Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2020 14:54 - Кой е бил истинският султан
Автор: petkodox Категория: История   
Прочетен: 1360 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 25.12.2020 23:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Потрябвали му пари за нещо на турския султан и се оказало, че хазната му е празна. Тогава той тръгнал из своите владения, за да събере необходимите пари и да се увери дали неговите управители не го лъжат. А за да не се боят хората от него и да му казват истината, той се облякъл като обикновен велможа. Щом пристигнал в град Амир, попитал тамошните хора:
– Кажете ми как живеете тук? А жителите му отговорили:
– По-добре не питай, добри човече, съвсем обедняхме и скоро мислим да се изселваме!
– И как стана така? – заинтересувал се султана.
– Нашият султан Магъиз (Моисей) с хитрост ни отне всичките пари и ни разори!
– Какъв е този султан Магъиз?! – изумил се турският султан – Не е ли това земята на турския султан?
– Не, на султан Магъиз е! – твърдо отвърнали амирците. Нищо не успял да вземе от тях султана и тръгнал към столицата на Себер (централната част на Мала Азия) град Анкара. Там пак заварил едни бедняци, които също му заявили, че тяхната област е земя на султан Магъиз. Когато и там не намерил никакви пари, султана се отправил към Аряк (Армения). Там в град Ереван, където се намирал почитаният от арменците паметник на един български герой, защитавал този край от враговете, султана отново видял едни бедни дрипльовци. Когато той, възмутен от видяното, попитал, как тази земя на турския султан е изпаднала в такова състояние, арменците му отговорили, че това е земя на султан Магъиз. Тогава султана побеснял и заповядал на съпровождащият го везир веднага да намери и да му доведе самозвания „султан Магъиз“. Когато везира му довел въпросният „султан Магъиз“, султана се намръщил и страшно попитал:
– Кажи сега, разбойнико, кой всъщност си ти?
Магъиз се проснал пред султана и с жален глас проплакъл:
– Аз съм бедният евреин Магъиз!
– Тогава как си се осмелил да присвоиш моята титла? – още по-стршно попитал султанът.
– Но това не е титла, а моето име – Султан Магъиз, което ми даде моят баща! – изхлипал в отговор Магъиз, без да вдига глава.
– Тогава на какво основание ти си взел и разорил моята султанска земя?! – зачервен от ярост, изкрещял султана и замахнал към Магъиз със своя ятаган.
– О, велики султане, повелител на света! – с треперещ глас проблеял евреина. – Тези земи за дългосрочна аренда даде на моят баща твоят баща с указ. Спешно му потрябвали пари и моят баща му дал в замяна на тази аренда!
Тогава на султана всичко му се изяснило и прибрал ятагана си. Но бил още гневен и сурово попитал:
– Тогава разкажи, как ти разори поданниците на моето владение!
– Не съм ги разорил! – изхълцал Магъиз. – Напротив, аз отворих кръчми, за да ги храня!
– И как тогава в твоите кръчми грабят и разоряват моите поданници? – се зачудил султана и заповядал на Магъиз:
– Е, води ни в някоя от твоите кръчми, сам да видя кой там обира народа ми!
Магъиз завел султана в своята най-хубава кръчма, където, както обикновено, било полутъмно и нетърпимо воняло на нечистотии. Там султана едва не повърнал от отвръщение, а на везирът му призляло. Но тогава се появила дебелогъзата кръчмарка с мазна престилка и донесла на султана кана с вино. Той изпил виното и с удивление почуствал, как скверната воня престанала да го безспокои и даже кръчмарката взела да му се струва привлекателна. Пийнал още султана и изпаднал в най-добро състояние на духа, попитал кръчмарката дали неможе да му осигури отделни покои и интересна събеседница. Тя вече в неговите очи била истинска красавица и му предложила своите покои и услуги, но ако той заплати за това и за виното. Султана и дал последните си пари, които му били в пояса, а кръчмарката го завела в съседната стая за уединени разговори и там му се отдала. После султана поискал още вино, после още... И, накрая, изпаднал в безсъзнание. Събудил се той в каретата, съвършено гол, заедно с везира, който едва го откъснал от обятията на трътлестата еврейка. Когато попитал везира, защо е гол, получил от него следния отговор:
– Вие искахте още вино и ласки,но пари вече нямахте, и тогава дадохте всичките си дрехи на кръчмрката!
– Е, тя кръчмарката е добра! – отбелязал султана. – Може би, ще я взема в Истанбул.
– Боя се, че това ще е незаконно, – осмелил се да възрази везирът. – Всъщност кръчмарката е законната жена на Магъиз!
– Е и какво? – разсмял се султана. – Аз съм мюсюлманин, и еврейският брак за мен е незаконен!
– Да, но Султан Магъиз е приел исляма и е встъпил в брак по шериата! –съобщил везира. Султана бил поразен и помолил везира да намери някъкво решение.
– О, повелителю на света! Ако Магъиз при вашата власт има повече пари от вас и даже разорява държавата, значи, той е опасен човек и трябва да отменим практиката да се дават на евреи султански земи под аренда. Между другото, кримският хан Сахиб вече е подготвил указ за запор на еврейски аренди и кръчми в Крим и ви моли да утвърдите този указ.
– Ти прочете моите мисли! – възкликнал султана и му заповядал да подготви указ за освобождаването на земите от еврейски аренди и за закриването на еврейските кръчми. Но малко след това пред взора му се появил агата на еничарите и доложил:
– О, всемогъщи, твоите верни газии ме пратиха да узная, кога ще им бъдат изплатени задържаните заплати?
Тогава султана въздъхнал, изоставил своите планoве и отново взел заем за своите еничари от Магъиз. Така, се говори, и досега в Анадола има двама султани. А кой от тях е истинският – нека сам читателя да съобрази!



Гласувай:
3



1. petkodox - От
25.12.2020 15:01
Васил Куш – "Сборник 1542 г."
цитирай
2. kirk - Центърът за пантюркизъм в Анкара греши
25.12.2020 18:32
"Там в град Ереван, където се намирал почитаният от арменците паметник на един български герой, защитавал този край от враговете..."
До 1918 г., че и десетилетия след това никой арменец не е и чувал за град Ереван, нито го е имал за нещо повече от провинциална пригранична спирка за смяна на коне, хан за преспиване, гостилница и ... просто коневръз. Ако арменците някога са издигнали паметник на прабългарин, който е приел хрстиянството и се е сражавал във великата битка с персите Ваертананк, то този паметник не е бил в Ереван, а в някоя от столиците на Велика Армения, макар че този факт някакси е убегнал отг вниманието на арменските историографи. Всичко това доказва, че башкордостанските българеещи се татарчета и спИцялистите по пантуркизъм от Анкара са се пообъркали, овъргаляли в ла,ната си в усилието да сътворят древна (пра)българска история. И кога ли ще почнете да ядете силни шамари жот Европа за ксенофобията си сбъркани славяноезични татарчета???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: petkodox
Категория: История
Прочетен: 232115
Постинги: 116
Коментари: 122
Гласове: 380
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031