Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2020 14:21 - Видове държави
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 4352 Коментари: 24 Гласове:
46

Последна промяна: 13.05.2020 16:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В самото начало на кариерата ми се " зарових" в библиотеката! Докато решат, с какво да се захвана!
С периферно зрение видях заглавие на познат език - " КаучУк е пластик"Взех го от любопитство и го разгърнах.  Но ме заинтригува. И ми стана настолна книга в свободното време
Направи ми впечатление и стилът. Свободен! На авторите.  Без робуване на догми и на авторитети! Не случайно и лозунгът на Френската революция почва със свобода! После Братство и Равенство Да ,те са производни на Свободата Без нея са немислими!
Постепенно и аз изградих стил, подобен на този,  от който се учех ! В началото платих висока цена, поради неразбиране от оценящите, но в последствие той заработи за мен! Интересното е, че блогърки също го усетиха. Няма да кажа имената им, за да не станат жертва на паразитите тук!
Първата ми статия беше в английско списание. Приета от раз, с малки корекции На френски! Чудеха се ,как?  Аз също!
Усетили са стила.  Затова, проумях по- късно Е, оценили са и написаното....

Този маниер прехвърлих и в историческите ми занимания Занимавах се с история- паралелно. Изчетох произведения на много френски автори. Същото положение- Свободно прехвърляне от тема в тема, без да се губи връзката в основната идея на написаното! Удоволствие е,  да четеш!

Там стана дума и за двата типа държави.  Би трябвало да има само един- национален тип! България ще е държава на Българи, нали така !И всяка друга-по същия начин .
Не, има и политическа, създадена от политиците . За такава посочват дори Франция Обединена  с политическо решение на Франсоа Първи.  Налагането на френския със заповед ,като задължителен  в цялата територия на страната! В която се говорят освен френски-около Париж , също и английски, немски, италиански , и още близо 100 диалекта! Така, на база общ език се формира и френската нация, преди това сбор от население на съседните й държави основно

Обикновено националността е повод за създаване на държавата, но по- нататък политиците решават ,какви да са границите й!?  Или националната държава лесно прераства в политическа!  А може и само политическа да е
Каквита са например Македония, наречена Северна и Румъния Създадени ,без да съществуват такива нации, със започнало оформяне в ход на създаване на държавите! Румънската нация е вече налица, въпрос на време е оформянето на македонска?

Какво е положението с нас!
Чел съм писанията на Ами Буе, Ламартин, Сейже ,известни френски учени и политици! За България.....
Те не отричат съществуването на Български етнос Напротив, възхищават се от качествата му и  от духа му!
Но не виждат решение в създаването на единна  на етносна държава. А  в политическо решение, разтеглено във времето.......

 Даже виждат три Български държави, съществуващи паралелно- Мизия, Тракия и Македония Няма ,дори загатното ,нещо Българско в името им, за незапознатия?  Но признават ,че това ще са три БЪЛГАРСКИ  държави!  Така ,че далече преди да се обвинят други за това, тази идея съществува!Тя не е продиктувана от омраза към нас А от идеята за бавно и постепенно откъсване на малки територии от Османската империя Болният човек, както я наричат да продължи да живее И географски- от по- лесната защитимост на границите им-с реки, с море и с планини!

Ето как, вместо една национална държава, каквито винаги са били идеите на Българите във вековете, забелязано и отбелязано от папа Инокентий  Трети, има идея за създаване на три , политически държави, с Българско население!?

Впрочем, в предходните два века се действа така!  На картата се очертават граници, произволно. Така са създадени Египет,  Либия, Сирия , Ирак, Чад и редица други държави.  България в Берлин- също, все пак ,придържайки се към Мизия!
Резултатът ? Заложени бомби със закъснители, безброй конфликти и войни За нас пет, които при национална държава ,нямаше да се водят!  Защото нямаше да има причина за тях!
Умишленото политизиране на националните държави води до ...войни
Така беше отбелязал, мисля, че  американският представител в Ньой след подписване на мирния договор
- А сега, честита да ви е новата война , след 20 години!
Абсолютна точност!



Гласувай:
47


Вълнообразно


1. kvg55 - leonleonovpom2,
13.05.2020 15:05
Лекият, не лековатият, стил на писане изисква дълбоки и широки знания.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!/
13.05.2020 15:20
1. kvg55 - leonleonovpom2,
15:05
Лекият, не лековатият, стил на писане изисква дълбоки и широки знания.

Безспорно!
Такова свободно боравене с материала може да си позволи само човек с големи познания, с богата обща култура Ами Буе е например учен, направил е подробна карта на Българските земи, каквато дотогава е нямало, Ламартин е писател и политик-министър в правителството, Сейже е изключителен учен, влюбен в България
Изкуство е сложните неща, е да обясняваш просто!
За мен е било награда, когато някой ми каже ,че най - после е разбрал нещо след моите обяснения!
Някои действат обратно С високопарно обяснение,смятат,че взимат отсрещната страна за заложник?
Дъщерята ,за кандидатстудентски изпит отказа учител по математика Искала, аз да я подготвя ?Майка и й казваше - как баща ти, той отдавна не се занимава с математика? Не и не?
Най- добре разбирала моите обяснения!
Е, подготвих я! За шест! Благодари ми,но и казах ,че шестицата си е нейна Тя е решила задачите, не аз!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
3. barin - Здравей, Адаш. При наименованията ...
13.05.2020 15:24
Здравей, Адаш. При наименованията народна и демократична също са подробни и смислово се припокриват. Нали Демос е народ. Разлика между демократична и социал-демократична също принципно не намирам. Думата"Обединена", както при Великобритания или Арабските емирства има смисъл, че са се обединили няколко по-малки държави При Югославия беше същото, но се наблягаше на думата Социалистическа. Федеративна и обединена са синоними, а начинът на обединяване как е станало е друг въпрос. По+често насилствено от по-силната държава.
Поздрави!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей , Адаш!
13.05.2020 15:43
Благодаря ти за това ,че взимаш отношение и за отзива!
Да ,демократична е власт на народа!
И се получаваха тафтологии безсмислени
Народна република- народна власт на народа Народно-демократична- народна власт на народа, отново Излиза ,чесаедно и също, наистина! Но когато към второто се добави и република, става нещо куриозно- Народна власт на нароза в царството на народа!?
Както и спора за република или царство да бъде
Република е царство на народа Е, по широко от царство-в републиката всеки е цар, докато в царството- само един!
Изобщо ,в етноса има ли намеса на политици за определяне на граници, нещата скоро излизат от контрол и обикновено се решават силово!

Хубав ден, Адаш!
цитирай
5. nkf - Това, което разглеждаш като &qu...
13.05.2020 16:29
Това, което разглеждаш като "държава" и "нация", и "национална държава" в статията си, отразява само един фрагмент от разбирането за това що е то държава. В хода на историята се очертават множество принципи, въз основа на които са създавани държави. Принципът на националната държава е нов - от времето на революцията във Франция. Той се гради на няколко философско-юридически перцепции, а именно на разбирането на Жан-Жак Русо за "обществения договор", абат Емануел Сийес за "третото съсловие", както и на разбиранията на Волтер. Разбира се техните възгледи могат да до известна степен с основание да се приемат за нещо като частично осъвременяване на античните политически доктрини, но - пак казвам - не са изцяло копие. Обаче, ако се върнем назад в историята и анализираме принципите на държави като древна Персия, Египет, Индия, ако щеш Япония, та чак до средновековните държави в Европа, ще видим, че тези принципи са коренно различни. В Индия например има множество езици, множество касти и пълно отсъствие на каквото и да е разбиране за "нация", и все пак това е държава,която е устойчива доста продължително във времето. От друга страна, в разбирането за държава се включват- грубо казано - три елемента: територия, население и власт. Така че не е възможно да има въобще държава, ако липсва политическият, властови елемент. В този смисъл няма държава, която да не е политическа пер се. И от този пример, а именно, че властта е главната съединителна тъкан на образуванието държава, става ясно, че за да се създаде такова образувание, далеч не е необходимо да има налична "националност". В тази насока могат да се изброят много примери. Това, което казваш за езика е особено вярно в смисъла, че когато властта е нееднородна с подвластното население, тя по правило налага своя език на поданиците си; случая с Франция е достатъчно показателен; но такъв е случаят и с Унгария, САЩ, Мексико, Перу и т.н. Колкото до "нацията", трябва да се прави разлика в историческия опит на отделните държави.
цитирай
6. nkf - За не малко държави понятието &q...
13.05.2020 16:37
За не малко държави понятието "нация" и "народ" са едно и също нещо, като под това се разбира гражданската /с произтичащи от това свързаности като данъчна ангажираност, законови права, собственост и т.н./ връзка с определена територия и власт, без значение от кръвно-расово-клановия произход на хората. Или това е преди всичко принципът jus soli. Обаче има и друго разбиране, което е валидно и за нас, Българите, че има разлика между "народ" и "нация", а именно, че народът е биологично-културно консистентен и има общ произход, и споделя обща история, и битие като цяло. От това е изводимо, че принадлежността към народа изобщо не е задължително обвързано с с гражданство и ангажираност към конкретна власт или територия. В този смисъл е и конституционната уредба на България и съответстващи тълкувателни решения на КС.
цитирай
7. get - 5. Нация. . . е ПОЛИТИКО-ЕТНОГРА...
13.05.2020 19:29
5. Нация ... е ПОЛИТИКО-ЕТНОГРАФСКА катогерия ... Не винаги съвпадаща с ЕТНОС-НАРОД?
4. Племе - Сбор от племена(ЕТНОС) - ДАВА: Наш-роден=Народност
3. Племе (сбор от Кланове=наш(и)по род. Даващо и подобното смислово ЕДНО//ЕТНОС.
2. Клан(наш-по-род/Родове)=ПРЕКИ + СЪРЕБРЕНИ РОДНИНИ(това с релации и към делението на: ФРАТРИИ(братства) и ФИЛИИ(сестринства).
1. Мъж + Жена = Род

- Та като ПОЧНЕМ от т.1 ... та стигнем до 5-етата, Доста ще има да си приказваме в този дух и ред - защото?

Може да имаме ЕДИН НАРОД в ЕДНА НАЦИЯ или Б//народ в две (или повече) НАЦИИ(както е с нас българите !) ... или БЕЗ ДА ИМАМЕ НАРОД ... ДА създадем НАЦИЯ?
- Както пимерно Сталин, да създаде ЕДИН НАРОД ... СЪВЕТСКИЯ - без да има такава Нация ?! ... от близо 190 народа и етносни групи поживяващи на територията, на бившия СССР ?!
цитирай
8. lexparsy - Коментирам само за да те поздравя за написаното Лео!
13.05.2020 19:45
Размислите ти много съвпадат и с моите, за пренаписване на дефиниция за думата "държавност"... И съжалявам че в момента не мога да ги споделя и особено в този блог, където смисълът на някои думи се размива безпощадно.. :-)
Поздрави и почитания!
   Лекс
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Мартине!
13.05.2020 20:38
nkf написа:
За не малко държави понятието "нация" и "народ" са едно и също нещо, като под това се разбира гражданската /с произтичащи от това свързаности като данъчна ангажираност, законови права, собственост и т.н./ връзка с определена територия и власт, без значение от кръвно-расово-клановия произход на хората. Или това е преди всичко принципът jus soli. Обаче има и друго разбиране, което е валидно и за нас, Българите, че има разлика между "народ" и "нация", а именно, че народът е биологично-културно консистентен и има общ произход, и споделя обща история, и битие като цяло. От това е изводимо, че принадлежността към народа изобщо не е задължително обвързано с с гражданство и ангажираност към конкретна власт или територия. В този смисъл е и конституционната уредба на България и съответстващи тълкувателни решения на КС.



Благодаря ти за двата коментара и за допълненията в тях!
Ето какво определение намерих за нация, което ме впечатли:
Ърнест Гелнър в своята книга „Нации и национализъм“ (С., 1999) дава следното определение за нация „Един човек принадлежи към една нация само тогава, когато всички други нейни членове го признават за такъв“.


Понеже цитирам Франция ,ще я използвам- За да си французин и останалите французи трябва да те признаят за такъв! Задължително трябва да говориш техния език и всичко което прави типичния французин да приемаш и да одобряваш !Бих добавил и генетично да принадлежищ към тях, но като знам, какво направиха през последните няколко десетки години, ще се въздържа
Но все пак приемат с предимство хора от бившите си колонии, които в значителна степен имат манталитет на французи!

Всъщност постинга визира нас, Българите! Че ние имаме манталитет на нация, документиран още преди повече от 800 години в писмото на папа Инокентий Трети до крал Емерих Унгарски! Искащ от него, папата, кръстоносен поход срещу цар Калоян , отнел му Белград и Браничево!
Папата, разказано, му отказва с думите- той е взел земи заселени с Българи, собственост на предците му! Други не го интересуват С това приключва и повече няма да те безпокои Така и става Калоян, нащият владетел, не иска други земи! Отличителна черта на Българите!

Такива са и петте ни войни в Третата ни държава- за защита на нашите земи и за обединение на всички останали Български земи Чужди не искаме!
Това е типичната национална държава
Но Ламартин, Ами Буе, Сейже виждат три Български държави Това вече е по политическа линия, разделение не етносно
Французите имат различни думи за народ и нация Всъщност, ако трябва да се идентифицира френски нрод, ще се използва думата насион! Пьопл - народ по нашему , е сбор от простолюдие, не е задължително да са французи Просто събрани по някакъв повод, в общия случай
Типична политическа държава е Македония Отделена от България с политическо решение В резултат на това е на път да се създаде македонска нация, която влече със себе си и език!Трудно ще се преборим Може да използваме Австрия, като наш аргумент!
Същото е и с Румъния Създадена на територията на някогашните Български воеводства/ военни води, ще рече генерал/военни формирования, със създаване на изкуствен език, с приемане на голяма част от населението на католицизма, с порумънчване на Българите в цяла Румъния Вече не може да се оспорва съществуването на Румънска нация, формирана политически вече няколко века от папата в съюз с Австро- Унгария...


Хубава вечер!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
13.05.2020 21:22
get написа:
5. Нация ... е ПОЛИТИКО-ЕТНОГРАФСКА катогерия ... Не винаги съвпадаща с ЕТНОС-НАРОД?
4. Племе - Сбор от племена(ЕТНОС) - ДАВА: Наш-роден=Народност
3. Племе (сбор от Кланове=наш(и)по род. Даващо и подобното смислово ЕДНО//ЕТНОС.
2. Клан(наш-по-род/Родове)=ПРЕКИ + СЪРЕБРЕНИ РОДНИНИ(това с релации и към делението на: ФРАТРИИ(братства) и ФИЛИИ(сестринства).
1. Мъж + Жена = Род

- Та като ПОЧНЕМ от т.1 ... та стигнем до 5-етата, Доста ще има да си приказваме в този дух и ред - защото?

Може да имаме ЕДИН НАРОД в ЕДНА НАЦИЯ или Б//народ в две (или повече) НАЦИИ(както е с нас българите !) ... или БЕЗ ДА ИМАМЕ НАРОД ... ДА създадем НАЦИЯ?
- Както пимерно Сталин, да създаде ЕДИН НАРОД ... СЪВЕТСКИЯ - без да има такава Нация ?! ... от близо 190 народа и етносни групи поживяващи на територията, на бившия СССР ?!


Нация коментирах, приемам написаното от тебе

Хареса ми примера със съветския народ То е сложно уравнение,с много неизвестни и нерешимо И за 1000 години нереализируемо, не за 70
Но и с по две три неизвестни, също се доказа математическото правило ,че такива уравнения са нерешими ! Примери-Югославия, Чехословакия, въпреки че са близки народи, Австро- Унгария-по различни.....

Нагледно доказателство за утопичната идея да се създаде общ народ от Българи и славяни, коренно различни
Мисля ,че Ганчо Ценов беше идентифицирал като " славяни" Аспаруховите Българи, а за Българи- местното население! Че са родствени ,че имат еднакъв език или близки диалекти
В " О писменех" защита на делото на Кирил и Методий относно свещеността на азбуката ни , се говори за Български език и писменост, не за славянска Споменават се словени, не славяни и поне аз схващам термина като хора на писаното слово Не го възприех като етносно наименование
Парадокс , говорим за славянска писменост, а тя е описана като-Българска!
Излиза ,че сме крадци, взели сме славянския език и сме го нарекли---Български?
Смешно!

Хубава вечер, Гет!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Благодаря ти ,Лекс!
13.05.2020 21:40
8. lexparsy - Коментирам само за да те поздравя за написаното Лео!
19:45
Размислите ти много съвпадат и с моите, за пренаписване на дефиниция за думата "държавност"... И съжалявам че в момента не мога да ги споделя и особено в този блог, където смисълът на някои думи се размива безпощадно.. :-)
Поздрави и почитания!
Лекс

Благодаря ти за хубавите думи, трогнат съм!
Това за размиването е абсолютно вярно
Случаят с Танзанийският експеримент беше описан с цел разведряване на обстановката Не е измислен, има го в Интернет Позвал съм данните оттам
Е, последва окарикатуряващ ме и злепоставящ постинг? Целящ омаскаряване Непредизвикано!

Поговори с мен, консултирай се и първо, поискай разрешение, да копираш Поискай и съгласие
Аз, идея дори ако ми дойде от нещо написано тук, информирам, искам съгласия или посвешавам постинга на човека, подсказал идеята!
Случаят противоречи на всякакви етични правила, на елементарната човешка етика Да унижаваш по подобен начин? Непонятно!
Ако не аз, друг ще реагира, особено като опира до рецидивизъм
Имах такъв случай с възрастна жена Не беше нормална, знаех това Почна да ме псува и тя не знае защо Не и обръщах внимание, движех се с приятел извън града ,в една махала, по работа Бързах , да се отдалечим от лудата
Но приятелят скочи Каза ,че много ме уважава и ако аз търпя за ме обиждат, той не може! Втурна се към нея с думите, че ще я смачка ,като гнида! Едва го удържах, казах му ,че е луда Тя на бегом изчезна
Луда , ама се оплакала ,че искам да я убия! На мой роднина Казах му, не знае ли , че е луда? Ако съм искал, нямаше да е жива и да се оплаква!
И обвинението приключи!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
12. catforlife - Взела съм си една книга Югослави...
13.05.2020 22:40
Взела съм си една книга Югославия-мир, война и разпадане на Ноам Чомски и Давор Джалто (още не съм я чела). Но започнах мъничко и бая се обърках. Още в самото начало започва да се говори за нации (народи) националности (народности). Етническата, националната и религиозната обстановка в страната е доста сложна. Кралство Югославия е мултиетническо, съставено от три основни южно славянски етнически/национални групи - сърби, хървати и словенци, македонците и черногорците също се признават за народи. После започва да се говори и за народности и национални малцинства. Стана ми ясно, че дори те не са си били изяснили тогава точно понятията. В бележките под линия пише, че има доста поправки в конституцията им по-късно. После започват и религиите.... През 1968г. Централния комитет на Лигата на комунистите на Босна и Херцеговина признава мюсюлманите в тази югославска република за отделен Мюсюлмански НАРОД. Дава се право при преброяването са се избере мюсюлманин в смисъл на националност. Ох! Значи мюсюлманин означава едновременно хем народ, хем религиозна група. После идват и бошняците, които в началото са се наричали така, като географско значение (живеещ в Босна) после описва етническата принадлежност/националност на босненското мюсюлманско население. Това е до 20 страница и ми иде да се гръмна....Ще я прочета на инат.... За човек като мен, който чете подобни неща за обща култура е твърде сложно и объркващо....
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей!
14.05.2020 08:45
Ето какво определение намерих за нация, което ме впечатли:
Ърнест Гелнър в своята книга „Нации и национализъм“ (С., 1999) дава следното определение за нация „Един човек принадлежи към една нация само тогава, когато всички други нейни членове го признават за такъв“.
Копирам го от предходен коментар

Добре си дошла с коментара!
Определение за нация, което ми хареса! В неяснотите относно разлика между нация и народ Смятам,че вече в нация трябва да се вкара и генна връзка, която за народ не е задължителна Там, например за Български народ, се включват всички, живеещи на територията на България, с Българско гражданство Какво да се прави, такъв е резултатът ,когато държавите не се формират само етносно , но предимно политически- като Югославия Създадена ,за да накаже нас и Австро- Унгария след ПСВ Като победени!

В бивша Югославия, в желанието да се създаде югославски народ, нещо което се провали с гражданска война, поради абсурда си, хаосът е огромен

Да, три са основните, признати етноси там Но има сърби- мюсюлмани, като Македонците, тяхно подобие- черногорци, босненци, Херцеговинци, които не са етнос, а подобно на македонците етноимето е геограэско Херцеговинците дължат името си на географската област, а не тя на тях? Ако не греша са хървати А Босненците- сърби, ислямизирани И там ше стават панаири, въпреки ,че за сега няма признаци Има и истински сърби в тази държава-босненски! Християни! Впрочем Лепа Брена е от ислямизираните сърби.....
Интересното е, че от високо научно място, Хърватската академия на науките,се твърди ,че хърватите са с Български произход, че са клон от Кубратовите Българи И то основен, взели са и името му!
Но, ние странно мълчим? Не ни е за пръв път Ние мълчим и за 101 години изтекли от Ньой!? Там има клауза за търговски коридор до Егейско море Хайде погърчили са и са изгонили Българите оттам, ние не сме реагирали! Но може да се гони коридора Впрочем, какво ще изнасяме? Емигранти?Няма да ни го дадат тогава!
Разсъждавам, но явно е безсмислено!

Хубав ден ти пожелавам!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Евтин, Тольо/ А.А./
14.05.2020 09:16
Престани с евтините, досадни копи пейст коментари!
Влюбен си в тъпотиите, изписани там!?
Толкова си досаден, че се чудя, как все още, ти сам, не изпитваш досада от себе си
Запази си подобни коментари в твоя архив и им се любувай! Там!
Не ме карай да те трия поголовно, дори и за нормален коментар, ако все пак си способен на такъв?! Защото няма да го чета!
Който се отнася презрително към чужд, добросъвестен труд, заслужава десеторно презрение!
цитирай
15. get - До 10. leonleonovpom2 - Да оставим, не че е без значение ... ТАЗИ ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА НИ - КОГАТО ... ?
14.05.2020 09:27
leonleonovpom2 написа:

Мисля ,че Ганчо Ценов беше идентифицирал като " славяни" Аспаруховите Българи, а за Българи- местното население! Че са родствени ,че имат еднакъв език или близки диалекти


... през ПЕТИ - ШЕСТИ ВЕКОВЕ ... СЪЗДАВАМЕ ДЪРЖАВА на ПЛЕМЕНАТА ОТ "ДУЛОВСКАТА"(дулеби) ГРУПА?!

По интересен е периода от така наречените ТЪМНИ ВЕКОВЕ - за "гръцката история" от ТУК БАЛКАНИ?!
- Не са ли ти правили СМУЩАВАЩО ВПЕЧАТЛЕНИЕ ... писанията на "бащата на Историята", че ПРЕДИ ГЪРЦИТЕ - Атина град и АКРОПОЛА са били построени от население-НЕГРЪЦКО, което той нарича МпЕЛАЗГИ.

Спирам се само на първото - и ти давам ВРЪЗКА ДА ПОТЪРСИШ ПОТВЪРЖДЕНИЕ ... между казаното от мен - написаното от Херодот ... и едно нещо установено по безспорен начин от историци и археолози ЗА НАЧАЛОТО НА "ГРЪЦКАТА ГРАДСКА КУЛТУРА" ... цивитат - живитат ... или както са ни внушили че ЦИВИЛИЗАЦИЯ=КУЛТУРА ... а цити(зен) = жител в ЦИВИ-ЖИВИТАТА ... а (х)абитат ... не означавало ОБИТАТ ?!

Та само ТИ ДАВАМ една сламка или нишка, да речем В ТОВА КЪЛБО ОТ ЛЪЖИ И НЕПРАВИЛНО ПРЕДАВАНЕ НА ПЪРВИЧНИ ФАКТИ И СЪБИТИЯ ... https://en.wikipedia..org/wiki/Pelasgic_wall
- тоест ПРОЧИТАЙКИ ТАЗИ СТАТИЯ - Ще разбереш, ЧЕ НАЙ-СТАРИТЕ СТРОЕЖИ НА АКРОПОЛА са правени НЕ ОТ ПРИШЪЛЦИТЕ ... ЕДНО МАЛКО И НЕЗНАЧИТЕЛНО ПЛЕМЕ - наречено в последствие ГЪРЦИ ... а от ЕДНО ДРУГО ... МНОГОЛЮДНО НАСЕЛЕНИЕ ... културно и езиково ПРЕТОПЕНО ОТ ПРИШЪЛЦИТЕ "ГЪРЦИ"?

Нещо подобно на това КАТО С "ЮЖНИТЕ-СЛАВЯНИ", които си бяха измислили ТЕОРИЯТА ЗА "ИЛИРИЗМА" ... но като отидеш в СТАРИЯТ БЪЛГАРСКИ ГРАД ... БЯЛГРАД ... на югоизток, върху възвишението АВАЛА - се извисява ТЕЛЕВИЗИОННАТА ИМ КУЛА ... а за да бъде построена тя ... е съборена КРЕПОСТ, същесвявала от късна античност, която до 16-ти век се е наричала с БЪЛГАРСКОТО ИМЕ "Жърнов" и си е била БЪЛГАРСКА ?!
А сега ти/ни обясняват, че била НЕ-БЪЛГАРСКА, защото "прабългари=тюрки" ... а че е СЛАВЯНСКА от което СРЪБСКА :))) ?!
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
14.05.2020 16:15
Прав си, гърците са специалисти в присвояване на чужди неща и в последствие обявяващи ги за техни?
Например гръцкият град Месамбрия!? Самото име се състои от две тракийски думи?Гръцки ли е , наистина?
Всичко им е такова! Дори един внимателен прочит на " Илиада" открива несъответствия Воювали с колесници-Кога? Това е техника, присъща на източните народи!
Още от времето на Кирил и Методий е известно ,че азбуката не е тяхна! Че са взели чужда азбука Така е защитена и нашата Да, взели сме от Христовата азбука- сирийската , но са добавени букви , който те нямат, за звуци , присъщи за нашия език

Гина, на гръцки е жена Интересното е,че имаме имена Гина , Гиньо, Гена, Гено, свързани с тази дума
Но още нещо Правило ми е впечатление ,че местните гърци старателно заобикалят тази дума? Даже в някои наши диалекти ,в селата особено ударението на жена е на първата сричка -жЕна!
Ако ние сме взели думата от тях, защо ще се модифицира от Ги/ена на жена? Но виж, обратното е задължително, ясно защо!
И се стига до единственият, възможен извод- Жена е прастара дума, но не гръцка!

Интересното е и, че гръцките историци скромно предпочитат да твърдят, че не те са положили основата на съвременнатацивилизация , а по- скоро те са съхранили постиженията на по-стари и по- напреднали от тях цивилицации, с което съм напълно съгласен

Относно Акрополола И с просто око се вижда ,че това е съоръжение,строено с технология , присъща на цивилизация с хилядолетие поне по- стара от гръцката
Така е, майстори са в присвояване на чуждото и в обявяването му за тяхно

България е изнесла войната, Първата Балканска И до днес има уважението на Турция, затова! Онези подло влизат в Солун, бе съпротива от турците ,час преди нашите да стигнатдо града И после не го предават, както е договорено!
Защо турците не ги обичат ? Защото те не обичат подлите хора!Кой ли ги обича? Но те ги наказват, не подминават подлостта!
Присвоили си част от Македония, заселена с Българи Подложили на гонения и геноцид Българите !? Сега държат две трети от нея И следят последната една трета- да сложат ръка на нея..Икономически саго направили Остава крачка само!
Но, стига толкова!

Хубав ден, приятелю
цитирай
17. nedovolen - Колкото и странно да звучи, има една ...
15.05.2020 07:35
Колкото и странно да звучи, има една държава - Държа Ви.
Ако трябва да го разшифровам.
:)))
цитирай
18. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
15.05.2020 09:07
nedovolen написа:
Колкото и странно да звучи, има една държава - Държа Ви.
Ако трябва да го разшифровам.
:)))



Защо да е странно приятелю?
Нормално е , даже!! Държа ви, в ръчичките си! Даже може и фамилия да се изтипоса-Държавин!А, имаше академик -Державин, наш човек, без ирония, волжки Българин, така ,че тя съществува, тази фамилия!
Както от фащам прави асоциация един популярен герой- Веднага си представя, как фаща някой за гушата!
Уместно, благодаря ти!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
19. apostapostoloff - Обаче!
15.05.2020 13:41
РУСНАЦИТЕ ИЗНЕМОГВАТ


СИТУАЦИЯТА СТАВА СТРАШНА

Руснаците, които се канеха да купуват България, привършват парите си след шест седмици национална блокада и минимална подкрепа от правителството. Това увеличава натиска върху руския президент за отваряне на икономиката, въпреки че броят на заболелите в страната е вторият по големина в света.

Почти половината от руснаците или нямат спестявания, или те са толкова, че да им стигнат за следващите четири седмици. Това показва проучване на московския Център за стратегически изследвания, публикувано тази седмица. Близо една четвърт от населението е трябвало да харчи от спестяванията си, за да компенсира спад в приходите си, показват данни на централната банка в страната.

„Ситуацията с приходите стана доста страшна“, коментира Дмитрий Долган, икономист на ING Bank в Москва. „Натискът ще се увеличи или за облекчаване на блокадата, или за облекчаване на фискалната политика“, допълва той.

Правителството е спестило около 165 млрд. долара в своя фонд за „черни дни“, но все още не е готово да харчи твърде много за икономически стимули в случай, че ситуацията се влоши заради срива в търсенето на петрол – основният източник на приходи от износ.

Реалният разполагаем доход на руснаците се очаква да намалее през това тримесечие до нива, невиждани от 2006 г., показват данни на Bloomberg Economics.
цитирай
20. leonleonovpom2 - Недоумявам, Апостолов?
15.05.2020 14:01
Каква връзка има коментарът ти с темата?
Но знам ,че имаш нежна и чувствителна душа и не искам да взема изтривалката

Виждам че си силно притеснен относно ситуацията в Русия! Ако това е наистина така- притеснението ти, бих могъл да ти помогна в търсенето на решение
- Първото е, като Тити Папазов, даваш наличния си капитал в Русия, да се спасят от глада! И когато могат, да ти върнат парите С грамота И премия в монголски тугрици!
Второто е ,да създадеш блоаготворително дружество и да инициираш събиране на помощи от цял свят! Авторитетен си и от Антарктида ще дадат!Включи и тези от звездите, нали сте авери! А, те ще спасят дереджето! Велик съм нали? Виж, как ти отворих очите!

Обаче, дано се лъжа, струва ми се ,че изпитваш задоволство от това?
Е, не искам да коментирам, ако работата е такава! Да не вземеш да се изтървеш и да го кажеш? Отиде ти авторитета в ряката!
Хората са милозливи и веднага ще кажат, че тоя идиот се радва на чуждото нещастие!
Хайде, стига си плакал, мъж си, действай!
цитирай
21. shtaparov - Френските "хуманисти" ...
16.05.2020 05:41
Френските "хуманисти" очевидно не са имали нищо против Франсоа I да заличи чужди народности (в това число Българите-катари),за да създаде френската,а в същото време са били твърдо против една далеч по-стара от тях народност като нашата да живее в една държава,което показва двойния стандарт на "великите" сили. Не чухме да са имали подобни идеи за власите,между които има каракачани-елинофони, трансилвански унгарци, немци, молдовци, цинцари, армъни, "румънци", Българи, руси, украинци и какви ли не още, Същото се отнася за гърците- между тях има албанци, Българи, турци, кипърци, араби, етиопи, индуси кой знае какви още,но никой не е планувал да живеят в три държави което означава.че френските лицемери са прилагали своя модел за гръцките и "румънските" роми а африканския модел: за Българите-европейци!
цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
16.05.2020 07:23
shtaparov написа:
Френските "хуманисти" очевидно не са имали нищо против Франсоа I да заличи чужди народности (в това число Българите-катари),за да създаде френската,а в същото време са били твърдо против една далеч по-стара от тях народност като нашата да живее в една държава,което показва двойния стандарт на "великите" сили. Не чухме да са имали подобни идеи за власите,между които има каракачани-елинофони, трансилвански унгарци, немци, молдовци, цинцари, армъни, "румънци", Българи, руси, украинци и какви ли не още, Същото се отнася за гърците- между тях има албанци, Българи, турци, кипърци, араби, етиопи, индуси кой знае какви още,но никой не е планувал да живеят в три държави което означава.че френските лицемери са прилагали своя модел за гръцките и "румънските" роми а африканския модел: за Българите-европейци!


Прав си и то много!
Двоен стандарт спрямо нас? Той идва от Средновековието и е в действие и днес
Гърция е галеник не само на Франция Ами виж, на тях им опростиха 400 милиарда заеми, а нас ни фалираха за 12?
За нас няма и четиридесет лева за найголемите християнски празници ,за тях има по една заплата Имали нужда?! А ние не!
Французите имат нещо ,което им държи влага и днес, свързано с България Разгромът на Рицарите от Калоян Ако е една битка,ще речеш случайно? Но с изключение на две ,второстепенни битки, при които той не е водил армията, всички останали са спечелени от него! Десеторно повече Това говори за абсолюгно превъзходство
Впрочем, от ударите Латинската империя не се съвзема! И след малко повече от половин век, престава да съществува Калоян е известен на френско говорящите и днес, като Крал Жан Хубави , подобно та Филип Четвърги- Хубави
Не случайно мирните договори след ПСВ са подписани в Ньой Поотделно за всеки Заради нас!! Да изпитаме отмъщението!
Защото Калоян разбива и граф дьо Ньой- от това парижко предградие!
И ако се прегледа документация на тези преговори, ще се направи заключение, че не сърбите са предизвикали войната, а ние!?Въпреки че се включваме с повече от година закъснение
По репарации, по отнети територии Независимо ,че има предварително одобрен договор, на финалните заседания сърби и гърци искат допълнително още територии- Гърците- остатъкът от Черноморието и Пловдив- Сърбите само дето не искат и София
И Ендрю Уилсън, американският президент, възмутен, напуска заседанието! Знак, че няма да подпише подобни поправки
Стреснати, връщат се на изходния договор!
Ако трябва да има паметник в София за американски президент, той тлябва да е Ендрю Уилсън- спасител на България!
Всички останали, ако не е бил гой, са щели да унищожат България!
Която не е предизвикала войната и е участвала в нея не за чужди територии, а за обединение на Български!

Хубав ден, приятелю!

цитирай
23. barin - Здравей, Адаш. За Гърция правилно ...
17.05.2020 05:45
Здравей, Адаш. За Гърция правилно пишеш ти и Щапаров, че са галеници на западните държави. Много пъти им помагаха, включително наскоро, когато им опростиха огромна сума дългове. Ако беше България или някоя друга държава нямаше Европейския съюз да го направи. Наскоро гледах едно предаване по телевизията, в която споменаха за Евгени Българин. Той има заслуга за това да има гърция и помага на тях да имат самосъзнанието, че са гърци. Не съм търсил от друго място информация за Евгени Българин и дали казаното е вярно. Освен Гърция на Балканския полуостров се лансираха Румъния и Югославия само да няма голяма и силна България.
Поздрави!
цитирай
24. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
17.05.2020 08:27
barin написа:
Здравей, Адаш. За Гърция правилно пишеш ти и Щапаров, че са галеници на западните държави. Много пъти им помагаха, включително наскоро, когато им опростиха огромна сума дългове. Ако беше България или някоя друга държава нямаше Европейския съюз да го направи. Наскоро гледах едно предаване по телевизията, в която споменаха за Евгени Българин. Той има заслуга за това да има гърция и помага на тях да имат самосъзнанието, че са гърци. Не съм търсил от друго място информация за Евгени Българин и дали казаното е вярно. Освен Гърция на Балканския полуостров се лансираха Румъния и Югославия само да няма голяма и силна България.
Поздрави!


Благодаря ти за отзива!
Да, гърците са като малко дете! Умеят да си искат! Умеят да плачат като него
И така е било винаги Обаче, като малкото дете, като докопат нещо, става тяхно Куклата е тяхна!
Например, има споразумение, предварително- Солун остава в чертите на България Но докато Българите водят основните битки на войната, гърците се придвижват към Солун И влизат в града преди нашите, с няколко часа разлика И не искат да го отстъпят? В Солун има голяма Българска диаспора Е, Солун е една от причините за втората война
Докопат ли нещо, тяхно е и толкова, дори и пари на заем да са!?
Присвоянат си Александър Македонски и оплюват реалните му наследници? Да ,не е съвременен мкедонец Александър, но и не е и съвременен грък както пък не е и елин!
Точно така е, Западът има комплекс от нас, от България , като име впрочем! И са неблагодарници Тервел спасява Западът, преди франките да спрат арабите Ако не е бил той, сега щеше вероятно да е арабски Да, почели са Тервел, но не и България И другата причина е Калоян Направил за смях прехвалените рицари
Е, това не се забравя, Ньой го доказва
И Албания да има, само България да не е
Въпреки думите на посветения Митеран-да се пази България, тя е в основите на Европейската цивилизация/ Не е Гърция/ И подтекстът-Загине ли тя, загива и Европа!
Но докато умните се наумуват, лудите се налудуват!

Хубав ден, Адаш!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9139361
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102601
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031