Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2020 15:22 - Император Макрин- варваринът/ 217-218г. сл Хр./
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3319 Коментари: 16 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Пълното му име е Марк Опелий Макрин, без да се броят добавените имена  от династията на Северите.  Знак, че се счита  за член на тази династия!

Интересно е второто име! Опела, е,  е малка работа или услуга на латински Асоциацията с немския" Опел" води до заключение, че той е създаден ,за да ти е в услуга! Светкавицата?-Вероятно заради това ,че ти я прави като светкавица- мигновено!

Марк Опелий , или Макрин е мавър по произход!
Не употребяваме негър, да няма обвинения от ЕС! Роден е в Мавританския град Цезарея, в небогато ,но не и в плебейско семейство.  Пример за подражание в облекло, обноски- също  му е Марк Аврелий! Но няма как да скрие мавърския си произход! Той личи особено при портретите на невръстния му син- Диадумениан!

Смята да се посвети на адвокатската професия, но опитът му излиза несполучлив .И става войник! Служи в преторианската гвардия, осигуряваща охраната на императора
Рязък скок в кариерата си прави при император Каракала!  По няколко причини:  През 212г . сл. ХР. влиза в сила конституцията на Каракала- Всички свободни и пълнолетни мъже в империята са обявени за римски граждани !Вероятно и поради тази причина, имп. Каракала го назначава за префект на преторианците!?  Нагледна демонстрация на ефекта от прилагането на Конституцията!
Е, пет години по- късно , за тази ,сторена на Макрин добрина, Каракала заплаща с живота си! Оправдава се приказката ,че най- голямото зло може да очакваш от този , на който си правил безброй добрини!?
Макрин не е първият император неримлянин! Но е първият, който е с нисък произход, мавър е  и сенатът е забранено за него място-никога не е бил негов член!
Как става император!?

Каракала е мразен от всички, с изключение на войниците си! Дори и от рождената си майка-Юлия Домна! Убил е брат си Гета, собственоръчно!
Те, войниците,  го боготворят, по ред причини! Заплатени са високо, редовно получават възнагражденито си, съпроводено и с награди! Държи се като равен с тях, на походите  върви заеднос тях, облича се като тях.Сам си приготвя храната, тя не се различава от тяхната!

Убийството му явно дълго е обмисляно и добре изпипано, за да се избегне отмъщението на войската!
По време на поход, ,на Каракала му се приходило по голяма нужда! Остават само няколко войника от охраната и Макрин Той има право да е на няколко метра от него И тогава го убива?  Убийството се държи в тайна няколко дни!
Той разполага с хазната и нарежда да се изплатят заплатите на войниците! Със закъснение уведомява сенатът за станалото,като за него обвинява охраняващите войници?  Пише ,че временно е поел императорската власт, изплатил е на войниците полагаемото !  Ако те решат, ще поеме и постоянно императорската власт!
Сенатът е смутен Не вярва в истината за убийството Оставя писмото без разглеждане Едва ,когатосе получава сигурно потвърждение, буйна радост обвзема всички Станалото е военен преврат ! Но Каракала е много мразен и ненавиждан! И отърваването от него е облекчение за всички, най- вече за сенаторите!

И те без колебание утвърждават Макрин за император!
Но срещу Макрин се надига огромна армия от парти-перси, която предната година Каракала с лекота я е разбил! Новата битка завършва патово Без победител Но партите нямат намерение да приключват!  Макрин се принуждава да купи мира с тях ! Сумата е огромна-няколко стотин милиона сестерции- милиарди долари сега!
Макрин изпитва затруднения със заплатите на войниците!  По тази причина бързо губи любовта им

Появява се и смахнатият Хелиоелагабал, подбуден от баба си, като претендент за император! Твърдящ ,че е син на Каракала/ той няма деца и не е посочил наследник/ Елагабал не му е син, разбира се, но му е племенник! От династията е!
Макрин не е никакъв на Каракала Само споменаването на Каракала е достатъчно за  войниците на Макрин,  да преминат в лагера на противника му Елагабал!
Макрин е заловен и екзекутиран!  Все пак, утвърден император е, синът му е обявен за съимператор- Диадумениан!  Взети са своевременни мерки, невръстният Диадумениан е също заловен и екзекутиран!

Няма ненаказано добро, наистина, но в случая, наказалият доброто също получава възмездие!



Гласувай:
36


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - поздрави за стегнатото инфо
18.10.2020 16:42
повече от ИНТЕРЕСЕН и ПОУЧИТЕЛЕН постинг

за този император не знаех и не съм се интересувал

буквално се зарадвах на финала
цитирай
2. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Митак!
18.10.2020 17:50
1. germantiger - поздрави за стегнатото инфо
16:42
повече от ИНТЕРЕСЕН и ПОУЧИТЕЛЕН постинг

за този император не знаех и не съм се интересувал

буквално се зарадвах на финала
цитирай


За хубавите думи!
Те са достатъчни като награда за положения труд!

Хубава вечер!
цитирай
3. kvg55 - leonleonovpom2,
18.10.2020 19:03
Е, маврите не са съвсем негри, така че ЕС няма да има претенции.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
18.10.2020 19:47
3. kvg55 - leonleonovpom2,
19:03
Е, маврите не са съвсем негри, така че ЕС няма да има претенции.
цитирай

Всъщност, Цезарея е в днешен Западен Алжир Подвел съм се с Мавритания, днешна!Но там римляните едва ли са имали пристанище, каквото е Цезарея А той е роден там, в ЦезареяППровинция Мавритания, римската, е била всъщност в Алжир- днешен!
Гледах един филм преди години за Мавритания, днешна, даваха едни, наистина не негри Банту, но доста черни Е, мургави си са!
Винаги съм свързвал Мавро с черен Има го и като име в двата варианта
Или гроздето мавруд, може би единственият наш сорт черно грозде, оцелял от древността!?
Що се отнася до сина на Макрин, там боята доста си личи!

Хубава вечер!
цитирай
5. apostapostoloff - Виждал съм много маври и във
19.10.2020 08:24
Филиповци.
цитирай
6. leonleonovpom2 - Чак пък много?
19.10.2020 09:55
5. apostapostoloff - Виждам съм много маври и във
08:24
Филиповци.
цитирай

Явно имаш системни наблюдения?
Да не би там да живееш?
цитирай
7. leonleonovpom2 - Хайде В.С. Пустол!
19.10.2020 11:55
Изчерпа си лимита, ташкън ти стана!
Иди да маркираш километрите на мантинелите,! това е нещо по- полезно!
А за вилите, недей да скромничиш Чувал съм ,че имаш и на Луната! Правилно!
Ако си истинският Апостолов, което е много над всяко съмнение, ще имаш по- добра видимост към звездите И ще правиш по- точни, не е точна думата, прогнози?
Защото за нещо, което изобщо не е точно, как ще кажеш за друго пък ,че то пък е по- точно?Ако то е нула ,все едно, че другото е по- голяма нула?
Правилното е- Не толкова неточни прогнози Меко казано!
Говорих със Спароток Изобщо ине поиска да знае, какво си казал ! Махна с ръка, все едно ,че гони нещо досадно и вредно от себе си! И каза нещо за вонещица!? Не разбрах що за птица е тя? Да не би да има предвид ,че си...вещица??
А, че си оставил нещо много миризливо в блога му и не може да го проветри до днес? И аз се чудя, какво може да е? Да не е ново поколение "Новичок"?Пази се , удря в трезвата мисъл!
И каза да спазваш 100 метровата дистанция, защото , ако я нарушиш ,има всакакво права за превъзпитателни действия-към тебе!Не към близнака ти например!
В детската градина слагаха прав, в ъгъла , превъзпитавания !Тебе вероятно ще те сложат сгънат в кръста ,на 90 градуса?
Не знам, а пък и не ме интересува!

цитирай
8. leonleonovpom2 - Пустоле!
19.10.2020 12:17
В уикипедия пише срещу името ти
,че си мухтар на Бояна?
Това вярно ли е или някой голям какаванин се е избъзикал с тебе?
Не знае завалията, че от тебе по- голям няма!
Правилното е мер на Бояна
Майка!
Защото мухтар е много двусмислено, нали?
Някой може да го разчете като МУХльо на ТАРабита! Подпрял се на нея и кибичи? Няма друга работа
Ти на Пасарел имот имаш ли По пасерелла ли минаваш за него А има ли палисада?

Омаскаряваш постингите ми, но за маскара е нещо обичайно това Маскара, като тебе!
Поне нещо да научиш от мен!
Много има да учиш, но не мискинлъци!
Там си ЗМС!
Като коментираш маври, имаше един на ника ти! Явно си го избелвал, защото хептен изчезна!

Да го обявя ли за издирване?

Бъди здрав!
цитирай
9. miri479 - Благодаря,
19.10.2020 15:21
много нови неща научих от този постинг!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Добре дошла в блога ми, Мирослава!
19.10.2020 16:16
9. miri479 - Благодаря,
15:21
много нови неща научих от този постинг!
цитирай

Благодаря ти за добрите думи, зарадва ме!

Хубав ден!
цитирай
11. apostapostoloff - Та така...
19.10.2020 19:48
НЕ СИ ПРАВЕТЕ ИЛЮЗИИ


И през октомври социологическа агенция „Барометър България“ проведе регулярно телефонно проучване за електоралните нагласи на българските гласоподаватели.

През второто десетдневие на октомври ГЕРБ остават водеща политическа сила, макар изминалите седмици и месеци на протести да оказват влияние върху процента желаещи да гласуват за тях – 20,9 %.

БСП не успяват да убедят масовия избирател, че са надеждна алтернатива на сегашното управление и не привличат нови гласове извън обхвата на техните твърди гласоподаватели – това са 15,1% от заявилите желание да отидат до урните.

ДПС са трета политическа сила със 7,9%.

Включването на текстове за „Истанбулската конвенция“ и македонско малцинство в резолюцията на Европарламента се възприема като грубо вмешателство от страна на патриотично настроените избиратели, което намира отражение в консолидиране и повишаване на подкрепата за Обединените Патриоти. 7,2 % от избирателите изразяват подкрепа за тях и това ги прави четвърта политическа сила в ия парламент.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ няма да влезе в Парламента, защото за нея са склонни да гласуват само 3,9% от избирателите.

Губещият от резолюцията на Европарламента е „Демократична България“, която също така няма да влезе в Парламента. Явната коалиция с БСП и подкрепата за Истанбулската конвенция, гей бракове и сепаратистката ОМО Илинден е причината за оттеглянето на избирателите. ДъеБъ биха получили подкрепата само на 3,0% от гласуващите.
цитирай
12. leonleonovpom2 - Пустоле, скъпи приятелю!
19.10.2020 20:41
Пак си застанал срещу отледалото! и гледаш в него! Провери, да не е криво?
И виждаш, че аз съм срещу тебе!И те хващат Карастанчовите!?
Няма да ти свиря, да те предупреждавам! Ако няма бутилка " Наполеон" на масата-сложи!
Сега, ще направиш едно разследване, кой е срещу тебе....

Снемаш бавно бутилката от масата, така ,че да не е в обсега на огледалото И гледаш втренчено, без да откъсваш поглед от него, да не стане някоя шашма Някой какаванин да не се прикачи, а друг да изчезне? Мисли само за това, не припявай партизански песни, за да не ги забравиш! Та ,като потрябват, да си във форма! Не тепърва да се напъваш!
Ако след изчезването на бутилката, не се появи друг образ на огледалото, следователно, това си ти! За всеки случай, дръж и твоя снимка, да сверка! Гледай портрета, гледай и образа и сверявай!
В такъв случай,ако няма халюцинации, забрави за притесненията и изпий Наполеонът още тази вечер! Да не се окислява излишно и да му падне качеството!

Приготвил съм, като на скъп приятел, едно посвеЩение за тебе!
Спокойно !За идеята ,която си ми дал! Аз не съм мавритански неблагодарник Няма да те очерня! То повече и да искам/ а не ща/ няма как!

Бъди жив и здрав!
цитирай
13. shtaparov - Интересно е, че римляни и гърци не са ...
27.10.2020 07:59
Интересно е,че римляни и гърци не са считали маврите и негрите за "варвари"- за такива са считали само белите европеиди на север от техните владения! Каракала на много свои портрети си е чист африканец,а преди години видях портрет на баща му Север,където той си е чист негър- жалко че не можах да го снимам,едва ли ще го видя повече... Това говори че гръцкото,а отчасти и повлияното от него римско общество са били по-близки до Африка отколкото до Европа- за тях пръв император "варварин" е Максимин- белият и възрус Тракиец,а не негрите от династията на Север!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
27.10.2020 09:51
shtaparov написа:
Интересно е,че римляни и гърци не са считали маврите и негрите за "варвари"- за такива са считали само белите европеиди на север от техните владения! Каракала на много свои портрети си е чист африканец,а преди години видях портрет на баща му Север,където той си е чист негър- жалко че не можах да го снимам,едва ли ще го видя повече... Това говори че гръцкото,а отчасти и повлияното от него римско общество са били по-близки до Африка отколкото до Европа- за тях пръв император "варварин" е Максимин- белият и възрус Тракиец,а не негрите от династията на Север!


Да, афрканци са по произход и Макрин и Септимий Север!
Макрин е от Мавритания,тя тогава е била в днешен Алжир, не под Мароко, Север- от днешна Либия!
Но странно ,всички от рода имат влечение към Тракия- Септимий Север,неговия род! Дори и единият му син е Гета !Независимо ,че воюва з Западна Европа, умира при поход в Англия Септимий Север идва на няколко пъти в днешна Бълтария При откриване на спортни игри в Анхиало-на Бургаските бани, тогава-Акне-калиде-Анхиало! Единият му син се казва Гета? Той, с майка си Юлия Домна ,също идва няколко пъти в Анхиало! Многозначително е, не знам, дали си чел ,но имам хипотеза на тази тема- Че заради Гета се променя името на гетите в готи! И те наистина се появяват около убийството на Гета

Хубав ден, прятелю!
цитирай
15. shtaparov - Интересно е, че римляни и гърци не са ...
28.10.2020 03:27
leonleonovpom2 написа:
shtaparov написа:
Интересно е,че римляни и гърци не са считали маврите и негрите за "варвари"- за такива са считали само белите европеиди на север от техните владения! Каракала на много свои портрети си е чист африканец,а преди години видях портрет на баща му Север,където той си е чист негър- жалко че не можах да го снимам,едва ли ще го видя повече... Това говори че гръцкото,а отчасти и повлияното от него римско общество са били по-близки до Африка отколкото до Европа- за тях пръв император "варварин" е Максимин- белият и възрус Тракиец,а не негрите от династията на Север!


Да,афрканци са по произход и Макрин и Септимий Север!
Макрин е от Мавритания,тя тогава е била в днешен Алжир,не под Мароко,Север- от днешна Либия!
Но странно,всички от рода имат влечение към Тракия- Септимий Север,неговия род! Дори и единият му син е Гета !Независимо ,че воюва з Западна Европа,умира при поход в Англия Септимий Север идва на няколко пъти в днешна Бълтария При откриване на спортни игри в Анхиало-на Бургаските бани,тогава-Акне-калиде-Анхиало! Единият му син се казва Гета? Той,с майка си Юлия Домна,също идва няколко пъти в Анхиало! Многозначително е,не знам,дали си чел,но имам хипотеза на тази тема- Че заради Гета се променя името на гетите в готи! И те наистина се появяват около убийството на Гета
Хубав ден, прятелю!

Има древен извор който твърди,че точно затова Гетите са наречени Готи,а аз имам "срединна" хипотеза. Според нея името на Гетите по начало е било ГЬОЕТИ,а възможните преходи Е-Я-ЬО постепенно да са довели до там,че древните автори са можели да избират дали да я запишат като ГЕТИ или ГОТИ и правели своя избор според нуждите на епохата. Етнонимът ГЬОЕТИ бил двусричков а не трисричков, както изглежда сега,понеже съчетанието ЬОЕ било произнасяно по особен начин и се чувало като един гласен звук. Аз мога да демонстрирам как точно ставало това но думата,която се получава е трудно произносима за днешните Българи и нелека за изписване днес.
цитирай
16. leonleonovpom2 - 15. shtaparov - Интересно е, че римляни и гърци не са ... 03:27
28.10.2020 13:33
Здравей, Ангеле!
Съгласен съм и с твоето твърдение Напълно е възможно,по този начин да е обоснована и промяната , така, че гетите просто да изчезнат Та те са многолюден народ, една част са станали даки, но не са забравили кои са-Сарматигетузе, нагледно показва какви са даките- столицата на последния дакски цар Децебал!
Истината обаче е една, че още от римско време, Българските следи старателно са заличавани? А със сигурност и преди него!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9135300
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031