Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2020 22:13 - Спомени, спомени.....
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3338 Коментари: 15 Гласове:
34

Последна промяна: 02.10.2020 23:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                           В памет на Гого и на прадядо ми                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Отдавна се върти това заглавие в главата ми .....Познато ми е и се чудех от къде!? И днес се сетих-от припева на песента на " Тоника"    - "Бургаски вечери" !Тази песен специално, едва ли има някой друг, освен участниците в състава, който да я е слушал повече от мен? В казармата! С Гого бяхме в една рота.
 Беше му се родил син Като млад баща, явно не можеше да спи далече от него, бяхме във Враца.  Идваше на нощните ми дежурства с китарата. И се залавяше с тази песен. Беше му любима.  Слушах я в безброй варианти!
 С Гого бяхме приятели от студентските години, заедно правихме дипломни работи, в един ден защитихме!  Приятелството продължи и в казармата Много вечери слушах изпълненията на Гого. Никой, даже  веднъж,  не ми направи забележка поне!? Противоуставно беше, но относно дисциплината нашата рота се ползваше със специален статут!
Наричаше ме Мони? Като скъпа реликва пазя една  картичка на състава, надписана от него Необичайно-" На наш Симеончо"?С подпис от него и  от останалите в състава!
Засегнах се, какво иска да каже? Без да показвам това, попитах го ? Той се замисли за кратко ,  разбра и гръмко се засмя!  Не е за това, което си мисля! А защото всички много ме обичат, както народът е обичал Симеончо! И защото съм най- младият в ротата, затова!
Той беше далече от химията, аз от музиката. Професионално пътищата ни се разделиха Но остана споменът за момчето с мощния глас и с гръмкият смях, скромен, незабележим , живеещ в света на музиката!.... Спомням си, че статията, която написах в дните след смъртта му завършваше с- " В хора на ангелите има запазено място за Гого"!

Престанах почти да ходя в града, в който израстнах!? Не заради  нещо друго, а защото ме връща в спомените за скъпи хора, които вече ги няма !Не  е  демонстративно, но прави впечатление!  Мнозина ме питат-Защо? На кого съм обиден?
Казвам ,че ходя ,но за кратко, затова не ме виждат! На никого не се сърдя, тук се оформих като човек!

Спомням си ,в първите години на промяната, отидох на манастира" Свети Георги"- на Гергьовден Някой се развика по мой адрес, на фамилия ? Известният художник и фотограф-Калъчев !Иска да види ,дали ще позная къщата на прадядо ми, в центъра на града?
Отчуждиха я и я събориха, когато бях на три години! Имам все пак спомени от нея .Че имаше балкон на втория етаж, например!  И по него бързо я намерих в редицата. Той се изуми, знаеше ,че съм бил малко дете! Смятал, че ще ме " запознае" с нея! Подари ми я!
Къщата, в детските ми представи беще огромна, губех се в нея .Но винаги я свързвах , освен с родителите ми и с  другите близки, с прадядо ми, който не съм виждал жив! Представях си го, вече и като  по- възрастен, седнал на стол пред входа, човек с внушаваща респект осанка, както ми го е описвал баща ми! Минаващите го подздравяват, по - възрастните се спират за разговор с него! С чинното обръщение-Дядо!

Направих всичко възможно от мен, да си върнем мястото! За родът става дума! С единствената цел-да се сложи паметна плоча, че там е живял той,човекът с еди какви заслуги за България! Но се сблъсках с какво ли не?  Не ми се коментира! За да се заличат следите ,мястото с постройката върху него се препродаде няколко пъти?
Просто го загубихме!

Кметът е разбран човек Говорих с него,  казах му, че не искаме нищо, нямаме вече никакви претенции,освен  да се монтира паметна плоча на прадядо ми!
Замисли се...... Има паметен знак на друго място, но нещата са различни наистина, ако има и на мястото  на къщата му ,където е била! Но нищо не може да се  направи в частен обект, без съгласието на собствениците?

В първия момент бях готов да преговарям с тях ? Но бързо се осъзнах!
Няма да унижавам паметта на прадядо ми , да моля тези собственици, да сложат плоча на мястото, където е преминала значителна част от живота му!!
Тази собственост, която са придобили и имат, дял за нея има и той! С годините отдадени на България, а и на града в последствие..........

След като не го осъзнават и разбират, просто е излишно и още повече унизително , да ги моля и убеждавам!!



Гласувай:
35


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Написал си, че...
03.10.2020 06:11
"Никой, даже веднъж, не ми направи забележка поне!? Противоуставно беше, но относно дисциплината нашата рота се ползваше със специален статут!"

Това е било така, защото ти си бил вторият по важност човек в полка, нали? Знам го от един друг твой много изискан постинг.

Има обаче нещо, което не разбирам. Преди време твърдеше, че Пловдив е градът на твоето детство. Тук твърдиш, че си израснал в Бургас. А в един предишен постинг признаваш, че си роден в София. Във Филиповци.

Каква е истината? Ти да не страдаш от Алцхаймер? Да не си напълно изкукуригал?
цитирай
2. leonleonovpom2 - Не бе Пустоле, ти си изкукуригал!
03.10.2020 06:39
apostapostoloff написа:
"Никой, даже веднъж, не ми направи забележка поне!? Противоуставно беше, но относно дисциплината нашата рота се ползваше със специален статут!"

Това е било така, защото ти си бил вторият по важност човек в полка, нали? Знам го от един друг твой много изискан постинг.

Има обаче нещо, което не разбирам. Преди време твърдеше, че Пловдив е градът на твоето детство. Тук твърдиш, че си израснал в Бургас. А в един предишен постинг признаваш, че си роден в София. Във Филиповци.

Каква е истината? Ти да не страдаш от Алцхаймер? Да не си напълно изкукуригал?


И причината за това е проста. Че учиш написаното от мен наизуст? Вероятно намираш поезия в него, впечатлен си! Благодаря!
Но когато се учи наизуст, се правят много грешки И някои молят да се върнат отначало, защото иначе не могат да продължат?.....
Редно е и ти да се върнеш в началото и да прочетеш отново, за да осъзнаеш грешките си
Бил съм пряко подчинен на началник щаба на полка в друго време и на друго място! Сега разбираш ли? Не може да съм втори, защото над него е командирът на полка Аз бях на срочна служба, така ,че формално бях подчинен и на другите офицери в щаба-не по длъжност, а по чин! Затова съм писал ,че бях втори след НЩ, защото бях пряко на него подчинен, другите не можеха да своеволничат с мен,примерно да ме наказват! Ти си високоустойчив, албански реотан, пак няма да загрееш бързо!
Аз в Пловдив не съм живял, но това не пречи да съм бил с десетки, вероятно стотици пъти там! На път за баба и дядо като малко дете и ученик, за София, за панаира-по късно и при многобройните ми командировки по работа в района..... Затова е специален град за мен!
Аз, за разлика от тебе не съм бил партиен член и не съм закърмен с лъжи така ,че да се занимавам с тях и те да ми са отличителната черта и професия!
А няма и за какво Нещо променя ли лъжата?Да роден съм в София, но не във Филиповци, а където са родени и другите Софиянци, не във Филиповци, както и ти не в Мангал махлеси!
В Бургас съм бил студент, и след него, следването, се установих в Бургас

Сега вече би трябвало, ако си умен, да си наясно и да не правиш груби грешки, които в твой червен стил, да приписваш на мен

Ти какво смяташ, че като оплюваш хората и се гаврих в различни варианти с тях, че се извисяваш над тях ли? Трябва ли човек, да е възпитаник на Хумболтовия университет, за да падна на такова блатно ниво?
Не, просто болшинството от оплюваните смятат ,че си в калта и директно ти го казват!
Че си калтак! Е, от Пловдивския край зная думата, даже помня и изречението-" Я се разкарвай оттук бе, калтак!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Ето част от припева със спомените......
03.10.2020 06:59
"Спомени, спомени идват отлитат
Стари приятели от минали дни.
Вий не забравяйте, кой ви остави
толкова обич и толкоз мечти."

Още на: https://textove/tonika-burgaski-vecheri-tekst
Благодариние на textove
цитирай
4. kvg55 - leonleonovpom2,
03.10.2020 09:02
Прекрасна песен!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
03.10.2020 09:28
4. kvg55 - leonleonovpom2,
09:02
Прекрасна песен!
цитирай

Да, такава е!
Благодарен съм на съдбата ,че ме дари с възможността да я слушам многократно,само за мен, от изпълнителя й! Той импровизираше, явно търсеше по- добър вариант Аз само слушах и мълчах!

Хубав ден!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Пустоле! Не ми приписвай из...
03.10.2020 16:10
Пустоле!

Не ми приписвай известните на публиката твои Велики постижения!?
Аз нито ги искам, нито пък се натискам за тях!
Пази си ги, те си са твои!
А иначе си прав ,че не можеш да разбереш На дърво, каквото и да обяснява човек, няма то как то да го разбере!И вината на обясняващия е, че се е занимавал да обяснява на дърво!
цитирай
7. nedovolen - Господ да го прости Гого. Беше не...
03.10.2020 18:19
Господ да го прости Гого. Беше невероятен, с басовия си глас. И Тоника, с текстове и т.н.
Другите музикални постижения са описани из сентенциите на дядя Простол.
:)))
цитирай
8. apostapostoloff - Гого и неговата Тоника бяха много по- велики
03.10.2020 18:36
от Бийтълс, защото продадоха 750 000 000 дългосвирещи плочи в целия свят и се пенсионираха като милиардери. Да ги еба у селяндурите!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
03.10.2020 18:48
nedovolen написа:
Господ да го прости Гого. Беше невероятен, с басовия си глас. И Тоника, с текстове и т.н.
Другите музикални постижения са описани из сентенциите на дядя Простол.
:)))


Да, Бог да го прости Гого! Хубав състав бяха, а той беше безспорен лидер в него!
Спомням си, че пробиха на Запад, в Бари- още през 73-та година! Оттам датира връзката им с Рики е Повери, с Албано!
И като правя сметка, Гого е бил само на 23 години! Няма да забравя, имаше още един Гого, музикант в състава! Като дойде от Бари в Мерзебург, първите му думи бяха, че имам поздрави от Гого!
А Пустол е велик във всяко едно отношение На него и звездите, тези на небето, са подчинени и го слушат! Внимават, да не сбъркат!
Чувал съм, че бил бог по кючеците и маанетата! Не знам, в свиренето ли , в пеенето ли или и в двете За игра на кючеци, изобщо не се съмнявам, че е велик!
А, той и за Гого беше изръсил някаквъв бисер-жемчужина, но аз се постарах да не го запомня Защото не беше никак умен!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
10. leonleonovpom2 - л
03.10.2020 18:49
л
цитирай
11. leonleonovpom2 - А, ей Го- в - на!
03.10.2020 19:03
8. apostapostoloff - Гого и неговата Тоника бяха много по- велики
18:36
от Бийтълс, защото продадоха 750 000 000 дългосвирещи плочи в целия свят и се пенсионираха като милиардери. Да ги еба у селяндурите!
цитирай
Изтрий

Драги, но и двата състава остъпват на брюнета от Мангал Махлеси! Той имал седем милиарда плочи, за всеки земен жител по една Сещаш се кой е, нали, въпреки ,че си откачалка! Имам предвид закачалка, която се е откачила! Ти затова си се закачил за блога ми Нито пея или свиря, нито пък съм мургавочерен, че да съм ти симпатичен?

Ти тези цензурни думи къде си ги описвал? В доктората от Хумболтовия Университет ли?
Изразявай се ясно Кои са селяндурите? Смятам, както си го надраскал, че и двата състава са селяндури или поне Бийтълс? Като и в двата случая, ти не фигурираш сред тях!
Правилно- Мангал махлеси не е село!Следователно- махленци и махленки са там!

ПП - Като те видях и се сетих да изчисля процентът на какаваните в постинга Моментното му състояние Грубо, малко под 5 % Туй е зараза ,да ти кажа- същият е и при коронования вирус! В маалата как е, там ли пипна тази зараза?
цитирай
12. leonleonovpom2 - Все пак , сериозно!
04.10.2020 06:33
06:05 - apostapostoloff

Не може да ти се отрече Апостоле, че с интереса ти към постингите ми, ето в неделя сън не те хваща ,да видиш какво е дереджето, не само отблъскваш, каквато е и целта ти! Но и поддържаш интереса към това, което пиша! Може би не си даваш сметка
Е, нещата имат винаги две страни!
Да обърна внимание и на другата!
цитирай
13. shtaparov - Гого беше велик- поклон пред пам...
08.10.2020 05:44
Гого беше велик- поклон пред паметта му! ...
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
08.10.2020 10:44
shtaparov написа:
Гого беше велик- поклон пред паметта му! ...


Да, така е!
Той живееше с музиката!
В главата му се въртяха мелодии и ноти Често имаше отнесен вид! Знаех добре, той не е тук, с компанията в момента, а е с някаква мелодия! Мъчи се да я подобри! !Всички знаеха и не му се сърдеха, напротив, гледахме да не му пречим! Но това не беше проблем за него, той умееше да се изолира,ненатрапчиво, когато му се налага! !Без да е необходимо, другите да се съобразяват с него!

Да е светла паметта му!
цитирай
15. panazea - Здравей !
09.10.2020 11:57
Да не си бил в школата 75г.
Поздрав ! Панацея
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
09.10.2020 12:25
15. panazea - Здравей !
11:57
Да не си бил в школата 75г.
Поздрав ! Панацея
цитирай

Изненадваш ме!
Как разбра? Да, през 75- та бях там! След това- в Ямбол....

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9136688
Постинги: 1348
Коментари: 29644
Гласове: 102596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031