Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2020 20:14 - Иван Александър
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3718 Коментари: 18 Гласове:
39

Последна промяна: 21.05.2020 09:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Темата е естествено продължение на предходната!

Иван Александър е син на Ловешкият деспот-феодал Срацимир, равносилно на цар и на Кераца Петрица!  Кераца е дъщеря на деспот Шишман, бащата на Михаил Трети Шишман Асен! По тази линия тя  е от Шишмановата династия, но майка и е  правнучка на Асен Втори, така ,че по тази линия е от династията ня Асеновци! Баба и е Ана Теодора!Няма съмнение, Иван Александър е от Асеневата династия!

Женен е за Теодора Бесараб, дъщеря на "влашкия" воевода/ генерал/, със звучното" румънско " име Иванко?  Първият известен войвода!  Воеводствата са нещо като военните окръзи в сегашна време ! Там е разположена армията, в готовност винаги да тръгне на война!  В покрайнините на България са. Пазят я е и от изток и от запад . В онези времена от татари и от унгарци.  Успешно!
От Теодора Иван Александър има няколко синове. Двама от тях умират съвсем млади в битки с османлиите. Но остава Иван Срацимир, женен за дъщерята на влашкия войвода с " Румънското" име Никола? Другият му син е също женен за влашка принцеса-Василка или Василиса!
След това, той разтрогва бракът с Теодора и се жени за еврейка, с неизвестно име! Кръстена е Сара, според народното предание?  Но тя взема името Теодора
Смята се ,че бракът е продиктуван от интереси!  Царството ни има парични затруднения, брак с еврейка би улеснил сделката с банкерите евреи!

От втората жена има две дъщери .Едната е известната Кера Тамара Тя е женена за деспот Константин. В нея лудо влюбен е Мурад Първи!  Когато Константин умира, той няколко пъти я иска за жена!  Тя също се влюбва в него. Става негова първа съпруга. Била е на път , да го убеди,  ,да управлява империята съвместно с брат й! Но смъртта му проваля плановете й! Баязид, син на гъркиня, ненавижда Българите! И се насочва към тях!
Кера Тамара е погребана в гробницата на първите султани от Османовата династия в Бурса, до любимия си Мурад,  лудо влюбеният  в нея!
Друга дъщеря от този брак е Кераца  Омъжена е за ромейския император  Андроник Четвърти Палеолог!
В политиката Иван Александър поддържа добри отношения със Сърбия И няма как Тя се управлява от царе с Български произход ! На новия цар, Стефан Душан,  майка му е Българка- Теодора Смилец! Той самият е женен за Елена- сестра на Иван Александър!
Нашият цар, в съюз със сърбите, води успешни войни срещу ИРИ. Но отклонява предложението на ИРИ за създаване на общ флот и със Сърбия между трите държави!  За успешно противодействие срещу Османското нашествие, за спиране на пълчищата на Умур Бег! Така и не се създава общ фронт срещу тях!

Иван Александър сам възхвалява своите победи в" Мрачката " грамота от 1347 г.!
Запазена е и " ВЪЗХВАЛА" от негов съвременник, в която той го сравнява по военни подвизи с Александър Велики, а по набожност- със свети Константин!?
Всъщност, забравя се, оставя в сянка основната причина, освен феодалната раздробеност на България, за  нейното  поражение- бубонната чума, която върлува в нашите земи в средата на 14- ти век и унищожава близо половината население!

Иван Александър свиква два събора в Търново Първият погрешно се представя ,че е срещу богомилите Богомили няма и не е срещу тях, а е насочен срещу хората ,скъсали с църквата и с морала най вече, по време на чумната епидемия! Подобно на Филип Четвърти Хубави, вторият е насочен срещу банкерите , финансирали държавата- при нас евреите!  Използва чумната епидемия, за да ги обвини като нейни разпространители и по този начин да се отърве от тях и от държавните дългове!

Умел и способен владетел е Иван Александър ! В по- благоприятно за управлението му време ,със сигурност би се наредил между най успешните ни владетели!
Да не забравяме, че по това време Велико Търново е книжовен център, че се поставя началото на Българското Възраждане!  Което с малко изпреварва дори италианското
Да не забравяме ,Лондонското Четвероевангелие, правено по поръчка на царя, откупено от английски лорд в Атон и станало експонат на Лондонският Музей!
Какви ли не опити са правени от наша страна, за откупуване, за размяна, но винати са получавали еднообразен отговор:
 - То не се разменя и не се продава!

Да е светла паметта на този забележителен владетел!



Гласувай:
39


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - leonleonovpom2,
20.05.2020 20:37
Продажни атонски монаси.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Иван Александър е най- дълго упр...
20.05.2020 20:40
Иван Александър е най- дълго управлявалият ни цар- 1331 - 1371- г Цели 40 години
По неизвестни причини не обявява за пряк наследник Иван Срацимир,син от първия брак с Теодора А го отделя от Търново, в наследственото имение във Видин Така Михаил Шишман, син от втория брак става пряк наследник Отношенията между двамата братя,разбираемо, са хладни!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей,Краси!
20.05.2020 20:48
И така може да се каже!
Но историята е по- скоро комична
Лорд Кързън, по памет, дано не бъркам името, получава разрешение да рови в архивите И намира интересни неща Плаща символична сума И тогава забелязва евангелието Пита монаха, може ли и него да вземе? Монахът махнал с ръка и така станало негова собственост Иначе е щяло да бъде унищожено, вероятно
Може да не е в България, но е признато за Българско! В Лондон се радва на грижи, необходими за творение на близо 700 години И ще оцелее!
" Дон Кихот" е с 200 години по- късна книга и знам на какво внимание и грижи се радва първият екземпляр, за да оцелее!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
4. batogo - !!!:))) Здравей, Иване!
21.05.2020 11:45
Според скромното ми мнение, да се отрича съществуването на Богомилите и Богомилското Учение, отстояващо Същинските Духовни Ценности и Принципи на Христовото Съзнание, е подигравка с Истината.
Да се отричат преследванията и жестокостите, които вселенската патриаршия предприема след взетите решенията на тези събори срещу Богомилството, страхувайки се от Истините, проповядвани и отстоявани от това Учение, разобличаващи лицемерното кривославие, представящо се за православие, но жадно за власт и влияние, е подигравка с историческата реалност.
Моралния упадък и непочтеност на вселенската патриаршия личи ясно от начина, по който постъпва с Богомилите със същата жестокост, с която еврейската църква постъпва спрямо Христос, неговите последователи и Учението Му, от страх да не загуби властта и привилегиите си.
Истината е полезно лекарство за живота, приятелю, и не трябва да се премълчава или заобикаля, колкото болезнена и неудобна да е тя!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
21.05.2020 12:14
Аз не отричам богомилството Но по това време нашите богомили са във Франция- катари или чисти! И там се разправят жестоко с тях
Не знам защо си останал с впечатление ,че се отричат? Просто не са тук ! Съборът е срещу хора, отрекли се от църквата и особено срущу течението ,наречено адамити, което някои причисляват към богомилите, но според други, не е богомилско!
Иван Александър е широко скроен човек, покровител на изкуството и на културата, не допускам, че е водил битка с богомилите, проповядващи чистота на вярата!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Ето цитат от съвременни изследв...
21.05.2020 14:36
Ето цитат от съвременни изследвания:

"Според нови изследвания на архимандрит Павел Стефанов от Шуменския университет първият събор не е проведен срещу богомили, каквито няма в Търново през XIV век, а срещу хора, скъсали с църквата и морала по време на епидемията от бубонна чума. Предполагаема цел на втория събор е да нанесе удар върху евреите, като ги обвини в разпространение на чумата и освободи царя от изплащане на дълговете си към тях."
цитирай
7. barin - Здравей, Адаш. И аз имам тема за цар ...
21.05.2020 15:16
Здравей, Адаш. И аз имам тема за цар Иван Александър, в която наблягам на преценката какъв цар е. Ако може така да се изразя" положителното при неговото управление към отрицателното го отнасям математически така, както 1:4. Неслучайно времето му го определят като Втори златен век и разцвет на българската книжнина. В двете теми за книжнината и просветата и книжовните центрове съм писал много за него. Все пак е бил на власт 40 години- втори след цар Петър I. По негово време е Лондонското четвероевангелие.
Поздрави!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
21.05.2020 15:31
barin написа:
Здравей, Адаш. И аз имам тема за цар Иван Александър, в която наблягам на преценката какъв цар е. Ако може така да се изразя" положителното при неговото управление към отрицателното го отнасям математически така, както 1:4. Неслучайно времето му го определят като Втори златен век и разцвет на българската книжнина. В двете теми за книжнината и просветата и книжовните центрове съм писал много за него. Все пак е бил на власт 40 години- втори след цар Петър I. По негово време е Лондонското четвероевангелие.
Поздрави!


Благодаря за отзива!
Да, положителното в управлението му натежава!Безспорно!
Може би куца дипломацията му? Предшествениците му биха държали нещата си в собствените ръце, при положение,че Българите са на власт в Сърбия , а жени от царския двор са съпруги на Андроник Четвърти , а Кера Тамара е валиде-ханъм и реално тя управлява Османската империя Защото султанът задължително се вслушва в нейното мнение! Може би затова не прави троен съюз с ИРИ и Сърбия Иван Александър??
Иван Асен, Калоян, в подобна ситуация ,биха извлекли максимума за България!
Но те са върхът в царската ни дипломация!

Хубава вечер, Адаш!
цитирай
9. barin - Точно дипломацията имах предвид и ...
21.05.2020 15:35
Точно дипломацията имах предвид и разделянето на България между синовете.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей отново, Адаш!
21.05.2020 15:52
barin написа:
Точно дипломацията имах предвид и разделянето на България между синовете.


Да, а раздробяването е резултат на феодализма, който в Бълтария отдавна е набрал скорост, още от Иванко,Слав и така нататък Пълно е с малки царчета Отделно и воеводите , ако решат , може да проявят самостоятелност А войската е под тяхна команда!
Например, военен министър на Иван Шишман е войводата / генералът/ Мирчо Стари Той държи войската в Бесарабия Иван Шишман му нарежда да тръгне за Търново, чака го в Никопол Мирчо казва ,че тръгва, но по неизвестни причини, не го прави?! Така, без подкрепа, Търново пада!
Няма силна централна власт, дълго това се смята за основна причина за разгрома И чумата в добавка, чашата прелива!
Иначе , ако това нашествие е било по времето на Калоян, , щял е да ги прогони от цяла Мала Азия, със сигурност, османлите
И като се добави малшанса, принудителната замяна поради смъртта на Мурад със сина му от гъркиня Баязид, нещата стават непосилни за България

Хубава вечер, Адаш!
цитирай
11. shtaparov - Ясни данни за чумна епидемия в Бъ...
23.05.2020 01:31
Ясни данни за чумна епидемия в България впрочем няма- ние само предполагаме че щом е ударила Европа,значи е ударила и нас. Това обаче е спорно,понеже Българите били далеч по-хигиенични от тогавашните европейци включително от дедите на Чърчил Наркомана,та доколко е имало такава епидемия у нас,тя ще да е била далеч по-слаба от онази на Запад.

"Сръбските" династии не са никак сръбски- още Паисий е документирал,че почти всичките "сръбски" владетели всъщност не са сърби. Бабата на Душан също била Българка а родът на баща му: собствено "пра"-Български! Фамилията УРОШ не звучи никак по "славянски",но е твърде близка до "пра"-Български имена като КОРМИСОШ, НЕГОШ, КОЛОШ, ДРАГОШ и КАРПОШ.
цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
23.05.2020 06:53
България е била напред не само в хигиената тогава А и в културата! Не случайно Лондонското Четвероевангелие събира очите на учените!
Българи дават тласък на развитието на вече Московска РусияУспели да се спасят от османлиите! И на религията също!
За бубонната чува се съди по втория събор, свикан срещу евреите -банкери Обвинението срещу тях са ,че са пренесли заразата у нас Подобно на тамплиерите във Франция, те са финансирали държавата! Съмненията ми са ,че Александър затоваразтрогва брака с дъжерята на воеводата Иванко и сключва брак с еврейка Може би това е била гаранцията за плащане на заемите? Но в края на краищата, те отпадат с обвинението Както Филип Четвърти Хубави прави с тамплиерите...
Спорно е дали ги е изгонил цар Александър? Известно е, че след три месеца безплодна обсада на Търново и настъпилото брожение сред османлиите, че напразно стоят толкова време Баязид взема решение да вдигне обсадата и да се оттеглят! Но казва ,че решението ,което е взел, ще го обяви на другия ден
За зла беда, евреин открадва ключа на една от вратите и го предава на Баязид през нощта Те влизат оттам и Търново пада!!.......
цитирай
13. leonleonovpom2 - Относно сърбите, има много пода...
23.05.2020 09:15
Относно сърбите, има много податки ,че са някакво, по- изостанало Българско племе.Не е шовинизам, във всичко се движат след нас, в държавността- също! Първо, държавата им се създава в Косово-дълги години преди това Българска територия Езикът им- на нивото на македонският и шопският диалект Вук Караджич, поправил грешката на Екатерина Велика с Българския, извадил го от зобвение, сам си задава въпроса-нашето език ли е- за сръбския? Намеква ,че е диалект на Българския Докато тя смятала Българския за диалект на сръбския? Е, не може човек да е сведущ
Истината е ,че езикът им е все едно майтапчийски Български Разбираем и подобряваш лошото настроение, ако го имаш м момента, галещ приятно ухото. Да, все едно ,че някой искада те накара да се усмихнеш А ти си сърдит на целия свят!
Но, няма по големи врагове и завистници от тези,в родата! И те са доказателството!
Ами доказват правотата на Херодот за предшествениците ни Че ако се обединят, никой в света не е в състояние да ги победи! Но там е работата, това не са негови думи, че обикновено враждуват помежду си!
Углеш и Вълкашин, чел съм различни неща за тях, включително ,че са и Български феодали?

Хубав ден, приятелю!
цитирай
14. nedovolen - За Александър не знам, но Иван е от ...
23.05.2020 19:10
За Александър не знам, но Иван е от 800 000 години. Не съм историк, но факта може да обърне историята.
Да я обръщат историците. ТОВА Е ФАКТ.
:)))
цитирай
15. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
23.05.2020 19:31
nedovolen написа:
За Александър не знам, но Иван е от 800 000 години. Не съм историк, но факта може да обърне историята.
Да я обръщат историците. ТОВА Е ФАКТ.
:)))


Да, историците наистина могат да обърнат колата, историята впрочем, даже с хастара навън!
Ами, след като могат да го правят, да я обръщат!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
16. shtaparov - България е била напред не само в х...
24.05.2020 13:02
leonleonovpom2 написа:
България е била напред не само в хигиената тогава А и в културата! Не случайно Лондонското Четвероевангелие събира очите на учените!
Българи дават тласък на развитието на вече Московска РусияУспели да се спасят от османлиите! И на религията също!
За бубонната чува се съди по втория събор, свикан срещу евреите -банкери Обвинението срещу тях са ,че са пренесли заразата у нас Подобно на тамплиерите във Франция, те са финансирали държавата! Съмненията ми са ,че Александър затоваразтрогва брака с дъжерята на воеводата Иванко и сключва брак с еврейка Може би това е била гаранцията за плащане на заемите? Но в края на краищата, те отпадат с обвинението Както Филип Четвърти Хубави прави с тамплиерите...
Спорно е дали ги е изгонил цар Александър? Известно е, че след три месеца безплодна обсада на Търново и настъпилото брожение сред османлиите, че напразно стоят толкова време Баязид взема решение да вдигне обсадата и да се оттеглят! Но казва ,че решението ,което е взел, ще го обяви на другия ден
За зла беда, евреин открадва ключа на една от вратите и го предава на Баязид през нощта Те влизат оттам и Търново пада!!.......

Аз съм на твоето мнение- женитбата със "Сара" е брак по сметка,надали да е имало любов.
цитирай
17. shtaparov - Честит празник na Българската п...
24.05.2020 13:19
Честит празник na Българската писменост- желая много здраве,щастие,успехи и късмет!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
24.05.2020 13:59
Честит празник и на тебе, защитникът на Българското и на Българщината!

Хубав празничен ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9133315
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102590
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031