Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2021 16:06 - Произходът на Българите и и хипнозата Бактрия- въведение и основни положения
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 7652 Коментари: 55 Гласове:
33


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Да, различни хипотези има относно произхода ни ,но и с днешна дата в учебника по история за началния курс пише ,че Българите са тюркско племе и владетелите им били ханове Добра основа за промиване на мозъците на малките от още деветгодишна възраст Ако си няма работа човек, после да ги убеждава в нещо друго!?

Още в гимназията ми правеха впечатление някои несъответствия в историята ни
Как така ,един малоброен отряд ще победи най-силната армия тогава и ще наложи подписване на мирен договор? Това показва безсилие на противника! Ако е било инцидентно и, ако е убеден в силите си, нищо не пречи, да повтори и да поправи грешката !
Всичко говори  само за безсилие И как тези номади идват и правят държава? Това не е детска игра Явно имат огромен опит в това направление! И друго ми е правело впечатление Съюзът с местното население То би трябвало да е против-нашествениците се настаняват в негови земи Неубедително звучи, че то било подчинено насилствено ? Невероятно,  разправяш се с най- силната армия в света и за капак - и с местното население?
Всичко говори , че Аспаруховите Българи са пристигнали при хора, близки до тях,  родственици Че в тяхно лице ,те, заварените,  виждат свои закрилници!
Всичко останало е измислици.....

В именника на Българските владетели е записано ,че те са имали държава 515 години преди Аспарух! Следователно, Стара Велика българия я е имало далече преди Аспарух- още от Втори век след Христа Поразмислих, какво събитие е станало през втори век, което може да се свърже с Българите?
Е, войната на даките и помагащите им сармати с Рим Даже столицата на дакийският цар  Децебал е съчетание от името на сармати и даки? Даките са победени от Траян, събитието е ознаменувано с Траяновата колона в Рим, а сарматите-прогонени Временно!

Сарматите отдавна се свързват с древните Българи Приличат си в много отношения- с бръснатите глави, с готовността да помогнат на всеки застрашен! Както сарматите на Децебал, така и Българите помагат на Юстиниан Втори в труден момент! Въпреки ,че им е било много по изгодно ,да се съюзят с арабите!

Описал съм го , мярнах случайно книга на Петър Добрев- " Българската история като тест за интелигентност" Не бях чел нищо досега от него. Разлистих я- И скоро попаднах именно на момента ,който описах по-горе
Книгата е вече мое притежание
В нея той е изложил и връзката на сарматите с бактрите Според него античните бактри са Българите Да, това също е известна хипотеза, че бактри, парти са Българите!  Че те идват оттам

Той отрича пряка връзка на Българи с траки, поради езикови различия. Например ,доказва ,че думата град е Българска дума,  различаваща се от тракийската -дева , да речем.Но все пак не отрича генната връзка с думите, че езикът може да се промени с времето, но придобитите гени- не

Интересно е написана книгата С множество доказателства за твърденията За скрити и манипулирани истини Документално потвърдени!
Ще направя една извадка от тях, надявам се!
Безспорно Добрев е вещ в тази материя Да се нарича с епитети, подобни на Ганчо Ценов, че е чукундур, е неприемливо Доколкото знам , е хабилитиран и е бил по местата, които коментира! Проучил ги е!

Според мн пропуска преселенията на хора от Балканите на изток при двата потопа на Черно море, на Дионисий и на Александър Македонски- също ! Счита бактрите за коренно население? Впрочем стана ми ясно ,защо западните учени отбягват бактри и вкарват в обръщение согди на тяхно място!
Но все пак двата потопа и  походът на Дионисий са хиляди години назад във времето, новодошлото население е придобило  вероятно статут на коренно?

Защото  генетичните изследвания на екипа на д-р Евгени Делев не намират азиатски произход на днешните Българи
Ще дам основните неща от книгата на Петър Добрев, надявам се,  светляваши историята ни
Че не сме татари или  номади, а народ, древен, с държавност и респективно - със  силна държава, с която се съобразяват всички и разбира се- уважават!



Гласувай:
41


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - leonleonovpom2,
09.01.2021 16:48
Че не сме тюрско племе приемам. Но че сме началото на цивилизацията - не.
Един "умник" по телевизията говореше, че българите били първите християни, били покръстени даже преди евреите. А евреите въобще не са кръстени. Ебати "историка".
цитирай
2. germantiger - +
09.01.2021 16:53
- не знам какво пише вднешните учебници,но се учудвам ако още се споменава тюркско племе, предполагам вднешните учебници трябва да пише, че има много хипотези запроизхода, ако е заложено на една - не е ок

- съвсем възможно е малоброен отряд да победи имперска армия и това се с случвало десетки пъти с германски отряди срещу късната ринмска империя, западната

- също така подобни отряди или малки народи да правят държави, отново примера е с германските държавици, плем,енни и "отрядни" на късна римска територия, вероятно не знаеш, че германските народи НЕ са били многорбойни в онова велико преселение т. нар. а малки формирования

- ти не можеш да си обясниш как е възможно това, мога да съжаля, че не си чел и не знаеш обяснението което е маркирано и ОБЯСНЕНО в маса книги и световни автопри, разбира се неиздавани и непреведени на бг език, за това мислех преди да направя и постинг

- бол племена са били с бръснати глави векове наред и то дори на... различни континенти, разбира се, ние няма да търсим българи в южна америка/щапаров само би ги намерил там/, но това като "аналогия и обяснение" е несигурно и "рехаво"

- не съм запознат с излседванията на евгени делев и имам едно на ум за всякакви ДНЕШНИ гентестове и изследвания, но съм ЗА за всичко в полза на науката, ново и прогресивно дай Боже

МОЖЕШ ДА ОТКРИЕШ ВРЪЗКА НА ЕДВА ЛИ НЕ ВСЕКИ С ВСЕКИ В АНТИЧНОСТТА, ЧЕ И СРДНОВЕКОВИЕТО И НОВОТО ВРЕМЕ - връзката, импулсите и контактите НЕ ПРАВЯТ ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ ТРАК, БЪЛГАРИН, РУСНАК, ГЕРМАНЕЦ ИЛИ ДРУГ, връзките често подвеждат и както казах са МНОГОБРОЙНИ ВЕКОВЕ НАРЕД

имша право на мнение, позиция и аз подкрепям това, защото истината в онова далечно, повтарям ДАЛЕЧНО минало е неизвестна за какво ли не, възможном е да се окажеш също прав, но проблема е в трудността на доказване и то категорично, сигурно в историята трудно има особено в онази преди векове

и именно поради трудното доказване започват днес маса фантазии винаги в полза, не вущърб на племето, народа и лидера исторически
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
09.01.2021 16:59
1. kvg55 - leonleonovpom2,
16:48
Че не сме тюрско племе приемам. Но че сме началото на цивилизацията - не.
Един "умник" по телевизията говореше, че българите били първите християни, били покръстени даже преди евреите. А евреите въобще не са кръстени. Ебати "историка".
цитирай
Изтрий

Ще го дам допълнително този цитат
Папа йоан Осми се обръща към Борис Покръстител с думите- Сине мой, какво би станало , ако се бяхте покръстили не сега , а преди четири века , от еретика Македоний"
Показателен е с това, че четири века преди Борис Първи, Българите е можело да бъдат покръстени! И най вече, че са били по нашите земи, ще дам цитат, как?

В основата на съвременната цивилизация-да ,там сме! Това са годините след Рим Ние правим държава в тъмните векове, когато в Европа има реално три стабилни държави- Франкската империя, ИРИ и ние Двете империи ги няма, ние сме все още тук!

Хубава вечер!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Митак!
09.01.2021 17:17
Нямам предвид, единична спечелена битка, както в случая на германците с легионите на Вар
Да, Август взема решение, да изтегли границите на Рим до Рейн и Дунав И си търси от мъртвия Вар, трите легиона Праща Германик ,да намери знамената, той намира на двата легиона, третият го закриват, такъв е законът Затова знаме се брани на всяка цена!

Но с германците няма подписан договор, признаващ ги за държава Нещата си са по старому, но вече германците не търгуват свободно , а минават през проверка!

Та, това е разликата

Ако наистина Българите са били малобройни, такъв унизителен договор, да плащат и данък, да отстъпват територии, ромеите е нямало д подпишат по никакъв начин Но явно не са можели да се справят с тях и са били наясно с положението!
Иначе 300 хиляди сармати са били заселени по нашите земи още по време на синовете на Константин Велики! Ще дам този забележителен цитат-,че в Мизия сега Българи живеят Живели са там, три века преди Аспарух!

Хубава вечер!
цитирай
5. apostapostoloff - Западноевропейската историография смята, че
09.01.2021 17:34
висготите са прекосили Дунава, за да не се сблъскат с настъпващите орди на Атила. И са се заселили по нашите земи. Това е най- додстоверната версия. Няма никакви сармати, прабългари, траки, славяни и пр.
цитирай
6. germantiger - ++
09.01.2021 17:43
а пък аз вобще нямам на ум примера с варус, АМА ВЪОБЩЕ !

той не е в късната римска империя и не създава държава и не поставя на колене империята, както я поставят бол боеве, битки и движения в нейния късен период

жалко е че знаеш само за тевтобургската гора и без да се засягаш тук идва момента, когато за пореден път забелязвам, колко малко знае българина маркирайки само НЯКОИ ВЕХИ в античната история, която е разбира се, как да кажа - огромна, многопластова

договора не е унизителен за имеприоята, тъкмо обратното - българите стават федерати като бол наяроди преди тях и след тях, те не са нещо различно, изключителноп и особено в наниза от подобни събития в онази история и период и НЯМА КАК ДА СА НЕЩО РАЛЗИЧНО И ПЛАНЕТАРНО УНИКАЛНО, както никой народ не може да е такъв или почти никой особено с подобно регионално влияние и момент в историята

българи са датирани спорно 2-3 век от новата ера, разбира се векове преди аспарух на дунав и това не е нещо ново, неизвестно или изненада, то е ясно за историците, но преди по руско време не се тръбеше за това и не му се отдаваше значение в смисъла на заселване, рейдиране или държавническо формиране
цитирай
7. germantiger - +++
09.01.2021 17:47
заселването на сармати не ги прави българи или траки - в миналото са били заселвани всякакви навсякъде, мигрирали са всякакви къде ли не итн итн итн

вързката, контактите, местоположението, миграциите, съюзите между този или онзи не прави същите тия - този или онзи такива или онакива

примерно в хунския съюз е имало германски племена, тюркски, всякакви други народи, вкл. и "автентични" хуни, но това не оправи целия съюз германски или пък тюркски, или пък чисто хунски етнически

да, много е приятно, много е гот, много е ок, много е примамливо човек да преправи и да си припише или приобщи нечии подвизи, постижения, влияния и победи на "своя си народ",но това не значи истина

примерно ако днес унгарците преправят целия хунски съюз на "свой" ще е много сладко да си припишат постиженията и победите на всички племена и народи в този съюз, но това просто не е истина и те не са унгарски, по същия начин не са щапаровско български или тракийски итн
цитирай
8. leonleonovpom2 - висготите са прекосили Дунава, за ...
09.01.2021 18:01
apostapostoloff написа:
висготите са прекосили Дунава, за да не се сблъскат с настъпващите орди на Атила. И са се заселили по нашите земи. Това е най- додстоверната версия. Няма никакви сармати, прабългари, траки, славяни и пр.


Само ,че има значително разминаване във времето Атила не е бил още роден!А иначе Атила е шетал по нашите земи и е взимал данъци от ИРИ Докато му казали ,че нямат повече злато и го упътили към Рим!
цитирай
9. leonleonovpom2 - 6. germantiger - ++ 17:43Асп...
09.01.2021 18:12
6. germantiger - ++
17:43Аспаруховите Българи са били вероятно федуси преди това Този договор е междудържавен и парите се плащат като репарации за загубена война, а не за свършена работа! Ако ,не съм сигурен, са продължили да бъдат федуси, за това се е плащало отделно!
Затова казвам, чувствали са Българското превъзходство в момента ромеите, затова са предпочели да платят, а не да воюват! А за Плиска има запазен надпис ,че Испор я е построил И мнението на археолога, открил я и работил там е ,че ако друг народ е имал такъв град, е щял да проглуши света с него!
цитирай
10. leonleonovpom2 - 7. germantiger - +++
09.01.2021 18:17
Е, ще го дам този цитат по- късно!
Но непосредствено след заселването на тези сармати се пише ,че в Мизия Българи живеят!-Близо три века преди Аспарух!
цитирай
11. dobrodan - Ще използвам момента за малко самореклама :),
09.01.2021 19:29
изтърпете още малко, господа и дами, около 2 седмици.
След това ще изчакам около месец, за да съм сигурен, че сте прочели превода.
Очаквам въпросите, бистрени и предъвквани досега, да намалеят чувствително.
Това не означава, че няма да се появят други, те вече се появиха :).
Който и откъдето и да тръгнал :), мисля, че е по-важно като какъв се е върнал.
Доскоро и поздрави на всички :).
цитирай
12. mt46 - ?
09.01.2021 20:05
"Да, различни хипотези има относно произхода ни ,но и с днешна дата в учебника по история за началния курс пише ,че Българите са тюркско племе и владетелите им били ханове Добра основа за промиване на мозъците на малките от още деветгодишна възраст Ако си няма работа човек, после да ги убеждава в нещо друго!?"

А дали тази хипотеза ни е попречила с нещо преди 30, 50, преди сто и повече години?!...
Сега мозъците се промиват с доста други лъжи, манипулации, глупости и простотии...
цитирай
13. leonleonovpom2 - 11. dobrodan - Ще използвам момента ...
09.01.2021 20:37
11. dobrodan - Ще използвам момента за малко самореклама :),
19:29
изтърпете още малко, господа и дами, около 2 седмици.
След това ще изчакам около месец, за да съм сигурен, че сте прочели превода.
Очаквам въпросите, бистрени и предъвквани досега, да намалеят чувствително.
Това не означава, че няма да се появят други, те вече се появиха :).
Който и откъдето и да тръгнал :), мисля, че е по-важно като какъв се е върнал.
Доскоро и поздрави на всички :).
цитирай

Ще почакаме ,приятелю!

И без това животът ни протече в чакалнята Какво ли не чакахме, светлото бъдеще особено, още го чакаме! И не губим надежда, че може би е останало в тъмното минало!
Успех ти пожелавам!

Хубава вечер!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
09.01.2021 20:42
12. mt46 - ?
20:05
"Да, различни хипотези има относно произхода ни ,но и с днешна дата в учебника по история за началния курс пише ,че Българите са тюркско племе и владетелите им били ханове Добра основа за промиване на мозъците на малките от още деветгодишна възраст Ако си няма работа човек, после да ги убеждава в нещо друго!?"

А дали тази хипотеза ни е попречила с нещо преди 30, 50, преди сто и повече години?!...
Сега мозъците се промиват с доста други лъжи, манипулации, глупости и простотии...
цитирай

Съгласен съм с тебе , Марине
Но от някъде трябва да се тръгне към нормалното
Сърбите имат продължение на една наша поговорка:
Капка по капка -вир, динар по динар-сбир!
И не бива ние да се лъжем сами и самозаблуждаваме!

Хубава вечер!
цитирай
15. leonleonovpom2 - А, гледам, дърти пубери, пак зап...
09.01.2021 20:46
А, гледам, дърти пубери, пак започнали да нареждат кавалите си!
Нали са кьор кютук пияни, как да разсъждават трезво?
цитирай
16. blagovesteliseev - въпрос на живот и смърт е да пазим годината 681
09.01.2021 20:53
като начало на съвременната българска държава. С това е свързано всичко.
цитирай
17. leonleonovpom2 - И на нея ли посегнаха?
09.01.2021 21:05
16. blagovesteliseev - въпрос на живот и смърт е да пазим годината 681
20:53
като начало на съвременната българска държава. С това е свързано всичко.
цитирай

Ако е за пари, нищо чудно!
Пазим я, разбира се, но все пак Българинът не се е появил в нея година, гледаме и по- назад!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Кой е Петър Добрев и какво е публикувал
10.01.2021 00:52
Роден е на 12 юли 1942 година в с. Голяма Кайнарджа, Силистренско. През 1961 г. завършва средното си образование, а през 1968 г. – висше образование във Висшия икономически институт „Карл Маркс“.

С препоръка от катедра „Стопанска история" от 1969 г. работи в Икономическия институт на Българската академия на науките[1][2]. Основният му обект на изследване са въпросите на стопанската история и произходът на ранните цивилизации.

През 1986 г. публикува книгата „Стопанската култура на прабългарите“, одобрена от Икономическия институт на БАН, която е първата специална монография в България и в света, посветена на прабългарското стопанство, материална и духовна култура. Той е привърженик на теорията за арийско-иранския произход на прабългарите. Има и изследвания за езика и за календара на древните българи.

Петър Добрев е автор на тези, приемани нееднонозначно сред академичните среди. Трудовете му са критикувани от някои автори, а методите му се определят като „свободна интерпретация на извори и паметници“.[3]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]
Стопанската култура на прабългарите (1986)
Прабългарите – произход, език, култура (1991)
Каменната книга на прабългарите (1992)
Необясненото и необикновеното в ранната българска история (1993)
(в съавторство с Матю Матев) България Европа Ноосферата (1993)
Светът на прабългарите (1994)
Преоткриването на прабългарския календар (1994)
История на българската държавност (1995)
Езикът на Аспаруховите и Куберови българи (1995)
Българи. Тюрки. Славяни (1996)
Universum Protobulgaricum, NY (1996)
Сказанието на атиловите хуни (1997)
Българските огнища на цивилизация на картата на Евразия (1998)
Царственик на българското достолепие (1998)
История разпъната на кръст (1998)
Част I. Заблудите на XIX век
Част II. Фалшификациите на XX век
По пътя на небесната сърна – Българската Троя
По пътя на небесната сърна – Българският щит над Европа
Мисли пред храма на вековете (2000)
Кои сме ние българите (2000)
Европа започва от България (2001)
Непознатата Древна България (2001)
(в съавторство с Милена Добрева) Древнобългарска епиграфика (2001)
Да изтръгнеш слово от камъка (2002)
Името БЪЛГАРИ. Ключ към древната българска история (2002)
За държавата и властта (2003)
Балхара край Памир (2004)
Сага за древните българи – прародина и странствания (2005)
Златният фонд на българската древност – Държавност, стопанство, цивилизация (2005)
Сто години слепота – Как бе дебългаризирана българската история (2006)
Древността проговаря (2007)
Великото историческо тайнство – Как е възникнал българският народ (2009)
Древните българи в световната наука (2010)
Стопанството и цивилизацията на Волжка България (Възход и гибел на един забележителен народ) (2010)
Бележки[редактиране | редактиране на кода]
↑ Bŭlgarski istorittsi: biografic
цитирай
19. get - Иване - ПРАВЕЙКИ ПРЕПРАТКИ към Петър Добрев ... ни връщаш в НАФТАЛИНА на Българската историография ?!
10.01.2021 14:19
Която СЪВСЕМ НЕ ЗАПОЧВА от П. Добрев - с неговите тежнения да ТЪРСИ - БЛИЗО ХИЛЯДА ГОДИНИ ПО-РАНО "БЪЛГАРИ" в Памир и Хиндукуш ... от момента КОГАТО ЗА ПРЪВ ПЪТ СЕ ДОКУМЕНТИРА ... народ или група такива, КОИТО СЕ ЯВЯВАТ ИСТЕСТВЕНИ ПРЕДЦИ НА СЪЩИТЕ ?!

Българската "ИСТОРИЯ" е все още писана и прадължава да се пише КАТО РЕЗУЛТАТ от ПОЛИТИКО-КУНЮНКТУРНИ МЕРАЦИ ?!
А същите тези МЕРАЦИ ... са КОНЮНКТУРНИ ... примерно до РАЗВАЛА НА СССР - поради изкушеността на СЪВЕТСКИТЕ ИСТОРИЦИ ... ДА ИЗКАРВАТ - чети вничателно ... написаното и споделящо ИСТОРИЧЕСКАТА КОНЦЕПЦИИ В СССР по въпроса?
ЦИТАТ:
„В историографии советского периода, несмотря на существование определнных различий во взглядах на етническою историю времен Киевской Руси, в целом определилас ЕДИННАЯ КОНЦЕПЦИЯ ОБЩНОСТИ ПРОИСХОЖДЕНИЕ НЫНЕ СУЩЕСТВУЮЩИХ ВОСТОЧНО СЛАВЯНСКИХ НАРОДОВ (!).”
- В какво се е състояла тази така ПРИЕТА КОНЦЕПЦИЯ? – Пак ни обясняват в същият цитат!
„Ни украинцев, ни русских, ни белорусов, тогда еще НЕ БЫЛО, а была древне русская народност, на базе которой во второй половине XIII – XIV веков, произходило формирование трех родственных народов.
Тем самым, как будто снимался и вопрос о старшинстве. Никто не старший и никто не младший."

- Отново в същата книга:”Древнеруская народност” от П. П. Толочко, имаме даден и топоса(географията) на която се простирала тази ДРЕВНОРУСКА НАРОДНОСТ. От Карпати и устие на Дунав, по диагонал до Урал(пред). От Великий Новгород до Черно море, с граница Кавказ(и Волга).
II. На нас каква роля ни бе отредена? - на малък „славянски” народ, който е представител на „южните славяни” … имал малшанса, да бъде завладян от ТЮРКИте с име „прабългари”. Но тъй като последните били малобройни, генофонда им се претопил, с езика им станало същото – останало само името им, с която била наречена България.
Тезата, че ПРАБЪЛГАРИТЕ СА ТЮРКИ, първоначално е залегнала в историческата мисъл, още от Екатерина Велика – ако не ми вярвате, СПРАВКА – нейният „платоничен приятел” Франсоа-Мари Аруе(известен ни повече с името Волтер), справка книгата му „Кандид” (1759)… търси описанието на битките между „българи” и „авари”?
Ръкописът на императрица Екатерина ІІ “За българите и хвалисите” 1767г.
Така се ражда легенда, че българите са тюркоезични, понеже, в действителност, Волжка България след ХII в. е отюрчена, когато попада под Монголо-татарско иго.

А като цяло - четейки и коментирайки по разглежданата от теб и подобни ПРОБЛЕМАТИКА - ми идва една изказана ИСТИНА от книгата на професор Ив. Венедиков - "Познайте ги по делата им." - ЗА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИОГРАФИЯ И СЪДБА след ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИ НА "ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ"?

"Националната катастрофа не стана с идването на германците на Балканския полуостров.
България щеше да излезе от тежкото положение, в което се намираше, много по-бърао, отколкото при Първата световна война. Катастрофата дойде, когато една част от българския народ, лишена от всякакво чувство за национална солидарност или, както се казва сега, за консенсус, заграби с помощта на русите властта.

Македонските комунисти, които страдаха от същото антибългарско мислене, от което страдаха и българските комунисти, засилиха още повече заличаването на българската памет в Македония."

Ако не вярваш на Венедиков - мога да цитирам СЪВЕТСКИЯ ГАУЛАЙТЕР в науката и културата - Тодор Павлов - какви ги върши и приказва ?!



цитирай
20. vled - БАЛКАРА, а не Бактрия
10.01.2021 15:45
Древните българи, наричани ПРА българи са най-креативната част от днешната българска нация и не случайно са оцелели като народ и държава почти 6 хилядолетия за разлика от много други по-многобройни и по-силни, но изгубени в историята племена и народи. Не е случайно също, че са основатели на най-старата държава в Европа. Докато всички писмени свидетелства са в някаква степен оспорими, наличието на материални паметници на културата на древните прабългари са неоспорими доказателства за присъствието им на хиляди километри от днешната им родина. Ще посоча най-важните:
1. Съществуващият и днес град БАЛК в Северен Афганистан, дал името на прабългарската държава БАЛКА̀РА. Днешният град Бухара - един от най-старите градове в близост до Балк почти не се различава фонетично от Балкара (Балхара), което е потвърждение за съществуването на тази държава. Владетелят там дори до 628 г. се е наричал КАНА.
2. Скален барелеф в земите на древна Балкара, който носи името МОДАР!!!?, подобен на българския Мадарски конник (единствен в Европа).
3. Съществуването пак там на градове с имена Шумен (Шумна) и Варна?
4. Древнобългарският календар, датиран 5505 г. пр. Хр., което дава основание на проф. Васил Златарски да смята, че за начална година на хронологията на прабългарите трябва да се приеме 5,505г. преди Христа. Българският календар е бил непознат както в Европа, така и сред иранските племена.
5. Уникалната прабългарска титла КАНА с нейните 8 производни посочени по-горе в материала, която се родее с тракийското КАНОС (върховен, велик), но не е нито тюркското нито иранското ХАН.
6. Най–важните прабългарски титли БАГатур и БАГаин пряко ни водят към бога на траките БАГ/Бакх (латинизирано на БАКхус).
В думата БИГИ (вероятно неправилно записана) от титлата КАНА СЮ БИГИ (Кана от бога) също прозира тракийският БАГ и днешното – БОГ!...
цитирай
21. vled - БАЛК, БАЛКАРА, БАЛКАРИЯ (в Северен Кавказ), БЪЛГАРИЯ (Стара Велика), БЪЛГАРИЯ (Дунавска)
10.01.2021 15:47
Трудно е да осъзнаем и осмислим днес величието на тези хора, озовали се на хиляди километри сред по-скоро враждебна среда, оформили се там като етнос, развили своя държавност, език, култура и вярвания и отстояли своята идентичност 6000 години!
Още по-удивително е, че по ирония на съдбата само българите от всички разселили се народи се завръщат точно в земите на древната си прародина, а дългият им път през историята и хилядолетията е прав като магистрала -
БАЛК, БАЛКА̀РА, БАЛКАРИЯ (в Северен Кавказ), БЪЛГАРИЯ (Стара Велика), БЪЛГАРИЯ (Дунавска)!!!

Нашата история е интересна и вълнуваща, но изключително трудна за изследване.
Тежко им на българските историци, блазе им на българските археолози.
Да се родиш в Люлката и някой ден да се събудиш пораснал…
….
Това е малка извадка от този материал:
https://www.academia/44814387/%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%A1%D0%9A%D0%90%D0%A2%D0%90_%D0%A2%D0%95%D0%9E%D0%A0%D0%98%D0%AF


цитирай
22. leonleonovpom2 - Гет, нямам нищо общо с подобни оп...
10.01.2021 17:13
Гет, нямам нищо общо с подобни определения за прабългари
Ти дълго отсъства, тезата ми е, всъщност друг я декларира,д-р Емтени Делев, но през годините съм я защитавал, че от Българите с произлезли десет държави- така наречени славянски Защото Българите са имали държава далече преди тях
И оттам казаното с половин уста от някои само историци- че Българи и славяни са били сродни ,с близък език, затова са направили обща държава и са приети новодошлите
Нали това обяснявам в коментарите, че Българите имат държавност, че не може една победа над ИРИ да се таксува като случайна, защото тя е подплатена и със страх от ромеите И нежелание за реваншЗащото имат противник, поне равен на тях! И те сядат на масата, да подпишат договор, да плащат данък- репарации, а не да ни правят федуси ! Признават държавата ни! И ние я правим, в тъмните векове Имаме опит! Векове, преди другите ренегати, да се научат от нас и да си направят

Не ми приписвай небивали неща

П. Добрев има много ценни попадения- цитати
Аз не смятам че Българи и Бактри или парти са едно и също ,но явно Българите са живели там Както в един документ на Ватикана, в повторното му издаване т,в него бактрорум в първия е подменен с Булгарес или гръцкото вулгарес, след като се е разбрало, кои са!
Как, след като 300 хиляди сармати, триста години преди Аспарух се заселват в нашите земи, се появява текста ,че в Мизия сега Българи живеят!
Специално за Българите от изтока, Аспаруховите Българи, смятам ,че те са наследници на преселниците на преселниците от Балканите от двата потопа в Черно море, отишли на изток, на тези от похода на Дионис и на Александър ,естествено! Както на вълни са отишли на изток, така на вълни са се връщали, не вкупом всички Конюктюрата е давала отражение, докъде могат да се върнат! Така са се появили сарматите, които са били близки с даките-гети Така и сарматите, отблъснати от Траян в земите на днешни Украйна и Русия -до Кавказ са създали Велика България-515 години преди Аспарух , а не 9 години преди него, както твърдят руснаците? Нещата си отиват на мястото В книгата му се говори и за немските Българи?
Не е за изхвърляне писанието му Човекът е знаещ и честен, не е играч в науката Учен е, безспорно,хабилитиран е Прочети му данните Но не комерсиален, патриот е Умея да ги различавамГрешки, сигурно допуска, но срещу него реват най- много тези, сгрешили също!И омаскарили историята ни!

Е, нямаме азиатски произход, а обясни ми ,защо лаят срещу изследванията на Делев ,който доказва ,че го нямаме и на тази база доказва, че славяните са произлезли от....Българите?

Аз ще ти кажа, защото имам опит в тази област
Както на мен беше казано ,че в България никой не може да бъде пророк в своя град, така и аз ще обобща ,че никой Българин не може да е пророк в България!
Ако е чужд или чужденец, ще бъде добре приет!
Парадокс, но е така!?
цитирай
23. leonleonovpom2 - 20. vled - БАЛКАРА, а не Бактрия 15:45
10.01.2021 18:01
Здравей, Влед!

Е, знаеш ,че различните народи различно предават името ниАрабите например като Бурджан, средновековните французи- като Бугри или богри! Оттам асоциацията с Бог Ра Хора под негова закрила ,на бога Слънце!
Биги не е сгрешено
П. Добрев дава източно тълкувание на Кана субиги , но то е подобно на канас у биги!
Вместо да се гордеем , че сме дали на света титла-княз, което е очебийно- на паметната плоча на Пресиян Втори/ Не Персиян, Пресияен означава Пресиян/ е написано" Къназ на Българите", ние ги изкарваме ханове, владетелите ни?
И кана да е, пак от него, да е добавено по гръцки с е произлязло княз!
Владетел от бога е!
Знам ,че титли, имена, не могат да бъдат сигурно доказателство за етнос или народност Защото се препредават
Да не забравя за биг На украински е бог и явно е запазено от Българите ,живели там! Не са изчезнали безследно с името си, станали украинци или руснаци Защото по- голямата част от тях е останала там!

Благодаря ти за списъка със следите, оставени от Българите по обратия път
Има и няколко хиляди Българи, живеещи в Афганистан и днес Различаващи се от местните, но явно не са азиатци, според видели ги Тях да изследват генетично Е, с годините, живели изолирано, естествено ,че няма да са копие на нас, по външност и език Но генът няма да излъже и подведе!
цитирай
24. leonleonovpom2 - Е, нищо не ми излиза полезно!
10.01.2021 18:16
21. vled - БАЛК, БАЛКАРА, БАЛКАРИЯ (в Северен Кавказ), БЪЛГАРИЯ (Стара Велика), БЪЛГАРИЯ (Дунавска)
15:47
Трудно е да осъзнаем и осмислим днес величието на тези хора, озовали се на хиляди километри сред по-скоро враждебна среда, оформили се там като етнос, развили своя държавност, език, култура и вярвания и отстояли своята идентичност 6000 години!
Още по-удивително е, че по ирония на съдбата само българите от всички разселили се народи се завръщат точно в земите на древната си прародина, а дългият им път през историята и хилядолетията е прав като магистрала -
БАЛК, БАЛКА̀РА, БАЛКАРИЯ (в Северен Кавказ), БЪЛГАРИЯ (Стара Велика), БЪЛГАРИЯ (Дунавска)!!!

Нашата история е интересна и вълнуваща, но изключително трудна за изследване.
Тежко им на българските историци, блазе им на българските археолози.
Да се родиш в Люлката и някой ден да се събудиш пораснал…
….
Това е малка извадка от този материал:
https://www/44814387/%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%A1%D0%9A%D0%90%D0%A2%D0%90_%D0%A2%D0%95%D0%9E%D0%A0%D0%98%D0%AF


цитирай
Изтрий

Както и да е
Да, отишли са прадедите ни, не едновременно, на вълни на изток и на вълни са се върнали
Това са хиляди километри, с месеци са пътували Препредавало се е с родовата памет, подобно нещо не се забравя Затова, след хиляди години крайната цел им е била ...тук да дойдат! Даже в Македония са били преди Аспаруховите Българи
Е, 99% ще кажат измишльотини! Никой не може с пълна достоверност да го опише, но всичко говори, че нещата са такива....
Ще дойдат от Азия, това едва ли някой го оспорва, но няма да са азиатци? И до днес живеещите в Афганистан Българи не с смесватс бракове с другите, живеят изолирано, както доскоро в двете села в България, които твърдят ,че са дело на Аспарухови граничари-недоказано
Та ,така са се запазили и предшествениците им, които са се завърнали!
цитирай
25. get - ОТГОВОР на 22. leonleonovpom2 - Пак повтарям ИСТОРИЯТА НИ СЕ Е конюнктурно-политизарала И ТО НА НЯКОЛКО ПЪТИ ?
10.01.2021 19:02
leonleonovpom2 написа:

Гет, нямам нищо общо с подобни определения за прабългари.

... сарматите, които са били близки с даките-гети Така и сарматите, отблъснати от Траян в земите на днешни Украйна и Русия -до Кавказ са създали Велика България-515 години преди Аспарух , а не 9 години преди него, както твърдят руснаците?


За тези които в момента се наричат РУСНАЦИ ... писалият през 1923 г. "История на Русия в най-сбит вид" ... Михаил Восленски, ТВЪРДИ:
"Над ОСЕМДЕСЕТ ПРОЦЕНТА от РУСНАЦИТЕ - НЕ СА СЛАВЯНИ ПО етносен ПРОИЗХОД!" - Резонно е да си поставим ВЪПРОС(а): А какви с какъв поризход са тези хора криещи се зад ПОЛИТОНИМА "Руснак"?
Вече през 30-те години на миналият век ... ТОВА(казаното от Восленски - к.м.) НЕ УСТРОЙВА СТАЛИН, предвид предстоящата СВЕТОВНА ВОЙНА - за която той започва да се подготвя още от 1925 год.?
И вече от средата на 40-те години ... Той е, КОЙТО НА ПРАКТИКА СЪЗДАВА "Велико-руската" ... нация!!
Но тъй като за СЪЩАТА НОВОИЗОБРЕТЕНА НАЦИЯ - няма място ПОД ИСТОРИЧЕСКОТО СЛЪНЦЕ ... Това СЛЕДВА ДА СТАНЕ ЗА СМЕТКА НА НЯКОЙ ДРУГ ... Кой е този друг - НИЕ БЪЛГАРИТЕ?! ... и най-вече ЗА СМЕТКА НА НАШАТА, на Българите, ИСТОРИЯ!

В този смисъл ти пиша за полит-коректната а от там конюнктурна като наратив псевдо-Българска история!
При разглеждането на същата ... ти правилно се насочваш към "КЛЮЧАЛКАТА" ... ВОЙНИТЕ НА САРМАТИ И ГЕТИ срещу РИМЛЯНИ от ВРЕМЕНА НА БУРЕБИСТА - Но?
Ключът, който ползваш с име "БАКТРИЯ"(следвайки П. Добрев - д.м.) - не е от тази ключалка ?!

В заключение?
Имам я книгата "Българите основоположници на европейската цивилизация" ... в която се говори за БАЛКАНИ(българския генетичен пул) ... не за БАКТРИЯ на Петър Добрев ?!

Това накратко - като опитк да скицирам ОСНОВНОТО ПО ВЪПРОСА - Здрав да си ! ... и не бъди мнителен, наспроти моето несъгласие по отделни твои виждания- да го приемаш, за нещо, като "опит" за личностна дискредитация!
цитирай
26. get - До 7. germantiger - Тигре, тигре-е-е ГЕРМАНСКИ ... Докога ще повтаряш тази Шведско-германска екзотика за ... ?
10.01.2021 20:16
germantiger написа:
заселването на сармати не ги прави българи или траки - в миналото са били заселвани всякакви навсякъде, мигрирали са всякакви къде ли не итн итн итн

вързката, контактите, местоположението, миграциите, съюзите между този или онзи не прави същите тия - този или онзи такива или онакива

примерно в хунския съюз е имало германски племена, тюркски, всякакви други народи, вкл. и "автентични" хуни, но това не оправи целия съюз германски или пък тюркски, или пък чисто хунски етнически

да, много е приятно, много е гот, много е ок, много е примамливо човек да преправи и да си припише или приобщи нечии подвизи, постижения, влияния и победи на "своя си народ",но това не значи истина

примерно ако днес унгарците преправят целия хунски съюз на "свой" ще е много сладко да си припишат постиженията и победите на всички племена и народи в този съюз, но това просто не е истина и те не са унгарски, по същия начин не са щапаровско български или тракийски итн


- За готите=германци :))) ?!

За тези СЪЩИТЕ - но НЕ-ГЕРМАНЦИ-"ГОТИ" - ПИШЕ в своята "Historia de regibus Gothorum, Vandalorum et Suevorum" ЖИВЕЛИЯТ ПРЕЗ ШЕСТИ ВЕК св. Исидор Севилски - Следното?

„Anno ante aeram conditam XII, dum pro arripiendo reipublicae imperio, Cn. Pompeius et C. Julius Caesar arma civilia commovissent, Gothi, ad praebendum Pompeio auxilium, in Thessaliam adversus Caesarem pugnaturi venerunt.”
Превод:
„В година XII-та до установяване на ерата, когато Гней Помпей и Юлий Цезар започнали гражданска война за власт, ГОТИТЕ отишли в Тесалия на помощ на Гней Помпей против Цезар.”
Коментар: Битката при Фарсала, Тесалия, Гърция – между Гней Помпей и Юлий Цезар – станала на 6 август 48 г. Пр. Н. Е. ?
- Ако този аргумент не е достатъчен за да схванете връзката между „мало” и „голямо” ГЕТО-ГОТИ – Ще ви цитирам сведение от дневника на Андреа Дандоло(54-ят венециански дож, от 4 януари 1343 до смъртта си - 7 септември 1354)?
„Erant enim Sclavi adhuc gentiles, quia a Gothis originem traherunt.” – Превод:
„Всъщност СЛАВЯНИТЕ дотогава са били ЕЗИЧНИЦИ, тъй като са ПОТОМЦИ НА ГОТИТЕ.” – но на кои ГОТИ – е въпроса на „черните” или „белите”?
цитирай
27. get - До 12. mt46 - Вие "Българския интелектуал" - пръкнал се от тучната СЛАВЯНСКО-ТЕОРИТИЧНА ПОЧВА ?
10.01.2021 21:33
mt46 написа:
"Да, различни хипотези има относно произхода ни ,но и с днешна дата в учебника по история за началния курс пише ,че Българите са тюркско племе и владетелите им били ханове Добра основа за промиване на мозъците на малките от още деветгодишна възраст Ако си няма работа човек, после да ги убеждава в нещо друго!?"

А дали тази хипотеза ни е попречила с нещо преди 30, 50, преди сто и повече години?!...
Сега мозъците се промиват с доста други лъжи, манипулации, глупости и простотии...


През десетия ден на м.декември 1917 год. един депутат се качва на трибуната на Народното ни събрание.
Окашлювайки се приглажда брадата по енгелсов-тертип и начева:
"Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин, аз съм славянин" - това заяви "апостола на социализма" в българско.
По натам другарят Благоев - заяви:
"Войната не е усилие да се обедини българското племе в етническите си граници, а империалистическа авантюра.
Това не е война освободителна, а война за хегемония на Балканския полуостров.
Конфликтът е част от исторически процес, който тръгва от зората на нашата държавност."
По-натам продължи с ИСТОРИЧЕСКАТА АРГУМЕНТАЦИЯ - заявявайки:
"Прабългарското племе - една шепа, но добре организирано, дойде на Балканския полуостров и намери едно племе мирно, още недоразвито в своята обществена организация, още когато то се намираше в последната степен на варварството, когато току-що се формируваше като съюзи на племена, за да мине по-нататък в периода на цивизацията в нация.
И тази по-организирана част и главно стояща на едно долно варварско стъпало, грабителска, жестока, която не познаваше никакво отвращение към каквито и да било средства, се нахвърли към тези племена да ги завладее. Но тези племена при всичко, че бяха неорганизирани, водиха дълго своята борба против това българско племе."

Маринчо, СЛЕПИ БЪЛГАРОФОБЕ ... Това е факт от историята ни!
И то факт не само ПОЗОРЕН а и СРАМЕН - Защото както тогава - така и сега ПРОДЪЛЖАВА ДО ОБСЛУЖВА - ЧУЖДИ НАМ ... ?

Това за такива български, с руско мислене ентелегентЕ съм го написал ?

"Националната катастрофа не стана с идването на германците на Балканския полуостров.
България щеше да излезе от тежкото положение, в което се намираше, много по-бърао, отколкото при Първата световна война. Катастрофата дойде, когато една част от българския народ, лишена от всякакво чувство за национална солидарност или, както се казва сега, за консенсус, заграби с помощта на русите властта.

Македонските комунисти, които страдаха от същото антибългарско мислене, от което страдаха и българските комунисти, засилиха още повече заличаването на българската памет в Македония."

Но тъй като ЯВНО НЕ ДОСТИГА ДО МОЗЪЦИТЕ ВИ ... Да взема да го потретя - Ъм ?

"...
Катастрофата дойде, когато една част от българския народ, лишена от всякакво чувство за национална солидарност или, както се казва сега, за консенсус, заграби с помощта на русите властта.

Македонските комунисти, които страдаха от същото антибългарско мислене, от което страдаха и българските комунисти, засилиха още повече заличаването на българската памет в Македония."

Да ВИ ОБЯСНЯВАМ ЛИ - КАКВО СЕ ЯВЯВА В МОМЕНТА ПРЕПЪНИ-КАМЪК ЗА ЧЛЕНСТВОТО НА Републака северна Македония, за влизането и в Европейския ... не го бъркайте с така любимият на вас "червените ИНТЕЛЕКТУАЛНИ мухоморки" - ЕВРАЗИЙСКИ съюз !!?
цитирай
28. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
10.01.2021 21:48
Знам, че не си опонент от типа, който не одобрявам!
Както и да е!
Бактрия или Партия са за мен географско понятие Не смятам ,че сме Бактри, но в този район са отишли много преселници от Балканите Необходими са били хора, за войници, за управници, за поддръжка на огромната територия При това специалисти Имало е преселение и преди това И Александър е призовал хора от Европа, от Балканите да отидат там Специалисти във всички области Елит! Това преселение е продължило и след това, когато се обособява Източната македонска империя След разпада и се създава нова Тук вероятно е първата вълна завръшщащи се в Европа Наследници на бившите преселници След разпадането на втората е последвало Великото преселение
Големият въпрос е ,кога се е появило името Българи? Има доказателства ,че е свързано с бактри, сармати и с Рим!
Рим е кръстник на германците, според мен и то основателно- на руснаците, при това става дума за същите Българи, които основават Велика България- селски или тези отвъд лимеса, което е по- вероятно Затова ,в основата на руската нация стоят Българи, с променено име!
Вероятно е и римляните да са дали името ни - записано е години преди Аспарух като Булгарес или погърчено като вулгарес? Не е варвари, а един народ Явно визира тракийските племена!
Е, с Добрев не съм съгласен ,че нямаме общо с траките!
И генетичните изследвания доказват ,че не сме азиатци, със сигурност!
цитирай
29. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!Отново!
10.01.2021 22:13
Ще взема отношение към Българи и" славяни"

Първо ,това"дивашко" племе заварва тук Българи Още в началото на пети век е записано ,че в Мизия Българи живея!т И е обяснено от Добрев, аргументирано ,защо? С доказателства! Това племе е организирано наистина, но не е варварско Защото има държавност, следователно държавни институции, с над 500 годишна история! Следователно е грамотно! По- изостанали са тези, които заварват тук, така наречените славяни, защото те нямат държавност , имат племенни съюзи само Приемат новодошлите, това е сигурно, защото са видели в тях защитник, освен родственик!!
За глупостта ,че са малобройни
Те побеждават ромейската армия, преди това Константин Четвърти откровено бяга, така ,че тя дори и не мисли за реванш Сядат ромеите на масата на преговорите?
Ромейската армия е предвождана от императора Само този факт говори ,че насреща си има изключителен противник и го знае, затова тръгва и той Даките на Децебал са били общо около милион, общо! Колко са били Българите Ако се приеме ,че ромейската армия е била около 50 хиляди, за да е предвождана лично от императора, Българите са били в същия порядък, ако не и доста повече
От тази цифра, като се добавят жени и деца, може да се съди ,колко малко са били Българите!?
За да не помислят дори ромеите за повторна битка, което е нормално, ако са малка група!Българите Колкото и добре да е организирана!

Има открита плоча ,че Испор е изградил Плиска Археологът, водещ първите разкопки там, като видял какво представлява, се хванал за главата Казал, че ако това е било собственост на друг народ, щял е с него да проглуши света, не да го приема като нещо обикновено
"Дивакът" Аспарух я е построил!?
цитирай
30. get - До 28.29. leonleonovpom2 - След този ти опит за ОБОБЩЕНИЕ в твой комент №28 ?
10.01.2021 23:15
leonleonovpom2 написа:

Затова ,в основата на руската нация стоят Българи, с променено име!

- Се питам: ЗАЩО СЛЕДВАШЕ ... да пиша
... поста си 25. get - ОТГОВОР на 22. leonleonovpom2 - Пак повтарям ИСТОРИЯТА НИ СЕ Е конюнктурно-политизарала И ТО НА НЯКОЛКО ПЪТИ ?

За това роля играят доста чужди играци ... първо гърци, второ германци с напъните им да се изкарват ГЕТО-ГОТИ ... после СЛАВЯНИТЕ които изкарвайки се ... ? ... не са славяни - още по-малко СКЛавини а в генезиса им около 80% (осемдесет процента) преобладава ФИНО-УГЪРСКАТА КРЪВ, ТРАДИЦИИ, ЕЗИК И ОБИЧАИ !

За това пише още през 19-ти век археолога граф А. С. Уваров - на база негови изследвания НА НАД 7 000 археологически обекти, в централна РУСИЯ-ИМПЕРИЯ(допълвам пояснявайки се ... не в Украйна-Малорусия или Белорусия+Смоленщина) - в резултат на което пише АКАДЕМИЧЕН ДОКЛАД ... в момента тънещ в неизвестнот ТЪЙ КАТО Е НЕУДОБЕН - ПОРАДИ ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА ... тъй като Примерно в него четем?

„Меря, Меряне - древнее финское племя, упоминаемое в Начальной Летописи, как жившее в соседстве с весью, у озер Ростовского (Неро) и Клещина (Переяславского), платившее, наравне с другими славянскими и финскими племенами, дань варягам и участвовавшее, затем, в призвании варяжских князей. Летописные данные об этом племени весьма скудны (последнее упоминание под 907 г.), а хорои топографическая номенклатура доказывает, что область обитания М. была весьма обширна и обнимала все среднее Поволжье, доходя на С до водораздела Волги с Беломорским бассейном, на 3 - до Шексны и Мологи, на Ю - захватывая верховья Клязьмы и Москвы-реки и соприкасаясь с областью кривичей и вятичей, на ЮВ и В - сходясь с поселениями мещеры, муромы и перми. Эго широкое распространение М. доказывается и археологическими раскопками курганов в губерниях Владимирской, Ярославской, Костромской и т. д., давшими вообще много данных для суждения о культуре М. в IX, Х и XI вв.” – От А.С Уваров."МЕРЯНИ И ИХ БЫТ ПО КУРГАННЫМ РАСКОПКАМ

- край на цитата за "славяните-РУСНАЦИ".

Допълнение ... ей поради това, ЧЕ СЛЕДВАШЕ ДА СЕ ИЗМИСЛИ НА ТЕЗИ МЕРЯНИ И ПОДОБНИ ФИНО-УГРИ ... на нас и историята и бе съдено ДА ТЪРПИ ПОСЛЕДСТВИЯ-та, част от които вече съм упоменал, в предходни коментари!
цитирай
31. batogo - !!!:))) Здравей, Иване!
11.01.2021 08:59
Многоуважаваният от мен задълбочен търсач и познавач на истинската, но неудобна за казионните "историци" история – блогъра Гет – както винаги е изложил много аргументирано и точно азбучни Истини, разкриващи безбройните инсинуации на руската и съветска историография спрямо България и Българите. Тази, негативна за нас като държава и народ, политика продължава до ден днешен целенасочено да пречи на развитието на България и запознаването на младите поколения с истинската история за произхода на рода и държавата ни.
Според мен всеки уважаващ себе си българин трябва да търси Истината, върху която да базира националното си самочувствие и да утвърждава самочувствието на народа ни, за да се спре маргинализирането ни като нация и народност.
Чест прави на блогъри като Гет, че работят усилено за разкриването на Истината и туширане на историческите манипулации спрямо народа и държавата ни!
Хубав ден, приятелю!
цитирай
32. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
11.01.2021 09:49
Въпреки ,че коментарът ти по начало е адресиран към Гет, ще взема и аз отношение
Принципно, аз не отричам написаното от него, освен ,че в основата на руските славяни стоят отродени Българи, поне според мен
Ролята на варангите е късна След като Българите са си свършили работата-създали са Киевска Рус! Самите шведи доказаха ,че те са били само търговци в Русия , а не завоеватели и строители на държава Смешно е, те самите са нямали И никакви следи няма в Швеция и Финландия от държавното им"строителство"!
Такива са е самите славяни- отродени Българи-ренегати
Затова е смешно, дошлите Българи на Аспарух да бъдат наричани малобройна орда , от изостанали , примитивни хора,но добре организирани-интересно, попречили на развитието на местните славяни към някакви висоти! Според" източниците", те са имали два века за развитие И не са мръднали от племенната общност А Аспарух е имал армия, разбила ромейската-най-силната в света, държава и е изградил нова!

Истината е казал д.р Евгени Делев, смело, право в очите! Има и резултатите от генетичните изследвания на екипа си Знам какви са и от двама души, които са си ги правили- 0,1 процент азиатски ген На хиляда Българи, един е азиатец балкански-около 80 прочента Или на хиляда, осемстотин, над 50% -местен! За какъв неместен произход става дума? Над10% , изненадващо-френски Да,от галите -келти, които са родствени с местното население и са живели тук!
Затова е прав Делев в най - важния си извод-Че от Българите, насилствено и с манипулации са създадени десет държави! И от мен, една пред очите ни- в момента!
Да се ограничим само с руското лошо влияние е недостатъчно! Берлин, Ньой, също са изиграли мръсна роля Гърците, на които се възхищават някои тук и излиза ,че са по-гърци и от тях, ще изнеса цитат от Добрев/ аз също съм писал на тази тема/, кой гръцки епископ е унищожил нашата патриаршеска библиотека с историята ни Истинската, която Калоян на папските легати е показал, че добре познава! Прекрасно, дори!
За каква гръцка империя става дума- на Александър? Ами те реално, собствена държава не са създали И какви гръцки следи има на изток, освен надписите, но това са само езикови надписи, следи На самите гърци се губят следите Ами да проследят тези гърци ,в последните 200 години ,какви са ги свършили Че хиляди Българи са се борили за тях Че самият Ипсиланти е Българин ,но крият това Да не говорим да Берлин, за Балканските войни, за Ньой, Букурещ и Париж ,какво са правили Минало е, но някой Българин да се прехласва от тях, няма да коментирам що за чудо е?

Темата е за постинг, но знам закона у нас, че Българин не може да е пророк в България/ Добрев е точен пример, бил простак?/ и не намирам това за струващо си да се прави!

Хубав ден, приятелю!

П.П.Така ,че руснаците са се отделили от нашия етнос!
А от ренегати всичко може да се очаква!
цитирай
33. andorey - Петър Добрев много го уважавах н...
11.01.2021 12:25
Петър Добрев много го уважавах навремето, като студент. Купувах си всички негови книги, бяха много авангардни за времето си, така да го кажем. Правех реклама на книгите му пред колегите си и дори и преподавателите, с риск за мен. После два три пъти съм го срещал на живо, говорили сме си. Човек, който не заслужава това внимание, което му бях отделил...
Също така човек, който не знае кога да спре. Както беше пример за борец за правдата преди двадесет години, сега вече става само за посмешище. Това е моята оценка.
цитирай
34. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!Истината е ...
11.01.2021 13:06
Поздрави, Андрей!
Истината е винаги някъде по средата
Не е в крайностите
Целта на написаното ми не е то да се превърне в апотеоз на Петър Добрев, а да се посочи, това, което се пропуска, от което той твърди и естествено се правят грешки
Затова ше избера и посоча написано в източници, дадени от него, които се пренебрегват
Не възприемам тенденцията в ползването на източници, едни да се определят като надеждни, а други- не На каква база?
В Резултат на такъв, " подбор", в историята на началния курс пише ,че сме тюрки и владетелите ни са ханове, че сме дива орда-в други книги и тем подобни
Да ,ще дам, какво е написал за унищожената патриаршеска библиотека, за заселелите се сармати в четвърти век в Мизия, написаното от Йоан Осми до княз Борис при покръстването и други интересни неща Не пряко от него, а в източници, които гой е посочил
Надявам се, че няма да се оспорят, че ги е измислил!?
Самият Добрев не желае да се ползва книгата му, без изрично негово съгласие Но аз няма да го оплювам, а написаното в тези цитати е безценно за България!
цитирай
35. leonleonovpom2 - 16:51 - rustam Какво ли търси, ...
11.01.2021 17:06
16:51 - rustam

Какво ли търси, какво е оставил тук
А, минусите ! Да си ги взима, нито съм му ги искал, нито пък ми трябват!

А, дал е сигнал за хакерство, явно е приготвил капан?!
цитирай
36. apostapostoloff - Да де, ама Русти пак ти е направил
11.01.2021 17:35
страшен гъзобрък. Видя ли го?
цитирай
37. batogo - !!!:))) Здравей, Иване!
11.01.2021 17:37
Ще спомена причините, поради които не съм съгласен с теб относно общият корен между нас, българите, и руснаците, приятелю! Според мен твърдението ти, че древните, автентични българи имат нещо сродно с руснаците, е доста несъстоятелно, а за братство, според скромното ми мнение, въобще не може да става въпрос.
Въобще не може да става въпрос защото, според скромните ми наблюдения, руснакът няма нищо общо нито с духа, духовността и добродетелите, нито с манталитета, с творческия потенциал, с ценностната система, нито със свободолюбието и истинолюбието, находчивостта, волята, трудолюбието и твърдостта на автентичния българин, а това е най-показателния, най-истинен фактор и аргумент за определяне на народност и различаването между народности.
Хубава, спокойна вечер, приятелю! Струва си да помислиш и върху този тип аргументи. :)
цитирай
38. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
11.01.2021 19:57
Аз не казвам, че сега руснаци и Българи са едно и също!
Минали са години, много е работено върху различията ни
Но когато сме имали държава 515 г. преди Акпарух и то точно там ,където е била и възникнала Киевска Рус и то в тъмните векове , е смешно да се твърди ,че варанги са я създали!? При положение ,че мащабни научни изследвания на шведи са доказали ,че става дума само за натурална търговия! Плюс това,товолят нашия език, ние сме им дали писменост, покръстили сме хората на тази държава Те са спасили част от книжнината ни, по друга причина, която някои"патриоти" обявяват за фалшификат-като Симеоновия сборник, известен като Святославов и самите те доказали чий е и Именника!
Не случайно ,в Руската Освободителна армия са включвани хора с Българско самосъзнание и офицери с предполагаем Български произход- като Столетов, Пушкин,Тургенев, Скобелев или казаците, които първи са се притекли на помощ на защитниците на Шипка!

Сега не виждам защо трябва да прехвъряме цялото зло, което ни е сторено на русна;ите
Бисмарк е казал на руския представител-"Като искате да воювате за Българите ,действайте! Друго решение няма" Другаде е казал ,че за конекрадците отвъд Дунава няма да пролее кръвта на един прусак дори!?

Е, на кой да се сърдим- на руския цар или на Бисмарк? На себе си, естествено ,че сме докарали дотам нещата, други да са ни благодетели!

Аз търся истината , а не конюктюрата в това ,което пиша! Не съм опортюнист!
Ако някъде греша ,не е от маргинални или от корупционни съображения
!
Гет си има съображения, приятел ми е, няма да употребя по-силна и по- точна дума, той търси врага само и единствено в Русия!?
А не вижда сърби и особено гърци, какво зло са ни сторили?
Ако искаш, ще го опиша отново, дори с делегациите им в Петербург, че ние не заслужаваме доброто, което ни прави!? Защото ще се изметнем и ще тръгнем срещу него ! Неблагодарно племе сме! Според тях!
Сигурно ,защото сме воювали за свободата им?
Прав ли съм или греша?

Хубава и спокойна вечер, приятелю!

цитирай
39. leonleonovpom2 - 36. apostapostoloff - Да де, ама Русти пак ти е направил....... 17:35
11.01.2021 20:11
Да, видях!
Ами упорит е човекът, те в неговия край са такива! Упорити като магарето Марко То също пише в блога!

Пак сте се наПУКали с ПУКница!
Кьор кютук пияни сте! Две не виждате, заради разнопосочното гледане, но пишете! Кой ли ви доставя ПУКницата? Впрочем, досещам се.....

Слагайте и медицински спирт в нея, или пийте разреден ,като изпразните дамаджаната!
За избягване на вредни явления ,като подобни на това видения!
цитирай
40. leonleonovpom2 - Красота!
11.01.2021 20:17
19:21 - rustam
18:42 - p---
17:37 - apostapostoloff
17:34 - apostapostoloff
16:51 - rustam
цитирай
41. get - До 37. batogo - !!!:))) Здравей, Иване! + 38. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне! ... Ха - Здравейте! И от мен :)))
12.01.2021 11:07
[quote=leonleonovpom2]Аз не казвам, че сега руснаци и Българи са едно и също!
Минали са години, много е работено върху различията ни[quote]

Типично за ... дресираното ни ДА МИСЛИМ "ПО РУСКИ" съзнание на нас БЪЛГАРИТЕ - ЧЕ?

Че МОСКОВСКИТЕ "РУСНАЦИ" - които говорят на СТАРО-БЪЛГАРСКИ от това са СЛАВЯНИ ... ерго родсвени на нас БЪЛГАРИТЕ?
- Защо слагам кавички при РУСНАЦИ - за МОСКОВЧАНИТЕ или по-точното е МОСКАЛИ?

- Ами простичко е?
Както ВЕЧЕ УПОМЕНАХ ИЗВОДИТЕ от изследванията на археолога-граф Уваров + историка М. Покровский ... ДО ЕДИНАДЕСЕТИ ВЕК на територията на МОСКОВИЯТА ЖИВЕЯТ НАРОДИ - не-РОДСТВЕНИ ... на ЕВРОПЕЙЦИТЕ? Каквито се явяват БЕЛОРУСИТЕ, УКРАИНЦИТЕ ... и да не пропусна нас БЪЛГАРИТЕ !

- Истинската РУС е била до 12-ти тази ... с политически и административен център КИЕВ ... а не както ни се внушава създадената НАЙ-РАНО през 12-ти век МОСК(у)ВА ?!
- Политически и исторически МОСКОВСКАТА ЗЕМЯ(царство) се ВЪЗДИГА СЛЕД ИДВАНЕТО НА ТАТАРО-МОНГОЛИТЕ - тоест през ТРИНАДЕСЕТИ ВЕК ! До тогава тя е била ЕДНО НЕЗНАЧИТЕЛНО СЕЛИЩЕ !
А население, поради ЕВРОЕЙПСКОСТТА МУ(?) КОЕТО МОЖЕМ ДА ПРИЕМЕМ поради това му качество ЗА РОДСТВЕНО ... Е ЖИВЕЕЛО на около ТРИСТА КИЛОМЕТРА - северно и западно от МОСКВА(ако я приемем за ориентир ?).
Към тези времена 11-ти и последващи 12 + 13-ти векове В ПОДМОСКОВИЕТО МАСОВО Е БИЛО ЗАСЕЛЕНО с РОДСТВЕНИЯ НА ФИНИТЕ "МЕРЯНСКИ НАРОД" - носещ локалното етноназвание МОКшА, МОКСеЛ среща се още като изписване и МО(с)КуВА!

С това (ти) отговарям НА ТЕЖНЕНИЯТА ... Да изкарваш МЕСТНОТО и коренно МОСКОВО-мокселско, то и меряно-ФИНСКО население - подобосъщно на ЕВРОПЕЙЦИТЕ и нас БЪЛГАРИ!

- По второто ти тежнение?
[quote=leonleonovpom2]
Бисмарк е казал на руския представител-"Като искате да воювате за Българите действайте!"
[quote]

Бисмарк казва настоящото тъй като му е станало известно СКЛЮЧЕНОТО В НАВЕЧЕРИЕТО на Берлинския конгрес ТАЙНО СЪГЛАШЕНИЕ му/у Британия и Русия - с което са предрешили СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ !
Виж повече в?

Още в средата на м. април Русия съобщава, че е съгласна да преговара, и на 30 май 1878 г. в Лондон, руския посланик Петър Шувалов, и външния министър Солзбъри, подписват три тайни споразумения, наречени Меморандум № 1, М. № 2, М. № 3. (виж стр. 47 от „Мисии на Русия в и около България” )
цитирай
42. nedovolen - След дълги размисли без страсти, ...
12.01.2021 13:08
След дълги размисли без страсти, стигнах до следното заключение. Българите са без произход, ТЕ СА.
Като пояснение, ти знаеш от колко години е името Иван. За целите на тогавашния постинг не поясних, че се отнася за последната цивилизация.
Друго няма да поясня.
:)))
цитирай
43. apostapostoloff - Гневиш се, а това докава, че
12.01.2021 14:42
асоциацията "Зевзек, шебек и кютек" е бръкнала много дълбоко в организма ти. Чувам, че и Пукът ти готвел гигантски гъзобрък. Пак ще падне смях!
цитирай
44. batogo - !!!:))) Здравей, Иване!
12.01.2021 16:44
Сърбия открай време е основен инструмент на руската империя за влияние, раздори и присвояване на зони с български етнос. Гърция ортак с дявола става, за да докопа и ограби чуждото, за което ползва апетитите на Русия и Англия и техните протекции...

"В ръцете си държа книга от българския историк и преподавател в университета „Александър фон Хумболт“ в Берлин д-р Ганчо Ценов, излязла през 1915 г. Книгата е издадена в България 15 години, след като той е защитил докторската дисертация в този университет.
След кратък обзор на сведенията за районите, в които в 10 век за пръв път става известно името на сърбите, в тази книга авторът ни предлага едно добросъвестно изследване на причините за Балканската и Междусъюзническата войни през 1912, 1913 г., а именно имперската политика на Русия да завземе Дарданелите. Първоначалният план за създаване на зависима от Русия сателитна държава България след освободителната война през 1877/78 г. рухва с обединението на княжество България с Източна Румелия и обявената по-късно независимост на обединена България. Тогава императорската политика решава първо да тласне България към война с Турция с цел да се ликвидира турското балканско присъствие, а след това да се унищожи самостоятелната държава България за сметка на Русия, която да заеме земите от Одрин до проливите, а остатъкът да се разпредели между Сърбия, Гърция и Румъния. Читателят ще узнае от оригинални документи, че още преди да се започнат двете войни, резултатът им е предопределен. Оригиналните документи рисуват убийствена картина на перфидните и безскрупулни средства на руската дипломация за постигането на имперските цели: шантаж, натиск, инсинуации, лъжи, заплахи с агресия, фалшифициране на историята, неспазване на договори в решителния момент, когато трябва да се изпълнят и др., подпомогнати от русофилски политици в България, забравили изконните интереси на България.

Между 1944 и 1990 тази книга беше забранена!

Истината не може дълго да се крие, приятелю!
цитирай
45. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
12.01.2021 16:49
nedovolen написа:
След дълги размисли без страсти, стигнах до следното заключение. Българите са без произход, ТЕ СА.
Като пояснение, ти знаеш от колко години е името Иван. За целите на тогавашния постинг не поясних, че се отнася за последната цивилизация.
Друго няма да поясня.
:)))


Да, разбрах, приятелю!
цитирай
46. leonleonovpom2 - Не, не се гневя, а ви гледам сеира!
12.01.2021 17:00
43. apostapostoloff - Гневиш се, а това докава, че
14:42
асоциацията "Зевзек, шебек и кютек" е бръкнала много дълбоко в организма ти. Чувам, че и Пукът ти готвел гигантски гъзобрък. Пак ще падне смях!
цитирай

Кеф ми е даже! Защото , ако се разгневя, кефът ви ще изчезне и ще се смени с нещо друго, противоположно!Аз съм обещал и държа на обещанието!
Но знам ,че сте пияндетата от" Стари пубери и автомобилни..." и си казвам, толкова могат И това! Да не ги закачам!
Докато не ми писне!

Пак сте се напукали с пукница Казах ти, пийте след това разреден медицински спирт- 95 градуса, но разреден! Колкото спирт, с толкова вода !
Защото ви се явяват миражи и целият блок ви се смее на акъла-че сте изпукали, не изперкали ,дъртите пубери!
Голям смях пада!
Дърт пубер е диагноза!
цитирай
47. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
12.01.2021 17:46
Не искам да бъда забъркван в конспирации Русия да си носи отговорността!
Едва ли Русия е пращала сръбски и гръцки делегации при цар Освободител след Сан Стефано, да го уверяват, че не заслужаваме, тона ,което е направил за нас
Защото сме неблагодарно племе и утреще се обърнем срещу него!
Едва ли Русия е накарала гръцкия епископ да изгори патриаршеската ни библиотека , от която е оцеляла само една книга С истинската ни история
Всичко, което е оцеляло от първото ни царство е запазено в Русия-за книги става дума И даже сами са коригирали поправката на Святославов сборник на Симеонов, какъвто е бил Тяхна експертиза е установилла подмяната?!
Но това не пречи на някои българи ,да обявят Именника и сборника за съвременни фалшификати -руски?
Българи твърдят това Дори и за буквите, независимо ,че има над сто преписа и те били фалшификат?

Не съм адвокат на Русия, нито искам, нито мога,, но да ти кажа честно Огняне, нямаме по- голям враг от самите себе си!
За Балканската война, в един,не твърдя ,че е бил укриван, по-скоро,счетен за маловажен и ненужен документ-висш турски сановник казва/ имам постинг за гова/, че сме сгрешили, че сме привлекли сърби и гърци за съюзници Заобиколно го казва, че са келепирджии и това ги е интересувало само!
Трябвало е и е можело да се разберем с тях, турците! Без съюзници

Но ние за собствените си грешки търсим други виновни!

Русия има грехове към нас Но е пресилено да се обявява за езивснев Ами Англия, какви ги е свършила?
Както и да е, минало заминало, да ни е за урок и във врагове да не търсим приятели! И , ако ги търсим, да са истински!

Хубава вечер, приятепю!
цитирай
48. leonleonovpom2 - Гет, приятелю!
12.01.2021 18:11
Бисмарк е казал на руския представител-"Като искате да воювате за Българите действайте!"
[quote]

Бисмарк казва настоящото тъй като му е станало известно СКЛЮЧЕНОТО В НАВЕЧЕРИЕТО на Берлинския конгрес ТАЙНО СЪГЛАШЕНИЕ му/у Британия и Русия - с което са предрешили СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ !
Виж повече в?


Бисмарк казва това в края на 1876, на провала на Цариградската конференция Всички искат мирно решение, никакви тайни спогодби няма още
А за спогодбата с Англия има две елементарни обяснения Първо , Англия е заплашила Русия с Война, ако тя има някакви претенции, извън предварителното споразумение Второ, в промеждутъка между Сан Стефано - Берлин десетки сръбски и гръцки делегации са направили път до двореца в Петербург, да уверяват царя ,че с нас греши!И царят започва да се колебае, дали наистина не греши Праща дипломати в Англия В този етап ,Англия е готова, с корекции, да приеме Санстефанска България Защото всички останали са на това мнение Но появата на дипломатите променя намеренията й

Не е светец Русия ,има си грехове към нас, но не е единствен виновник!
И най- виновни сме си ние, че сме оставили нещата дотам, друг да ги решава Но в него момент е нямало друга възможност Великите са контролирали всичко!

Иначе за ролята ни в Киевска Русия, за това което си писал за Московска, съгласен съм!
Святослав Киевски, който има безспорно Българска връзка, разделя държавата приживе на три, като Карл Велики , между синовете си Владимир получава Новгород По- късно, той отстранява другите двама, но центърът остава в Новгород Е, после Москва присвоява името....

Хубава вечер!
цитирай
49. get - До 44. batogo + leonleonovpom2 - Не са само Ганчо Ценов е забраняван ... такъв е й Методий Кусев написал ...
12.01.2021 18:12
batogo написа:

Сърбия открай време е основен инструмент на руската империя за влияние, раздори и присвояване на зони с български етнос. Гърция ортак с дявола става, за да докопа и ограби чуждото, за което ползва апетитите на Русия и Англия и техните протекции...

"В ръцете си държа книга от българския историк и преподавател в университета „Александър фон Хумболт“ в Берлин д-р Ганчо Ценов, излязла през 1915 г. Книгата е издадена в България 15 години, след като той е защитил докторската дисертация в този университет.
След кратък обзор на сведенията за районите, в които в 10 век за пръв път става известно името на сърбите, в тази книга авторът ни предлага едно добросъвестно изследване на причините за Балканската и Междусъюзническата войни през 1912, 1913 г., а именно имперската политика на Русия да завземе Дарданелите. Първоначалният план за създаване на зависима от Русия сателитна държава България след освободителната война през 1877/78 г. рухва с обединението на княжество България с Източна Румелия и обявената по-късно независимост на обединена България. Тогава императорската политика решава първо да тласне България към война с Турция с цел да се ликвидира турското балканско присъствие, а след това да се унищожи самостоятелната държава България за сметка на Русия, която да заеме земите от Одрин до проливите, а остатъкът да се разпредели между Сърбия, Гърция и Румъния.
...

написал през 1914 г. книгата с красноречивото заглавие "Погрома на България. Виновникътъ" ?

Препоръчвам ви да я прочетете! Намира се на Адрес:

http://macedonia.kroraina.com/knizhki/kusev_1914.htm
цитирай
50. panazea - Пречи ни!
12.01.2021 18:40
mt46 написа:
"Да, различни хипотези има относно произхода ни ,но и с днешна дата в учебника по история за началния курс пише ,че Българите са тюркско племе и владетелите им били ханове Добра основа за промиване на мозъците на малките от още деветгодишна възраст Ако си няма работа човек, после да ги убеждава в нещо друго!?"
А дали тази хипотеза ни е попречила с нещо преди 30, 50, преди сто и повече години?!...
Сега мозъците се промиват с доста други лъжи, манипулации, глупости и простотии...

Турците искат да ни изкарат тюрки , взели са нашия знак и го представят за техен.
IYI
Утре ще нахлуят и ще дойдат да ни освободят! Понимаеш?
цитирай
51. vled - За жалост много образовани и необразовани историци
12.01.2021 23:00
не могат да оценят величието на този човек, според някои „аматьор” в историческата наука - Петър Добрев.Стига му тази награда, че за разлика от много други изследователи ни извади от тюркското блато, в което българската историческа наука се дави вече 120 години и което не без основание дава хляб на македонците да ни наричат татари и турци! Когато БГ науката казва, че сме тюрки, какво друго да ни кажат македонците?!?
Трябва да призная, че точно Петър Добрев беше (по точно неговите прозрения) човекът, заради когото интересът ми към историята надмина границите на обикновено хоби и според съпругата ми вече съм обсебен от тази лудост. Разбиващо за мен беше прозрението му за очевадните, но и най-невидими неща в българския език като двойните думи:
БАЩА (прабългарски)-ОТЕЦ (славянски)
МОМА(прабългарски)-ДЕВОЙКА (славянски)
БУЛКА (прабългарски)-НЕВЕСТА (славянски) и мн. др.
Впоследствие разбрах, че заслугата за това откритие е на Густав Вайганд, но П. Добрев е човекът, изследвал, разработил и прозрял основата на тези двойни думи- първите като прабългарски, вторите като славянски! Издал е цяла книга по въпроса - „Езикът на Аспаруховите и Куберови българи”.
Познавам се лично с Петър Добрев, имахме много горещ спор относно ролята на траките в нашата история, но не можем да искаме прекалено много от човек, който е отдал 40 години от живота си в изследване на най-древната българска история и намерил толкова много доказателства за присъствието на балкарите/прабългарите в района на Северен Афганистан, че е нормално да бъде „обсебен” от водещата им роля в създаването, организирането и отстояването на днешната българска държава и цивилизация. Тези доказателства никой не може да пренебрегне. Те са МАТЕРИАЛНИ свидетелства на древната прабългарската цивилизация, а не съмнителни тълкувания на съмнителни исторически извори.
Пътят на българите през историята и хилядолетията е ясен като бял ден:
БАЛК, БАЛКАРА, БАЛКАРИЯ, БЪЛГАРИЯ(Велика), БЪЛГАРИЯ(Дунавска)
Няма Тракия или Славяния
цитирай
52. leonleonovpom2 - Здравей, Влед! Всички смятат, ...
13.01.2021 00:04
Здравей, Влед!

Всички смятат, че Нютон е физик номер едно И с основание
Но той като химик и бил още по- добър!
Какво значение има някаква диплома за това ,което правиш? Да показва , че имаш грамотност, гарантираща ,че ако имаш и способност, ще направиш нещо
Но тя самата ,без способностите, нищо няма да ти дадев изследователска насока!
Е, има и самозванци, вярно е Копипейставтори, те създават подозрението!
Но Добрев, цитирания често от мен-Делев, те са доказали ,че са хора със способности !Може да е било хоби увлечението им, но са се развили Впрочем, Добрев не е на Ви с историята! Откъм диплома завършил е стопанска история Следователно , минал е курсове на всякаква история!не може да изучаваш стопанството н Рим например, а да не знаеш историята му!?
За траките изпада в противоречие- Казва ,че един език се забравя или научава като матерен, но гена няма как да заличиш! Е, Делев доказва това за нас, че балканските ни гени, местните ,са над 75% А азиатските-около 0,1! Сигурно по-малко от средноевропейските!?
цитирай
53. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
13.01.2021 00:14
panazea написа:
mt46 написа:
"Да, различни хипотези има относно произхода ни ,но и с днешна дата в учебника по история за началния курс пише ,че Българите са тюркско племе и владетелите им били ханове Добра основа за промиване на мозъците на малките от още деветгодишна възраст Ако си няма работа човек, после да ги убеждава в нещо друго!?"
А дали тази хипотеза ни е попречила с нещо преди 30, 50, преди сто и повече години?!...
Сега мозъците се промиват с доста други лъжи, манипулации, глупости и простотии...

Турците искат да ни изкарат тюрки , взели са нашия знак и го представят за техен.
IYI
Утре ще нахлуят и ще дойдат да ни освободят! Понимаеш?


Марин се придържа към конвенционалната наука! Тази, която е официална, за историята ни Не смятам , че умишлено върви срещу Българското

Иначе, върху това, за което пишеш, не бях се замислял! Наистина може да бъде сериозен проблем
Някои казват, ама сега нещата са други
Да, други са ,но не съвсем
Връщат се и то в най-неочакван вид

Каква е часовата ни разлика с Боливия Не ми се рови, но смятам ,,че са поне десет часа назад Впрочем ,мисля ,че на 180- тия меридиан се сменяше датата!?
Хубави дни в Боливия!
цитирай
54. get - До 51. vled - За жалост ВИЕ ДАВАТЕ ОЩЕ ЕДИН ПЪТ - пример? В потвърждение на това с което ПОЧНАХ в ... ?
13.01.2021 16:38
... коментара си под №19: "ПРАВЕЙКИ ПРЕПРАТКИ към Петър Добрев ... ни връщаш в НАФТАЛИНА на Българската историография ?!
- С пояснението: ИСТОРИЯТА НИ СЕ Е конюнктурно-политизарала И ТО НА НЯКОЛКО ПЪТИ ?

vled написа:
не могат да оценят величието на този човек, според някои „аматьор” в историческата наука - Петър Добрев.Стига му тази награда, че за разлика от много други изследователи ни извади от тюркското блато, в което българската историческа наука се дави вече 120 години и което не без основание дава хляб на македонците да ни наричат татари и турци! Когато БГ науката казва, че сме тюрки, какво друго да ни кажат македонците?!?
... Петър Добрев беше (по точно неговите прозрения) ... прозрението му за очевадните, но и най-невидими неща в българския език като двойните думи:
БАЩА (прабългарски)-ОТЕЦ (славянски)
МОМА(прабългарски)-ДЕВОЙКА (славянски)
БУЛКА (прабългарски)-НЕВЕСТА (славянски) и мн. др.
...
Пътят на българите през историята и хилядолетията е ясен като бял ден:
БАЛК, БАЛКАРА, БАЛКАРИЯ, БЪЛГАРИЯ(Велика), БЪЛГАРИЯ(Дунавска)
Няма Тракия или Славяния


Не знаех, че в българския са налични ирано-бактийски реликти както твърдите за
а) БАЩА - родствена на латинската ПАСТОР;
б) МОМА - родствено на латинското название за клас БОЗАЙНИЦИ-МАМИЛАЕ ... в някои бг. диалекти срещано като - МАМА = женска гръд. От там и производната му МОМА ... идещо да каже, индивид от женски пол/МОМИ(че) с НАБОЛИ "МАМИ" - встъпило в пубертета ... в м.род: МОМЪК.
в) БУЛКА - родствено на думата ни за воал=БУЛО, кореспондиращо с подобната и френска "voil", а то отвеждащо ни до латинската СВАТБЕНА ОБРЕДНОСТ да заБУЛване ... преди отвеждане на младоженката в МОМковият дом ?!

П.П.
Давайки ви примери - стигащи предимно до латинския (отдавна мъртъв език) - не искам да си послите, че за мен БЪЛГАРИН = ЛАТИНЯНИН ... Както вие смело по Добревски ... Изкарвате на база ЕЗИКОВИ и по-стари ОТ ИРАНСКИ индиоевропейски ПОДОБИЯ - "доказвате" за нас българите, че сме БАКТРИЙЦИ(иранци) ?!
цитирай
55. vled - get
13.01.2021 19:10
Никога не съм твърдял, че сме бактрийци, а че сме БАЛКАРИ/БЪЛГАРИ от БАЛКАРА.
Примерите съм ги взел от книгата на Петър Добрев „Езикът на древните Българи”. Намерил е такива успоредици сред иранските езици, а първият който ги е забелязал в българския език и македонското му наречие е немският езиковед Густав Вайганд преди 100 години.
А примерите които давате:
БАЩА - родствена на латинската ПАСТОР;
МОМА - родствено на латинското название за клас БОЗАЙНИЦИ-МАМИЛАЕ и т.н.

са най-меко казано неудачни…:)

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9109816
Постинги: 1345
Коментари: 29579
Гласове: 102369
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031