Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2019 21:43 - Паста " Поморин"
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3349 Коментари: 16 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Честно казано, мислех, че вече не се произвежда ?
По простата причина, че няма откъде да се вземе поморийска луга!  Пастата е базирана на нея.  Но солодобив в Поморие отдавна няма, въпреки опитите за съживяването му . А без него няма и луга.  А тя е основен продукт в производството на култовата паста, на челно място в бранша на времето си в Източния блок.
Лугата е течността над кората от сол в солницата в момента на събирането й . Години ,до завършване на гимназия съм работил в солниците, единственото ,което не ми се разрешаваше ,беше да събирам лугата?

Паста " Поморин" е разработена от екип на проф. Странски . Като химик бих казал ,че има логика в идеята , реакцията и на лугата  е почти неутрална, съдържа ценни магнезиеви соли, така ,че създава комфорт за устната кухина ! Създадена е преди 64 години- 1955 г, така ,че почти ми е връстница!

Лугата е лечебна, почти като калта. Докато газех в нея, краката ми бяха ужасно силни Бяха станали като лопати, имах такъв удар с тях, че можех да простра с шут по топката някой! И ми се е случвало.......

През 1990 г на пожар ме включиха в група за Москва . Ставаше дума за Сивовска тема, в която и аз участвах.  Имаше сигнали, че ще се прекратява?  Надеждата беше, че включвайки ме в преговорите, ще повлияя на решението. Знаеха от София, че руснаците харесват работата ми ! Такова и поръчение получих- да ги убедя да продължим, работата е почти завършена, което бе и истина!

Нахъсан и подготвен тръгнах.  Беше в деня  на  печално известните избори през 1990 г.
Но руснаците бързо охладиха намеренията ми.  Казаха ,че на най- високо ниво е решено разтурването на СИВ!  А СИВ финансира разработката.  При това положение, нашата работа ще бъде , да подпишем протокол за закриване на нашата секция .  Да, питаха ме, имам ли нещо да кажа ? На свой ред попитах, а ако кажа нешо, то ще промени ли решението!? Не, естествено И не казах нищо!

Но руснаците се погрижиха за програмата ни пред тези дни, да не скучаем!  Загорският, Българският манастир край Москва, Кремъл, метрото и естествено магазините бяха обект на посещенията ни.
Поради женската компания, а и заради жена ми,  която плака ,като тръгвах, се принудих да влизам в парфюмерии и галантерии....

И на един рафт видях паста " Поморин"?  Изненадах се ! Поисках да я видя.  В Трояфарм бяха почнали да произвеждат пасти с микрогранули, тази смятах за антика? Жената веднага ми донесе видове, които не бях виждал дори.  Попитах, по каква линия ги имат? Изгледа ме учудено? В Москва ,във всеки магазин ги имало , така ми каза!
Е, проверката на казаното се оказа основната ми задача.  Наистина, пастата " Поморин" беше един основен търговски продукт, в иначе оскъдната откъм стоки Москва! Това, което каза продавачката се оказа самата истина!
Паста " Поморин" владееше пазара на Москва, град с население по- голямо от това на България тогава!
Сега си правя сметка ,че е владеела и целия източен пазар на бранша!

Да ,сетих се за това преди няколко дни и питах една аптекарка , дали имат паста" Поморин" ? Тя ме нарича на шега професор, заради лекция по фармакология прди време! Веднага ми донесе, а аз си купих
Е, разбрах ,че Ален Мак я прави в Рудозем? Вместо да добиват цинк и олово, там  правят паста за зъби?

Загриза ме съмнение, откъде взимат луга? Солодобивът в Поморие е ликвидиран отдавна, а без него няма и луга!  Да не би да ползват сурогат някакъв
Истината лъсна За лугата, която е около една трета от съдържанието на пастата, пишеше ,че е Поморийска, но от Атанасовското езеро? Да, в Бургас все още се добива сол, за разлика от Поморие!

Мисля си, че с евентуално спиране на износа на паста " Поморин" за Москва/ а и не само за нея/, с население колкото три Българии,   се нанася удар не само на производството й! Губи се и утвърден пазар! А наличието на пазар гарантира износа Той е повече от самия износ!
А ние си дадохме пазарите, както се казва, бадева! Харизахме ги! За комисионни?



Гласувай:
30


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - С професор Странски сме от едно село ...
27.08.2019 07:14
С професор Странски сме от едно село - Странско. Носи неговото име. Е, аз не съм професор.
:)))
цитирай
2. bojinkata - Пастата се продава в "Кауф...
27.08.2019 07:53
Пастата се продава в "Кауфланд". 3-4 вида. Прекрасна!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
27.08.2019 08:30
nedovolen написа:
С професор Странски сме от едно село - Странско. Носи неговото име. Е, аз не съм професор.
:)))


Честно казано ,не знаех за селото и за връзката на проф. Странски с името му!
Е, повод за гордост си е, че имаш такъв съселянин! А, че не си професор, не е задължително да си, важното е, че проф Странски е изобретил пастата за зъби!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Добре дошъл!
27.08.2019 08:39
bojinkata написа:
Пастата се продава в "Кауфланд". 3-4 вида. Прекрасна!


Да, изненадах се, че не е затрита, както много други неща.....
Не знам дали е по старата технология, усъмних се за лугата, защото няма как д е от Поморие! Но след като в Интернет производителите коректно са написали ,че тя е с произход от Атанасовското езеро/ там са солниците/, вярвам ,че е луга! Даже се поразходих, да видя къде е? И намерих басейна, където се събира Познава се лесно има леко ръждив цвят. Посегнах да я пипна, мазна е, като зехтин И веднага един, отнякъде се развика, да не влизам, забранено е! Сигурно е помислил ,че ще нагазя в нея! Е, щом спазват такава хигиена, явно е обвързана с производството на " Поморин"!

Хубав ден!
цитирай
5. germantiger - +
27.08.2019 11:31
ЕДНО ВРЕМЕ СЛЕД 1944 ТАКА СИ ХАРИЗАХТЕР И С УБИЙСТВА ГЕРМАНСКИТЕ ПАЗАРИ, но в блога не съмпрочел някой да е съжалявал за това

миналото лято бях в поморие с ендна блогърка, ден преди наводнениоето на късмет, та бяхме в музея, екскурзоводката от музея беше супер като гид и разказ за историята

попказа ни и "полетата" за солници/изразявам се неточно и останахме с впечатление,че вс еоще се добива, но явно не
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Митак!
27.08.2019 13:44
germantiger написа:
ЕДНО ВРЕМЕ СЛЕД 1944 ТАКА СИ ХАРИЗАХТЕР И С УБИЙСТВА ГЕРМАНСКИТЕ ПАЗАРИ, но в блога не съмпрочел някой да е съжалявал за това

миналото лято бях в поморие с ендна блогърка, ден преди наводнениоето на късмет, та бяхме в музея, екскурзоводката от музея беше супер като гид и разказ за историята

попказа ни и "полетата" за солници/изразявам се неточно и останахме с впечатление,че вс еоще се добива, но явно не


Били сте явно в музея на солта!
Той е дело на един колега Веднъж му подхвърлих, че хората хвърлаят пари за създаване на производство,а ние- за закририването им и за създаване на музеи!?
Стана му криво и след малко ме попита, какво предпочитам, като няма производство, да няма и следа от него ли, демек и музей ли да няма!?
Е, съгласих се, че като нещата са стигнали дотам, нека поне музей да има! Той и още един ентусиаст го създадоха На около три дка солници, работещи по така наречената Анхиалска технология Та там нагледно правят демонстрация, как се е добивала сол в Поморие И аз съм описвал спомените си като солар/ непълнолетен/ в списание " Море" Седем лета съм работил там, през ваканцията! Отначало не ме искаха, смятаха ме за калпазанин, че ще правя бели Но постепенно спечелих доверието на хората ,при които исках да работя А като разбраха ,че определям и безгрешно, колко сол има в купчината/ в торби по 100 кг, взеха и да ме търсят, да определям количеството Беше важно за авансовото заплащане! Имаше оценители, но търсеха мен? И после се оказваше вярна моята оценка Даже соларите спорели с оценителите, че оценката ,която аз давам е друга Един от тях се оплакъл на майка ми- Как може да вярват на едно 12-13 годишно момче?Направо съм им взел акъла? Но си признал, че иначе наистина правя точни оценки Чудел се , как? Те, с такъм опит, често грешат!

Та сте били в този музей Вероятно Елена е била, която ви е развеждала Огън е, опервала се е и на мен, но след малко, все едно ,че няма нищо!

Хубави години бяха ,Митак!
цитирай
7. kvg55 - leonleonovpom2,
27.08.2019 15:44
Спомен. Ще потърся пастата в магазините.
цитирай
8. germantiger - музея ми хареса, пазя си и проспект
27.08.2019 17:01
вероятно е тя

много бойка жена

имаше награди и за децата - в групата имаше малки
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!-КВГ55
27.08.2019 17:17
kvg55 - leonleonovpom2,
15:44
Спомен. Ще потърся пастата в магазините.

Да, заслужава си!
мисля си за рекламата, която правя
А фирмата хабер си няма!
Вражеската агитка със сигурност ще ме заподозре във вземане на пари!
Ама по- добре в устата , отколкото в краката й!

Хубава вечер!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Митак!
27.08.2019 17:31
8. germantiger - музея ми хареса, пазя си и проспект
17:01
вероятно е тя

много бойка жена

имаше награди и за децата - в групата имаше малки

Само тя може да е била!
Свекърва и беше учителка, приятелка на майка ми Чувал съм ,че се оплаква на майка ми от Елена Но по- скоро в положителен смисъл Тя остана рано вдовица и беще се изоставила по всички параграфи Та Елена я вкарвала в релсите, от това се оплакваше Та и това казвах на майка ми, че тя по - скоро трябва да е благодарна на Елена, защото я връща към живота!
Тя ми се озъби, когато се пусна слух, че отивам в музея, Историческия , като шеф. Усетих причината и й казах, че това е само слух, но няма истина в него

Впрочем имаше такъв вариант в началото, около 2000 ната година, но той отпадна бързо Заплатата, която можеха да ми дадат беше с четири пъти по-малка от тази, която имах в момента И човекът, който искаше да оглавя музея, се отказа по тази причина да настоява!Да е светла паметта му! Беше ми съученик и голям приятел!

Хубава вечер!
цитирай
11. merlin68 - На кого му пука за пазарите, важното ...
27.08.2019 21:01
На кого му пука за пазарите, важното е да сме евро-ейци.
цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
27.08.2019 22:23
merlin68 написа:
На кого му пука за пазарите, важното е да сме евро-ейци.


Така е, евроимеец чоже да станеш и без пазари! Пазарите само утежняват и усложняват имането Пътя до него!
Дай на други будали ,да си блъскат главата с тях, а ти нека си имаш евро в замяна!
Пазари, глупости!

Лека нощ!
цитирай
13. barin - Здравей, Адаш. Миналата година ...
28.08.2019 05:45
Здравей, Адаш. Миналата година ходих до солниците и си купих оттам паста Поморин. Помня е от детството, защото родителите ми често я ползваха.
Поздрави!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, приянелю!
28.08.2019 08:02
barin написа:
Здравей, Адаш. Миналата година ходих до солниците и си купих оттам паста Поморин. Помня е от детството, защото родителите ми често я ползваха.
Поздрави!


Имаш предвид музея на солта вероятно За купената паста за зъби
Аз, по сантиментални причини ,нямах положително мнение за него Прекалено много се гордеем с минали неща които можеха да са факт и сета Но как да се бориш с агресивна посредственост?

В края на краищата се примирих
Доволни са ликвидаторите че нямаме нещо, което го има във всички крайморски Европейски страни-Гърция, Словения, Италия- до Венеция?, Испания......., е поне да имаме спомен!
цитирай
15. litatru - Здравейте, Лъв!
23.09.2019 11:20
Пастата "Поморин", наистина беше лечебна, особено за хора с възпаление на венците.
Благодаря за постинга!
Лита
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Лита!
23.09.2019 16:07
litatru написа:
Пастата "Поморин", наистина беше лечебна, особено за хора с възпаление на венците.
Благодаря за постинга!
Лита


Благодаря за посещението и за отзива!
Е, паста" Поморин" аз ще защитавам с всички позволени/ и непозволени/средства Ако някой реши да я оспорва!
Имам съмнения само относно качеството на лугата Защото не е поморийската Въпреки ,че повече години съм живял в Бургас, кръвта вода не става!....

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9141686
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102607
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031