Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2019 00:05 - Кападокия, ти ме плени и очарова
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2672 Коментари: 17 Гласове:
29

Последна промяна: 18.10.2019 22:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Да, целта ни беше Кападокия, но междувременно имаше и някои други неща, които ме интересуваха......
Първо,заслужава да се отбележи, че  Турция разполага с прекрасни магистрали между големите градове, за каквито можем само да мечтаем!

Кападокия ме интересува още от ученическите години,някъде в пети клас, когато прочетох" Спартак" Там ставаше дума за кападокийци После научих за виното, картофите и тиквите И разбира се, за скалните килии......

За тези килии от снимките съм имал погрешна представа  От това ,което се виждаше,мислех, че монасите са се качвали през прозорците? И се учудвах на катераческите им качества!? Нищо подобно!  Те си имат вход и са изграждани вътрешно, етаж по етаж ! Най- долу, в основата са манастирските килии изографисани умело! По - нагоре са спалните помещения!

За Кападокия се счита ,че наименованието й  означава  страна на хубавите коне Вероятно името е с хетски произход, език, дал основата на всички съвременниевропейски езици! Сега столицата на Кападокия  е град Коня, един съвременен близо двумилионен град Но името идва от икона, описвал съм го в специален постинг, а не от кон!

На същинска Кападокия, със скалните килии, главен град е Гьореме. В името му е кодирано- Не ме откривай! / или намирай/!
Защото там се укриват преследваните монаси в иконоборческия период! Скрити в долината  ,която не се вижда отдалече и отделно в издълбаните скални килии Те са цял град, който ,за да се открие, трябва да бъде намерен входът му!
Сегашните открития се дължат на ерозията Климатът в долината е континентален, със снежна зима  Влезлата вода в пукнатините замръзва ,предизвиква тяхното разширяване и по- късно разпукване и свличане на скалната маса  За около 1200 години една значителна част от скалната маса се е свлякла и е предизвикала тези разкрития на килиите След още хиляда години, ако не се вземат мерки, всичко ще отиде в небитието!

Посетихме и Уч Хисар- стрела -крепост-крепостта има вид на връх на стрела , а също  в Саръ кая-Жълт Камък, където има издълбан подземен град!
Специалистите казват, че вулканичните скали били меки при първоначална обработка,Затова е предприето строителството!  Но после,  под влиянието  на въздуха се втвърдявали бързо?  Заинтригува ме това и поразгледах внимателно структурата Разбира се ,само от прима виста,  но от  вградените варовикови парчета ,стигнах до извода ,че са съдържали калциев хидроокис, който от въглеродния диоксид на въздуха се е карбонизирал? Това обяснява и разликите в твърдостта!

В Саръ Кая бяхме на ресторант. Целта ми беше да  опитам  червеното кападокийското вино и евентуално и бира
Да, виното беше Турасан, казаха ,че е кападокийско Прилично вино, хареса ми Но в последствие, разбрах ,че качественото под марката има и надпис Кападокия Е, вече не се съмнявам ,че то е превъзходно!
Бирата " Мармара", може да се пие, ако си много жаден! Вкусът ще усетиш след това, като утолиш жаждата.  И няма да ти хареса....
Проучването ми установи ,че най- качествената бира е " Ефес"! Прави се по закупен чешки лиценз на Пилзенската бира! Което обяснява и качеството и!Но самите турци признават ,че чешката е малко по- добра! Разбира се, никой не дава всички тънкости в лиценза!

Гьореме е градче от приказките!
И сега имам чувството , че съм бил в страна от приказките! Имаше и интересно преживяване
Една сутрин се събудих от шум под прозорците. На пердетата на прозорците се беше очертала полусфера, в която проблясваха светлини 
Затаих дъх На два пъти съм имал среща с неизвестното и знам, че то,  за да не изчезне , не трябва да даваш признак на живот !Но се чуха гласове и станах .  Надуваха балон на площадката под прозореца. Летателен балон!
 След малко излетя.  Сутринта преброих 50 балона в небето. Оказа се ,че са летели 150 За цена от 200 до 500 евро ти се дава възможност да наблюдаваш тази игра на природата от височина около километър! Привидно хаотично, оказа се, че пилотите поддържат координация помежду си  и балоните не са оставени на волята на случайността! Скъпо удоволствие, но си струва!
Лично аз, въпреки примамливия вид на картофите,не бих ги помъкнал от над хиляда километра А семките наистина са вкусни ,но невзрачни!

Минахме и през друг интересен град-Есхишехир Свързва се с популярния герой- Настрадин Ходжа , но за мен е по- интересен като град в центъра на древна  Фригия!  Нямаше време да посетим Гордион- столицата на цар Гордий, за когото съм писал Но синът ходи и направи прекрасни снимки, които обясняват много неща!
Живот и здраве да е, ще напишем нещо!? Може би!

Преследвах Бурса, не защото е вторият по големина Български град- с над 450 хиляди прокудени от България И несамо от последното изселване Оказа се ,че най- големите фабриканти в града  са с Български корени!
Бурса е първата столица на Османската империя Знам, че там е погребана Кера Тамара, или просто Мара, голямата любов на Мурад!Той-дълги години иска ръката и и чака да я получи!  Тя е неговата валиде султан!  Има истинска любов между тях!
Да.,видях гроба на Осман, основателят на Османската империя! Има и много неозначени гробове?  Не можах да открия гроба на Кера Тамара!
Водачът Мехмед положи усилия в тази насока.  Оказа се, че не може да стане за един ден.  Трябва да се напише мотивирана молба, да се получи одобрение и тогава ще ми посочат кой е гробът.  Така разбрах, че стоят нещата

И много други интересни неща видях ,но засега  толкова!



Гласувай:
29


Вълнообразно


1. tikoev - Виждам, че си видял доста интересни ...
14.10.2019 01:05
Виждам, че си видял доста интересни неща. Там горе, в Бурса на високото са тюрбетата (гробниците) на първите владетели в първата столица като Коркут и т.н. Разказът ти е много интересен, а за бирата "Ефес" нямам думи особено ако е в бутилка! Наздраве за случая! :)
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Тихомире!
14.10.2019 01:18
tikoev написа:
Виждам, че си видял доста интересни неща. Там горе, в Бурса на високото са тюрбетата (гробниците) на първите владетели в първата столица като Коркут и т.н. Разказът ти е много интересен, а за бирата "Ефес" нямам думи особено ако е в бутилка! Наздраве за случая! :)


Блатодаря ти за отзива!
Да, в Бурса исках да видя гроба на Кера Тамара Но за съжаление , не успях Но пък не получих и опровержение, че няма такъв гроб!
Да, брат и Иван Шишман дълго е отказвал да я даде на турска вяра, както се казва в песента Но Мурад бил настоятелен и като накрая получил съгласие,я обградил с любов! Хубава Мара и тя също го обикнала! Твърди се, че тя настоявала пред Мурад, Българите да бъдат равнопоставени с османлиите в мперията, той да не воюва с Българите Той и обещал, но смъртта го изпреварила!.....

Лека нощ!
цитирай
3. shtaparov - За името КАПАДОКИЯ мога да предс...
14.10.2019 04:01
За името КАПАДОКИЯ мога да представя и наша хипотеза. То може да се свърже с израза КАПА-ДОКС (Глава-Зевс,Зевсова глава),а с такова название древните може да са обозначавали някоя характерна скална форма подобна на Белоградчишките скали. С такива скални форми изобилства цялата област както знаеш,а ако някоя от тях се е прославила като важно светилище в древността,тя може да е дала име на цялата "страна".
цитирай
4. nedovolen - Пътеписът добре, да имаше и кадро, ...
14.10.2019 04:59
Пътеписът добре, да имаше и кадро, още по-добре.
Мурад, Мурад, турското робство си е турско робство. Безистенът го е показал с една снимка.
:)))
цитирай
5. mrazekoff - Никога
14.10.2019 06:10
не съм ходил в Турция и ми беше много интересно. Благодаря ти за изчерпателната информация! Пожелавам ти още много такива вълнуващи разходки да осъществиш.
цитирай
6. kvg55 - leonleonovpom2,
14.10.2019 07:16
Изключително интересен пътепис.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
14.10.2019 12:40
shtaparov написа:
За името КАПАДОКИЯ мога да представя и наша хипотеза. То може да се свърже с израза КАПА-ДОКС (Глава-Зевс,Зевсова глава),а с такова название древните може да са обозначавали някоя характерна скална форма подобна на Белоградчишките скали. С такива скални форми изобилства цялата област както знаеш,а ако някоя от тях се е прославила като важно светилище в древността,тя може да е дала име на цялата "страна".


Да, има основание твърдението ти! Правдоподобно е и не е за отричане!
В Анкара имах интересен случай - водачът каза ,че името идва от овцете с ангорска вълна, които се отглеждат тук О т ангора- Анкара! Насаме му казах ,че името идва от Анкира- старото име на античния град, което означава котва на гръцки
Той веднага се коригира и допълни, че при строежа на крепостта на античния град работниците са намерили на котва Анкара е на надморска височина 700 метра Няма река в съседство, била е дъно на море в дълбока античност? Никой не е могъл да обясни наличието на котва на такава височина? И в тази връзка са дали името на града- Анкира!
Изводът за нас: Да не приемаме само чуждата истина и да не търсим само нея! Нахакано да предлагаме нашата и да я устояваме! Интелигентните хора уважават такива позиции!
Мижигурките, криещи се зад чуждото по начало никой не уважава!

Хубав ден, Ангеле!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
14.10.2019 12:51
nedovolen написа:
Пътеписът добре, да имаше и кадро, още по-добре.
Мурад, Мурад, турското робство си е турско робство. Безистенът го е показал с една снимка.
:)))



Да, съгласен съм с тебе относно турското робство Имало го е и е факт Ние, може би първата държава в Европа тръгнала към новото време, с население колкото Англия и тогавашна Франция сме дръпнали назад със стотици години Заради него
Но има един тънък момент- любовта на Мурад към хубава Мара Има я на рисункиге на лондонското Евангелие Няма дете от нея, но е лудо влюбен и я обича безумно Слуша я Тя е била на път да промени политиката му към раздробена българия, но смъртта на Мурад е унишожила всичко
Синът на гръцката наложница на Мурад, Баязид, е наследил от нея гръцката омраза към нас ! И той е унищожил България Е, има и еврейска помощ в предателството на Търново Но ислямът по начало си е еврейско , пъклено дело, така ,че всичко си е нормално!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Стефане!
14.10.2019 13:01
5. mrazekoff - Никога
06:10
не съм ходил в Турция и ми беше много интересно. Благодаря ти за изчерпателната информация! Пожелавам ти още много такива вълнуващи разходки да осъществиш.

Пожелавам ти най- искрено да посетиш Турция!

Ходил съм в Истанбул преди години и направо не познах държавата Първо магистралите нямат нищо общо със симулативните магистрали у нас Имат по- трудни терени от нас и нищо не ги е спряло Тунели, Виадукти, мостове.. Няма да правя политически анализ
Жена ми на майтап казва ,че на такива учени като мен, Ердоган не прощава и ги вкарва в затвора или уволнява Аз също на шега и отговарям, че аз не съм против него и не би имал основание за разправа с мен Напротив, харесва мистилът му!
Това ,че на някои пречи да вършат безобразия и да крадат, не може да е прич(ина да го одумвам!
Истината е ,че работи за държавата си и резултатът е видим!
Ние сме по- качествени като народ, но нямаме възможността да проявим способностите си! Борим се за оцеляване и получаваме само манипулации!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Краси!
14.10.2019 13:09
6. kvg55 - leonleonovpom2,
07:16
Изключително интересен пътепис.

Не може да не ме радва написаното от тебе!Не съм си губил времето в писане и не досаждам с празни приказки!
Какво повече от това?

Хубав ден, приятелю!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Настрадин ходжа бил много стиснат ...
14.10.2019 15:04
Настрадин ходжа бил много стиснат Приятелите му решили да го изработят Казали , че идва потоп Стоката отива с него Не е ли по- добре да заколи едно агне, поне да хапнат? Да, но той се опънал, защо не заколят те агне?
Накрая се разбрали Една нощ ,той ще застане на открито, без завивки Ако издържи до сутринта,без огън, те ще дадат агне за курбан Ако не- той!
Издържал Настрадин ходжа Но не му признали постижението Луната греела цяла нощ и го топлела
Заклал той агне, сложил го в казана даошли те, седнали на масата Минава час, два.... Питат Настрадин ходжа, какво става с агнето! Вари се, да почакат, бил отговорът Денят минава ,но агнето не е готово Накрая, прегладнели, скачат да видят, какво става с агнето, защо толкова време не е готово?
Е какво да видят- под казана една свещ гори?
Възмутени, питат Настрадин ходжа, как си представя варенето на агнето със свещ? А той отговаря, а те пък , как си представят ,че в студената нощ луната го е топлела?
цитирай
12. havel - leonleonovpom2 Пътеписът Ви е вълнуващ и достоверен...
14.10.2019 17:34
Бил съм там преди три години и може да се каже, че впечетленията ми съвпадат с Вашите. Силно енергийно място е. Радвам се,че изпитах още веднъж онези незабравими спомени. Град Коня е известен и с музеят на Руми/Мевлана/. А град Бурса е родният град на Английската кралица .Виктория. Поздрави и поздравления приятелю!...
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю Хавел!
14.10.2019 20:34
12. havel - leonleonovpom2 Пътеписът Ви е вълнуващ и достоверен...
17:34
Бил съм там преди три години и може да се каже, че впечетленията ми съвпадат с Вашите. Силно енергийно място е. Радвам се,че изпитах още веднъж онези незабравими спомени. Град Коня е известен и с музеят на Руми/Мевлана/. А град Бурса е родният град на Английската кралица .Виктория. Поздрави и поздравления приятелю!...

Благодаря ти искрено за отзива!
Така е, силно енергийно място е! И аз това си помислих първоначално, дошли са да зареждат
Но не съм разочарован Емоции имаше и с балоните Няма да забравя картината с полусферата върху пердетата.....

Да, впечатл ме респектът, който се изпитва към Мевляна-теолог, филокоф, мъдрец!
А Бурса е реално вторият по големина Български град Преселниците от България, повечето са си запазили гражданството си, са 450 хиляди!
Доволен съм и от отношението към нас!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
14. donchevav - Поздравления за стойностния текст ...
14.10.2019 22:13
Поздравления за стойностния текст - образен, емоционално ангажиран, съдържателен!
Имам доста познати от Бурса - много обичат да летуват в Хисаря!:) Идват с мъжете, децата и внуците си, с братята и сестрите на съпруга си и техните деца - голяма атракция са!:) Повечето обичат да разказват как са се устроили в Бурса, как живеят, как ги обгрижва държавата, какви възможности имат за възпитание и образование на децата си - чак ми става тъжно, като ги слушам и сравнявам. Впрочем подозирам, че донякъде това им е и целта:))) Но като се вгледам по-внимателно, откривам и в техните очи тъга - много обичат България, не са я прежалили. И езика не са забравили - повечето говорят много добре български. Опресняват го явно в ежедневните телефонни разговори с роднини и приятели от бившата родина. Защото повечето от тия, които идват през лятото да почиват в България, са избягали или насилствено преселени от режима преди 35-40 години. И както и ти отбелязваш, в Турция бързо преуспяват - от моите курортистки познайници съм чувала, че турците, изселници от България, били най-предприемчивата част от населението на Бурса, цялата текстилна промишленост, водеща в икономиката на региона, била в техни ръце, държали и хотелиерството, много от тях били милионери. Имали силно влияние в града - дори кметът доскоро май беше с български корени:)))
Благодаря за интересния разказ! Напомни ми Крали Марко и думите на софийските кметове в една от най-хубавите Маркови песни:
"Хвала тебе, Марко Кралевити,
къде ходиш, все работа вършиш!"
Та и ти, Лео, свършил си голяма работа - и ти си видял, и на нас го разказа по един неповторим и вълнуващ начин! Пожелавам на тебе и твоето семейство още много такива преживявания - и вълнуващи разкази за тях! Поздрави!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Благодаря ти искрено, Венета!
14.10.2019 23:29
Такъв отзив като твоят е задължаващ!
Да поддържам това ниво, да не допускам сривове!
Изложението може да е емоционално, все още съм под силното въздействие на видяното
Вярно е, прогресът в Бурса се дължи основно на наши изселници!
А самата Турция просперира във всички направления И за това, какъвто ще да е, заслуга има Ердоган! Жена ми, полусериозно, ме заплашва, че ако попадна в ръцете на Ердоган ,най- малкото, ще ме уволни? Това била съдбата на такива учени като мен/ има предвид неподвластни/! В същия тон й отговарям, че няма причина да ме арестува, аз го одобрявам!
Но, както се казва, целта оправдава средствата!
Турция забележимо върви напред
Това обезценява в значителна степен Ердоган дали е симпатичен или не на всички!

Най-добри пожелания за тебе и твоето семейство Венета и въздушни целувки за малката , синеока сладурана-твоята радост от сега нататък!
цитирай
16. milenavarbanova9 - Чудесен текст,Иване,
18.10.2019 20:47
Завиждам ти за пътешествието и впечатленията,които си описал с толкова непосредственост и свежест!Винаги съм желала да видя древната Анатолия, земята на най-старите тракийски царства!Ще чакам с нетърпение следващите ти постове.А защо само постове - този текст е достоен да бъде публикуван в някое престижно списание!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
18.10.2019 21:56
milenavarbanova9 написа:
Завиждам ти за пътешествието и впечатленията,които си описал с толкова непосредственост и свежест!Винаги съм желала да видя древната Анатолия, земята на най-старите тракийски царства!Ще чакам с нетърпение следващите ти постове.А защо само постове - този текст е достоен да бъде публикуван в някое престижно списание!


Благодаря ти, че взе отношение! За оценката на написаното - също!
Наблюдателността ми е професионален дефект, да го нарека, защото в работата, ако не внимаваш, ще си изпатиш и то сериозно.......

Да, заслужава си да се види Кападокия! Защото всичко е автентично! Не обичам да гледам копия или реплики Впрочем, в Анкара има голям музей на Анатолийските народи! Но бързо видях няколко реплики и не се задълбочих повече
Но все пак си струва да се види
Турците , иначе се грижат за това богатство, дошло от вековете! В края на краищата ,наследили са го и са длъжни да го стопанисват и поддържат
Полагат усилия в тази насока и заслужават похвала, независимо от целите, които преследват!
Ами там е нашата прародина- Мизия, Фригия- също, а те граничат с Троада А съседите в древността са и роднини!....

Хубава вечер, Милена!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9136580
Постинги: 1348
Коментари: 29644
Гласове: 102594
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031