно комнин
Турците по- късно наричат ИРИ РУМ
Та оттам идва и Румелия
А името на Румъниу е повлияно както от Румелия или Рум , така и от Рома- Рим Нали са романизирани?!
Оттам и името - Романия
Дето има една приказка-По-турчин и от султана!

Хубава вечер, Индра!
цитирай
9. didanov - здравей Леоне, влъхви и халдеи
07.09.2016 10:03
името ВЛЪХВА (ВОЛХ) е обеззвучена форма на БЪЛГАРИН. От друга страна обаче, ВЛЪХВА също е нарицателно за мъдрец и звездовед. В старобългарския език думата ВЛАХ означава "звезда", а ВЛЪХУВАМ - "свещенодействувам". Да не забравяме, че БЪЛГАРИН значи мъдър, знаещ човек. Името ХАЛДЕИ следва да се свърже с древния корен за свещеното КУЛ или КОЛ, който е в основата на латинското понятие CULT, на българската жреческа титла КОЛОБЪР, и на името на митичния българския праотец цар КОЛЕД. Но в ХАЛДЕЯ се съдържа и индоевропейското понятие за Бог, близко до DEUS (лат.) и ДЕВА (самскр.).
"До много късни времена кралете на Бавария са запазили своята българска династическа приемственост. Според хрониката на Констанцкия събор, заседавал от 1414 до 1418 г. в гр. Констанц в германската област Баден-Вюртемберг, там е управлявал владетел, носещ титлата Keiser von Bulgarien (Цар на българите) и Rex Caldeorum (Цар на халдеите). В хрониката се пояснява: "Българският цар, който трябва да има за пълномощие и един представител на Ордата, и владее също царството на халдеите."
цитирай
10. didanov - влах,блах име използвано от готите
07.09.2016 10:11
по времето на Възстановяване на Българската държавност през12в те/в случая вече западните Рицари от 4тия кръстоносен поход/ използват същия етноним ВЛАХИ, Blaques,Blaquie вече като синоним и взаимозаменяем с Българи-Bulgares
ато първи заселници в земите на Римската империя/Балканите/, готите заварват население на Балканите, и впоследствие изтегляйки се на Запад/към Италия,Южна Франция, Южна Германия и Испания/ отнасят спомена за това население. Векове по-късно западното рицарство не прави никаква разлика между етнонимите Влах и Българин и между Блакия и Бюлгари/България/, (както е засвидетелствано в ръкописите на Робер дю Клари и Жофроа дьо Вилардуен/. Самия Папа титулова Калоян като "Rex Bulgarorum et Blaqorum".

Лингвистичния анализ на двете думи е лесен/имаме затъмняване на звуци/ Б=>В, Г=>Х и А=>Ъ/ корена БЛГ=> ВЛХ(герм). или /БЛК(лат.)/... нашето ЦАР БЛЪГАРОМ преминава в латинското РЕКС БЛАКОРУМ в случая с титуловката от Папата... А иначе Б да премине във В, при условие, че Германските езици не се славят с такова затъмнение е доказателство, че Готите на Балканите са взаимствали това от....от Гръкоговорящите им събеседници....
цитатът на Йорданес може да се преведе различно: вместо "Многобройни беди причинени ни от Българите" в лат. оригинал точно като обратното"Многобройните беди, които причинихме на Българите"! -А са ни ги причинили тук, отсам Дунава!
Blaqorum, освен по твоята интерпретация, може да се етимологизира и по различни "автохтонни" посоки:
1. Blaq - Балак (хан Балак - съвременник на Асеневци и гр. Пекин кръстен на него от Кубилай хан) - бетер Д.Съселов .
2. Blaq - Балик - шумерски цар (около 2900 г пне) синът на шумерският цар Етана
3. Blaq - Балх, Балхика, Махабхарата, Петър Добрев и тн
4. Blaq - р.Волхов в Сев Западна Русия
5. Blaq - Валхала царството на бог Один - за загиналите в битка воини
-Или най вероятния вариант "Влъхви"-Влахови, което да се е превърнало към 11-12в в синоним на "Богомили" по нашите земи... Знаем, че с изключение на Борил първите Асеневци са били доста религиозно толерантни

цитирай
11. didanov - влахите - български преселения от Азия?
07.09.2016 10:30
Влъхвите по Стара България и днешна Румъния по название (и не само) произхождат от преселници от Северна Сирия, Киликия, Месопотамия. Данни за масови преселвания през 8ми в има. Преселванията са станали и не само 3-8 век но и по-рано. Ако се разровим ще установиме и още по ранни миграции. Христовите влъхви били дошли от изток, или по- скоро от североизток - Урмия (Сев Западна Асирия и днешна СевИзт Персия). При войните на Изт Римска империя с партите и персите - обитателите около Урмия (ВЛЪХВИ) се преселват към западните части на Империята. И тъй като имат малко по бамбашка религия, па било то християнска, ги нарочват или за еретици или за светци (като христовите влъхви). Та влъхвите са нещо средно между източните христови мъдреци и еретици-маги-друговерци
влохи, влахи, волхва) — народ, который, по словам Начальной летописи, сыграл видную роль в истории славянства, заставив его двинуться с Дуная на Вислу, Днепр и т. д.
същевременно влахи северните народи са наричали романизираното население в Римската империя и предимно това в Италия - знаем за българските преселния в северна Италия, дали те не са носили това име?"Влошка" е нарицателно название в полския на Италия, един квартал на Константинопол в императорския дворец се наричал Влахерна.
Знаем, че остатъците на някогашно Римско население в Британия се назовават като Welsh/Wales, а във Франция- Wallonie, Wallons, съответно, но отивайки по-на изток какво става? -Знаем за фонетичната особеност сред Чехите и западна Украйна да пречупват звука Г в Х /на Чешки Гора се произнася "Хора", а в Украинския България е БолХария/ - От тези езици ли е дошла деформацията в рпоизношението на етнонима ни и съответно двойственото звучене каращо някои да мислят, че става дума за 2 етноса?

Как да разбираме Геста Хунгарорум/написана 1146г.?Споменаваща, че Унгарците са заварили "Славяни", " Българи и Власи" , и Романски пастири!!!, в оригинал : " sclauij, Bulgarij et Blachij, ac pastores romanorum". - Виждаме,че Власите са групирани с Българите/както в папското признание и Рицарските хроники, А "РОМАНСКИ ПАСТИРИ" Е СПОМЕНАТО КАТО НЕЩО РАЗЛИЧНО/или поне отделно/ ОТ ВЛАСИ!!!!
А на кого е кръстена Севреозападната част на Константинопол/тоест най близкостоящата до България/? -Влахерна?-Портата на Българина/?/.-Виждаме отново наставката 'РН' да се появява след името, колкото по-на изток отиваме,
корена Б(В)-Л-Г(Х) +наставка Р-Н
Защо в Гръцкия "Влах"/Влахос,Блахос)/ и "Българин"/B(V)oulgaroi/ винаги са били пежоративно наименование /за Дивак, Варварин, Простак /слязъл от гората
Възрожденските ни историци извеждат името ни от древен наш Цар Болг, а същевременно Влахерна/Влашката Порта/ е кръстена на Скитски вожд ВЛАХ(Блак(г)=Болг(?)), който бил убит на това място
с течение на времето двата термина "Влах" и "Българин" са заживяли свой собствен, независим живот един от друг(макар и дълго след това да са спрягани свързано и взаимозаменяемо), но целта е търсенето на момента или периода в който са били една дума, която поради прекалено многото употребяващи я и смисъла влаган в нея, е започнала да означава 2 неща(2 народа).
цитирай
12. leonleonovpom2 - Поздрави, Индра!
07.09.2016 10:48
Впрочем, сега си мисля,че с името Източна Румелия ние сме пропуснали идеална възможност!?
То означава всъщност Източна Римска империя
Или в Берлин са видели в Източна Румелия наследникът на ИРИ
Но ние сме си държали на Българското
А може би чрез Източна Румелия по- лесно е щяло да се постигне обединението на всички Български земи
Но факт е, Българите са определени за наследници на ИРИ
По нататък опира до грешки и възможности на нашата дипломация!

Хубав ден!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей Диляне, приятелю!
07.09.2016 10:52
didanov написа:
името ВЛЪХВА (ВОЛХ) е обеззвучена форма на БЪЛГАРИН. От друга страна обаче, ВЛЪХВА също е нарицателно за мъдрец и звездовед. В старобългарския език думата ВЛАХ означава "звезда", а ВЛЪХУВАМ - "свещенодействувам". Да не забравяме, че БЪЛГАРИН значи мъдър, знаещ човек. Името ХАЛДЕИ следва да се свърже с древния корен за свещеното КУЛ или КОЛ, който е в основата на латинското понятие CULT, на българската жреческа титла КОЛОБЪР, и на името на митичния българския праотец цар КОЛЕД. Но в ХАЛДЕЯ се съдържа и индоевропейското понятие за Бог, близко до DEUS (лат.) и ДЕВА (самскр.).
"До много късни времена кралете на Бавария са запазили своята българска династическа приемственост. Според хрониката на Констанцкия събор, заседавал от 1414 до 1418 г. в гр. Констанц в германската област Баден-Вюртемберг, там е управлявал владетел, носещ титлата Keiser von Bulgarien (Цар на българите) и Rex Caldeorum (Цар на халдеите). В хрониката се пояснява: "Българският цар, който трябва да има за пълномощие и един представител на Ордата, и владее също царството на халдеите."


Да, аз също смятам, че днешното понятие впах, смисълът, който се влага в него, се разминава с този на това понятие по Калояново време
Да, баварците имат общ произход с нас, но не съм се задълбочавал в темата

Благодаря ти за хубавия коментар!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Чудесни коментари, Диляне!
07.09.2016 11:29
Много съм мислил по този въпрос!
на какво се дължи това разделение
То се появява документирано в кореспонденцията на Калоян Изчезва при Иван Асев и следващите ни царе
Но както стана дума, името ,което се запазва е не Българи, а власи
Което дава основание на някои да смятат, че ни управляват-румънци Казват , че еди кой си наш цар бил влах!?
Но във сфрагистиката / печатите/ не става дума, че царят е влах, а че е цар на власи!
Различен е и правописът- наБбългарите на латински се изписва с БУЛ..., на власи- с бла..
„Ако тръгнем отзад напред, не може Българите да бъдат подменени с власи, които са различни от тях Подменят се равни величини, не само в математиката
Може би в Рим правят разделение на два вида Българи- едни говорещи типичен Български и други- с латино преобладаващи думи в езика С това разделение се е съобразил Калоян Може би от уважение към папата Но след като отношенията с папата след Калоян се разсъхват, царете ни решават да обединят името, като приемат втората форма Вси пак тези с преобладаващи латински думи в езика живеят отвъд дунава-преимуществено Това е начин да се преодолеят центробежните сили в окрайнините за отделяне от ядрото-царството, като им се напомня, че те по право са в него
Мисля ,че е така!
Сега , има села във Видинско, чийто говор трудно може да се нарече Български, но е Български диалект, трудно разбираем
Но такива диалекти има при всеки народ, да не говорим за Франция!
цитирай
15. didanov - едно е сигурно
07.09.2016 13:25
че става въпрос за територии населявани от българи - Балканите от Дунав до Константинопол, Северна Италия, Средна Азия, Украйна, Южна Русия. може би именно "власите" са липсващата връзка в нашата история свързваща историята ни с Троя, Рим и Азия, както и българите с богомили, "славяни", перси,гети-готи. Специално за богомилите се знае, че свещенните им книги са донесени от Сирия, верятно с преселенията на тамошните българи по нашите земи.поздрави
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
07.09.2016 14:14
За чен е безспорно, че титулованите тогава власи са Българи или техен голям клон
Защото по едно време всички Българи са наримчани така!
Според мен си прав в анализа, който правишь може би точно те са са, които в значителна степен са съхранили фригийския език!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
17. didanov - едно уточнение
07.09.2016 14:52
фригийският език е езикът на бригите, населявали областите на Македония и поречието на Струма, преди да се преселят в Мала Азия преди Троянската война и да променят името си. тоест са с пеласго-тракийски произход. Разбира се след това следват преселения на дардани, мизи, сапеи и пр. в Сирия, Афганистан, Индия, Месопотамия, Палестина, Египет. Би трябвало да проучи кога точно в Азия настъпват катаклизми и коренни промени, които да доведат до периодичното преселение на българи на Балканите и по-точно в между реките Дунав и Днестър. Мисля си че и куманите имат някаква връзка с власите, знаеш за тяхната роля във ВБЦ. поздрави
цитирай
18. monarh1991 - Здравей, Лео!
07.09.2016 15:16
Освен това за бащата на Басараб Първи, първия им владетел, има хипотеза, че е български болярин - Токомир =Тихомир? Първите воеводи са свързани родствено с нашите царе - Теодора, първата съпруга на Иван-Александър и майка на Иван Срацимир, Иван-Асен Четвърти и Михаил Асен, е дъщеря на гореспоментия Басараб. Влайку пък е тъст на Срацимир -баща на жена му Анна Басараб, именно той е в състава на коалицията за освобождаването му от унгарски плен. Осезаемо е влиянието на Търновската книжовна школа отвъд Дунав - много от книжовниците ни бягат там след завоеванието на България. Както пише Ст. Цанев - в това, че румънците считат Асеневци за свои царе няма нищо лошо, стига да не изкарват, че България е била провинция на Влахия, защото е тъкмо обратното. Поздрави!!!
цитирай
19. leonleonovpom2 - Да, така е Диляне!
07.09.2016 21:18
Да, дори за Калоян се твърди ,че е куманини, може би заради това, че жена му е куманка
Но той гласува голямо доверие на брат й Манастрас, като го назначава за главнокомандващ армията И той се справя със задачата Не е изключено да са ни родственици куманите, дълго време са нис пътници, а на конницата им се разчита много!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
20. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
07.09.2016 21:22
monarh1991 написа:
Освен това за бащата на Басараб Първи, първия им владетел, има хипотеза, че е български болярин - Токомир =Тихомир? Първите воеводи са свързани родствено с нашите царе - Теодора, първата съпруга на Иван-Александър и майка на Иван Срацимир, Иван-Асен Четвърти и Михаил Асен, е дъщеря на гореспоментия Басараб. Влайку пък е тъст на Срацимир -баща на жена му Анна Басараб, именно той е в състава на коалицията за освобождаването му от унгарски плен. Осезаемо е влиянието на Търновската книжовна школа отвъд Дунав - много от книжовниците ни бягат там след завоеванието на България. Както пише Ст. Цанев - в това, че румънците считат Асеневци за свои царе няма нищо лошо, стига да не изкарват, че България е била провинция на Влахия, защото е тъкмо обратното. Поздрави!!!


Точно така е, Влахия е Българска територия!
И името и възниква след падането на Търновското царство Естествено и на Видинското и царството/ деспотството/ на Балик в Добруджа!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
21. shtaparov - Аз съм на мнение, че думата Влах (...
09.09.2016 14:57
Аз съм на мнение,че думата Влах (Блах) иде от Валх (Балх) и се отнася за Българи от Памир,които променили частично езика си заради изпитано въздействие от страна на на "Гръко-Бактрийското царство",но върнали се към прародината след своето преселение към земите на днешна Украйна. Крайното значение е Благ (Блъг) т.е. Блъгарин,но също и Вах (Вакханин,Поклонник на Арей-Дионис),което прави днешните Влахи наследници на народа Вахи в Памир и им придава роднинство,ако не и пълна идентичнаст със споменаваните в изворите Вахандур Българ (Българи от поречието на Вахан Даря,Ваханци/Влахинци).
цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Щапаров!
09.09.2016 16:55
Да, , преселението, свързано с Александърр Македонски и преди това - с Дионис е пряко свързано с това, което си написал в коментара
Сега, западните историци наричат Согдианската империя, управлявана от македонски царе -гръцка?
Да, Александър е поклонник на гръцката култура и свързания с нея език, но това не го прави генетичен грък Баща му, за да стане участник в Олимпиадата , си приписва гръцки произход, както и Александър Първи
Примерно, ако ние сме поклонници на английския и на английската култура, това не ни прави англичани, нали така!?

Та единия клон Българи идва оттам Това са хора с близък език до местното население на Бълканите, защото и произходът им е от тях! Този език е утвърден в Имперския период на Согдия и след това -в създадените от нея княжества Хората ,които идват оттам не са обикновени бежанци! От тях е и владетелския род затова по пътя си създават държави! И идва заблудата От Памир ли са , от Иран ли, от Кавказ и така нататък Тези държави просто маркират пътя, не на идването, на връщането им в родния край
Знам ,че Аспарух е маркирал идването си тук, което се премълчава по разбираеми причини с" Идвам при свои"
Коментирано е, че е адсурдно да се натиска да воюва на два фронта-срещу ИРИ и местното анселение
Той е доказано добър военачалник, за да направи такава груба грешка, каквато например Хитлер е направил
Но Хитлер не е военен и успехите са го главозамаяли

Благодаря ти приятелю!

Хубава вечер!
цитирай
23. anonymousbulgaricus - По времето на Калоян няма свидет...
12.09.2016 10:49
По времето на Калоян няма свидетелства особени за власи на север от Дунав, там има кумани и българи. Влашките воеводства на север там се появят век по-късно (далеч преди да се появят изобщо османците на Балканите), тъй че това не ти е точно. Вероятно са създадени (има спор) от Тодор Светослав за защита от татарите, а възможно е и от унгарските владетели със същата причина. Или от едните или другите, но поради различното влияние на държавите това да се променя с времето.

Инак, "власи" не се използва само от Калоян и под "власи" всички много ясно показват, които го ползват, че не става въпрос за "българи". От Никита Хониат, през Анри Фландърски, летописците на кръстоносния поход, папство и т.н. Нещо повече, Никита Хониат, който много добре познава всичко, което се случва там и персонално тримата първи Асеневци, ясно говори за българи, власи и мизи. Под "българи" има предвид тези, които са жители на тема България, под Мизи - тези, които са жители на тема Паристрион (средището на асеневския бунт), а под "власи" нещо различно, което не е и кумани, защото куманите са си "скити".

Иначе това би било най-лесното обяснение на феномена "власи" в българската история - западните са "българи" - заради името на темата, източните им казват "влахи" за отлика и вероятно спрямо доминиращия поминък. Ама не е така. Да не говорим, че за "власи" се говори много преди въстанието на Асеневци, да не говорим че преди това и след това в днешна Гърция си съществуват Велика и Мала Влахия, да не говорим, за Влахинските планини, езера и т.н. топоминия от онова време, а още повече за убийството на Давид от власи. Те все "българи" ли са.

Отделно инвеститура "Император на Българи и Българи" както превеждаш Калояновия текст на писмото е пълен нон-сенс. Да не говорим, че писмото не е писано на латински и е превод от оригинал, който е подготвен не знаем на какъв език - но да приемем български (щото може и да е на гръцки).
цитирай
24. leonleonovpom2 - Добър ден, Анонимус!
12.09.2016 11:15
Анонимус, много сме го нищили този въпрос!
Едва ли ще го разнищим
Според мен преводът не е цар на Българи и Българи , а на два вида Българи Много често се споменава за нашите царе, че са царе на власи!? какво означава, че не са Български царе ли?
Идеята ми е, че днешните власи, под които се разбира румънци ,не са онези власи Румъния я няма тогава, може би единствената разлика между Българи и власи е в езика-романизиран Български А пропо-езикът ,румънският днешен език Без да имам някакви претенции, имам повърхностни впечатления за него е точно такъв-романизиран Български Ако не е изкуствен език , е надграждан Български!
Той е нещо средно между френски и Български Поне по твърдост на изговора е близък до нашия език
„Много добре знаеш, че разпокъсаната по време на отоманското нашествие България е продължила съществуването си под форма на воеводства отвъд Дунав Изредил съм воеводите забравил съм този , с който се гордеят най-много-Тудор Владимиреску- Тодор Владимиров!....
Той и Николае Чаушеску е потомстнен добруджански Българин, но го криеше, ние също го крием
Но аз като ученик, при първото му посещение в България слушах негова реч на чист Български После му превеждаха, сигурно заради протокола, но той прекрасно знаеше Български Може би и затова така безцеремонно го убиха!
От румънците в последния век сме видели много злини Това си е типично Българска чертичка- най- жестоки удари се нанасят на роднини!?
И на други, преди тях чертичка!

Хубав ден!
цитирай
25. anonymousbulgaricus - За два вида българи няма как да става ...
12.09.2016 11:35
За два вида българи няма как да става - но това си е научен спор, който не може да бъде разрешен окончателно, защото просто няма достатъчно наличен материал по въпроса. Т.е. кви са тия Власи в търновско, които се подчиняват на Петър и Асен и особено на Калоян и защо са различни от "мизите" и "българите". Инак, инвеститура подобна в средновековието няма "На Българи и Българи" - то тези инвеститури си имат правила и правилници. Като се ползва този тип трябва да посочиш два различни народа.

За днешните румънци и тогавашните власи - това съм ти написал и аз . Няма отношение към тях казуса. На север от дунав по това време няма власи. Те се появяват там и се формират век по-късно поне и говорят и пишат на български още няколко века.
цитирай
26. leonleonovpom2 - Здравей, Анонимус!
12.09.2016 21:26
anonymousbulgaricus написа:
За два вида българи няма как да става - но това си е научен спор, който не може да бъде разрешен окончателно, защото просто няма достатъчно наличен материал по въпроса. Т.е. кви са тия Власи в търновско, които се подчиняват на Петър и Асен и особено на Калоян и защо са различни от "мизите" и "българите". Инак, инвеститура подобна в средновековието няма "На Българи и Българи" - то тези инвеститури си имат правила и правилници. Като се ползва този тип трябва да посочиш два различни народа.

За днешните румънци и тогавашните власи - това съм ти написал и аз . Няма отношение към тях казуса. На север от дунав по това време няма власи. Те се появяват там и се формират век по-късно поне и говорят и пишат на български още няколко века.


Да, относно появата на днешните власи нямаме спор!

Сега, данните са наши Печатът на Иван Асен!
Цар на блъгари, романи и гърци!
Романи явно са ромеите и отделянето на гърците от тях показва, че се прави разлика между ромеи и гърци
И ти твърдиш ,че трябва да има разлика между булгарорум и блакхорум-от латински
Но блакхорум удивително напомня на ..блъгаром
После в монетите и печатите остава само блъгаром- както в печата и златицата на Иван Асен
Не знам това раздвояване дали не идва от Ватикана?
Дюканж често споменава за войските на царете ни след Калоян за власите на еди кой си цар!
Това ме кара да мисля ,че става дума за някаква разновидност Българи Като -например граовци или шопи сега, каквато и да е историята около тях, считат се за Българи! Не са етнос! Или тракийци и добруджанци Това пък е само адрес на местоживеене!
цитирай
27. indiram - Здравей, Леон!
13.09.2016 01:50
... като стигнахме до тук...
Дали Троя (не) е 3-те - Европа, Азия, Африка (континенти, обитавани от един народ)... и Троя, просто, да е измислен(!) ГРАД (а не е град по днешния смисъл)... и е победен/превзет с измама??? - с/чрез някакъвски Троянски кон!!!

Поздрави!
цитирай
28. leonleonovpom2 - Поздрави, Индра!
13.09.2016 11:56
Троя според мен е фолклор, а не история
Събрани са неща, може и от три континента дори и са приспособени Или приказката е станала реалност
Но както се казва и в плявата има зърно Сигурно има и истина!

Хубав ден!
цитирай
29. anonymousbulgaricus - Твърдя, защото има и защото такива ...
14.09.2016 19:34
Твърдя, защото има и защото такива са правилата на инвеститурата. Т.е. няма как българския владетел, който за първи път прилага подобна двойна инвеститура - в ПБЦ такова нещо няма, по западен модел при това, да не се придържа към правилата.

Второ, пита се защо го прави и тримата братя, а после отпада. Явно в контекста на политическата обстановка и желанието им да добият съюз и признание - първо от Фридрих Барбароса, после от папата и Бодуен "власи" е нещо важно и не е идентично с "българи", които са добре познати в западния свят и преди и след това.

Трето, четенето, което аналогизираш е на двете имена на латиница, на български си звучат "блъгари" и "власи" или "бласи" в краен случай, което не е в никакъв случай идентично.

Четвърто "власи" или "блахорум" не е нещо току що появило се в географския и политически мир. На Балканите си съществуват съвсем ясно идентифицирани в Тесалия и Епир "Магна Влахия и Влахия Минор", далеч преди въстанието на Асеневци - населението там се самопризнава и самоосъзнава като власи - то и до днес.

Пето - власите, както казах са си част от българската история, точно в тази територия - южна, макар и по неприятен начин - убиват Давид и не са българи. Имат си и доволно богата собствена топонимия в днешна Македония, Югозападна България и Западните покрайнини в Сърбия.

Шесто, пак да се върнем на до болка познатия Хониат - той ясно казва, а той знае добре и познава добре и лично Асеневци, че власите са нещо отделно от българите от тема България и българите от тема Паристрион, където избухва въстанието и където ги нарича "мизи". Даже изрично казва, че власите са заразили със своето безумие българите. Не са и кумани или печенеги, които са наречени "скити".

Има една хипотеза, която за мен е достоверна, но недоказуема и тя е свързана и със св. Димитър, че при завладяването на Тесалия и Солун от Норманите и преди това нападенията им има миграция на Власи към по-мирните планини (заради поминъка им) на север и от там идва връзката, но.....
цитирай
30. anonymousbulgaricus - Между другото на кой Йоан Асенов ...
14.09.2016 19:46
Между другото на кой Йоан Асенов печат са изредени ромеи, българи и гърци?
цитирай
31. leonleonovpom2 - Зает съм сега, по- късно ще прегледам първия коментар
14.09.2016 20:58
anonymousbulgaricus написа:
Между другото на кой Йоан Асенов печат са изредени ромеи, българи и гърци?


За длатния печат става дума За златната монета не съм много сигурен и не ми се търси сего

Чичо ми, като младеж, като копали канал намерил десетина коруби и голяма бронзова монета Малко преди промяната ме извика Гледал монета , златната на иван Асен и и печата -също Видял ,че лицето им съвпада с неговата
Да, само че беше бронзова Не поиска да ми я даде, за не би да я загубя И аз не исках да рискувам
Снех и данните
На лицето по памет:
Йоан Асен, ЦР на блъгаром, романом и греком!
На опакото имаше кръст, не съм сигурен дали не беше патриаршески и околовръстен надпис, както и на лицето- Лудови свевокс В-тата с дубл ве
40 милиметра диаметър, четири милиметра дебелина, около 40- 50 грама тегло
Занесох отпечатъка на Владо Пенчев, спец по Български монети, тогава зам директор на Софийския музей в Съдебната палата
Беше изумен Описах му историята
Искаше да види оригинала Месец след това стана промяната Не ми беше до това да убеждавам чичо чи, въпреки ,че се опитах
После той умря Леля ми ме извика един ден Даде ми вързопчето , в който беше печата Пропуснах, имаше дупки от двете страни, свързани диаметрално, значи е печат! И надписът на опакото беше на латиница?
Всичко си беше там, скифатите, от Мануил Комнин, нищо особено, но печатът го нямаше Били го продали в гладните години за бяла техника на непознат за тях и мен

Описвал съм случая тук , по -подробнов постинг или в коментар към него
Имам и версия за латиницата, проф Карайотов я одобри

Хубава вечер!
цитирай
32. leonleonovpom2 - Да, прегледах, Анонимус!
14.09.2016 22:54
Има и съвпадения в имената
Дадено име не е гаранция, че се отнася за едни и същи хора
Както и Иван-различни хора го носят!
Иберия и Албавия има в Кавказ
Сигурно и други има А Ебро в Испания и Хеброс И стотици сигурно още
Като дете в Родопския край имаше власи Питах какни са? Били гръко румънци Явно не са такива, какви румънци?
После то свързах с романизирани даки или гети Знаеш версиите за гети и даки
Според мен истината за Българите какви са е в името на столицата на даките Там се преплитат сармати и гети
Ако сарматите са Българи, това сътрудничество с гетите показва близост с тях А те са траки..
Не е по темата
Сега , римляните маркират власи като блакхорум
нямат ъ
Заменяме-става блъкхорум Е, не съответства ли на блъгари?!
Гърците ще заменят б-то с в-влахорум-влахи
Според мене в кръстосаните преводи се появява втория вид Българи
Впрочем, ти намекна за езика на писмата
За съжаление, знам преводите и дадени откъси
След като се коментират писмата на Калоян, явно те са съхранени във Ватикана Ти какво знаеш за тях?
На мен ми прави впечатление друго
В писмата на Калоян има булгари и блакхори
Но по монетите няма Булгари, има блъгари! И объркването с власите на Асеневци!
Дюканж пише история на ББългарите, на не на власите , но и той споменава да власите на царете
Ще прегледам внимателно-титлите на владетелите и името на българите при него
А и ощенещо, много важно!
Когато унгарския крал оспорва решението на папата, че незаслужено е присъдил корона и знаме на Калоян, защото той е взел негови земи ,папата отговоря:
Взел е земи, които са на дедите му, повече няма да го закача и да си трае
Значи добре се знае, че Българите имат интерес само към земи заселени с Бълтари!
цитирай
33. anonymousbulgaricus - Блъгари е българското название на ...
15.09.2016 10:43
Блъгари е българското название на българите. Власите на български са си власи и или влахи. Нямаш монети на Асен, Петър или Калоян, за да има "власи". Те са владетели на българите и власите. Йоан Асен II след битката при Клокотница си лепва по-престижното "българи и гърци".

Какви даки и сармати. Власите идват от Тесалия, тези, които днес намираш в Македония, Албания, Гърция, Южна България да не са даки и сармати. Потомци са точно на тези власи, които си съществуват исторически, локализирани са, имат си квази държавно образование, имат територия наречена на тяхно име и в двата варианта Велика и Мала Влахия, говорят латинизиран "а-романски", който не е румънски днешен, имат си значима по своя мащаб топонимия, вкючваща и име на планина - в днешна България и Сърбия, на езера в Пирин, на села, на местности и т.н. Те са тук и по тези места много преди да се появят "власи" на север от Дунав и то в качеството им на обособена военно-административна единица - воеводство.

За мен е напълно приемлива хипотезата, че точно тези власи, които запада и папството познават, при смутните времена и норманските нахлувания в днешна Македония и Гърция, част от тях са дошли, вероятно заедно с пастирския си поминък на север и са се настанили около Търновско на няколко вълни (защото няма свидетелства за големи миграции). Сродили са се с местните българи и по майчина или бащина линия братята или поне Калоян са им потомци. Те са организирали и донесли в Търново и чудотворната икона на св. Димитър от Солун.

Те са познати на латините и папството и затова, нашите Асеневци са ги ползвали активно при легитимацията, вкл. Калоян вкарвайки ги в титула си. Със сигурност това би обяснило и омразата на Хониат към тях, защото той нищо лошо не казва за двата вида българи - мизи и българи, а само че са подведени от лудите власи. Затова и латините говорят за Калоян като за влах, а не за българин, а те правят чудесна разлика между двете също.

Днешните власи по тези места не са българи - етнически!
цитирай
34. anonymousbulgaricus - Не съм видял публикация за такъв ...
15.09.2016 10:43
Не съм видял публикация за такъв печат с гърци, ромеи и българи.
цитирай
35. anonymousbulgaricus - Няма такова нещо за папата по повод ...
15.09.2016 10:54
Няма такова нещо за папата по повод на Ермерих и отговорът му към него. И изобщо "българите имат интерес към земи заселени с българи" е исторически, фактически невъзможно твърдение. Българите и през ПБЦ и всякога са имали интерес към земи незаселени с българи, а националната държава във вида едноетническа е концепция от 19-ти до средата на 20-ти век. Винаги в държавата на българите е имало небългари и обратното в други държави е имало българи.

Претенциите на Калоян и на братята му преди това не са етнически и а държавни и то към определен империум, не просто вид държавност. Те си искат и доказват че имат право върху императорската корона на българските владетели от ПБЦ. Не кралска, не княжеска, не архонтска, принцова или каквито там други владетелски титли има в този период под ранга император.

И това казват и казва папата - земите са владени от техните деди, а не земите са населени с българи. Национално право и концепция в този период няма. Има владетелски домен и династия към него, която по силата на сила, право, дипломация, исторически обстоятелства, шанс и т.н. успешно или не отстоява правото да владее дадена територия или го губи.

В случая даже това е дипломатическа ала-бала. Калоян вече е бил унгарците и вече е завладял Браничево и Белград, унгарския крал се жалва за това и се надява, че понеже Калоян иска корона от папата, може да му повлияе да му върне земите без бой, ей така. Папата, понеже му е важно да има силен съюзник и да си разшири папството на изток, а унгарците са му сигурни го къшира с хубав дипломатически аргумент, който потвърждава фактическото състояние и спестява една война и още един бой на унгарския му крал и точки пред българския бъдещ негов.

Що при Борил като унгарците завладяват Белград и Браничево, папата не се намесва в негова полза - Борил е в уния? Или пък после Йоан Асен II си ги връща като зестра.. А пък Шишман ги губи за сметка на сърбите, кьорав сърбин няма там тогава и т.н.
цитирай
36. leonleonovpom2 - Здравей, Анонимус!
15.09.2016 11:35
И все пак , озадачаваща е близостта между блъгари и блакхори Затова на мен ми се струва, че объркването идва от преводите Дай ми време, с по- друг поглед да прегледам Дюканж Виж го и ти! Може да лъсне истината
Папата, цитирам по памет, е отговорил на Емерих, има го публикувано писмото, че Калоян е взел земи на предците си от него-за Белград и Браничево става дума нали, ,няма да проверявам Той към други земи няма претенции и няма да го притеснява Така ,че да е спокоен
Преразказано , текстът е такъв
Затова си правя изводът, че те търсят, Българите техни земи, чужди не им трябват

Казват ти, че въпросният печат съм го държал в ръцете си и съм му правил отпечатък Не знам каква е съдбата му, в един момент чичо ми си подмени наистина едновременно хладилника, пералнята ,печката и телевизора А изнемогваха
Сигурно е потънал в частна колекция или е отвъд океана може би Такива неща, като откраднатите двойни статери от сбирката на Такела от Пловдивския музей отиват там!

Все пак имам известни съмнения за този печат, във връзка с латинския надпис Споделих ги и с Пенчев Е, не можахме да го опазим Относно пълния надпис- цар на българи, ромеи и гърци и другаде съм го срещал
Сега видях ,че си писал подробно за Емрих в края на последния коментар
Да, често Белград и Браничево са разменна монета между България и Унгария
Папата е жегнат от претенциите на Емерих Той оспорва правилността на решението му0 да предостави корона и църковно знаме на Калоян!
Че те са важни и не са ала- бала личи от самоувереният отговор на Калоян , адресиран към Балдуин или Бодуен!/ Балдуин идва може би от Българското Балдьо или Балдьо идва от него?/
Който иска да му предаде Българските земи, защото бил узурпатор
Калоян казва ,че тези земи са на предците му, временно завладени от ромеите
И ,че той е законен владетел, удостоен с корона и знаме от папата , а той, Бодуен е узурпатор и е избран от незаконен съвет за император!

Приятен ден!
цитирай
37. anonymousbulgaricus - Гледай българския, средновеко...
15.09.2016 12:04
Гледай българския, средновековен, не латинския и звукови подобия. На български "блъгари" си е "блъгари" "власи" или "влахи" си е власи. Инвеститурата официалната на Калоян я имаш в писмата към папата и отговорите съответно. В изворите, латинските, Калоян е "влаха" и господаря на "власите".

По принцип, не ти трябва Дюканж, той е късен автор и се позовава на съвсем наличните и отпечатвани многократно Жофроа дьо Вилардуен и т.н. рицари летописци на похода. За самата инвеститура, която Калоян и след него копират е по западен маниер, където се изреждат владените народи или земи. "Крал на Англия, херцог на Нормандия, граф на Сусурлево... и т.н.", т.е., за да валидна този тип инвеститура в случая и да си уплътни претенцията, че не е просто някакъв племенен вожд, а император, Калоян добавя "власи". Йоан Асен, Тодор Светослав и Йоан Александър пък добавят гърци.

Претенция за земите е претенция на сила в средновековието или дипломация, най-често на фактическо положение. В случая с Ермерих - Калоян го бие и му взема земите. Ермерих реве на папата, папата вижда каква е ситуацията пита Калоян, вижда му отговора, преценява, че по-добре за него и за Ермерих е да не се влиза в конфликт с Калоян и се доверява на доводите му. При Борил в случая с унгарците е точно обратното.

Бодуен пък има претенция, че това са не гови земи - с пълно право, защото е император на ИРИ по силата на владението. Калоян му казва къш, владея си ги по силата на правото и на наследството ми, а и си имам вече корона от папата т.е. законно съм утвърден и от твоя шеф.

И понеже двете претенции са равностойни и носителите им също - спорът се решава не дипломатически или с посредничеството на папата, въпреки опитите му, а по силата на силата - както се решават повечето такива спорове. Калоян бие и запазва правото си и разширява земите си. Борил губи и губи същите земи. Губи и Белград и Браничево.

Инак Асеневци винаги са адресирали връзката си и наследството си към ПБЦ и са търсели легитимация по тази линия

цитирай
38. anonymousbulgaricus - Как точно Бодуен идва от Бълдьо? Той ...
15.09.2016 12:16
Как точно Бодуен идва от Бълдьо? Той да не е кръстен в Балдуиновата кула... Бодуен де Фландр си му е името :)

Инак, естествено, че Калоян ще отговаря самоуверено - напердашил е Емерих и чака само сигнал да го подпука отново. Хленченето на унгареца е в желание папата да уплаши Калоян с това, че може да не си получи короната и да се вдигне "католическа коалиция" срещу него. Според мен Емерих е отписал Белград и Браничево изначално, страхът му е бил да не види българските пряпорци в Буда.

А двете области не са разменна монета, просто в един момент стават гранични и понеже при всяко отслабване-засилване на дадена монархия границите съответно също отслабват-засилват то при съответния владетел съответно минават от една страна в друга. При Йоан Асен II понеже са равни и не искат да се бият - става мирно. По-късно Видин играе такава роля в отношенията ни с Унгария, която става в един период европейската супер-сила в този регион.

В случая имаш тройно неприятна комбинация за унгарците - владетел слаб и бит, папа който иска да си разширява влиянието и да сложи под себе си цяла европа (успешно), ни един възможен съюзник, щото имаш Четвърти кръстоносен поход и силен и агресивен български владетел, който има картите, очевидно на ПБЦ и не се знае, дали няма да си поиска цялата дадена за заселване от Симеон на маджарите Оногурия, а не само две области по течението на Дунав.

С решението на папата, което ние приемаме за много про-българско, всъшност всички печелят. Папата се налага като арбитър и си утвърждава авторитета, Калоян си получава потвърждение за областите, които фактически и с оръжие владее, Емерих се отървава с възможно най-малка загуба в случая и няма война.

Всички са щастливи, а докато е жив Калоян на унгарците даже не им хрумва да шукнат по какъвто и да е повод спрямо българите.
цитирай
39. leonleonovpom2 - Здравей, Анонимус!
15.09.2016 22:16
Нямаме някакви принципни различия по предпоследния ти коментар! Също и за последния

Всъщност папата се намесва активно ,когато Бодуен е пленник на Калоян Умолява го да го пусне и да прекрати войната- Калоян!
В отговора Калоян припомня хронологията
Че е предложил мир на новия си съсед
Който в отговор го нарича узурпатор и му нарежда да сдаде властта При такова условие ,Калоян е принуден да се защити! Така почва войната
А за освобождаването любезно отговаря ,че няма как да го осъществи, защото Бодуен се е споминал
Има различни версии за смъртта му Най - вероятно се е самоубил Ззащото дори и да го освободят, това е позор за императора - благородник, рицар, да попадне в плен

А, относно Балдьо и Балдуин В нашата литература Бодуен е Балдуин и така се нарича и кулата в Търновско и тази в Свиленградско Където се предполага ,че е преспал първата нощ след плена, преди да го отправят към Търново, за по- сигурно
Балдьо, това име го има при нас, не съм сигурен откога датира Но понеже сме кръстници на Балдуин, по- вероятно е да е приспособено името БОДУЕН към БАЛДЬО- БАЛДУИН
Това е хипотеза, не твърдя категорично, че е така!

Хубава вечер!
цитирай
40. anonymousbulgaricus - Не сме му кръстници :) Бодуен се р...
16.09.2016 13:29
Не сме му кръстници :) Бодуен се разчита различно на различните езици. На английски също е Балдуин. Но, понеже е оригинално немско името е Бодуен. Както и брат му, който ние знаем с пофренченото Анри си е Хайнрих.

Инак, дали българското име Балдьо има някаква връзка с него... не зная.
цитирай
41. leonleonovpom2 - Здравей, Анонимус!
16.09.2016 14:19
Да, на френски с латински букви се пише Хенри, но се чете Анри по правилата му!
Да, Балдьо, има такова име , нали Ненко го наричат Балдьовеца, мисля ,че прякорът идваше от името на селото
Различни хипотези, името все пак е факт, може различни тълкувания да се правят

Едно си мисля, в рамките на пожеланията, разбира се. Защо Калоян, с тези възможности не е живял 150 години по- късно и защо не е имало човек като него тогава!?
Защо и сега няма?
И двата случая плачат за човек като него!

Хубав ден!
цитирай
42. anonymousbulgaricus - Е, и по времето на османското вла...
16.09.2016 15:11
Е, и по времето на османското владичество е имало умни владетели, самият Йоан Александър е изключителен владетел, само дето времето е друго и светът е различен.

То, за Калоян не е било нужно да живее 150 години по-късно, стигало е само още 10-15 да живее и Европа щеше да е различна, ама... съдба.
цитирай
43. leonleonovpom2 - Приятно ми е да събеседвам с тебе!
16.09.2016 20:41
anonymousbulgaricus написа:
Не сме му кръстници :) Бодуен се разчита различно на различните езици. На английски също е Балдуин. Но, понеже е оригинално немско името е Бодуен. Както и брат му, който ние знаем с пофренченото Анри си е Хайнрих.

Инак, дали българското име Балдьо има някаква връзка с него... не зная.


Дори и да не сме съгласни един с друг!
В края на краещата ,в спора се ражда истината
Но културен, без обидни, приматски способи
Прав си, опитах тези дни нивото на историческата тема тук
Сигурно не е и само в историята
Разбира се, има високо интелигентни хора в блога, слава богу, но простащината взема връх Като интелигентност, чрез обръщане
Та прави са тези , които се отдръпват
Все пак аз съм работил на високо ниво в науката, знам правилата й А те във всички науки са близки, ако не еднакви
Но постигане на резултат с просташка агресивност и бабаитски методи не фигурира никъде в тях Просто са зачеркнати Защото отдавна е доказано ,че те плод не дават!

Отплеснах се
Да, жалко, че съдбата на Калоян е такава Защото тя пряко се отразява и на България, дори в днешни дни Но както казваш- съдба!
Велика дума!

Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9768487
Постинги: 1399
Коментари: 30098
Гласове: 105338
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031