Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2017 22:33 - Ролята на езика
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 4922 Коментари: 29 Гласове:
37


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Езикът е важен фактор в етноформоването и в етноопределянето, безспорно!
Има припокриване в етносните държави- например-в Германия се говори немски, в България-все още Български и така нататък....  Но при политическите държави езикът може да бъде наложен със закон, както е във Франция, или да се говорят няколко езика-в Швейцария, в Белгия, а натам е тръгнала и  днешна Македония...

Интересно изказване прави Б. Д.
Че античният македонски език бил гръцки?
Интересно заключение, базиращо се единствено върху това, че Александър Велики се гърчее и се опитва да наложи гръцкия като основен език в мононационалната империя, която иска да създаде, но не успява!  И,  че баща му Филиип и Александър Първи, за да участват в Олимпийските игри/ само гърци имат право да участват в тях/ се представят за гърци ....
Но удобно се премълчава гневната реплика на Демостен по адрес на Филип Втори -  Какъв грък си ти?
А също, че Александър, при похода на изток, търси едноплеменници, да говори с тях на неговия си език Момент, нали езикът е гръцки, всички го говорят, защо ще търси хора от неговия си народ?
Работата е ясна !
Но  не е ясно обаче  на Б. Д, . че  на тази база не може да прави подобно заключение

В пруския двор например се говори на френски по времето на Кралят Слънце- Луи Четиринадесети. Даже кайзерът на Прусия на френски съобщава на министрите си вестта за неговата смърт- Льо роа е мор!-Кралят е мъртъв !
Кореспонденцията на двора също се води на френски Следвайки разсъжденията на Б.Д. може да се заключи, че езикът на Прусия е френски и в нея живеят французи?!
Същото е положението и  в Русия!  В императорския двор се говори  и пише само на френски ! Следователно  и руснаците са французи в него период по тази логика!?
А работата е там, че пруски и руски селяни хабер си нямат за Франция, както и за френския език, камо ли да го говорят

В този интересен ред на разсъждения попадаме и ние, Българите.  От титли и имена споменати в Именника  или от надписи се вади заключение за партски или персийски произход на Българите?  Предвид това, че държавите,  които създават  по пътя си  насам са в близост до Персия ,нормално е да ползват терминология от тази водеща  тогава държава.  Но това съвсем не е достатъчно Българите да бъдат обявени за перси или парти! Простолюдието  не познава езикът, ползван от управляващите, както в Русия и в Прусия!

Каква е "гръцката" логика на Б.Д.? Че македонците се разтварят в гръцкото море ли, подобно на Българите в славянското  вероятно?!
Но преди да обяви  това, трябва смислено да обясни как е станало това "разтваряне"!  Как малоброен народ прави империи от Световна и Европейска величина и после- изчезва?
По- скоро" изчезването " на македонците е свързано не с разтварянето им в гръцкото море, а с похода на изток!  С масовото преселение натам, по нареждане на Александър И със създаването на Согдийската империя и два века по- късно на Кушанската, ръководена от Българи! И след това е  походът на Българите в обратна посока- към Балканите....
И не е великото преселение, а великото завръщане, резултат на преселенията преди това!

И нещо друго, много важно да не забравя, като твърди Б. Д. ,че древна Македония е била на днешни гръцки земи!
Че това са земи на Българската Екзархия, определени да влезат  в границите на Санстефанска България и поетапно в последствие  са анексирани от Гърция в Балканската, Междусъюзническата и ПСВ И респективно, обезБългарени!



Гласувай:
37


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - античният македонски език бил г...
07.07.2017 08:06
античният македонски език бил гръцки? ГРЕШКА- американски е!
Успешен ден!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Зсравей, Зав!
07.07.2017 14:01
zaw12929 написа:
античният македонски език бил гръцки? ГРЕШКА- американски е!
Успешен ден!


Имаш право! Както Александър Македонски, така и македонците са били велики! И само велики могат да ги наследят ! А такива са американцине, защото древните македонци са направили тази Велика държава! А днешните гърци, само в розови сънища вижсат величието си!
Та македонският е очевидно американският! И редно е, така да се нарича езикъг на американците!

Хубав ден ти пожелавам!
цитирай
3. germantiger - ...
07.07.2017 17:20
Да припомним, че СИМЕОН ВЛИКИ води кореспонденцията си на гърцки и говори гръцки вкл. в България, разбира се, той категорично не е грък или византиец :)

За македонците в изворите е записано само едфно

ПРОИЗХОЖДАТ ОТ ДОРИЙСКИ ГЪРЦИ- "АРИСТОКРАЦИЯТА ИМ" МИКСИРАНИ СЪС ЗАВАРЕНО НАСЕЛЕНИЕ
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Германтигър!
07.07.2017 19:43
germantiger написа:
Да припомним, че СИМЕОН ВЛИКИ води кореспонденцията си на гърцки и говори гръцки вкл. в България, разбира се, той категорично не е грък или византиец :)

За македонците в изворите е записано само едфно

ПРОИЗХОЖДАТ ОТ ДОРИЙСКИ ГЪРЦИ- "АРИСТОКРАЦИЯТА ИМ" МИКСИРАНИ СЪС ЗАВАРЕНО НАСЕЛЕНИЕ


Да, така е!
Но аз подхождам по друг, може и да е германски начинът!
Чета написаното, но изводът , който правя е на база изследване, обикновено практическо
Сега, по заповед на Александър/ валидна и два века след смъртта му/ на изток се преселват много македонци Създава се Согдийска империя- Александър взема за жена согдийска принцеса-Роксана След разпадането и се създава Кушанска империя И накрая от нея тръгват на изток....Българи И идват тук-Аспарух- на нашите сегашни земи, а брат му- в Македонските! Случайво?!
Да, случайно е, ако не се свързват нещата и се разчита само на това ,то да бъде прочетено някъде Може и да е било записано, но е унищожено- Има ли доказателства за това, че не е било написано и следователно- не е унищожено?! Няма!
Ето за това не може да се разчита сляпо на написаното!

Хубав ден, друже!
цитирай
5. get - - Димитре, варум бе джанъм - след като не познаваш Род и Език БЪЛГАРСКИЙ си толкоз НЕГАТИВЕН ... Той и ... ?
07.07.2017 20:18
... Карл Велики е говорил само с конете си на германски, но никой САМО ПОРАДИ ТОЗИ ФАКТ - не възнамерява и да отрича германското у франките?

Предвид академичните висоти на заформилият се спор за "македонският" език - Ми се ще да кажа(цитирам) следните ДВЕ НЕЩА?
- I-во
Нищо не е спъвало и продължава да спъва все още изследователите на българския език и неговата история така силно, КАКТО НАЛОЖЕНАТА ПРЕДСТАВА, ЧЕ ЕЗИКЪТ НА НАЙ-ДРЕВНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА НАШИТЕ ЗЕМИ БИЛ ЕЗИК НА ИЗЧЕЗНАЛ ПРЕДИ БЛИЗО ДВЕ ХИЛЯДОЛЕТИЯ НАРОД, КОЙТО НЯМА И НЕ МОЖЕ (или по-скоро не трябва) ДА ИМА НИЩО ОБЩО С НАШИЯ НАРОД.
Беше наложена представата, че лексиката на нашия език е общославянската – ДОРИ КОГАТО ЕДНАКВОЗВУЧАЩИТЕ ДУМИ ОТ ТОЗИ ЕЗИК ИМАТ РАЗЛИЧНО СЪДЪРЖАНИЕ ОТ СЪОТВЕТНИТЕ ДУМИ В ДРУГИТЕ СЛАВЯНСКИ ЕЗИЦИ, на която особеност обръща внимание още Юрий Венелин в своята граматика.
А за останалите думи, за които липсват паралели в «славянските» езици, се установи представата, че били заети от турския език, който пък взел тези думи от персийския.
Това се твърди и в последните издания на речниците на българския език, включително многотомния етимологичен речник и речниците на чуждите думи. Твърди се дори за думи, свързани непосредствено с бита, поминъка, но и семейните и родови отношения, включващи едва ли не названията на всички по-близки и по-далечни родственици, като баща, майка, стринка, леля, чичо и много други, КОИТО НЕ СЕ СРЕЩАТ В РУСКИЯ И ДРУГИТЕ „СЛАВЯНСКИ“ ЕЗИЦИ.
А да не говорим за безброй други думи, обявени от създателите на новобългарския книжовен език за диалектни и вулгаризми и изхвърлени от употреба и от речниците.
А когато от такива думи се образуват лични имена и топоними, те задължително се датират след VІ-VІІ век сл. Хр., дори когато ги откриваме повече или по-малко вярно транскрибирани в съчиненията на класическите гръцки автори или в разказите на гръцката митология.
Или при Омир, който посочва в своите поеми над 800 имена на градове, повечето от които непознати на гръцката география. Едва когато през последните десетилетия те наново се прочитат и разглеждат заедно с хетските и асирийските клинописни надписи и текстовете на гръцките автори от класическата и предкласическата епоха, излиза наяве тяхната връзка с нашия език. А и ВРЪЗКАТА МУ СЪС САНСКРИТСКИ, открита още преди столетие и половина от
Раковски, но високомерно отхвърлена от нашите „специалисти“, подиграващи се с неговия „наивен дилетантизъм“.

- II-ро
От Георги С. Раковски за произхода на българския език
(Подбрано от „Съчинения в четири тома“. Запазена е автентичната форма на изказ на автора.)

"На Самъсъкрит язикь къту сравним спомагатълни глагол БИ или БИТИ пополнено в чърковни ни язик, щем видя с удивление си, чи няма разлика от нашаго! И дето сми мислили до сега чи сме изгубили в говорими си язик, неопределеное наклонение ся съхранило исто, както на Самъсъкрит язик; в него язик неопределное наклонение глагола ити=ида, е и както на наш говорим язик аз ща и, казва народ, глагола пи-ти-тия, е пи, аз ща пи казва Българин, дати е да и проч.
В Самъсъкрит язик бъдощое время ся съставя от едносложное неупределно наклонение и от едно ща, исто както и в наш говорим язик Да-ща Пи-ща и проч. Ние сми мислили чи окончаящи на а, о, у, нъ и на това сми били излйгани! Тии са чисти окончания имянителного падежя, както и на Зендски(ирано-авестийски –б.м.) и Самъсъкритски язик, Вишну, Ману, Кришна, Първио и дру. С една реч в България ся говори днес Самъсъкрит и Зендски язик смесно както ся види Старо-индийско и Зендско баснословие съхранено в народни праздници, приказки и проч. Тука тряба да търсим ние отличитълная черта нашаго днешнаго язика...“

... Това с примерите мога да го продължа ... и не само да продължа а и да докажа, думи в "античният македонски"(който според теб Тигре е гръцко наречие) се срещат в стар и съвременен български ... без той да е ОБЯВЯВАН ЗА гръцко наречие:))) !
И то думичките са толкова злободневни ... та да се чуди човек, какъв е бил език от който са призлезли наименованието за: фаланга, фалангист ... или хоплит ... или пезо-терос, тоест, инфантри-мен - Тигре искаш ли цитати и обосновки?
Всъщност с обосновките съм по зле, тъй като няма как да направя глото-хронологичните връзки, само ще кажа ... че гръцкият, много е приличал на езика на варварите, в миналото - според Платон(знаеш ли в кое негово произведение ни го е казал това ?)!
- А знаеш ли, че ни обяснява казвайки, думите за "вода" и "огън" са заемки в гръцкият от варварите ... и Знаеш ли каква е етимологията им според Платон ...?

- Хайде със здраве и чети внимателно - Що обяснявам!?
цитирай
6. leonleonovpom2 - Всъщност делото на Симеон е Златен ...
08.07.2017 21:09
Всъщност делото на Симеон е Златен век на Българската писменост!
Под негов пряк надзор са всички писатели, негови съвременници. Той самият се занимава с писане. Всъщност известният Светославов сборник, е Симеонов и е отнесен от Светослав в Киев при оттеглянето му от България!
Има сериозни и основателни съмнения , че зад псевдонима Черноризеч Храбър се крие самият цар! Кой може да си позволи псевдоним Храбър? Кой може да е по- храбър от царя?! Всъщност в този псевдоним се обединяват църковната и светската власт!
Симеон, колкото и да е неприятно за тях, трябва да бъде почитан и от съвременните унгарци
Защото, макар и насила ги е настанил в Български земи на запад, където са и до днес!
цитирай
7. germantiger - ...
09.07.2017 11:39
Гете, защо истината те дразни и ми я вменяваш като нещо много ама много лошо...

Симеон Велики наистина е говорил и пишел кореспонденцията си на гръцки, но разбира се не е грък.

Македонците според изворите са микс от дорийски гърци водачите им със заварено население без да е определено какво е то.

Карл говори с конете си на германски заради коневъдците и кавалерията си, с любовниците не помня на френски ли, с кого говореше на италиански или испански итн, просто престъпния комунист Гошо тарабата Димитров нарочно е пропуснал целия цитат в желанието си да уязви германския народ.

Всичко това са истини и ти реагираш срещу тях?!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Германтигър!
09.07.2017 14:23
Обърках се, Карл Велики ли цитираше Димитров или Отон? Впрочем и двамата са били необразовани, такава причина са изтъкнали ромеите да откажат брак на Карл с Ирини Причината е друга, разбира се, но коварно вадят това на показ

Иначе германците, за разлика от нас , уважават Димитров!
Заради мъжкото му поведение в съда Иначе, ако е бил пухльо като Ван дер Любе, щели са да му отрежат главата
Германците уважават хора с достойно поведение Дали случайно, дали не, не може то да бъде отречено на Димитров Да се абстрахираме от това, че е комунист И Ван дер Лубе е бил такъв, но явно това не влияе върху поведението, а характерът!
Иначе, принципно, плюсовете на комунизма са приети на запада Учудващо ,ние се отказахме от тях като образование, медицина, а приехме отрицателното на запада-наркотици, хазарт и разврат?!
Така ,че това което имаме не е комунизъм наистина, но съвсем пък не е и западна да я наречем демокрация
Някакъв урод е, от рода на комунистически капитализъм

Хубав ден, приятелю!!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Всъщност, той Г. Д., коректно е п...
09.07.2017 14:39
Всъщност, той Г.Д., коректно е посочил Карл Пети- шестнадесети век, който наистина е бил полиглот По - късно думите му са изопачени на Карл Велики, живял седем века по- рано И не е ясно точно на какъв език е говорил Карл Велики, по скоро е някакъв вариант на латински, защото вече е прието християнството....
цитирай
10. didanov - Здравей Леоне
09.07.2017 17:08
Да уточня за германеца и Александър Велики - смятам за истинно твърдението за дорийския произход на македонските династия, но това не са дорийски гърци защото няма такива, няма все още дори гръцки език. Освен това Александър извежда рода си от Еакидите и по-точно от Ахил, а той както знаем той е мирмедон от Фтия, област която векове по-късно се смята за елинска.
Заигравката на Б.Д. е определено нескопосан опит да покаже че като говорили гръцки навремето а не македонски, то сега македонците говорят само и само български т.к. е нямало македонски език. Логика на професор!!!поздрави
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
09.07.2017 17:34
didanov написа:
Да уточня за германеца и Александър Велики - смятам за истинно твърдението за дорийския произход на македонските династия, но това не са дорийски гърци защото няма такива, няма все още дори гръцки език. Освен това Александър извежда рода си от Еакидите и по-точно от Ахил, а той както знаем той е мирмедон от Фтия, област която векове по-късно се смята за елинска.
Заигравката на Б.Д. е определено нескопосан опит да покаже че като говорили гръцки навремето а не македонски, то сега македонците говорят само и само български т.к. е нямало македонски език. Логика на професор!!!поздрави


Съгласен съм с написаното от тебе, наскоро бяха намерени теракотни плочки с надпис болгар и Ахил, подобни на тези с Еней в Италия с Андорей писахме за тях.....
Да, Йоан Малала твърди ,че на мирмидонците новото име е Българи!

С твърденията обаче на Б.Д. се извършва предателство в полза на гърците и се затвърждава любимата му теза за външен и то напълно , произход на Българите Македония била в днешните гръцки земи Добре, но как се е стигнало дотам? Те са били заселени с Българи, наричани македонци, описал съм го по-горе, били са определени да влезат в Санстефанска България-земите С наглост, сега са гръцки Защо премълчава това ?
Плащат ли му?
Сигурно, като знам как не прости на 1500 лева, частна история!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Да, предателството е причина за всичко!
09.07.2017 19:22
Великата Калоянова България след век и половина да стане колония на номади?!
Тук един"патриот" ми вади цитат за "гърците" на Василий Българоубиец Сигурно не е наясно, че той самият не е грък! Не били ромеи, а гърци поданиците и войниците на ИРИ. Така бил чел Да, той и кочиящът на Чичиков жадно чете всичко, даже и химия би прочел? Ако му дадат!!
Да, с предателство се стига надалече В личен план, за сметка на общия
Македония била гръцка? Ами днешните гърци, ще поискат и днешна Македония в такъв случай! По едно време, именно по времето на Василий и Одринска Тракия е била в Македония
Ама нея ще я гледат през крив макарон, като тяхна!
цитирай
13. germantiger - ...
09.07.2017 21:53
10. didanov - Здравей Леоне
17:08
Да уточня за германеца и Александър Велики - смятам за истинно твърдението за дорийския произход на македонските династия, но това не са дорийски гърци защото няма такива, няма все още дори гръцки език. Освен това Александър извежда рода си от Еакидите и по-точно от Ахил, а той както знаем той е мирмедон от Фтия, област която векове по-късно се смята за елинска.
Заигравката на Б.Д. е определено нескопосан опит да покаже че като говорили гръцки навремето а не македонски, то сега македонците говорят само и само български т.к. е нямало македонски език. Логика на професор!!!поздрави

...

Аз казвам какво е записано в изворите, а Ахил е син на богиня Тетида айко добре помня с човешки баща Пелей, защото Ахил е пелеев както знаем. Следователно ако го "докарваме" до Ахил признахме божествеността.

Десетки векове след Илиада всеки мож да е мирмидонец или марсианец, десетки векове след това шведите и турците стават наследници на троянци - подобни идиотии са писани, разбира се имало ли го е Ахил и какъв е бил той и народа от който произхожда "към то днешен" гадаем.

Германците не уважават първо себе си и избирателно уважават свои малко германски неща в история, с много други охотно позволяват гавра. Няма друг народ, който да позволи такава гавра със себе си - в Лайпциг имаше музей, все се каня да проверя има ли го още на Гошо. Няма музей на човек изгаврил се с България в България и няма такъв музей на човек подграл се с руския народ в Русия и то музей на почит, обгрижван и емблематичен за някой град. Германци след 1945г. като мъжко и гордо начало няма - те умишлено са ликвкдирани като сила и тази политика продължава. Ван дер Любе не съм запознат, но той не беше ли луд или с душевно разтройство? Зад Гошо стои комунисическа Русия и това му дава сили, несъмнено и той е имал в характера си такива.

И аз не се сещам за чий император беше предълги цитат от който Гошо вади за да се погаври, не съм проверявал вчера или днес.
цитирай
14. get - Въпреки, споровете ни мисля, че си имаме уважението? Поради което забележката ми ... ?
10.07.2017 20:56
germantiger написа:
Гете, защо истината те дразни и ми я вменяваш като нещо много ама много лошо...

Симеон Велики наистина е говорил и пишел кореспонденцията си на гръцки, но разбира се не е грък.

Македонците според изворите са микс от дорийски гърци водачите им със заварено население без да е определено какво е то.

Карл говори с конете си на германски заради коневъдците и кавалерията си, с любовниците не помня на френски ли, с кого говореше на италиански или испански итн, просто престъпния комунист Гошо тарабата Димитров нарочно е пропуснал целия цитат в желанието си да уязви германския народ.

Всичко това са истини и ти реагираш срещу тях?!


... за Карл Велики е повторение на факт, тъй като ОФИЦИАЛНИЯТ ДЪРЖАВЕН И НАУЧЕН ЕЗИК в Империята на Карл е ЛАТИНСКИ! Германски се е ползвал на битово равнище.
Това не го казвам да уязвявам или възвеличавам паметта на един от най-големите в българската история НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ - Не!
Оплакваш се, че германските комунисти му направили паметна историческа експозиция, ами какво ще кажеш за българските им побратими гдето му бяха издигнали мавзолея да съхраняват мумията му за вечни времена?!
Това на човека извършил най-грозния акт на предателство ... да обяви българите от Пиринско за чужденци !? С това зачерквайки десетилетните борби на народа ни за НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ - тази гавра по-малка ли е от гаврата с експозицията в негова памет в Моабет?
Тази гавра продължава и в момента с полемиката относно паметника пред НДК! При направата на който бе демонтиран по-старият паметник на загиналите българи за национално обединение - това защо не го вземаш в предвид?!

Привет!
цитирай
15. didanov - Александър е по бащина линия от рода на Херакъл
10.07.2017 20:59
По майчина от родът на Ахил а по двете лниии.....на Данай и Египет.
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравейте, приятели!
10.07.2017 21:46
Сега и аз да използвам езиковите познания на Г. Д., във връзка с темата
Слушал съм записите на обвинението и защитата му Направи ми впечатление сдържаното поведение на втория след Хитлер човек и атакуващата позиция на Г. Д.
Но във връзка с темата Следвайки разсъжденията на Б.Д., след като Г. Д. става министър- председател, а в Лайпциг говори на немски, а не на Български, следователно и ние , поне в периода, в който е бил премиер министър сме били немци?! Българите, които са му били съвременници!
Ето, до такива заключения водят подобни разсъждения
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
10.07.2017 21:55
didanov написа:
По майчина от родът на Ахил а по двете лниии.....на Данай и Египет.


Да, тук се приплитат митологии, героизиране и какво ли не

Самата Олимпиада, майка му е разпространявала версията ,че той е заченат от Зевс, влязъл при нея, преобразен като змия?!.....
Отвратителното е ,че отричавето на връзката на днешни с антични македонци се постига с оправдаването на анексията на земи заселени с Българи, в Българската екзархия от днешна Гърция!
Е, това няма оправдание
Рим е владял земите на Бълканите повече от 10 века! Ами да признаем правото на днешен Рим над тях!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
18. get - - Дълбоко се съмнявам в тази националистично-елинска генеалогия на Александровата династия?
10.07.2017 23:08
didanov написа:
По майчина от родът на Ахил а по двете лниии.....на Данай и Египет.


Предците на Александър мигрират на север именно след данайо-египтската инвазия в ЕВРОПЕЙСКИЯТ Пелопонес!
Второ по линия на Херакъл от връзката му с (к)Апи-Тетида, за етимологията в името на която Платон обяснява, че идвала от КАПКА+ТЕ/КА/ЧА се раждат тримата Скитски царе?
Трето: Светилището на Ахил НЕ СЕ Е НАМИРАЛО В ЕЛАДА а на острова "Ахилов бяг" :-)
срещу река Бористен! В късна античност там жвеят траки-гети(известни и като: тавро-скрити) наричани по гръцки табиет :))) "меланхлени"(със значение чернодрешковци) за разлика от по-източните им и родствени "сармати"(тоест белодрешковци) ?
Четвърто: Ако ползваме като ммеродавни гръцките данни мирмидоните-скрити на Ахил са мигранти от Север, откъдето той е прогонен за лошият му нрав :))?

В заключение, ще да си поставя въпроса, досущ като, един Зори(тракиец): Какво ли е останало вярно, автентично от по-старите предания и митове ... Които след трети век, тоест през епохата на ЕЛИНИЗМА СА ПРЕНАПИСАНИ от ЕЛИНИСТИТЕ в Александрийската граматическа школа?
ВЪПРОСИ?
- Каква ли етимология се крие в името-нарицателно ЗОИЛ ... а в прозвището му Обира-мастикс?

Ако си направите труда да потърсите в Уикипедията дори, доста ще се изненадате?
А това има пряко отношение и към езика на който са приказвали "македонците" от преди "елинизма"?
За който вече споменах в контекста произход и етимология на думите"хоплит", "фаланга", фалангист и синонимната й пезо-тиерос, тоест "пехотинец"?

- Знам, че звуча смущаващо и предизвикателно но това са ЕЗИКОВИ ФАКТИ, за страността на които не мога да си дам обяснение ... както с примери за етимологията в името на титана Прометей и неговите братя глупака-Епиметей и знаещият-Менетей?
цитирай
19. germantiger - ...
11.07.2017 05:53
15. didanov - Александър е по бащина линия от рода на Херакъл
10.07 20:59
По майчина от родът на Ахил а по двете лниии.....на Данай и Египет.

...

Фундаменталната разлика е, че Александър е историческа личност, а Ахил не.

Александър го е имало, Ахил може да го е имало, може и да го е нямало - оставям настрана петичката ахилова... както казва леон история и митология се смесват, а Олимпиада е наистина амбициозна "кралица-майка" - такива след нея ще има стотици и все такива мегаломанки :)

Гете, ни най-малко не се обиждам, разбира се, че в империята на Карл е имало бол езици и това е самата истина.
цитирай
20. didanov - Разбира се че ги е имало можеш да вярваш на Александър:)
11.07.2017 14:02
И Ахил и Еней и Агамемнон и Менелай и Херакъл са били исторически личности за които е писано също толкова колкото за Александър. . Тигре какво според теб е историческа личност?Гет бъркаш се за произхода, скоро ще постна нещо по темата.
цитирай
21. germantiger - ...
12.07.2017 08:30
Разсмиваш ме диданов, ти току-що ликвидира цялата историческа наука, която не ги "регистрира" като исторически личности, но какво тук значи някаква наука преди диданов :)
цитирай
22. didanov - Хубаво е да се посмее човек?
12.07.2017 09:13
С какво Александър е по-реален от тях?нали и той уж е син на бог и сам твърди че е божествен и изисква да го боготворят?да знаеш случайно къде е гроба му?
цитирай
23. germantiger - +
12.07.2017 10:04
хаха

ти мен ли питаш

питай науката, историята, бовете, убитите, другите исторически личности с него и срещу него, градовете

що мен питаш - питай света за александър

но същия този сят ако го питаш за ахил хахаааааааааааааааа получаваш - мит

ти сериозно ли не правиш разлика между мити исория

аз те знам че правиш, но ми е адски смешно до какви висоти на идиотията стигаш и стигате и този случай е същия

значи александър е история но и ахил е история - каква бе и кога бе умльо, ти сериозн ли не се усещаш или за пореден път боли като те удари сериозното по фантазното, боли че съм прав

и дидане не аз бе братче, НЕ АЗ, света бе, науката бе по дяволите - ето това ми е много смешно като за спорите, кихотовци без дон

ти чуваш ли се за какво говориш с мен

ти къде се намираш на коя чакра си сега

история - мит

александър - ахил

и питаш, какво питаш, какво не ти е ясно, земята кръгла ли е
цитирай
24. germantiger - ...
12.07.2017 10:18
дидане, какви сте вий, докъде сте стигнали някои от вас?!

какво е това чудо, мярка, граници, здрав разум, понятия, факти, митове, доказана история, изследвана такава и такава, която не се знае е ли или не е

няма ли за теб дидане понятия, периоди, потвърждения, доказани събития в писана история и такива в дълбочина без яснота какво е мит, какво история, какво смес

какво е това чудо, това самозабравяне, това отричане на учени, наука, работа, изследвания, векове нечий труд, логика, разумност

какво е бе, дидане?!

докъде "бе", докъде или няма спирка нали, всичко каквото поискаш или поискате
а стига ве, ще онемея както не млъквам, ама какво става в тези души, в тези ваши глави и умове

не аз бре, леон ти го написа с едно изречение - мит и история, мита дали е история - едва ли, по-скоро не, друг път по-скоро да, но мита е повече приказка, повече хеорика, повече нереалност, то за това е мит, а не предистория

и ти дидане го знаеш това, защото си ниво и си умен, ти, леон и гет сте все умни и знаещи мъже, не мога да разбера защо искате да сте без спирка много често, вместо да се поспрете малко пред една научна съвестност
цитирай
25. didanov - никой нищо не ликвидира германец
12.07.2017 15:04
разбира се има много митология в древната история, но според мен за основни събития и герои тя се базира на исторически личности и събития. Почти 1000 години разделят Троянските герои и Александър Велики - той има предимство т.к. паметта и източниците са с 1000 години по-пресни и по-точни - има даже личен историк, който върви и пише за него. Аз знам за един очевидец на троянската война - Дарет Фригийски - е написаното от него се различава доста от разказаното векове след него от Омир, но става въпрос за същите личности.
Знам че 2000 години след Александър едва ли някой се съмнява, че е съществувал реално, но той самият и хората от неговия свят, едва ли са се съмнявали в реалността на 1000 години преди тях живелите предци и герои.
Както сам казваш историята се пише от победителите, и не ми разправяй за наука защото такава има само ако е удобна - защото има толкова хиляди доказателства или липсва на такива, което не пречи на маститие учени да твърдят противното и да пречат на неудобната за тях историческа истина артефакти, доказателства и тем подобни (пример е твоята теми за ВСВ и Хитлер ).
и пак питам каква е разликата между реална историческа и митична личност от преди 2000 години? имаш ли доказателства, артефакти, поне три независими източници, които да твърдят, че Ахил, Агамемнон, Троя,Еней и др. са измислица, лъжа, продукт на болно съзнание или фейк на днешен език?Покажи пък после ще сравняваме :)
цитирай
26. germantiger - ...
13.07.2017 01:27
напротив дидане - наука има, защто науката не е само исория а почти всичко материално сътворено от човека след средновековието, че и до голяма степен преди него, бъди по-точен в това което пишеш

ЗА ВСВ ГРЕШИШ - ИСТИНАТА ЗА ВСВ В ИСТОРИЯТА НАУКА Е ФАКТ, изненадващо за мен, още преди години установих, че е факт, историците и военните по свет знаят и СА ГО НАПИСАЛИ КОЕТО Е ПОТРЕСАВАЩОТО, ЧЕ ГЕРМАНЕЦА Е НИВА НАД ВСЕКИ ДРУГ В ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ - товяа го има легално и постоянно се пише

това обаче го нямя з масовката, няма го в холивудски филм, руски парда, българско книгоиздаване и учебник по история, но света на науката си нямаш представа вкл. и руския как е коленичил казано така шеговито пред германеца - признал го е зверски над другите, аз самия съм потресен от това признание

именно потвърждаваш това което казах аз - александър е факт, но троянските геори са мит, факт или фантазия - едно от това, всичко това или две от това, но те не са история и се чудя още ли спорим за това което е безспорно :)

впрочем ти приемаш кадъм за история, а той също е мит и несигурност

нали знаеш какво е направил с драконовите зъби кадъм или не ти е известно?
цитирай
27. didanov - напротив дидане - наука има, защто ...
13.07.2017 10:31
germantiger написа:
напротив дидане - наука има, защто науката не е само исория а почти всичко материално сътворено от човека след средновековието, че и до голяма степен преди него, бъди по-точен в това което пишеш

ЗА ВСВ ГРЕШИШ - ИСТИНАТА ЗА ВСВ В ИСТОРИЯТА НАУКА Е ФАКТ, изненадващо за мен, още преди години установих, че е факт, историците и военните по свет знаят и СА ГО НАПИСАЛИ КОЕТО Е ПОТРЕСАВАЩОТО, ЧЕ ГЕРМАНЕЦА Е НИВА НАД ВСЕКИ ДРУГ В ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ - товяа го има легално и постоянно се пише

това обаче го нямя з масовката, няма го в холивудски филм, руски парда, българско книгоиздаване и учебник по история, но света на науката си нямаш представа вкл. и руския как е коленичил казано така шеговито пред германеца - признал го е зверски над другите, аз самия съм потресен от това признание

именно потвърждаваш това което казах аз - александър е факт, но троянските геори са мит, факт или фантазия - едно от това, всичко това или две от това, но те не са история и се чудя още ли спорим за това което е безспорно :)

впрочем ти приемаш кадъм за история, а той също е мит и несигурност

нали знаеш какво е направил с драконовите зъби кадъм или не ти е известно?

А дали кадмейската цитадела в Тива и кадмейскитеа букви с които са писали древните пеласги са реални? Прав си за историята за драконовите зъби си е мит и може би това е тънката граница между истина и легенда. Интересно какво мислиш за Христос и Буда например, дали са били реални исторически личности?
цитирай
28. didanov - Леоне извинявай отклонението от темата
13.07.2017 16:13
ето нещо, което ако БД беше нормален историк би трябвало да се съобрази с него:
Тукидид, най-видният историк на древността, който добре познавал Македония и дава ценни сведения за нея, ясно отделя македонците и епирските племена от елините; първите той нарича „варвари”, в смисъл на племена, които не говорят гръцки, а варварски, т. е. непонятен език. Трябва именно да изтъкнем, че елините около половината на V в. пр. Хр. още не се смятали като по-горе стоящи в културно отношение от тъй наречените варвари (перси, египтяни и пр.) Тепърва към края на V в. , когато гърците разбрали, че със своята демократична уредба, свободното си изкуство и научна мисъл стоят по-горе от източните народи, думата варварин добива презрително значение и почва да означава всички, които нямали елинско образование. Освен своята култура, гърците не признавали друга, като днешните романо-германски народи смятат своята култура като най-висша, общочовешка култура, към която трябва да се приобщят всички други народи. От това свое надменно схващане елините не могли да се отърсят дори и по-късно, когато почнали да се унижават пред царя на варварите – перси, да просят от него парични помощи и да го допущат да разрешава като върховен арбитър вътрешните им разпри. Това трябва да имаме пред вид, за да тълкуваме правилно значението на думата варварин у Тукидида.
И на друго място (IV 124) Тукидид дели изрично македонците от живущите в Македония елини. Херодот (V 20) нарича царя Александра I „елински мъж, началник на македонците”, от което ясно се вижда, че той не смята македонците като едноплеменни с гърците. И Демостен в речите си много пъти нарича македонците варвари; с право новите автори не отдават голямо значение на неговите думи, диктувани от партизанска страст: ала не можем да отречем, че на същото мнение са били и повечето от атинците, които слушали неговите речи. Но нека оставим Демостена. За неговия съвременник Исократ никой не може да каже, че е бил политически противник на Македония. В своята реч (V, 107 сл.), в която съветва Филипа да обедини гръцките сили и след това да се обърне против Персия, той никъде не казва, че македонците са гърци. Напротив съвсем ясно е, че Исократ смята гърци (т. е. Произходещ от Херакла) само царския род, а македонския народ нарича „другоплеменен”. Срещу такива изрични свидетелства мненията на новите автори не могат да имат никакво значение. Хаджидакис напр. казва, че и Исократ ще да е смятал македонците гърци, защото инче не би било понятно, защо той се старае да убеди Филипа да обедини гърците под своя хегемония и да ги поведе против общия неприятел – персите.

поздрави
цитирай
29. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Диляне!
16.07.2017 20:25
Чудесно допълнение!
С подобни твърдения се цели постигане на двойна цел!
Утвърждаване на фалшифицираната древна история и решаване на изкуствено създадения съвременен македонски проблем
Не би било чак толкова лошо, ако цената накрая не я плащаме ние!

Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9139330
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102601
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031