Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2019 20:39 - България - Загоре/ Загора/
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 4816 Коментари: 31 Гласове:
40

Последна промяна: 11.05.2019 21:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 " Ние сме загорци"!?
Това ми прати в коментар Крум Белоцвет Било написано в официален документ  , излязъл от царската канцелария в посока -западен владетел или папата !Питаше ме, как го тълкувам? Защо Българите се наричат загорци!?

Доста умувах.... Сетих се, че в Афганистан, на езика на пущуните България има смисъл на- " Страна отвъд планината" ! Там и до днес живеят хора, определящи се като Българи Различаваши се от местните с европеидни  си черти!   Коментирано е какви са и какви могат да бъдат, няма да се спираме на това сега!

Ами Загоре означава зад планината!
Да, думата е със старобългарски произход и такъв и е смисълът !Загорци, ще рече хора зад, отвъд планината!

Загоре , в този вид е записано за пръв път в официален доКумент през 705 година, когато носоотрязаният Юстиниан Втори-Ринотмет/ Прякорът означава носоотрязан/, в знак на Благодарност подарява областта Загоре на великият ни владетел Тервел! Той и други подаръци му прави , но нас ни интересува Загоре!  Дава му я, заради безценната помощ ,която му оказва, за да си върне трона в Константинопол!

Тука може да се поразсъждава:
След като Загоре е в ИРИ  , а носи нашенско име, вероятно е заселено от Българи!? Сигурно и поради тази причина Юстиниан Втори подарява или по- скоро връща областта на Българите!  Няма и 25 години от създаването на Дунавска България, а тази област е заселена с Българи, без да е била под Българско управление!?
Следователно, имало е Българи и преди идването на Аспарух! Доказателство ,че той не е узурпатор,а просто идва при свои!......

Кои територии обхваща Загоре тогава ? Като се тръгне на изток от Черпанските възвишения ,Родопите, Странджа, Черно море, после на север Стара пранина, на запад, Средна гора, чирпански възвишения
С годините  то си мени границите- сега това са земите на изток от Стара Загора Да, това име е влязло в названието на Стара Загора, а  и на Нова Затора- също!


Интересното е ,че и земите около Търново,в Северна България , през Слредновековието носят същото име Явно етносното име загорци е от този период, когато  престолният град Търнов се намира в Загоре!
Реално погледнато, откъм страната на ИРИ Българските земи са зад планината и столицата им най вече, така ,че наименованието е точно и оправдано!

Загоре или Загора са  имена  в оборот  и на Сръбската държава! Известно е названието и като Сръбска Загора Да, действително тя се намира зад планината- Стара планина!

В заключение, загорци и Българи не са два различни народа-за Българи става дума! Но загорци е име базирано на географското положение на земите, заселени с Българи
Откъдето вероятно идва и самото име на държавата ни- България- страна отвъд планината!



Гласувай:
40


Вълнообразно


1. radostinalassa - Нашият град е на 8000 години
11.05.2019 20:52
На всяка спирка го пише. Тук има неолитни жилища в с. Калояновец, намерена е и една кост.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Радостина!
11.05.2019 21:26
Нашият град е на 8000 години
20:52
На всяка спирка го пише. Тук има неолитни жилища в с. Калояновец, намерена е и една кост.


Безспорно, от нашите земи е тръгнала цивилизацията на Европа- Минали са или са тръгнали оттук етруски, фриги, келти Белти/ Бълги/ и така нататък
Това смятам ,че няма нормален човек, който да го оспорва!
И езикът ни е древен, защото" В началото бе словото"
Той и затова е сред четирите божествени езика!- на Исус, гръцки и латински!
Когато е станало признанието му, въпреки протестите на гръцката църква, църквата е била единна и ръководена от Ватикана!
Затова буквите са осветени във Ватикана!
Само папата е имал това право!
цитирай
3. nedovolen - Близо до Чирпан е открит артефакт за ...
11.05.2019 22:01
Близо до Чирпан е открит артефакт за човешко присъствие от преди 7,2 милиони години.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
11.05.2019 22:11
nedovolen написа:
Близо до Чирпан е открит артефакт за човешко присъствие от преди 7,2 милиони години.



Може би в цифрата има някаква грешка, ако не се шегуваш!?
цитирай
5. vaquero - leonleonovpom2,
11.05.2019 22:41
Зад коя планина е Загоре, не става ясно?
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю !
11.05.2019 22:47
vaquero написа:
Зад коя планина е Загоре, не става ясно?


Ами тя и от двете страни е зад планина-Митаваш Родопите и Странджа и се озоваваш м Загоре, минаваш Стара планина и Средна гора и пак си там!

Лека нощ!
цитирай
7. bezistena - Всички добросъвестни независими ...
12.05.2019 03:02
Всички добросъвестни независими лингва – изследователи и усърдни копачи в Българската езикова археология, начело с посветения и голям патриот, но нарцисиран и канализиран и канонизиран в абсолютно погрешната посока на отъждествяване на Божествените Българи с нефеноменните беизтелигентни безкултурни тракийски племена Павел Серафимов, продължавате да робувате на десакрализираната първосигнална простосравнителна и опростачена официална етимология, Адаш, и да кощунствате със свръхинтелигентните ни и феноменни Предци, вменявайки им травиална елементарна кръстническа дейност на култови и емблематични свещени места и понятия!

От десетилетия се върти тази абсолютна не само нелепост, но и умишлена фалшификация от официалните етимолози и историци, че загорци, загоре означавало "зад планината, отвъд планината", и всички я приемат тази глупост за достоверна академична истина!
Как може да вярвате, че нашите високопросветени и посветени Предци ще кръстят важни и сакрални Български историко – географски райони с безстойностни понятия и имена, а няма да вложат в името важна родова конфиденциална информация и още повече Божествена?

Много ги подценявате и недооценявате Предците ни, Адаш!

Ето каква свръхсекретна и сакрална информация са вложили и скрили с помощта на

Свещения шифър, който ви разкриваме чрез Тайната на Свещения Български език
http://bezistena.blog/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546

нашите високопросветени Предци в самоопределението "Ние сме загорци":

ЗАГОРЦИ=ЗАГОРТСИ=Гристоз=Исуз от Трагия=Исус от Тракия

НИЕ СМЕ ЗАГОРЦИ=НИЕ СМЕ от Христос=НИЕ СМЕ от Исус от Тракия –

Българите сме народът от генетични феноменни потомци на Българския Господ Бог Отец Исус Творецът, който ни просвещава за тази светоустройствена тайна във всичките ни статии в блога ни с математически точни и прецизни документи, понятни като 2+2=4 за Българите с IQ > 70 .
Ти си далече над тези стойности, Адаш, а се доверяваш на фалшификаторите!
цитирай
8. nedovolen - http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=2371.15
12.05.2019 06:24
Горе в линка има много цифри, може да си изберете. На мен ми хареса 7.2 млн. Да не посочвам по-голяма цифра - много няма да го понесат.
Аз избирам това, което ми харесва. На други им харесват други неща.
Харесването не е основание да се отрича, че И поредната цивилизация на кълбото започва от земите с епицентър, който си описал в постинга си.
Добра неделя!
:)))
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
12.05.2019 07:48
Благодаря за хубавите думи в края на коментара ти
Аз не повтарям сляпо написаното от когото и да е то -било от представител на казионната наука, било от нетрадиционната......
Целта ми е да извлека от него, както на всеки сериозен научен работник, информация, която липсва Загоре присъства в официален документ от 705 г. Сл. Хр.!!
Загоре, правилно или не като тълкувание на име, не е гръцко, а е Българско!!! Това е най- важното в него! И на това наблягам!
Няма такава дума на гръцки
Юстиниан Втори го" подарява" на Тервел!? Има защо, наистина!
Но името подсказва, че в този район живеят Българи! Значи, следователноо, да се изразя литературно, това е също причина за подаръка!
И Българското име показва, то е в пределите на ИРИ-Загорето, че е населено не от Аспарух, идването му се има предвид, а вероятно далече преди него!
Какъв е изводът ,базиран на данни в документа оттогава?
Че Българи живеят на нашите земи далече преди Аспарух! Че той идва при свои! Не е узурпатор, както се представя от казионната наука, без ту да нябляга върху това Но не е и необходимо ,при такава постановка, да го прави!
Има ли то написано черно на бяло някъде-в учебник, в документ-Че в Загоре живеят Българи? Няма го ,нали не греша!?
Така се нарича и Търновска България, така и Сърбия....

Ти си имаш друг изследователски метод, знаеш ,че в много случаи съм те подкрепял и никога не съм ти налагал мое мнение, още повече ,пък да омаловажа или принизя написаното от тебе с много труд!
Далече съм от такъв маниер!
Всеки е полезен с каквото може и има възможности да прави! Важна е поскоката
Защита на древното, Българското!......
Което сега е жестоко опорочено и опростачено! И причината за това не е в различните тълкувания на произхода ни, а в безродието и в алчността! И в липсата на йерархия Но това е дълга, трудна и друга тема......

Хубав ден, Адаш!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Горе в линка има много цифри, може да ...
12.05.2019 08:06
nedovolen написа:
Горе в линка има много цифри, може да си изберете. На мен ми хареса 7.2 млн. Да не посочвам по-голяма цифра - много няма да го понесат.
Аз избирам това, което ми харесва. На други им харесват други неща.
Харесването не е основание да се отрича, че И поредната цивилизация на кълбото започва от земите с епицентър, който си описал в постинга си.
Добра неделя!
:)))


Николай, аз сериозно съм подходил към въпроса!
Знам ,че има много специалисти, звани и незвани по форумите, затова и не участвам в тях, а съм се ограничил с такова присъствие само тук, с един профил Не ,че тук е манна небесна, мамма мия, да не се отплесна в тази посока!

Сега, някой може да каже ,че има следи и от големия взрив още от човешко присъствие, от преди четири и половина милиарда години, а не само от 7,2 милиона/ Официално се признава, че човешки следи изобщо има от няколко стотин хиляди години Доказани!
Хубаво си избрал от форума 7,2 милиона години, твое право е, приветствам те за широкия поглед в тази посока! Но защо си избрал при мен, точно в този постинг да ги рекламираш? Аз тук ,в изложение и коментари съм посочил само една година и тя е 705 г сл. Хр! В Сравнение с милионите,за които говориш, е реална, документирана и като близост до днешния ден ,сравнена с милионите ,излиза ,че е най-много от вчера!?
И аз какво да отговоря на подобна реклама?
Помогни ми, напиши ти отговора!

Хубав ден!
цитирай
11. nedovolen - Иване, благодаря за обширното ре. ...
12.05.2019 08:53
Иване, благодаря за обширното ре. Не правя реклама на никого.
Аз също не съм форумец. В посочения линк
са научни доказателства от изследователи популярни. Е, не са от класата на адаша ти от Безистена и други, които не намирам за нужно да посочвам. Методите не са ”научни”, от известните науки.
Тук да посоча, ние сме за око да види, ръка да пипне.
А нищожен процент от случващото се във Вселената може да се види и пипне.
Бедите идват от невежество. Всъщност не са и беди, защото всичко е добре дошло.
Досети ме за приятел, спец в известна, не популяризирана наука, да провери избраната от мен цифра.
Ако е казал Господ, ще ти пиша след няколко дни.
:)))
цитирай
12. radostinalassa - Цифрата 7.2 млн години..
12.05.2019 10:29
отговаря на зъб от хоминид. А 8000 години отговаря на разумен човек.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Винаги си добре дошъл , Николай!
12.05.2019 16:00
nedovolen написа:
Иване, благодаря за обширното ре. Не правя реклама на никого.
Аз също не съм форумец. В посочения линк
са научни доказателства от изследователи популярни. Е, не са от класата на адаша ти от Безистена и други, които не намирам за нужно да посочвам. Методите не са ”научни”, от известните науки.
Тук да посоча, ние сме за око да види, ръка да пипне.
А нищожен процент от случващото се във Вселената може да се види и пипне.
Бедите идват от невежество. Всъщност не са и беди, защото всичко е добре дошло.
Досети ме за приятел, спец в известна, не популяризирана наука, да провери избраната от мен цифра.
Ако е казал Господ, ще ти пиша след няколко дни.
:)))


Ние много малко знаем
Как е устроен светът, взаимодействието на небесните тела
Бранислав Нушич дава един прост пример, завършил с пълен провал, Сланцето, стоящо неподвижно, земята, движеща се около него и луната, движеща се около земята и заедно с нея, около Слънцето! Експериментът , изпълняван от ученици завършил с провал Сблъскали се и се намерили на кълбо на пода
И това само между три небесни тела А системите са милиони и са във взаимодействие помежду си!?
Как става задвижването на телата, откъде черпят енергия, как се съгласува движението? Да, гравитация, но регулирането как става? Ами ако някой наруши ритъма? Свръхвисоките налягания ще доведат до освобождаване на атомната енергия ,това е ясно и се получава в ядрото на Земята но регулацията на въртеливо- постъпателното движение, скоростта не са ясни
И какво ли е ясно?
Затова разчитаме на документи А документите се броят на пръсти от преди 500 ,да не говорим за 1000 години
Например от Дракола-Влад Цепеш има запазен документ и той е написан на наш език ! От средата на 15- ти век
Изводът от него ?
Ами в момента на издаването му, Българската държава все още я има!
Защото той е войвода с Българско потекло! Разбира се ,не в сегашния и вид!

Хубав ден!
цитирай
14. leonleonovpom2 - отговаря на зъб от хоминид. А 8000 ...
12.05.2019 16:03
radostinalassa написа:
отговаря на зъб от хоминид. А 8000 години отговаря на разумен човек.


Не знам, Радостина Спомням си ,че в Родопите разнасяха някаква глава преди години,на хоминид ? Но други казваха ,че е на крава или някакво подобно животно Всякакви спекулации са възможни...

Хубав ден!
цитирай
15. didanov - здравей Леоне
12.05.2019 18:23
Загорa може да се отнася до:

Загора (Дунавска България) - средновековното име на Дунавска България от Търновското царство
Българския регион Загора
гр. Стара Загора
гр. Нова Загора
c. Загоре в България
c. Загорани в Република Македония
регион Загора в Тесалия, Гърция
регион Загори в Епир – Гърция
с. Загора (Требине) в Босна и Херцеговина
с. Загора в Хърватия до гр. Крапина
Хърватския регион Загора в североизточна Далмация – Загора
Хърватския регион Хърватско Загорие
регион Загоре в Словакия
Загора – име на 4 населени места в Люблинско воеводство в Полша
Загора селище в Подкарпатското войводство в Полша
Загора селище в Любушко войводство в Полша
гр. Загора (Мароко)
провинция Загора в Мароко
планина Загора в югоизточно Мароко
с изключение на Мароко останалите земи са свързани директно с траките и българите. Поздрави
макар че Мароко в древността е населяван от финикийците, които са също пряко свързани с траките
цитирай
16. didanov - В ранното Средновековие с името ...
12.05.2019 18:32
В ранното Средновековие с името Загора са обазначавани още няколко географски области в старото български землище:

Районът на дн. Северозападна България – Врачанско, Видинско
Районът около дн. град Мелник – Югозападна Македония
Северозападен Епир – дн. област Загорихори (Северозападна Гърция)
Областта Трансилвания (по славянски Седмоградско) се е наричала Загора

Вероятно под българско влияние средновековната сръбска държава и части от нея, както и княжеството Рашка, първообраза на сръбската държава, също са наричани Загора. За това свидетелства сръбското списание „Новине Београдског читалишта. Нова сериjа. Броj 6. Изд. Библиотека града Београда. Фебруар 2006“ (обр. 2). На стр. 3 в него се казва, че през втората половина на XII век държавата Сърбия се е наричала още и Загора: „Дукљанин из Бара (друга половина XII века). У пољу Далми (Дувањском). … Желео је још краљ (Светопелек) да се у његово време опомену и сете или попишу границе и међе свих области и предела краљевства његовог, да би свака од области и предела знала и познавала своје међе и границе. (…) А Србију која се зове и Загорје, на две подели области: једну од велике реке Дрине према западној страни до Горе Борове, коју и Босном назва; а друга од исте реке Дрине према источној страни до Лаба и Скадарског језера, коју Рашком назва. По-надолу, в същия брой на списанието се казва, че и самата Рашка се е наричала „Сръбска Загора“. На стр.5 под заглавие „Наликовах да сам туђин своме родитељу и браћи“ се предава кратка летописна бележка от т.н. СТАРАЦ СИМЕОН (друга половина XII – почетак XIII века). В края на бележката се пояснява, че: Старац Симеон, писац из Српског Загорја (Рашке), који је преписивао једно јеванђеље за време изгнанства Стефановог и владавине Вуканове (Вукове). Тако је то тзв. Вуканово јеванђеље до вршено 1202 – 1203. године.
цитирай
17. monarh1991 - http://www.archives.government.bg/uploaded_files/Album%20BG%20BG_EU%20net.pdf
12.05.2019 19:09
Здравей, Лео. Действително, Северна България се е наричала Загора. Българският цар през 14 век е наречан от венецианците ,,императорът на Загора". Позволявам си да направя една вметка - в горния линк на стр. 8 в този файл на Държавна агенция архиви има карта на Европа от1550 г. Там земите на север от Дунав са назовани България. А страната ни (ако приемем теорията на Пл.Павлов и И. Тютюнджиев, че Видинското царство загива окончателно през 1422 г.) вече повече от век я няма на политическата карта.
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
12.05.2019 20:44
Село Загоричане е в Гръцка Македония, но е Българско село Там Андартите / гръцки комити/са клали македонците или по- точно македонските Българи
Македонецът е луда глава, знам го добре от казармата Не знам защо, но имаха респект от мен? На мен номера не правеха И обикновено ги поверяваха на мен!? Имам съмнение защо, но все пак не съм категоричен Защото на номер ,единственият, в началото,който беше без последствия и нямаше гласност, евентуално наказание за мен, реагирах като типичен македонец! И явно ме взеха за свой И премълчаха за станалото
Та местните комити казали ,че ще отмъстят И го направили в Анхиало- Пожара в Анхиало
Да, може да има и друго тълкувание, загорял от слънцето, което в Старозагорско е силно през лятото, а в Търновско- през пролетта
Но аз смятам, като имам предвид името , с което идват Аспаруховите Българи или по-точно-завръщат, че смисълът му и този ,който е посочен в постинга!

Прави впечатление ,че всичко посочени рйони, които си дал, са в близост до планини или зад планини
В това няма никщо обидно, в етносното име да има някакъв отличителен знак- местоживеене, личностно качество и така нататък Така ,че не е без прецедент подобно тълкувание!
Германи- братски племевна
Руси- селски
Франки- свободни, искрени...

Хубава вечер!
цитирай
19. leonleonovpom2 - Здравей, Симеоне
12.05.2019 21:29
monarh1991 написа:
Здравей, Лео. Действително, Северна България се е наричала Загора. Българският цар през 14 век е наречан от венецианците ,,императорът на Загора". Позволявам си да направя една вметка - в горния линк на стр. 8 в този файл на Държавна агенция архиви има карта на Европа от1550 г. Там земите на север от Дунав са назовани България. А страната ни (ако приемем теорията на Пл.Павлов и И. Тютюнджиев, че Видинското царство загива окончателно през 1422 г.) вече повече от век я няма на политическата карта.


Ами правилно я посочват! Воеводите във Влашко всъщност са Български!
Писал съм , армията е на север от Дунав Ръководят я воеводи Иван Шешман чака в Никопол Главния воевода Мирчо Стари, за да се отправи към Търново Мирчо е потвърдил ,че идва ,но не го прави?!
Влад Цепеш също е воевода Известният Дракола! Столицата му е Търговище, в днешна Румъния ,но той реално пребивава в Свищов ! И действа в днешна Северна България Българин е- това е Влад Дракола Защото набива пленниците на кол , оттам и прозвището му-дере на кол-Дракола
Мехмед Завоевателят предприема поход срещу него Отлично познаващ територията на Северна България, той му поднася-Дракола неприятни изненади и го принуждава да се оттегли! Това е 60 години след официалното ликвидиране на България Българското име на столицата на Дракола се е запазило и до днес-Търговище!
Така ,че картата е достоверна! Воеводите се подвизават все още на север от Дунав И владенията им са воеводства!
Ставало е дума ,че власи не е етносно име , каквото е сега! А означава овчар С овцевъдство са се занимавали военизираните Българи- валахите Защото се воюва през летния сезон, когато се жъне Не могат да се занимават със земеделие Ако тръгнат на война, реколтата загива! А военизираните могат да отведат стадата, да ги съберат, да ги продадат, ако се наложи!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
20. leonleonovpom2 - Всъщност, няма нищо необичайно ...
13.05.2019 08:05
Всъщност, няма нищо необичайно планината да е указател за местонахождението на страната
По време на френската революция двата основни лагера са жирондистите и монтанярите, За жирондистите предполагам, че името идва от Жирона в Каталуния, но за монтанярите е пределно ясно- понеже сядат на високите места в залата, наричат ги планинари
Или Монтана, прекръстиха на старото му име град така у нас. Планина!
Или градът ,край който са намерени златните спирали на Децебал в Румъния Името му е странно съчетание между Българска и съвременна румънска дума Назовава се планински град! Държави носят имена на реки- например Конго , Нигер, на планина- Сиера Леоне- Лъвска планина, , на езеро-Чад
И ако се поразровя сигурно ще излязат още десетки подобни примери!
цитирай
21. bven - Когато Аспарух минава Дунава, не се спира, защото има знак, оставен за него -
13.05.2019 12:35
това е Мадарският конник. Направен за ориентир от по-древни времена, за българите, които ще дойдат.
Поздрави!
цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравей, Таня!
13.05.2019 13:56
- Когато Аспарух минава Дунава, не се спира, защото има знак, оставен за него -
12:35
това е Мадарският конник. Направен за ориентир от по-древни времена, за българите, които ще дойдат.

Да, имаш право!
Той е явно, Мадарският конник, от по- стари времена Но Българите го считат за свой, защото е от предците им!
Знам, че има надписи по него от Тервел С тях той узаконява правото на Българска собственост, че той е наш и ни принадлежи!
Знам от свидетели, че такива конници, досущ като нашия има и в Афганистан!
И мозайката се подрежда.....

Хубав ден, Таня!
цитирай
23. get - До 20. leonleonovpom2 - Защо "трябва да ходим" във Франция или в Чад, Африка, при пущуните - след като ... ?
13.05.2019 14:01
leonleonovpom2 написа:
Всъщност, няма нищо необичайно планината да е указател за местонахождението на страната
По време на френската революция двата основни лагера са жирондистите и монтанярите, За жирондистите предполагам, че името идва от Жирона в Каталуния, но за монтанярите е пределно ясно- понеже сядат на високите места в залата, наричат ги планинари
Или Монтана, прекръстиха на старото му име град така у нас. Планина!
Или градът ,край който са намерени златните спирали на Децебал в Румъния Името му е странно съчетание между Българска и съвременна румънска дума Назовава се планински град! Държави носят имена на реки- например Конго , Нигер, на планина- Сиера Леоне- Лъвска планина, , на езеро-Чад
И ако се поразровя сигурно ще излязат още десетки подобни примери!


... топонима/хороним/етноним: "За-ГорЕ", отговаря на една друга но вече по-ранна и еднаква смислова дума: "ПреВалис" - наречена така от създателя на провинцията "Превалитана" - означаващо Пре-Вал(съвременно?) от живелия през ТРЕТИ ВЕК - "илирийски император" Диоклетиан?

Защо трябва "да търсим" в "славянския език" значението на ГОРЕ - където е останала със смисъл ПЛАНИНА ... след, като близо ДЕСЕТ ВЕКА ПО-РАНО, в наричания Античен-гръцки имаме думичка "Орос"=планина? Даваща по-късните а"Гора или а"Кро + полис=Акрапол (най-издигнатото и укрепено място в това което са живели/цивитас ... гражданите от ГОРОда?

Същата тази "тракийско-фригийска" а на практика прото-българска дума ГРАД/ГОРОД/ГОРДион ... е запазена в "Омировия гръцки" от преписвачите, като "(г)Орос" - за която палео-лингвистите, твърдят че е произлязла от прото-лемата Proto-Indo-European *h(гс)eros. От там дала в гръчки(антик.): оrnumi: “I raise - израствам, издигам" ... дала в по-късните форми Г/Херой ... той израстналия от обикновен, до Герой, тоест над-човек?

Поздрав!
цитирай
24. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
13.05.2019 14:27
иМА ЗАСТЪПВАНЕ НАИСТИНА, БЕЗ ДА СЕ ПИША ЗА СПЕЦИАЛИСТ
аКО СЕ РАЗБИЕ ДУМАТА-ПРЕ СИ Е ПРЕД И НА СЕГАШЕН бЪЛГАРСКИ, ВАЛЕ Е ДОЛИНА! пРЕД ДОЛИНАТА ИМА СТРЪМНИНА ,ВИСОКО МЯСТО ,ПЛАНИНА! иЛИ ДОЛИНАТА Е ОТВЪД ПЛАНИНАТА зАГОРЕТО МОЖЕ ДА СЕ РАЗГЛЕДА И КАТО ТАКОВА
зА МЕН ПОНЕ, ДУМАТА СИ Е бЪЛГАРСКА! тАМ ЖИВЕЯТ бЪЛГАРИ зАТОВА юСТИНИАН ВРЪЩА ТЕЗИ ЗЕМИ ПОД ФОРМАТА НА ПОДАРЪК В ЗНАК НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ НА тЕРВЕ!
Л пОСЛЕ ИСКА ДА СИ ГИ ВЪРНЕ, НО НЕ УСПЯВА

Е, няма да поправям, неволно съм писал с главни букви!

Хубав ден ти пожелавам!
цитирай
25. get - До 24. leonleonovpom2 - Казват, обикновенно ПРИЛАГАТЕЛНИТЕ СА СЕ ПОЯВИЛИ от други думи ?
13.05.2019 15:17
leonleonovpom2 написа:
иМА ЗАСТЪПВАНЕ НАИСТИНА, БЕЗ ДА СЕ ПИША ЗА СПЕЦИАЛИСТ
аКО СЕ РАЗБИЕ ДУМАТА-ПРЕ СИ Е ПРЕД И НА СЕГАШЕН бЪЛГАРСКИ, ВАЛЕ Е ДОЛИНА! пРЕД ДОЛИНАТА ИМА СТРЪМНИНА ,ВИСОКО МЯСТО ,ПЛАНИНА! иЛИ ДОЛИНАТА Е ОТВЪД ПЛАНИНАТА зАГОРЕТО МОЖЕ ДА СЕ РАЗГЛЕДА И КАТО ТАКОВА
зА МЕН ПОНЕ, ДУМАТА СИ Е бЪЛГАРСКА! тАМ ЖИВЕЯТ бЪЛГАРИ зАТОВА юСТИНИАН ВРЪЩА ТЕЗИ ЗЕМИ ПОД ФОРМАТА НА ПОДАРЪК В ЗНАК НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ НА тЕРВЕ!
Л пОСЛЕ ИСКА ДА СИ ГИ ВЪРНЕ, НО НЕ УСПЯВА

Е, няма да поправям, неволно съм писал с главни букви!

Хубав ден ти пожелавам!


А думите в българския език: горе и долу - са от вида(части) прилигателни? Та се чудя дали първоначално ГОРЕ - не е било като част от изречението плигателно - преминало в съществителното ГОРА=ПЛАНИНА, Защото?

Първите лингвисти, захванали се да разчитат "линеар Б" - в изследванията си стигат до извода?
Старо-гръцкия език е производен от по-стар ... който не е родствен на гръцкия език? Тоест имаме език субстрат/основа - а гръцкият се явява надстройка над него, казано още адстрат?
В момента в гръцкия почти не се ползва архаичната (г)Орос за планина а предпочително се замества, по-старта с другата "Вуно"?

Ако и в древността, тоест следомировата епоха е било същото положение с употреба(честота) на "(г)Орос" - то тогава, тя ще да е външна-заемка в този език натрапен ни като "стар-гръцки" и нямащ общо със съвременен "димотики"?

От което възниква последващото-ВЪПРОС: Какъв е този по-стар от "античния гръчки" следи от който се намират - примерно в съвременния Български език - Както е в случая със Зад-Горе или ... Пре(з)-Вала ... а думата Вал(наглед "латинска") я имаме в българския съвременен, едно към съществително: Вал, глагол:Валям и т.н.?

Апропо - и в гръцки се среща Пре-Вал ... но там произношението гласи/звучи: Пери-вола(ис)?

Дали не са ни приучили ДА МИСЛИМ - по схемата, на Балкани преди идването на "славяни" и/или "пра-българи" - Е НЯМАЛО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - Ъм? Загадка!

П.П.
Вал - го приемам, тълкувам - Като: Високо, издигнато - а не валис/долина(романска форма)? По-скоро е близко до гръцко-еврейската форма(смисъл) за: Бал и Бел - Велик-Висок-Господар-Господ?
цитирай
26. radostinalassa - Когато Аспарух идва тук, ...
13.05.2019 22:07
живеещите траки и славяни го приемат за свой и не се бият с него. Това е прецедент в историята. Това, че не е имало битка между тях. Освен Мадарския конник, те са се разпознали по външния вид, езика, шевиците по дрехите. И без това са поддържали връзки помежду си чрез търговията.
цитирай
27. nedovolen - Към ком.10, 11
14.05.2019 09:51
Да си изпълня обещаното, въпреки, че не е поискано. За някой може да е интересно. За друг - ужасно. Аз не вярвам на нищо официално. Голям взрив е имало в главите на някои :)
Току-що ми се обади приятел, радиестезист. По метода на радиестезията е установил човешко присъствие в местността Загоре от 11.8 млн /единадесет милиони и осемстотин хиляди години/. Откритият артефакт до сега е от 7.2 млн.
Това е.
:)))
цитирай
28. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
14.05.2019 14:37
nedovolen написа:
Да си изпълня обещаното, въпреки, че не е поискано. За някой може да е интересно. За друг - ужасно. Аз не вярвам на нищо официално. Голям взрив е имало в главите на някои :)
Току-що ми се обади приятел, радиестезист. По метода на радиестезията е установил човешко присъствие в местността Загоре от 11.8 млн /единадесет милиони и осемстотин хиляди години/. Откритият артефакт до сега е от 7.2 млн.
Това е.
:)))


За неща, относно които не съм наясно , няма да коментирам
Знам, че мога безгрешно да меря с пръстен кръвно налягане и да определям с багета наличието на вода, както и дълбочината на която се намира..... На мястото си съм правил сам два кладенеца по този метод!
Не знам как е отчетено човешко присъствие на толкова милиони години? Дори радиовъглеродният метод има грешка, която при такива години, от такъв порядък дава отклонение от поне един милион години ! Каква е грешката на този метод? При такива замервания ,грешката винаги е на преден план!
Радвам се , ако е наистина така, както си описал Но само толкова Аз съм добър човек и само доброто ме радва! За да бъде нещо вярно в науката, базиращо се на измерване, то трябва да е повторяемо Иначе отива в графа-" Случайно"

Ще рече, колкото и пъти да се измерва, да дава резултати в рамките на грешката Да, грешката се отчита
Ако грешката е примерно десет процента, горният резултат ще бъде даден в диапазон от 1.120 хиляди години, с горна и долна граница около тази цифра- 11. 2 милиона!
Но, повтарям, нещо ,с което не съм наясно, как се прави и ползва, няма да коментирам в подробности Поставям нещата принципно!

Благодаря ти, бъди жив и здрав!

Хубав ден!
цитирай
29. nedovolen - Добър след обед, Иване! Поздрави ...
14.05.2019 17:02
Добър след обед, Иване!
Поздрави за уменията ти.
Да уточня относно споменатата от теб грешка. Това не е аптекарска везна. Може да се каже по-точно е. Може да се открие и примерно изчезнал човек къде се намира на кълбото, жив ли е и т.н. За кръвното и водата да не говорим. Моето и захарта и др. ги мери по телефона.
Показателя на "скалата" му се е спрял точно на 11.8 млн. Нито на 11.7, нито на 11.9. И не го пуска ни нагоре, ни надолу. За 100 хил.г. да не издребняваме - мога да поръчам пак. Обследвал е само за местността Загоре, границите на които си описал.
Важното е, че по различни пътечки вървим в една посока!
:)))
цитирай
30. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
14.05.2019 18:08
nedovolen написа:
Добър след обед, Иване!
Поздрави за уменията ти.
Да уточня относно споменатата от теб грешка. Това не е аптекарска везна. Може да се каже по-точно е. Може да се открие и примерно изчезнал човек къде се намира на кълбото, жив ли е и т.н. За кръвното и водата да не говорим. Моето и захарта и др. ги мери по телефона.
Показателя на "скалата" му се е спрял точно на 11.8 млн. Нито на 11.7, нито на 11.9. И не го пуска ни нагоре, ни надолу. За 100 хил.г. да не издребняваме - мога да поръчам пак. Обследвал е само за местността Загоре, границите на които си описал.
Важното е, че по различни пътечки вървим в една посока!
:)))


Благодаря, но не е нещо, кой знае какво! Всеки трети има такава способност, стига да е пробвал и след това да я използва така с колега намерихме канал в коридора на местоработата, неотбелязан в стар план! Даже той беше с по- силни усещания, но двамата реагирахме на точното място моят принос беше, че определих дълбочината И наестена тръбата ,с десетина сантиметра разлика м дълбочина беше на това място, пресичаща перпендикулярно коридора, чиято дължина беше поне 60 метра!
За неща, като уредът ,за който споменаваш и, за който си нямам представа как работи и по какъв начин отчита, как му се прави задание, няма да коментирам

Хубавя вечер!
цитирай
31. nedovolen - к30
17.05.2019 08:31
Едно уточнение, на пръв поглед извън темата, за "като уредът ,за който споменаваш и,". Не съм споменал уред, но като казваш, "уредът" е главата, останалото, скалата и др. са само помощни инструменти. По този начин могат да се изяснят всички неясни моменти в темата и коментарите. И още, и още... Например дали едно хапче или храна е полезна, вредна, или само баласт за теб /не лично/, кое от заобикалящия те свят също и как да го направиш полезно.
Радиестезията е велика наука, с приложение във всички области на живота. Основоположник и създател е Луи Тюрен. Имам му дебелите и по-тънки книги, но не ги разгръщам - осланям се на приятели в тази посока.
Ако проявиш интерес, най-краткото описание какво е радиестезия дава Валентин Маринов, София - лесно откриваем е в лентичката на гугъл.
Извинявай и успех!
:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9140222
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102605
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031