Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2020 16:41 - Стажантката от Монпелие
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3343 Коментари: 17 Гласове:
40


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В последната година на миналия век, бивш мой преподавтел изпрати от университета в Монпелие стажантка при нас!  Той преподаваше там и преди това поиска съгласието на нашето ръководство и моето, разбира се Е, това беше допълнително натоварване!Ясно беше също ,че няма да мога да ползвам отпуск, но приех.
Предизвикателството си заслужаваше!
Появи се и студентката, в  проливен дъжд, видимо уплашена !Току що запознали се, попита за климата?  Казах и ,че този дъжд е инцидентен, лятото е обикновено сухо и горещо Както при тях, вече знаех, че е от малко градче в Южна Франция- в Лангедок Нашият климат е подобен на техния Да, тя също имала подобна информация, каза го , веме видимо успокоена!
Това лято се оказа ужасно горещо! След три месеца, като си заминаваше, изводът и беше ,че при нас е по- горещо, отколкото при тях! Да, през тези три месеца, дори и през нощта температурата не падаше под 30 градуса.....

Момичето беше с кралско име- Каролин! Не се изненадах Като първокурсник имах състудентка Регина, в курса след нашия пък имаше-Графиня?
Но , понеже в първите дни на няколко пъти ми напомни, че е французойка, реших да я поставя на място!  Елегантно!
Е, смътно знаех за катарите тогава, имала е голям късмет, защото 20 години по- късно ,без съмнение,  щях да я изкарам катарка! Нищо лошо, с чиста душа!
Бързо навлезе в нетипичната за нея  работа Сутрин правех план за работата й, осигурих и всичко!  Когато имаше възможност, работех с нея или лаборантките и помагаха! Установих , че помежду си те, лаборантките, я наричат ТУки! Изненадах се, попитах ги , защо ? Избухнаха в смях!  Една сугрин отидох преди работа до дирекцията Каролин знаеше, но лаборантките се притеснили! Какво да правят? Тя разбрала , за какво става дума и казала по мой адрес- ТУки!
В края на деня обработвах резултатите и и ги давах да си ги редактира, както намери за добре На следващата сутрин, преди да направя план, проверявах написаното В края ня краищата , оформи се една прилична дипломна работа на студент в края на стажа й

Първата забавна ситуация беше в пощата на предприятието !Там работеше една мургавелка, но с много френско" р" в говора си! Видях ,че моментално  прикова вниманието й!   Бързо установих причината! Вече на път към лабораторията , попита ме, тя каква е? Казах и ,че не съм сигурен, но мисля, че е французойка? Стана цялата червена! Откъде съм съдел за това?  Естествено ,че по френското "Р"- като от Бюро и метро Но, веднага си признах ,че се шегувам Защото видях ,че всичко в нея се бунтува! Може да приеме  тази жена, че е  от малцинството ни , но не и ,че е  французойка?

Но голямата изненада тепърва предстоеше  Имах колежка- Кералина Тя се премести в друг отдел, но като разбра за французойката ,каза ,че иска да я види!  И, че него ден ще дойде! Казах на Каролин, че вероятно вече ни чакат И ,че жената има нейноте име, с много малка разлика-Кералина!  Написах и го на френски Тя отново стана кървавочервна? Попита ме, дали отново не се шегувам? Казах и, че като дойде или , ако вече ни чака, ще оставя, тя да си каже името, като ги представя!

Да, Кералина наистина вече ни чакаше!  Каролин ,независимо ,че беше предупредена, дълго невярващо гледаше бившата колежка?!

Впрочем,  името Кералина е разпространено в Странджанско Този район е свързан с богомилите !Дали и нейното име, на Каролин,  е свързано по някакъв начин с богомилите, божа работа!?
Каролин съвестно и точно направи това, което се изискваше от нея Една много хубава дипломна работа за студент! Веднага след заминаването и ,започнаха реорганизации, продадоха ни, нещата станаха зверски!
Все пак, успях да се свържа с нашия професор, получих благодарност от него и уверенията, че всичко е минало отлично

Но Каролин си отиде огорчена от едно. Когато идвала насам,  я уверявали ,че много хора говорели на френски в България! Независимо ,че я заведох и  във френската гимназия и я представих на познати преподавателки,в алианса- също,  оказа се, че в извън работно време, тя просто няма с кого да говори? Попитах за френската гимназия Трудно поддържала разговор с тях?
Е, тогава Франция беше все още трудно достъпна за Българите Сега вече нещата , със сигурност, са променени! Някои даже вече са забравили Българския, заради френския!?



Гласувай:
40


Вълнообразно


1. nedovolen - Любопитни случки. Как ги помниш. ...
21.12.2020 10:05
Любопитни случки. Как ги помниш.
Наскоро един приятел се жалва, че започнал да забравя. Викам аз изобщо не забравям.
Ама как така. Ами, аз нищо не мога да запомня, какво да забравя.
:)))
цитирай
2. nedovolen - ГЛОГ. бг съвсем се обърка. Нищо, ...
21.12.2020 16:54
ГЛОГ.бг съвсем се обърка. Нищо, нейсе, няма да пиша защо, как и причини.
:)))
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
21.12.2020 17:59
nedovolen написа:
Любопитни случки. Как ги помниш.
Наскоро един приятел се жалва, че започнал да забравя. Викам аз изобщо не забравям.
Ама как така. Ами, аз нищо не мога да запомня, какво да забравя.
:)))


Развесели ме, за да не забравиш нещо, първо трябва ,да го запомниш ! Наистина!

Хубава вечер!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Поздрави отново, Николай!
21.12.2020 18:35
nedovolen написа:
ГЛОГ.бг съвсем се обърка. Нищо, нейсе, няма да пиша защо, как и причини.
:)))


Да бъдем снизходителни, само боговете не грешат!
Да приемем такива грешки с усмивка!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
5. apostapostoloff - С френската сме добре, ама
22.12.2020 19:41
с миризмата не можем да свикнем.

(Попитали Лекс Парси- Пръц дали жена му праска френски, а той им отговорил, че едни хулигани от махалата я научили.)
цитирай
6. leonleonovpom2 - 5. apostapostoloff - С френската ...
22.12.2020 20:41
5. apostapostoloff - С френската сме добре, ама
19:41
с миризмата не можем да свикнем.

(Попитали Лекс Парси- Пръц дали жена му праска френски, а той им отговорил, че едни хулигани от махалата я научили.)
цитирай

Как, с миризмата не може?
Французите са създали одеколона- буквално ,вода от Кьолн и Парфюмите- също Бил съм в производството на парфюми в Грас, както близкият Кан е филмова столица, така Грас е столица на парфюмите в света!
И особено се погъделичка самочувствието ми, като казаха, че най- ценния продукт, който ползват, е Българското розово масло! Върхът е!

Лекс е симпатичен, положително настроен човек! Не заслужава подобно отношение Никой не е длъжен да действа по заповед, освен , ако не е военен! Така възприема света, защо трябва някой да му посочва, как да го прави?
Светли християнски празници са, не бива така!
цитирай
7. iw69 - Заглавието
23.12.2020 07:59
развихря фантазията ☺
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Любене!
23.12.2020 15:16
7. iw69 - Заглавието
07:59
развихря фантазията ☺
цитирай
Изтрий

Водя се от правилото за важността на заглавието- то е темата в няколко думи

Е, никой не съм излъгал,стажантката е реален образ!
Що се отнася до евентуални , очаквани пикантерии, съжалявам за неоправданите надежди у някои, ако така се е получило!?

Хубава вечер,, вече!
цитирай
9. apostapostoloff - На Лекс Парси- Пръц никой нищо
23.12.2020 21:49
не му нарежда и посочва.

Той се гаври с езика ни, публикува налудничави глупотевини, а няколко души в блога му се присмиват. Така както се присмиват и на твоите глупотевини. Това е всичко.

Пишете смислени неща и никой няма да ви закача.

цитирай
10. leonleonovpom2 - Интересно и не чак дотам!
23.12.2020 22:26
apostapostoloff написа:
не му нарежда и посочва.

Той се гаври с езика ни, публикува налудничави глупотевини, а няколко души в блога му се присмиват. Така както се присмиват и на твоите глупотевини. Това е всичко.

Пишете смислени неща и никой няма да ви закача.



Глупатевина, някой умен човек би трябвало да я измислил? Защото в тълковния речник я няма?
Чакай , подобна дума не попада ли и тя ,сред тези, които класифицираш, като гавра с езика? И ред други, да не ги търся сега!

Аз държа на мнението на хора, които ценят и разбират написаното!
Това, че някой неразбрал, се присмивал ,ми напомня на осмокласен пубер, станал няколко пъти по възрастен, но съхранил манталитета си ? Интересен феномен е , нали? И смешният е не този, на който се присмива!

Бих казал ,че такива са само досадници, заблуждаващи себе си, че са велики!?

Не им нареждам, но бих им дал съвет- Да се ограничат в нещата, които разбират и да не оценят неясни за тях неща!? И да не досаждат излишно на хората!
За всеки влак си има пътници Ти, например, ако си за Каспичан, ще намериш подобни на тебе и ще пътувате колективно, нали?

И не ми е ясно, ако някой четец е наистина умен, защо чете глупости и ги коментира? Явно води скучен, сив живот и търси евтини ,според умствените си възможности, забавления ! Ти, като Хумболдов литератор, няма начин да не си чел за кочияша в " Мъртви души" На който удоволствие му доставяло самото четене, а не написаното? Даже с удоволствие би чел и химия!?
Хайде да спирам, че все повече виждам негов двойник в твое лице! И на тебе ти доставя удоволствие самото четене , а не написаното
Много си навътре в четенето и това, което не разбираш, ама никак, го наричаш, как беше, а с новата дума- глупотевина!?

Ако си наистина интелектуалец, за какъвто тръбиш, че си, не досаждай на хората, меко казано, за неща , от които си на космически разстояния зад тях
Пресметни, например, кога Юпитер и Сатурн ,ще се сближат отново, колко от сега живеещите ,ше видат този феномен?Е, това е интересно, а не пуберският смях!
Тук си върхът тук и никой няма да ти се присмива, защото имаш авторитет! Освен някои пубери
Хайде, да спирам, защото ще искам да ми плащаш за прочетена страница
Чети, но не тълкувай това, което не ти е ясно!
Ставаш смешен!
Хайде, светли Християнски празници са, направи нещо добро, зарадвай хората в блога! Но не с пуберски смях Тази плоча е изтъркана
цитирай
11. apostapostoloff - Стига си го усуквал!
24.12.2020 13:35
Когато един български идиот твърди, че стиховете на Ботев са издълбани на една от колоните в Сорбоната, той заслужава единствено и само присмех. И така нататък, и така нататък...

Шайка малоумници и пияндета се правят на умници и пищят като ощипани моми, когато някой им зашие един шамар, та за поизтрезнеят малко!

цитирай
12. leonleonovpom2 - Престани да олайняваш постингите!
24.12.2020 18:15
apostapostoloff написа:
Когато един български идиот твърди, че стиховете на Ботев са издълбани на една от колоните в Сорбоната, той заслужава единствено и само присмех. И така нататък, и така нататък...

Шайка малоумници и пияндета се правят на умници и пищят като ощипани моми, когато някой им зашие един шамар, та за поизтрезнеят малко!



Мерси ,за активността ти, но нека да е по темата!
Само един въпрос!
Когато друг Български идиот, не ме интересува какъв е ,пиянде или ненормалник или и двете неща заедо, твърди ,че Ботев е световно неизвестен поет, че Вазов не е никакъв писател, този какво заслужава според тебе?

Както виждаш, не влизам и не чета постингите ти! Не ти нареждам кое и как да пишеш Не правя оценка на писателската ти дейност! По две причини- не си ми поискал мнение и написаното не ме интересува!
Не е задължително да четеш всичко, още повече да даваш мнение за неща, които не са ти много ясни, даже никак
Един лайнер идиоти можеш да събереш, които ,като видят формулата на Айнщайн, да твърдят ,че не е вярна?В хор! И ,че е глупост, а той- глупак!?
Но не могат нищо да предложат в замяна Само плямпат! и търсят грешки Като е такава работата, да докажат това ,което твърдят Но не с псувни и с простотии, а с аргументи! Ти как мислиш, можеш ли да посочиш, къде греши?
Казах ти, светли Християнски празници са, поне около тях се отърви от първичните инстинкти Направи нещо свястно Отърви се от комплексите си!
Само ще спечелиш от това!
Тирани никой не обича и не уважава, затова ,че са такива или били такива- още повече! Даже тогава ги вадят от мавзолеите, въпреки ,че не са вече страшни!А сигурно и заради това!

Похвална е инициативата ти ,да слагаш мерудия на всяка манджа, но в повечето случаи трябва да поискаш разрешение за това! Защото, вижда се ,че често получаваш ритник, което е за съжаление, наистина!

Стани истински християнин и нещата ще се обърнат!
цитирай
13. pvdaskalov - * ! *
24.12.2020 19:40
Това момиченце оживя пред очите ми. И аз помня всички чужди студенти, които бяха на стаж у нас. Учещите медицина чистеха скелети в некрополите, но имаше и следващи археология. Моята "Лада" побираше 9-10 от тях. Водех ги за череши, да се къпят в близкия микроязовир. Радваха се като деца, но пиеха като закоравели пиячи. След стажа на даден обект скитаха по други. Казах на една група от тях, че следващият ми обект е в Мелник. Пристигнали там ден преди мен. Няма ги в хотела, проверих из кръчмите. почнах да питам бабите по улиците. Една ми каза, че се къпели в реката към края на града. Отиваме с мой колега там и… потънах в земята от срам. 5-6 момичета, голички, умират от радост и веселие в бистрата вода. В един глас се развикаха да влизаме и ние във водата... Истината е, че поруменели като божури, изненадани и засрамени (Къде през соца сме виждали такава слободия?!), казахме, че ще ги чакаме в музея... Дано и те ме помнят.
Благодаря ти, Ваньо, за хубавия твой разказ, будещ подобни (Е, не съвсем?) спомени.
Бъди здрав и приятна Коледна вечер.
Пиер
Калофер
цитирай
14. leonleonovpom2 - Благодаря ти, приятелю!
24.12.2020 21:20
pvdaskalov написа:
Това момиченце оживя пред очите ми. И аз помня всички чужди студенти, които бяха на стаж у нас. Учещите медицина чистеха скелети в некрополите, но имаше и следващи археология. Моята "Лада" побираше 9-10 от тях. Водех ги за череши, да се къпят в близкия микроязовир. Радваха се като деца, но пиеха като закоравели пиячи. След стажа на даден обект скитаха по други. Казах на една група от тях, че следващият ми обект е в Мелник. Пристигнали там ден преди мен. Няма ги в хотела, проверих из кръчмите. почнах да питам бабите по улиците. Една ми каза, че се къпели в реката към края на града. Отиваме с мой колега там и… потънах в земята от срам. 5-6 момичета, голички, умират от радост и веселие в бистрата вода. В един глас се развикаха да влизаме и ние във водата... Истината е, че поруменели като божури, изненадани и засрамени (Къде през соца сме виждали такава слободия?!), казахме, че ще ги чакаме в музея... Дано и те ме помнят.
Благодаря ти, Ваньо, за хубавия твой разказ, будещ подобни (Е, не съвсем?) спомени.
Бъди здрав и приятна Коледна вечер.
Пиер
Калофер


Приятно ме изненада! Приемам го като голям блогов подарък за Коледа!
Твоят коментар!

Радвам се ,че си добре и по всичко личи- във форма!

Весела Коледа Пиер и хубава Нова Година!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Пустолов!
24.12.2020 21:26
В блога си пиша, както намеря за добре! Аз!
Нямам нужда от напътствия от някое мекере
Явно ти е скучно ,сам , отритнат!?
Нямам вина за това!
Що се отнася до класите, я не се мери с мен, а с подобни на тебе!
На мен представител на световно известна американска фирма е казвал, че съм откривател, за направеното с техен продукт! Нямам абсолютно никаква нужда от оценки ,като твоята! Прехвърли я на твоя сметка
Сравнявай се с Нострадамус, ако можеш!

Ега ти и Антихриста!Не се отнася за Нострадамус!
цитирай
16. zaw12929 - ЕДНО ОТ СЕЛАТА НА СОПАНСТВОТО, К...
25.12.2020 00:16
ЕДНО ОТ СЕЛАТА НА СОПАНСТВОТО , КЪДЕТО РАБОТЕХ БЕ КАТОЛИЧЕСКО. СЕКРЕТАРКАТА МИ- МЕСТНО МОМИЧЕ СЕ КАЗВАШЕ ВАРБОЛИНА.

СЛЕД РОЖДЕСТВО ВИКАТ ПАРТИИНИЯ СЕКРЕТАР В ГРАДСКИЯ КОМИТЕТ НА БКП- ДА ОБЯСНЯВА, ЗАЩО Е БИЛ НА ЦЪРКВАИ НА РОЖДЕСТВО

КАТО СЕ ВРЪЩА ОБЯСНЯВА НА СТОПАНСКИЯ ДИРЕКТОРСИ СЪВЕТ: КАЗАХ МУ- КАК НЯМА ДА ОТИДА- ТРЯБВАШЕ ДА ВИДЯ ЛИЧНО ИМ ЛИ НА ЦЪРКОВНАТА ВЕЧЕРНА СЛУЖБА КОМУНИСТИ ОТ ОРГАНИЗАЦИЯТА МИ И... НЯМАЩЕ ТАКИВА- МУ КАЗВАМ.
И СПОДЕЛЯ" НЯМАШЕ ТАКИВА, (КОИТО НЕ БЯХА В ЦЪРКВА ... НО АЗ НЕ СЪМ КЛЮКАР ЧЕ ДА ГИ КАЗВАМ


цитирай
17. leonleonovpom2 - Честита Коледа, Зав!
25.12.2020 01:25
zaw12929 написа:
ЕДНО ОТ СЕЛАТА НА СОПАНСТВОТО , КЪДЕТО РАБОТЕХ БЕ КАТОЛИЧЕСКО. СЕКРЕТАРКАТА МИ- МЕСТНО МОМИЧЕ СЕ КАЗВАШЕ ВАРБОЛИНА.

СЛЕД РОЖДЕСТВО ВИКАТ ПАРТИИНИЯ СЕКРЕТАР В ГРАДСКИЯ КОМИТЕТ НА БКП- ДА ОБЯСНЯВА, ЗАЩО Е БИЛ НА ЦЪРКВАИ НА РОЖДЕСТВО

КАТО СЕ ВРЪЩА ОБЯСНЯВА НА СТОПАНСКИЯ ДИРЕКТОРСИ СЪВЕТ: КАЗАХ МУ- КАК НЯМА ДА ОТИДА- ТРЯБВАШЕ ДА ВИДЯ ЛИЧНО ИМ ЛИ НА ЦЪРКОВНАТА ВЕЧЕРНА СЛУЖБА КОМУНИСТИ ОТ ОРГАНИЗАЦИЯТА МИ И... НЯМАЩЕ ТАКИВА- МУ КАЗВАМ.
И СПОДЕЛЯ" НЯМАШЕ ТАКИВА, (КОИТО НЕ БЯХА В ЦЪРКВА ... НО АЗ НЕ СЪМ КЛЮКАР ЧЕ ДА ГИ КАЗВАМ




Интересна случка ! Мила, родна картинка, хареса ми! Тарикат партиен секретар! Ами как ще стане такъв, ако не е тарикат?

Спомням си, че на първия митинг на СДС беще и нашият партиен секретар
Спомням си също ,че мненията ни с колега, с когото бяхме заедно, се разделиха- противоположно
Аз- какво търси тук, а той- това било добър признак, щели да минат на другата страна Опортюнисти демек

После прокараха и правило за ръководни длъжности в СДС- Бивш комунист може да ги заема, но кандидат за такъв и неприет- не?!
И тогава, все още колебаещ се, какво търся с такива, взех твърдото решение!
нямам обща работа с тях!

Лека нощ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9137425
Постинги: 1348
Коментари: 29647
Гласове: 102596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031