Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2018 08:02 - Правилата на играта/ политическа сатира
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 4371 Коментари: 17 Гласове:
31

Последна промяна: 16.09.2018 08:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Знае се, че римляните, възмутени от царете си, ликвидират тази институция и преминават към републиканско управление!
Всъщност игра на думи-царство на народа означава републиката, както и демокрацията-власт на народа!? Само ,че като Диоген, със свещ да я търсиш
Властта на народа!

При републиката обаче бързо се заформили две прослойки или класи, както е модерно да се наричат! Политически класи!
На патрициите и  на плебса!...

Имаше един популярен виц от серията Чапаев и Петка. Омръзнало му на Петка,  да го нарочват за прост и неук!  И решил да стане висшист?  Посъветвал се с Петка, какво да учи?  Чапаев мъдро отсекъл, че за него най-подходящо е , да учи история на Рим?!
И Петка започнал, но нищо не разбирал-демокрации, плутокрации, матрони, патриции, фраш с подобни думи?
Обвинил Чапаев, че го подвел, накарал го да учи най- трудното!
Но Чапаев бързо разшифровал всички трудни думи-например ,че матроните са богати и леки жени!  Затруднил се единствено при патрициите/ бащите на отечеството/!
Мислил ,мислил и накрая отсекъл, че никакви патриции няма! Просто е печатна грешка.  Като съди от поведението им, те няма как да са някакви други, освен заслужили ПАРТИЙЦИ!
Дали е сгрешил Чапаев?

И един истински случай
Легионер от плебса се връща след дълга служба.... Но, изненада!
Заварва само голи стени от жилището, няма ги и мебелите Всичко ограбено!
Но в замяна цъфват мутрите / и тогава са действали ефективно -думата я има в италианския, в този и вид/ и си искат парите от кредита!
За сведение, парите вече са в обръщение, а банковата система също е дело на Рим!
Първият път го предупреждават, вторият го набиват и казват ,че третият път ще е много по-различно.....!
Стои той натъжен на форума в Рим. Постепенно около него се събират хора.  Питат го, той заслужилият, награждаваният войник, защо е натъжен и просълзен?
И той си разказва всичко!
Постепенно огромната тълпа, вече събрана около него е обвзета от страшен гняв!
Решават, че щом патрициите ще ги мамят и измъчват ,нямат повече работа с тях!
Напускат Рим!
И го правят!

Патрициите си подсвиркват!  Какво ще прави нещастният плебс без тях?
Да, ама не след дълго разбират ,че и те не могат без него ! На чий гръб ще печелят, на кого ще дават кредити, кой ще им върши физическата работа?......
Предложили договаряне!
Плебсът приел!
В процеса на договаряне две неща взели връх!
При договор за работа между двама или повече човека, никой няма право да мами/ разбирай-да лъже/ другия, както и да го измъчва-физически или финансово!

Интересно, това е договорено преди 2500 години!
А ние се мъчим да го открием-законотворците ни!Искаме да открием топлата вода?
Ами да не се мъчат-да вземат Римското законодателство!
Направо!Гласувай:
31


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. radostinalassa - Рим е създаден от много различни хора
16.09.2018 08:38
Нещо като Америка, където се стичали всякакви хора - престъпници, златотърсачи, буйни хора. По - добре да вземем законодателството на пнякоя африканска държава. Но пак ще дойдат янките да ни лекуват, ваксинират и хранят с ГМО.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Радостина!
16.09.2018 09:03
Криво да седим, право да съдим!
Независимо какви са, да дошли са от Фригия, взели са за жени сабинянките, завладели са латините и етруските-в столицата им Вий са открити обаче теракотни плочси с Еней, изнасящ баща си Анхиз от Горящата Троя, добре са решили законово въпроса
Никой не иска да го лъжат и бият за това, нали?
Нас ни лъжат с някакви проценти Те са еднакви, но резултатът дали е еднакъв? При заплата от 500 лева или от 13 хиляди или сто хиляди лева? Далаверинте-отделно
И непрекъснати заплахи, че има и по-лошо!
Какво ще ни помогнат африканците или азиатците?
Ние ,не знам какви ханове сме имали за владетели, но Лондон има за кмет хан, името му беше от рода на Чингиз хан! Да не спекулирам с името, не си го спомням, но е ХАН човекът!
Те са тук, Радостина, няма защо да ги търсим И налагат законите си!
Към жените и другите!
А, за жените!
Една колежка се ожени за алжирец Голяма любов! Беше и хубава, не някоя закъсала Отиде в Алжир загубиха и се следите Върна се след година, ни жива ни умряла
Оказало се ,че първата вечер трябвало да преспи с бащата, после и с братята Избягала, през пустинята С безброй перипетии отишла в посолството ни Обаче имала заповед за арест, нарушила алжирските закони Близо година прекара там, не може да го напусне, докато дипломатически се реши въпросът и
Друга, женена пък за иракчанин, била бита от него, че говори с мъже на работата Ходил при шефката и, да забрани на мъже да ходят в лабораторията/ по работа/
Но си намерил майстора в една двуметрова ,бивша баскетболистка Хванало го, вдигнала го и му казала, че ако още веднъж се рояви и тормози жена си, ще го хвърли през прозореща!
такова законодателство да вземем!

Хубав ден!
цитирай
3. radostinalassa - Аз съм чела друго
16.09.2018 09:16
Риом е създаден между етруските на север, и гърците на юг, заради търговските връзки от избягали роби, престъпници от Африка. Това са негри и араби. По - белите по картинките са арабите. Те са с еднаква генетика с евреите.Такова общество може да е само търгашеско, да завладява земи и богатства, да има роби. Славяните не са имали роби.Те са откраднали историята на българите, нищо повече.
цитирай
4. nedovolen - "Малък откъс от "Трудно ...
16.09.2018 09:38
"Малък откъс от "Трудно е да бъдеш бог" на братя Стругацки:.... Отец Кин стисна ръце и се наведе напред :" Позволете да ви обясня, благородни дон; същността е в основните принципи на новата държава . Принципите са прости и са само три: сляпа вяра в непогрешимостта на законите, безпрекословно подчинение на същите, а също така усърдно наблюдение от всеки над всички" "Хм" каза Румата; "И защо?" ; "Как защо ?" ;" Все пак си глупав!" каза Румата ..... Бъдете верни на дълга си, пред злите сили не скланяйте глава, на Нулата истината вечна ще сочи верния ви път . Словата ми с тази истина пропити са и чуйте ги : Просветленият Дух тревите на злото ще попари, ще пръсне посивелите облаци , закрили истинската Светлина ! И едно откровение - когато над обичта, другарството, състраданието и мъдростта се постави каквато и да била логическа фигура ( религия, политика, икономика и т.н.) - със сигурност имаме основата за масови психози !"
Мото на бившия блогър Андромеда Нео Нула.
И още от него: "Не забравяйте , че тази планета не е модел за рационална мисъл и онова, което се счита за здрав разум тук, кара останалата част от вселената да настръхва от ужас".

Какво повече. За непросветени може, но нали не сме от тях!
:)))
цитирай
5. kvg55 - leonleonovpom2,
16.09.2018 10:47
Е, нищо ново под слънцето.
цитирай
6. bojo12345 - след като разграбиха и разградиха нашия двор, изглежда остава и ние да постъпим като
16.09.2018 10:53
спортистката. Днес е хубав ден за българската идея! В 12 часа ще се разбере.
цитирай
7. radostinalassa - bojo12345
16.09.2018 13:25
Сигурна съм, че от един протест няма да стане. Затова тези протести ще бъдат много повече.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Радостина~!
16.09.2018 13:54
radostinalassa написа:
Риом е създаден между етруските на север, и гърците на юг, заради търговските връзки от избягали роби, престъпници от Африка. Това са негри и араби. По - белите по картинките са арабите. Те са с еднаква генетика с евреите.Такова общество може да е само търгашеско, да завладява земи и богатства, да има роби. Славяните не са имали роби.Те са откраднали историята на българите, нищо повече.


Славяни не е етносно име
Пишат се словени и името е на база писаното слово
Това за откраднатата история на Българите от преимунуваните на славяни словени е вярно
За Рим имам особено ,по-различно мнение
В годините от съдаването му до създаването на империята е било невъзможно да проникнеш в свободното общество, ако не си римлянин виж, като роб-да!
Само жители на Рим са служели в армията -като спартанската!
Може да са откраднали жените на сабиняните, жените не са считани за хора Хора са само свободните мъже в империята Само на тях Каракала дава римско гражданство през 212 г сл Хр.
Рим е бил непобедим, като Спарта, когато само римляни са били в армията
По време на империята масово се засилва процесът за освобождаване на роби Тогава се получава и това явлние-араби, негри и всякаква сволоч да нахълта като свободни граждани на вечния град
В началото е било ккато в прайд-външен не може да проникне в него
Това нашествие разводнило и сложило началото на края на Рим
Иначе етруските са също от фригийски произход, затова е било възможно сливането За сабинянките казах
Но дори в началните години на империята не са дали гражданство на Спартак и не са го направили генерал в армията си, нещо ,което след 300 години е щяло да стане със сигурност
Накратко-Етническата чистота в Рим е нарушена по време на империята и особено много след Каракала212сл Хр. Замисълът е като на ЕС, но резултатът е печален за Рим

Хубав ден!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Така е, приятелю!
16.09.2018 14:03
nedovolen написа:
"Малък откъс от "Трудно е да бъдеш бог" на братя Стругацки:.... Отец Кин стисна ръце и се наведе напред :" Позволете да ви обясня, благородни дон; същността е в основните принципи на новата държава . Принципите са прости и са само три: сляпа вяра в непогрешимостта на законите, безпрекословно подчинение на същите, а също така усърдно наблюдение от всеки над всички" "Хм" каза Румата; "И защо?" ; "Как защо ?" ;" Все пак си глупав!" каза Румата ..... Бъдете верни на дълга си, пред злите сили не скланяйте глава, на Нулата истината вечна ще сочи верния ви път . Словата ми с тази истина пропити са и чуйте ги : Просветленият Дух тревите на злото ще попари, ще пръсне посивелите облаци , закрили истинската Светлина ! И едно откровение - когато над обичта, другарството, състраданието и мъдростта се постави каквато и да била логическа фигура ( религия, политика, икономика и т.н.) - със сигурност имаме основата за масови психози !"
Мото на бившия блогър Андромеда Нео Нула.
И още от него: "Не забравяйте , че тази планета не е модел за рационална мисъл и онова, което се счита за здрав разум тук, кара останалата част от вселената да настръхва от ужас".

Какво повече. За непросветени може, но нали не сме от тях!
:)))


Всяко разумно същество извън планетата ни би настръхнало от ужас, особено от ставащото у нас!
дори и животните иматчувство за разум
Наскоро гледах един филм Две антилопи гну-мъжкари се биеха ожесточено Зърна ги една лъвица и моментално хукна към тях Около нея имаше и други, малки антилопи, но тя ги подмина Целта й бяха биещите се В последния момент те я забелязяха и хукнаха в противни посоки В същия момент тя загуби интерес към тях Даде кръгом и спокойно, без да обръща внимание на другите антилопи, се върна Явно целта и е била да спре боят помежду им!

Хубав ден, Николай!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!
16.09.2018 14:06
kvg55 написа:
Е, нищо ново под слънцето.


Да, така е! Всяко ново нещо сега е добре забравено старо!

Хубав ден!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Божидаре!-към коментар 6
16.09.2018 14:10
Така е! Един приятел казваше, че говедото разбира само от бой, не от благи приказки
У нас се слага знак на равенство между посредственост и професионализъм!? Бърка се професионален посредственик с професионалист
Такива само с ригници се отправят където им е мястото

Хубав ден!
цитирай
12. zaw12929 - Ние република ли сме, щом има твърдение, че сме
16.09.2018 18:18
царство на народа означава републиката, както и демокрацията-власт на народа!? Само ,че като Диоген, със свещ да я търсиш- Властта на народа

А диктатурата е демократура- МОДЕРНА РЕПУБЛИКА САМО ТУК Я ИМА!!
цитирай
13. dinkov - Динков
17.09.2018 23:12
leonleonovpom2 - съвременната континентална правна система е осъвременено Римско право. Това, че закони се създават за да може шайка разбойници да владеят средствата за производство, а от там и да ръководят стопанския живот в страната е съвсем друга "бира". Примерно "Закон за масовата приватизация", за "РМД - тата" и т.н. В нашата мила родна страна стана това което беше замислено още през 1989 г. Висшата партийна номенклатура обсеби по напълно законов начин огромната държавна (общонародна ) собственост. Разбира се законите си ги гласуваха те, но ние ги пратихме чрез нашия избор в Народното събрание за да ги създадат по този начин. Е сега на кого се сърдим ??? А най-жалкото е, че тези който неистово гласуваха за тях, сега са едни от най-бедните прослойки. Гласуваха за да може шайка разбойници да станат "олигарси", а те да си броят стотинките. Но какво да се прави "такъв е животът". Е разбира се най-напред си създадоха съдебна система която да работи за тях, а си и назначиха магистрати които да обслужват тях.
Накрая знаеш ли какви три качества трябва да има някой за да стане съдия в англосаксонската система. Първото е да бъде честен. Второто е да бъде честен. Третото е да бъде честен. А ако разбира малко и от право...
Поздрав
Ицко
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здраней, Ицко!
17.09.2018 23:49
dinkov написа:
leonleonovpom2 - съвременната континентална правна система е осъвременено Римско право. Това, че закони се създават за да може шайка разбойници да владеят средствата за производство, а от там и да ръководят стопанския живот в страната е съвсем друга "бира". Примерно "Закон за масовата приватизация", за "РМД - тата" и т.н. В нашата мила родна страна стана това което беше замислено още през 1989 г. Висшата партийна номенклатура обсеби по напълно законов начин огромната държавна (общонародна ) собственост. Разбира се законите си ги гласуваха те, но ние ги пратихме чрез нашия избор в Народното събрание за да ги създадат по този начин. Е сега на кого се сърдим ??? А най-жалкото е, че тези който неистово гласуваха за тях, сега са едни от най-бедните прослойки. Гласуваха за да може шайка разбойници да станат "олигарси", а те да си броят стотинките. Но какво да се прави "такъв е животът". Е разбира се най-напред си създадоха съдебна система която да работи за тях, а си и назначиха магистрати които да обслужват тях.
Накрая знаеш ли какви три качества трябва да има някой за да стане съдия в англосаксонската система. Първото е да бъде честен. Второто е да бъде честен. Третото е да бъде честен. А ако разбира малко и от право...
Поздрав
Ицко


За съжаление, така стоят нещата у нас
Преди години един възрастен човек даде определение за социализма:
Експлоатация на народа в името на народа?!
То е валидно и сега ,подменено с демокрация!
Честен съдия при нас? Ами те по нечестен начин стават съдии И като се пенсионираг, взимат по 100 хиляди ,минимум , на куп за мръсната работа ,която са вършили
Да ти кажа ,не съм съвсем сигурен ,че аз избирам някой в парламента
парадоксът е, че дори и да не гласувам, имам участие в избора Гласът ми се разпределя пропорционално сред влезлите Ако скъсам или унищожа бюлетината, тя няма да се брои-напразен труд И отново гласът ми увеличава процентът на печелившите
И накрая, дори и да гласувам, аз дирекктно никой не избирам Аз избрам листа А главните герои са начело в нея!
Впрочем, те са избрани още преди избора Той самият е формален, да се покаже, че все пак го има!
Тази пасмина така е подредила изборните карти, че те винаги да са печеливши за нея!
Общонародната собственост?Активи за няколко стотин милиарда валутни лева
Което ще рече ,че за всеки възрастен човек се полагаха минимум по двеста хиляди Аз получих реално малко над 500 лева Това ми беше делът от общонародната собственост-25 акции
Правил съм сметка-до 2000 година, когато станахме частно предприятие Че заплатата ми е била винаги 10 пъти и то минимум по малка, според това ,което давам
Грабеж отвсякъде!

Лека нощ, Ицко!
цитирай
15. shtaparov - "Законотворците" у нас ...
21.09.2018 03:01
"Законотворците" у нас минават между капките,понеже са свикнали да живеят между милионен народ а не между няколкото хиляди граждани на тогавашния Рим,извън който имало само вражи територии. Те знаят че големия народ и да иска,не може да се вдигне така единно като онази шепа граждани- затова правят не каквото е нужно на народа,а каквото те са си наумили.
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
21.09.2018 08:16
shtaparov написа:
"Законотворците" у нас минават между капките,понеже са свикнали да живеят между милионен народ а не между няколкото хиляди граждани на тогавашния Рим,извън който имало само вражи територии. Те знаят че големия народ и да иска,не може да се вдигне така единно като онази шепа граждани- затова правят не каквото е нужно на народа,а каквото те са си наумили.


Вярно е!
Към това се добавя и страхът, насаждан от медиите
Че може да стане и по лошо, без тях, които властват При това със ситурност
Той, страхът е политика Убийства, ограбвания, природни бедствия, катастрофи, повишение на цени, една блага вест няма... На човек му се ще и да го излъжат дори, като дете, но да чуе нешо свястно, хубаво!
Мутри ,курви дават тон, фалшив естествено Какво трябва да се направи!

Хубав ден!
цитирай
17. shtaparov - "Законотворците" у нас ...
25.09.2018 10:58
leonleonovpom2 написа:
shtaparov написа:
"Законотворците" у нас минават между капките,понеже са свикнали да живеят между милионен народ а не между няколкото хиляди граждани на тогавашния Рим,извън който имало само вражи територии. Те знаят че големия народ и да иска,не може да се вдигне така единно като онази шепа граждани- затова правят не каквото е нужно на народа,а каквото те са си наумили.


Вярно е!
Към това се добавя и страхът, насаждан от медиите
Че може да стане и по лошо, без тях, които властват При това със ситурност
Той, страхът е политика Убийства, ограбвания, природни бедствия, катастрофи, повишение на цени, една блага вест няма... На човек му се ще и да го излъжат дори, като дете, но да чуе нешо свястно, хубаво!
Мутри ,курви дават тон, фалшив естествено Какво трябва да се направи!

Хубав ден!

Прав си- нашите Българи в Ниш празнували тържествено деня на Съединението,а ибрикчийските медии една дума не са обелили за това- ако искаш да го видиш,сложих го в Блогрола отдясно на блога ми.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9764505
Постинги: 1398
Коментари: 30087
Гласове: 105303
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031