Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2019 15:29 - Каракала, Гета и ...гетите
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 4348 Коментари: 6 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В студията за анхалските монети бях отделил специално внимание за монетосеченето на двамата братя-съимператори, Каракала и Гета!
Защото монетосеченето на Анхиало, след смъртта на Каракала,  спира за един период от 18 години-от 217 г. сл. Хр. до 235г.! Когато император Максимин Трак възобноновява лиценза-разрешителното за монетосечене на града!

Известно е ,че Каракала изпитва невероятна омраза към брат си !? Че дори, според очевидци го убива собственоръчно!  Гета издъхва в ръцете на майка си! Злобата на Каракала е толкова голяма, че заповядва да бъде унищожено  всичко, свързано с родния му брат!  Заличен е дори портретът му от семейната камея?......
Гета , с майка си-Юлия Домна, правят визита в Анхиало, тогава главно пристанище на Рим на Черно море . Посрещнати са възторжено от местните граждани!
Това не е останало незабелязано от ревниво следящия Гета Каракала!

Затова имах сериозни съмнения,че монетосеченето на Анхиало не е преустановено след смъртта на Каракала-няма сериозна причина за това, а веднага след смъртта на Гета- през 212г. Или периодът на прекъсване става с пет години по- дълъг!
Анхиалци заслужават наказание за топлия  прием, който са оказали  на Гета !Какво по-голямо да бъде то,  от това ,да им се отнеме  лиценза/ разрешителното/, да секат собствени монети!?  И да ползват за търговски цели монетите на съседните градове!....

Но как да се докаже това?
Няма данни,  както за причините за прекъсването на монетосеченето, така  и за това, кога то  точно е станало!
Прибягнах до услугите на елементарната математика Ето как тя понякога може да бъде в помощ на историците, когато изворите мълчат или са пресъхнали!.....

В него момент имаше три актуални каталога, в които фигурираха монетите на Анхиало-на известните Европейски учени-нумизмати Щрак и Мушмов-от1912 г. и на моя добър познат-Иван Върбанов от 2002 г.  След обработка на данните-брой на монетите,  отсечени при двамата императори в трите каталога , стигнах до извода,че няма грешка, монетосеченето на Анхиало е наистина преустановено незабавно, след смъртта на Гета!
Никакъв компромис не търпи или отлагане ! Наказнието е консумирано веднага!
Династията на Северите не приключва със смъртта на Каракала!
За кратко управлява мавърът Макрин, но той не смее да предприеме нищо срещу решенията на Каракала, страхувайки се,  да не бъде обвинен за убийството му! Елагабал и Александър Север уважават родственика си и също не предпремат нищо за анулиране на санкцията! Трябва на трона да се възкачи Максимин Трак, за да бъде подновен лицензът  на Анхиало

Но по това време на днешните  Български земи живее едно племе, може би най-голямото тракийско -гети Че е тракийско, няма съмнение-част от него се прехвърля отвъд Дунава, още в началото на римското нашествие и си сменя името-даки! Нищо ново-Херодот споменава, че това е обичайна  практика за тракийските племена - да си сменят имената!
Но да носиш такова име при управлението на Каракала , а и при следващите императори, които уважават Каракала, заради обичта ,която изпитват войниците към него,  е ,меко казано опасно!  Каракала не иска и да чуе името Гета, смърт грози този, който го направи! Как да му докладваш нещо, свързано с едно многолюдно племе? Една малка промяна в него е достатъчна !
Появяват се готите?  Точно в района , където са живели гетите-Днешна Североизточна България! Там те, в средата на същия век разбиват елитната римска армия, предвождана от двама императори-Траян Деций и синът му Херений Етруск! При Абритус-днешен Разград
Има  и още една индикация ,че те са местни и отлично познават терена! Натикват Деций в блатата, където го довършват!
Няма индикации в Североизточна България да са живели германци в период от около 200 години
В замяна на това ,в Испания има индикации да е имало германци, но има и топоними, които Екатерина Велика налрича"славянски",  но всъщност си са Бълтарски-като ПИРИНеи -на испански, Ебро/ хЕБРОс-Марица/ или музикалния инструмент-гаИта... Досуш нашенскагайда! .Няма славянско нашествие  в Испания!?тозивъпрос си задава и Екатерина Велика! Откъде идват тези имена!?

Така ,че Каракала по всяка вероятност се е явил кръстник на един стар народ-гетите!
Това е подкрепено и от един авторитетен историк от период не много отдалечен от споменатия-готът Йордан или Йорданес-Че готите сега, преди са се наричали гети!



Гласувай:
30


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. merlin68 - Несъмнено, ако на монетите е бил ...
05.02.2019 17:21
Несъмнено, ако на монетите е бил изобразен Гета, то сеченето им е спряно веднага след като брат му го убива. И кой, ако не тракиецът Максимин ще върне правото да секат монети на своя си народ.
Мисля, че проф. Г. Сотиров, пръв изразява хипотезата, че заради забраната на Каракала да се споменава името Гета, летописците превръщат гетите в готи.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
05.02.2019 19:28
merlin68 написа:
Несъмнено, ако на монетите е бил изобразен Гета, то сеченето им е спряно веднага след като брат му го убива. И кой, ако не тракиецът Максимин ще върне правото да секат монети на своя си народ.
Мисля, че проф. Г. Сотиров, пръв изразява хипотезата, че заради забраната на Каракала да се споменава името Гета, летописците превръщат гетите в готи.


Безспорно!
Но Каракала отива и по-далече Спира сеченето на монети изобщо-и на неговите- също!
Наказание за анхиалци за любезността им към брат му
Това бе установено по заобиколен начи, по бройката на отсечените монети при различните автори! Съотношението беше приблизително еднакво, но при Каракала се губеха пет години Тези на управлението му , след смъртта на Гета! Доказателство, че той е спрял монетосеменето!

Много неща доказват правдоподобността на хипотезата Не съм чел Сотиров, самостоятелно съм стигнал до изводите му!
Никой не би посмял да спомене за гети пред Каракапа! Под това име живеят готите на местата където со били гетите, прекрасно познават местния терен, за да вкарат римляните в блатата, няма остатъчни следи от немско присъствие там И накрая готът Йордан , историк, твърди, че готите са се казвали гети преди Е, след време са станали част от немската нация! Както 100 племена, вероятно и Българи, богомилите катари, са станали част от Френската......
Да, Максимин Трак връща правото на Анхиало да сече чонети Анхиало е вторият по- големина град на провинция Тракия, главно нейно пристанище е! Той, Максимин, е от същия етнос, не може да подмине неправдата!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
3. shtaparov - Аз съм на същото мнение и мисля, че ...
07.02.2019 21:06
Аз съм на същото мнение и мисля,че Гетите са сменили своето име на Готи между 213-217 г. понеже замряла цялата им търговия с Римската империя,а това не можели да си го позволят.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
08.02.2019 14:02
shtaparov написа:
Аз съм на същото мнение и мисля,че Гетите са сменили своето име на Готи между 213-217 г. понеже замряла цялата им търговия с Римската империя,а това не можели да си го позволят.


Това е наистина една много сериозна причина за модификацията на името, която е и последвала! А езикът-има механизми ,той да се промени,да стане немски!
Както Франсоа Първи със закон налага френския във Франция!
Спорили сме, че и Борис по същия начин налага ...славянския
Приликата е само в държавната намеса за налагане на езика!
Но никой уважаваш се владетел, ползващ се с авторитет, няма да наложи език на подчинен нароз
така и Франсоа Първи, налага езикът ,който говори неговата династия Така и в колониите- налага се езикът на владеещите ги ! А не на подчинените!
Изводът-Борис Първи е наложил езикът на неговата династия-Българския! Не хипотетичен славянски!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9138188
Постинги: 1348
Коментари: 29647
Гласове: 102598
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031