Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2017 20:40 - Поклон пред героите на Съединението
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3083 Коментари: 17 Гласове:
32

Последна промяна: 06.09.2017 21:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                                      В памет на прадядо ми

Съединението и последвалата война със Сърбия са по - величаво събитие дори от Шипка!
Да, то е сравнимо с Термопилите, но там Българите все пак не са сами!
А тук са съвсем сами, срещу целия свят!
Армията на капитаните, трябва да се бие срещу добре обучената и въоръжена армия на сръбските генерали?!  Всички са смятали, че сръбската армия ще се справи бързо с Българската!

Още повече, че ударът от Сърбия е неочакван!  Основната част от армията ни  е на турската граница.  Оттам се очаква ответен удар!  Все пак са нарушени интересите на Отоманската/ Османската/ империя! Нормално е да реагира!
Но Турция оценя акта като справедлив и взима решение да не се намесва.  !Но когато това става достояние, сръбските войски вече напредват към София.  !Тази армия, от турската граница,  трябва да бъде прехвърлена на оформилия се фронт на Запад!  Това са няколко стотин километра.!  Има жп връзка до Саранбей-Септемри, но останалото разстояние трябва да се измине пеша!

На Сливница и Драгоман основна военна сила са юнкерите от Военното училище и няколко батальона Те трябва да удържат врага, докато пристигнат  армията и доброволците
Хората от основните военни сили ,  ,почти бегом вземат разстоянието и веднага се включват в боя!
Герои са юнкерите ! Много от тях ще загубят живота си, като Олимпи Панов, след няколко години!
Но явно са били отлично подготвени! Бил съм във военно училище, знам какво е! А като се добави и  огромен ентусиазъм, такива войници стават страшни!

Интересни са и доброволците Много от тях са бивши опълченци!
От разказите на прадядо ми, препредадени от баща ми , знам, че сред доброволците  имало и много турчета?!
От тях се изненадали! Защо са дошли, нали това е срещу интересите на Турция!? Запитали ги!
Те отговорили, че щом живеят в България и тя е в опасност, длъжни са да я защитят! Затова са дошли!

На фронта са князът Батенберг и председателят на НС  Стамболов!  Фактът ,че те са там, гони всяка мисъл за отстъпление!  Врагът ги превъзхожда, но не отстъпват Зад тях е София! Няма накъде да се отстъпва!

Удържат позициите до идването на подкрепленията! Тогава нещата се променят! Батальоните на капитаните смазват модерната сръбска армия, която отстъпва. Започва преследването й по обратния път, което е щяло  със сигурност да завърши в Белград!
Но се намесва Австро- Унгария и поставя ултиматум за край на войната! Загрижена за Сърбия! Преди това мълчи, сигурна в победата на сърбите!

Да, тази война подпечатва Съединението!  Светът е изумен от силата на младата армия!  Никой не е предвиждал такъв ход и такъв край на военните действия!

Но кошницата на победителите не е пълна, както подобава в подобни случаи!
Би трябвало Ниш, съвсем несправедливо даден на Сърбия,  да бъде върнат ! Няма такова решение?

Поклон пред героите от Съединението, автори на този велик подвиг!



Гласувай:
32


Вълнообразно


1. to4icata111 - Поклон!
06.09.2017 20:46
Честит Празник, Леон!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Честит Празник, Леон! Честит ...
06.09.2017 21:17
to4icata111 написа:
Честит Празник, Леон!


Честит празник и на тебе, Криси!
Той е резуртат на дело, изцяло извършено и изпълнено от нас!

Поклон пред героите!
цитирай
3. leonleonovpom2 - МНОГО БЛАГОДАРЯ, НА ПОМПЕЩИЯ, К...
06.09.2017 22:49
МНОГО БЛАГОДАРЯ, НА ПОМПЕЩИЯ, КОЙТО И ДА Е,ЧЕ МЕ ПРЕНЕБРЕГВА! ОБИЧАМ ИСТИНСКИТЕ НЕЩА, НЕ ФАЛША!
ЗАТОВА НЕ СЕ И РЕГИСТРИРАМ ВЪВ ФЕЙСБУК И НЯМА ДА СЕ РЕГИСТРИРАМ!
цитирай
4. germantiger - ...
07.09.2017 08:23
Защо пак си пропуснал Русия като поддръжница на Сърбия освен Австро-Унгария?

Иначе поздравления за постинга ти, в който има стил, патос нужен и заслужен точно за този ден и дата!

А войната на капитаните е уникална, браво че напомни за това чудо.

Поздравления!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Германтигър!
07.09.2017 09:04
Не съм пропуснал Русия нарочно Просто ултиматума за спиране на войната идва от Австро-Унгария
Всъщност бедите ни от Русия идват от не съвсем нормалния Александър Трети Баща му е бил друг човек
Нормално е обаче Русия да бъде обвинена като подстрекател и да се пази от това!
Иначе наистина съм пропуснал Англия Тя застава твърдо зад Съединението! И затова Турция не се намесва
Може би англичаните са осъзнали грешката си към нас в Берлин Може и да е политическо заиграване, да покажат на Русия, кой командва парада!
Но факт е, че застава Англия зад нас!

Хубав ден!
цитирай
6. batogo - !!!:))) Чест и почитания, Иване!
07.09.2017 10:05
Написал си достоен за величието на Съединението постинг, утвърждаващ качествата и уменията на българския войн и свободолюбивия, независим български дух, като не си пропуснал да почетеш качествата и духа на управляващите по онова време държавата - княз Ал. Батенберг и Ст. Стамболов, които с личен пример са мотивирали и вдъхновили своята армия, за да се справи успешно с пъкления руски план!

"Българите не са родени за камшик и робство"

Години наред и не случайно ни бе внушавано, включително в училище, че ние българите имаме робска психика. Но ето какво пише германският познавач на Балканите и Русия:

„Че България не е Туркмения, която може да се управлява просто с камшик, това Русия трябваше да знае.“ – пише Артур фон Хун. И продължава:

„Ако другите не са знаели туй нещо, то е простимо. Но за Русия не е простимо, защото България беше за нея през цял един век главната точка за източната ѝ политика. Русия, следователно, трябваше да познава България и българския народ, както себе си. Но не това беше случаят. Руските дипломати не изучиха добре характера на българския народ, та затова се излъгаха горчиво. Те мислеха, че ще могат да управляват българите с камшик, както татарите и туркмените. Не господа, руски дипломати, българите не са родени за камшик и робство, а за самостоятелен, свободен живот. Лозунгът на българския народ е: „Свобода, независимост и България за себе си.“

След като излага имперските стремежи на Русия - причина за гнева й към непокорните българи, изплъзнали се от опеката й, опитният германски военен кореспондент запознава читателите не само със събитията, но и с ходовете на дипломацията на Великите сили.
Той съобщава, че в Цариград се провежда конференция „под пътеводната звезда на северните сили“ и изрично уточнява, че под „северните сили“ има предвид Русия, Германия и Австрия:
„Посланиците на северните сили веднага след избухването на Пловдивската революция посъветваха Турция да влезе с войска в Източна Румелия и да потуши въстанието със силата на оръжието.“
Турция мобилизира войската си, но предпазливо изчаква с нападението и Артур фон Хун описва по-нататъшния ход на събитията:
„Въпреки това, че конференцията бе решила да се възстанови стария ред в Източна Румелия, решението ѝ остана все пак на книга.“

В този драматичен момент Англия застава на българска страна и подкрепя Съединението. Тя успява да усмири гръцките претенции и оказва дипломатически натиск върху Турция да не бърза с въоръжен отговор. Румъния също е убедена да кротува.
Мобилизираните български войски се придвижват към турско-българската граница на юг в очакване на войната с пряко засегната от нарушението на Берлинския договор Турция. В това време в Цариград се водят дипломатически преговори.

Германският кореспондент пише:
„Когато княз Александър беше почти напуснат от посланиците на великите сили, английският генерален консул Ласцелес го съпровождаше във всичките му пътешествия между София и Пловдив и показваше явно пред света, че могъща Великобритания покровителства България и княза ѝ.
Също и поведението на английския представител в Цариград, сър Уилям Уайт, показваше явно, че Англия никога няма да се съгласи с решението на конференцията относно окупирането на Източна Румелия от турските войски. Също така няма да излъжем, ако приемем, че сър Уилям Уайт е издействал, щото Турция да не послуша съветите на Русия, Германия и Австрия. Посланиците на северните сили се разгневиха до такава степен на английското упорство, щото съобщиха на английския представител, че ще свършат работата и без съгласието на Англия; но това не беше тъй лесно, както си представяха дипломатите на северните сили. Най-много се разгневи матушка Русия.“
Обявяване на сръбско-българската война
Кореспондентът на „Кьолнише Цайтунг“ е в Пловдив, когато събитията започват да се развиват с главоломна бързина. Той описва сръбските погранични провокации на 1-и ноември и опровергава безсрамната лъжа, че българите били навлезли в сръбска територия:
„Отчисляването на княз Александър от руската армия насърчи враждебните намерения на Сърбия. Положението от час на час ставаше все по-критично и на 1 ноември пристигна една телеграма в Пловдив със съдържание, че сърбите са нападнали една българска рота, но били отблъснати със загуба от 8 мъртви войници. Сърбите отричаха, че са преминали българската граница и обвиняваха българите... Сърбите лъжеха безбожно... Всеки човек знае добре, че българите тогава се нуждаеха от мир и че интересите им никак не са позволявали да нападат сърбите и да предизвикат война.“
Въпреки усилията на княз Батенберг да възпре по дипломатичен път безумната авантюра на Сърбия, в три часа посреднощ на 2 ноември, Артур фон Хун е събуден с известието, че Сърбия е обявила война на България и че княз Батенберг потегля за София.
В момента на изненадващото нападение, осиротялата откъм команден състав не добре обучена българска армия се намира на стотици километри от сръбско-българската граница, тъй като очаква нападение от Турция. Прехвърлянето на пехота и артилерия в края на 19 век се извършва бавно и мъчително. Съвременният човек трудно може да си представи как се ходи пеша стотици и стотици километри по лоши, прашни и кални пътища, при липсваща или оскъдна храна и медицинска помощ.
За учудване на света българите се справят!
Те изминават стотици километри за 2-3 денонощия и незабавно, без да имат време да отдъхнат, се хвърлят в бой, защитавайки земята си от нашествениците. По границата със Сърбия малобройните български погранични отряди изненадват настъпващите многобройни войски на крал Милан с яростната си съпротива и успяват да забавят сръбското нашествие, докато пристигнат подкрепленията.
Една млада, неопитна армия с двадесетгодишни пълководци защитава независимостта, свободата и обединението на България. Княз Александър I е на 28 години, началник-щабът – на 24, а военният министър е 29 годишен.

Хубав ден, приятелю!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Благодаря ти Огняне, за добрите думи!
07.09.2017 13:43
Направил си чудесен анализ на събитията!
А подвигът на Българите учудва света !
Войната на капитаните срещу генералите!
Да, на капитаните кръвта им ври! Става дума за България, за съществуването и! Млади турчета отиват на фронта, може и с Турция да воюват! За България!
Сърбите последователно са ни взели Ниш, Пирот, за" заслуги"?! Имали са и мерак за София, спасена от зимния поход от тях през 1877г. , защото се е знаело, че освободят ли я те, ще я искат!
Затова две величия в нашата политика тогава -князът и Стамболов не са допуснали отстъпление на младата ни войска, превъзхождана чувствително от сърбите
И юнкерите са се справили , а когато дошла помощта, направо помели сърбите!
Подвиг, с който доказали, че България заслужава да бъде държава!
Последвалия подем в почти обединеното княжество прави България седма икономическа сила в Европа за 20 години, нещо невероятно да си го представим за сегашна България?!
А армията ни!
Най- силната на Балканите, с куриозната в световната история Втора Балканска Война, спечелена на фронтовете, но загубена дипломатически!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - ЧУДЕСНО НАПИСАНО!!!!
07.09.2017 18:49
ЧУДЕСНО НАПИСАНО!!!!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Добре дошла, Неевна!
07.09.2017 20:22
kasnaprolet9999 написа:
ЧУДЕСНО НАПИСАНО!!!!


Благодаря ти, само две думи, но повече не са и нужни!
Нямам никаква заслуга!
Просто съм закърмен с тези събития
Но имам и инат Още от малък
Сигурно съм бил на шест години, но с рев и с инат, принудих баща ми да отвори кабинета на прадядо ми Там не пущаха никой, за да остане във вида от деня на смъртта му Само жените от рода влизаха, да забършат праха и толкова Нищо не се пипаше!
С детския си манталитет, нищо не съм разбрал , но споменът за снимка с много хора в редици остана!
Баща ми, по- късно обясни, че тя е от манифестация в Москва, в подкрепа на Българите!

Хубави летни дни на морето, Невена!
цитирай
10. monarh1991 - Здравей, приятелю Лео
07.09.2017 23:54
Велик подвиг на истина, особено прехвърлянето на войската при много трудни условия и то за толкова кратко време. Тази война е от двете в новата ни ситория, които печелим, наред с Балканската. За жалост, както си посочил, не получаваме нищо, дори парична компенсация за вероломното нападение. И все пак Съединението е достойно защитено. Поздрави!!!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, млади приятелю!
08.09.2017 00:30
monarh1991 написа:
Велик подвиг на истина, особено прехвърлянето на войската при много трудни условия и то за толкова кратко време. Тази война е от двете в новата ни ситория, които печелим, наред с Балканската. За жалост, както си посочил, не получаваме нищо, дори парична компенсация за вероломното нападение. И все пак Съединението е достойно защитено. Поздрави!!!


Чудесно си оценил Съединението, значението му за България!
Как сплотеността на Българите, нещо рядко в новата ни история помага да се справят с трудното военно положение и полага основите на нечуван икономически подем!

Лека нощ, приятелю!
цитирай
12. zaw12929 - АКТУАЛНО! ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА ТЕКСТА, ...
08.09.2017 04:54
АКТУАЛНО! ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА ТЕКСТА, ЗА ПОЗИЦИЯТА!
ТРЯБВА ДА ИМАМЕ В АРСЕНАЛА СИ ТАКИВА МИСЛИ!
И П О К Л О Н
цитирай
13. batogo - !!!:))) Здравей, Иване!
08.09.2017 09:10
Все пак добре е да се има предвид, че дипломацията е доста подмолна, курвенска игра, в която най-добри са тия, надарени с непочтено, курвенско мислене. Типичен пример за това са руската и отчасти английската дипломация тогава и сега.
Хубав ден, приятелю!
цитирай
14. kvg55 - Поклон!
08.09.2017 11:32
Макар и със закъснение.
цитирай
15. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Зав!
08.09.2017 12:03
zaw12929 написа:
АКТУАЛНО! ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА ТЕКСТА, ЗА ПОЗИЦИЯТА!
ТРЯБВА ДА ИМАМЕ В АРСЕНАЛА СИ ТАКИВА МИСЛИ!
И П О К Л О Н



Може само да ме радва, че оценяш труда ми!
Че не съм си загубил времето напразно!

Хубав ден ти пожелавам!
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
08.09.2017 12:12
batogo написа:
Все пак добре е да се има предвид, че дипломацията е доста подмолна, курвенска игра, в която най-добри са тия, надарени с непочтено, курвенско мислене. Типичен пример за това са руската и отчасти английската дипломация тогава и сега.
Хубав ден, приятелю!


Да , за съжаление с дипломацията така стоят нещата!
Въпреки, че е за предпочитане пред войната!
Тя решава често това, което оръжията не могат!
Затова е много важна! И , който я подценява, обикновено губи!

Но има и мръсни игри в нея, тежко му на този, който попадне в тях!
За съжаление, често сме им жертва!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Поклон!
08.09.2017 12:15
kvg55 написа:
Макар и със закъснение.


Да, поклон Красимире, пред тези герои и патриоти!
За съзнателната им саможертва!
За да я има България!

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9137030
Постинги: 1348
Коментари: 29646
Гласове: 102596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031