Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2019 19:43 - Загадката Тимур/ Тамерлан/
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3714 Коментари: 20 Гласове:
39

Последна промяна: 16.08.2019 13:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Много загадки витаят около този невероятен владетел!

Една от тях е противопоставянето му на Баязид ,относно завоеванията му в Европа?
Наредил му е,  да напусне всички християнски земи на Балканите И когато се обръща с императивен тон към него, не търпящ възражение, избухва войната между тях!

Защо защитава християните Тамерлан ? Дали това не идва от времето ,когато земите на Великите Моголи са били в Българската империя? И той се чувства задължен сега, да се застъпи за тях?  Защото за последно Баязид е сложил ръка на земите на Българските владетели-Шишман и Срацимир! Това ли е раздразнило Тимур, за да реагира така!
Баязид е на върха на славата си, но в околностите на Анкара е победен и пленен!
Но необяснимо,вместо да изпълни намеренията си и да ликвидира Османската империя,  Тимур се връща в Самарканд?
Различни версии има за отношението му към Баязид,  но най- достоверна изглежда тази, с оглед на случилото се,  да го сложи в клетка и да го разхожда като укротен звяр към Самарканд По пътя, от унижението , Баязид умира

Баязид не е син на Кера Тамара/ ТОМИРИС?/, една от жените на Мурад!  Син е на гъркинята Ефросина и това обяснява зверското му отношение към Българите! Но за баща му Мурад Кера Тамара е валиде и е погребана като султанка в столицата Бурса Гробът и се поддържа и до днес!

Тамерлан е на преклонна за тогава възраст- над седемдесет години !Вероятно е болен, затова се връща Скоро след Баязид умира

Погребан е в мавзолей в Самарканд, запазен  и до днес!
С него е свързана интересна случка, дни преди началота на ВСВ !
Учените историци и археолози получават разрешение да отворят гроба му ! Посочена е и дата-20 06 1941 г. Изисква се специална  техника, да повдигне 200 тонната мраморна , надгробна плоча!
Събират се самаркандските старейшини и ссъс специална делегация посещават Сталин С искане да забрани отварянето на гроба!
Сталин ги приема и търпеливо изслушва аргументите им!
А те са, че има поверие от вековете, че отвори ли се гробът, от него ще изкочи духът на войната!  И тя ще почне на третия ден след това!
Молят го да забрани!
Сталин се колебае Той е завършил с отличен семинария, но е скъсал с религията ,до начин да я преследва И накрая отсича, че това са Бабини деветини, няма защо да се пречи заради тях на работата на учените!
И нарежда ,работата да продължи!
На нарочената дата гробът е отворен!
След три дни войната, както казвали старейшините,  започва!

Сталин е потресен Той отново се обръща към религията!
И когато при него идват ленинградски свещеници ,с прозрението ,че ако обиколят Ленинград със свещената икона, в него германците няма да влезат,вече гледа сериозно на  молбата ! Без никакво колебание им разрешава да направят тази обиколка!
 Те минали с иконата по една известна улица в града, в покрайнините му, по която се движел и трамвай!  Интересното е ,че германците стигнали до нея Близо три години стояли там, но не направили и опит да минат на отсрещната и страна?

Дали Тимур, поради съхранени спомени за величието на Българската държава в далечното минало е наредил на Илдъръм, да върне земите на Българите? А след това безмилостно го е наказал, заради неподчинението му?



Гласувай:
41


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - leonleonovpom2,
15.08.2019 19:54
Припомни ми неща, които бях позабравил.
цитирай
2. dobrodan - Здравей, приятелю,
15.08.2019 21:23
много е възможно религията ни да е причината за това, което описваш, но...
Боя се, че Тимур/Тамерлан не е таял особена симпатия към българите в частност.
"През 1391 и 1395-1396 г. върху Кипчак-Булгар се стоварила огромната войска от средноазиатски монголи на Аксак-Тимер. Неговите нашествия също били наречени от българите "татарски". Натанови забелязали Аксак-Тимер още докато бил, както и Джумран, успяващ разбойник, платили изкачването му на власт в Самарканд и го пратили да унищожи напълно Кипчак-Българския хаканат и населението му. "Войските на Аксак-Тимер изклали около 3 000 000 българи и унищожили 120 града и 5000 селища за радост на кредиторите му Натан". (Юсуф ал-Булгари. Допълнения към Нариман Тарих.)
След Тамерлановите (Аксак-Тимерови) погроми Кипчак-Булгар така и не се възстановил, из просторите му бродели само кочегари."
"От оцелелите татари по-късно Тимур-Кутлуг сформирал 30 000-дна армия и през 1398 г. завзел и разрушил Улуг-Булгар (Велики Булгар на Волга). След това армията взел под свое командване Идегей, от когото се отрекли ногайските българи, потомци на итибаши и бугури. През 1407 г. татарската армия по заповед на Идегей отново разрушила Улуг-Булгар. Това бил отговорът на хаканатските власти за неплащането на вътрешно-българския данък от менгу-българите, но за българите този град бил светиня и барините с иллакските българи решили да отмъстят за тия варварства на татарите. В 1420 г. барини и иллакци заели двата бряга на река Урал и нападнали татарската армия на Идегей заедно с хакана Кадир-Бирде. Татарите помели войската на кипчакските българи, но попаднали под ударите на барините и иллакците. Част от татарите останала на бойното поле, а другата, която се опитала да избяга през Урал, я застреляли и посекли направо във водата. Идегей опитал да се скрие в камъша, но бил намерен и застрелян. В началото той бил славен българин, но после тръгнал по хлъзгавия път на измяната към собствения си народ и стигнал дотам да напада Улуг-Булгар...
цитирай
3. dobrodan - Допълвам предишния коментар.
15.08.2019 21:33
Оттогава в Кук-Йорте нищо не се чувало за татари, единствено в яда си кук-йортайците понякога наричали така уйгурите. В западната част на Кипчак-Булгар - Ак Йорте - последните татари на Бурсан били изтребени още при Батий от Гали-Беркет. Сведущи по въпроса хора казват, че Тимер-Кутлуг все едно щял да нападне Улуг-Булгар, даже и ако му бяха платили ечке-българския данък - той служел на Аксак-Тимер и получил от него заповед да унищожи града, светлината на цял свят..." (Юсуф ал-Булгари. Добавки към Нариман тарих.)

Понеже е малко спорен въпрос кой от всичките Тимуровци е Тамерлан - странно - ще се позова на писаното от г-н Вътов - Атил.
"(Вече става въпрос за Тамерлан. Той обаче по произход не е Чингизид, а произхожда от монголския род Бърлас, рода служил на волжко-българската държава по времето на Менгу-Тимур и е прогонен от него в Джагатайския улус. Той е знаел, че предците му са служили на Волжка България и през целия си живот на велик пълководец запазва дружелюбно отношение към нейните владетели и народ, въпреки политическите превратности от втората половина на XIVв. При грандиозния си поход на северозапад през 1395 г. Тамерлан не посяга на българското Поволжие и с това завинаги спечелва симпатиите на народната памет. Вж. Б.Иман.Пос.съч., т.II, с.114-115.)

Мисля, че тези събития ще останат загадка още дълго време. Освен ако не са поредното надмерване на детеродни органи... така присъщо на владетелите от всички времена :).
цитирай
4. lexparsy - Много интересни факти припомняш! ...
15.08.2019 21:44
Много интересни факти припомняш!
За Тимур има повече легенди и предания, отколкото историческа фактология.
Въпреки че съм ги чел, пак се размислих колко, не само артефакти, но и мистерии от историята са укрити и недоизяснени.
Поздрави
Лекс
цитирай
5. barin - Здравей, Адаш. Тимур( Тамерлан) е ...
15.08.2019 23:09
Здравей, Адаш.Тимур( Тамерлан) е интересна личност. Мисля, че има причина да не тръгне към Европа. Той побеждава Баязид и тръгва към Китай. Искал е целият Китай за себе си. Донякъде е успял да възстанови Чингизхановата империя. България може да изглежда, че си е отдъхнала след промяната на хода на неговата войска, но точно тогава е имала шанс да се освободи. Интересно, че Тимур не е закачил Волжка България.
Поздрави!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!-КВГ55
15.08.2019 23:12
1. kvg55 - leonleonovpom2,
19:54
Припомни ми неща, които бях позабравил.

Благодаря ти!
Това ни е и целта, да припомняме ,да обменяме!
А историците да си вършат работата!...


лека нощ!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Добродан!
15.08.2019 23:32
Благодаря за общирните коментари!
Честно казано, историята на Волжка България ми е неясна , общо взето! Много противоречиви сведения има за нея! Но факт у ,че голяма част от елита на Русия е свързан с нея!Но вероятно са Българи, сменили вярата
Факт е ,че в Самара шият знаме за въстанала България По- късно, то е взето от престонаследника и занесено на опълченците в Кишинев, известното Самарско знаме!Следователно ни чувстват близки!
Самара- Самарканд!? Едва ли е случайно съвпадението
Да, при толкова много Тимуровци ,човек се обърква Имаше тимуровска команда на времето....Явно този Тимур- Тамерлан се ползва с добра слава Както казваш ,не е посегнал на Волжки Българи
Интересното е ,че похода на Тамерлан в Анатолия е веднага след падането на трите Българии Едва ли е случайно ,че походът му в Анатолие е веднага след падането на трите Българии
Дори и като претекст за война да е, все пак факт е ,че изисква от Баязид да освободи завладените християнски земи И наказанието за неизпълнената заповед, което последвало!.....

Лека нощ!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Поздрави, Лекс!
15.08.2019 23:42
lexparsy написа:
Много интересни факти припомняш!
За Тимур има повече легенди и предания, отколкото историческа фактология.
Въпреки че съм ги чел, пак се размислих колко, не само артефакти, но и мистерии от историята са укрити и недоизяснени.
Поздрави
Лекс


Така е, историята е блудница Пишат я победителите!
За съжаление от седем века ,с малки изключения, сме все от победените И историята ни я пишат други, естествено - невярна!
Ние може би сме и уникален пример във военната история, когато война спечелена на бойното поле е загубена на массата на преговорите- дипломатически ! Фердинад е пропуснал момента, когато гръцкия крал моли за мир, да сключи договора, да разбие окончателно сърбите И тогава румънцие е нямало да имат насреща полски пъдари
Но даже и този факт,за реално спечелената война се укриваше- може би заради петното върху Фердинанд- да си остане!
Попадна ми случайно секретен документ- само за партийни секретари, там го прочетох за пръв път!

Лека нощ!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Поздрави и на тебе, Адаш!
15.08.2019 23:49
barin написа:
Здравей, Адаш.Тимур( Тамерлан) е интересна личност. Мисля, че има причина да не тръгне към Европа. Той побеждава Баязид и тръгва към Китай. Искал е целият Китай за себе си. Донякъде е успял да възстанови Чингизхановата империя. България може да изглежда, че си е отдъхнала след промяната на хода на неговата войска, но точно тогава е имала шанс да се освободи. Интересно, че Тимур не е закачил Волжка България.
Поздрави!


Да, така е, провел е Тимур наказателна операция срещу Баязид, успешна и си тръгва!
Връзват се нещата, 20 години империята не може да се съвземе! Но България не се възползва от ситуацията Липсва силна ръка, водеща фигура, която да я поведе
Считам за достоверна версията със заповедта на Тимеркъм Баязид ,да напусне християнските земи

Лека нощ!
цитирай
10. lexparsy - Като ученичка се изказвам, че там ...
16.08.2019 00:08
Като ученичка се изказвам, че там пак има една легенда, че е спрян да завземе Волжска България, защото е бил изплашен от появата... търся съвременни думи... жена шаман или Богинята майка или Дева Мария... и се в Върнал...
Може и някой да разкаже повече...
Лекс
цитирай
11. monarh1991 - Здравей, Лео
16.08.2019 00:10
И за мен представлява голям интерес личността на Тамерлан. Чел съм, че от една страна е бил меценат, в столицата си Самарканд кани от всички краища на империята поети и писатели, художници и т.н.. От друга страна, се е славил с жестокостта си - през 1387 г. в Исфахан избива 80 000 души и от черепите им издигнал пирамида! Проявява жестокост и при превземането на Делхи през 1398 г. Във форум Наука имаше тема от алтернативна история - какво щеше да стане, ако беше продължил в Европа. Заключиха, че и това не би било добър вариант за Балканите, предвид бруталността му. Но е възможно наистина да е останал някакъв спомен за българското величие - да не забравяме Балх и факта, че и там има градове с имена подобни на наши - Шуман и Мадар. Всъщност, Баязид е освободен от плен и умира в Мала Азия на следващата 1403 г. И след Анкарската битка е имало реален шанс да се възстанови българската държава. Но християнските войски спасяват синовете на Баязид, вместо да им светят маслото, а християнските владетели се съюзяват с тях. Нашите Константин и Фружин се съюзяват с Мехмед,който работи за възстановяването на Османската империя. Има и още нещо - през 1395 Тимур разгромява войските на Златната орда при Терек и се отправя към Москва. Обаче в крайна сметка не напада града. Твърди се, че е станало така заради Чудотворната икона на Света Богородица, същата, с която обикалят в продължение на дълго време през 1941 г., когато немците са пред Москва.
цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравей, Лекс!
16.08.2019 07:08
lexparsy написа:
Като ученичка се изказвам, че там пак има една легенда, че е спрян да завземе Волжска България, защото е бил изплашен от появата... търся съвременни думи... жена шаман или Богинята майка или Дева Мария... и се в Върнал...
Може и някой да разкаже повече...
Лекс


Загадъчна личност и наистина Тимур!
Около името му се преплитат митове и истини едновременно
Ето например ,че ако се отвори гробът му, от него ще изкочи духът на войната След три дни!? И това се случва наистина, точно в указания срок!
Не продължава към Европа? Следователно целта му е била наистина само наказателна, а не завоевателна! И тя се изразява с поставянота в клетка на непокорния султан Баязид! От когото се е искало само едно нещо- да се оттегли от християнските земи!Защо?

Хубав ден!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Симеоне!
16.08.2019 07:18
monarh1991 написа:
И за мен представлява голям интерес личността на Тамерлан. Чел съм, че от една страна е бил меценат, в столицата си Самарканд кани от всички краища на империята поети и писатели, художници и т.н.. От друга страна, се е славил с жестокостта си - през 1387 г. в Исфахан избива 80 000 души и от черепите им издигнал пирамида! Проявява жестокост и при превземането на Делхи през 1398 г. Във форум Наука имаше тема от алтернативна история - какво щеше да стане, ако беше продължил в Европа. Заключиха, че и това не би било добър вариант за Балканите, предвид бруталността му. Но е възможно наистина да е останал някакъв спомен за българското величие - да не забравяме Балх и факта, че и там има градове с имена подобни на наши - Шуман и Мадар. Всъщност, Баязид е освободен от плен и умира в Мала Азия на следващата 1403 г. И след Анкарската битка е имало реален шанс да се възстанови българската държава. Но християнските войски спасяват синовете на Баязид, вместо да им светят маслото, а християнските владетели се съюзяват с тях. Нашите Константин и Фружин се съюзяват с Мехмед,който работи за възстановяването на Османската империя. Има и още нещо - през 1395 Тимур разгромява войските на Златната орда при Терек и се отправя към Москва. Обаче в крайна сметка не напада града. Твърди се, че е станало така заради Чудотворната икона на Света Богородица, същата, с която обикалят в продължение на дълго време през 1941 г., когато немците са пред Москва.


Благодаря ти за интересния и пълен с факти коментар!
Да, в действията на Тимур се усеща респект от и към християнството Защо ще иска Баязид да се оттегли от земите на християните?
Необяснимо е наистина,от държавническа гледна точка поведението на малкото оцелели представитли на държавната власт у нас? Османската империя, в продължение на повече от 20 години е само на хартия, в колапс е! Вместо да възстановят България, те търсят начини да засвидетелстват покорството си към нея, рухналата мперия?

Хубав ден!
цитирай
14. elenkokoschkov - БРАВО
16.08.2019 09:00
И ПАК БРАВО!!!!

ТОЙ Е КЛАЛ МЮСУЛМАНИТЕ ЯКО.
ПРАВИЛ Е ПИРАМИДИ ОТ ЧЕРЕПИТЕ ИМ.
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
16.08.2019 12:53
14. elenkokoschkov - БРАВО
09:00
И ПАК БРАВО!!!!

ТОЙ Е КЛАЛ МЮСУЛМАНИТЕ ЯКО.
ПРАВИЛ Е ПИРАМИДИ ОТ ЧЕРЕПИТЕ ИМ.


Благодаря ти за отзива!
Тимур, независимо от подбудите, реално ни е помогнал! Това си личи и от ултиматума отправен към Баязид- да освободи от присъствието си християнските земи!
Жалкото е, че в настъпилия хаос срез разгрома и пленяването на омразния за нас Баязид, ние не сме се възползвали от отдалата ни се прекрасна възможност за възстановяване на държавата ни
Винаги съм смятал ,че феодалната раздробеност е основната причина за слабостта на държавата ни И тази раздробеност явно пречи за възстановяването на държавата ни
Винаги си спомням също, за безсилието на цар Иван Шишман в Никопол! Той чака там главнокомандващия воевода, Мирчо Стари !Дал му е уверение ,че ще дойде с войските в Никопол и оттам ще потеглят към Велико Търново, да разбият обсадилия го Баязид
Да, но не идва....
И така постъпва всеки феодал Не царят, той решава как да постъпи?
Липсата на силна централна власт води и до държавно безсилие

Хубав ден!
цитирай
16. shtaparov - много е възможно религията ни да е ...
17.08.2019 02:46
dobrodan написа:
много е възможно религията ни да е причината за това, което описваш, но...
Боя се, че Тимур/Тамерлан не е таял особена симпатия към българите в частност.
"През 1391 и 1395-1396 г. върху Кипчак-Булгар се стоварила огромната войска от средноазиатски монголи на Аксак-Тимер. Неговите нашествия също били наречени от българите "татарски". Натанови забелязали Аксак-Тимер още докато бил, както и Джумран, успяващ разбойник, платили изкачването му на власт в Самарканд и го пратили да унищожи напълно Кипчак-Българския хаканат и населението му. "Войските на Аксак-Тимер изклали около 3 000 000 българи и унищожили 120 града и 5000 селища за радост на кредиторите му Натан". (Юсуф ал-Булгари. Допълнения към Нариман Тарих.)
След Тамерлановите (Аксак-Тимерови) погроми Кипчак-Булгар така и не се възстановил, из просторите му бродели само кочегари."
"От оцелелите татари по-късно Тимур-Кутлуг сформирал 30 000-дна армия и през 1398 г. завзел и разрушил Улуг-Булгар (Велики Булгар на Волга). След това армията взел под свое командване Идегей, от когото се отрекли ногайските българи, потомци на итибаши и бугури. През 1407 г. татарската армия по заповед на Идегей отново разрушила Улуг-Булгар. Това бил отговорът на хаканатските власти за неплащането на вътрешно-българския данък от менгу-българите, но за българите този град бил светиня и барините с иллакските българи решили да отмъстят за тия варварства на татарите. В 1420 г. барини и иллакци заели двата бряга на река Урал и нападнали татарската армия на Идегей заедно с хакана Кадир-Бирде. Татарите помели войската на кипчакските българи, но попаднали под ударите на барините и иллакците. Част от татарите останала на бойното поле, а другата, която се опитала да избяга през Урал, я застреляли и посекли направо във водата. Идегей опитал да се скрие в камъша, но бил намерен и застрелян. В началото той бил славен българин, но после тръгнал по хлъзгавия път на измяната към собствения си народ и стигнал дотам да напада Улуг-Булгар...

Иван правилно го е казал: Тимур таял уважение към християните,значи и към християните-Българи. Прожеждал походи във Волжка България,но от тях патели най-вече тюрки и мюсюлмани: значи изводът му не е принципно погрешен.
цитирай
17. shtaparov - 14. elenkokoschkov - БРАВО 0...
17.08.2019 02:51
leonleonovpom2 написа:
14. elenkokoschkov - БРАВО
09:00
И ПАК БРАВО!!!!

ТОЙ Е КЛАЛ МЮСУЛМАНИТЕ ЯКО.
ПРАВИЛ Е ПИРАМИДИ ОТ ЧЕРЕПИТЕ ИМ.


Благодаря ти за отзива!
Тимур, независимо от подбудите, реално ни е помогнал! Това си личи и от ултиматума отправен към Баязид- да освободи от присъствието си християнските земи!
Жалкото е, че в настъпилия хаос срез разгрома и пленяването на омразния за нас Баязид, ние не сме се възползвали от отдалата ни се прекрасна възможност за възстановяване на държавата ни
Винаги съм смятал ,че феодалната раздробеност е основната причина за слабостта на държавата ни И тази раздробеност явно пречи за възстановяването на държавата ни
Винаги си спомням също, за безсилието на цар Иван Шишман в Никопол! Той чака там главнокомандващия воевода, Мирчо Стари !Дал му е уверение ,че ще дойде с войските в Никопол и оттам ще потеглят към Велико Търново, да разбият обсадилия го Баязид
Да, но не идва....
И така постъпва всеки феодал Не царят, той решава как да постъпи?
Липсата на силна централна власт води и до държавно безсилие

Хубав ден!

Баязид впрочем не успял да завладее страната ни- това не било писано на него,други мракобеси довършили пъкленото му дело. Срацимир не паднал в 1396 а в 1397 г.,в 1398 г. Дубровник още имал посланици в "Българската страна" а в 1402 г. Константин II Асен сякъл свои монети и отхвърлил турския васалитет,който неговото царство приело в 1397 г. последно от Балканските православни.
цитирай
18. leonleonovpom2 - Благодаря Ангеле!
17.08.2019 08:36
благодаря за отзивите, в които с малко думи си казал много.......

Всъщност, падането на България е разтегливо понятие-до края на 16- ти век почти
Затова в много карти продължават да я дават- от този период
Причината е тази за падането и- феодалната и раздробеност
Ами воеводствата отвъд Дунава в този период са си Български Порумънчването почва по- късно, от папата и от Австро- Унгария С цел приобщаване на населението към католицизма!
Ами Влад Цепеш се разпорежда в Мизия, като в своя собственост Дори премества столицата си от Търговище- от днешна Румъния в...Свищов!
Тук в България,в Подбалкана посреща съвипусника си от обучението на Принцовите острови, Мехмед Втори завователят на Константинопол и го принуждава да се оттегли
Наистина неправилно се отчита падането на България Тя няма главна столица ,не е единна държава тогава! Да, Търново е бил, но тогава е една от многото столици Ето- Свищов и Търговище също са били столици

Тя, историята и сега не е бистра вода, но тогава е мътилка
Например Франция от ВСВ, с подчиненото на Германия правителство във Виши, как да се гледа на нея, като на напълно победена или частично- в периода-1940- 44г?Реално и двете са верни!

Хубав ден!
цитирай
19. shtaparov - благодаря за отзивите, в които с ...
21.08.2019 14:28
leonleonovpom2 написа:
благодаря за отзивите, в които с малко думи си казал много.......

Всъщност, падането на България е разтегливо понятие-до края на 16- ти век почти
Затова в много карти продължават да я дават- от този период
Причината е тази за падането и- феодалната и раздробеност
Ами воеводствата отвъд Дунава в този период са си Български Порумънчването почва по- късно, от папата и от Австро- Унгария С цел приобщаване на населението към католицизма!
Ами Влад Цепеш се разпорежда в Мизия, като в своя собственост Дори премества столицата си от Търговище- от днешна Румъния в...Свищов!
Тук в България,в Подбалкана посреща съвипусника си от обучението на Принцовите острови, Мехмед Втори завователят на Константинопол и го принуждава да се оттегли
Наистина неправилно се отчита падането на България Тя няма главна столица ,не е единна държава тогава! Да, Търново е бил, но тогава е една от многото столици Ето- Свищов и Търговище също са били столици

Тя, историята и сега не е бистра вода, но тогава е мътилка
Например Франция от ВСВ, с подчиненото на Германия правителство във Виши, как да се гледа на нея, като на напълно победена или частично- в периода-1940- 44г?Реално и двете са верни!Хубав ден!

Браво за отличната аналогия с Франция,която си направил- в 1940 г. тя е победена и поставена на колене,но не е окупирана цялата. Южните й части са окупирани чак в 1942 г., но тя не е заличена от картата- нейното правителство остава а в България до началото на XVI в. е имало области,които изобщо не са били окупирвани от турците!
цитирай
20. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
21.08.2019 16:12
shtaparov написа:
leonleonovpom2 написа:
благодаря за отзивите, в които с малко думи си казал много.......

Всъщност, падането на България е разтегливо понятие-до края на 16- ти век почти
Затова в много карти продължават да я дават- от този период
Причината е тази за падането и- феодалната и раздробеност
Ами воеводствата отвъд Дунава в този период са си Български Порумънчването почва по- късно, от папата и от Австро- Унгария С цел приобщаване на населението към католицизма!
Ами Влад Цепеш се разпорежда в Мизия, като в своя собственост Дори премества столицата си от Търговище- от днешна Румъния в...Свищов!
Тук в България,в Подбалкана посреща съвипусника си от обучението на Принцовите острови, Мехмед Втори завователят на Константинопол и го принуждава да се оттегли
Наистина неправилно се отчита падането на България Тя няма главна столица ,не е единна държава тогава! Да, Търново е бил, но тогава е една от многото столици Ето- Свищов и Търговище също са били столици

Тя, историята и сега не е бистра вода, но тогава е мътилка
Например Франция от ВСВ, с подчиненото на Германия правителство във Виши, как да се гледа на нея, като на напълно победена или частично- в периода-1940- 44г?Реално и двете са верни!Хубав ден!

Браво за отличната аналогия с Франция,която си направил- в 1940 г. тя е победена и поставена на колене,но не е окупирана цялата. Южните й части са окупирани чак в 1942 г., но тя не е заличена от картата- нейното правителство остава а в България до началото на XVI в. е имало области,които изобщо не са били окупирвани от турците!


Блаагодаря ти за отзива!
Така си е! България я има в късните карти от 16- ти 17- ти век, а ние сме я затрили изобщо!?
Има изследвания, че държавата ни я има и в периодо на ромейското владичество?!Възможно е, защото със съществуването и под някаква форма лесно се обяснява отделянето и от империята И не само обикновено отделяне! Държавата ни веднага достига върхове! Следователно имала е база!

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9139486
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102602
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031