Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2020 13:59 - Михаил Трети Шишман Асен - 1323- 1330 г
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 4276 Коментари: 14 Гласове:
37

Последна промяна: 17.05.2020 14:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Михаил Шишман е забележителен  с  това, че е последният Български цар, който прави опити да наложи България като първостепенна сила в Източна Европа!  За целта , според интереса в момента, се е съюзявал ту с ИРИ, ту с набиращата сила при Стефан Милутин и Стефан Дечански Сърбия!
Син е на стария Шишман, за когото има съмнения, заради името ,че е куманин? Той е и родоначалник на династията
Но, според мене , съмненията за кумански произход са неоснователни
Първо, старият Шишман е цар ,съвместно със сина си Михаил , на Видинското царство, по ромейски- деспотство!  Впрочем ,получава титлата деспот на Видин при Теодор Светослав Женен е за внучка на Иван Асен Втори и по тази линия е пряко свързан с династиите  на Асеневци и на Теодор Комнин!  Просто невероятно? Жените от Асеновия род се търсят  в цяла Европа, една от тях да бъде дадена на куман, дори и благородник? Несъстоятелен  изглежда и фактът , куман да владее един от най- важните градове в България?
Всъщност хипотезата ,че е куман,  се гради единствено върху тюркския характер на името и днес означаващо - дебел
Смешно е ,цар с име дебел?
Ако е туземец, да се радва с него? Но цар?

По- скоро името има друга връзка . Шишман на френски е стиснат, скъперник Обикалят рицари в тези времена по Балканите Има и Латинска Империя .  Ако е отказал подслон, помош, може да са го нарекли така?  Този прякор е по- вероятно да бъде приет, за да се знае ,че не е самарянин, отколкото да се отбележи, че е дебел!
Но от родословното дърво ясно се вижда ,че Шишмановци имат здрави, неслучайни връзки с Асеневата династия! И да се търси куманско начало  при тях е несериозно Първо, няма куманска държава ! Видинското царство не е куманско, а Българско!
Михаил добавя към имената си и Асен, да се знае ,че е продължител на Асеневата династия!
Пренебрегва Тертеровата, с коята в последствие , също се сродява- сключва втори брак с вдовицата на Теодор Светослав
И нещо пикантно Османската империя на запад се нарича Отоманска -Осман- Отоман Превод- самовластен ! Да , Осман става самостоятелен владетел, обединява султанатите Не може ли и тук да се търси латиновръзка, при това, по същото време?

Михаил Шишман е умел политик!  Жени се за Ана Неда, дъщеря на Стефан Милутин-сръбския крал. По този начин го привлича за съюзник във войните му с ИРИ В тях играе роля на арбитър между двама Андроници- дядо и внук за императорската титла!  На принципа двама се карат... ........И за малко да стане той император, след като е член на династията на Палеолозите За тази цел разтрогва брака с Анна Неда и се жени за сестрата  на Андроник Трети- Теодора, вдовицата  на Теодор Светослав!
Сродява династията с Тертеровци, приема техния герб, двуглав орел, който става герб на неговата династия!

Но си спечелва за неприятел Сръбският Крал- Стефан Дечански Изоставил е сестра му!
Михаил Шишман решава да ликвидира Сърбия, бързо набираща сила и мощ по това време!
В Съюз с ИРИ.
И през лятото на 1330 година двете армии, Българска и сръбска се срещат в решителна битка! Силите са изравнени, така преценяват и от двете страни! Очакват попълнения всеки момент Сръбският крал моли за еднодневно примирие, на следващия ден да решат  какво да правят!  Българите нямат провизии,това е добра идея за тях . И приемат 24 часовия мирен договор!
Да,  но след мръкване в сръбския лагер пристигат триста каталунски рицари . И сръбският крал, под закрилата на нощта ,в нарушение на договора,  решава да ататува!
Войската е почти разпусната- нашата.  И сърбите лесно постигат победа
Нашият цар е тежко ранен  и умира!
Има разнобой в сведенията. Някои твърдят ,че сърбите прибират трупа му и с почести го погребват в църквата " Свети Георги" в Старо Нагоричане,днес в Македония !
Други, че това е извършено от нас, като изпълнение на желанието на цар Михаил Шишман Асен!

Каквато и да е истината , неговата смърт известява залеза на Втората Българска държава!




Гласувай:
37


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - leonleonovpom2,
17.05.2020 16:35
Великите царе се помнят, неудачните - не.
Този го бях забравил.
цитирай
2. nedovolen - Не съм историк, за да разисквам или ...
17.05.2020 16:58
Не съм историк, за да разисквам или опонирам.
Все пак да напомня, че България ще изкочи от пепелта като Феникс.
Колкото и да не се иска на некои кръгове.
:)))
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!/
17.05.2020 18:25
1. kvg55 - leonleonovpom2,
16:35
Великите царе се помнят, неудачните - не.
Този го бях забравил.

Не е неудачник! Но е свързан с грозен факт в историята Запомнен като такъв! Във войната има правила И като се нарушат те, това се помни! Както Иван Асен заповядва да се набучи на копие, при Клокотница , мирният договор, нарушен от Теодор Комнин, така и Стефан Дечански е нарушител на договора, дори еднодневен, за мир!
Може би заради добрите Българосръбски отношения, тази тема се избягва
И още нещо ,сравнимо с направеното от Василий Втори,военно престъпление-ослепяването на 14 хиляди войници-пленници Защото военно правило тогава е пленените да не се убиват, ослепяват също, а след обезоръжаване да се освобождават!Задържат се само висши воени и благородници!
Армиите и от двете страни тогава са по 14 хиляди!?

Хубава вечер, Краси!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
17.05.2020 18:27
nedovolen написа:
Не съм историк, за да разисквам или опонирам.
Все пак да напомня, че България ще изкочи от пепелта като Феникс.
Колкото и да не се иска на некои кръгове.
:)))


Да, всички обичащи България и Българското искат и се надяват на това!
Да бъде- Амин!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
5. dobrodan - Здравей, Ваньо, обещавам скоро още ясноти за Асеневци,
17.05.2020 18:30
малко остана :). Бъди здрав и жив :)!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!
17.05.2020 19:05
5. dobrodan - Здравей, Ваньо, обещавам скоро още ясноти за Асеневци,
18:30
малко остана :). Бъди здрав и жив :)!

Всичко в името на България, на славното и минало , е добре дошло тук!

Хубава вечер!
цитирай
7. shtaparov - Подлостта, коварството и измамата ...
19.05.2020 07:43
Подлостта,коварството и измамата са били единствения шанс на вечния аутсайдер Сърбия да постигне някога поне една победица срещу нас сиреч- да ни нападнат в гръб в момент,когато сме невъоръжени така,както терорист напада Човек!
цитирай
8. shtaparov - малко остана :). Бъди здрав и жив :)! ...
19.05.2020 07:47
dobrodan написа:
малко остана :). Бъди здрав и жив :)!

АСЕН определено не е "Асан" нито "Ашина",понеже означава единствено ЯСЕН (божествен езически епитет на Слънцето и Месечината) или ЪСЕН (ВЪСЕН- епитет на Марс)!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
19.05.2020 09:06
shtaparov написа:
Подлостта,коварството и измамата са били единствения шанс на вечния аутсайдер Сърбия да постигне някога поне една победица срещу нас сиреч- да ни нападнат в гръб в момент,когато сме невъоръжени така,както терорист напада Човек!


Абсолютно вярно!
Войната има правила в Средновековието Убиването на пленници, нарушаване на мирен договор, ослепяване на пленени, леква клеймо на извършителя завинаги!
Те самите са осъзнали нередността на извършеното и според сведения, те са погребали с почести царя ни В подкрепа на това твърдение е фактът ,че гробът е запазен и поддържан през вековете, дори и в рамките на Югославия!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей отново, Ангеле!
19.05.2020 09:24
shtaparov написа:
dobrodan написа:
малко остана :). Бъди здрав и жив :)!

АСЕН определено не е "Асан" нито "Ашина",понеже означава единствено ЯСЕН (божествен езически епитет на Слънцето и Месечината) или ЪСЕН (ВЪСЕН- епитет на Марс)!


Да, Иасен е изписването на името!
Факт е ,че един от синовете на Иван Срацимир е директно Ясен! Името е широко разпространено , именно в Северна България- Търновско, Видинско и е свързано с Асен
Асан го изписват французите Но поради носовките, бях писал преди, Асен го произнасят почти като Асан
И аз смятам, че турският е повлиян от Българския, а не обратното Българите не се смесват лесно с чужди етноси Турците също Може да взимат жени от други, по разбираеми причини, но живеят отделно Трудно могат да се проследят връзките в хилядолетията-Българите са стигнали до Индия, древните тюрки са били в днешен Тюркменистан, но едно е сигурно България в езиково отношение е била връх в Средновековието, докато Тюрките са били просто един народ от пастири! Но дори и там не са оказали влияние-Муле, кобила, овца , агне, пастир са общи думи в латински и в Български!Е, щом там не са успели, къде другаде, в имената?
Има и подобен случай с имената Така е създадено хубаво Българско име от Иречек-Ивайло Така е разчел, според някои написаното и- И Въло въстана

Така ,че и аз смятам ,че името е Ясен ,подкрепено и от доказателствата ти!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
11. monarh1991 - Здравей, Иване!
21.05.2020 15:32
Той е и препоследният български владетел, който опитва да превзме Константинопол, последният е Фердинанд през 1912. Измисля хитър план, изпращайки Иван Русина с отряд под предлог охрана на града. Но Андроник Млади, ако не се лъжа, се усеща и смелият замисъл пропада. Андроник Млади е трябвало да подкрепи Михаил срещу сърбите, но заема изчаквателна позиция. Ако и в този случай не се бъркам, след битката присвоява български земи. Наистина води енергична и активна политика и е тъжно, че загива без време. Между другото за гроба му за пръв път разбрах от книгата на Божидар Димитров ,,Български старини в Македония". През 1916 г. българки археолог намира във въпросната църква гроб с надпис Цар Михаил или нещо от тоя род. Борис Михаил вероятно умира в Патлейнския манастир, а Михаил Втори Асен, Иван-Асеновият син, е убит близо до Търново. Разбира се, не може да се каже със сигурност. Иначе съобщението за погребението е на сръбския летописец Данило. Стефан Дечански също като сина си е полубългарин, нали? Смята се, че е син на Анна Тертер.
цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравей, Симеоне!
22.05.2020 09:58
monarh1991 написа:
Той е и препоследният български владетел, който опитва да превзме Константинопол, последният е Фердинанд през 1912. Измисля хитър план, изпращайки Иван Русина с отряд под предлог охрана на града. Но Андроник Млади, ако не се лъжа, се усеща и смелият замисъл пропада. Андроник Млади е трябвало да подкрепи Михаил срещу сърбите, но заема изчаквателна позиция. Ако и в този случай не се бъркам, след битката присвоява български земи. Наистина води енергична и активна политика и е тъжно, че загива без време. Между другото за гроба му за пръв път разбрах от книгата на Божидар Димитров ,,Български старини в Македония". През 1916 г. българки археолог намира във въпросната църква гроб с надпис Цар Михаил или нещо от тоя род. Борис Михаил вероятно умира в Патлейнския манастир, а Михаил Втори Асен, Иван-Асеновият син, е убит близо до Търново. Разбира се, не може да се каже със сигурност. Иначе съобщението за погребението е на сръбския летописец Данило. Стефан Дечански също като сина си е полубългарин, нали? Смята се, че е син на Анна Тертер.


Да, за погребението разбрах от македонска Българка ,следвала в София Работеша като екскурзовод в Охрид Това е другата версия, че е погребан с царски почести от сърбите Да, Дечански също има Българско в себе си и то води до Асеновци Тези смесени ,династични бракове са една от причините за войни Така ,че , ако е заговорила кръвта в Дечански, нормално е да откупи вината си, с едно подобаващо погребение на Михаил Шишман!
Това, за наследствеността, като причина за войни, ме подсеща за Киевският княз Светослав Достатъчно е било ромейският император да му подшушне, че има права над Българския престол, че той му се полага! И той да започне удобна за ИРИ война срещу България! А когато императорът на ИРИ разбира ,че нещата стават опасни за него, че България ще се обедини с Киевска Русия, почва война срещу него!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
13. barin - Здравей, Адаш, здравей, Симеоне. ...
29.05.2020 08:35
Здравей, Адаш, здравей, Симеоне. Отново се сещам, че Михаил II Шишман е предпоследния, който има възможност да превземе Константинопол. Това е вековна цел и мечта на нашите владетели, както и на много други, идващи предимно от Близкия изток. Доколкото помня двамата Андроник- дядо и внук се борят за властта. Нашият правилно взема позицията на дядото Андроник II с надеждата след време д успее да се качи на престола по някакъв начин. Ако например се премахне Андроник II Михаил Шишман идва напред в редицата за наследяване. Има игра със Сърбите, които винаги са били по-слаби от България и Византия и със съвсем малки изключения са били най-много трета сила на Балканите. Не винаги укрепения град може да се превземе с оръдия. Понякога трябва и добра дипломация и далновидност. Цар Михаил III Шишман е мислил за бъдещето на България.
Поздрави!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
29.05.2020 08:56
Да ,може да се приеме ,че и Иван Александър след него има някакви претенции, но вече в съюз със сърбите
Михаил Шишман играе сложна дипломатическа игра За разлика от араби, перси и турци накрая, нашите претенции са за създаване на обща империя Дори и на Василий втори са били такива Случайно ли взима жената на Иван Владислав в двора и я прави първа дама- той е ерген!
Така Пресиян ,синът придобива права върху престола, естествено след брат му Константин - на Василий!И той е можел да стане на два пъти император, но е избързал и планът, чрез преврат, се проваля
Да Михаил заиграва с дядото ,но внукът проумява, предупреждава го и той не го допуска в Цариград
ИРИ е създадена като тракийска империя Първите императори са траки Основателят й- Константин Велики, той премества столицата в Константинопол не е грък! От гръцки произход са само пет, от ,мисла че бяха 65 , ромейски императориНормално, те са един от етносите в империята Ако се съди по императорите, с дял около7-8 процента
На времето коментирахме този факт с Анонимус, за Българин начело на ИРИ Неговото мнение беще, съгласен съм с него, че по- добре ,че не се е осъществило Щеше да се разводни Българският етнос Рисков фактор!

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9134016
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031