Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2020 14:39 - Величието на Рим- столицата на света
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2285 Коментари: 16 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Да, Рим  освен ,че успява дя изгради хилядолетна държава, оказва се ,че  е и първият мегаполис от съвременен тип!

Когато Ксантипа,жената на Сократ , го полива от прозореца на къщата с мръсната вода от прането, съдържаща  пепел и пикоч, това може да мине и за случайност? Защото практиката тогава е такава в Гърция-Мръсна вода и фекални води да се изхвърлят директно на улицата....

Но  за Рим се оказва, че още  от шести век преди Христа изгражда Канале Магнус- голям , подземен  канал за отпадни води,и за отводняване! Налагало се,  понеже теренът,  на който е построен градът -поречието на Тибър,  е блатист!
И тази структура,  2500 години след започването на строежа й,  е действаща, отводнява терена!?
 Невероятно! Непрекъснато под вода, от какъв материал е построентози канал? От това са заинтересовани и  съвременните строителни инженери ! Оказва се, че е ползван римски бетон, така наречената пуцолана !Той е естестевн продукт, добиван в околностите на Пуцеоли,градче на северния бряг на Неаполитанския залив. Естествен продукт е, резултат на изригване во Везувий, предшестващо това при затрупването на Помпей!  Само, че вулканичната маса се е насочила към Пуцеоли в този случай!  Съдържа силикатни материали този продукт, придаващи водонепропускливост на бетона!  С него е строен и Колизеят, а също така и свода на Павтеонът! И са се съхранили, вече близо две хиляди години!.....

Та,  няма нищо чудно в това, че Канале Магнус е съхранен до днес е продължава да изпълнява някои от основните си функциии- например да отводнява терена около центъра на Рим!

Трябва да се отбележи, че Рим , който реално е първият мегаполис-имал е над милион жители, с робите може би, колкото сега, с много е изпреварил днешните водещи европейски мегаполиси!  Те само копират постиженията му!
В Лондон каналът за отпадни води е построен при управлението на кралица Виктория- преди по- малко от два века!?

Римляните имат и едно друго забележително, строително постижение -акведуктите!  Преведено, означава просто водопровод ! Забележителен е строителният им гений и в това отношение. Тръбопроводът от извора, до резрвоарите за съхранение на водата , е вдигнат на колони и наклонът му,  в посока към тях, е изчислен така ,че водата да се движи на самотек, без помощта на водни помпи !Само под действие на гравитацията!

Аварийните спирания са по изключение, в резултат на някаква внезапно възникнала ситуация! Например, акведуктът за Неапол  и околните градове спрял доставката на вода няколко дни преди изригването на Везувий, затрило Помпей, Херкулан и Стабия!  Разшетали се веднага строителните ивженери и бързо установили ,че аварията не е конструкционна, а има външна намеса. И  , че около Везувий нещо става!? Но не са в състояние да му повлияят!

Акведуктите също са строени с "римски" бетон! Това обяснява и тяхната дълговвечност! Има участъци от акведукти в Италия, които и днес функционират....

Честита Коледа на всички!
Бъдете живи, здрави и щастливи!



Гласувай:
35


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Пуцоланата се е смесвала с
25.12.2020 19:32
пепелина и така е ставала още по твърда.
цитирай
2. leonleonovpom2 - 1. apostapostoloff - Пуцоланата се ...
25.12.2020 21:30
1. apostapostoloff - Пуцоланата се е смесвала с
19:32
пепелина и така е ставала още по твърда.
цитирай

Всъщност, Римският бетон по този начин е придобивал водоустойчивост и благодарение на това качество е издържал две хилядолетия!
цитирай
3. apostapostoloff - И още...
26.12.2020 06:14
Неорганичните субстанции в резултат на процесаизгаряне на каменните въглища се превръщат в пепелина.Пепелината съдържа някои елементи (в количества над 1%), които се наричат “основни елементи”. В намаляващпорядък тези елементи могат да се подредят както следва:Si, Al, Fe, Ca, Mg, S, Na, K, Ti, P. Разпределението на тезиосновни елементи определя състава от окиси напепелината. Освен макроелементите, въглищата съдържати микроелементи (в количество от 1 % до 10/00 ).
цитирай
4. nedovolen - На всички желая здраве и късмет!...
26.12.2020 08:30
На всички желая здраве и късмет!
Късмет, защото на комшията прасетата бяха здрави, но имаха лош късмет :)

Римския бетон е правен портал специална технология. Колкото повече е във вода, става по-устойчив.
А дали е римски или български, не ми се спори.
:)))
цитирай
5. leonleonovpom2 - Да, благодаря!
26.12.2020 09:16
3. apostapostoloff - И още...
06:14
Неорганичните субстанции в резултат на процеса изгаряне на каменните въглища се превръщат в пепелина.Пепелината съдържа някои елементи (в количества над 1%), които се наричат “основни елементи”. В намаляващпорядък тези елементи могат да се подредят както следва:Si, Al, Fe, Ca, Mg, S, Na, K, Ti, P. Разпределението на тезиосновни елементи определя състава от окиси напепелината. Освен макроелементите, въглищата съдържати микроелементи (в количество от 1 % до 10/00 ).
цитирай

Все пак пепелина от въглищата, които са органичен продукт, се различава значително по състав от вулканичната пепел, чийто произход идва от магмата И там основният елемент е силиций, съдържащ се в скалите и производния от тях пясък Затова вулканичната пепел пасва за римския бетон и му придава хидроустойчивост
Остатъкът от въглищата при изгаряне- сгурта, също се ползва сега като добавка в бетона, но ,доколкото знам, хидроустойчивост не му придава А и римляните едва ли са горели въглища с такава цел тогава
Познавали са битума- от Албания, ползвали са го за лекарства и мазила, но не и за асфалт Да го смесят с дребна фракция чакъл Впрочем и египтяните са познавали битума-ползвали са го при мумифицирането! Но дори и да са се сетили, нямали са тежки машини да разстилане и трамбоване-валяци, както и подгрявани смесители на битум и чакъл!

Честита Коледа!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Честита Коледа, Николай!
26.12.2020 09:29
4. nedovolen - На всички желая здраве и късмет!...
08:30
На всички желая здраве и късмет!
Късмет, защото на комшията прасетата бяха здрави, но имаха лош късмет :)

Римския бетон е правен портал специална технология. Колкото повече е във вода, става по-устойчив.
А дали е римски или български, не ми се спори.
:)))
цитирай
Изтрий

Е, имаме много общо с тях, една от най- разпространените им фамилии е Булгарелли, Булгаро- също, твърди се и че Борджиите са също наша кръв
Връзката исторически е ясна, фригите, чийто клон са троянците- считани за създатели на Рим, са близки родственици с мизите И те като тях шетат от Балканите към Мала Азия и обратно Мизите са съюзници на троянците в Троянската война

Прав е д-р Евгани Делев, че от Българите са произлезли 10/ десет/ държави- славянски По изкуствен начин

Така ,че без капка съмнение кой е пръв, Българинът или славянинът, безспорно ,това е Българинът! По произход !Той е яйцето , от което се е излюпила кокошката Или по-скоро обратно-кокошката снесла яйцето на славяните
Има си и друго ,допълващо обяснение, но кой знае защо, учените историци, които го знаят, си затварят очите Свързано е с похода на Александър на изток и последвалото масово преселение натам- до Индия, на хора от Балканите

Хубава Коледа и дано да е и тя хубава-Нова Година!

Бъди здрав, приятелю!
цитирай
7. apostapostoloff - Да де, ама...
26.12.2020 11:33
Pаботата на топлоелектроцентралите, използващи като гориво за производствата на топло- и електроенергия твърди горива като въглища, е свързана с отделянето на големи количества отпадъци под формата на пепелина.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Да, твърдият остатък се използва за пълнеж!
26.12.2020 14:08
7. apostapostoloff - Да де, ама...
11:33
Pаботата на топлоелектроцентралите, използващи като гориво за производствата на топло- и електроенергия твърди горива като въглища, е свързана с отделянето на големи количества отпадъци под формата на пепелина.
цитирай
Изтрий

Сгурта от изгарянето на въглищата се ползва за сгуробетон- олекотява го, в тухли също се добавя, за олекотяване и въздухът, който се съдържа в кгурта- за подобряване на изолацията
Пепелта се използва при култивираните гъби за подхранване- микроелементите, които даваш по- горе , ускоряват растежа им Но, доколко са полезни или безвредни гъбите- един Господ знае!?
цитирай
9. apostapostoloff - Гранадиозно строителство
26.12.2020 15:46
Видно е, че за такова грандиозно строителство топлоелектроцентралите на древния Рим са работили напълни обороти, за да снабдяват бетоновите възли с тоновие пепелина.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Работил е Везувий!Тези Тецовете ...
26.12.2020 16:20
Работил е Везувий!
Тези Тецовете работят в други времена Когато е имало вече и кина!Пращали ли са те на кино?
А с римският бетон са строени куполът на Пантеона, както и основите на Колизея, освен Канале Магнус В какви възли са го изтотвяли този римски бетон, факт е, че го има! А щом го има ,не е наш дерт, можели ли са или не са можели да го правят!? Решили са проблема си и са го правили, без наша намеса!
Както и пирамидите преди тях, който и да ги е строил! Вдигнали са над стотонна плоча на 80 метра и са я монтирали там! Ама сега не може това да стане!?
Да, ама тогава е станало!!
Изчисли каква американска или друга техника е била необходима, как е била разположена тя и колко египтяни са поддържали тази, по- скоро-200 тонна плоча! За да я нагласят, след като е вдигната на тази височина?

А пък Везувий,дали е ТЕЦ или газова камера, ти прецени! Магмата, която излизала от кратера му е била с температура хиляди градуси и ТЕЦ-ът е бледо подобие на него Нещо като плюнка пред Ниагара, например!

Скучаеш, удари едно уиски или" Наполеон" Искаш ли една глупост, без да се напрягаш толкова напразно, да търсиш от мен?
Знаеш ли, какво означава Наполеон ? Не знаеш Ето ти го наготово отговорът- неаполитански лъв
А сега разсъждавай умно ли е ,така ли е или пък е глупост!?И каква е връзката с Неапол?
А портьор знаеш ли какво е или искаш в следващ постинг да научиш?
цитирай
11. apostapostoloff - Да де, ама са тургали пепелина
26.12.2020 17:51
в бетона, затова е толкова здрав.

Не ПЕПЕЛ от Везувий, а пепелина!

Древните римляни са въвели този строителен метод, който и издържал проверката на времето.

А ти се дръж по- прилично! Като истински християнин. Не си избивай комплексите върху мен.
цитирай
12. leonleonovpom2 - А, бе, човек, какъв ток те пере в римско време?
26.12.2020 23:23
11. apostapostoloff - Да де, ама са тургали пепелина
17:51
в бетона, затова е толкова здрав.

Не ПЕПЕЛ от Везувий, а пепелина!

Древните римляни са въвели този строителен метод, който и издържал проверката на времето.

А ти се дръж по- прилично! Като истински християнин. Не си избивай комплексите върху мен.
цитирай
---------------------------------------------------------------------------
Гледай да е поне постоянен, да не е двуфазен или трифазен!
Не съм те канил специално, пишеш бъзикни с цел , за каквато се пишат и се оплакваш, че не ги приемам, както ти се иска?

Хайде , за да не се оплакваш, какво предлагаш?
Да ти наточа кори за баница със сирене или да ползвам точилката?За борба с бъзикните!
Аз ти предлагам да се разходиш до Рим, в канале Магнум няма да те пуснат, да не го запушиш, но разгледай Колизея, купола на Пантеона, близко са едим до друг, виж и фирмения магази на Булгаро, може да си купиш сувенир оттам, на един хвърлей място е от Пантеона Питай учени хора, имало ли е "Римски бетон" и тогава разправяй за ТЕЦ-ове от римско време

Ега ти и блоговият антихрист!!
цитирай
13. pvdaskalov - * ! *
27.12.2020 13:04
Ваньо, съжалявам, че когато бях в Рим, макар да имах достатъчно време, не посетих Пантеона. Знаменито постижение!
Колкото до аквадуктите, някъде се твърдеше, че римляните не познавали скачените съдове. Другаде се предполагаше, че когато започнали да прекарват вода с оловни тръби, било началото на техния упадък.
Аз се възторгвам от факта, че дължината на Поморийската гробница-хероон - от входа преди покрития дромос, флакиран от две почти квадратни помещения... до северния край на ротондата, е равна на външния радиус на Пантеона, а "Окото" му е претворено в Поморийската гробница чрез кух стълб с вита стълба, извеждаща до върха на могилния насип.
Приятно посрещане на Новата 2021-а!
П и е р
цитирай
14. leonleonovpom2 - Честита Коледа, приятелю!
27.12.2020 13:38
13. pvdaskalov - * ! *
13:04
Ваньо, съжалявам, че когато бях в Рим, макар да имах достатъчно време, не посетих Пантеона. Знаменито постижение!
Колкото до аквадуктите, някъде се твърдеше, че римляните не познавали скачените съдове. Другаде се предполагаше, че когато започнали да прекарват вода с оловни тръби, било началото на техния упадък.
Аз се възторгвам от факта, че дължината на Поморийската гробница-хероон - от входа преди покрития дромос, флакиран от две почти квадратни помещения... до северния край на ротондата, е равна на външния радиус на Пантеона, а "Окото" му е претворено в Поморийската гробница чрез кух стълб с вита стълба, извеждаща до върха на могилния насип.
Приятно посрещане на Новата 2021-а!
П и е р
цитирай
Изтрий

Зарадва ме посещението ти, а и к коментара ти - също!
Това е новост за мен, написаното за Тракийската могила! Вероятно и " компетентните" не го знаят? За подобна връзка с римският Пантеон!
Преди години, когато видях купола, останах с впечатление ,че е от големи каменни блокове И се чудех по какъв начин е строен Попитах? Казаха ми ,че не е от камъни , а от бетон Още повече се изненадах Тогава чух за пръв път за" римския " бетон Различен е от портланд цимента, с който се прави съвременния , но го превъзхожда, особено във времеустойчивост

Хубава и здрава Нова Година, приятелю!
цитирай
15. pvdaskalov - * ! !*
27.12.2020 15:21
Първата ми публикация по темата: Петър Вълев. SECTIO AUREA: Пантеонът в Рим и античната гробница край Поморие. – Археология, 2-3, 1996,31-43.
За съжаление математическият текст и символите бяха затруднили словослагателите и те са допуснали доста грешки, въпреки коректурите. В момента съм зациклил тъкмо на тази част от изследването, което правя за влиянието на Великата пирамида върху средиземноморското култовото строителство. Сравнявам идеите, вложени в нея с Партенона в Атина, Пантеона в Рим, Казанлъшката гробница и тази край Поморие. Ако не ме тръшне Ковид-19, в края на 2021 ще е под печат.
Пази се от всякакви вируси, бъди здрав и много щастлив!
П и е р
ПС - Между другото, числото 19 е водещо в създадения по време на 3-4 династия канон за изобразяване на изправената човешка фигура.
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
27.12.2020 16:12
15. pvdaskalov - * ! !*
15:21
Първата ми публикация по темата: Петър Вълев. SECTIO AUREA: Пантеонът в Рим и античната гробница край Поморие. – Археология, 2-3, 1996,31-43.
За съжаление математическият текст и символите бяха затруднили словослагателите и те са допуснали доста грешки, въпреки коректурите. В момента съм зациклил тъкмо на тази част от изследването, което правя за влиянието на Великата пирамида върху средиземноморското култовото строителство. Сравнявам идеите, вложени в нея с Партенона в Атина, Пантеона в Рим, Казанлъшката гробница и тази край Поморие. Ако не ме тръшне Ковид-19, в края на 2021 ще е под печат.
Пази се от всякакви вируси, бъди здрав и много щастлив!
П и е р
ПС - Между другото, числото 19 е водещо в създадения по време на 3-4 династия канон за изобразяване на изправената човешка фигура.
цитирай


Радвам се ,че коментираш при мен!Че отново си в блога!
Да, могилата край Поморие е невероятн!а Как е строена, поне вънината част от купола е зидан с тухли А над него има тонове пръст? И самите тухли, братовчед ми разправяше, че са изключително здрави Като разчиствали помещението опитали да счупят една Дори и с кирка не успели, отскачала като от камък

Стискам ти палци, да завършиш изследването си и резултатите от него да видят бял свят!

Здраве и щастие на теб и на твоето семейство Пиер през Новата година!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9135300
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031