Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2019 13:32 - Само при социализма ли обществото ни е със сбъркани ценности
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2447 Коментари: 37 Гласове:
35


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Да, мнозина сочат  СОЦИАЛИЗМА  като главен виновник за сбърканите ценности и като причина за тридесетгодишния вече преход към общество с нормални ценности!?  Второто е несериозно Германия и Русия, изравнени със Земята  за пет десет години се възстановяват, що за безкраен преход, при отстранен виновник?!

Да ,социализмът има грешки-разбърка пластовете, смеси задължения на граждани и селяни, ниско интелигентни постави да ръководят високоинтелигентни и ред други неразбории.... Няма как ниско образованият да оцени високо работата на този с ценз! Тъй като не я разбира, на него му е удобно,  да се присмива на този труд  и да се подиграва с него!И го прави!
Тотално смесване!
Лениновия принцип, всеки да"опита" работата на другия?  Тъкачката да стане министър, а министърката- тъкачка Само ,че това обещание веднага е било забравено.....
Всеки ,така се е  евкопчил в министърската длъжност-комисарската, че през ум не му е и минавало ,доброволно да я отстъпи!?
Липсата на йерархия ,на точно определено място в обществото - според ценз и възможности ,са причина за сбърканите ценностти при социализма
Иначе ,правилно бяха отчетени физическите необходимости- всеки има нужда и право на въздух, вода и храна!...

Дали само при социализма са сбъркани ценностите?

Да надзърнем в ПЪРВОТО НИ ЦАРСТВО! Общо взето, славен период е !
България е сред трите най-велики държави в Европа! За да е така ,нещата явно са урегулирани, всеки знае мястото си! Но има един междуособен период, завършващ при каназ Телериг! Разбрал ,че нещата в държавата не вървят,защото в двореца има предатели ! За пари продават държавата И надхитрил ромейския император, да му даде списъка на доносниците!  И те моментално били лишени от живот!  Нагледно показал ,как се наказва нерегламентирана работа, свързана със сбъркани ценности!
Но и владетелите ни плащат тежък данък!
Дори Симеон Велики, с желанието си да стане ромейски император, както и Крум Страшни преди него Двамата умират по един и същи странен  начин?!
Крайният резултат от това домогване е ликвидирането на държавата ни ! Дори Пресиян, който е само престонаследник, на два пъти е бил на крачка само,  да стане ромейски император!? Грешката- вместо да се изразходват огромни ресурси за войни с ИРИ, която е най-могъщата империя, те би могло да се насочат към икономиката и България по естествен начин да подчини ИРИ!
Но това е хипотетично

ВТОРОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО- Калоян правилно преценя, че короната на ИРИ не му трябва! Той отказва предложението на високопоставено ромейска делегация , да стане император на ИРИ ! Дори и с уверенията, че няма да има ромейски номера- ще му се подчинят безропотно! Вместо това, заема се с обединението на всички Български земи и го постига! Слага началото на най-славния период в историята ни И  отново го постига!
Но няколко десетилетия след него почва разрухата! Отново с разбъркване на пластовете!  И с предателства, както при Телериг! Когато феодалът е по- голям господар от царя, резултатът е -отново лишаване от държавност

ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА -  Почва устремно, както и предходните две! Съединение, погром на бившия суверен, всеобщ устрем!  И почват игрите с русофили и с русофоби Сметката от тях плаща отново държавността!  Но за разлика от предходните две държави,когато сме сами господари на себе си, сега имаме господари ,но външни!
Нашите са само техни слуги и изпълнители И това е  без промяна от 1878 г. до ден днешен! Има надпревара, кой ще е по- добър слуга На външния господар!? За сметка на България, естествено

СЕГА -  отново липса на йерархия Отново по-нискоинтелигентният е по - знаещ и можещ от този с ценз?!  Защото той не е така нахален и агресивен като него....
Иначе, смешно звучи идеята ,че социализмът  е виновен за неразбориите Да ,социализмът обърка ценностната система!  Но да се твърди че социализмът е виновен настоящем,това означава ,че твърдящите го са също с объркана ценностна система! Особено сред властимащите!

ИЗВОДЪТ?
Разбъркването на пластовете илипсата на йерархия най- вече, например феодалът да не се подчинява на царя, е причина за всички неразбории, резултат от сбъркана ценностна система!
Както в пчелния кошер, всеки трябва да си знае мястото и съвестно да си върши работата!Гласувай:
35


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Ева с дяволските шестици!Ти си ...
24.04.2019 15:06
Ева с дяволските шестици!
Ти си толкова ясновидка, колкото и Розиела! Да не си неин ник? Или тя- твой? Всеки ясновидец може да сбърка ,но трябва и да познава -понякога!
Не, няма да пусна коментара ти, не намирам за нужно, както ти се иска, да го опровергавам Но няма и да го изтрия Прави го , каквото щеш!
Защо смяташ ,че в нещата, които са присъщи на тебе и аз трябва да им правя компания?
цитирай
2. kvg55 - leonleonovpom2,
24.04.2019 16:09
"ИЗВОДЪТ?
Разбъркването на пластовете и липсата на йерархия най-вече, например феодалът да не се подчинява на царя, е причина за всички неразбории, резултат от сбъркана ценностна система!
Както в пчелния кошер, всеки трябва да си знае мястото и съвестно да си върши работата!"
е превъплътен в практиката при феодализма - кастово разделение на обществото и никой не може да премине от едната каста в другата. Закрепостяване. При социализма бедното селянче можеше да стане лекар, учител - имам примери от моето село - което при капитализма не е могло да се случи, защото не са имали пари да го издържат.
цитирай
3. tikoev - Римляните са били хитри хора. Съ...
24.04.2019 17:29
Римляните са били хитри хора. Събирали са данъци от племената в провинцията за да им пазят границите. В същото време са давали пари на провинциалната аристокрация за да контролира изпълнението на задачите. В резултат на което Велика България се разделя на три Българии. И след "смъртта" на Източната Римска империя идва краят и на Велика България. Поуката е/че не виждам някой от политиците да се поучил, че НЕ ПАРИТЕ СА ВЕЧНИ, А НАРОДА! ОНЗИ НАРОД КОЙТО ВСЕКИДНЕВНО ПРОДАВАТ/, че с тези "политици" България не умира ами просто предсмъртно агонизира...
цитирай
4. merlin68 - Коя година, май през 1947 БКП идва на ...
24.04.2019 17:47
Коя година, май през 1947 БКП идва на власт официално. През 1977г. прави 30 години преход. Много е просто да се сравни презвоенната 1939г. с 1977г. за да се види до какво са довели разместванията в пластовете - "унищожената интелигенция" и "зидарите и овчарите" заменили я. От Сивушко до комбайна и от фабриката за цигли до комбинатите за тежко машиностроене. Населението е нарастнало в този период с 2 млн. души. Не мисля, че комунизмът разбърка ценностите!
Я да видим какво се случва от 1989г. до днес - унищожаване на индустрията и намаляване на населението с 2 млн. души. А какво доведе до това - ако вярваме на управляващите, до тези показатели стигнахме след като пластовете си дойдоха на мястото и отново България е управлявана не от глупаци, а от интелигенция.
Според мен излиза, че в България овчарите и зидарите са по-интелигетни, от така наречената интелигенция, поне това показва безпристрастната статистика. А това, че на "цвета на нацията", комунизмът му е крив....
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!-КВГ55
24.04.2019 17:51
kvg55 написа:
"ИЗВОДЪТ?
Разбъркването на пластовете и липсата на йерархия най-вече, например феодалът да не се подчинява на царя, е причина за всички неразбории, резултат от сбъркана ценностна система!
Както в пчелния кошер, всеки трябва да си знае мястото и съвестно да си върши работата!"
е превъплътен в практиката при феодализма - кастово разделение на обществото и никой не може да премине от едната каста в другата. Закрепостяване. При социализма бедното селянче можеше да стане лекар, учител - имам примери от моето село - което при капитализма не е могло да се случи, защото не са имали пари да го издържат.


Истината е винаги някъде по средата!
Баба ми са били 12 деца Момчетата ,да работят лозята и нивите, момичетата да се оженят сполучливо и еднао да учи за повече нямало възможност
Баба ми е и една от сестрите, с две години разлика , са били отличнички И бащата решил- по- голямата-сестрата на баба ми да учи, баба ми, била хубавица, ще си намери подходящ мъж А пралелята беше и обратно, грозновата, това и е бил шансът в живота
Да ,недоимъкът е попречил на баба ми да вземе образование Пралеля чи станала и директорка на училище, жени висшистки са били рядкост!
Мисълта ми е, че е опасно ,когато неуки предявят претенции за места ,където се изисква ценз!
Например ,един кмет трябва да е в час с много неща Особено за град, трябва да има богата обща култура, да разбира от много неща, да е технически добре подкован!
Не може един овчар да бъде кмет!
Освен , ако не е параван на някой!?

Хубава вечер!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Тихомире!
24.04.2019 18:00
tikoev написа:
Римляните са били хитри хора. Събирали са данъци от племената в провинцията за да им пазят границите. В същото време са давали пари на провинциалната аристокрация за да контролира изпълнението на задачите. В резултат на което Велика България се разделя на три Българии. И след "смъртта" на Източната Римска империя идва краят и на Велика България. Поуката е/че не виждам някой от политиците да се поучил, че НЕ ПАРИТЕ СА ВЕЧНИ, А НАРОДА! ОНЗИ НАРОД КОЙТО ВСЕКИДНЕВНО ПРОДАВАТ/, че с тези "политици" България не умира ами просто предсмъртно агонизира..."Поуката е/че не виждам някой от политиците да се поучил, че НЕ ПАРИТЕ СА ВЕЧНИ, А НАРОДА! ОНЗИ НАРОД КОЙТО ВСЕКИДНЕВНО ПРОДАВАТ/, че с тези "политици" България не умира ами просто предсмъртно агонизира...[/quote]"

За съжаление, така е!
А римляните са привличали племена ,като са им давали почетна титла-Федуси-съюзници! Това е голям ихтибар, Да си съюзник на Рим! Първоначално и ние сме били такива, но нещата се променят с междудържавния договор! ИРИ всъщност ни плаща не да бъдем федерати, а репарации за загубени войни от нас! И когато спре да плаща, следва нова война! И нови репарации, защото войните в отношение три към едно се печелят от нас!

Хубава вечер!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
24.04.2019 18:12
merlin68 написа:
Коя година, май през 1947 БКП идва на власт официално. През 1977г. прави 30 години преход. Много е просто да се сравни презвоенната 1939г. с 1977г. за да се види до какво са довели разместванията в пластовете - "унищожената интелигенция" и "зидарите и овчарите" заменили я. От Сивушко до комбайна и от фабриката за цигли до комбинатите за тежко машиностроене. Населението е нарастнало в този период с 2 млн. души. Не мисля, че комунизмът разбърка ценностите!
Я да видим какво се случва от 1989г. до днес - унищожаване на индустрията и намаляване на населението с 2 млн. души. А какво доведе до това - ако вярваме на управляващите, до тези показатели стигнахме след като пластовете си дойдоха на мястото и отново България е управлявана не от глупаци, а от интелигенция.
Според мен излиза, че в България овчарите и зидарите са по-интелигетни, от така наречената интелигенция, поне това показва безпристрастната статистика. А това, че на "цвета на нацията", комунизмът му е крив....


Аз съм наясно, работил съм в най- голямото предприятие!
Знанията ми позволяваха да съм в контакт и с чужди специалисти Комбинатът беше с пълна преработка на нефт, не обикновена рафинерия зза горива И това правеше впечатление и на чужденците
Да ,имахме икономика, измама е ,че била примитивна Технологиите бяха на ниво, особено в тежката промишленост и в химическата, която познавам
Може би криво съм разбран или криво е написано Проблемът дойде от ликвидирането на селото Нямаше кой да работи земите Ние ходихме да прибираме реколтата Образно казано-селяните заработиха в заводи , а гражданите -на полето В казармата ,преди уволнението ни пратиха един месец, да прибираме реколтата в Червен Още първия ден ми направи впечатление, че на спирката чакаха много хора-за Русе, а ние отиваме на полето , а там няма жив човек
Не трябваше да се ликвидира селото А сега ,направо го доунищожиха!
цитирай
8. germantiger - +
24.04.2019 20:35
това бяха интересни разсъждения, този ти постинг ме изненада
цитирай
9. bojo12345 - Според мен още след Асеневци народ и държава тръгват назад.
24.04.2019 21:18
Защото до тогава владетелят /царят/ е и първожрец, и цар едновременно и управлява, съблюдавайки законите на материалното и духовното. Това, което е първоначално в държавата ни от основаването й /не от създаването на дунавската държава/и спазвано с твърдост и вяра.
Следващите царе вече гледат само личните интереси, понякога и тези на държавата, но от това на народа не му става по-леко. И понеже са нарушени законите на торе - всички усещаме какво става. Няма я орендата!
Малко телеграфно се получи, но търсещият може да намери много за забранената българска история;
Поздрави, колега leonleonovpom2!
цитирай
10. leonleonovpom2 - това бяха интересни разсъждения, ...
24.04.2019 21:39
germantiger написа:
това бяха интересни разсъждения, този ти постинг ме изненада


Е никой не е безгрешен!
Социализмът осигури безплатно образование, здравеопазване, разви икономиката, най-вече тежката промишленост Стигнахме до 26-място в света, без да сме на това място по територия и население
Но ,нанесе удар на селото Имахме селско стопанство, земи , климат! Не случайно сме определяни за рая на Земята
Производител № 1 на домати в света през 1958 г. Сега внасяме домати и през лятото Имахме и оранжерийно производство!
Да, селото не трябваше да се пипа!
Но това не е проблем, който аз мога да реша! И не е моя работа!

Хубава вечер!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Божидаре!
24.04.2019 21:51
Според мен още след Асеневци народ и държава тръгват назад.
21:18
Защото до тогава владетелят /царят/ е и първожрец, и цар едновременно и управлява, съблюдавайки законите на материалното и духовното. Това, което е първоначално в държавата ни от основаването й /не от създаването на дунавската държава/и спазвано с твърдост и вяра.
Следващите царе вече гледат само личните интереси, понякога и тези на държавата, но от това на народа не му става по-леко. И понеже са нарушени законите на торе - всички усещаме какво става. Няма я орендата!
Малко телеграфно се получи, но търсещият може да намери много за забранената българска история;
Поздрави, колега leonleonovpom2!

Така е, прав си!
Докато има силна централна власт и България е сила и фактор!
При Константин Асен нещата вече са други, така се появява и Ивайло За кратко сме фактор при Светослав Тертер!
Феодалната раздробеност убива държавността!
Иван Шишман чака Мирчо Стари, воеводата, който е главнокомандващ войската в Никопол,за да се насочат към Велико Търново Но той не идва Решавасамостоятелно ,независимо от дадената заповед!?
Това при Калоян, при славните му предшественици е абсурдно!
Затова и загива България
Ако това нашествие беше станало по времето на Калоян, щеше да ги върне обратно и да ги гони до Самарканд!
Затова дадох пример за разменените роли между феодала и царя Царят реално не разполага с армия!

Хубава вечер!
цитирай
12. batogo - !!!:))) Здравей, Иване! Приятелството изисква да си говорим истината.
25.04.2019 09:54
Още първото ти изречение за "отстранения виновник" е абсолютна не-истина. Ето защо:
1/ Защото по време на целия преход България е пълно копие на Русия, което говори за не-отстранения виновник, чието влияние и намеса у нас са очевадни, което пък доказваче основният виновник за състоянието на България не само не е отстранен, но е още по-нагъл.
2/ България е пълно копие на Русия и нейния модел на развитие, защото комунистическата партия и нейната номенклатура / репресивен апарат, тайни служби и управленски елит/, запазват всичко награбено от тях по време на режима и цялото си влияние в държавата, посредством което влияние и власт узаконяват чрез подставени лица своя грабеж и се превръщат в олигарси, както е в Русия.
С цялото ми уважение към твоя интелектуален капацитет и именно поради това ми уважение искам да ти кажа, че такова непочтено извъртане на Истината не ти подхожда. То може да се хареса на масовите ти читатели, но това не го прави по-малко не-истинно.
Хубав ден, приятелю и не забравяй, че ценностната система е най-важният фактор както за отделния човек, така и за здравето на обществото като цяло!
цитирай
13. get - До leonleonovpom2 - Със заглавието ... ?
25.04.2019 11:11
leonleonovpom2 написа:

Само при социализма ли обществото ни е със сбъркани ценности


... само загатна по същността затъвайки след това в исторически ремисценции - нямащи общо със социализма - като обществено-икономическа формация(според марксисткия Истмат) ... и/или поне, според немарксисткия(хегелов) философско-диактеликтичен конструкт ?

Това са (ми) - аргументите, като научен "опонент", без претенции за "рецензент" - по научната защита на Труд(ът) ти?
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
25.04.2019 14:18
batogo написа:
Още първото ти изречение за "отстранения виновник" е абсолютна не-истина. Ето защо:
1/ Защото по време на целия преход България е пълно копие на Русия, което говори за не-отстранения виновник, чието влияние и намеса у нас са очевадни, което пък доказваче основният виновник за състоянието на България не само не е отстранен, но е още по-нагъл.
2/ България е пълно копие на Русия и нейния модел на развитие, защото комунистическата партия и нейната номенклатура / репресивен апарат, тайни служби и управленски елит/, запазват всичко награбено от тях по време на режима и цялото си влияние в държавата, посредством което влияние и власт узаконяват чрез подставени лица своя грабеж и се превръщат в олигарси, както е в Русия.
С цялото ми уважение към твоя интелектуален капацитет и именно поради това ми уважение искам да ти кажа, че такова непочтено извъртане на Истината не ти подхожда. То може да се хареса на масовите ти читатели, но това не го прави по-малко не-истинно.
Хубав ден, приятелю и не забравяй, че ценностната система е най-важният фактор както за отделния човек, така и за здравето на обществото като цяло!


Ценя изключително мнението ти!
Не ми е ясно за какъв" отстранен виновник" говориш!? Написаното е в смисъл, че ако социализмът е виновен, 3о години са прекалено голям период ,за да продължават оправданията и миенето на ръце с него?
Нещата вече опират до кадърност и до желание, не до нещо друго
Тази промяна аз съм я изстрадал!
И за съжаление, включих се в нея, но другояче виждах нещата Тези кривини, които знаехме, да се оправят! Но не от Ментовци, Цветановци и други с "Ц" и останалите букви от азбуката
За съжаление, много троскот беше избуял при соца и той взе връх! Как си обясняваш факта, безспорен, че най отявлените врагове на Соца са измежду редиците на бившите изявени комунисти?
На такива като мен перспективата беше -война на два фронта или оттегляне! Изпълнямал съм длъжност на щабен офицер, повече от година, наясно бях ,че такава битка е глупава и безперспективна!
Това за мое оправдание!
Затова направих историческа ретроспекция И се оказа ,че Ментовците са вечни!
Има ги във всяка епоха!
Дори и при Асеневци Там са и в рода им, както и при Самуил И в резултат, вместо да си върнем миналото величие, попаднали сме под смешната власт на възможно най-ниско културни!
Така е пропаднало и славното ни Първо царство!

А сега? Ако всичко продължава така, да си затваряме очите и да пеем хорово, колко е прекрасно настоящето, накъде отиваме?
Да, прекрасно е за тези ,с безброй имоти у нас и в чужбина ,с банкови сметки в Швейцария и в офшорки Те пеят хорово ,колко е прекрасно всичко! И ние да пригласяме ли?!
Но реално, спестих този извод, накъде отиваме?
Със застаряващо население, с млади отвъд границата ,които няма да се върнат!С мизерни доходи, на ръба на оцеляването?!
Каква е перспективата на това прекрасно настояще?
Знам ,че материалът няма да се хареса и на леви и на десни Защото е от неутрална позиция Винаги съм се стремял да бъда такъв Ако заслужава- да похваля, ако не-да порицая
За съжаление, малко са нещата за хвалене...

Хубав ден, приятелю!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!Ами много неясни са ...
25.04.2019 14:46
get написа:
leonleonovpom2 написа:

Само при социализма ли обществото ни е със сбъркани ценности


... само загатна по същността затъвайки след това в исторически ремисценции - нямащи общо със социализма - като обществено-икономическа формация(според марксисткия Истмат) ... и/или поне, според немарксисткия(хегелов) философско-диактеликтичен конструкт ?

Това са (ми) - аргументите, като научен "опонент", без претенции за "рецензент" - по научната защита на Труд(ът) ти?


Знаеш ,че си измежду хората , които уважавам!
Посочил съм основната според мен грешка на социализма- че докара хората от селата в града На изявените партийци измежду тях, даде и власт Без да имат качества Нещо подобно на сегашното дередже, получиха и образование и привилегии
Това ме накара да погледна и назад в миналото Разбира се, че не е социалистическо и не се е смятало за такова! Дали при него е било различно, цвете някакво?
Тази ретроспекция ясно показа ,че не случайно двете ни предишни държави тук са загинали
Благодарение на типове, виреещи добре в тогавашните условия, както при соца и сега!
На които държавата е била заложник на джоба им!
Съгласен ли си или не?
Иначе как да разбирам нещата- недъзи има само при соца, във всички други епохи нещата са били наред ли?
Ами защо пропадат двете ни тукашни държави тогава?!

Хубав ден!
цитирай
16. get - 15. leonleonovpom2 - Здравей! Ако ще говорим за "социални категории": граждани-селяни ... ?
25.04.2019 20:46
leonleonovpom2 написа:
get написа:
leonleonovpom2 написа:

Само при социализма ли обществото ни е със сбъркани ценности


... само загатна по същността затъвайки след това в исторически ремисценции - нямащи общо със социализма - като обществено-икономическа формация(според марксисткия Истмат) ... и/или поне, според немарксисткия(хегелов) философско-диактеликтичен конструкт ?

Това са (ми) - аргументите, като научен "опонент", без претенции за "рецензент" - по научната защита на Труд(ът) ти?


Знаеш ,че си измежду хората , които уважавам!
Посочил съм основната според мен грешка на социализма- че докара хората от селата в града На изявените партийци измежду тях, даде и власт Без да имат качества Нещо подобно на сегашното дередже, получиха и образование и привилегии
Това ме накара да погледна и назад в миналото Разбира се, че не е социалистическо и не се е смятало за такова! Дали при него е било различно, цвете някакво?
Тази ретроспекция ясно показа ,че не случайно двете ни предишни държави тук са загинали
Благодарение на типове, виреещи добре в тогавашните условия, както при соца и сега!
На които държавата е била заложник на джоба им!
Съгласен ли си или не?
Иначе как да разбирам нещата- недъзи има само при соца, във всички други епохи нещата са били наред ли?
Ами защо пропадат двете ни тукашни държави тогава?!

Хубав ден!


... това по-скоро клони към социология и присъщата за това Теория за елитите?

Ако ще говорим от позиции на История(Истмат) тогава - Следва да си отговорим?
Бе ли този строй комунитарно-социален или ... политарен(?) тоест, държавен капитализъм? Като отношенията(началник - подчинен) при последния са такива - та объркващо близко са - до тези специфични за феодализма?

Хубава вечер!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Гет, още звучат в ушите ми думите на ...
25.04.2019 20:52
Гет, още звучат в ушите ми думите на баща ми- Отивай и не се връщай повече тука!
Същото каза и проф Хр Б., който гарантира за мен С допълнението , че ако ме притесняват тези ,при които отивам, по-добър съм от тях защото познава и тях и мен Ще се докажа и животът ми ще бъде в друг коловоз!
Не отидох, не можех в този момент Щеше да е предателство
Но с чисто сърце дадох съвет на сина ,като завърши, да заминава навън! Да не става курбан на негодници тук!Да се докаже ,където ще го оценят!
Не ме послуша!
Крушата не пада по далече от дървото!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Строевете Гет, са измислени от п...
25.04.2019 21:15
Строевете Гет, са измислени от политиците! И обслужващите ги!
Нима няма социализъм, дори комунизъм в първобитно- общинния строй? Капитализъм във феодалния и робовладелския преди него- нали тогава са създадени банките, развива се промишлеността!? Феодализъм в капиталистическия и в социалистическия!? Да имаше феодализъм в Соца , със закрепостяването в работа и в местожителство
А сега има феодали, държащи крепостни и играещи си с тях ,както им хрумне! Безнаказано да не плащат заплати, да си изпълняват приумици с тях!

Хубава вечер!
цитирай
19. nedovolen - Добър постинг и коментари. Според ...
26.04.2019 08:28
Добър постинг и коментари.
Според мен ценностната система е сбъркана /историците да кажат от коя епоха/, откак човека в повечето риба, която може да изяде, е започнал да я суши и да я разменя за разни неща. Строевете са нищожен показател. Щом е строй, значи си в строя - старшинките го знаят като по войнишки.
:)))
цитирай
20. leonleonovpom2 - Е, не съм си губил времето напразно!....
26.04.2019 08:50
leonleonovpom2/history/2018/04/10/rumynski-narod-i-ezik-gradishteia-muntianu.1603168
Неща ,за които последно бях писал точно преди година- за Дракола, за воеводите и че тяхното тълкуване,какво означава името, е ясно от Българския език-води военни или войници!, за столицата му Търговище, за набиването на кол ,което правил, днес говори проф. Овчаров Радвам се ,че тези неща не се подминават и премълчават!Призна ,че е Български войвода Дракола, че не идва името от дракон , а от дра на кол!
Даже , правилно посочи, че съществуването на държавата ви трябва да се удължи с около век, защото Дракола е Български войвода!
Дракола, както и Скендербег е бил заложник на османлиите ,като престонаследник Но когато идва ред да застанат начело и двамата са освободени
И Дракола направо разказва играта на Мехмед Завоевателя До такава степен, че той, отвратен от жестокостта му ,се оттегля, нещо нечувано дотогава за Завоевателя
Прекрасно познаващ терените на Северна България, Дракола прави засади и поднася невероятни изнанади на османлиите, като например гората от набучените на кол военопленници, която принудиле Фетик да вземе решение, да се оттегли Няма как да се справи с Дракола!

Хубав ден на всички!
цитирай
21. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
26.04.2019 08:53
nedovolen написа:
Добър постинг и коментари.
Според мен ценностната система е сбъркана /историците да кажат от коя епоха/, откак човека в повечето риба, която може да изяде, е започнал да я суши и да я разменя за разни неща. Строевете са нищожен показател. Щом е строй, значи си в строя - старшинките го знаят като по войнишки.
:)))


Благодаря ти за отзива!
Да, политиците творят историята и тя се пише по тяхна поръчка, ако те самите не се заемат с това!

Хубав ден и хубави празници, приятелю!
цитирай
22. yoan2015 - Ако ми позволиш и аз да ти направя ...
26.04.2019 09:09
Ако ми позволиш и аз да ти направя забележка, за безплатното медицинско обслужване и образованието, ако трябваше да се плаща за тези две неща, как биха изкарвали хората със 100-150лв. заплата?
Всичко хубаво и от мен!
цитирай
23. leonleonovpom2 - Здравей, Йоан!
26.04.2019 16:15
yoan2015 написа:
Ако ми позволиш и аз да ти направя забележка, за безплатното медицинско обслужване и образованието, ако трябваше да се плаща за тези две неща, как биха изкарвали хората със 100-150лв. заплата?
Всичко хубаво и от мен!


Така е!
Но имаше и друго Когато завърших, получих писмо! В някакъв кратък срок трябваше да се явя ,където съм разпределен за работа Иначе трябваше да върна сумата за обучението- мисля ,че беше три хиляди лева За 60 месеца, правеше по 50 лева на месец!
Впрочем, един канадец , вече след като завърших, ми каза,след като се похвалих с него, че и при тях е безплатно В смисъл, че като ти се наложи, в момента нищо не плащаш И ми направи разбивка на заплатата си Спомням ,че от четири хиляди долара заплата ,за медицинско осигурямане му удържаха 550 долара- на месец!
Впрочем , при нас имаше ДОО- Държавно обществено осигуряване, които беше 30% от заплатата Не го получаваш, начислява ти се и то отива за такива цели Спомням си, защото съм правил икономически обосновки на теми, на които съм бил ръководител!
Или , ако заплатата ти е 150 лева , имаш отгоре 45 лева ДОО, но то не идва директно при тебе Сигурен съм ,че от него се формираха пенсиите!

Хубави празнични дни, Йоан!
цитирай
24. tikoev - При трима царе на една педя земя няма ...
27.04.2019 00:40
При трима царе на една педя земя няма как да не е паднала България
цитирай
25. leonleonovpom2 - Здравей, Тихомире!
27.04.2019 07:49
tikoev написа:
При трима царе на една педя земя няма как да не е паднала България


Така си е!
Но не са само тримата царе Има 30 поне феодали и войводи, които са повече от царе? Иван Шишман чака в Никопол войводата Мирчо Стари с армията, да отидат към Търново и да дадат решително сражение на Баязид Мирчо Стари, името му показва какъв е, Българин или късен румънец, има нареждане, казал е ,че тръгва! Но не идва Предпочита да стои от другата сстрана на Дунава Показва нагледно ,че е независим от нарежданията на царя! Баязид се готви да свали обсадата на Търново Непревзимаемо е, убедил се е! Но се намира предател и му дава ключовете, за да влезе в града Да , не е от Български произход изродът, но живее в Търново!

Хубави празнични дни!

Да,липсата на здрава ,централизирана власт, работеща не за себе си, а за държавата, е причина за всички провали!
цитирай
26. schumpov - Ще си позволя да не се съглася, че ...
27.04.2019 10:22
Ще си позволя да не се съглася ,че социализма е виновен. Богатите бели държави имат и прилагат много повече социални програми. Вината у нас са комунистите, те взеха държавата за мезе.
цитирай
27. leonleonovpom2 - Здравей, Чумпов!
27.04.2019 10:44
schumpov написа:
Ще си позволя да не се съглася ,че социализма е виновен. Богатите бели държави имат и прилагат много повече социални програми. Вината у нас са комунистите, те взеха държавата за мезе.


Разбирам, не социализмът , а комунистите са виновни! Заради изкривяването му!
Да, в коментари съм посочвал, че реален социализъм има в държави като Норвегия, Канада , а и други! Че социализъм не е мръсна дума, заради това ,че е експлоатиран от недобросъвестни, които накрая го и зарязаха, защото им беше непотребен! Не можеха повече да го експлоатират- за себе си! За сметка на останалите...

Хубави празници!
цитирай
28. zaw12929 - Възможно ли е в държава от българи ( ...
27.04.2019 11:29
Възможно ли е в държава от българи ( които мислят- закона да спазват другите!) Както в пчелния кошер, всеки да си знае мястото и съвестно да си върши работата!
Поздрави на автора!
цитирай
29. leonleonovpom2 - Здравей, Зав!
27.04.2019 15:25
zaw12929 написа:
Възможно ли е в държава от българи ( които мислят- закона да спазват другите!) Както в пчелния кошер, всеки да си знае мястото и съвестно да си върши работата!
Поздрави на автора!


Благодаря ти за отзива!
Организация при нас, както в кошера!?
Трудна работа, след като и слепите видяха и разбраха, че политиците имат държавата само за дойна крава за себе си- непрекъснато да пият мляко от нея! А сиренето и кашкавала/ парите демек/- навън!

Хубави празници ти пожелавам!
цитирай
30. get - До 27. leonleonovpom2 - Чели ли сте книгата на "братя стругацки" - Трудно е да бъдеш бог?
27.04.2019 16:00
leonleonovpom2 написа:
schumpov написа:
Ще си позволя да не се съглася ,че социализма е виновен. Богатите бели държави имат и прилагат много повече социални програми. Вината у нас са комунистите, те взеха държавата за мезе.


Разбирам, не социализмът , а комунистите са виновни! Заради изкривяването му!
Да, в коментари съм посочвал, че реален социализъм има в държави като Норвегия, Канада , а и други! Че социализъм не е мръсна дума, заради това ,че е експлоатиран от недобросъвестни, които накрая го и зарязаха, защото им беше непотребен! Не можеха повече да го експлоатират- за себе си! За сметка на останалите...

Хубави празници!


- В заключение, само загатвайки без да развам теоритично обосновката - ще отбележа?

В България не са виновни конкретно хората - а глупостта на същите?

Впрочем, първата социална(която вие навярно ще определите "за социалистическа"?) държава, в исторически план, е Прусия!
- При това, без император Вилхелм I-ви и канцлера фон Бисмарк, да са били последователи на Маркс - това знаете ли го?

Хубави празници!
цитирай
31. get - До 29. leonleonovpom2 - За това, персонална вина има демократа Иван Костов?
27.04.2019 16:06
leonleonovpom2 написа:
zaw12929 написа:
Възможно ли е в държава от българи ( които мислят- закона да спазват другите!) Както в пчелния кошер, всеки да си знае мястото и съвестно да си върши работата!
Поздрави на автора!


Благодаря ти за отзива!
Организация при нас, както в кошера!?
Трудна работа, след като и слепите видяха и разбраха, че политиците имат държавата само за дойна крава за себе си- непрекъснато да пият мляко от нея! А сиренето и кашкавала/ парите демек/- навън!

Хубави празници ти пожелавам!


В чийто възможности бе - но не го стори! Разграждането на ТОТАЛИТАРНИЯ МОДЕЛ, присъщи за България, като общество, икономика и държавно управление!

Докато това не стане - постоянно ще ни дават за Пример - като Мафия, която си има държава?! ... с което съм напълно съгласен!
цитирай
32. leonleonovpom2 - Гет, може би имаш предвид пенсио...
27.04.2019 20:10
Гет, може би имаш предвид пенсионната система Да, известно ми е, Бисмарк е бил умен човек Факт е, че той обединява Германия! Спрямо нас, на Берлинския конгрес, виждайки настървението на Англия, не взема участие, но накрая, когато и София става проблемна, намесва се решително и я защитава, като столица на младата държава!
Социализъм има и в първобитното общество първобитният човек е бил достатъчно умен, за разлика от модерния, за да проумее ,че на всеки човек са необходими храна, въздух и вода Дрехи - също Че никой няма нуждите на хиляда човека, а друг -да няма нужди изобщо
И са направили справедливо разпределение-първобитните хора
Сегашните, сигурно са се изродили в примати, тази прастара истина не я разбират
Както и другата ,че милиардите , натрупани в имоти и в пари, няма как да ти помъкнат, като тръгнат за другия свят!Тук мащабните крадци най-вече, не са на нивото на внучето, помъкнало копанката, в която майката хранела дядото На въпроса и, защо я мъкне, тя е непотребна вече, дядо му е умрял, то отговаря, че за нея- като остарее!
Така ,че и теоретически , и практически социализмът си го има от памтивека, стига някой да го привика на бял сват!

Хубави празници, Гет!
цитирай
33. leonleonovpom2 - Най- неочаквано, може би, социален ...
27.04.2019 20:50
Най- неочаквано ,може би, социален елемент има и в робовладелския строй, в Рим!
С безплатния хляб за римляните!
Колко важен и ценен е бил той, може да се съди от факта ,че отнемането му струва живота на Калигула и на семейството му
Защото той станал причина корабите за жито да не отидат до Египет-заради прищявка, не умишлено и нея зима римляните останали без хляб
А те си го имали за нещо дадено и гневът им отнесъл виновникът!
цитирай
34. get - 32.33. leonleonovpom2 - Първом, Христос Возкресе!
28.04.2019 12:46
leonleonovpom2 написа:
Най- неочаквано ,може би, социален елемент има и в робовладелския строй, в Рим!
С безплатния хляб за римляните!
...

Тези мероприятия на римската държава - смело можеш да наречеш СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ! Защото са останали, като историческа традиция от времена, на Рекспублика! Тоест от времена, когато обществените отношения са отговаряли на комунитарно-социални!
leonleonovpom2 написа:

... може би имаш предвид пенсионната система Да, известно ми е, Бисмарк е бил умен човек Факт е, че той обединява Германия!
...


Имам в предвид, че както към времето на Вилхелм и Бисмарк - социализма се е преследвал законово ... така също, придворните еврейски банкери и заемодатели за войните ДОВЕЛИ ОБЕДИНЕНИЕТО НА ГЕРМАНИЯ - са въвели създаване на ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ обществени фондове С КОИТО ДЪРЖАВАТА КАТО ТАКАВА - СЕ РАЗПОРЕЖДА "в интерес" на гражданите си!? ... тук вече отиваме към пред-образа на Държавния капитализъм МЕЧТАН ОТ МАРКС В НЕГОВИЯ "МАНИФЕСТ" с ЦЕНТРАЛНА БАНКА ... и получил ИСТИНСКА РЕАЛИЗАЦИЯ по време на ТОТАЛИТАРНАТА ДЪРЖАВА?
- Тази на Хитлер в Германия и на Сталин в Русия?

- Кога си уясним Ей тези неща за които пишейки - загатвам само? Ще разберем и същностното за което, Питаш в заглавието на Поста си?
leonleonovpom2 написа:

- Само при социализма ли обществото ни е със сбъркани ценности


- Ние сме пост-тоталитарен НЕ И СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ!
Този човешки-продукт се формираше по Постулатите, на един Морал? ... тоест, накратко казано по Постулатите залегнали в "Моралния кодекс на строителя на комунизма" ... по Маркс и ИДЕОКРАТИТЕ сталинисти-"ленинци", на практика ревизионисти на първия - предвид, че от "Теория" обърнаха на догма ... марксовите теоритизирания ?

- А що е това - Теория(та), като интелектуален продукт - знаем ли?

Поздрав и да са празнично-светли Рождественските дни!

цитирай
35. leonleonovpom2 - Воистина воскресе!
28.04.2019 13:21
Не ми се коментира в такъв ден Гет, компрометирани политика и политици!
Имам предвид социализъм , свързан със система, която е социална!
Бисмарк е имал възможност, на париге в излишък да им сложи ръка ! Било за военна логистика, било за обединената армия!
Но ги е насочил социално, към възрастните за в момента хора, които нито могат да служат в армията , нито да работят! Е, не всички пари, но достатъчно, за да са доволни и да не живеят в мизерия!
Така ,че наистина е различно, като горила да се тупаш в гърдите, че си социалист и без да си такъв, да предприемеш наистина нещо в социална посока и осигурявание!
Това разбира се, не прави Бисмарк автоматически социалист по убеждение! Но не може да се отрече и човечността, и далновидността едновременно на този негов акт!
цитирай
36. krumbelosvet - Малко галимация
29.05.2019 14:35
Малко галимация може да понаправи и умен човек. Ако не случи на гледна точка.
Съществуващите днес БОГАТИ страни, по-скоро не са богати защото са уредени, а са уредени, защото са тръгнали по пътя на индустриално развитие ПЪРВИ (Англия, Холандия, Франция) или, макар позакъснели, са ЗАПАЗИЛИ известна НЕЗАВИСИМОСТ докато са настигали първите (Германия, Япония, Сингапур), или СА ВЗЕТИ НА БУКСИР, О б у ч е Н и са от богатите (Южна Корея, Турция, донякъде Испания, Италия, Гърция). Социалистическият проект е особен случай. С изключение на Чехия, по тоя път тръгнаха ВЪЗПИРАНИ И ПОТИСКАНИ от богатите страни (Русия, Китай, източна Европа с НАС, Монголия, Северна Корея). Ние трябваше да настигаме богатите и силните в условия на ИЗТОЩИТЕЛНА ЗА БЕДНИТЕ н а д п р е в А р А във въоръжаването и НЕ ПО-МАЛКО ИЗТОЩИТЕЛНА информационна диверсия. Накрая дойде Горби, Чернобил, немското самолетче на Червения Площад и КАПИТУЛАЦИЯТА. Само Китай се спаси, запази независимост, може би не без подкрепата наУолстрийт, но това е нова тема...
цитирай
37. leonleonovpom2 - Гетманс, ето какво извлякох аз от " Уикипедията"
03.10.2019 23:16
"До производството на познатия ни днес кашкавал се е стигнало чрез постепенно усъвършенстване на технологията в продължение на много векове. Тя се изразява в прокисване на сиренето и последващо попарване с гореща вода и ......."

Така, пище много векове, а не няколко има разлика, нали? За да идва от качокавало името
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 6532483
Постинги: 1128
Коментари: 26712
Гласове: 89171
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31