Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2019 14:40 - За кашкавала отново, финално
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 5182 Коментари: 45 Гласове:
30

Последна промяна: 03.10.2019 18:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Написаното от мене в тази връзка стана обект за упражнение на някои мои ,  постоянни клиенти от категория" Присмехулник" ! Това са тъй наречените потребители,  както галено ги  наричат! Иначе  си са  чиста проба консуматори! Чакат да им се сервира нещо наготово, за да почнат немедлено,  да го разнищват! Но да не се занимаваме със същността им,  никак не заслужават отделеното време, а  и внимание....

Та, според тях и справочниците,които ползват също, кашкавал идвал от италианското название на продукт ,наречен качокавало?  Дошло у нас чрез ...румънският? Моля?

Румънският ,за сведение, е млад език !Началото на създаването му е датирано от 16- ти век Дотогава именуващите се днес румънци са говорели на ..Български и са пишели също с Български букви Ще рече, Българи са били!
Излиза ,че нашият кашкавал, е бил безимен и си е намерил кръстник чрез румънците? След 16- ти век?
Изумително!
За един продукгт, произвеждан на нашите земи от памтивека!? Използвали за тази цел една италианска дума ?
А, в тази връзка, италианският е също млад език, произлязал от латинския! Много интересно става!

Но да приемем тезата на доверие, че е така!  Да разнищим качокавало, първо като дума Сложна дума е, вижда се и от незнаещите!  Качо и кавало Каче и кон Свързана е с начина на пласмент на този вкусен продукт  Конници  са го разнясяли с коне, в качета,  преметнати като дисаги върху тях!
Буквално - каче на кон!

Така, кашкавал идва от каче на кон! Думата  на Български е също сложна.  Кашка и вал/я/! Кашка е стара Българска дума и няма никаква връзка с каче ? Ако пък,   "каш " някой смята ,че е каче, да го докаже! В Българския, както и в румънският и италианският  звучното " Ч" го има  и не е нужно,  да се правят подобни модификации, за да бъде то отразено!
В рамките на тези разсъждения си вижда ,че качокавало не съответства на кашкавал, смислово и звуково Приликата е само привидна!
Но може  пък кръстникът да е имал проблеми със слуха, или да не е можел да произнася" ч"? Да видим други показатели, може пък там да има прилика!

ВЪНШНИЯТ ВИД -  Не ,тук разминаването е пълно!
 Нашият кашкавал се произвежда на пити, а не в качета! И е с плътна структура, наличието на дупки в него моментално го поставя в графа"Брак" или "Второ Качество"! Обратно, качокавалото е шуплест и това е признак за високо качество при него!

ТЕХНОЛОГИЯТА НА ПРОИЗВОДСТВО -  Също различията са големи и то много Нашият кашкавал се получава под формата на каша/ КАШКА/ и за да се оформи  питата, тя се  се натиска/ ВАЛЯ/  Ето откъде идва това сложно име - от технологията на получаване на продукта!
И в това се състои и другата разлика с качокавалото, освен гореизброените! Че името на качокавало идва от начина му на пласмент, а на нашия- от технологията му на производство
Тези неща съм ги давал и друг път, но  е  уместно и сега да се посочат!

ИЗВОДИ!
Те са дадени по- горе, но ако някой не ги разбира, ще му ги посоча отново!

ПРЕПОРЪКИ!
Не съветвам тези ,които не могат или не искат да разберат написаното, да го четат!
И в тази връзка, не е препоръчително  да коментират ! Но техен проблем!
Никога не е късно да станеш за смях!


                                                                ДОПЪЛНЕНИЕ      


На италиански сирене освен ФОРМАДЖО е и КАЧО ! Ако КАЧО се заменя с КАШ, както в кашкавала, защо сирене тогава на Български не е просто КАШ? Нали  имената сме заимствали от италианците?




















Гласувай:
32


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Завистта у нас, дори и на най- ниско ...
03.10.2019 14:52
Завистта у нас, дори и на най- ниско ниво, е на висота! Чел съм, че такова е било дереджето и при американците, през тридесетте години?
Та няма нищо чудно, че за Пенчо Славейков не се намерил българин ,да му напише необходимото представяне за Нобеловата награда С това се заел швед?, преводачът му ? И благодарение на това е щял да получи наградата, ако междувруеменно не е починал
Подобна е съдбата на Вазов, на Хайтов и на още няколко , достойни за наградата творци!
Жалко! И ако за такива високи нива е донякъде разбираема, то за ниските е направо непонятна!
цитирай
2. apostapostoloff - Ставаш за кашмер като започнеш да
03.10.2019 15:24
пишеш за литература- тема, коятоти е напълно чужда. Никой никога не е имал намерение на дава Нобелова награда та Славейков, Вазов и Хайтов. Това са творци САМО с регионално значение, които предлагат на света провинциална литература,която той не разбира и не приема.

Уверявам те, че изтъкнати експерти по съвременна литература в Оксфорд, Йеил, Сорбоната и Хайделберг никога не са и чували за твоите "титани" Ботев, Славейков, Вазов и Хайтов.

Учил съм и съм специализирал в тези университети и знам много добре как стоят нещата. А и нямам основание да те лъжа. Спри с тези патриотарски простотии, защото наистина ставаш за смях и кашмер.
цитирай
3. kvg55 - leonleonovpom2,
03.10.2019 15:38
Това е станало при търговските контакти на българите с италианците.
цитирай
4. nedovolen - Оценям това, което изнасяш, Иване. ...
03.10.2019 16:03
Оценям това, което изнасяш, Иване. Само да не е за тези, ще го поясня с думи на Р. Щайнер - умните хора като чуят нещо непознато, се замислят. По-”малко” умните отсичат, не, това не може да бъде.
:)))
цитирай
5. nedovolen - ПП
03.10.2019 16:05
Не си губи времето да убеждаваш по-малко умните.:)))
цитирай
6. leonleonovpom2 - Апостолов, това, че си специали...
03.10.2019 16:29
Апостолов, това ,че си специализирал ,където казваш и, че имаш мнение е за уважение и затова пускам коментара ти
Само ,че си противоречиш Ти обикаляш като миндовата кучка и коментираш за щяло и нещяло И си за кашмер на квадрат Аз си пиша и коментирам на моя територия и не задължавам никой не вдяващ да чете и особено- коментира
А доколко розбирам от писане на български, не съм стигнал дотук с клинопис!
Нобелистите се избират и то не от най - добрите, а в зависимост от конюктюрата, стечението на обстоятелствата Не ме карай да търся нобелистите по литература, да видиш колко непознати за тебе и не само за тебе автори ще изскочат И лесно мога да проверя- да те накарам да ми посочиш нещо написано от тях
Кръстев не е написал атестация на Славейков с думите, че е още рано И когато преводачът му видял, че срокът изтича, прекрасно знаещ творчеството на Славейков , я написва той! Това съм учил в час по литература Вярно, имах една от възможно най- добрите учителки! Ако не ни беше напуснала в десети клас, със сигурност щях да кандидатствам с литература!
Ти къде не си го учил това нещо?
Годината е 1912 година За Вазов- същата работа За Хайтов са пращани сведения, че разказите му са крадени?- Шолохова история
Не стреляй на халос, както в коментарите ! Виж, оня добре го беше подредил, в това което ми изпрати Но ,бързаш да го развалиш!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Не, приятелю!
03.10.2019 16:37
kvg55 написа:
Това е станало при търговските контакти на българите с италианците.


Думата е много по- стара и е с Българско звучене
Не е необходимо да съм нобелист по литература или да съм завършил филология ,за да го схвана В процеса се получава каша/ кашка на староБългарски/, която се мачка/ валя/ ,за да се изгони въздуха, да е плътен крайния продукт, да няма шупли Е , от кашка и от валя, какво се получава?
Ние да не сме аборигени, Ренесансът у нас е пред италианския, знае се какво става!Та италианците да кръщават типично наш продукт, нямаш нищо общо с качокавало!

Хубав ден!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Да, прав си Николай, оцени го Анонимус Булгарикус
03.10.2019 16:48
nedovolen написа:
Оценям това, което изнасяш, Иване. Само да не е за тези, ще го поясня с думи на Р. Щайнер - умните хора като чуят нещо непознато, се замислят. По-”малко” умните отсичат, не, това не може да бъде.
:)))


За разлика от някои , считащи се за всьо и вся, той е качествен историк, с докторат във Франция, доколкото знам! Или докторатът му е за Франция и е преведен там... на френски!
Та имах неговата подкрепа, на един от най знаещите! За произхода на името на кашкавала..... Беше категоричен, че е така!
Може да не съм историк по професия, но за разлика от огромното болшинство историци, имам познания по почти всички науки, включително и в историята!И ги вкарвам в действие!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Да, така излиза, Николай!
03.10.2019 16:50
nedovolen написа:
Не си губи времето да убеждаваш по-малко умните.:)))


Но ,все пак, дал съм им напътствия, да не си губят времето с избиване на комплексите им Точно тук!
цитирай
10. bojo12345 - Дори и да е взето от италианския, в което се съмнявам, коментиращият трябва да се досети
03.10.2019 20:13
че наследниците на Еней са наследници на траките, а от траки и българи произлизат всички стари и нови езици.
Поздрави!
цитирай
11. getmans1 - Мисля, че ще познаеш тези думи, к...
03.10.2019 20:15
Мисля, че ще познаеш тези думи, които съм цитирал по-долу;

„ П П - ...
Искам и на тебе да го уточня
Никога не твърдя ,че моята истина е единствина Но, като моя я защитавам ! !Което не пречи, като се убедя, че има друга, да призная нея
За кашкавала обаче съм безкомпромисен, защото съм сигурен в тезата Изучих историята на продукта, технологията на италианския и на Българския, пласмента, литература на френски и на италиански и съм убеден ,че тълкуванието в речника е напълно погрешно! И става съвсем смешно с румънското" посредничество"!„

... Тук и сега пак казваш, че италианското „качекавало„ означавало „каче на кон„ и то при положение, че твърдиш, че добре си изучил историята на продукта,технологията, италианска, френска и т.н. - Е, КАЖИ МИ КАК ДА СЕ СЪГЛАСЯ С ТЕБ СЛЕД КАТО БЪРЗА СПРАВКА ПОКАЗВА ДРУГО, Caciocavallo ОЗНАЧАВА НЕЩО ДРУГО ... КОН ИМА АМА КАЧЕ НЯМА ...

... Тук и сега, твърдиш че румънците и езикът им са твърде млади за да са ни научили на нещо ... И, РАЗБИРА СЕ, АЗ НЯМА КАК ДА НЕ СЕ СЪГЛАСЯ С ТОЗИ ФАКТ НО ... ИМА ЕДНО, НО ... СЛЕД КАТО ЗНАЕМ, ЧЕ РУМЪНЦИТЕ СА ПОТОМЦИ И НА ЕДИН ДРУГ НАРОД НАРЕЧЕН „ВЛАСИ„ НЕ Е ЛИ ВЪЗМОЖНО И ТЕ ДА ИМАТ ПРИНОС КЪМ ДУМАТА „КАШКАВАЛ„ КОЯТО ОБАЧЕ ДА НЕ ОЗНАЧАВА - „КАЧЕ НА КОН„. Ще побързам да уточня, че „власи„ се срещат по целият Балкански полуодстров там където не са тотално претопени.

... Тук и сега твръдиш, че си изучил добре технологиите на производство но ... пак но ... КАШКАВАЛА ТЕХНОЛОГИЧНО СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ Т.Н. СИРЕНА ПОЗНАТИ НИ ОТ ДРУГИТЕ ЧАСТИ НА ЕВРОПА КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С „КАША„ И „ВАЛЯ-не„ МАКАР, ЧЕ И ТЕ СЕ ПРИГОТВЯТ ПО АБСОЛЮТНО СЪЩИЯТ НАЧИН - В ЕДИН МОМЕНТ МАТЕРИАЛЪТ НАИСТНА НАПОДОБЯВА КАША, КОЯТО ПОСЛЕ СЕ ПРОПАРВА.

... И НАЙ-ВАЖНОТО, НИКЪДЕ НЕ ПОСОЧНАШ НЯКАКВИ СВЕДЕНИЯ ОТ КОГА БЪЛГАРИНА ПОЗНАВА КАШКАВАЛА И КАКВО Е ОБИДНО АКО ГО Е ВЪЗПРИЕЛ ОТ НЯКОГО.

ЗА ПОСЛЕДНО ЩЕ ТИ ДАМ ЛИНК КЪМ ЕДНА ПОЛЕЗНА СТАТИЯ;

http://www.menumag.bg/za-hranata/statii/na-kogo-e-kashkavalyt


цитирай
12. leonleonovpom2 - Гетманс!
03.10.2019 21:18
Нали дадох препоръки по- горе!
Хайде, ще направя изключение
Да, буквално , на италиански, е сирене на кон По техните разбирания това е сирене
Във френските справочници, те също нямат специална дума за кашкавал, наричат се сирена кашкавалите!
Но за кашкавал, така е изписан, се казва, че е специален вид, Българско сирене! И от това следва, че той е уникален, няма аналог другаде! Това сега ясно ли ти е?
Да се върнем на сирене на кон Това сирене на кон не е в тенекии, а в качета, както съм описал, от двете страни на коня! Така ли е или конникът го носи в ръце, че така победоносно заявяваш, че няма каче?
Интересува те каче, как е? Сигурно си ровил в речниците
Аз имах постинг на тази тема, потърси го, гледам ,че и тебе сън не те хваща!
Каче на латински е cupa , а на френски е caque/ чете се как! Та под качокавало се разбира каче сирене на кон! Не съм дал в постинга тези подробности, спестил съм това, че на запад нямат дума за кашкавал Поне аз не знам да я има в романските езици Говори се за няколко стотин вида сирена, които всъщност са кашкавали Купа, особено френското как,както се изписва, не е далече от каче Та пак се връщам на качокавало-Точното му значение е каче сирене на кон! Сиренето е в каче!
Опитвал съм продукт, обявен за сирене в Швейцария и в Италия Нищо общо няма с нашето сирене, освен белия цвят! По- скоро е извара!
Постингът ти не е пред мен, пътува, ако съм пропуснал нещо ,ще те уважа!

Та кашкавал драги, е специален вид Българско сирене! Няма и намек да има нещо общо с качокавало
Произвежда се от хиляди години, като родина му се посочва Тракия, правил съм справки, потърси старите ми постинги! мисля ,че някъде бях посочил и това! Не съм никак сигурен, но мисля че се посочваха и Египет и Персия, трябва да проверя, ако не забравя! Но те се посочват и за бира и за какво ли не!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Божидаре!
03.10.2019 21:38
10. bojo12345 - Дори и да е взето от италианския, в което се съмнявам, коментиращият трябва да се досети
20:13
че наследниците на Еней са наследници на траките, а от траки и българи произлизат всички стари и нови езици.
Поздрави!

Покрай мача се обърках и дадох предимсство на другия коментар и там го писах Във френски справочници съм виждал, там всичко е фромаж- сирене, че кашкавал е специален вид ,Българско сирене! Няма и намек, да го сравняват с качокавало и примерно, да твърдят за аналогия с името му- на качокавало! Което е показателно по две направления ,че няма аналог и че не се прави сравнение, какквото правят местните предатели тук!
Да, Еней/ Еньо /не е случайно име при нас, както и Еньовден/ говори за връзка между нас и италианците Чрез фригите! Тука се спекулира с генните изследвания Но световен генетик, проф Карамели твърди, че ние сме най- близко до.....италианците! Не до турци или татари!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Да, сега го прочетох внимателно, Гетманс!
03.10.2019 22:19
Смятам, че ще се съгласиш че качокавло е каче сирене на кон
В резюме:

Технологично, писал съм го отдавна, но най общо получената каша се натиска или валя ,за да се изтони въздухът от нея
Западните кашкавали се наричат сирена Нашият кашкавал се маркира като специален тип Българско сирене!

Сегашлите власи са различни от тези в Средновековието Имах постинги на тази тема В писмото на латински на Калоян до папата, той е посочен като цар на Българи и власи от гръка- преводач! Но в гръцкия текст на писмото на Калоян , той е цар само на Българи Прибавил ги е преводачът грък-власите-Блакхорум ,което прилича на Блъгари......
Дълга тема е, това са военизирани Българи
Та власи в Средновековието не е етноним! А означава Военизираните Българи - валахи!
Те се занимават със скотовъдство, нямат възможност да са земеделци Защото се воюва през лятото И са Устроени в днешна Румъния Там заблатените земи не стават за земеделие ,но пък са прекрасни пасища! Доказанелство-Воеводствата след падането на България Воевода е Българска дума и е ясно какво означава

Романизираните траки, според мен са преувеличен мит
А кажи ,след като нашите земи са били цели пет века, включително със васалното Сапейско царство, под Римско владичество, а тези отвъд, с поставяне на лимеса на Дунава-границата, почти три пъти по-малко, как така те са романизирани , а тези по нашите земи - не? Не, романизирането е от 16- ти век ,чрез папата и Австро- Унгария Целта- Спиране на Турското нашествие и отделяне на православието о и присъединяването му към католицизма Какъв е румънския език? Грубо-поне 20% от лексиката е Българска Преобладават френските думи, а не италианските, което показва датировката на латинизирането- когато в Европа се налага френския език- 17- ти век Прикрива се този факт с романизирани даки!?
Писал съм за Влад Цепеш, Мирчо Стари, за Търговише, Крайова, Букурещ, за едно градче със смесено българо- френско име- Градище Мунтяну!
цитирай
15. getmans1 - 12. leonleonovpom2 - Гетманс! 21:18
03.10.2019 22:33
Подхващаш тая тема периодически от година и нещо и сега едва ли ще се юрна да ровя из нета и аз разчитам на паметта си.
Сега погледни още един път въпросите ми и отвои те отговори ... абсолютна никаква връзка между тях - това се забелязвам аз .... А, и допълнението, че качокавало значело „каче сирене на кон„ ... това е супер смешно.

Французите а и други народи могат да наричат НАШИЯТ КАШКАВАЛ „тип българско сирене „ така както за удобство и ние наричаме техните „жълти сирена„ - кашкавали заради видът им .
ВСЪЩНОСТ ПО ПРИНЦИП ОБЩО ВЗЕТО И В ОБЩИ ЛИНИИ СЕ ПРИГОТВЯТ ПО ЕДИН СЪЩИ НАЧИН И ПРИ СПАЗВАНЕ НА ИДЕНТИЧНИ ПРАВИЛА ... ПОДСИРВАНЕ, РАЗДРОБЯВАНЕ ДО РАЗЛИЧНА ГОЛЕМИНА НА СИРЕНАТАТА, ЧЕДЕРЕЗАЦИЯ, ПРОПАРВАНЕ, ЗРЕЕНЕ БЕЗ САЛАМУРА С ОБВИВКА И БЕЗ ОБВИВКА, ПАРАФИНИРАНЕ И БЕЗ.

Днес едно единствено нещо отличава кашкавала от ПОВЕЧЕТО „жълти сирена„ и това не са дупките и тази отлика може би не е поначало, може да се дължи на промени в производството през годините - почти безмислено е да те питам втори път какво е това МАКАР, ЧЕ ТАЗИ ПОДРОБНОСТ МОЖЕ ДА ПОСОЧИ, ЧЕ КАШКАВАЛА Е ПЪРВИЧНОТО ... А МОЖЕ И ДА ГО ОТРЕЧЕ.

ТАКА МИСЛЯТ НЯКОИ МЕСТНИ ПРЕДАТЕЛИ ... БРЯ, ЧЕ САМОЧУВСТВИЕ.


цитирай
16. getmans1 - Смятам, че ще се съгласиш че качо...
03.10.2019 22:54
leonleonovpom2 написа:
Смятам, че ще се съгласиш че качокавло е каче сирене на кон
В резюме:

Технологично, писал съм го отдавна, но най общо получената каша се натиска или валя ,за да се изтони въздухът от нея
Западните кашкавали се наричат сирена Нашият кашкавал се маркира като специален тип Българско сирене!

Сегашлите власи са различни от тези в Средновековието Имах постинги на тази тема ...!


... А БЕ, ТИ НАПРАВО МЕ УБИ ... НЯМА НИКАКВО „каче сирене на кон„ ... МНОГО ПО - ПРОСТО Е;
„ У нас кашкавалът се смята за типично балкански и в много голяма степен български продукт, въпреки че името му е подозрително близко до популярното италианско сирене Caciocavallo. Думата означава буквално „сирене на кон” и е свързана с начина на зреене. Според класическата технология то не се оформя на пити като кашкавала, а на тулуми с капковидна форма и се окачва да виси на дървена конструкция, която прилича на кон.„

... И, още нещо Симеонов, писал си затова, писал си за онова, писал си за много работи ... смяташ ли, че написаното от тебе е СВЯТАТА И ЕДИНСТВЕНА ИСТИНА ... пореден въпрос.
цитирай
17. leonleonovpom2 - Ето и още нещо!
03.10.2019 23:42
"Накрая се попарва за няколко минути, в резултат на което се образува каша, която се омесва и поставя в калъпи. След едно денонощие се отделя от калъпа и се оставя да зрее за около 60 дена."

Става дума за каша/ кашка/ нали И се подразбира за валяне в калъп, нали?

Това ме интересува около името
Производствените подробности са работа на технолога, не моя Написал съм от обща култура, на такава база, не като производител!
Прочетох в руската Уикипедия, това ,което си ми изпратил Бре, тази лоша Русия,все пак е полезна за тебе, срещу мене!?
Шегувам се, но версии има различни Когато писах първия постинг ,ползвах стара наша книга , отБългарски автор, ориентировачно, около 50 - те години Библиотекарката ми я издири, като разбра, какво търся И там беше описано какво означава качокавало, не съм го измислил азза коня с двете качета!
Така ,че и двете версии са правдоподобни, не са за изхвърляне

Не се смятам за последна инстанция Напротив Казал съм на историците тук, с които съм в контакт, на всички които работят на историческа тематика да ползват всичко мое, което намерят за полезно Едно момче защити и коректно ме цитира Друго предстои да защити, предполагам ,че ще го направи Когато писах книгата, открих 3500 думи в езика ни, еднакви с латински и италиански Писах, че оставям на специалистите да си кажат последната дума по въпроса
Не съм последна инстанция Искам само да съм полезен Едно цитиране е празник за мен
Нормално е да се греши и да се признае грешката Иречек го е правил И много други
Лошо е да се краде, да се тъпчи и обижда, да няма човечност Виж , ако прегреша в тази посока, после не се радвам , а ми е криво и търся начин за извинение
И съм се извинявал, когато е възможно Готов съм и да простя, но като евреите, до два пъти!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Ето и в Българската Уикипедия....
03.10.2019 23:48
"До производството на познатия ни днес кашкавал се е стигнало чрез постепенно усъвършенстване на технологията в продължение на много векове. Тя се изразява в прокисване на сиренето и последващо попарване с гореща в....."

Говори се за много векове, нали? За усъвършенстването не за няколко, ако идва от Италия!

За предателството имам друго предвид и смятам ,че имам право!
Доколкото знам , освен приписване на името на италианците има и друга работа Мисля ,че кашкавалът не е регистриран като Български продукт И утре, а може вече да е факт, някой друг ще го регистрира
Е, да му е честито, тогава!
И ако това не е предателство, вече не знам кое е?
цитирай
19. getmans1 - Казваш „ Едно цитиране е празник за ...
04.10.2019 00:56
Казваш „ Едно цитиране е празник за мен„ а мен ме цитираш пет за четири ... и доста непочтено правиш намеци, което е долно и отвратително ... това което съм ти пратил в никой случай не е от някаква руска уикипедия ... ама ти и толкова си го прочел.
Пропарването не е за минути, „валянето„ си е бая месене и то в гореща вода ... важното за теб е да убедиш хората в твоята фикс идея ... ДЕРЗАЙ, аз само се опитах да ти помогна ама е видно, че ти и не прочиташ това което ти се предлага... твоя работа
... ПП Тъй милата ви Русия дето всичко може, че и даже википедията ми приписа ... от 2014 год. се опитваа да създаде нещо подобно на пармезан ...ма то нестава по заповед на щуката или ПУТИН.
цитирай
20. krumbelosvet - Браво, Леоне, удари плюмка по народа си, като ВСИЧКИ десняци.
04.10.2019 06:45
И перифразира нещастните думи на Елин Пелин. Който не е знаел какви проблеми със завистта е имал Хемингуей, например. И ти се изока:
"Завистта у нас, дори и на най- ниско ниво, е на висота! Чел съм, че такова е било дереджето и при американците, през тридесетте години?
Та няма нищо чудно, че за Пенчо Славейков не се намерил българин ,да му напише необходимото представяне за Нобеловата награда С това се заел швед?, преводачът му ? И благодарение на това е щял да получи наградата, ако междувруеменно не е починал
Подобна е съдбата на Вазов, на Хайтов и на още няколко , достойни за наградата творци!
Жалко! И ако за такива високи нива е донякъде разбираема, то за ниските е направо непонятна!"
Казвал съм ти, че си джентълмен в сравнение с други десняци, но си оставаш десняк в плюенето на народа си.
Ако ти напомня, че думата "хейтър" е възникнала на английски, дали ще схванеш защо го напомням? Не съм сигурен. Вековна е инерцията. Погледна ли кратките ми постинги "Перото на Бърнард Шоу - таран срещу България" и ""Не сме народ а мърша..." доказва обратното"?
цитирай
21. leonleonovpom2 - Непочтен си ти, Гетманс!Друг на ...
04.10.2019 08:08
Непочтен си ти, Гетманс!
Друг на мое място би те изтрил без задръжки Като поръчков изпълнител, челящ омаскаряване Едностранчиво Имало каша ,но не било каша, било месене, не валяне Има ли щупли качокавалът или не? Нащият има ли не? Е, как с еднаква технология се получават различни цели Нашият кашкавал нарочно се посочва като специален
Е, как италианците ще са кръстници на кашкавала ни, след като технологията му се усъвършенства от много векове
И какво ми се цупиш- същото за провисването го пише в руската уикипедия Може да си го чел в В някоя западна енциклопедия, какво те притеснява че го има и другаде Или всичко руско е нередовно, според тебе и се чувстваш омърсен?
Както и да е, с произход на думите се занимавам от години, покрай това , с тези точно от романските езици съм правил и компаративни речници, не можеш да ме убедиш в знака на равенство между качокавало и кашкавал Освен в звуковото подобие Няма причина качо да премине в каш Тогава каш щеше и да е и сиренето ни?

ПП. Като последна инстанция се изживяваш точно ти Мнозина ще потвърдят, че на мен цел в коментарите не е да притисна до стената, а да насърча и подкрепя!
Не е човекът вложил труд и любов в написаното, да се чувства омърсен след това, наглец и крадец! И да съжалява ,че е започнал изобщо да се занимава с проблема ! Има такъв тип хора, потребители, чакат на гюме, да отстрелят някой ?!Това им е основната цел !
Животът е така устроен, че и някой сакат може да отстреля птица, движеща се със сто километра в час.....Което не го прави, превъзхождащ я физически!

Успех ти пожелавам в поръчковите изпълнения!
цитирай
22. leonleonovpom2 - Красимире, не съм нито едното, нито другото
04.10.2019 08:17
krumbelosvet написа:
И перифразира нещастните думи на Елин Пелин. Който не е знаел какви проблеми със завистта е имал Хемингуей, например. И ти се изока:
"Завистта у нас, дори и на най- ниско ниво, е на висота! Чел съм, че такова е било дереджето и при американците, през тридесетте години?
Та няма нищо чудно, че за Пенчо Славейков не се намерил българин ,да му напише необходимото представяне за Нобеловата награда С това се заел швед?, преводачът му ? И благодарение на това е щял да получи наградата, ако междувруеменно не е починал
Подобна е съдбата на Вазов, на Хайтов и на още няколко , достойни за наградата творци!
Жалко! И ако за такива високи нива е донякъде разбираема, то за ниските е направо непонятна!"
Казвал съм ти, че си джентълмен в сравнение с други десняци, но си оставаш десняк в плюенето на народа си.
Ако ти напомня, че думата "хейтър" е възникнала на английски, дали ще схванеш защо го напомням? Не съм сигурен. Вековна е инерцията. Погледна ли кратките ми постинги "Перото на Бърнард Шоу - таран срещу България" и ""Не сме народ а мърша..." доказва обратното"?


Вероятно си чел Апостоловия коментар, за да пишеш това?
че ние сме тъпанари, умствени инвалиди, затова нямаме лауреат, Нобелов! Нямаме автор на ниво!
Да оставим настрана, че лауреатите са конюктюрни, че много от всепризнатите не са! А някой мимолетен, вече забравен, е!

Апостолов умишлено изопачава Ние имаме повече от трима, които са щели да станат! На Славейков ,процедурата е била задействана в последния момент Писал съм защо се е бавела
Сега, тизащитаваш тези подлеци, които злонамерено не си вършат работата и пишат до Нобеловия комитет!В желанието си да не се омаскарява България, защитаваш точно причината за омаскаряването й!

Първо, как според тебе са приели в Нобеловия комитет закъснението на атестацията на Пенчо Славейков от България Като неодобрение или съгласие И фактът ,че швед я пише?
Или доносът за Хайтов, че е крадец ? Дали това е без отношение, да не го одобрят?

Омаскаряването на България идва именно заради такива подлеци, а не от некадърността ни!
И ти държиш да си траем, да ги укриваме, да не ставаме за смях и да ни сочат с пръст
Така този синдром ще се развива, а не убива защото точно с него ставаме за смях!
Хайтов може да е взел идеята И аз като чета тук, понякога получавам идея от прочетеното Следователно съм крадец на това, което съм написал
Но идея и написано са различни неща И идеята може да е дошла от прочетеното, да не е декларирана!

Надявам се да разбереш написаното
Иначе не съм привърженик ,ни най малка на девиза- Всичко американско е супер, всичко руско е отврат!
цитирай
23. leonleonovpom2 - Интересно, на италиански кашкавал ...
04.10.2019 13:54
Интересно, на италиански кашкавал не е качокавалло, а формаджджо джалло-жълто сирене?

Впрочем и на френски няма специална дума за кашкавал- Фромаж жоен е, ще рече жълто сирене!
Отново!
цитирай
24. getmans1 - хайде дойдохме си на „удобната„ ...
04.10.2019 14:03
хайде дойдохме си на „удобната„ дума, поръчка ... хахаха
в 15 и 16 коментар, съм на милиметър от твоята идея за кашкавала, осъзнаваш ли това сближаване ... е, разбирасе ще го осъзнаеш когато се откажеш, че качокавало не е „сирене в каче на кон„.

А, ти „драгопочтенний„ каква идиотия изпълняваш намеквайки ми, че ползвам знания от википедията или въобще от НЕТА, и каво е грешно това нима твоите знания ти се дават ей така свише ...
Прочее, точно ти си намерил довод във википедията ... и на мен това ми е ясно от самото начало след като прочетох постинга но видно от последвалият разговор не го правя достояние макар, че е досто спорно като довод... за думата „каша„ става въпрос и нейното умалително на руски „кашка„.

Че, то „каша„ е напълно достатъчно.... А, и друго, отличаваш кашкавала от другите „жълти сирена„ по дупките но, колко такива „жълти сирена„ са с дупки ... в линка който съм ти дал е написано кратко, ясно и точно, и е посочена отликата ... съмнявам се вече да си я разбрал, а още по-лошо е ако умишлено „не я виждаш„.
Ако това мое съмнение за теб е довод да ме запоздореш в непочтеност ... значи, че повредата не е в моя телевизор„.
цитирай
25. leonleonovpom2 - Хайде, Гетмавс!много се заседя ...
04.10.2019 14:07
Хайде, Гетмавс!
Много се заседя тук!
Иди или да правиш кашкавал , или някъде другаде!
Достатъчно! Иди с хахато си някъде, където ще е весело, взаимно!
Нямаш повече работа тук! Свърши си я!
Достатъчно те наблюдавах!
Не се нуждая от подобни оценки, а и не съм ги търсел! Научен съм в такива случаи да събеседвам на равни мачала, а не някой високомерно и надменно да ме поучава! На такъв, прав му път!
Чао!
цитирай
26. getmans1 - Хайде, Гетмавс! Много се заседя ...
04.10.2019 16:25
leonleonovpom2 написа:
Хайде, Гетмавс!
Много се заседя тук!
Иди или да правиш кашкавал , или някъде другаде!
Достатъчно! Иди с хахато си някъде, където ще е весело, взаимно!
Нямаш повече работа тук! Свърши си я!
Чао!


... Какво те притяснява в моя коментар Симеонов, че ми отговаеряш по този начин без да го допускаш ... ми то все едно както преди когато триеше.
Това ли е твоето разбиране за диалог, ... плюсче и две-три дитирамби колки са велики мислите ти ими да ти се множат тогава, ей сегинка отивам да ти сложа плюсче, после ще си измисля коментарче дето да ти хареса... бе ще го нередим някак си и ще ти сваля две три звезди ... труд си положил, нали тъй казваш.
цитирай
27. leonleonovpom2 - Каква стана тя?
04.10.2019 16:45
Интересно, на италиански кашкавал не е качокавалло, а формаджджо джалло-жълто сирене?

Впрочем и на френски няма специална дума за кашкавал- Фромаж жоен е, ще рече жълто сирене!
Отново!

" Кръстниците" на нашия кашкавал, самите те нямат специална дума за него/ жълто сирене/, а виж ти, решили ннашия проблем!Знаех го, но не съобразих да го ползвам като аргумент!?
Та Гетманс, какво повече да коментираме относно името на родния кашкавал?
Спокойно, няма да задържам коментарите ти, пускам ги!
цитирай
28. getmans1 - Интересно, на италиански кашкавал ...
04.10.2019 17:35
leonleonovpom2 написа:
Интересно, на италиански кашкавал не е качокавалло, а формаджджо джалло-жълто сирене?

Впрочем и на френски няма специална дума за кашкавал- Фромаж жоен е, ще рече жълто сирене!
Отново!

" Кръстниците" на нашия кашкавал, самите те нямат специална дума за него/ жълто сирене/, а виж ти, решили ннашия проблем!Знаех го, но не съобразих да го ползвам като аргумент!?
Та Гетманс, какво повече да коментираме относно името на родния кашкавал?
Спокойно, няма да задържам коментарите ти, пускам ги!


... Чини ми се, че сега вече може да стане диалог ... дано само и ти да го искаш.

Та, прочети пак моя пръв коментар под номер 11 и тогава реши отново дали правилно си ме разбрал за да ми отговаряш така в 12 ком.

има и друг начин, например да го разгледаме абзац по абзац;
„... Тук и сега пак казваш, че италианското „качекавало„ означавало „каче на кон„ и то при положение, че твърдиш, че добре си изучил историята на продукта,технологията, италианска, френска и т.н. - Е, КАЖИ МИ КАК ДА СЕ СЪГЛАСЯ С ТЕБ СЛЕД КАТО БЪРЗА СПРАВКА ПОКАЗВА ДРУГО, Caciocavallo ОЗНАЧАВА НЕЩО ДРУГО ... КОН ИМА АМА КАЧЕ НЯМА ...„

каче / качо
цитирай
29. leonleonovpom2 - Ето, Гетманс!
04.10.2019 20:21
Извадкаот постинга ми от 27 04 2017 г. със заглавие " Кашкавал чия дума е,....."

" Да, французите имат дума за кашкавал, приблизително пишеща се като на румънски-kachkaval! Правописа обаче подсказва-К вместо С, че думата е чуждица, не е френска Обясняват, че става дума за Българско сирене!
Не румънско!
Иначе за кашкавал си имат дума-Фромаж жьон- жълто сирене! За сирене е само Фромаж!

Да видим италианската следа Сирене е качо, а кашкавал е качокавалло Името идвало от качета - качо, които натоварени на коне- кавало се разнасяли из района! Или качета на коне, това означавало кашкавал !
Самите италианци казват обаче, че те кашкавал като нашият нямат и името кашкавал не е тяхно, а балканско! Коренно различна е и технологията за получаване на качокавалло и на кашкавала В нашият ,наличието на дупки например е признак за некачествена продукция, докато при техния - обратно!..........."

"Самите италианци казват обаче, че те кашкавал като нашият нямат и името кашкавал не е тяхно, а балканско"-- Това ти го вадя специално отново Ползвал съм стара ,Българска книга за тези данни ,свързана с кашкавал Литература не съм дал, защото такива изисквания няма в блога и не е нужно Не давам и по друга причина Но иди в библиотеката и поискай книга ,свързана с историята на кашкавала! Вярно, библиотекарката ми е позната от години, разшета се и ми донесе книжка с около сто страници, малък формат ,с дебела подвързия И разни други брошури
Две неща правят впечатление- за французите -че думата е чуждица, за италианците- че думата не е тяхна, а- балканска!
цитирай
30. leonleonovpom2 - Що се отнася до спорното каче, в т...
04.10.2019 20:28
Що се отнася до спорното каче, в тълковния речник за каче ,то веднага се свързва със сирене- каче сиренеТова е основната употреба на качето в миналото! Така пише и в книгата относно тълкуванието на името качокавалл-описал съм го
На латински каче е купа/ има я думата в езика ни, на френски- как, с правопис ,близък до каче, само Ч е друга комбиинация- КУ, трите букви са налице!
цитирай
31. get - До 30. leonleonovpom2 - Виждам страстите в спора се "нажежиха" :)) - Но, позволи едно подсказване?
04.10.2019 21:07
leonleonovpom2 написа:
Що се отнася до спорното каче, в тълковния речник за каче ,то веднага се свързва със сирене- каче сиренеТова е основната употреба на качето в миналото! Така пише и в книгата относно тълкуванието на името качокавалл-описал съм го
На латински каче е купа/ има я думата в езика ни, на френски- как, с правопис ,близък до каче, само Ч е друга комбиинация- КУ, трите букви са налице!


Споменаваш в етимологичния си спор ДВЕ ДУМИ?
А) ВАЛ - дума срещаща се в наименованието на римската Превалитана//Превалис(лат.) - Какво ли означава на български съвременен - значение и звучение?
Б) КАЧЕ - дума срещаща се(документирана) от античен автор - Който в описанието си за "гръцка" Елада - описва създадения още от НЕ-ГЪРЦИТЕ ПЕЛАСГИ - път Diolkos, дословно Дву-Коло ... чрез който през КАРИНТския провлак ПО СУША ЧРЕЗ ВЛАЧЕНЕ ВЪРХУ ПЛАТФОРМИ - са били пренасяни товари и кораби от Саронически залив в Егейско море.
Та в това описание оставено от Павзаний - се среща един топоним на СЕЛИЩЕ НАХОДЯЩО СЕ НА НАЙ-ВИСОКАТА ТОЧКА НА ПЪТЯ ... името му е с колебание в изписването НО НАЙ-ОБЩО ЗВУЧИ - Чети внимателно КАнЧИрес? Което твърде много както смислово наподолява съвременната ни дума КАЧА, поКАЧА, заКАЧА ... и т.н.?

На тези две коментарни ми бележки - Какво ще отговорите ВИЕ ДВАМАТА ПРИТОВОБОРСТВАЩИ В СПОРА за наименование на КАЧИ-КАВАЛО? :))) !

п.п.
А за ПЕЛАСГИТЕ и "гръцката" дума КОРИНТ - са ни го обяснили в за Тракийската умалителна наставка ИНТ ( волИНТ, перИНТ...) от В. Георгиев и И. Дуриданов КАТО ИДЕНТИЧНА на старобългарската ЕНТ. Тя се среща в старобългарски думи като волЕНТе, ослЕНТе, козлЕНТе.
Интересно е, че тази частица се среща в предгръцки топоними като КорИНТ, ТирИНТ, ПробалИНТ, ОлИНТ, ЗерИНТ и много други, т.е. тези древни ТОПОНИМИ на селища в земите на днешна Гърция НАЙ-ВЕРОЯТНО СА ОСТАВЕНИ ОТ ХОРА - ЯВЯВАЩИ СЕ НАШИ пра-ДЕДИ.
цитирай
32. leonleonovpom2 - Ето, тълкуванията на валям, по искане на Гет!
04.10.2019 22:02
Вал е в основата на много думи в различни езици ,Гет!
Но в интересуващите ни- на латински-свързан е със здраве, във валидирам- също, на френски с , най-впечатляващите са долина и слуга
на Български валям, какво означава?
Няма да импровизирам, ще ползвам тълковен речник
Валям- търкалям, тепам В нашия случай ни интересува тепам Тепам разтоворно е бия Но има и друго интересно обяснение- Правя вълнена тъкан да изглежда по- гъста и плътна, като я поливам с гореща вода и и удрям със специални дървени чукове- валям!
Гет, нтересни тълкувания ,както винаги, правиш! Но след като италианците отричат връзката на качокавалло с кашкавал и в двете направления-производствено и смислово, просто за обкща култура е какво имат предвид под качокавалло
Аз съм нарълно убеден ,че кашкавал идва от кашата, която се ролучава и сипва в калъпа, където се валя! Ще рече- уплътнява!

Е, благодарност за коментарите и на коментиращите, разбира се!!
С тяхна помощ се уточниха нещата до детайли!
цитирай
33. get - До 32. leonleonovpom2 - Съгласен съм с употребата на "вал" в латинския! Но какво прави в ... ?
04.10.2019 23:11
leonleonovpom2 написа:
Вал е в основата на много думи в различни езици ,Гет!
Но в интересуващите ни- на латински-свързан е със здраве, във валидирам- също, на френски с , най-впечатляващите са долина и слуга
...


... латинския и в момента звучащата на български почти еднакво, ПРЕВАЛ+ис - дума наглед латинска, но? Документирана от времена на РИМСКАТА инвазия на Балкани?

На/от какъв език са ЗАЕЛИ РИМЛЯНИТЕ - тази чужда в латинския език дума ... налична в съвременен български КОЙТО КАЗВАТ - ТОГАВА НЕ СЕ Е ГОВОРИЛ?

Както ти дадох пример с топонима от Коринтския провлак КАЧИрес - подозрително близко не само звучаща а и означаваща, същото като българската "КАЧвАм"?

Сиренето НЕ МОЖЕМ - КАЧИ НА КОНЯ без да ползваме специални съдове ... ама сухият субстрат на същото - (да)КАЧА(на)КАВАЛО - можем?

Да ме простят лингвисти и филолози - за тази ми игра с думите: КАЧИ+КАВАЛО(=кобила, сегашно!) от съвременен български - за който казват, че не бил говорен в древността по тези земи ... а в Памир :))) ?
цитирай
34. getmans1 - Вероятноста кашкавала, този който ...
04.10.2019 23:25
Вероятноста кашкавала, този който ние познаваме да е по близо до първообраза на продукта „жълти сирена„ лично за мен е почти 100 процента. Просто не съм убеден, че тълкуването на Симеонов е коректно към темата поради следното;
- В самото начало съвсем го опрости на КАШКА и ВАЛЯМ с доводите, че подсиреното мляко наречено „сирената„ в един момент прилича на каша ... стига до там, че използва и умалителната форма на КАША - КАШка което взема от руския език ... явно намерението му е, че руския език е по-близо до старобългарския.

- ВАЛЯМ - първото значение на този глагол пасва на едеята му перфектно - 1. Търкалям нещо сипкаво, правя да стане на топка или с обла форма. Валям кюфтета. Валям снежни топки.

Тук обаче се намесвам аз с едни спомени от друг негов постинг по темата за произхода на кашкавала и италианското КАЧОКАВАЛО и тук вече става мазалото ... да, за някои може и да са едно и също но на италиански кащкавал си има друга дума а КАЧОКАВАЛО в буквален превод значи СИРЕНЕ НА КОН / (на италиански: Caciocavallo; и на сицилиански: Caciucavaddu - значат все това СИРЕНЕ НА КОН /

Линка който съм дал съвсем коректно дава обяснение че това се отнася за начина на зреене на това СИРЕНЕ според тях и КАШКАВАЛ според нашите разбирания.
Също в този линк добре е обяснена и разликата между двата продукта, „жълти сирена„ и кашкавал и тя е, че в жълтите сирена в процеса на притовянето им се добавя ЗАКВАСКА и втори път - КОЕТО СПОРЕД МЕН ГИ ОТДАЛЕЧАВА ОТ ПЪРВООБРАЗА а друг е въпроса, че тази практика на възраст е от средновековието.

СПОРЕД МЕН, кашкавала който ние познаваме е по-близо до първообраза и почти съм убеден, че първо даже не се е приготвял със закваска от сирещето а просто млякото се е пресичало с кисел продукт и първо се е появило сиренето а по-късно и кашкавала, такава е логиката.

Всъщност по мое мнение спора се породи от това, че Симеонов фактически изказва една ХИПОТЕЗА НО ИСКА ОТ ДРУГИТЕ ДА СЕ ОТНАСЯМЕ КЪМ НЕЯ КАТО КЪМ ДОКАЗАНА ТЕОРИЯ ... няма как да стане това

цитирай
35. leonleonovpom2 - Гетманс, никого не задължавам да ...
05.10.2019 00:30
Гетманс, никого не задължавам да бъде убеден!
Да съм ти се обаждал с искане да коментираш, първо и след това да обявиш, че си убеден?
Това ,че си предубеден ми е пределно ясно и не е нужно да бъда убеждават пък аз!
Италианците твърдят ,че продуктът е балкански и названието му няма нищо общо с качокаввалло!.....

Аз пък нямам обяснение как качо става каш? И защо тогава и сиренето ни не е каш А е с уникално, Българско име Не е "Коагулант" Ако нямаме " Ч" ,да добре Не само ,че имаме, но имаме и буква, каквато италианците пък нямат И че тяхното "ч" се получави при буквени съчетания СЕ и СИ...

Знаеш ли колко ми пука откъде идва думата, кой пастир я е произнесъл пръв? Прав е Божо, знам го прекрасно, ние с италианците имаме общ произход
Но италианският е сравнително нов език, както и френският, производни на латинския Докато нашите връзки с латинския са директни Но и те казват същото
Така, говори се ,че този продукт е от векове- много! Но ти твърдиш, че името е от италианския? Италианска е думата, нали? Нещо ,което и италианците отричат , че са ни я дали, да я ползваме? Един вид, по- турчин от султана си!
Ако приемем ,че италианският е на няколко века и оттогава идва името му при нас, италианската, тогавак, какво е било името му преди това и кое е наложило смяната му? Ние имаме вече четиринадесет века, най - стара държава с това име в Европа, защо на най- Българският продукгт сме сменили името? Кое го е наложило? Отговори на този въпрос, друго не ме интересува!
Един куп доказателства ти изложих и от ответната стран- също, ти не си убеден?
Това едно на ръка...

Но аз имам чувството ,че ти и не разбираш ,това което ти пиша! И си губя напразно времето в диалог с тебе! Прав е Николай в началните коментарите / Недоволен/ в съвета, който ми даде! Но сбърках, не го послушах!
Там ми е грешката!
цитирай
36. getmans1 - АБЕ, ЗАЩО ПОНЕ ЕДИН ПЪТ КАТО МЕ ОБ...
05.10.2019 01:38
АБЕ, ЗАЩО ПОНЕ ЕДИН ПЪТ КАТО МЕ ОБВИНЯВАШ, ЧЕ СЪМ БИЛ КАЗАЛ НЕЩО СИ НЕ ВЗЕМЕШ ДА ГО ЦИТИРАШ ... НАПРИМЕР „ЕТО ВИЖ КАКВО СИ НАПИСАЛ .......... И Т.Н.

ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ТВЪРДЯ Е, ЧЕ „КАЧОКАВАЛО„ Е „СИРЕНЕ НА КОН„ А НЕ „КАЧЕ СЪС СИРЕНЕ НА КОН„.

И ДРУГОТО КОЕТО ТВЪРДЯ Е, ЧЕ ТИ ПРОСТО ИЗКАЗВАШ ХИПОТЕЗА С РАЗШИФРОВАНЕТО НА КАШКАВАЛ КАТО „КАШКа - ВАЛям„

Дори в линка който дадох и там не са категорични и НЕ ТВЪРДЯТ, дали кашкавал като наименование се тук се пренесъл от тук към Италия или пък обратното и там няма такова твърдение в което ме обвиняваш ... но пък правят друго на достъпен език обясняват дрегите прилики и отлики между „жълти сирена„ и нашия кашкавал.


цитирай
37. leonleonovpom2 - Добре бе, Гетманс!
05.10.2019 08:00
getmans1 написа:
АБЕ, ЗАЩО ПОНЕ ЕДИН ПЪТ КАТО МЕ ОБВИНЯВАШ, ЧЕ СЪМ БИЛ КАЗАЛ НЕЩО СИ НЕ ВЗЕМЕШ ДА ГО ЦИТИРАШ ... НАПРИМЕР „ЕТО ВИЖ КАКВО СИ НАПИСАЛ .......... И Т.Н.

ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ТВЪРДЯ Е, ЧЕ „КАЧОКАВАЛО„ Е „СИРЕНЕ НА КОН„ А НЕ „КАЧЕ СЪС СИРЕНЕ НА КОН„.

И ДРУГОТО КОЕТО ТВЪРДЯ Е, ЧЕ ТИ ПРОСТО ИЗКАЗВАШ ХИПОТЕЗА С РАЗШИФРОВАНЕТО НА КАШКАВАЛ КАТО „КАШКа - ВАЛям„

Дори в линка който дадох и там не са категорични и НЕ ТВЪРДЯТ, дали кашкавал като наименование се тук се пренесъл от тук към Италия или пък обратното и там няма такова твърдение в което ме обвиняваш ... но пък правят друго на достъпен език обясняват дрегите прилики и отлики между „жълти сирена„ и нашия кашкавал.




Не те обвинявам, просто си защитавам тезата, а ти упорито опонираш ,каквито и доказателства да дам! С инсинуации......
Много добре знам, че качо е сирене Формаджо- също
В книгата за кашкавала авгорът беше дал обяснение за качокавалло Търговците в Сардиния ли, в Сицилия ли беше, го разнасяли на кон в две качета преметнати на него като дисаги Затова се наричало така Сиренето трябва да се носи в нещо, носили го в качета И в тълковен речни се дава примр с каче сирене, като основно приложение на качето Казвам ти,самите италианци в техните олбяснение казват че думата кашкавал е Балканска, че не е свързана с качокавалло И логично! Няма ,как да е След като каш замества сирене, защо и сиренето ни не е каш? И каква е логиката качо да се трансформира в каш?

Защитавам Българското!Против нихилизма съм в това отношение!
Не съм толкова наивен, за да смятам ,че ще ме наградят,ще ме предложат за Нобел?! За тази цел, трябва това поне да го патентовал! А аз му давам гласност ? Утре ще се явят други и ще тнвърдят ,че те са го разщифровали!
Мислиш ли ,че след като съм автор на много патенти, не съм наясно, тук как стоят нещата?
Не очаквам нито слава, нито пари от това Абсолютно нищо не очаквам, освен мизерии!
Нормално е да го защитавам Никой не тръгва в подобно предположение с твърдение ,че е сгрешил!
Да, хипотеза е! Не мога да докажа твърдението си нагледно, със свидетели, но резултатът го доказва!
Какво по- красноречиво доказателство?И в математиката има постулати дори и в химията хипотезите не са за боклука! Имал съм хипотези , прити и аз! Не мога нагледно да го докажа, доказателствата ми са на агомно ниво, но резултатът стои зад тях! Железен!
цитирай
38. getmans1 - АБЕ, ЗАЩО ПОНЕ ЕДИН ПЪТ КАТО МЕ ОБ...
05.10.2019 14:33
leonleonovpom2 написа:
[quote=getmans1]АБЕ, ЗАЩО ПОНЕ ЕДИН ПЪТ КАТО МЕ ОБВИНЯВАШ, ЧЕ СЪМ БИЛ КАЗАЛ НЕЩО СИ НЕ ВЗЕМЕШ ДА ГО ЦИТИРАШ ... НАПРИМЕР „ЕТО ВИЖ КАКВО СИ НАПИСАЛ .......... И Т.Н.


leonleonovpom2 написа:
Не те обвинявам, просто си защитавам тезата, а ти упорито опонираш ,каквито и доказателства да дам! С инсинуации...

... ПРАВИШ ВНУШЕНИЯ ЗА ИНСИНУАЦИ А НЕ ПОСОЧВАШ ТАКИВА - АЗ НА ТОВА МУ КАЗВАМ „НЕПОЧТЕННОСТ„

leonleonovpom2 написа:
Много добре знам, че качо е сирене Формаджо- също
В книгата за кашкавала авгорът беше дал обяснение за качокавалло Търговците в Сардиния ли, в Сицилия ли беше, го разнасяли на кон в две качета преметнати на него като дисаги Затова се наричало така Сиренето трябва да се носи в нещо, носили го в качета

... НЯМА СМИСЪЛ СУХ КАШКАВАЛ ДА СЕ НОСИ В КАЧЕТА ... В КАЧЕ МОЖЕ ДА СЕ СЪХРАНЯВА И НОСИ НЕЩО СЪС САЛАМУРА


leonleonovpom2 написа:
Казвам ти,самите италианци в техните олбяснение казват че думата кашкавал е Балканска, че не е свързана с качокавалло И логично! Няма ,как да е След като каш замества сирене, защо и сиренето ни не е каш? И каква е логиката качо да се трансформира в каш?

... ЕТО ПОРЕДНОТО ТИ СЛАБО МЯСТО ... И КАК „КАЧО„ СТАВА „КАШ„ КАТО ТЕ СИ ИМАТ СОБСТВЕНА ДУМА ЗА КАШКАВАЛ ... ЛИПСАТА НА БУКВА И ЗВУК ЗА „Ш„ Е СЛАБ АРГУМЕНТ

leonleonovpom2 написа:
Защитавам Българското!Против нихилизма съм в това отношение!
......
Да, хипотеза е!

... С ТОВА БЕШЕ РЕДНО ДА ЗАПОЧНЕШ ... ЩОМ ИМАШ ПРЕТЕНЦИИ ЗА ОТКРИВАТЕЛСТВО

leonleonovpom2 написа:
Не мога да докажа твърдението си нагледно, със свидетели, но резултатът го доказва!
Какво по- красноречиво доказателство?

... ЗА ЕДНА ХИПОТЕЗА НЕ СА НЕОБХОДИМИ СВИДЕТЕЛИ ... НУЖНИ СА АРГУМЕНТИ
А, КАКВО ТОЧНО РАЗБИРАШ ПОД РЕЗУЛТАТ... ОСОБЕНО „ЖЕЛЕЗЕН„

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ И В ЖЕСТ НА ДОБРА ВОЛЯ ГЕТМАНС1 написа:
АЗ НЕ СЪМ ТИ ВРАГ ... ПРОСТО ТИ ПОМАГАМ И ДАНО НАЙ- ПОСЛЕ ТИ СВЕТНЕ, КАК ...

цитирай
39. leonleonovpom2 - Тежък случай си, Гетманс!
05.10.2019 16:56
eonleonovpom2 написа:
Защитавам Българското!Против нихилизма съм в това отношение!
......
Да, хипотеза е!

... С ТОВА БЕШЕ РЕДНО ДА ЗАПОЧНЕШ ... ЩОМ ИМАШ ПРЕТЕНЦИИ ЗА ОТКРИВАТЕЛСТВО

А посочи ми Къде имам претенции за откривателство/ С големите букви текстът е на Гетманс!
За да имам такива претенции, обясних какво трябва да се направи от мен Аз не го правя, следователно не съм с такива претенции ! Аз имам преттенции ,че думата е с местен корен, както казват италианците-балканска е!
Не, ти правиш точно това, което съм описал в предните коментари!
........................................................................
... ПРАВИШ ВНУШЕНИЯ ЗА ИНСИНУАЦИ А НЕ ПОСОЧВАШ ТАКИВА - АЗ НА ТОВА МУ КАЗВАМ „НЕПОЧТЕННОСТ„

Така ,не посочвам?
Ами страхът ти, че имам претенции за откривателство, чийто резултат е реката ,която се изля тук, какво е!
Тези внушения за откривателство нещо друго ли са?
..........................................................................

... ЗА ЕДНА ХИПОТЕЗА НЕ СА НЕОБХОДИМИ СВИДЕТЕЛИ ... НУЖНИ СА АРГУМЕНТИ
А, КАКВО ТОЧНО РАЗБИРАШ ПОД РЕЗУЛТАТ... ОСОБЕНО „ЖЕЛЕЗЕН„

За някои хипотези са необходими свидетели
Ето, в книгата пише ,че сиренето го разнасяли в качета на кон, Оттам идва името Ти твърдиш друго
За железен резултат имах предвид моята хипотеза пак не си разбрал! Че зад нея стоеше резултат, който непрекъснато се повтаряше! Без изключение Затова е железен и го наричам така!

leonleonovpom2 написа:
Казвам ти,самите италианци в техните обяснения казват, че думата кашкавал е Балканска, че не е свързана с качокавалло И логично! Няма ,как да е След като каш замества сирене, защо и сиренето ни не е каш? И каква е логиката, качо да се трансформира в каш?
Напротив, много сериозно доказателство е, липсата на такъв синжрон!
...........................................................................
... ЕТО ПОРЕДНОТО ТИ СЛАБО МЯСТО ... И КАК „КАЧО„ СТАВА „КАШ„ КАТО ТЕ СИ ИМАТ СОБСТВЕНА ДУМА ЗА КАШКАВАЛ ... ЛИПСАТА НА БУКВА И ЗВУК ЗА „Ш„ Е СЛАБ АРГУМЕН

Ти пак нищо не си разбрал....
Каква е собствената им дума за кашкавал? Жълто сирене ли имаш предвид?
Обяснявам отново, чети бавно и мисли.
Качокавалло е взето от нас, тяхното название, за продукг, приличащ на нашия кашкавал! Няма кашкавалът име при нас според тебе, затова!-Твои разсъждения, нали това защитаваш, безименността на многовековния ни кашканвл ?!
Качо е сирене Ами защо не вземем и каш за сирене!Тогава има пълен синхрон! При нас , както при тях! Сирене и жълто сирене! Каш и Кашкавал!
СЕГА СВЕТВА ЛИ ТИ ИЛИ НЕ?!?/ мое писание, не на Гетманс/
Никакъв слаб аргумент не е преминаването на качо в каш Това може да стане, само ако нямаме" ч" Приемам го веднага, при това условие
А обясни защо качо е станало каш?При нас .Аргументирано!

И този тъп спор е напълно излишен след като самите италианци твърдят съвсем друго!
.................................................................................
Повече е излишно, Да коментирам ! И да се боря със страха ти ,че съм откривател !? И с внушенията, които се опитваш да налагаш в тази връзка, поръчково!
За да съм откривател, би следвало да съм направил проучване, дали и друг не е писал нещо подобно ?Не съм си правил този труд Ако някой е писал, патентът ми на откривател увисва!
Не се боря за плюсчета, класации и така нататък
Непочтеност, лудогорска, е точно тази твоя инсинуация!
Точка!

И повече няма да пускам твои коментари, освен ако има извинение за това, което говоря в горните редове

Мога да пиша, мога и да не пиша! И не някой случаен, от улицата дори, е този, който може да ми дава наставления и директиви! Какво и как да пиша?
Както искаш го разбирай!
цитирай
40. leonleonovpom2 - Поръчителят, странджанския па...
05.10.2019 20:00
Поръчителят, странджанският папагал, Цвъки Биреният Джо, кандидат за Нобелова награда по...правопис, се появи!
И се изцвъка, единственото което умее милиционерът - граматик!
Няма да му връщам вересиите!

Последни 20 регистрирани посетителя

19:41 -
19:35 - rustam
19:22 -
17:23 - getmans1
14:07 -
13:29 - getmans1
цитирай
41. nedovolen - Да прочета всичко, ми трябват ня...
05.10.2019 21:03
Да прочета всичко, ми трябват няколко часа.
Няма да ги хабя. Ако можеш, ми обясни с 5 /пет/ думи. Ако са 6, и тях няма да прочета.
Общо взето, хабене на думи, или думохабене.
:)))
цитирай
42. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю! Разбрах,за кашкавала става дума!
05.10.2019 21:09
nedovolen написа:
Да прочета всичко, ми трябват няколко часа.
Няма да ги хабя. Ако можеш, ми обясни с 5 /пет/ думи. Ако са 6, и тях няма да прочета.
Общо взето, хабене на думи, или думохабене.
:)))


Думата е Българска, не италианска!
цитирай
43. getmans1 - В ЗАКЛЮЧЕНИЕ И В ЖЕСТ НА ДОБРА ВОЛЯ ГЕТМАНС1 написа: АЗ НЕ СЪМ ТИ ВРАГ ... ПРОСТО ТИ ПОМАГАМ И ДАНО НАЙ- ПОСЛЕ ТИ СВЕТНЕ, КАК ...
05.10.2019 22:41
leonleonovpom2 написа:
Поръчителят, странджанският папагал, Цвъки Биреният Джо, кансидат за Нобелова награда по...правопис, се появи!
И се изцвъка, единственото което умее милиционерът - граматик!
Няма да му връщам вересиите!


УЧУДЕН НО ТОЛЕРАНТЕН ГЕТМАНС1 БЛАГОДАРИ НА leonleonovpom2 КАТО написа:
... Дано и ПАНТЕЛЕЕВ ти благодари ... за добре свършената работа.

leonleonovpom2 написа:

Последни 20 регистрирани посетителя

19:41 -
19:35 - rustam
19:22 -
17:23 - getmans1
14:07 -
13:29 - getmans1


В ЗАКЛЮЧЕНИЕ И В ЖЕСТ НА ДОБРА ВОЛЯ, И СБОГУВАЙКИ СЕ С leonleonovpom2 ГЕТМАНС1 написа:
... А при мен, винаги си добе дошъл ... нито коментари ще ти изтрия нито някога ще ти си наложи да ги архивираш като застраховка
ПП скоро пак ще пиша за бирата ... трябва да се закрие сезона достойно.
цитирай
44. krumbelosvet - Ясно съм писал какво мисля.
06.10.2019 03:44
А ти ме приравняваш на Апо-оффф.
Под нивото ти е такова увъртане, но щом увърташ...
Ти, т и, ТИ обявяваш завистта за НАЦИОНАЛНА черта. Ма ти не си завистлив. Шизофренично!!!
Точно това е синдрома на самохуленето, за който ТИ ми писа наскоро.
Чест ти прави, че не си ме изтрил. Но да увърташ ясни неща, чест ли е? Пусти синдром Петко Славейковски!
А Пенчо знаеш как се е отнасял към Вазов. Мислиш ли, че Нобеловия комитет за сефте е получавал "доноси"? Но за българите реши да ги уважи. И ти, човек интелигентен и възпитан, се фащаш като шаран!
цитирай
45. leonleonovpom2 - Добре де , Красимире, принципно!
06.10.2019 07:43
Завистта си е човешко качество! И аз може да кажа и то основателно, че завистта ме атакува! Но не опира само да завист
Не те приравнявам с никого, само обръщам внимание
Да речем ,че завист няма при нас? Защо все пак нямаме нобелов лауреат? Това е истина , от която не може да се избяга! Другите също са правили доноси, но имат!?
Тогава излиза ,че нямаме достоен човек за приза?! С което не съм съгласен!
И стигам до единственото ,според мен възможно обяснение Завист и доноси има и при другите, но при нас са вероятно над санитарния минимум!
Ето вихж и за този постинг
Пишел съм се за откривател, страх един вид да не бъда откривател! Няма да разнищвам заслужено или не! Не е важно ,че се защитава Българското, което и самите италианци защитават, а да не бъда откривател!? Ами в случая италианците са откриватели и аз не го премълчавам!
Параноичен страх, не визирам конкретно никой, някой да не успее?!
А дали съм откривател, това ми е казвано от хора на много високо ниво и позиции
И какво от това? Станало е случайно Идеята ми дойде изведнъж, в служебния автобус Като, че ли ми бе подсказана? Но исках да имаме успех, изобщо и не мислех за откривателство! Докато самите американци ми го казаха!
Затова не съм привърженик на укривателство на този синдром Да, П.Р. С. се е възмутил като тебе, но цената на възмущението му я е ПЛАТИП сина му? Не е бил жив да види ,прав ли е бил или не-бащата
!Да ,не е прилично мръсното бельо да се показва, но когато плевелите се оставят, под предлога ,че не е човешко да се унищожават, те се развихряг и унищожават всичко културно!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9138527
Постинги: 1348
Коментари: 29647
Гласове: 102599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031