Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2018 22:24 - Заради Илия да не намразим и Свети Илия
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 5918 Коментари: 44 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Да, темата е свързана с Трети март!
Първо да  уточним, че тогава Русия не е коминтерновска, а царска!
Да, ама изостанала, току що премахнала крепостното право и затова Царят е Освободител !
Не затова ,че нас е освободил!

Ами и в друга ведуща Европейска страна крепостното право е премахнато през деветнадесети век Така ,че Русия е изостанала с няколко десетилетия  само! Ами по на Изток е , разбираемо е!
Ама имала имперски интереси! Ами има ли империя без такива интереси?
Целяла вземането на Проливите, а нас да колонизира! Може наистина да са разработвани такива генерал щабни планове!?  Просто армията трябва да тренира всякакви варианти, възникващи по късно, по време на война! Не да се чуди тогава, какво да прави?

Не съм и не мога да бъда адвокат на Русия по това време! И изобщо нито искам, нито си правя подобна илюзия!
Но съм проучил всичко достъпно по този повод - Освободителната война!

Русия не почва на своя глава войната.  Дълто време се колебае, след като получава карт бланш от останалите Велики сили за нея .
Армията няма готовност за военни действия . След силен натиск отдолу, на народа, царят склонява, въпреки уверенията, че войната ще е трудна!  От страна на генералите . Така се и оказва.
Русия не може и да си помисли да се отклони и с милиметър от разрешеното й! А то е подписване на предварителен договор със султана, за свобода на България!
Всичко друго означава нова война! В която Русия ще бъде победена!
И руският елит знае това!
Предварително е определено кой , какво ще получи-Русия-Молдова, Румъния-Северна Добруджа за компенсация, Сърбия - Ниш, заради неуспешната война с Турция!
Австро-унгария-Босна и Херцеговина, заради подкрепата и непротивопоставянето на Русия!

Да се спрем и на Англия!
Тя е сила номер едно в света тогава!  Стои зад  Отоманската империя, но положението  й е деликатно.  Има силно движение в Англия в защита на Българите! Начело с водача на опозицията-Гладстон!  Дизраели - министър- председателят е принуден да играе......
Той се съгласява  Русия да води война с Отоманската империя, но условията на договора с нея да се гледат на конгрес!

Сега , ясно е, че се предпочита вместо Русия, Англия да ни е освободила!? Не ни е ясно процентното разпределение, но има такова предпочитание , със сигурност!

В тази връзка възникват редица въпроси! Те продължават и за условията на договора в Ньой, бомбардировките през ВСВ, процентите на България върху цигарената кутия на Чърчил, решенията на мирния договор след приключване на ВСВ!
Но ще се ограничим  с тях само до Сан Стефано и Берлин, естествено / Иначе англичаните са джентълмени, дядо ми го е казвал многократно, хубави хора са , но политиците им са отврат!/
Ето  и въпросите, нарочно оставени без пряк отговор:

1/ Защо Англия, откъдето идват първите сигнали за ужасът в България, не се заема с нейното Освобождаване?

2/ Какво прави военният флот на Англия  около турския остров Кипър ? Каква задача има там по време на военните действия?

3/ Не е ли по редно той да атакува Константинопол/ Истанбул/ и войната да приключи бързо?!Вместо моряците му да скучаят около острова на Афродита!?

4/ Да, ,той напуска леговището в Кипър и се отправя към Отоманската столица, когато руснаците са на един поглед разстояние от нея! С каква цел отива там ? Тогава!

 5/ Колко куршума са изстреляли англичаните в тази война и какво възнаграждение получава Англия, без да е загубила и  войник от военните действия?

6/ Кой е основният противник на Берлинския конгрес, като се изключат кречеталата Гърция и Сърбия най-вече ,на Санстефанска България?
Джокер-изключено е да е Русия, да се обяви срещу нещо, което предлага?!  Ами дипломати и журналисти само  това чакат, да я направят за смях!
Това , но пасаран!

Е, при такъв мощен противник, Русия ще търси начин да му угоди, за да не е пълен валат от тази война!....




Гласувай:
33


Вълнообразно


1. troina - нъцки...
27.02.2018 22:44
къде си учил Военна история, и геополитика..
у блог бе Ке то,ли?
сам се питаш, сам си..отговаряш..както винаги,с малки изкл..
бабата много рано я разкарваш..
цитирай
2. get - Сега, ясно е, че се предпочита ...
27.02.2018 23:24
leonleonovpom2 написа:

Сега , ясно е, че се предпочита вместо Русия, Англия да ни е освободила!? Не ни е ясно процентното разпределение, но има такова предпочитание , със сигурност!


- Процентното РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ - не е от времето на Цариградска конференция 1876 г. или Сас-Стефански прелиминарен договор от 1878 г. а близо ШЕСТ ГОДИНИ ПО-РАНО ... и то по отношение ДО КЪДЕ И КАК ЩЕ СЕ РАЗШИРЯВАТ ДВЕТЕ ВИСОКО И ТАЙНО ДОГОВАРЯЩИ СЕ ИМПЕРИИ - РУСИЯ И АНГЛИЯ - в Иран и ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ!!

- Това дава отражение и САМОЧУВСТВОИЕ В ПОСЛЕДСТВИЕ НА РУСИЯ - Още преди ПРИКЛЮЧВАНЕ на Цариградската мирна конференция ... ДА ПЛАНИРА ВОЙНА С ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ!

- Това не се ПРИКРИВА И В ЕДИН ТАКЪВ МОМЕНТ - КОГАТО РУСОФИЛИТЕ ПО ПРЕЗУМПЦИЯ - те и "български" комунисти - пишат книгата "Авантюрите на руския царизъм в България"? Тази книга ПРОПАГАНДЕН ПАМФЛЕТ ИЗИЗА В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА за да "ДОКАЗВА" че СЪВЕТСКА РУСИЯ - не СЛЕДВА СЪЩАТА ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКА И ЗАВОЕВАТЕЛНА ПОЛИТИКА - като ПРЕДШЕСТВЕНИЧКАТА СИ РУСКА ИМПЕРИЯ!
- В предговора писан с помоща на тогавашния руски авторитет по въпроса Покровский и ПОДПИСАН от В. Коларов - представляващ БКП в чужбина се ГОВОРИ СЛЕДНОТО за "Руско-турската от 1877/78 год. война"? - чети "англо-фобе" и русо-филе :)))?

"Публикуваните в този сборник документи от царските архиви, разкриват ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ и ДЕЙСТВИТЕЛНТЕ МОТИВИ на така наричаната "освободителна мисия" на царска Русия по отношение на българския народ, получил национална ПОЛУ-НЕЗАВИСИМОСТ(така е в текста - д.м.) в резултат от Руско-турската война от 1877-1878 години.
Създаването на "независимо"(коректно по текста изписване - б.м.) българско княжество трябвало да послужи само като прикритие и етап от завладяването от Русия на подстъпите към Константинопол по западния бряг на Черно море. - край на цитата!

- Интересно - че русофилите-коминтерновци ПИШАТ СЪЩИТЕ НЕЩА ... Които обяснявам от няколко години ЗА ЦЕЛИТЕ НА РУСИЯ при войната от 1877/78 - Но ти - Не, та Не е тъй?
цитирай
3. leonleonovpom2 - все повече се уверявам, че ако е н...
27.02.2018 23:28
все повече се уверявам, че ако е някой клюкарски материал или пък оплюващ, ще събере овации!И публика-също
Но ако е сериозен и аргументиран-ще събере плюнки и подигравки
Интересна зависимост!
Едва ли строителите на пирамидите са я знаели и респективно-ползвали!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Гет, какво повтаряш едно и също!
27.02.2018 23:40
Като някаква латерна
Целите на Русия, целите на Русия!?......
Целите на Русия са едно, резултатът е друго нещо! А резултатът е ,че държавата ни е възстановена, дори и осакатена!

Добре, какви са целите на Англия тогава?
Освобождението на България ,нали? Затова е на Цариградската конференция!
А резултатът-Кипър като награда от Отоманската империя, нали?И разпарчетосване на България! Говоря за тогавашна та империя Днешна Англия е друго нещо!
В Манифеста, който е прочел цар Александър Втори ясно е записано ,че войната е за Освобождение на България, не за завладяването й
Нали документи искате и цитирате Ето документа!
И други документи има! От сърби и гърци! Че Българите са неблагодарници и ще се обявят срещу тези, които са воювали за тях!?! Всеки ден в Петербург са пристигали такива делегации, с подобни инсинуации!
Ти как мислиш, с главата си, не с документи, имали ли са основание за подобна промивка, дала много лош резултат или не?!
цитирай
5. mt46 - Поздрав, Лео!
27.02.2018 23:56
Русофобията явно е увредила мисленето на някои... Каква алтернатива предлагат? Да бяхме си останали под Османска власт ли?... Истина е, че голяма част от българския народ се е надявал на помощта на "дядо Иван", на Русия... Четете Вазов - "Под игото" и други негови творби, за да разберете духа на онова време!...
цитирай
6. leonleonovpom2 - къде си учил Военна история, и ге...
28.02.2018 00:01
troina написа:
къде си учил Военна история, и геополитика..
у блог бе Ке то,ли?
сам се питаш, сам си..отговаряш..както винаги,с малки изкл..
бабата много рано я разкарваш..



Учил съм в Магнаурската школа! Имаш ли логаритмична линия, да ми сметнеш годините? За какво ти са, ще ги продаваш или позлатяваш?
Да те препоръчам ли, ако решиш да подадеш документи там!? В Магнаурската школа
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
28.02.2018 00:09
mt46 написа:
Русофобията явно е увредила мисленето на някои... Каква алтернатива предлагат? Да бяхме си останали под Османска власт ли?... Истина е, че голяма част от българския народ се е надявал на помощта на "дядо Иван", на Русия... Четете Вазов - "Под игото" и други негови творби, за да разберете духа на онова време!...


Благодаря ти за разбирането на замисъла на написаното!
Едно е желанието, друго дса възможностите
В Европа всичко е под контрол тогава Без благословия на Великите не можем дори и да се освободим!
Друг е въпросът ,че и не можем сами !Къде ще се бием с Турция, с държавната и военната и структура, с логистиката и! Вече ,като имаме държава, нещата се обръщат! И стават възможни
Целите на Русия били други, но сме получили държава!?!
И аз искам някой да има за цел да ме обере ,но в резултат на целта му, да ми напълни джолба с пари!

Лека нощ!
цитирай
8. batogo - !!!:))) Здравей, Иване!
28.02.2018 10:38
С цялото ми уважение към теб и мнението ти за събитията около руско-турската война ще ти обърна внимание, че България след войната е просто руски протекторат с руско управление, а не държава. Възстановяването на Българската държава започва едва след Съединението, на което основен противник е Русия, а държавата ни е възстановена официално като такава едва на 22.9.1908 година, когато Фердинанд обявява нейната Независимост пред Великите сили, а те приемат този факт и се създава Третото Българско Царство с напълно самостоятелен статут. Да не забравяме, обаче, че Русия е противник и на Независимостта на България, а нейните апетити спрямо Отечеството ни ескалират след втората световна война, когато съветския режим използва момента, за да я завземе и превърне отново в съветски протекторат.
А GET повтаря едни истини, които трябва добре да се осъзнаят от българите, затова не му се сърди :) Не се сърди и на мен, защото такива са просто фактите, а всичко друго е от Лукавия.
Хубав ден, приятелю!
цитирай
9. troina - леолеоне леонофф, аз не спирам да уча, а ти разказваш масали тук..от старческа скука
28.02.2018 11:50
Вече ,като имаме държава, нещата се обръщат! И стават възможни
Целите на Русия били други, но сме получили държава!?!
И аз искам някой да има за цел да ме обере ,но в резултат на целта му, да ми напълни джолба с пари!/

за Хегел, нещо чувал ли си?
та, той казва..
има Теза, Антитеза, и Синтез..
/и това е в ръката на една Сила/ аз
а,ти си стой в Поморийската школа..
нямаш конкуренция там, сигурна съм..
/Джулия


цитирай
10. milady - маринчо, тук виждам емоцио, и никакво..Рацио..
28.02.2018 13:03
5. mt46 - Поздрав, Лео!
27.02 23:56
Русофобията явно е увредила мисленето на някои... Каква алтернатива предлагат?

пак, да го напиша тук,
Хората Марс ще заселват,
ти ми..лалосваш за под Игото„преди 130г!!
еле, тва пък за „народа се надал“ на Дядя Иванушка..
влезте малко в час, бе моите пенсионери неуморими..
ко става по Света и у нас..
многоо здраве от мен..
цитирай
11. leonleonovpom2 - Поздрави, Огняне!
28.02.2018 15:41
batogo написа:
С цялото ми уважение към теб и мнението ти за събитията около руско-турската война ще ти обърна внимание, че България след войната е просто руски протекторат с руско управление, а не държава. Възстановяването на Българската държава започва едва след Съединението, на което основен противник е Русия, а държавата ни е възстановена официално като такава едва на 22.9.1908 година, когато Фердинанд обявява нейната Независимост пред Великите сили, а те приемат този факт и се създава Третото Българско Царство с напълно самостоятелен статут. Да не забравяме, обаче, че Русия е противник и на Независимостта на България, а нейните апетити спрямо Отечеството ни ескалират след втората световна война, когато съветския режим използва момента, за да я завземе и превърне отново в съветски протекторат.
А GET повтаря едни истини, които трябва добре да се осъзнаят от българите, затова не му се сърди :) Не се сърди и на мен, защото такива са просто фактите, а всичко друго е от Лукавия.
Хубав ден, приятелю!


Съгласен съм, има неразбории след като се възстановява държавата ни, има и руска намеса
Впрочем, в България идват повече чешки и швейцарски специалисти, много остават тук! Стават Български граждани да , има и финландец-министър председател
Политиката е голяма мръсотия и от нея може всичко да се очаква!
Но с едно не мога да се съглася! Когато цяла Европа е скочила в защита на България и казва ,че на това трябва да се сложи край, че Турция след станалото няма място в Европа-думи на Бисмарк, да се твърди, че Русия е тръгнала да колонизира България!?
Тя си е определила какво ще полумчи-Молдова ! Северна Добруджа -за Румъния Ако има за цел това, да ни присъедини, ще ни разделя ли от себе си с Румъния!
В манифеста, прочетен от царя за обявяване на войната, по памет цитирам, може да греша някъде, е написано, че войната е за освобождението на многострадалния Български народ!
И спомените на прадядо ми, препредадени от баща ми Напуска Военното училище и се включва в руската войска
Бил е в разузнаването,имал е достъп до висши офицери На всички мисълта и нагласата е била, че са тук, за да освободят България
След това, след Освобождението почват политическите борби
Дядо ми е стигнал до народен представител, но бързо изоставя политиката, отвратен от нея
Едва сега си обяснявам защо на въпроса, какво е правил преди Освобождението, след дълто премисляне е казвал ,че е бил в Русия и там е учил
Огорчен от станалото след Освобождението, може би съжаление за прекъснатото обучение
Но пък е доживял до 92 години, обичан и уважаван от всички, дори и от бившите врагове
Та, в едно съм категоричен Войната е за Освобождение на България!
После нещата са се поразмили!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
12. apostapostoloff - Като сте толкова загрижени за истината,
28.02.2018 15:42
отбележете най- напред, че това е руско- румънската- сръбско- турска война. А не една от многото войни, които е водила Русия с Турция. Цели 9 народа обявяват тогава война на Турция и се бият де факто за нашата совобода.

Стига комунистически измишльотини, пишете и обсъждайте най- сетне истината! И не се дръжте като русофилистици.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Юлия, знаеш, че съм търпелив към ...
28.02.2018 16:09
Юлия, знаеш, че съм търпелив към тебе Какво искаш да покажеш с такива коментари, че можеш да пишеш ли? Като машинописка
Защо трябва да се забъркаш във всичко?
Ако ми потрябва мнението ти, веднага ще ти го поискам
Какво разбираш от военно обучение, служила ли си, че ще ми държиш сметка, какво аз разбирам
Да, служил съм и съм изпълнявал длъжност на щабен офицер на полк , на малко повече от 20 години Да ти обяснявам ли още?
Или се дръж сериозно, по темата, или ciao!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Знам, че всичко знаеш!
28.02.2018 16:26
apostapostoloff написа:
отбележете най- напред, че това е руско- румънската- сръбско- турска война. А не една от многото войни, които е водила Русия с Турция. Цели 9 народа обявяват тогава война на Турция и се бият де факто за нашата совобода.

Стига комунистически измишльотини, пишете и обсъждайте най- сетне истината! И не се дръжте като русофилистици.


Всички участват под руско командване Поляци и финландци са граждани на Русия, Румънци и сърби-съюзници на Русия
А, за сърбите Те се включват към края на войната, когато изходът е ясен!
И се насочват към София! Заради тях ,руснаците преминават Троянския Балкан, подпомогнати и от Бълтарите! Носили са оръдията на ръце, по тесните пътеки, защото няма как да ги теглят коне В порярен студ, ръцете им замръзвали по метала!
Защото знаели, че влезат ли сърбите преди тях в София, после ще я искат?! Както са предявили искания за Българския Ниш вече!
Ето, това е помощта на сърбите!
Имало е и няколко черногорци И те ли са в списъка на деветте участника?
Войната е руско -турска Под мирния договор от Сан Стефано стоят подписите на турски и руски представители
В Берлин, на окончателния договор са добавени и тези на Англия, Германия, Франция, Австро-Унгария и Италия-другите Велики сили!
Сърбия, Гърция, Румъния, Черна гора присъстват като заинтересовани страни, единствено най-заинтересованата страна-България-няма представител?!

И сега един технически въпрос към тебе, като много сведущ!
Как трябва да се подреждат структурно материалите, свързани по някакъв начин с Русия, СССР, царска Русия?
Сега, ясно , че трябва да има псувни по адрес на Путин, комунизма, червената диктатура в тях
Къде е правилно да бъдат те? В началото, в края или по средата на текста?
Или всяко изречение да започва с тях, за да не се губи смисълът на написаното!?
Добре ще е ,да ограмотиш простите блогъри, които си нямат хабер от тази интелектуална работа!
цитирай
15. batogo - !!!:))) Добре, Иване!
28.02.2018 16:50
Ти, като историк, отлично познаваш манталитета на политиците и на императорите. Сещаш се, че манифести като този на Александър ||, са чисто политически ходове, целящи да мотивират състраданието на народа, за да могат да го използват за своите скрити цели и намерения, както и поддържане на престиж на хуманен държавник. Така, че не мога да приема този манифест за сериозен исторически аргумент.
Хубава вечер, приятелю!
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
28.02.2018 17:09
batogo написа:
Ти, като историк, отлично познаваш манталитета на политиците и на императорите. Сещаш се, че манифести като този на Александър ||, са чисто политически ходове, целящи да мотивират състраданието на народа, за да могат да го използват за своите скрити цели и намерения, както и поддържане на престиж на хуманен държавник. Така, че не мога да приема този манифест за сериозен исторически аргумент.
Хубава вечер, приятелю!


Все пак, той е официален документ!
Да ,разсъждавал съм по тази възможност и съм стигнал до извода, че манифестът отговаря на целта
Да, той иска да мотивира войниците, въпреки ,че голяма част от тях са доброволци, както 12 хилядите опълченци

Цяла Европа е скочила зв защита на Българите ! Те трябва да получат свободата си най- накрая! От тази война се очаква именно това
Цариградската конференция не постига Освобождението и затова и Бисмарк казва ,че вече няма друго решение, освен война!
На Русия е разрешено да води война само за Българската свобода! За нищо друго! И това добре се знае и от нейните военни , и от дипломатите й! И ,че ако пристъпи разрешеното ,ще последва нова война, която вече няма как да спечели!
Затова твърдя, че тази война е само за нашето Освобождение
После може да се намесват имперски игри и интереси, поведение на по- старши към по- младши за в момента! Защото исторически, по - старши сме ние!
Но аз говоря само за войната и за причините за нея!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
17. pvdaskalov - * 1 *
28.02.2018 19:21
Аз съм доволен както от постинга, така и от коментарите, макар че някои не са съвсем сериозно написани. Разнобоят е обясним. Безспорно всичко е започнало в една сложна обстановка. Но нима нещата постепенно не се опростяват, за да стигнем до една суверенна държава? Ще продължим да бъдем зависими, въпреки предходното ми заключение. Защо и докога? Защото политиката е колективно дело, а в този колектив има и частни интереси, има и некадърници, има и предатели. Безпристрастното избистряне на събитията и съдбата българска е въпрос на бъдещето. Дотогава ще се ежим един на друг, цитирайки едни или други факти. Предполагам, че има достатъчно документи, а какво се крие зад тях, е въпрос на професионално (няма как да го подчертая) тълкувание. Стъпим ли си още по-твърдо на краката като европейска държава, редица от предишните разочарования ще ни се струват като неизбежни, обективни трудности. Питам се какво ще спечелим, ако окончателно, при това достоверно отчетем интересите на участвалите държави? Нищо няма да спечелим, освен едни да си останат фоби, други - фили. В днешния момент не са полезни "спомените" и "мненията". От полза ще бъде да гледаме интересите на Република България, да зачитаме правата и уважаваме другите държави, да не се оставяме да бъдем лъгани. Да, но затова са ни нужни друга категория политици. Имаме ли ги? Май - не! Е, затова ще трупаме негативи и ще продължим да бистрим "политиката" с по-нова дата...
Предполагам, че колегите, защитаващисвоите възгледи тук, им е приятно, иначе ще отидат в други категории, напр. Забавление и Рецепти.
Не казвам, че дискусии като тази не са необходими, а мисля, че най-напред трябва да се представят фактите - документи и регистрирани следствия (с примери). Едва тогава можем постепенно да стигнем до модерната дума консенсус, обяснен в Уикито така: „Консенсус означава общо съгласие между членовете на дадена група или общност. Процесът на постигане на консенсус подразбира внимателно зачитане на мнението на всеки член на групата и колективно доверие в личната преценка на всеки член за следващите му действия. В идеалния случай, тези, които желаят да предприемат някакво действие, желаят да изслушат тези, които са против, тъй като разчитат, че последвалият дебат ще подобри консенсуса.”
Предполагам, че колегите, защитаващи своите възгледи тук, им е приятно, иначе ще отидат в други категории, напр. Забавление и Рецепти.
Не казвам, че дискусии като тази не са необходими, а мисля, че най-напред трябва да се представят фактите - документи и регистрирани следствия (с примери). Едва тогава можем постепенно да стигнем до модерната дума консенсус, обяснен в Уикито така: "Консенсус означава общо съгласие между членовете на дадена група или общност. Процесът на постигане на консенсус подразбира внимателно зачитане на мнението на всеки член на групата и колективно доверие в личната преценка на всеки член за следващите му действия. В идеалния случай, тези, които желаят да предприемат някакво действие, желаят (и) да изслушат тези, които са против, тъй като разчитат, че последвалият дебат ще подобри консенсуса."
Имаме ли желание да постигнем консенсус или сме орел, рак, щука и подражаваме на Парламента?
П и е р
ПС – Аз съм лаик по отношение на периода, който тук се коментира, но се опитах да направя логическа обосновка как да продължи плодоносно по темата уважаваната от мен историческа колегия в Блог.бг.
цитирай
18. merlin68 - Разбира се, че Русия като империя и ...
28.02.2018 20:17
Разбира се, че Русия като империя и държава си има своите интереси, които в случая съвпадат с българските, благодарение на което България се появява на картата след близо 500 годишно отсъствие. Освобождението на страната ни става възможно, не единствено заради имперските интереси на Русия, но основно заради подкрепата на руския народ за каузата - освобождение на братския православен, славянски народ. Без този масов възторг обхванал всички слоеве на руското общество, тази война не би се осъществила.
Войната се предхожда от Цариградската конференция, на която всички Велики сили подписват декларация призоваваща султана да даде автономия на българите. Англия подписва документа, но тайно съветва султана да не го приеме, което и води до Руско-турската Освободителна война. Идеята на британците е, чрез тази война да се ослаби противника й Русия, а османската империя да стане още по-слаба и зависима от Британия. Това сработва чудесно и в резултата ние получаваме автономия, което вече е договорено, а Британия получава Кипър, хей така за няма нищо. Британския флот естествено не воюва с турците, напротив - пази Истанбул от руската армия.
Русия, никога не е смятала да присъедини България към себе си! Нито на пръв, нито на втори, трети... етапи. Това ясно се вижда и от Балканската война, когато под егидата на Русия, България, Гърция и Сърбия побеждават Турция. След победата, при преговорите, България иска новата граница да е по линията Мидия - Родосто, като Родосто е превзет от българската армия. По принцип Великите се съгласяват, възпротивява се само Русия и го връща на Турция, за наше недоумение. А го връща защото градът е важен за контрола върху Дарданелите и Русия се готви при следваща офанзива да го вземе за себе си, нещо което би било ненужно, ако идеята бе да присъединява България.

Специално за Батого, който обича да се изказва неподготвен, ще припомня - Русия, не само, че не е против Независимостта на България, а на практика я плаща с парите си.
цитирай
19. leonleonovpom2 - Поздрави, Пиер!
28.02.2018 20:47
Българинът сега ,не е този Българин, който познавам от 70-те и 80-те години! Отчасти и от 60- те! Сравнително не много отдавна ,исторически погледнато! Пък и физически! Това не пречи на Юлия например да пише идиотщини по мой адрес познавам хора, с 30 години по-възрастни от мене Какъв старец съм аз за тях дай боже и тя да стане старица! да доживее!
Променил се е към лошо българинът!? Вероятно и мен бабите и дядовците няма да ме харесат , ако ме гледат от някъде
Русия не е водила война, за да ни зароби! Подобно твърдение ще обиди всеки интелигентен руснак Ще каже, че прави са били гърците и сърбите, че сме неблагодарници
Вместо да поискаме сметка от тях, защо са говорили подобни неща за нас-сърбите и гърците,, че сме неблагодарни и предатели!
Тук един мастит коментатор говори за сръбски"заслуги" във войната? Какво предлага да им подарим за тях? София ли? Ако зависи от него, не е изключено да я получат като подарък
Дълго не можех да си обясня за прадядядо ми, какво е искал да каже с думите си-В Русия бях и там учих, на молбата да разкаже за войната нещо /бил е разузнавач, един от тези, които са" прихванали "войските на Сюлейман паша/
Огорчението си !
Осъден на смърт в последствие, два пъти извеждан за изпълнение на присъдата, случайно помилван от Стефан Стамболов
Съжаление, че не си е завършил учението, а го е зарязал Оторчения по всички направления, включително и за унищожените му спомени за участието във войната
Но обикновените хора са го уважавали, включително и турците
Дядото на жена ми, преди да се оженим взе да ме разпитва за рода ми Казах му, че не може да познава някой, знаех му биографията Прав бях, докато стигнахме до прадядо ми Скочи, като му казах името Той ли не познава прадядо ми? Внесъл първият трактор за риголване в Бургаския район от Германия, нещо като локомотив и сутрин се виждал пушекът изад байра на Сарафово от Бургаските лозя Как може да си мисля, че той не го познава?
Сега се отчуждихме и озлобихме един към друг
Какво делим!
Онзи ден, в центъра на Бургас, на самата спирка до дома на нефтохимика видях легнал човек Помислих ,че е клошар, това е обичайна гледка и подминах няколкото човека ,които стояха на метър -два от него ,но не се намесваха. Но все пак видях с крайчеца на окото ,че е добре облечен Обърнах се, с намерение да се върна И тогава видях линейката и лекарят със син чувал, който отиваше при него
Както си вървял, паднал и моментално умрял
Това сме хората
Кой подхранва злобата
Ето, дядото на жената се възхищаваше от прадядо ми, сигурен съм, че око пусна нещо за него тук, ще стане обект на подигравки?
Ти как мислиш по този повод!

Хубава вечер!

Не смеех да питам как е съпругата ти! Все пак си го позволих, щом си тук, отговорът частично е известен

Хубава вечер, Пиер!
цитирай
20. nedovolen - От телефона
28.02.2018 20:55
От имперски намерения или братски чувства, България е заплатила свободата освен с жертви и с чисто злато.
Ако продължаваме в духа, описан от Пиер, ни очакват такива неща, щото турското робство ще ни се стори приятелска прегръдка.
цитирай
21. leonleonovpom2 - Благодаря Краси, за коментара!
28.02.2018 21:19
Мисля си, как цяла Европа е скочила в наша защите
Гладстон, Юго, с пламенни речи в наша защита в паламентите на Франция и Англия
Толстой и Тургенев от другата страна на Европа!Ботев, с поведението си на "Радецки" и писмата до редакциите на вестници
В това време всичко се фокусира в българия И заслужено Един храбър народ се бори за свободата си!
Сега,дали някой би се застъпил за нас, ако се наложи за нещо, дори и стихийно бедствие да е?
дано се намери някой самарянин!

Хубава вечер!
цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравей, Николай!
28.02.2018 21:37
nedovolen написа:
От имперски намерения или братски чувства, България е заплатила свободата освен с жертви и с чисто злато.
Ако продължаваме в духа, описан от Пиер, ни очакват такива неща, щото турското робство ще ни се стори приятелска прегръдка.


Да ти кажа, правил съм сметкипо този повод
Мисля, имаше една Николина, че тя повдигна въпроса за златото
Не си спомням колко тона беше златото, но сметките показваха, че то покрива малка част от едногодишната издръжка на 260 хилядната армия, поддръжка на обози, болници, доставка на муниции За кръвнина-отделно-61хиляди официално загинали
Но интересна е историята с това злато Малка част е платена от него Няколко тона Мисля, че бяха три Следователно около 200 милиона съвременни лева По-малко от хиляда лева на човек! Голяма част е опростена от царя на Русия И най накрая- от Ленин?!
Той казал ,че Съветска Русия няма нищо общо с вземанията и даванията на царска Русия и драснал окончателно черта на дълга ни
Това си спомням от проучването!

Хубава вечер!

ПП Не го казвам, за да хваля Русия или да проповядвам нещо, просто истината е такава! Няма и защо, безпричинно да оплювам Русия Никога не съм бил в хора за венцехвалене на Русия! Интересно ми е, все пок, къде се покриха милионите хористи? Явно са минали в друг хор! Да,професионалисти са, може!
цитирай
23. didanov - дали от имперски интереси или не
01.03.2018 00:39
мисля, че на тогавашните българи не им пукало много много за геополитиката на Великите сили - проливи, моливи, Кипър-Мипър. Факт е , че веднага след Освобождението българите са се разделили на фоби и фили та до ден днешен.
Мисля, че ако ще говорим за руски имперски интереси би трябвало да ги сравним с другите на Великите сили и критерий за тяхната оценка да бъде българската полза от тях.
Какви са били английските имперски интереси? - да се запази статуковото, да има Османската държава силна зависима от Англия но необходима като преграда пред руските домогвания в Азия и Средиземноморието - това би означавало продължаващо робство за нас българите.
Какви са били руските имперски интереси - възстановяването на руското реноме след Кримската война, максимално отслабване на Османската империя и освобождаване на поробените балкански народи с цел по-лесно реализиране на руските интереси. Съвпадат ли тези интереси с нашите - на първо време да!
Автро-унгарските имперски интереси са насочени главно върху анексията на Босна и Херцеговина и уддържане на апетитите на младите гладни сърби. Те държат Русия да не взема еднолично решения на Балканите, а с договаряне на зоните на влияние, като българските земи спадат към руската зона на влияние с изключение на Македония и по-точно Солун където австрийците държат да имат позиция. Съвпадат ли имперските интереси с нашите - отчасти, т.к. за тях Македония е трябвало да остане под турска власт.
Така че кои имперски интереси са били най-полезни за българите?Тези на руснаците и на Сан-Стефано. По-късно интересите се менят, както и ползата на българите от тях,но най-голяма благодарност от всички Велики сили през 1877-78 дължим на Русия (и отчасти на Бисмарк). Лека вечер.
цитирай
24. alchemist - Хубаво се вметна чистото злато, ама ...
01.03.2018 08:16
Хубаво се вметна чистото злато, ама откъде са го намерили. Никой не казва и няма а ни каже. Впрочем има една теория, но тя не е за чукундурски софиянчета.
Имам едно наблюдение, че винаги около национален празник една групичка със софийски произход започва да осира интернет с писанията си срещу Русия, вместо да празнува националният ни празник. Аз на трети март ми е повече за празнуване, отколкото за плюене срещу вятъра и сеене на комунофилски чувства. Та въпросната групичка, според мен е еманацията на робията насадена ни през вековете. Друг въпрос е, ако това са платени хора...
цитирай
25. krumbelosvet - Необорим пост
01.03.2018 10:14
И най-яркото потвърждение, че е необорим постът, е комента на апостолофф - МНОГО НАРОДИ били участвали, не само омразната Русия.
Съгласен съм с автора, че можеше да е по-добре ако ни беше освободила Англия. Но НЕМА "ако" в историята. Да, всички сме чели повече западна литература отколкото руска, но, братя българи, поне кой СЕГА НИ РАЗОРЪЖИ не помните ли? Не тоя, който ни беше поверил най-добрите си ракети, неуловимите "Топол М". Които проклетия реститут и дървосекач Симеон НЕ ДАДЕ НА ЯНКИТЕ. Не го е срам, и той като баща си "Никога ПРОТИВ Русия". Преди да откаже нарушаване на договора с Русия и кражбата на чужди тайни, не беше реститут и дървосекач, а обект на дясна любов. Чичо Сам не прощава добродетели, които не са му изгодни.
цитирай
26. get - @ 4. leonleonovpom2 - Гет, какво повтаряш ...! - ОТГОВОР с ЦИТАТИ - БЕЗ КОМЕНТАРИ!
01.03.2018 11:34
Откъси-ЦИТАТИ от книга-спомени НА ПРЯК СВИДИТЕЛ-ОЧЕВИДЕЦ и УЧАСТНИК в:
А/ - Църовните борби.
Б/ - Руско-турската война и … последващи ?
1.
„ДЕВИЗЪТ” на руското правителство E БИЛ, И Е, за намалението и изтощението на България. Тоест: България да не стане голяма и да не бъде силна.
Тоя „девиз” на руското правителство, НЕ Е ВЧЕРАШЕН. ...
Той е легнал, като основен принцип в политиката на руското правителство.
Догма, държавна, на руската империя за осигуряване на нейните най-съществени интереси е тоя „девиз”.
2.
За потвърждение на тая истина, ние ще изложим тук, историята на този „девиз”.
3.
БОРБАТА ПО ЦЪРКОВНИЯ НИ ВЪПРОС, беше БОРБА ПРОТИВ РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ.
Зад нея се криеше ГРЪЦКАТА ПАТРИАРШИЯ, националните – панеллинистически – интереси на която, бяха достойно защищавани и покровителствани от славянска Русия.
4.
Подялбата на ръководителите по църковния ни въпрос на две групи, на две партии, на русофоби и на русофили, показва тая истина, че имаше борба „за” и „против” руската дипломация.
5.
Русия НАСТОЯВАШЕ ДА СЕ ОБРАЗУВА ЕДНА ОБЛАСТ НА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА В ГРАНИЦИ, КАКВИТО НИ ОПРЕДЕЛИ ПАТРИАРШИЯТА(ГРЪКО-ВСЕЛЕНСКАТА „ФЕНЕРСКА” – д.м.).
С нейно благословение да се образува тая автономна църква.
6.
„Русофобите” БЯХА НАЦИОНАЛИСТИ – ЛИБЕРАЛИ. Те настояваха и работеха да се добие правото, щото в кръга на българската църковна област да влязат, като съставни части, всичките епархии в турската империя, ГДЕТО БЪЛГАРИТЕ БЪДАТ МНОЖЕСТВО.
7.
А РУСОФИЛИТЕ консерватори, антинационалисти, но ортодоксални, ЗАЩИТАВАХА КАУЗАТА НА РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ: Да приемем само това, което ни дава патриаршията(фенерска-гръцка – б.м.). Без нейно благословление нищо да не приемаме.
Те тогава бяха слепи русофили, оръдия послушни на руското правителство, каквито бяха и са днешните – от освобождението насам – русофили слепи оръдия, НЕ НА БЪЛГАРСКАТА, А НА РУСКАТА КАУЗА.
8.
Първоначално, РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НАСТОЯВАШЕ ДА СЕ ОБРАЗУВА ЕДНА БЪЛГАРСКА ЦЪРКОВНА АВТОНОМНА ОБЛАСТ, ОГРАНИЧЕНА ДО БАЛКАНА, В ГРАНИЦИТЕ НА МИЗИЯ, Северна България(това по време на ЦЪРКОВНИТЕ БОРБИ – к.м.).
- Решимоста на българите(по религиозни въпрос в църковните борби – д.м.) плашеше руската дипломация, да не би с нейното упорито постоянство да изгуби българите от своето покровителство и влияние.
9.
Руското правителство, НА ЦЪРКОВНАТА ОБЛАСТ ГЛЕДАШЕ, КАТО НА БЪДЕЩАТА П О Л И Т И Ч Е С К А Д Ъ Р Ж А В А.
Русия беше за една малка България; за ЕДНА политическа ДЪРЖАВИЦА ДО БАЛКАНА.
От там, тя беше (ТАЯ) КОЯТО НАЙ-МНОГО ПРЕЧЕШЕ ЗА РАЗШИРЕНИЕТО ОБЛАСТТА НА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА.
БОЕШЕ СЕ ДА НЕ БИ БЪЛГАРИЯ, КАТО СТАНЕ СИЛНА И ВЕЛИКА, ДА ПОЖЕЛАЕ ДА ПОСЕГНЕ НА ПРОЛИВИТЕ И ЦАРИГРАД.
Това опасение не се криеше щателно.
Покойният граф Игнатиев, РУСКИЯТ ТОГАВА ПОСЛАНИК в Цариград, МЕ УБЕЖДАВАШЕ, че в наш интерес е ДА ВЪЗПРИЕМЕМ ОБРАЗУВАНЕТО НА ЦЪРКОВНА ОБЛАСТ ДО БАЛКАНА. Това ще бъде с благословлението на патриаршията(фанариотската-вселенска – дм.м.). В такъв случай, казваше, ще ни се даде възможност за образуване на едно българско княжество. После, това княжество, може да се грижи за разширението на своите граници.
И ТОГАВА РУСКАТА ДИМПЛОМАЦИЯ БЕШЕ В СЪЮЗ С ГЪРЦИТЕ, ЗА ДА СЪКРАТИ ЦЪРКОВНАТА ОБЛАСТ на България В МАЛЪК ОБЕМ – КАКТО И ДНЕС Е В СЪЮЗ С ГЪРЦИТЕ, СЪС СЪРБИТЕ И С РОМЪНИТЕ ПРОТИВ УГОЛЕМЯВАНЕТО на България(коментара е от време на БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ – д.м.).
9. А.
ЗАБЕЛЕЖКА: Прочетохте ли внимателно … и разбрахте ли НАЙ-ВЕЧЕ СЛЕДНОТО?
Русия беше за една малка България; за ЕДНА политическа ДЪРЖАВИЦА ДО БАЛКАНА.
От там, тя беше (ТАЯ) КОЯТО НАЙ-МНОГО ПРЕЧЕШЕ ЗА РАЗШИРЕНИЕТО ОБЛАСТТА НА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА.
БОЕШЕ СЕ ДА НЕ БИ БЪЛГАРИЯ, КАТО СТАНЕ СИЛНА И ВЕЛИКА, ДА ПОЖЕЛАЕ ДА ПОСЕГНЕ НА ПРОЛИВИТЕ И ЦАРИГРАД.
10.
Изразител на възмушението на българския народ, от тая антибългарска политика на руското правителство, беше покойният Драган Цанков. ТОЙ, като добър ПАТРИОТ, ОПРЕДЕЛИ ОТНОШЕНИЕТО, ПОЛИТИКАТА НА БЪЛГАРИТЕ КЪМ РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ с девизът:
„Не ви щем, ни меда, ни жилото”!
11.
За да се образува една пропаст между Русия и България, за да няма право и НЕ МОЖЕ ТЯ, ДА СЕ МЕСИ В НАШИТЕ НАЦИОНАЛНИ ВЪПРОСИ – месене, във вреда уголемяването на България. Той дядо Цанков, употреби като най-радикално средство, ПРОГЛАСЯВАНЕТО НА „УНИЯТА”. Русите уплашени от тоя жест станаха по-отстъпчиви.
12.
СЪЩОТО СТАНА И СЪС СХИЗМАТА. Патриаршията(фанариотска – б.м.) прогласи схизмата, не за българите а за(ради) Русия. С това кроеше, ДА ЗАСТАВИ РУСИЯ, ДА ДЕЙСТВУВА ЗА НАМАЛЕНИЕТО, ЗА ОГРАНИЧАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА.
БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛСТИ ИЗПОЛЗВАХА СХИЗМАТА ЗА РАЗШИРЕНИЕ на границите, на българската църква, ЗА УГОЛЕМЯВАНЕТО на България. На основание на схизмата, българската църква добиваше правото да изпраща владици там, гдето мисли, че има право.
От прогласяването на схизмата се добиха противоположни резултати за патриаршията и за руската дипломация.
13.
ЦЕЛТА НА РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ БЕШЕ: ДА БЪДЕ БЪЛГАРИЯ МАЛКА, ОГРАНИЧЕНО ДО БАЛКАНА.
Тази ЦЕЛ СЕ ИЗРАЗИ В „РЕХЩАТСКОТО” СЪГЛАШЕНИЕ, според което, Австро-Унгария, ДА ВЗЕМЕ Босна и Херцеговина, а РУСИЯ БЪЛГАРИЯ ДО БАЛКАНА.
14.
Между „девизиът” на руската дипломация за образуването на малка България до Балкана, и образуването на Св. Стефанска – Велика България има противоречие.
Историята на Св. Стефанският договор, обяснява това противоречие.
Във време(то) на руско-турската война, аз бях се установил в Търново. Тогава Главната квартира, беше в с.Студена.
Руски генерали, висшестоящи, уверяваха, че БЪЛГАРСКОТО КНЯЖЕСТВО ЩЕ СЕ ОБРАЗУВА САМО ДО БАЛКАНА. Ние не давахме вяра на тези твърдения.

….
Тук спирам – БЕЗ ДА СЪМ ПРИКЛЮЧИЛ с АРГУМЕНТИТСИ, които представляват ПРЕДИМНО СПОМЕНИ ОТ ХОРА ЖИВЕЛИ ПО ТОВА ВРЕМЕ – за да дам ВРЕМЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ – та И ОСМИСЛИТЕ – това което съм цитирал?
- На блоговият полу-интелигент и поет – КОЙТО МИ ДАВА КАТО АРГУМЕНТ – РОМАНА „Под игото” на Иван Вазов – съмо му припомням ДВЕ НЕЩА?
А.
На практика през по-голяма част от живота си Вазов(в младини живее в Русия) НЯМА ЛИЧНА ПРЕДСТАВА – за това което пише в романа си – който забележете КОГА Е ПИСАН в 1894 год. тоест …
Б.
… Пост-фактум – в след-освобожденската и СТРАДАЩА ОТ ДИВИ ПОЛИТИЧЕСКИ БОРБИ диктувани от руската намеса във вътрешните работи – на България БОРЕЩА СЕ ЗА СУВЕРЕНИТЕТ от Русия – която все още продължава да ни натяква ВИЕ БЪЛГАРИТЕ СТЕ НИ ДЛЪЖНИ … тук ще си позволя да коментирам: Така ли е по-християнски?
– Кога БЕЗКОРИСТНО СИ ДАРИЛ НЕЩО … после да искаш за БЛАГОДЕЯНИЕТО СИ – човек да ти е длъжен до где е жив?!

- В заключение НЕ СЪМ АДВОКАТ ни на РУСИЯ ни НА АНГЛИЯ, играеща „втора свирка” към него момент, в политическия им ДУЕТ! Както това става МЕЖ-ВПРОЧЕМ и по време ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА – искате ли факти, да цитирам в потвърждение?

- С УВАЖЕНИЕ – плюс желание да помогна – да достигне(м) САМИ ЗА СЕБЕ СИ - до истината!








цитирай
27. get - @ 17. pvdaskalov - За да имаме КОНСЕНСУС - на първо време СЛЕДВА ДА ИМАМЕ ... ?
01.03.2018 12:17
pvdaskalov написа:

В днешния момент не са полезни "спомените" и "мненията". От полза ще бъде да гледаме интересите на Република България, да зачитаме правата и уважаваме другите държави, да не се оставяме да бъдем лъгани. Да, но затова са ни нужни друга категория политици. Имаме ли ги? Май - не! Е, затова ще трупаме негативи и ще продължим да бистрим "политиката" с по-нова дата...


... ПЛУРАЛИЗЪМ - на(в) МНЕНИЯТА по даден въпрос-проблем?

Второ:
Не следва да разглеждаме даден ОСОБЕНО АКО ТОЙ Е ГЛОБАЛЕН ВЪПРОС(!) - през призмата на тясно-националният си ... а от там и ПРОВИНЦИАЛНО-балкански ЕГАЛИТАРИЗЪМ?
Трето:
... произтичащо от "второто" - към момента, тоест СЛЕД средата НА 19-ти век - РУСИЯ и ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ... са сили СВЕТОВНИ и КОЛОНИАЛНО-ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИ СИЛИ ... които ДЕЛЯТ МЕГДАН - не само ТУК-БАЛКАНИ?
А и в такива ДАЛЕЧНИ ЗА НАШИТЕ ВЪЗПРИЯТИЯ-ИНТЕРЕСИ райони, като СРЕДИЗЕМНО МОРЕ, Централна азия(Афганистан), Персия и Индийски субконтинент(перлата в короната на Британия)?
Четвърто:
Шест ГОДИНИ ПО-РАНО - между БРИТАНИЯ и РУСИЯ СЕ Е ПОСТИГНАЛО мълчаливо споразумение(сговор) ЗА РАЗДЕЛЯНЕ НА СФЕРИ НА ИНТЕРЕСИ - на тези ОТДАЛЕЧЕНИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ТЕАТЪР територии.
Това ПОВЛИЯВА - дава отражение и ... В ПОСЛЕДСТВИЕ, ПРИ СКЛЮЧВАНЕ НА ПОСЛЕДВАЩИЯТ договор от МИРЕН КОНГРЕС(Берлин) - С условия НЕЗИГОДНИ за БЪЛГАРИЯ и НАС БЪЛГАРИТЕ - които НЕ СМЕ ДОПУСНАТИ НА НЕГО - Защо?!
Виж повече за информация - ТРИТЕ МЕМОРАНДУМА - подписани от Шувалов в Лондон - за това което твърдя?
Пето:
Страдащата от НЕДОСТИГ на финанси, ЗА ВОДЕНЕ НА ВОЙНА - Русия, получава (ПРЕДИ "ОСВОБОДИТЕЛНАТА 1877/78 - война) такива от финансовият монополист(към него време в Европа) банка Ротшийлд - НО ПРИ КАКАВИ ОСЛОВИЯ - Знаете ли ... ?
По тази причина барон Н. Ротшийлд, ПРИСЪСТВА(е изобразен на литографията) ПРИ ПОДПИСВАНЕ на "Сан-стефанския" прелиминарен-предварителен" мирен договор - но има ... още много ЗАЩО и за място + РОЛЯТА МУ В ТАЗИ ВОЙНА ... както и ЗА НЕГОВОТО МЯСТО И РОЛЯ - при ... ?
Шесто:
... Финансовото ОБЕЗПЕЧАВАНЕТО СЪС СРЕДСТВА при ЗАКУПУВАНЕ от Великобритания("правителство") на СУЕЦКИЯ КАНАЛ(това през 1875 год. (!) - продаден на Великобритания от ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ - ЗЩО - ПРИЧИНИ !?
Седмо:
- За седмо ... ЩЕ ПИША - Если-If-Ако, В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ - пристрастния (ми) приятел - ми ПОЗВОЛИ(?) да пиша - тоест прояви ПЛУРАЛИЗЪМ при изразяване НА МНЕНИЯ - за да не ни достигне -
ОТНОВО, СЪДБАТА ... каквато ни достигна СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА - в ЕДИН НОВ СВЯТ РАЗДЕЛЕН//РАЗДРАН от "трите велики сили-победителки" - НА СФЕРИ НА ВЛИЯНИЕ" - Това знаете ли го ... и ако го знаете - ВЗЕМАТЕ ЛИ ГО В ПРЕДВИД при оценки и коментари - тоест, Защо България ПОПАДНА В СФЕРАТА НА ИНТЕРЕСИ(влияние) на СЪВЕТСКАТА ИМПЕРИЯ след ВОЙНАТА - име Втора световна ... ?

- Да ПРЕСТАНЕМ ДА ЖУМИМ НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ ... и да имаме МАЛКО ОТ МАЛКО ПОНЕ - силата и смелостта, та ДА ПОГЛЕДНЕМ ИСТИНАТА С НЕПРЕСТОРЕН(не-помрачен от пропагандата на "великите сили" (?) ПОГЛЕД!

- Не сторим ли това - обречени сме винаги "да изтегляме" - късата клечка - и да отдаваме постигащите ни превратности в исторически план - на лошата "фортуна" - лишият ни шанс-късмет ? :(((!

- Това накратко - и дано опонентите ми имат търпение и най-вече ВОЛЯ ДА СА БЪЛГАРО-ЛЮБЦИ ... а не епигони на чужди "теории" и "филства" - без значение - Какво(като етноним-чужд) ще стои ПРЕД-ФИЛСТВОТО ... им?
цитирай
28. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Деляне!
01.03.2018 12:55
didanov написа:
мисля, че на тогавашните българи не им пукало много много за геополитиката на Великите сили - проливи, моливи, Кипър-Мипър. Факт е , че веднага след Освобождението българите са се разделили на фоби и фили та до ден днешен.
Мисля, че ако ще говорим за руски имперски интереси би трябвало да ги сравним с другите на Великите сили и критерий за тяхната оценка да бъде българската полза от тях.
Какви са били английските имперски интереси? - да се запази статуковото, да има Османската държава силна зависима от Англия но необходима като преграда пред руските домогвания в Азия и Средиземноморието - това би означавало продължаващо робство за нас българите.
Какви са били руските имперски интереси - възстановяването на руското реноме след Кримската война, максимално отслабване на Османската империя и освобождаване на поробените балкански народи с цел по-лесно реализиране на руските интереси. Съвпадат ли тези интереси с нашите - на първо време да!
Автро-унгарските имперски интереси са насочени главно върху анексията на Босна и Херцеговина и уддържане на апетитите на младите гладни сърби. Те държат Русия да не взема еднолично решения на Балканите, а с договаряне на зоните на влияние, като българските земи спадат към руската зона на влияние с изключение на Македония и по-точно Солун където австрийците държат да имат позиция. Съвпадат ли имперските интереси с нашите - отчасти, т.к. за тях Македония е трябвало да остане под турска власт.
Така че кои имперски интереси са били най-полезни за българите?Тези на руснаците и на Сан-Стефано. По-късно интересите се менят, както и ползата на българите от тях,но най-голяма благодарност от всички Велики сили през 1877-78 дължим на Русия (и отчасти на Бисмарк). Лека вечер.


Чудесен анализ си направил!
Точно така е за в момента и във времето!
А отвори ли се дума за плащания, да се сметне какви репарации сме плащали слез ПСВ и ВСВ
И то за какво? Че сме влезли в територии, които по право са наши! Да платим за това ,че са ни ограбилис обствеността?!
Добре, че Югославия ,по натиск от омразния ссср СЕ ОТКАЗВА ОТ МИЛИАРДИТЕ БАДЕВА! нО НЕ И гЪРЦИЯ! тЕ СА СВИКНАЛИ НА ЧУЖДО!
ДА, БИСМАРК ИМА ЗАСЛУГИ! КОГАТО КАЗВА НА ЧУДЕЩИТЕ СЕ КАКВО ДА ПРАВЯТ В ОТГОВОР НА ХИТРУВАНЕТО НА СУЛТАНА ,ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ДРУГО РЕШЕНИЕ , ОСВЕН ВОЙНА!
ПОСЛЕ, НА КОНГРЕСА ,ПО НАРЕЖДАНЕ ОТ КАЙЗЕРА ЗАЕМА НЕУТРАЛНА ПОЗИЦИЯ? ДА, СЪЮЗНИК Е ГЕРМАНИЯ НА РУСИЯ,-ТРОЙНИЯТ СЪЮЗ, НО ЗАЩО ДА СИ РАЗВАЛЯ И ОТНОШЕНИЯТА С АНГЛИЯ КАЙЗЕРЪТ Е РОДНИНА И С АНГЛИЙСКАТА КРАЛИЦА!

Но когато апетитите на" приятелите" ни се насочват към София, той не издържа и скача Да защити правото на София да е столица на княжеството!
Като отличен картограф, доказва, че София правилно е към Северна България, която де факто е княжество България!
Доводите му се приемат!
Не знам дали има паметник на Бисмарк в София, не другаде, но е редно!
Той я защитава като столица!
Така ,че не всичко е само бяло или само черно
Както и тук смятат някои!

Хубав ден, Диляне!
цитирай
29. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
01.03.2018 13:36
alchemist написа:
Хубаво се вметна чистото злато, ама откъде са го намерили. Никой не казва и няма а ни каже. Впрочем има една теория, но тя не е за чукундурски софиянчета.
Имам едно наблюдение, че винаги около национален празник една групичка със софийски произход започва да осира интернет с писанията си срещу Русия, вместо да празнува националният ни празник. Аз на трети март ми е повече за празнуване, отколкото за плюене срещу вятъра и сеене на комунофилски чувства. Та въпросната групичка, според мен е еманацията на робията насадена ни през вековете. Друг въпрос е, ако това са платени хора...


Съгласен съм с тебе!
Добрите намерения се доказват и с дела
Едно е да се говори , друго е делата
Да, комунизмът си имаше кусури, но имаше и ред
Не можеше някоя селянка например, дори и бивша партизанка да приватизира ВеЦове и ТЕЦове С неясно откъде идващи пари Да не ги наречем с точното име-крадени от нас и после втори път, възстановявани пак от нас
Спомням си като дете ,как се разстроиих Като съобщиха ,че двама счетоводители присвоили по около хиляда лева По закон това се водело за кражба в голям размер и били осъдени на смърт! Крумов закон И присъдата им била изпълненена
А сега тези, които ограбиха КТБ си свирукът и не им пука!
Не знам ,кое е за предпочитане?
Да те осъдят за това ,че си откраднал хилада лева или да те смятат за глуповат, както ме нарече един главанак с профил на шут, какъвто и е, защото ще плащаш чужд тарикатлък
Та, носталгията към социализма не е за чудене Тя не се базира на марксистко -ленинската идеология, а на реда и сигурността, които съществуваха Калинки имаше наистина ,но бяха от редиците на активните И не всички И донякъде
И като работиш ,беше,ти ясно, че ще получиш възнаграждение и няма да бъдеш ограбен от някой пладнешки разбойник безнаказано-за него ,разбира се!
И нямаше ппрофесори ,ровещи в кофите за боклук Друг е въпросът, че бяха професори наистина, а не калинки, назначени за такива!Като една такава "професорка", която щеше да се бори с природните бедствия по света, но не знаеше къде се намират местата, където се вихрят? И как да стигне до тях!

Хубав ден ти пожелавам!
цитирай
30. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Красимире!
01.03.2018 13:50
krumbelosvet написа:
И най-яркото потвърждение, че е необорим постът, е комента на апостолофф - МНОГО НАРОДИ били участвали, не само омразната Русия.
Съгласен съм с автора, че можеше да е по-добре ако ни беше освободила Англия. Но НЕМА "ако" в историята. Да, всички сме чели повече западна литература отколкото руска, но, братя българи, поне кой СЕГА НИ РАЗОРЪЖИ не помните ли? Не тоя, който ни беше поверил най-добрите си ракети, неуловимите "Топол М". Които проклетия реститут и дървосекач Симеон НЕ ДАДЕ НА ЯНКИТЕ. Не го е срам, и той като баща си "Никога ПРОТИВ Русия". Преди да откаже нарушаване на договора с Русия и кражбата на чужди тайни, не беше реститут и дървосекач, а обект на дясна любов. Чичо Сам не прощава добродетели, които не са му изгодни.


Аз също мисля, че е такъв!
И се чудя на напънът на някои да го оборят
Не отговарят на въпросите ,които съм задал, За Англия най-вече, като наш Освободител!?
Бих се съгласил с тях при едно условие
Ако съумеят да ме убедят в едно Че Англия ни е освободила, а не някой друг!
Тогава вдигам ръце
Понеше не всичко е само черно или бяло, Англия наистина има една голяма заслуга към нас
За Съединението! Да, в противовес на Русия, но полезно за нас!
Наредила е на султана да не се меси! Може би е смятала ,че Сърбия ще се справи с нас
Както и да е, все пак на два фронта е нямало как да удържим
После е подкрепила Съединението , явно с чувство за вина относно ролята и в Берлин!

Хубав ден!
цитирай
31. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
01.03.2018 14:05
Ами прадядо ми също е участвал в тази война!
Кабинетът му, останал във вида си от деня, в който е починал-през 1940 година беше окичен по стените със саби, портрети, картини !..... Там не се влизаше Но един ден се заинатих, плаках и баща ми ме пусна Бях седм годишен, вече ходех на училище Онемях Една голяма снимка в рамка ме впечатли Попитах баща ми, каква е Каза ,че е от голяма манифестация в Москва, в подкрепа на Българите И прадядо ми бил някъде в това множество С искане към царя незабавно да обяви война на Турция, за освобождаване на Българите
Пак повтарям Каквито и намерения други да има Русия, единственото възможно в този момент е, да победи Отоманската империя и по този начин да постигне свободата на България! Както преди това е направила и с другите балкански държави С подкрепа и на Англия, например! Но при войната за Гърция, точно западът не разрешава и България да получи свобода! Въпреки мнението на Ламартин, на генерал Липранди, че Българите именно ,са най-достойният народ на Балканите че селата им са китни градини, че като войници нямат равни, че са узрели за държавност И че свободата чука на враттата им Точно те са очертали и границите на Санстефанска България!......

Хубав ден!
цитирай
32. get - @31. leonleonovpom2 - Отново ОБЯСНЯВАМ - съзнавам чувствата а от там ПАТОСА в този ти пост - Но ... ?
01.03.2018 15:51
leonleonovpom2 написа:
Ами прадядо ми също е участвал в тази война!
... Онемях Една голяма снимка в рамка ме впечатли Попитах баща ми, каква е Каза ,че е от голяма манифестация в Москва, в подкрепа на Българите И прадядо ми бил някъде в това множество С искане към царя незабавно да обяви война на Турция, за освобождаване на Българите...

Хубав ден!


... ЦЕЛТА НА РУСИЯ - Както и в няколко други войни ПРЕДИ ТОВА - Са ПРОЛИВИТЕ И ЦАРИГРАД!
- За това ПИШЕ ДОРИ И Иван Вазов - през 1989 год. - знаеш ли в кое му произведение?

Второ:
- Един от предците с имена Никола Панайотов - се числи в списъка на БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ - умира, като обикновен човек - без да получава(предвид принципите му!) "поборническа пенсия" на участник - в борбите ни за национално освобождение.
Трето:
- Картината ВЪЗПРОИЗВЕЖДА - митинга ... ПРОЧЕТИ ПРИ КАКВО УСЛОВИЕ - Е ПРОВЕДЕН ТОЙ В МОСКВА - цитата ми е от руски източник - така, че го давам съответно на този език?

"22 июня(1876 г.) последовало Высочайшее РАЗРЕШЕНИЕ ИМПЕРАТОРА ПУБЛИЧНО ОБРАТИТЬСЯ К СВОИМ ПОДДАННЫМ С ПРИЗЫВОМ О ПОМОЩИ БОЛГАРАМ." ...
с мой коментар - ТОВА СТАВА В ОТГОВОР - МОЛБАТА на Московският славянски комитет - Обществото на който е създадено от кръг(число) московски-славянофили в Москва на 25 януари 1858 год. с УТВЪРЖДАВАНЕ УСТАВА НА СЪЩОТО от Александър II.
- Първото ПО-ГОЛЯМО МЕРОПРИЯТИЕ ... проведено отново под ЕГИДАТА НА ТОЗИ "КОМИТЕТ" - но стоящ ЗАД НЕГО С ВОЛЯТА СИ ИМПЕРАТОР Александър II - Е проведения през 1867 год. МОСКОВСКИ (или още) СЛАВЯНСКИ СЪБОР ... в отговор - на подобния(му) - проведен под егидата на АВСТРИЙСКИЯ ИМПЕРАТОР - в Прага(тогава в Австро-унгарската империя) - и имащ за цел ... да играе върху чувствата на СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ - намиращи се под ВЛАСТТА НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ - Султан!

- Респективно КАКТО СЕ ПРОВЕЖДАТ МИТИНГИ вследствие зверствата от "Априлското въстание" в Русия - АНАЛОГИЧНИ СЕ ПРОВЕЖДАТ такива и в АНГЛИЯ ... странен синхрон - не намираш ли?

- С уважение ... и мисли, приятелю Иван! Защото - оставам с впечатление: Не си ПРОЧЕЛ ВНИМАТЕЛНО, предходните ми два поста?
цитирай
33. get - @ krumbelosvet - Не-дочели ми приятелю - но инак голЕм АфТОРИТЕТ В ИСТОРИЯТА Круме - вероятно ЩЕ СИ ОТГОВОРИШ ... ?
01.03.2018 16:01
krumbelosvet написа:
И най-яркото потвърждение, че е необорим постът, е комента на апостолофф - МНОГО НАРОДИ били участвали, не само омразната Русия.
Съгласен съм с автора, че можеше да е по-добре ако ни беше освободила Англия. Но НЕМА "ако" в историята. Да, всички сме чели повече западна литература отколкото руска, но, братя българи, поне кой СЕГА НИ РАЗОРЪЖИ не помните ли? Не тоя, който ни беше поверил най-добрите си ракети, неуловимите "Топол М". Които проклетия реститут и дървосекач Симеон НЕ ДАДЕ НА ЯНКИТЕ. Не го е срам, и той като баща си "Никога ПРОТИВ Русия". Преди да откаже нарушаване на договора с Русия и кражбата на чужди тайни, не беше реститут и дървосекач, а обект на дясна любов. Чичо Сам не прощава добродетели, които не са му изгодни.


... на вълнуващият те въпрос - Защо Югославия НЕ ПОЛУЧАВА РЕПАРАЦИИ - ако МИ ОТГОВОРИШ - какво е целяла да постигне СССР(под диктовката на Сталин !) със създаването на ... давам ти абревиатурата на бъдещото държавно образувание "ССКГ" - След Втората световна война?
- Плановете ПО СЪЗДАВАНЕ НА ТОВА КОНФЕДЕРАТИВНО ДЪРЖАВНО ОБРАЗУВАНИЕ - започва ВЕДНАГА СЛЕД НАЧАЛОТО НА войната наричана (неизвестно защо - за мен :)) "Отечествена" - усмивката ми е в резултат НА ТОВА - че СССР е НА ПРАКТИКА УЧАСТНИК ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ОЩЕ ОТ месец Септември 1939 год. - до тогава ВОЙНАТА МУ - Как да я наричаме "без-отечествена" ли?
цитирай
34. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%92%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2
01.03.2018 17:36
26. get - @ 4. leonleonovpom2 - Гет, какво повтаряш ...! - ОТГОВОР с ЦИТАТИ - БЕЗ КОМЕНТАРИ!
11:34
Тук спирам – БЕЗ ДА СЪМ ПРИКЛЮЧИЛ с АРГУМЕНТИТСИ, които представляват ПРЕДИМНО СПОМЕНИ ОТ ХОРА ЖИВЕЛИ ПО ТОВА ВРЕМЕ – за да дам ВРЕМЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ – та И ОСМИСЛИТЕ – това което съм цитирал?
- На блоговият полу-интелигент и поет – КОЙТО МИ ДАВА КАТО АРГУМЕНТ – РОМАНА „Под игото” на Иван Вазов – съмо му припомням ДВЕ НЕЩА?
А.
На практика през по-голяма част от живота си Вазов(в младини живее в Русия) НЯМА ЛИЧНА ПРЕДСТАВА – за това което пише в романа си – който забележете КОГА Е ПИСАН в 1894 год. тоест …
Невежество или липса на елементарна култура?...
"През 1870 г. Вазов се връща в Сопот.[1] По-късно учителства (1872 – 1873) в Мустафа паша (днес Свиленград), работи като преводач на строежа на железопътната линия София-Кюстендил, усъвършенства френския език, учи немски език, опознава бита на българския селянин. През 1875 г. се завръща в родния си град и става член на възобновения Сопотски революционен комитет.

След началото на Априлското въстание през 1876 г. Вазов заминава за Румъния и става секретар на Българското централно благотворително общество в Букурещ.[1] При много трудни условия подготвя първите си стихосбирки „Пряпорец и гусла“ (с псевдоним Пейчин) и „Тъгите на България“.

През Руско-турската война от 1877 – 1878 г., на която откликва със стихосбирката „Избавление“, Вазов е писар в Свищов при губернатора Найден Геров, откъдето е командирован до 6 март 1879 г. в Русе."
Романът "Под игото" е създаден /написан/ през периода 1887-1888 в Одеса...
Глупост е да се твърди, че Вазов не е познавал ЛИЧНО живота на българите!...
цитирай
35. krumbelosvet - Доколкото помня
01.03.2018 18:22
Авглия "подкрепя" Съединението след нашата победа в сръбско-българската война, и след като Стамболов налага бясна русофобия, а България е в немилост пред Русия от преди това, заради недоверието в Батенберг. Но в 1894г., 9 години след Съединението, Бърнард Шоу пище КОМЕДИЯ за сръбско-българската война, изключително ГРУБА подигравка, В РАЗРЕЗ С ФАКТИТЕ. Едва ли без държавна поръчка. И когато български студенти протестират срещу гаврата с пролятата кръв, шоу ги съветва за "повече чувство за хумор". Ако Шоу беше руснак, щеще да бъде обявен за людоед. За англичанина - нищо. Но комедията НИКОГА не е издавана на български. Четох я на руски в Националната библиотека, в Събраните съцинения на Шоу.
цитирай
36. dolsineq - Криво да седим, право да говорим!
01.03.2018 18:48
Чудесно, критикуваме имперските интереси на Русия, негодуваме от колониалната политика на Англия, а забравихме, че когато Ботев влиза с четата си в селата, българите страхливо са се изпокрили зад високите си огради. Забравяме, че Левски си отиде обезверен от българското овчедушие... И вместо да сведем чело и изкажем благодарност към руския войник, защото без него България никога нямаше да получи свободата си, продължаваме да се държим като разсърдени деца, на които са отнели десерта!
цитирай
37. leonleonovpom2 - здравей, Гет!
01.03.2018 22:30
Засегнах се и аз от написаното за Вазов и романа му!
Но мМарин отговори!
Ами това е нашият"Война и мир", който за мен е най великият роман писан някога!
Толстой също е една от около 400-те фамилии в Русия, с Български произход-Тургенев, Лермонтов- също!
Не случайно в края на живота си ,толстой се отправя към България , при последователите си И умира, на път за България, докато близките му го издирват!
Романът на Вазов правдиво предава всичко от бита на Българина и живота му тогава вярно, в описанието са залегнали неговия дом, баща му ,семейството му, затова е така точен

А за България има европейско движение в нейна подкрепа, когато след случая с "Радецки" и писмата на Ботев става ясно какво е положението в България Когато редакции на вестници пращат проверяващи журналисти и истината лъсва
Затова твърдя, че в тези условия ,всичко друго, освен освобождение на България е абсурдно
Затова иБисмарк казва на руския представител, че вече остава само войната, след като преговорите в Цариград са провалени Но не да се колонизира България!
Нещата в Европа тогава са регулирани Не може коя да е държава в Европа да колонизира друга, без съгласието на Великите сили или на повечето от тях И дори война да има, всичко се решава на база преговори
Както и обединението на Германия германия става голяма сила, неудобна за Англия и Франция-шест години преди това
Но Германия не разчита само на това Прави съюс с Русия и Австро-Унгария и Франция и Англия ,ръмжейки се примиряват!
Въобще дипломацията е на високо ниво тогава!
Жалко е, че точно руската се проваля и фактически принизява победата във войната като резултат!

Хубава вечер!
цитирай
38. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!
01.03.2018 22:49
krumbelosvet написа:
Авглия "подкрепя" Съединението след нашата победа в сръбско-българската война, и след като Стамболов налага бясна русофобия, а България е в немилост пред Русия от преди това, заради недоверието в Батенберг. Но в 1894г., 9 години след Съединението, Бърнард Шоу пище КОМЕДИЯ за сръбско-българската война, изключително ГРУБА подигравка, В РАЗРЕЗ С ФАКТИТЕ. Едва ли без държавна поръчка. И когато български студенти протестират срещу гаврата с пролятата кръв, шоу ги съветва за "повече чувство за хумор". Ако Шоу беше руснак, щеще да бъде обявен за людоед. За англичанина - нищо. Но комедията НИКОГА не е издавана на български. Четох я на руски в Националната библиотека, в Събраните съцинения на Шоу.


Да, Англия ни подкрепя, в противовес на Русия, която е против Съединението
Сега, не бива да се забравя, че цар на Русия след убийството на цар освободител и неговият син, Александър Трети, който не е съвсем нормален! И проблемите ни идват от неговите нелогични решения
Иначе ,донякъде Русия има право да се противопоставя на Съединението, защото веднага ще бъде обвинена като подстрекател!
Е, Англия спира Турция от намеса след Съединението Дава се и гласност, че Турция няма да реагира И войските НИ на турския фронт за три дни се прехвърлят на запад, на сръбдския Където няколко батальона и курсантите от военното училище задържат сърбите А те после са смазани Налага се Австроунгарски представител да се намеси и да спре настъплението ни към Белград

Световно известната война на капитаните срещу генералите, блестящо спечелена от....капитаните!
За смях са само сърбите и тези, които са залагали на тях Абсолютно всички са били убедени в тяхната победа! А се наложило да ги спасяват!
Чувал съм за книгата на Шоу, но ясно защо не ми е попадала Ами и гений може да допусне грешка българите бият по всички правила сърбите Още преди 50 години Ламартин и генрал Липранди са казали, че във военно отношение Българите нямат равни на Балканите И те го доказват!
Нащето е подвиг! Близо триста километра са изминати за три дни и повечето от тях-пеша И много доброволци е имало1 Наши, Български турци-СЪЩО Баща ми се просълзяваше ,като препредаваше думите на дядо си, че те живеят в България и са длъжни да я защитят, затова са дошли!

Лека нощ!
цитирай
39. leonleonovpom2 - Здравей, Снежа!
01.03.2018 23:03
dolsineq написа:
Чудесно, критикуваме имперските интереси на Русия, негодуваме от колониалната политика на Англия, а забравихме, че когато Ботев влиза с четата си в селата, българите страхливо са се изпокрили зад високите си огради. Забравяме, че Левски си отиде обезверен от българското овчедушие... И вместо да сведем чело и изкажем благодарност към руския войник, защото без него България никога нямаше да получи свободата си, продължаваме да се държим като разсърдени деца, на които са отнели десерта!



Благодаря ти, много точно си ни " наредила"!
Точно в селото ,където жени са помогнали на четата , а мъжете са се изпокрили, като школници спряхме, за да пием вода И докато се лутахме къде ,дотича жена на възраст с дамаджана вода
На шега и казах ,че е като жените по времето на Ботев! Разбра, усмихна се и каза, че жените са по-свестни от мъжете в такива моменти!

Лека нощ!
цитирай
40. get - @ 37. leonleonovpom2
02.03.2018 09:24
leonleonovpom2 написа:
Засегнах се и аз от написаното за Вазов и романа му!
Но Марин отговори!

...


- Да питам ВАС ДВАМАТА СПЕЦИАЛИСТИ по българска литература:
А/ От чие произведение е тоя откъс?
…………………….
„Младият още цар Иван беше се поправил вече от своята простуда, която го бе задържала няколко дена в двореца. Днес се усещаше бодър и добре. (…)
— Ваше величество, охридския управител пита ще ли благоволите да го приемете? Също и другите.
— Ах, добре, нека влезе в приемний салон. Поради болестта си аз ги заставих да чакат няколко дена…
(…)
Зад него, сериозен, гледаше из голямата си златна рамка внушителния образ на цар Фердинанда I. По стените на кабинета, облечени с великолепни цветни пиротски килими, висяха други големи портрети, тоже в златни кръжила на членове от фамилията, работа на знаменити български живописци.
Между образите особено жив стоеше образа на баща му, Бориса I, със своето изразително, но благо, белобрадо лице, озарено от умни сини очи. Царят остави депешата и се приближи до апарата на стената (фоноскопа), натисна нещо и той издрънка. След една минута апарата сам издрънка. Царят тогава си приближи устата до тръбата, а с очите, като гледаше в едно стъкло над нея, извика:
— А, Константине, добър ден!
От апарата излезе ясен глас:
— Добър ден, тате. Не те питам поправи ли се; виждам по лицето ти, че си бодър сега. Какво има да ми заповядаш?
Царят отговори:
— Добре съм. Напусни Одрин и ела тая вечер да изпратим заедно векът. Имаш на разположение цели два часа. Трябва да ми доложиш лично за въпроса… Аз мисля обаче, че мъчнотиите са изгладени…
— Да, изгладиха се щастливо. Но аз се обещах на великия княз Александра да бъда тая вечер в Цариград.
— Защо?
— Покани ме и аз обещах да присъствувам заедно с него на бдението в „Света София“ и после на гощавката в Александровския дворец на Босфора.
— Тогава дръж си думата, синко. Поздрави великия княз и великата княгиня. Изпратете двадесетия век радостно, както и ний тука ще го изпратим. Той беше щастлив век за славянството.
След малко царят приемаше в салона охридския управител и изслушваше устния му доклад по произшествията, извикани на най-южната граница на България от албанските немирници, под воеводството на безпокойния Иренк Мивош.
Дадоха се после аудиенции на английския посланик, на новоназначения от Екзархията Нишки митрополит, бивший Сливенски архиепископ, на адмирала на българската флота, която се бе прибрала в Кавала, подир маневрите си по Бяло море заедно с руската; на сръбския посланик, който наскоро се бе завърнал от Рагуза, станала зимна резиденция на негово величество сръбския крал, който предпочиташе да живее в новите си далматински владения. Последния приет беше представителя на Испанската република.
Цар Иван се завърна в кабинета поуморен от тия приеми. Той бутна електрическия звънец и влезе дворцовия маршал. (…)”
Б/ Защо не се учи в училищата или популяризира по друг начин?
В/ Кой е този велик княз Александър – чиято резиденция е в Цариград … И ДО МОМЕНТА в Цариград, мисля ВСЕ ОЩЕ управляват хора с турско-арабски имена ... съвсем не - някакви велики князе с характерното име Александър?

- Кога е писано произведението и КАКВО автора ОТРАЗЯВА В НЕГО?

- В момента КОГАТО ИЗЛИЗА романа НА ПЛАМЕННИЯ ПАНСЛАВИСТ И РУСОФИЛ(към него момент !), Вазов - "Под игото" - цялото българско правителство лазят не по колене ... а по-корем - само и само да ИЗМОЛЯТ ВИСОЧАЙШАТА МИЛОСТ от РУСКИЯ ИМПЕРАТОР! ... и искат прошки - за това, че "русофобите" са избрали Фердинад за княз - това известно ли ви е?

- А вече СЛЕД БАЛКАНСКИТЕ и особено ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА - му се отварят очите, та пише:
- На руските воини.
"О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте. дошли на полята балкански. немили, неканени гости? ..."

- Добре ЧЕ НЕ ДОЖИВЯ освобождението ни през 1944 год. пак от тези "братя" славянски!
- Какво ли щеше да пише тогаз - или щяха да го съдят за буржоазно-шовинистични уклони в творчество му - както доста негови братя по перо!?

- Иване, ЗАРАДИ РУСКИЯ ИЛИЯ ... забрави нашенския - българския!
- Това ще ти кажа ... приятелю!

цитирай
41. leonleonovpom2 - Какво търсиш още Гет, а се правиш, ...
02.03.2018 09:39
Какво търсиш още Гет, а се правиш ,че не виждаш, резултата от делото си!
Къде в текста някъде съм коментирал " Под игото", че намеси и него?
Ами намеси и княз Светослав и Иван Грозни-също!
Аз коментирам изолирано само една война От тогавашни позиции!
Нито по -предни във времето, нито след 140 години
Ами да ти кажа, с основание е натежало твърдението на гърци, сърби, черногорци, че Българите са неблагодарници и после ще се обявят срещу благодетелите си!
Аз това смятах за основна причина относно колебанията на Русия в бързото свикване на конгрес, но да ти кажа, има си основания!

Ами напиши най- накрая и ти нещо като постинг, да дойда аз, да ти коментирам, как трябва да стоят нещата
Няма да го направя ,разбира се, има достатъчно свине в блога, които това могат!

Хубав ден!
цитирай
42. dolsineq - Малко допълнение за участието на Румъния:
02.03.2018 12:35
"...Предварително е определено кой , какво ще получи-Русия-Молдова, Румъния-Северна Добруджа за компенсация, Сърбия - Ниш, заради неуспешната война с Турция!
Австро-унгария-Босна и Херцеговина, заради подкрепата и непротивопоставянето на Русия!..."


Румъния се включва в Освободителната война с 35 000 войника, предвождани от ген. Черкас преди всичко, за да получи първо своята независимост и после Северна Добруджа като бонус. Изводите за вас оставям!

Относно първия си коментар, Леон, не искам никого да обиждам, а мъжете най-малко. Познаваме добре историята си и с гордост можем да заявим, че бълг. войник битка не е губил, просто винаги пренебрегваме един доста хитър ход на турското управление относно бълг. земи и българите. Това, което беше отбелязал и Достоевски: "изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…” Защо му е на българина тогава тая свобода, та той си има всичко и може ли тези хора насила да ги накараш да тръгнат срещу поробителя си? Тъжно, но факт!
цитирай
43. leonleonovpom2 - Здравей, Снежа!
02.03.2018 13:17
dolsineq написа:
"...Предварително е определено кой , какво ще получи-Русия-Молдова, Румъния-Северна Добруджа за компенсация, Сърбия - Ниш, заради неуспешната война с Турция!
Австро-унгария-Босна и Херцеговина, заради подкрепата и непротивопоставянето на Русия!..."


Румъния се включва в Освободителната война с 35 000 войника, предвождани от ген. Черкас преди всичко, за да получи първо своята независимост и после Северна Добруджа като бонус. Изводите за вас оставям!

Относно първия си коментар, Леон, не искам никого да обиждам, а мъжете най-малко. Познаваме добре историята си и с гордост можем да заявим, че бълг. войник битка не е губил, просто винаги пренебрегваме един доста хитър ход на турското управление относно бълг. земи и българите. Това, което беше отбелязал и Достоевски: "изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…” Защо му е на българина тогава тая свобода, та той си има всичко и може ли тези хора насила да ги накараш да тръгнат срещу поробителя си? Тъжно, но факт!


Българите са работливи!
И това е използвано от Османската империя!
Ламартин пише, че Българските села и градове си личат от далече! китни и красиви, прекрасно уредени Пише той и генерал Липранди, ченямат равни като войници Че гледат намръщено и османлиите, презират ги и въпрос на време е да получат независимост!
Този навъсен поглед, направил впечатление и на руснаците ,може би е свързан със затаяван въпрос-Какво ще ни искат?

Имаме си го и днес!
Когато някой ни направи неочакван подарък, винаги възниква въпросът-А какво ще ни иска в замяна? Дали няма да е нещо ,много по-голямо?

Да Румъния получава независимост тогава, ние 34 години по- късно манифестът за присъединяване на Северна Добруджа е на Български, с извинения, че така са решили други, не румънците ! Дадена е за 100 години, но по всичко личи, че е и за напрад!

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9138620
Постинги: 1349
Коментари: 29647
Гласове: 102599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031