Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2020 09:12 - Премълчаното в нашата история
Автор: bojo12345 Категория: История   
Прочетен: 1003 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                         Българите в Османската империя

                                    “Туй е Омер паша. Плюй и отмини”
                                           Иван Вазов - “Хаджи Ахил”


Дошлите през ХIII век от Средна Азия турци, водени от Осман са едно сплотено и поради това силно, но малобройно племе. Те пристигат в Западна Мала Азия в разцвета на средновековната феодална разпокъсаност, когато всеки воюва срещу всеки. Войната е нормално състояние на съществуване . Воюват обаче само аристократите. Основната част от населението са крепостни селяни. Те са неграмотни, не са напускали селата си, забранено им е да носят оръжие. Нямат дори и национално самосъзнание. Български, гръцки и сръбски феодали предпочитат да загинат от турска ръка, но не и да дадат оръжие в ръцете на собствените си селяни.

В такава обстановка за османлиите не е трудно да създадат своя империя, в която налагат ЕЗИКА И ИМЕТО СИ на подчинените народи. Така бива създаден турският народ. През 1877 год. немецът Вилхелм Пресел пише за турците в европейската част на империята следното: “ В болшинството - потомци на ренегатите от времето на първите султани, между които и еничарите ... Едва ли може да се намери днес повече от една капка туранска кръв у тях” [113].

Говори се, че още Баязид, завоевателя на България е син на сестрата на Иван Шишман - Мара, която е дадена за жена на баща му - султан Мурад. Според проф.С.Рънсимън Баязид по всяка вероятност е син на друга жена на султан Мурад - гъркинята Гюлчечек. Самият Мурад I е син на гъркиня [114]. Така че и в двата случая Баязид има поне 75 % християнска кръв.
Рънсимън сочи като чист българин главнокомандващият турския военен флот при обсадата на Цариград през 1453 год. - Сюлейман Балтоглу.
Говори се,че дори символът на Османската империя - фесът - е българско изобретение! Името му идва от мароканския град Фес, където наш сънародник измислил въпросната шапка и направил фабрика за производството й.

От годините на ХIХ век можем да посочим иметo на Василаки Великов от Върбица, станал секретар на султан Махмуд II, после виден сановник в Дивана и пълномощен министър на империята в Рим и други европейски столици [115]. Българин е и най-върлият противник на създаването на самостоятелна българска църква - личният лекар на султана д-р Стефан Каратеодори от Одрин.

Но най-важното име от този период е безспорно княз Стефан Богориди. По рождение името му е Стойко Иванов Стойков. Внук е на поп Стойко Владиславов. Дядото заема по-късно почетно място в историята ни под името Софроний Врачански. Бащата - синът на Софроний Иван - е търговец. Той забогатял и вдигнал къща в Арбанаси - оживен търговски център през онова време. Но през 1798 год. Арбанаси е нападнат и разграбен от кърджалии. Семейството на Стойко бяга в Котел, от там - в Свищов. Бащата умира и децата - Стойко и брат му Атанас остават на грижите на майка си Гана и на знаменития си дядо.

Въпреки собствените си парични затруднения Софроний успява да настани внуците си в “Св.Сава” /”Бейската академия”/ в Букурещ - най-реномираното учебно заведение на Балканския полуостров. Там младият Стойко се прекръства на Стефан Богориди под натиска на своите учители гърци. След завършване на образованието си брат му Атанас Богориди остава в Бейската академия, където става преподавател от 1805 год. Стефан отива да търси късмета си в Цариград. Там е домашен учител по френски,после служи във военния флот на султана и накрая успява да си намери виден покровител - Скарлат Калимахи.

През 1812 год. Калимахи бива назначен за княз на Молдова и взема със себе си и Богориди, който става хетман на областта Галац. 1812 е забележителна и с друго - Стефан Богориди се оженва за гъркинята Ралу Сканави, чийто баща е личният банкер на майката на султана. През 1819 год. двамата със Калимахи се връщат отново на служба в Цариград, а през 1821 Калимахи става княз на Влашко, а Богориди - негова наместник .

Но избухва гръцкото националноосвободително въстание и много гърци и гъркомани на турска служба изпадат в немилост. Стефан Богориди е извикан в Цариград уж да даде някакви обяснения, но по пътя разбира, че ще бъде арестуван и затворен. Успява да си издействува един продължителен престой в Силистра - точно колкото да се смени великият везир, враждебно настроен към него, с нов. В крайна сметка се отървава сравнително леко с едно тригодишно заточение в Никомидия, което дори не успява да попречи на продължаващото му издигане. В същото време Скарлат Калимахи е заточен в Анадола, където умира “от лошо кафе”. Братът на Скарлат, бивш везир, е заклан.

През 1828 година бившият заточеник Богориди е фактически водач на диплома-тическа мисия в Санкт Петербург. След доброто си представяне там той става най-близък съветник на султан Махмуд II /управлявал през 1808 - 1839 год./ Времената са преломни за Османската империя: След поражението, претърпяно от обединените сили на Русия, Англия и Франция, турската държава окончателно става зависима от волята на “Великите сили”. Но султан Махмуд II още не е осъзнал това. Той не желае да даде независимост на Гърция,въпреки исканията на европейските владетели. Стефан Богориди трябва да използува цялото си дипломатическо умение, за да убеди султана да признае свободата на гърците и накрая успява. Избегната е втора война, в която биха загинали нови стотици хиляди гърци и турци.

Султанът все повече се вслушва в съветите на Богориди, който става най - влиятелният християнин в империята. През 1833 год. получава титлата княз и получава като владение о-в Самос, който има автономно управление в рамките на Османската империя. Новият княз така и не отива на острова, а го управлява от Цариград чрез свои наместници. През 1835 год. султан Махмуд II прави лично посещение на княз Стефан в дома му. Това е нещо нечувано за времето си - султанът да влезе в дома на неверник - християнин ! А след три дни следва още по-невероятно събитие - султанът изпраща и жените си да разгледат подредбата на къщата !

                                    Княз Стефан Богориди

Когато през 1839 година Махмуд II умира, на смъртното си легло завещава на 16-годишния си син Абдул Меджид двама съветници - Юсреф паша и княз Стефан Богориди. Новият султан зачита съвета на баща си и при него Богориди продължава да направлява политиката на империята. Макар да се движи непрекъснато между турци и гърци и да дължи кариерата си на тях, княз Стефан не забравя българския си произход. Той е покровител и учител на Раковски и на друг бележит деец на българското възраждане - Гавраил Кръстевич.

След руско-турската война от 1828 - 29 год. българските емигранти във Влашко издигат идеята за създаване на автономно княжество в Добруджа, което да приюти многобройните български бежанци от войната. Но Русия не подкрепя това. Тогава съученикът на княз Стефан от “Св.Сава” - доктор Никола Пиколо се обръща към него и Богориди приема идеята. Лошото стечение на обстоятелствата, между които и преждевременното разгласяване на плановете на емигрантите попречват те да бъдат осъществени. В началото на 40-те години Богориди вече сам е автор на проекти за автономни християнски княжества - на о-в Крит, в Ливан, и разбира се - в България. С тези проекти са запознати европейските посланици в Цариград, но явно интересът им не е бил достатъчен. Във връзка с размириците във Видинския санджак през 1850 - 51 год. княз Стефан отново предлага автономия - този път само на размирната област. Но и този път не успява.

През 1848 год. Богориди пише писмо на султана,за да го убеди да разреши изграждането на българска църква в Цариград. Когато това разрешение е получено, дарява къщата и двора си край Златния рог, където бива построена църквата. Затова тя е наречена на името му - “Свети Стефан”.
През декември 1851 год. княз Стефан прави сватба на дъщеря си Мария. Лично султанът идва да почете празника на съветника си. Това настройва много враждебно мюсюлманите срещу Богориди и Абдул Меджид решава да засили охраната му. От 1852 год. нататък боен кораб с 12 оръдия стои денонощно пред двореца на княза на брега на Босфора. Минават години и Богориди умира. Но много време след това корабът продължава да стои на стража в памет на известния държавник.

Княз Стефан има 7 деца, чрез които се сродява с най-знатните фамилии от онова време.
Само най-големият му син Янко умира като ерген във Виена. Другият син Никола управлява Молдова като княжески намесник. По негово време е основана българската гимназия в Болград. С Молдова свързват живота си и две от дъщерите на княза - Смарагда и Хариканя. Смарагда става жена на княз Михаил Стурдза /1795 - 1884 год./ Хариканя се омъжва за молдавски болярин. След време дъщерята на Смарагда - Мария става жена на руския канцлер княз Горчаков.

Другата дъщеря на княз Стефан - Ана се омъжва за Музурус паша - турски посланик в Лондон. Там умира на един кралски бал по време на танци. Мария, на чиято сватба през 1851 г. присъствува султан Абдул Меджид се омъжва за Янко Фотиади - по-късно генерал - губернатор на остров Крит.

Накрая ще спомена и третия син на княза - Александър /Алеко/ Богориди. След освободителната война от 1877-78 год., той става генерал - губернатор на Източна Румелия. Макар да е приеман от населението като турски служител, той не употребява нито веднъж дадената му от султана власт за да попречи на подготвящото се съединение на разделена България. Така жертва положението си в името на своята родина.
Името на княз Стефан стои на първо място в списъка на съвета за подготовка на църковно-народния събор през 1858 год. Но старият княз е вече болен - има в бъбреците си камък, по-голям от яйце. През 1858 година отива на лечение в Париж. Но и европейските лекари не могат да му помогнат и на 1 август същата година той умира в Цариград.




Гласувай:
7



1. leonleonovpom2 - Здравей, Божидаре!
24.10.2020 17:29
Между Мара и Мурад има и истинска любов

Научил ,че е голяма красавица, Мурад я иска за жена, на няколко пъти! Но тя е омъжена Той става настоятелен, когато овдовява И става така ,че и Мара се влюбва в него Иван Шишман склонява Твърди се, че тя била на път да убеди Мурад ,да направи обща империя с Българите- с брат й! Но е убит от сърбин в известната битка
Мара остава в двора като първа жена в него-мисля ,че беше валиде ханъм
Когато умира, пожелала да бъде погребана до Мурад Желанието и е изпълнено! В Бурса има Мавзолей, където са погребани Осман е следващите султани Там е и Мурад До него има няколко необозночени ковчези, единият е вероятно на Мара?
Баязид е син на гъркиня От нея е наследил омразата към Българите и затова така зверски се нахвърля върху България Шишман е сам Войските командва войводата Мирчо Стари, но валахиге-армията, са в днешна Румъния Иван Шишман го вика, да помогнат на обсадената столица Мирчо войвода , обещава ,но не изпълнява Иван Шишман напразно го чака в Никопол! Така Търново пада!

Хубава вечер!
цитирай
2. bojo12345 - Благодаря ти , Иване.
27.10.2020 09:13
Разказваш неща, които са скривани, а е можело да се знаят отдавна. Кому ли е било нужно едно да се казва, а друго да се крие? Така е с българите, откакто учат и пръскат светлина и знания. Идва май времето на истините!
Поздрави на семейството и Бургас!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3629613
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031