Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2019 14:41 - България и съюзниците й през Балканските войни
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 1431 Коментари: 3 Гласове:
24

Последна промяна: 21.12.2019 23:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Тези войни, целящи от наша страна постигане на обединението на Българските земи,  завършват с катастрофа?  Без армията ни да е претърпяла поражение!?

Добре известно е, че през ПБВ, основната тежест на сраженията изнася България! Реално тя сама поставя на колене Османската империя!  Не Фердинанд ,на Запад се говори ,че се е появила седма Велика сила и, че  тя ще възроди Византия!
Визира се България!
Съюзниците предварително са се разбрали . Има" Безспорна зона"- Македония- тя принадлежи на България, защото основния етнос в нея са Българите!
Турците накрая, при заплахата да загубят Цариград, под натиска  на Англия приемат да седнат на масата на преговорите в Лондон!

Само ,че датата за тези преговори подозрително се отлага по вина на  Сърбия и Гърция ? На нашето разузнаване става известно ,че има сключен таен договор между тях за подялба на "Безспорната зона"?
Да, България, която изнася основните сражения във войната,  разполага с ограничен контингент войски в тази зона Там влизат  предимно сърби и гърци и независимо от споразумението почват незабавни  реформи?  Закриват Български училища, уволняват Български чиновници....
В Солун е предвидено да влезе Българска войска.  Но гърците изпреварват с няколко часа влизането й, независимо от споразумението?
Започват инциденти в зоната ,определена на България
Накрая,едва ли не силово, Антлия ги принуждава да седнат на масата на преговорите в Лондон.  Там Великите сили се държат йезуитски- поемат за ангажимент само определянето на границите на Албания и разпределението на островите.  Земите на континета да си ги разпределят съюзниците?...

Бързо става ясно, че освен таен договор има и намерение да не се отстъпват земите определени за България?  Че има готовност за война срещу нас Има Решение за нея, на което не е написана само датата за обявяването й!
Цар Фердинанд се консултира с всички политически сили и с военните!  Не може да бъде обвиняван за единствен виновник!
Всички са единодушни, че след като има намерение да се води война с нас от страна на бившите съюзници, няма място за колебаене ! Ще воюваме за правото си!  На въпроса му  за възможностите на армията ни, военните отговарят, че тя с лекота ще се справи с гърци и със  сърби!  И е по-  добре да се предприеме изпреварващ удар, отколкото да се чака ответният. Провокациите от сръбска и гръцка страна са ежедневие Фердинанд търси подкрепа за мирно решение ,но Великите сили шикалкавят Страх ги е от Европейски конфликт!  Единствено Турция предлага военна помощ, но при риска да мине  през България , тя е отказана!
Грешката е, че не е обърнато внимание на другите съседи, какво поведение ще имат те във времето на конфликта  и това да се регламентира с договори


Няма да се спираме подробно на военните действия Поради некоординираност се пропуска момента да се нанесе зашеметяващ удар на противника ! После нещата тръгват в нормалния си ход . Гръцката армия е обкръжена в Кресненското дефиле и е заплашена от пълно унищожение Гръцкия крал отчаяно моли нашият Фердинад за сключване на мир.  Затегнат е и обръчът около сръбската армия и перспективите и са меко казано-лоши! И тогава влиза румънската армия  в Северна България! Ние не обявяваме ,дори и при това положение война на Румъния.  Има заповед с румънци да не се воюва! И те се озовават в Софийското поле
България трябва да седне на масата на преговорите
Бившите съюзници обвиняват България за всичко!?  Но е изваден Тайният договор, подчертано е неизпълнението от тяхна страна за предаване на " Безспорната зона"
Гузните нарушители на договора изтъкват Българските жестокости в окупираните зони? Сформирана е междувременно комисия" Карнеги" носеща името на американеца Карнеги Тя добросъвестно проверява тези сигнали.  И доказва обратното-сръбскит и гръцките жестокости превишават многократно това, което се твърди за Българите
България, без да е загубила битката  на бойното поле, губи 8 / 9 от територията на Македония Поделят си ги Гърция и Сърбия Докладът Карнеги остава без последствия?  Губи и  Беломорието.  Все пак територията и се увеличава с около 5 хиляди квадратни километра!

Какви са били военните възможности на Сърбия и Гърция показва един интересен факт по късно.  Гърция щурмува Петричко с 60 хилядна армия Ние почти нямаме войска в района Но се организират комитите на ВМОРО, бесни от гръцката наглост и успяват да ги спрат и даже да минат в атака, докато дойде войската!?  Гръцката армия е заплашена от пълно унищожение! За спасението и се намесва и ОН!

А има и интересен епизод със Стамболийски, който го поставя под съмнение ,че е сръбски агент?
При посещение в Белград, той казва на сръбския министър -председател, че така или иначе, владеят 8 / 9 от Македония ,да им даде и комитите от ВМОРО, халал да му са!?

Та такава е истината около невернитеи подли съюзници Може би е трябвало да се изчака ,те да обявят война, като преди това се договорят отношенията с Румъния и Турция?

И тогава Бог да им е на помощ!
Щели са да изпият чашата с отрова, която са приготвили за нас!

" Съюзници, разбойници,
коварни, подли и без срам.
За всичко туй сметка държим.
и люто ще си отмъстим!"

П.П.Не е ясно защо Гърция беше оставена безпрепятствено да оспорва името на Македония? На каква база, на какви основания? Езикът ? Ами на тази база днес англичаните могат да претендират за световно доминиране!
Но е ясно ,че са обсебили икономиката й!
Сега държавите се завладяват икономически!  Военно- в краетн случай!

















Гласувай:
24


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - В отношението на Великите сили при ...
20.12.2019 18:10
В отношението на Великите сили при сключените договори в Лондон, след ПБВ и в Букурещ, след ВБВ прозира желания България да е ощетена, да не постигне национално обединение Първо -не искат да е Велика сила, както те самите отбелязват ,че се е очертала и второ, искат тя да е заложник на Бъдещите им намерения в очертаващата се Европейска война В условията на война, България лесно може да стане партньор на всеки, които и обещае съдействие в постигането на националния идеал- обединение на Българските земи!
И следващите години доказват това твърдение
Щеше ли България да се включи в ПСВ, ако преди това беше осъществира националния си идеал?
Не, разбира се!
Безспорно България е станала заложник на войнолюбците в Европа с окастрянето на териториите й!
Умишлено!
цитирай
2. zax - Хубаво пишеш, но явно докато не с...
20.12.2019 19:50
Хубаво пишеш, но явно докато не стане таз земя "колкото човешка длан" няма да има "владетел" който да поиска да се грижи като "за свое".
Толкоз им акъла на днешните.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Закс!
20.12.2019 20:03
zax написа:
Хубаво пишеш, но явно докато не стане таз земя "колкото човешка длан" няма да има "владетел" който да поиска да се грижи като "за свое".
Толкоз им акъла на днешните.


Благодаря ти за отзива!
Така е, прав си, България им е последна грижа, независимо ,че проглушават ушите ни ,колко милеят за нея!?

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9136154
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102593
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031