Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2020 00:45 - Фашистки ли е превратът на Девети юни
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 6768 Коментари: 34 Гласове:
29

Последна промяна: 10.06.2020 00:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Станалото при всички случаи е за порицание !При това е  съпроводено с убийство на действащ министър- председател!?
Но,  едно е насилствено сваляне от власт- друго е фашизъм!

Стамболийски е симпатичен министър- председател ! Оземлява безимотните селяни, въвежда Трудова повинност Стреми се, според възможностите си ,България да е в крак с останалите страни в Европа! Има и комични изпълнения Внася алуминий, за който в България няма приложение Преработен е до монети, за да се оползотвори

Има и изцепки обаче, още от Ньой ! Никакъв героизъм не е демонстрирал там, с чупене на писалката!  Напротив, казал на останалите наши делегати, че ще подпише всичко ,което му поднесат? Без възражение? Предишните првителства да си понесат наказанието? Ами народът? За него казал ,да плаща, след като през 2015 г не го послушал и не въстанал ? Сервилно, угодническо поведение по време на преговорите Стодневна екскурзия в Европа ,без цел, след това?

Във властта влезли много некомпетентни и необразовани хора ,масово! Развихрила се невиждана корупция !Приел курс на съюзяване с основния ни враг- Сърбия ? Даже казал по адрес на нея, след като е взела Македония, да дойде да вземе и нашите македонци!
Създал е      недоволство към управлението си и лично към себе си!Как да го приемат военните, били се за България в нейните граници?

Ролята на царя в атентата Противно на лансираното мнение, царят няма участие! Няма интерес, особено от военен преврат! Международното положение на България е лабилно и един преврат може още повече да го влоши, да предизвика  и външна намеса !
Той е за промени по парламентарен път ! Малко известно е, но той предотвратява няколко военни преврата преди това, след като разбира , че се готвят ! Затова този е скрит от него Научава след извършването му ! Крие се в парка ,няколко часа го търсят, да подпише указът за новото правителство!  Когато го откриват , иска устни гаранции, че репресии няма да има! С такова условие го подписва Няма изход, не можем да останем без правителство при такива обстоятелства!
Но когато жестокото убийство на Стамболийски става факт, разграничава се от него

Сега, фашистки ли е превратът?
Фашизмът идва от италианската дума фашо, означаваща сноп  Старо пнятие е от римските фасции, представляващи сноп пръчки и брадва сред тях Символ на единството във властта Впрочем това демонстрира, единството и нашият владетел Кубрат със снопа пръчки Те са синовете му Ако са единни, никой не може лесно да ги победи
Тази партия пръв създава Мусолини- фашистката !Интересно е ,че не тръгва от дясна , а от лява партия! Както и Хитлер!

Има си някои особености във фашизма, които при нас обикновено липсват
Първата е срастването на партията, управляващата,  с властта В периода до 1944 г няма такава партия Александър Цанков не след дълго е отстранен Дори има момент, когато царят разтурва партиите и дълго време управлява Кьосеиванов


Втората е култ към партийният и държавният ръководител Царят си има почитта, но като владетел! Иначе той е народен човек и се държи скромно!
Министър председателите се сменят често , по различни причини С изключение на Кьосеиванов, управлението им е краткотрайно
Третата е,  режимът д управлява с терор и насилие, да има постоянни концлагери - Не може да се твърди ,че функционира на тази база!
Четвъртата е управлението да се базира на национализъм и на  расизъм
Достатъчно жестоко сме ударени на тема национални граници, че е смешно да бъдем обвинявани в национализъм За расизъм и дума не може да става

Така ,че и дори да има някакви фашистки белези в този преврат, те са недостатъчни,за да се изкара и същността му фашистка
Това си е просто един военен, незаконен преврат!
Допълнигелно омърсил се с убийството на министър- председателя!
И по този начин направил съществуването си нежелано  и  краткотрайно- за министерския кабинет става дума!
Военният съюз не е фашистка организация!  Там е и Кимон Георгиев /Димо Казасов- също /, участвал в два преврата след това, министър - председател на Антифашистко правителство?!

Някак си не върви фашист да го оглавява!



Гласувай:
31


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Пустоле, пак ли те е наплюла в духовната ти пустиня камилата!
10.06.2020 06:51
То , ти друго и не заслужаваш
Освен веднъж да те и ухапе! Тогава ще се излекуваш от вродената ти идиотия!
Не , че ще станеш интелигентен мангал, но няма да си толкова нахален!
Ще бъдеш уважителен!
И не прекалявай с пустинното уиски Пречи на малкото ти, като количество, разсъдък Става мираж!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Никъде нямало по света фашизъм? А ...
10.06.2020 07:00
Никъде нямало по света фашизъм? А какво е имало- комунизъм ли?
При управляваща близо четвърт век фашистка партия на Мусолини? Съвсем си изперкал!
Време е вече да бъдеш вързан!
цитирай
3. kvg55 - leonleonovpom2,
10.06.2020 08:00
Възгледите на превратаджиите са били фашистки. Как иначе да си обясним кървавата разправа със земеделците и комунистите. Това че правителството след няколко години пада, не означава, че превратът не е фашистки. Просто не са възприети от обществото. Италианският фашизъм е класически и е догматично, всичко да се обяснява с неговите признаци. Нещата са разнообразни. Социализмът в България не беше като съветския.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
10.06.2020 08:24
Явно тече обновяване системата не допуска коментара ти Поне в момента

Не се отрича ,че по някои неща прилича на фашизъм Но такива признаци има и при Стамболийски Срастване на партията с властта, култ към ръководитеря, преследване на македонстващите... Е, не е фашистко управлението му! В никакъв случай Непоследователност в провежданата политика - също Говори за съюз с комунистити, а приема в същото време десетки хиляди белогвардейци?
Военните няма как да му симпатизират, при положение ,че политиката му спрямо България е пораженческа Да бъдат наказани правителствата ни в Ньой, гака разсъждав там Да, но плаща народът Ами ,да плащал, така разсъждава И тръгва на екскурзия в Европа Навсякъде е обаче посрешнат хладно Трябват му сто дни ,да го проумее Никой не обича слугите да му гостуват!
Така си е спечелил неприязънта на военните
В никакъв случай не се защитава извършеното Но Стамболийски няма мяра в приказките Че е недосегаем с оранжевата гвардия, на която шепа македонци разказват играта и държат, мисля, че беше Кюстендил месец в окупация И най вече, че Югославия, в лицето на сърбите стои зад него? Това не е Българска позиция в момента Особено пък по отношение на военните

Хубав ден!
цитирай
5. leonleonovpom2 - И един от прокажените се изказа- на ...
10.06.2020 09:03
И един от прокажените се изказа- на таблото!
Бл лекар!? Певец?Колкото Апостолов е писател?
цитирай
6. nedovolen - Толкова е фашистки, колкото хам...
10.06.2020 09:12
Толкова е фашистки, колкото хамериканците са ходили на Луната.
:)))
цитирай
7. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
10.06.2020 09:22
Хубаво сравнение си направил
Доскоро не подлагах на съмнение посещението на Луната Но това ,девет години да не можеш да изстреляш ракета, и когато това вече е факт, такава неописуема радост да те споходи ,не се връзва с успех от рода ,че вече си бил на Луната!? На хиляда пъти по- голямо разстояние , от сега преодоляното!

Който лъже- печели! Който не- лапа мухи!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Да се чете 1915 година!- за револ...
10.06.2020 09:28
Да се чете 1915 година!- за революцията Няма как да оправя тодината сега!:

"Ами народът? За него казал ,да плаща, след като през 2015 г не го послушал и не въстанал ? Сервилно, угодническо поведение......"
цитирай
9. batogo - !!!:))) Не мога да не те поздравя за този Истинен анализ, Иване!
10.06.2020 09:42
Истината винаги помага за осъзнаването и развитието на една нация и държава! Животът е непрекъснат процес от причини и последствия, а Стамболийски си е понесъл последствията от това, което се е опитал и е успял донякъде да причини на България. Чест и почитания за почтеното, обективно мнение!
Към това ще добавя само, че по времето на съветския, комунистически режим у нас, имаше доста конц-лагери, което недвусмислено говори, че комунистическият режим по нищо не се различава от фашисткия. Осъзнаването на този факт е мотивирало Желю Желев да напише книгата "Фашизмът, която ясно показва паралелът между комунизъм и фашизъм и сходните им методи и цели.
Бъди жив, здрав и винаги почтен, приятелю!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Поздрави, Николяй!
10.06.2020 22:15
09:12 - Толкова е фашистки, колкото хам...
от: nedovolen За постинг: Фашистки ли е превратът на Девети юни
Толкова е фашистки, колкото хамериканците са ходили на Луната.
:)))
цитирай
11. leonleonovpom2 - Поздрави, Николяй!
10.06.2020 22:16
09:12 - Толкова е фашистки, колкото хам...
от: nedovolen За постинг: Фашистки ли е превратът на Девети юни
Толкова е фашистки, колкото хамериканците са ходили на Луната.
:)))

Написах коментар, поре!

Хубава вечер!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
10.06.2020 22:35
09:42 - !!!:))) Не мога да не те поздравя за този Истинен анализ, Иване!
от: batogo За постинг: Фашистки ли е превратът на Девети юни
Истината винаги помага за осъзнаването и развитието на една нация и държава! Животът е непрекъснат процес от причини и последствия, а Стамболийски си е понесъл последствията от това, което се е опитал и е успял донякъде да причини на България. Чест и почитания за почтеното, обективно мнение!
Към това ще добавя само, че по времето на съветския, комунистически режим у нас, имаше доста конц-лагери, което недвусмислено говори, че комунистическият режим по нищо не се различава от фашисткия. Осъзнаването на този факт е мотивирало Желю Желев да напише книгата "Фашизмът, която ясно показва паралелът между комунизъм и фашизъм и сходните им методи и цели.
Бъди жив, здрав и винаги почтен, приятелю!

Благодаря ти искрено за отзива, приятелю!! Темата е опасна и когато застанеш на неутрална позиция- стрелят и от двете страни
Стамболийски е фетишизиран, заради мъченическата си смърт
Не е трябвало, да се стига до нея! Но е допуснал и много грешки, резултат на необмислени действия и приказки! Реално, настроил е военните срещу себе си!
Личи си ,че не е школован политик Поведението му в Ньой е ужасно, реално, той е на страната на враговете ни и не го осъзнава
И други грешки е допуснол
Все пак ,те не оправдават убийството му
Но, не бива да забравяме, че са минали едва пет години от ПСВ Че военните са обръгнали на смърт, че тя не ги впечатлява особено Следващият преврат, в който отново Кимон Георгиев е действащо лица, няма такива изстъпления
Все пак ,по своему, Стамболийски е защитавал България Такива са били намеренията му Не е заслужавап такава съдба!

За комунистите не ми се коментира Спомням си един виц на радио Ереван- Попитали го ,можело ли е комунизмът да победи в България, без решаващата помощ на съветската армия?
Необичайно ,то замълчало дълго Накрая казало, че може ,но при едно условие Ако всички активни борци след Девети, са били такива и преди Девети!
За мен комунист е понятие еквивалентно на интересчия !Аз бях свидетел ,как партийни деятели станаха капиталисти, търговци, банкери! Да, ще обяснят това превъплъщение Както им отърва, елементарно Вече няма комунизъм! Нещо като тука има, тука няма! Недостойни хора!
На такива хора не може да се вярва, особено , ако са политици!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
13. monarh1991 - Здравей, приятелю!
11.06.2020 14:59
Наистина не трябва да се отричат част от реформите му. Трудовата повинност, например не е отменена дори от правитителството на Цанков, макар и обхватът и да е ограничен. Между другото, първият й директор е тъкмо генерал Иван Русев, който ще стане вътрешен министър след преврата. Както и цар Борис Трети казва пред Муравиев, Стамболийски с реформите си изправарва времето си и, че е скърбял и винаги ще скърби за смъртта му. Даже както Даниел Вачков спомена в изданието на История.бг по БНТв понеделник, през 22-23 г. сме монополисти в търговията с тютюн, тъй като Гърция и Турция воюват. Но и че днес е забравена балансираната социална политика на Демократическия сговор. От друга страна, режимът му не е имал кадрови и управленски опит, а и репресиите срещу опозицията, даже и срещу комунистите, например смазването на Транспортната стачка, както и събитията в Търново през септември 1922 г. са брутални. Учителката ни по история от 5 до 7 клас казваше, че Алекснадър Малинов е може би единственият политик, който не е направил лошо. Същото може да се каже и за Буров, те са сред малтретираните опозиционни лидери в старата столица. Някои обаче, ще отрекат това. Например един човек с леви убеждения, съвсем не непросветен, каза, като се опитах да възразя, че Народният съд освен главорези е осъдил и невинни хора: Как така, всички са виновни, всички са крадци - Буровци, Муровци. Няма черно и бяло в оценката и тълкуването на личностите, събитията и процесите в историята поне в повечето случаи. Да, Борис се крие, но просто е предпазлив, такава тактика той проявява в цялото си царуване, включително и във външната политика, поправи ме, ако греша. Пак в това издание на въпросното предавене някой от участниците спомена, че той се е опасявал от развой, подобен на този на 9 август 1886 г. Цанков пък даже е обсъждал с другите заговорници дали да не провъзгласят република, ако монархът така и не дойде - ,,Корона от тръни" на Стефан Груев.
цитирай
14. leonleonovpom2 - Пустоле, крайно време е да бъдеш ...
11.06.2020 16:40
Пустоле, крайно време е да бъдеш вързан! И въдворен!
Аман от твоята фашистка диктатура! Тук!
Сега ми стана ясно , че вие, една групичка в блога, сте организирани фашаги!
И се поддържате Ти-бивш комунист, друг и настоящ комунист, общото е, че сте фашаги с днешна дата!
Действате с терор и с насилие!
Прав съм,нали!? Сигурен съм, че ще го потвърдиш, безусловно?
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, Симеоне!
11.06.2020 16:59
Благодаря ти за обстойния коментар!
Сложна и противоречива личност е Стамболийски Не е школован политик като царя, действа емоционално и допуска груби грешки
Царят взима правилни решения и не случайно, шеговито казва ,че той е единственият Българин в управлението Да, действа от позиции на Българин, за България!Не допуска пращане на наша ормия на Източния фронт Всички останали съюзници са пратили
Дори това с криенето е премерен ход Дава им ясен сигнал ,че не одобрява извършеното Но от друга страна няма избор Трябва веднага да се състави правителство Не случайно се говори, че Хитлер винаги е слушал внимателно царя и винаги се е отнасял с уважение към него

Стамболииски е по- скоро революционер по дух! И ,както обикновено става, революцията изяхда тези, които са я създали!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
16. vladtepes - За преврата
11.06.2020 17:51
Стамболийски провежда нужни и прогресивни реформи - конфискува най-хубавите къщи по селата и настанява постоянните присъствия на БЗНС в тях също полага основите на новата администрация и армия от честни хора от селата на мястото на корумпираните, крадливи негодници и измамници в управлението. Оранжевата Гвардия е можело да стане начало на новото българско селско офицерство с високи морални качества. Кимон Георгиев, Димо Казасов и Дамян Велчев са най-великите български политици на 20-ти век - участници в три преврата, Валери Петров е казал "От креватя на превратя, от превратя пак в креватя".
цитирай
17. leonleonovpom2 - Добре дошъл!
11.06.2020 19:21
vladtepes написа:
Стамболийски провежда нужни и прогресивни реформи - конфискува най-хубавите къщи по селата и настанява постоянните присъствия на БЗНС в тях също полага основите на новата администрация и армия от честни хора от селата на мястото на корумпираните, крадливи негодници и измамници в управлението. Оранжевата Гвардия е можело да стане начало на новото българско селско офицерство с високи морални качества. Кимон Георгиев, Димо Казасов и Дамян Велчев са най-великите български политици на 20-ти век - участници в три преврата, Валери Петров е казал "От креватя на превратя, от превратя пак в креватя".


Е, има си плюсове Стамболийски, в по- нормални условия сигурно е мямало да се стигне дотам
Що се отнася до Кимон Георгиев, на три пъти да бъдеш на гребена на вълната, следователно имаш качества на политик! Да си и шеф на кабинета!
Успешно се е противопоставял и на страшната Цола Драгойчева Случаят се разправя като виц
В нейната сфера на влияние са учителите Веднъж, тя повдигнала въпрос за заплатите им, че са ниски
Щели да гласуват повишение , но изненадващо, думата взел Кимон Георгиев
Казал, че в три преврата е участвал ,но няма спомен ,да ги е правил с...учители И седнал
Повишили заплатите на военните!
цитирай
18. nkf - Статията е хубава, обективна, но ...
12.06.2020 14:30
Статията е хубава, обективна, но допускаш някои грешки с интерпретациите и термините - използваш ги неточно и това води до грешни изводи в по-малко сведущите читатели. Успях да откроя няколко такива грешки и ще ги посоча. Преди това обаче, ще изразя моето виждане за Стамболийски, БЗНС и преврата, накратко: Стамболийски е слаб политик, много слаб; зле образован, а по природа прост и елементарен. Освен това е бил доста порочен. Най-големият му недостатък е, че усета и съзнанието за БЪЛГАРСКОТО е твърде слабо, да не кажа, че направо липсва. Това ясно се вижда в абсурдната му политика, която е в крайна сметка вредна за България. Конкретен пример за това, което казвам е, поканата към сърбия да "си вземе македонците". Така може ли Българин да говори!? Даже да мисли така? А какво остава за политик, водач, в чийто ръце са поверени съдбините на народа и държавата? Да, Стамболийски е прост човек и това силно личи от социално-реформистките му тежнения. Ясно изразена психологическа черта на примитивния ум и нисшето съзнание е, постоянната ангажираност със "справедливостта" и "щастието на хората", с "хорските мъки"; "как да се ДАДЕ на всички" и т.н. в този дух. Това е обаче ДУХЪТ на стомаха. Когато примитив като Стамболийски се качи на власт и започне да осъразмерява висшите идеали на нацията и държавата до мащаба на "социалната идея" и "реформата на стомасите", сиреч всичко е до равнището на храносмилане, тогава става страшно и упадъкът е драматичен. Ето защо, в крайна сметка, Стамболийски "печели" омразата на почти цяла България. Ако трябва да сравним Стамболийски с някой друг политик, най-близкият до него образ е Бойко Борисов. Толкова за Стамболийски съвсем накратко. Относно БЗНС, трябва да се каже, че именно тя е партията, която носи някои фашистки белези. Разбира се съвсем рудиментарни и епизодични, но има такива. Така че, ако някоя от политико-обществените сили, които са участвали в събитията около преврата, има нещо общо с фашизма, то това е именно БЗНС. И тук идва
цитирай
19. nkf - въпросът с преврата. Това НЕ Е ни...
12.06.2020 14:52
въпросът с преврата. Това НЕ Е никакъв фашистки преврат, а просто преврат! Окачествяването му като "фашистки" е реминисценция от времената на комунистическия прочит на историята. Тоест, от времената на най-лъжовния, идеологизиран, антибългарски и пропаганден период в историческата наука. Макар че като цяло комунизъм-марксизъм са изцяло антинаучни учения, далеч от разум и познание. Такива са фактите! После: казваш, че превратът бил незаконен! Ами то по дефиниция няма законен преврат. Логиката на превратите е такава, че по правило те са резултат, реакция на управления поели деструктивна посока и загубили критично легитимността си. Превратът срещу БЗНС и Стамболийски е чудесен пример в тази връзка. Стамболийски и правителството му е било делигитмирано в очите на армията, интелигенцията, църквата, градското население, част от селското население, мощна сила като ВМРО, двореца. Е, Стамболийски е имал покрепата на "оранжевата гвардия" и министрите си, както и на партийния апарат на БЗНС; но това е крайно недостатъчно за легитимност на властта му. Иначе, чисто законово/легално, да, властта му е законна и в този смисъл е невъзможно превратът да не е незаконен. Друга твоя неточност в текста. Придаваш на фашистката идеология расизъм! Това е груба грешка, защото във фашизма РАСИЗЪМ НЯМА! Расизъм има при национал-социализма. Расизмът обаче не е някакъв феномен, ограничен до национал социализма или до която и да е политическа идеология. Исторически факт е, че расова дискриминация, сегрегация и т.н., съществуват от време оно и ги е имало във всякакви държавни строеве - и при олигархии, и при демокрации, и при тоталитаризми, и при диктатури, и в либерални режими. Един пример: беше ли ЮАР демократична държава, с многопартийна система, конституционно управление, избори, парламент, независим съд, върховенство на закона; либерална, със свободна частна инициатива? - Беше и още как. Имаше ли апартейд и своеобразен расизъм? - Имаше. Ето, така стоят нещата. За прикрития, но реален и далеч
цитирай
20. nkf - по-страшен геноциден расизъм на ...
12.06.2020 15:02
по-страшен геноциден расизъм на комунистическите диктатури, дори да не споменавам. Впрочем това се вижда към ден-днешен - пред очите ни е - бруталният черен расизъм на крайната левица в САЩ. Така или иначе въпросът е доста обширен и има голямо значение, което е отвъд шаблоните и пропагандните клишета. С извинение ще кажа, че едва ли в аудиторията тук има някой способен да участва в обсъждането на тази тема, освен мен, разбира се. И за да завърша, ще кажа няколко думи за одиозната фигура на другаря-господин или най-точно казано "масонски брат" Кимон Георгиев. Ами точно този човек показва кои сили стоят зад идването на комунизма в България, но имат и целенасочена, но прикрита деструктивна линия в предкомунистическата епоха в България. Превратът е пример затова как тези "братски" сили се вмъкват навсякъде, където сметнат, че братството има интерес. Дяволски манипулатори. Та, Кимон Георгиев не е фашист със сигурност, не е и комунист, той е явно от по-видимите лица на нещото, стоящо и зад фашизма, и зад комунизма. Това обяснява и защо човекът, който уж е оглавил фашистки преврат, си е жив и здрав дълго след комунистическия преврат и си е много добре. Не репресиран, убит, вкаран в затвор. Така стоят нещата.
цитирай
21. leonleonovpom2 - Здравей, Мартине!
12.06.2020 15:27
Съгласен съм!
Стамболийски допуска грешки в управлението и те настройват първо-военните срещу него Има и уяждане с власт Вкарване на некадърни и необразовани хора в нея И те губят мяра в корупцията! Кради, но умерено, да не прави впечатление! Това формира другата вълна на недоволството!
И вместо след Ньой, да се върне незабавно в България и да даде обяснения, защо резултатът е такъв, тръгнал на стодневно турне из Европа ? Посрещан с неприязън, то бива слугинаж, но такъв е и неприятен? За какво идва, награда ли иска?
Да, с оранжевата гвардия, наистина има елемент на фашизъм!
Да, относно превратът има неточност, но исках да кажа ,че това не е законна форма за завземане на властта! Правени са организации и преди него за преврат,но царят ти е предотвратявал! Именно заради това! Не иска царят допълнително настройване срещу България, заради евентуален преврат Промяна- да, но по парламентарен път! Но там трудно ще стане, защото са овладени всички лостове на властта!.....
Няма как военните да преглътнат позора , сърбите да се разпореждат в България! Тези грабители, яли бой от нас на бойното поле като тъпани в три войни, а после се възползвали от неприязънта към България , за да я ограбят допълнително! И това го правят за трети път!?
Това е основната причина да са срещу него! Такова нещо висш военен няма как да преглътне и да подмине!Този път царят е държан в неведение и няма как да ги спре!
цитирай
22. leonleonovpom2 - Да, политиката е игра!
12.06.2020 15:44
И често се прави/ провежда/ от играчи под прикритие Тези ,които държат парите- масони, евреи и така нататък...
Това обяснява и неприязънта на Хитлер срещу евреите Финикийските знаци са в тях Това веднага определя зависимост от тях! А, той е на върха, как така ще е зависим от някой, при това заради парите?

И преди това са гонени От испанци например- От територията зад стените на столицата Толедо-извън стените й! На разстояние Връщат ги- гонят ги ! Докато накрая взимат окончателното решение да ги изгонят извън Испания!
Османската империя- задължена е на Испания за съществуването си- приема ги!
И при нас има такъв прецедент- При Иван Александър Свиква събор срещу евреите, независимо ,че жена му е еврейка! Заради финансовата зависимост от тях Е, отървава се от нея!
цитирай
23. nkf - Политиката НЕ Е игра, а висша наука, ...
13.06.2020 17:14
Политиката НЕ Е игра, а висша наука, дори изкуство, при това има един трудно достъпен метафизичен, особен пласт. Политиката не може да бъде игра, дори, ако хора с детско съзнание започнат да се занимават с нея и я виждат именно като игра. Аналогично, някой може да обърка пистолета с играчка и да започне да си играе с него, но вероятността да излезе жив и здрав от игра с пистолет е твърде нищожна. Политиката е неимоверно по-опасна за"играчи". Останалото, писано от теб, ще го оставя без коментар.
цитирай
24. leonleonovpom2 - Мартине, това ,че политиката е игра, не съм го казал аз
13.06.2020 17:56
17:14 - Политиката НЕ Е игра, а висша наука, ...
от: nkf За постинг: Фашистки ли е превратът на Девети юни
Политиката НЕ Е игра, а висша наука, дори изкуство, при това има един трудно достъпен метафизичен, особен пласт. Политиката не може да бъде игра, дори, ако хора с детско съзнание започнат да се занимават с нея и я виждат именно като игра. Аналогично, някой може да обърка пистолета с играчка и да започне да си играе с него, но вероятността да излезе жив и здрав от игра с пистолет е твърде нищожна. Политиката е неимоверно по-опасна за"играчи". Останалото, писано от теб, ще го оставя без коментар.

Казал го е един от най- великите в световната история Не случайно, двама са политиците, с чийто имена са означени месеци И единият е той!
Август
Умирайки, заобиколен от най- близките си сътрудници ги пита, добре ли е ИЗИГРАЛ комедията на живота?
Знам, че някой ще се опита да ми изтълкува какво е искал да каже с това Достатъчно силен и могъщ е, да каже каквото иска в прав текст, без заобикалки, каквото мисли
Да не би да засегне и обиди някой?
Едно е теорията на политиката, друго е реалността й
Не случайно има узаконен израз в журналистиката- " политически игрички" И никой не твърди ,че те са невалидни в политиката!
Тези игрички стават законни с помощта на дипломацията Ако ги няма ,тя става почти излишна
Е, има мръсни игри, има игри в полза на доброто, да се случи
Лошо е , ако игрите са само мръсни За щастие, не е така
За игрите в политиката може да се пише и е писано много! Те не са детски игри, игри на възрастни на високо ниво са
Образно сравнение- Футбол на малки вратина плажа може да се оприличи на детска игра Финал на световно първенство е като политическа игра на най- високо ниво Гледа я цял свят Влиза в историята
Няма нищо обидно в това ,че политиката се сравнява с игра Не е ли игра, станалото с нас в Берлин, в Ньой? Мръсна игра, носим и последствията и днес
И в Ньой, хубаво ,че е бил американския президент Уилсън Да се нацупи по детски от играта и да ни ...спаси!
цитирай
25. nkf - Не знам, не знам. Аз по скоро цитирам ...
13.06.2020 18:09
Не знам, не знам. Аз по скоро цитирам Платон и Аристотел. Да се сравняват цитираните с хиперболизирания Август, е меко казано несериозно. Вече за "узаконените изрази" в ... журналистиката... Със същият успех можем да приемем "узаконените изрази/разбирания" за политиката в средите на градските джебчии.
цитирай
26. leonleonovpom2 - Затова говоря за теория и за практика в политиката
13.06.2020 18:35
18:09 - Не знам, не знам. Аз по скоро цитирам ...
от: nkf За постинг: Фашистки ли е превратът на Девети юни
Не знам, не знам. Аз по скоро цитирам Платон и Аристотел. Да се сравняват цитираните с хиперболизирания Август, е меко казано несериозно. Вече за "узаконените изрази" в ... журналистиката... Със същият успех можем да приемем "узаконените изрази/разбирания" за политиката в средите на градските джебчии.

Платон и Аристотел олицетворяват теорията, ако Август не е практиката, здраве му кажи!
Е, като всяка игра политиката си си има правила, но те се нарушават!
Един диктатор не си ли играе с живота на милиони?За какво му служи политическия правилник? Да покаже, че може да не го спази?
Платон, Аристотел, те ползват по- стари идеи за политиката от предходни цивилизации/ както и всичко останало при гърците,, приписвано на тях/Идеализирани!
Като в Народното събрание на Атина За кратък срок се избират няколко стотин човека Те решават всичко На случаен принцип се избират! После се подменят За много кратък срок сав управлението!Няма го това някой да изкара стаж за пенсия като депутат Няма срастване с властта Консулите в Рим, царете на Спарта са изборни-за година само Ако са доволни от тях, може да ги преизберат После се намесват фалшификации в избора, в империята императорът посочва консулите И срастването с властта Единият консул е той! Ето , тука вече политиката става игра Достатъчно е да се харесаш на императора Другите не са важни
Това не се е променило и сега министрите се назначават, началникът им може да ги уволни или не
Фалшификациите на изборите не са ли мръсни игри Като в Соца например-99.,99% гласували, горе долу -толкава за вожда!
Но не е само в Соца!

Е, за нарушенията на правилата има наказания Както при футбола- фал, картон
В случая на Стамболийски- директен червен картон ! Въпреки, че се оказва ,че има спестени няколко жълти И други са го заслужили, дори днес, но знаят и внимават- повечето! Самозабравилите се- нехаят
И плащат, обикновено!

Хубава вечер!
цитирай
27. nkf - Никаква теория не олицетворяват ...
13.06.2020 18:43
Никаква теория не олицетворяват нито Платон, нито ученикът му Аристотел. Защо е крайно недопустимо да се говори за теории, в случая на Платон и Аристотел по отношение на политическата философия, няма да обяснявам. От целият ти отговор разбирам, че не си чел Платон или Аристотел, или ако и да си чел по някаква случайност нещо, нищичко не си разбрал. Самото окачествяване на Платоновата "Държава"-та или Аристотелевата "Политика" като теория е показателно. Няма смисъл да продължаваме диалога.
цитирай
28. leonleonovpom2 - Не те разбирам, Мартине!
13.06.2020 19:24
Говориш, че политиката, съвременната не е игра, а висша наука, цитираш ми Платон, той е философ по- скоро и Аристотел за политиката
Какво искаш да кажеш, че съвременната политика като изпълнение отговаря на техните представи за политиката, на тяхната теория ли?
Тогава, по- тяхно време ,може би да,донякъде С избор на политици по закона на случая, краткотрайното присъствие в политиката, вероятността всеки да стане политик , да присъства в политиката без шурободжанащина.....
Но е утопия това да е висша наука- вижда се какви хора присъстват в политиката днес и какви висши науки владеят в общия случай Дори елементарни, като една политичка, била в Пекин и не е наясно чия столица е, а друга, вероятно живееща на друга планета, защото не е наясно с нашата?
Те не владеят елементарните науки, каква "висша " ще владеят?
Платон ми е интересен с твърденията за Атлантида и с предсказанието ,че светът загива , защото няма почтителност към възрастните от страна на младите , не ги поздравяват в парка, не им отстъпват място на пейките в него! Това на философски форум го казва откриващият го учен Но без да споменава Платон Като негово твърдение Посрещнато с аплодисменти Все едно ,че се отнася за днес
После уточнява ,че е казано от Платон ,преди 2500 години
Е, нещата не са се променили, но светът е оцелял!
Аристотел, негово дело е Александър ! Без него ,едва ли щеше да стане известен? Формирал то е!
Не съм писал и коментирал Платон и Аристотел в постинга в аспект връзка с атентата срещу Стамболиски !И не виждам нищо осъдително в липсата на подобна връзка Който я търси, да я коментира! Аз не я търся!
цитирай
29. nkf - Не разбираш, защото понятийният ти ...
13.06.2020 19:32
Не разбираш, защото понятийният ти апарат е в тотален хаос. Естествено, че ще ти цитирам Платон и Аристотел, ти кой искаш да цитирам? Ами това са класиците, Иване. Учат се и до днес. Иване, ти не знаеш ли, че философията има широк обхват и политиката е част от този обхват? Някои го наричат политическа философия. Разбери поне едно простичко нещо: в политическата философия и във философията въобще няма практика и теория. Съвременната политика съвсем ТОЧНО ОТГОВАРЯ НА МОДЕЛИТЕ ОПИСАНИ ОТ ПЛАТОН И АРИСТОТЕЛ. ДА!
цитирай
30. leonleonovpom2 - Не разбирам с какво точно отговаря съвременната политика?
13.06.2020 19:52
На това, че е сложна "наука"
Затова ли толкова недоучили са в нея? Къде са я учили тази" висша" наука?Ти сам казваш, че Стамболийски не е учен Да ,учен е бил Филов!
Но и ученият и неученият имат еднаква съдба!Странно ! По елементарната логика, науката е изключена, като направление в политиката!
Твърде далече е съвременната политика от висшата наука Признак за това е употребата на сила в провеждането й! В науката научните въпроси не се решават силово!
Е и аз искам и исках в юношеството си да е висша " наука" Но бързо ме приземиха и бързо се примирих Поне тогава не бях Дон Кихот
И оттогава знам ,че не е наука , а статус За миропомазани И не особено учени!
цитирай
31. nkf - Охо, даже си позволяваш да не ми п...
13.06.2020 20:00
Охо, даже си позволяваш да не ми пускаш коментарите? Доста не етично, но това си е за твоя сметка. Остави я темата за Платон, Аристотел и политиката, не ти е по силите. Не ми се слиза на такова махленско ниво.
цитирай
32. leonleonovpom2 - Има проблеми с прехвърлянето на ...
13.06.2020 23:27
Има проблеми с прехвърлянето на коментарите Не съм ги пипал, просто системата се подновява Когато ги освободи, безпроблемно ще бъдат на мястото си Не съм привърженик на агресивността в кореспондирането, всеки има право на виждане по даден въпрос, но на някои ,като им харесва, няма да им противодействам!
цитирай
33. leonleonovpom2 - 26. leonleonovpom2 - Не разбирам с ...
13.06.2020 23:34
26. leonleonovpom2 - Не разбирам с какво точно отговяря съвременната политика?
19:51
Че е сложна "наука"
Затова ли толкова недоучили са в нея? Ти сам казваш, че Стамболийски не е учен Да ,учен е бил Филов!
Но и ученият и неученият имат еднаква съдба!Странно По елементарната логика, науката е изключена, като направление в политиката!
Твърде далече е съвременната политика от висшата наука Признак за това е употребата на сила в провеждането й! В науката научните въпроси не се решават силово!
Е и аз искам и исках в юношеството си да е висша " наука" Но бързо ме приземиха и бързо се примирих Поне тогава не бях Дон Кихот
И оттогава знам ,че не е наука , а статус За миропомазани И не особено учени!
цитирай
34. tota - Истината винаги помага за осъзн...
14.06.2020 14:08
batogo написа:
Истината винаги помага за осъзнаването и развитието на една нация и държава! Животът е непрекъснат процес от причини и последствия, а Стамболийски си е понесъл последствията от това, което се е опитал и е успял донякъде да причини на България. Чест и почитания за почтеното, обективно мнение!
Към това ще добавя само, че по времето на съветския, комунистически режим у нас, имаше доста конц-лагери, което недвусмислено говори, че комунистическият режим по нищо не се различава от фашисткия. Осъзнаването на този факт е мотивирало Желю Желев да напише книгата "Фашизмът, която ясно показва паралелът между комунизъм и фашизъм и сходните им методи и цели.
Бъди жив, здрав и винаги почтен, приятелю!

Сравнението е на базата на тоталитарната държава, която си поставя различени цели. За постигането им има цена, която плащат инакомислещите . " Тоталитаризмът (или тоталитарно управление) е политическа система, при която властта е напълно централизирана и държавата се стреми да регулира и контролира всички аспекти на политическия, социалния и интелектуалния живот, като цели преди всичко налагане на контрол и ограничения върху вътрешната свобода на индивида" ...След Първата световна война три идеологии успяват да се наложат като основни за съответните тоталитарни режими:
комунизъм – в Русия от 1917 г.
фашизъм – в Италия 1922 г.
националсоциализъм – в Германия 1933 г
цитирай
35. tota - Възгледите на превратаджиите са ...
14.06.2020 14:21
kvg55 написа:
Възгледите на превратаджиите са били фашистки. Как иначе да си обясним кървавата разправа със земеделците и комунистите. Това че правителството след няколко години пада, не означава, че превратът не е фашистки. Просто не са възприети от обществото. Италианският фашизъм е класически и е догматично, всичко да се обяснява с неговите признаци. Нещата са разнообразни. Социализмът в България не беше като съветския.

Разбира се, че е фашистки превратът. Сваля законно избрано правителство, установява еднопартийно управление от Демократическия сговор, разтурва всички политически партии и организации, въвежда " тотален партиен контрол върху цялостния живот на обществото, върху всички сфери на дейност – наука, култура и изкуство, религия и спорт. Изгражда на държавни профсъюзи и налага все по-пълен контрол върху икономиката, до подчиняването ѝ от партията държава." Прилага терора като инструмент режима за налагане на управлението и премахване на политическите противоречия." Използването на терора е повсеместно и се прилага не само до постигане на пълно подчинение, но и след това – за осъществяване на идеологическата доктрина на партията. Изразява се както чрез физически наказания така и чрез морални аспекти като лишаване на гражданите от основните човешки права и свободи и ежедневна пропаганда на партийната идеология и политика. За да реализират ефективно терора, тоталитарните режими отделят особено внимание на поддържането на почти пълен монопол върху притежаването на огнестрелни оръжия."
цитирай
36. tota - Една статия, която сочи организаторите на преврата.
14.06.2020 14:43
9 юни 1923 г. Прeврaт cвaля Cтaмбoлийcки
Причинитe зa прeврaтa ce крият в нeдoвoлcтвoтo нa мoнaрхa и дecнитe пoлитичecки cили oт прoвeждaнaтa oт зeмeдeлcкoтo прaвитeлcтвo вътрeшнa и външнa пoлитикa

https://fakti/bulgaria/481269-9-uni-1923-g-prevrat-svala-stamboliiski
Попадала съм и на други източници и статиен материал, в който се посочва, че превратът е организиран и направляван от цар Борис Трети. Разбира се задкулисно. Типично за Кобургите.

И още една с два източника.http://www.mni/2017/06/roliata-na-car-boris-iii-v-prevrata-na.html
цитирай
37. tota - 26. leonleonovpom2 - Не разбирам с ...
14.06.2020 14:51
leonleonovpom2 написа:
26. leonleonovpom2 - Не разбирам с какво точно отговяря съвременната политика?
19:51
Че е сложна "наука"
Затова ли толкова недоучили са в нея? Ти сам казваш, че Стамболийски не е учен Да ,учен е бил Филов!
Но и ученият и неученият имат еднаква съдба!Странно По елементарната логика, науката е изключена, като направление в политиката!
Твърде далече е съвременната политика от висшата наука Признак за това е употребата на сила в провеждането й! В науката научните въпроси не се решават силово!
Е и аз искам и исках в юношеството си да е висша " наука" Но бързо ме приземиха и бързо се примирих Поне тогава не бях Дон Кихот
И оттогава знам ,че не е наука , а статус За миропомазани И не особено учени!

Наука е, дори има такава специалност в университетите, наречена политология. В предишното общество, преди 1989 година, не случайно беше създадена АОНСУ за подготовка на кадри за управление различните структури на обществото. За всички области. Грешка беше унищожаването й, достатъчно беше само да премахнат специалността, свързана с идеологията. Но, ние сме царе на отрицанието на всички и започване от нулата отново. За кой ли път? Затова сме и на този хал.
цитирай
38. leonleonovpom2 - Здравей, Ати!
14.06.2020 17:47
Аз се помъчих , неутрално , да взема отношение! И както става обикновено в такива случаи, отнасят се удари и от двете страни!Не съм изненадан!

Аз съм израснал в този край- където е роден и убит Стамболийски Майка ми ,дълги години ходеше в Славовица, в деня на убийството на Стамболийски! Спомням си и приказките на дядо ми, как е убит Вързан за камион и принуден да бяга след него Влачен!?
Е, не ми се иска към трите посочени примера за тоталитарна държава, класика в жанра, да се добавим и ние!Равностойни на тях? Все пак има отлики Станалото е в рамките на нашата държава, не е наша идеология с опит за налагането и като световна Приемам го като частен случай, отвратителен!

Учителката ми по история се дразнеше много, когато някой каже ,че политиката се " ПРАВИ" Поправяше моментално Политиката не се " ПРАВИ" , а се " ПРОВЕЖДА" !Това твърдял и професор от Университета Забравил съм името ,няма да спекулирам с него
Замислях се , още тогава!
И разбрах ,че е правилното! И аз сега се дразня, когато някой каже по адрес на политиката-ПРАВЯ

Политиката не е глина или гибс, да се прави нещо с нея
Политиката е ИЗКУСТВО! За да го упражняваш, трябва да го разбираш и да го владееш! От тази гледна точка е игра !
На артист от високо ниво! Затова споменах Август Той не е завършил "Политология" Но за времето си е свръхобразован И е разбрал правилата на това изкуство! И ги е овладял и приложил И е останал в неговата история! Като велик артист! Затова по памет повтарям предсмъртните му думи-" Добре ли изиграх комедията на живота?"

Политиката е ИЗКУСТВО, не толкова наука, въпреки ,че има и елементи и от нея В нея може да се правят открития, да се тълкуват явления, да се правят тълкувания в миналото и в Бъдещето!

Нерон, отрицателен пример на политик, фашист едва ли не, по днешни разбирания/ всъщност е пленен от друго изкуство/, също казва, когато ,по негова молба, слугата го пронизва с меча-" Какъв артист загива"? Е, има предвид ,че свири и пее ,но той съвместява това с политиката, на чийто връх е в момента!

Това да си добър политик е изкуство!
Царят е бил добър политик, школован!Успял е да предотврати пращането на армия, Българска, на Източния фронт Царят е предотвратил два преврата срещу Стамболийски- военни След Девети ,участниците в третия са твърдяли, че не е бил посветен в него! За да не го спре! Той няма интерес от преврат в момента Мъчи се да спечели доверието на враговете ни-външните Превратът само ще оправдае действията им срещу нас Затова, като му съобщават, се крие с часове в парка! По правилата на дипломацията и на политиката, знак за неодобрение!Но , не е можел да остави страната без правителство в момента!
Сега се навъдиха политици от кол и въже Смятат ,че като са прекрачили прага на МС са станали и политици?Автоматично?

Ако приравним политиката с науката- " Професори" без диплома за средно образование?
Ами да! Може ли човек със средно образование да не знае Пекин чия столица е и ,че " Нубия" държава няма! И ред други неща!

За мен, прав или не, политиката е изкуство!
Трябва да имаш дарба, за да си политик! И в науката е така! Трябва да имаш дарба, да ти идва отвътре и ...отгоре!И да си учен Да си банка информация, не е достатъчно да си учен, както и министър- за да си политик!

Благодаря ти за отзивите!!

Хубава вечер, Ати!

цитирай
39. leonleonovpom2 - Днешна загадка!
14.06.2020 18:24
Прочетен днес: 1453

Какво се крие зад цифрата?
цитирай
40. tota - 38. leonleonovpom2 - Здравей, Ати!
14.06.2020 19:21
Иване, приемам твоите доводи, че политиката е изкуство, но тя е и наука, защото описва всичко оставено ни от политици - държавници управлявали различни държави - от градове - държави, царства, монархии, републики , империи и т. н. Мислех да ти напиша коментар като тръгна още от Солон, който има интересно виждане за управлението, но се намесих в различните коментари. Двете статии,които съм посочила разкриват интересни факти, по които се мълчеше. Но, бих добавила, че Александър Стамболийски е политик и държавник, който заслужава уважение. Само за три години след мирния договор успява да реши проблемите с кризата, в която попадаме. Засегнал е много интереси, затова не са му простили, но не това е начинът, визирам жестокото му убийство, за решаване на кардинални въпроси на държавата и обществото. Не случайно, така бързо е сменен Александър Цанков от Андрей Ляпчев. Това противопоставяне в обществото довежда до убийства и терор, от който са пострадали много българи. Най - грозната борба е на брат срещу брата, заради нечии интереси, вместо единение в името на прогреса на обществото и държавата ни.
Разделяй и владей! Хляб и зрелища! И нищо ново под Слънцето!
цитирай
41. leonleonovpom2 - Здравей, Ати!
14.06.2020 20:03
tota написа:
Иване, приемам твоите доводи, че политиката е изкуство, но тя е и наука, защото описва всичко оставено ни от политици - държавници управлявали различни държави - от градове - държави, царства, монархии, републики , империи и т. н. Мислех да ти напиша коментар като тръгна още от Солон, който има интересно виждане за управлението, но се намесих в различните коментари. Двете статии,които съм посочила разкриват интересни факти, по които се мълчеше. Но, бих добавила, че Александър Стамболийски е политик и държавник, който заслужава уважение. Само за три години след мирния договор успява да реши проблемите с кризата, в която попадаме. Засегнал е много интереси, затова не са му простили, но не това е начинът, визирам жестокото му убийство, за решаване на кардинални въпроси на държавата и обществото. Не случайно, така бързо е сменен Александър Цанков от Андрей Ляпчев. Това противопоставяне в обществото довежда до убийства и терор, от който са пострадали много българи. Най - грозната борба е на брат срещу брата, заради нечии интереси, вместо единение в името на прогреса на обществото и държавата ни.
Разделяй и владей! Хляб и зрелища! И нищо ново под Слънцето!


Благодаря ти, отново, за отзива!
Съгласен съм с всичко написано от тебе!
Дразнещо е, че в политикатасе натрапват хора без такова призвание
Смятащи ,че е нещо ,създадено за тях!Специално!
И аз си имам индикатор да откривам калинките в нея
Като чуя" правя политика", ясно ми е ,че този човек изобщо не е наясно с нея! И не е за нея!
Тя не се прави, тя се твори, провежда!

Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9134404
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031