Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2020 14:17 - Султански решения - Забавна история
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2828 Коментари: 15 Гласове:
35


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Изобретателят на големия топ, унгарецът Урбан срещу 1000 жълтици го предлага на Ромейският император - Константин Драгош ! Като му гарантира ,че с него ще прогони османските пълчища , обсаждащи Константинопол!
Но Драгош няма и една в хазната Урбан вижда само един паяк важно да се разхожда в нея, след като императорът я отваря,да се убеди,че говори самата истина! ...

Тогава Урбан отива при султана  - Мехмед Втори ! Първо го изслушват везирите . С каква цел иска среща с него и дали причината е основателна!?Казват ,че предложението е интересно, но цената, същата като по- горе, им се вижда прекалено  висока!? Ще го допуснат при султана, но види ли ,като си каже цената ,че веждите му се събират на носа, да падне на колене и да моли за милост !Събирането на веждите, това означава смъртна присъда за него ! Но и за тях, че са го допуснали, да дразни по този начин султана

Султанаът го изслушва с интерес.  Той е млад, но умен и знаещ !Накрая, казва ,че се интересува от топа, но той какво иска в замяна? Урбан си казва цената-1000 жълтици!
Веждите на султана се събират на носа му!  Везирите отчаяно правят знак на Урбан , да падне на колене ! Но той стои невъзмутим? Султанът се обръща към главния везир и му нарежда да плати на този тип 4000 жълтици! Да прави, каквото прави, но пред очите му повече да не смее,   да  се мярка!
Наистина, пораженията от топа не са чак  толкова големи, колкото психологическия ефект  върху защитниците! Топът изиграва важна роля  за падането на Константинопол!
Султанът направил точна сметка за цената на предложеното му!

Съобщават на султана ,че София гори! Нарежда на наличните пожарни команди веднага  да тръгнат към София, да гасят! Междувременно пристига съобщение, че и Айтос гори! Султанът нарежда на командите да сменят посоката, да  тръгнат към Айтос . Недоумяващите везири питат- Защо? София е важен за империята град , Айтос е нищо в сравнение с него!
Султанът отговаря, че София наистина е важен град, но империята ще изгради на негово място още по- голям и хубав град ! Но , ако Айтос изгори и айтоските цигани се пръснат из империята, това ще е нейният край!

По време на последната  Руско-турска война везирите/ министрите/ съобщават на султана тревожни новини- Паднал е Свищов, паднало е Велико Търново,след него Стара Загора!  При всяка такава вест султанът маха пренебрежително с ръка - какво толкова е станало!?
Накрая му съобщават,че е паднало и Малко Търново! Султанът подскача от изненада и пляска с ръце Почва дасе вайка:
- Вай, вай!

Изумените везири    питат, какво толкова е станало с падането на Малко Търново? При падането на далече по- важни градове, той не е реагирал по този начин!?
Султанът обяснява, че досега никой по света не се интересува, губят или печелят войната
Но сега, благодарение на малкотърновските клюкари, цял свят ще научи, че губят войната!



Гласувай:
35


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - leonleonovpom2,
26.01.2020 14:56
Ха-ха-ха! Мъдри султани са управлявали империята, след като толкова време е просъществувала.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!/
26.01.2020 16:09
kvg55 написа:
Ха-ха-ха! Мъдри султани са управлявали империята, след като толкова време е просъществувала.


Първият случай е изцяло достоверен, вторият си е виц, както и третият, но в тях има и достоверност Впрочем, бил съм в айтоското циганско гето преди години Бидонвилите в ЮАР са бледа сянка пред него! Така ,че и те не са безпочвени, защого и малкотърновскитеклюкари не са хрумване!

Хубав ден!
цитирай
3. lexparsy - Показателна история!
26.01.2020 17:33
Знам че Константинопол е превзет с морска обсада и топове, но виж как една пропусната или мъдра сделка може да предреши историята..., даже и да е виц!  Вицовете ги измислят защото все има нещо вярно в тях :))
Лекс
цитирай
4. monarh1991 - Здравей, приятелю
26.01.2020 18:08
За Константинопол не изиграва ли роля раняването на Джовани Джустиниани Лонго? Той е защитавал храбро града. Но получава рана и се оттегля. И императорът се оптива да запуши напуснатите укрепления, ала те вече са пълни с еничари. А Лонго умира с бойците си успява да пробие блокадата на османския флот и умира на един от егейските острови, дали не беше Хиос. Това, дето Европа не си е мръднала пръста, не е на 100 процента така. Знае се за походите на Сигизмунд и Владислав Варненчик, по това време Англия и Франция се бият в 100-годишната война, в същата година на 17 юли се състои финалното срежание на този конфликт, при Кастион. Кастилия и Арагон довършват Реконкистата, а Московия отхвърлянето на татарското иго. Всмисъл, не е имало обективни предпоствки за намеса. Константин Палеолог е българин по майка, внук на Констатин Драгаш. Може да се каже, че е моралният победител, погребан е спочести и до 1923 г. на гроба му се е палело кандило със средства на султанската хазна. Наистина Мехмед Завоевателят е много талантлив и целеустремен държавник и владетел, както и Сюлейман Великолепни по-късно. Мрачни фигури за нас, а и другите покорени народи, разбира се за турците не стоят така нещата. Както и Василий Втори за гърците. Като излезе сериалът Великолепният век, в коментар под статия в един от нашите сайтове, мисля че на вестник Дневник, някой беше написал ,,Добре че не са направили филм за Мехмед Втори Фатих, защото той е обичал момченца". Не знаех за Айтоското гето, но не е за учудване.
цитирай
5. nedovolen - Историята е забавна. Айтоското не ...
26.01.2020 18:28
Историята е забавна.
Айтоското не знам, но пловдивското Столипиново е на път за Гинес. 50 000, как е?
:)))
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Лекс!
26.01.2020 18:51
3. lexparsy - Показателна история!
17:33
Знам че Константинопол е превзет с морска обсада и топове, но виж как една пропусната или мъдра сделка може да предреши историята..., даже и да е виц! Вицовете ги измислят защото все има нещо вярно в тях :))
Лекс

Тази история е истинска! Урбан конструира топа и с него почва бомбардировка на стената Пораженията върху нея не са големи, през нощта ремонтират, ,но психологическият ефект е голям Големите крепости вече са уязвими Показва ,че е безсмислено да се строят С времето и отпадат!

Хубава вечер, Лекс!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей приятелю!/ Монарх/
26.01.2020 19:44
Да, така е! Когато Драгаш показва на Урбан празната хазна, казва ,че наемниците ,генуезци от месеци не са получавали заплатите си и всеки момент може да се оттеглят Константинопол в него момент не е милионният град от близкото минало Той има едва 100 хиляди население и отбраната му е много трудна Няма връзка между охранителите Система от села е и пробивът, ако има информация, може да стане всеки момент! Не само императорът е Българин Българин е и командирът на османския флот- Балтоглу Способен адмирал е, но ромеите го подлъгват да влезе в Златния рог и пускат веригата Мехмед побеснява, иска си корабите Нарежда да го обесят! Но везирите се застъпват за Балтоглу, с риск за живота си След дълъг размисъл, Мехмед отменя заповедта си, нещо нечувано Връща го на поста му, но скоро го разжалва до обикновен моряк След година се сеща ,че е отменил заповедта си и нарежда ,тя да се изпълни
Но Мехмеде дребосък пред Дракола в жестокостта си Когато Дракола, управляващ от Свищов набучва на кол 20 000 османлии Мехмед, който е учил с Влад в училището за принцове е отвратен и се връща!
Константин търси помощ, парична, военна от запада, но напразно С месеци чака среща с папата в Рим, но папата зсе няма време! Драгаш си туби времето, вместо даоглави защитата! Той е боец Смело се хвърля в боя, когато османлиите нахлуват в града Моята информация е ,че трупът му не е намерен Мехмед дава три дни на войските си да грабят, но забранява палежи и разрушения

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Поздрави, николай!
26.01.2020 19:57
nedovolen написа:
Историята е забавна.
Айтоското не знам, но пловдивското Столипиново е на път за Гинес. 50 000, как е?
:)))


Ами България, цяла е натам трънала! Към Гинес!
Веднъж с директора ходихме заедно в командировка със служебния микробус-аз за Троян, той за Плевен Минахме и през Левски Там му направиха впечатление три сгради, като дворци Знаех ги, но не ми беше известно кой ги стопанисва На въпроса му, вдихнах рамене А в онези дивашки времена, нищо не ме и учудваше Мен оставиха в Троян, той се върна в Плевен После, като минаха да ме вземат, той щастливо ми каза,че е разбрал Учудих се, какво? Разбрал, кои са собствениците на дворците?! В Левски имало " три цитански държави", всъщност три рода! И всеки си имал цар!? Трима царе в град с около 15 хиляди жители
Е,казах ,щом е цар, полага му се и дворец Правилно сме определили ,че са дворци!
Впрочем гледах една статистика Официално ,циганите са около 400 хиляди Колко санеофициално едингопод знае Но в Бяла Слатина, Левски и ред други градове се оказва че разликата между официални и реални жители е десет пъти в полза на реаните Да си правим сметката

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
9. milenavarbanova9 - Здравей отново,Иване,
26.01.2020 22:10
Ще разкажа и аз една история.
По време на Руско-турската война,когато русите наближили Враца,турците,естествено,започнали да напускат града.Едните наближавали от север,другите бягали на юг. Беят,дългогодишен градоначалник, натоварил багажа си през нощта, защото в ранно утро трябвало да потегли.Дочакал зората,излязъл на улицата и се ударил по челото:"Аферим! Тия врачани за една нощ кос- коджа ми ти Балкан вдигнали!"
Историята се нуждае от обяснение,ако слушателят не е врачанин: Враца е известна със своите мъгли и беят,макар че живял десетки години в града,го виждал все в гъста мъгла,която скривала всичко.Едва на тръгване улучил ясен ден и видял,че над Враца се издига Балкан.Това е смешка,разбира се,но врачанските мъгли са факт.
А сега - позволи ми да те поправя за нещо,за което нямаш никаква вина.Навремето,когато излезе и стана популярен.трудът на акад.Димитър Ангелов за Византия,имаше една грешка,допусната,разбира се от академика - последният византийски император бе наречен неправилно Константин Драгаш.Не,императорът е Константин Палеолог,а Драгаш е друг владетел -трябва да проверя отново на коя балканска държава,защото съм забравила - вероятно Сърбия.Много хора обаче,които са чели творбата на академика,естествено правят и до днес тази грешка.Която,разбира се,не е фатална и няма да попречи на земята да се върти.
Сърдечен поздрав и благодаря за забавните истории,които ми напомниха и фолклора на моя обичан роден град!
Приятна вечер!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
26.01.2020 23:36
Благодаря ти за коментара
Аз познавам Враца! Бил съм шест месеца в града Познавам и района Бях в школата за запасни офицери Имам незабравими спомени Участвах в зарята на Втори юни, Тодор Живков беше близко до мен, като приемаше рапорта на началникана школатаБеше напрегнато, първо посещение на Живков в града след случая с Горуня Той запъна, началника и не можеше да продължи- Чевах, как Живков тихичко го съветва- Спокойно, спокойно...
На другия ден пеша отидохме до Вола и се върнахме пеша Беше много горещо, водеше ни командирът- 45 годишен мъж, възрастен по нашите разбирания, с врачанска фамилия- Дичовски Въпреки ,че бях трениран и аз се озорих от темпото му Големи мъже са врачаните!
Наградиха ме с три дни отпуска Един ден път до Бургас, още един ден обратно, фактически един ден Прекият ми командир ми даде " Съвет": Да не взема да отида при коменданта в Бургас за още три дни , като се върна, ще ме вкара директно в ареста Точно това и направих Нямаше съобщения като сега ,върнах се след шест дни Готов за ареста!
Това ми казаха и колеги, които ме пресрещнаха по пътя от гарата Капитанът ме е взел на мерника, на проверката сипел люти закани по мой адрес Десетдни арест! Да, но малко по- надолу го срещнах Изтръпнах,не си поплюваше Поздравих по военному, той отговори с усмивка и намигна! Знаеше ,че имам приятелка в Бургас, идваше на свижданията, влезе ми в положение По- нататък срещнах други, със същите предупреждения Вече успокоен,, казах им ,че няма страшно, разбрали сме се, без 10 дни арест
Така е Балканът ражда хора, а полето- тикви!

Лека нощ!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Във връзка с коментара
26.01.2020 23:46
Това изрових от енциклопедията:
Константин XI Палеолог (на гръцки: Κωνσταντίνος ΙΑ' Δραγάσης Παλαιολόγος; на латински: Constantinus XI Palaeologus), наричан още Константин XI Драгаш, (8 февруари 1405 – 29 май 1453) е последният император, управлявал Византия от 1449 до смъртта си на 29 май 1453 г.

Син е на Мануил II Палеолог и Елена Драгаш, дъщеря на велбъждския деспот Константин Деян. Той е правнук на цар Иван Александър по майчина линия и на потомката на Цар Иван Асен II Ирина Асенина по бащина.

Загива при крепостната порта Св. Роман с меч в ръка, ръководейки последните улични боеве в Цариград срещу турците. Над неговия гроб е малката църква „Въведение Богородично"
Това изкопирах от биографията му
..............................................................
Акад Ангелов е сгрешил! Фамилиите се предават по мъжка линия,не е прието синът да носи фамилията на майка си Майката е Българка,може да има и нещо сръбско,доколкото знам е от рода на Асеневци?
Асен,смятам че е Ясен, но И- то в началото е пропуснато Това дава основание на Дюканж да го счита за Асан и тюрколозите поемат веднага......

Лека нощ!
цитирай
12. batogo - !!!:))) Поздравления за това чудесно четиво, приятелю!
27.01.2020 13:55
А вицът е най-забавната проява на мъдростта, която посредством него хем ти създава настроение, хем те кара да видиш истината.
Хубав ден, Иване!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Огняне!
27.01.2020 14:40
12. batogo - !!!:))) Поздравления за това чудесно четиво, приятелю!
13:55
А вицът е най-забавната проява на мъдростта, която посредством него хем ти създава настроение, хем те кара да видиш истината.
Хубав ден, Иване!

Така е, вицът създава настроение, а то стимулира човека във всичко! В днешния материален свят има нужда и от разтоварване.....
Радвам се, че написаното ти се е харесало!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
14. shtaparov - Жалко че продажния унгарец е дал ...
28.01.2020 08:14
Жалко че продажния унгарец е дал технологии на турците,благодарение на които са държали толкова време и нас!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
28.01.2020 08:31
shtaparov написа:
Жалко че продажния унгарец е дал технологии на турците,благодарение на които са държали толкова време и нас!


Така е, какво ли не правят парите!
Както се казва, парите не миришат
Когато строят Колизея, имп Веспасиан търси възможности за доходи И изведнъж се сеща ,че обществените тоалетни са безплатни И определя такса за ползването им Синът му Тит не одобрява решението Но Веспасиан му поднася пара , да я помирише и му казва,че парите не миришат!
Та такае подходил и унгареца, без мисъл за последствията Той прибира килограмите злато, последствията са за други
Мехмед е умен Той разбира ,че насреща си има способен ,но алчен човек Без морал Вдига сам четири пъти цената, в себе си е убеден, че този заслужава смърт, но предвид ,какво дава , с омерзение нарежда да му платят! И да не смее да се явява повече пред него, защото ще получи това, каквото заслужава!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9139687
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102603
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031