Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2021 10:54 - Относно славянизирането на Българите-само разсъждения
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 6988 Коментари: 45 Гласове:
7

Последна промяна: 14.02.2021 11:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Първо, славянизирани са, но са останали Българи! А и такива са станали славяните-също Българи!?
Приели са езика на славяните, но са им дали азбука? В замяна ,те са се отказали от етносното име?  Много парадокси, още в началото.....

Българите били номади, но имали държава?  Нещо повече ,на стари карти от пети век , днешна Мизия е обозначена като провинция България!  Това потвърждава и Свети Йероним-, че в Мизия живеят Българи?  Ще се върнем и на този феномен!

Номадите имат държава, а славяните-нямат?  И, че имат държавнически опит -доказва го безпроблемното създаване на държава в Мизия!
Безпредметно е да се спори-много или малко са били Българите?  Разбили са най- силната армия в света  със своята ! Тя би трябвало да е поне съизмерима с ромейската, за да постигне подобен успех! Тя, тази армия има и друг проблем-местното носеление! То ще защитава земите си от нашественика !Оказва се ,че се справя и с него?!
Е, малко или много са били " узурпаторите" Българи?

Но това не е първо навлизане на Българи в тези земи! Дадох цитати в един постинг от книга на Добрев, че Българите са били разбити от император Траян в съседна Румъния !И от него цитат става ясно ,че те  се отъждествяват със сарматите, които са родствени с даките-гети! При следващия император Хадриан има данни, че Българи участват в корпуса му в Каледония-строят стената , Хадриановата! И не на последно място , името  ни е с латински произход-една от версиите , откъде идва!?

По времето на Константин Велики около триста хиляди сармати се заселват с негово разрешения в Мизия !След това се появява провинция България!
 А сарматите са в основата на казаците, считащи се за руснаци?
Папата, с който кореспондира архонт,както е изписвана титлата му на печати ,Борис му задава въпрос- "Какво би станало ,ако ви бяхме покръстили преди четири века?" Следователно, преди четири века Българи живеят на нашите земи!
Ами теракотната плочка от Виница- Македония, на която пише Ахил и на другата страна-Болгар? Датирана от началото на шести век-200 години преди Аспарух?

В Русия има селища с името Переславл!  Ясно е името им, че е свързано с втората ни столица- Преслав, чието име е пределно  пък ясно, какво означава, че да се търсят пикантерии-други!  Ами Плиска?  Има няколко села с това име там, както и Псков Академик Държавин е доказал ,че е съкратен вариант на Плисков! Няма друго обяснение това странно име

Да се върнем на езика
Чехи и словаци от една страна, хървати, словенци, сърби, дори и черногорци ,за сто години в една държава ,не успяха да стиковат езиците си и накрая с гръм и трясък се разделиха, особено вторите!

А при Българите и славяните този процес е протекъл едва ли не в денонощно пеене на тържествени химни? Хиляда и триста години заедно!  Официално Българи, иначе-славяни!?
При това ,става дума за хора с коренно  различни езици?Според твърденията!
Настина феномен!

Твърди се ,че Българите са азиатци-бактри или согди например?!

Да ,но генетичните ни изследвания сочат друго-  липса на основен азиатски ген? Не сме азиатци-европейци сме!  !Това го потвърждава с генетичните си изследвания д-р Делев с екипа си!   Да, видял съм резултатите на двама души- 0,1. 0,2% е азиатският ген! Нищо!  Не може да се говори за такъв като водещ-изобщо! Наличието на много светлооки Българи също говори за присъствието им в  древността около Черно море!
Е, как да обясним присъствието им в Согдия например?
Много просто- с миграции и преселения!
Да-двата потопа, походът на Дионис..... И накрая, походът на Александър Македонски и създадената от наследниците му Согдийска империя. Македонска по характер! Доказано е, че по ред причини там са се издселили милиони хора от Балканите! След разпадането и, много от тях са се върнали обратно... Но при следващата империя, в която има и Българско участие, нови, други са дошли!  И при Великото пресление са поели обратния път!
Такава е логиката за отсъствието на азиатски ген при нас?
То е и видно! Между типичен Българин и афганистанец не може да се постави знак за равенство на база външен вид!

Нормално е за стотици години ,в езика на преселниците да навлезат ,персийски най-вече думи !Да ползват техни военни и управленски звания
Но в основата си ,той , езикът, е еднакъв с този ,на останалите тук ,да ги наречем славяни ! Затова са и припознати от тях!

Това твърди  и Державин, самият той  Българин, че Българският не може безследно да изчезне Това може да стане само , ако е много близък със славянския или дори е еднакъв ! Друг вариант -няма!

Българите първи са създали държава сред народите от славянската общност- Другите са след 200 и повече години ...Да се говори ,че дължим на славянството просперитета си, е все едно да се твърди ,че кравата сучи от телето?

Д-р Евгени Делев, на база изследванията си,  е направил един кратък, но железен извод!
От Българите, в течение на годините,  изкуствено са създадени 10 славянски държави! Ще рече ,че Българи и славяни е едно и също!
Ами и княз Борис го е доказал с азбуката! Ще откупи със злато учениците на братята, той Българският владетел, за да създадат азбука за.....славяните?

И настоящето-също,  пред мълчаливите ни погледи се създаде от Българи още една славянска държава?
Знае се ,коя е!



Гласувай:
44


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Браво Лео! А сега очаквай няколко ...
14.02.2021 11:21
Браво Лео!
А сега очаквай няколко блогъра с наСмучни доводи, за които много платени историци са преписвали грешно книгите след като ги изгорят, да докажат че и славяните са с туркски произход, като и на тях сме създали държави... :-()
   Лекс
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Лекс!
14.02.2021 11:27
lexparsy написа:
Браво Лео!
А сега очаквай няколко блогъра с наСмучни доводи, за които много платени историци са преписвали грешно книгите след като ги изгорят, да докажат че и славяните са с туркски произход, като и на тях сме създали държави... :-()
   Лекс


Благодаря ти за отзива!
Имаш право, един подлец вече се маркира на таблото Безименен! Според мен, не е нито Българин, нито славянин!
Какъвто ще да е ,безродник е!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Завистливите минусчии злобно п...
14.02.2021 11:35
Завистливите минусчии злобно поставят минуси!

Ха-Ха!
И обратното е вярно-Злобните мине-усчии, завистливо поставят минуси!
цитирай
4. mt46 - Здравей, Лео!
14.02.2021 11:36
Допускаш характерна за автохтонистите грешка. Не правиш разлика между древните българи, които са били различни племена, имали са различни имена, смесвали са се с други етноси, Аспаруховите прабългари през края на 7 в. /които са били част от Кубратовите прабългари/ и българите /славяно-българите/ през 9-10 в.
цитирай
5. nedovolen - Честит Трифон зарезан! Някои пр...
14.02.2021 11:45
Честит Трифон зарезан! Някои празнуват йезуитския Валентин, други пък свети Вазелин...
Казвал съм го, но по горния повод, пак да повторя.
Един грък попитал Българин кога сме се научили да ходим по жарава. Отговорил му, тогава Земята още не беше изстинала.
На здраве!
:)))
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
14.02.2021 11:47
4. mt46 - Здравей, Лео!
11:36
Допускаш характерна за автохтонистите грешка. Не правиш разлика между древните българи, които са били различни племена, имали са различни имена, смесвали са се с други етноси, Аспаруховите прабългари през края на 7 в. /които са били част от Кубратовите прабългари/ и българите /славяно-българите/ през 9-10 в.
цитирай

щеше да е грешка, ако беше присъщо само за Българите
но това е общовалидно за племенните общности
Нима в германците няма влети ,да ги наречем слявянски плеечмена!
Кубратовите Българи- хърватите, Академията им също извежда произходът си от тях Ако си гледал поредицата на Хърватската академия на науките за Хърватските крале
Аз не отричам ,че Българите са митарствали по света
Но, за съжаление на някои, генните изследвания не показват ,че сме узурпатори на тези земи! Показват местен произход За разлика от съмнителни писания,там грешките не са допустими!
Една мутация, сините очи, тук на Черноморието ,се е предала по мъжка линия на всички светлооки по света Е ,поне един милион, сигурно са повече Българи, от раз са с местен произход, датиращ от преди десетина хиляди години!

Хубав ден!
цитирай
7. kvg55 - leonleonovpom2,
14.02.2021 12:32
За пореден път ще кажа : Важно е откъде идваме, но по-важно е накъде отиваме. А ние отиваме към нищото.
цитирай
8. panazea - Честит ден на св. Константин Кирил,
14.02.2021 12:47
Българин родом ! Пише го и в Краткото му житие !
Те създава Българската Книжнина и умира защитавайки я !
Тръгнал е против патриарха на ИРИ.
Светите Седмочисленици са ни дали книги , за да сме въоръжени срещу душманите на нашия род ! 1165 години се води битката за Българщината !
цитирай
9. panazea - За Кирил и Методий съм прочела толкова книги,
14.02.2021 12:53
колкото лингвистите и историците не са видяли . И се изказват неграмотно, защото толкова им е капацитетът.
За да напиша едно изречение , съм прочела 2 книги. Сега нищо няма да им доказвам на безкнижниците , защото не си заслужава да се заминавам с тях и да се отклонявам от пътя си !
Панацея
цитирай
10. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
14.02.2021 12:56
nedovolen написа:
Честит Трифон зарезан! Някои празнуват йезуитския Валентин, други пък свети Вазелин...
Казвал съм го, но по горния повод, пак да повторя.
Един грък попитал Българин кога сме се научили да ходим по жарава. Отговорил му, тогава Земята още не беше изстинала.
На здраве!
:)))


Наздраве, Николай!
А, гъркът е ударил на кухо! Няма как, да приватизира тази ни способност, след като трябва и да я демонстрира!

Хубавото на празниците е, освен че са такива, че са и по два- стар и нов стил А един приятел празнуваше именния си ден седем пъти Път гонаписах пат и го поправих Но да знаеш че може да се пише и пут- трите варианта ги има в Българския/ Имало седем светии с името Григорий!
Една леля на майка ми, иначе много интелигентна и образована жена, на стари години, много след първата обмяна-през 1962 г тормозеше мъжа си със сметки в стар и нов стил Примерно ,даде му 15 стотинки за хляб, колкото струва, а после търси рестото ,била му дала 1. 50 Но не беше злобна, със смях си признаваше ,откъде са се появили и как тези пари за ресто!
А, правеше и редки,родопски ,червени вина, тя гимназиалната учителка по френски!? Да я спомена днес на празника с добро!
И на връх празника се появил неин некролог, на вртата и От минувачите разбрала, събрани на огромна тълпа, да четат нещотам! Как се удавила в бъчвата с вино, като отишла в избата1 да налива на клиент!
Придружен с рисунка Как покачена на стрълбата е вече цамбурнала в бъчвата !Виждат се част от краката и и малко от розовите кюлоти
Но френска възпитаничка,с чувство за хумор, веднага разбрала ,че некрологът е дело на съседа -художник, ядът и бързо премчинал в смях, както е редно за празник!

Весел празник, приятелю!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
14.02.2021 13:04
7. kvg55 - leonleonovpom2,
12:32
За пореден път ще кажа : Важно е откъде идваме, но по-важно е накъде отиваме. А ние отиваме към нищото.
цитирай

За съжаление имаш основания, да си прав!
Но човек трябва да е и малко оптимист!
Няма как да забравя, как се шегувах, когато се виждаше ,че самолетът пада! С две резки пропадания Съседът до мен ,облян в пот, прежълтяп, после ме намери на летището и ме пита, откъде съм намерил кураж, да се шегувам в такъв момент ? И си призна ,че съм го спасил, затова ме е търсил, да ми благодари!

Нека да бъдем малко оптимисти!

Хубав ден!
цитирай
12. leonleonovpom2 - здравей, Тони!
14.02.2021 13:13
8. panazea - Честит ден на св. Константин Кирил,
12:47
Българин родом ! Пише го и в Краткото му житие !
Те създава Българската Книжнина и умира защитавайки я !
Тръгнал е против патриарха на ИРИ.
Светите Седмочисленици са ни дали книги , за да сме въоръжени срещу душманите на нашия род ! 1165 години се води битката за Българщината !
цитирай

Чудесно си го написала!
Какво да добавя! Той и Паисий го е написал, въпреки че историята му се води славяноБългарска Някои я омаловажават, на принципа един източник е добър, друг лош Ако е писана от грък или западняк-добра е?
Впрочем, неговото е подвиг! Чел съм нашата история ,писана от най - добрия историк Дюканж- на 17- ти век Един век преди Пайсий! Честно казано, освен ,че я е ползвал, по всичко си личи, на Паисий историята с нищо не отстъпва на тази на Дюканж! А той, Паисий, я прави от нищото Няма наши източнищи , унищожени са!Ползва чужди!
А и въпросът му към нашего брата ,преразказан Не защо се срамиш да се наречеш славянин , а БЪПГАРИН?!
цитирай
13. dobrodan - Аз съм първият от тези, дето карат Лекси да си пие лексотаните
14.02.2021 13:22
три пъти на ден.
Започваме.
Траян - Тарьi-ия-ен. От рода на сеещите в земята.
Адриан - ядер-ан. Думата ядро е абсолютно тюркска. Ядренско море :)? Славянска?!
Ахил. Или умният, или "от белия род". Едното не изключва другото.
Константин. Тук е по-сложно. Възможно да е: Конст-кан-ас-тьi. Ант - заклет, дал клетва. Ин, ан, ен - род порода. Изобщо не хранете илюзии за латинския и гръцкия езици, много вероятно е да са говорили стария ни език по-добре и от нас.
Славяните-индоиранци (днес ги наричаме благозвучно роми, ако не възразявате), по всяка вероятност са живеели сред останалите тракийски племена далеч преди любимите ви траки да слязат на Балканите и да ги вземат за снахи (поне това подава генетиката, ако си спомням добре)?. По Северна Африка руси и бели народи не е имало по това време, и днес не преобладават такива, но си личи смесването с бялата раса.
Това са ви автохтонните индоевропейци, съвсем схематично нахвърлям ситуацията.
Преди Согдия да се нарече Согдия или Согдиана :), се е наричала Асакдъия. Откъде у тая писменост руни?
Не е зле да се имат предвид тия неща.
За т. нар. славянска култура........като за умрял. Или хубаво, или нищо.
От Индия им е останало трупоизгарянето като обичай. Умеели са да изработват инструменти и да сеят растения.
С ръжен хляб и грах войник не се храни.
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей отново, Тони!
14.02.2021 13:24
9. panazea - За Кирил и Методий съм прочела толкова книги,
12:53
колкото лингвистите и историците не са видяли . И се изказват неграмотно, защото толкова им е капацитетът.
За да напиша едно изречение , съм прочела 2 книги. Сега нищо няма да им доказвам на безкнижниците , защото не си заслужава да се заминавам с тях и да се отклонявам от пътя си !
Панацея

Така е ,минал съм по този път!

За един резултат съм изчел тонове книги
Получих го! Според книгите, граничеше с абсурда? Но ,беше факт!
В живота няма нищо случайно! Има логика!
Ето и тук се потвърждава-нямаме азиатски гени, синеоки сме, значителна част, не като монголците Е, как ще сме азиатци тогава?
И грешат не тези ,които я ползват, логиката, а които я пренебрегват!
Така е, когато се предоверява човек прекалено на канона!Говори и се мъчи да наложи неверни неща!
Дюканж например, няма причини да обича Българите Но е честен !
Но нечестен човек ще ни изкара кроманьонци!

Хубав ден, Тони!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Красимире, Лекс е добър човек!
14.02.2021 13:35
Това е най- важното ,да си човек!
Аз не съм тук ,за да карам някой да си пие лексотаните Обидно ще ми е
Или да тровя някой! Никакъв преблем не би ми представлявало, даже няма да се наложи да съм потребител да ходя, да търся!
Но не се връзва с манталитета ми! За нещо много по-безобидно ,не съм мигвал цяла нощ, докато разбера истината!
Много те моля, не влизай в състава на тези папагали, които слагат минуси нелегално ,като съвършени подлеци!
Ще ми говорят те, сами чувстващи се престъпници с всичко ,което правят, за доносници? Ами те сами донасят ,с всичко за себе си, какви са!

Помисли си!
цитирай
16. dobrodan - Ваньо, аз реагирам както той очаква да постъпя
14.02.2021 13:41
и не бих желал да разочаровам една толкова лирична душа, сърце не ми даде.
Погледни на написаното откъм познавателната му страна, знаеш, че макар и да не сме с еднакви възгледи по някои въпроси, винаги уважавам гледната ти точка и съм се чувствал една идея по-знаещ, когато те чета, така е от самото начало.
Нямам практика да слагам минуси :). Или плюс, или не гласувам. Правя го само в изключителни случаи (и аз съм човек).
Весел завършек на днешния празник на всички :)!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Сега по същество!
14.02.2021 14:28
Говориш за тюркски езици!
Като говориш за такива езици трябва да изчистиш първо един основен проблем
Турският език също е в катогорията на тези езици, според тях!
Какво е отношението на нас към турския език?
Ясно да го кажеш А не с отричане от рода ама турският не е тюркски и после да твърдиш ,че дадена наша дума била турска
Сега пределно съм наясно откъде идват тюрките, каква е културата им и кой им е изградил империята

Да се говори ,че те са създатели на световната култура е меко казано несериозно
По- скоро, те са ползвали чужда култура, за да изградят своя Така са приели и латиницата

Изчисти този момент, кой са турките и кои са тюркските?
Както виждаш, за 500 години сме съхранили езика си

Ето доктора иранец даде добър пример преди два дни
Каза ,че кюфте и кебалче, които се смятат за турски думи са всъщност персийски Каза ,че той лично е отсяп 500 персийски думи в езика ни!/ Сея, семе, латинска е думата/
Те също ли са тюркски?
Някой път казваш ,че това са думите на Българите?
Добре, какво общо имаме ние с тюрките и защо е трябвало да се учим от тях?

Какъв е този триъгълник-тюркски-турски и Български?

Хубав ден!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!
14.02.2021 14:49
16. dobrodan - Ваньо, аз реагирам както той очаква да постъпя
13:41
и не бих желал да разочаровам една толкова лирична душа, сърце не ми даде.
Погледни на написаното откъм познавателната му страна, знаеш, че макар и да не сме с еднакви възгледи по някои въпроси, винаги уважавам гледната ти точка и съм се чувствал една идея по-знаещ, когато те чета, така е от самото начало.
Нямам практика да слагам минуси :). Или плюс, или не гласувам. Правя го само в изключителни случаи (и аз съм човек).
Весел завършек на днешния празник на всички :)!
цитирай
Изтрий

Не става дума ,че слагаш минуси, а за манталитет на минусчия! Мен ме вълнува темата, а не какви отрицателни емоции ще предизвикам с нея? Не пиша заради това, категорично!
България ми стана тема в ход! Заради налагащия се националнихилизъм
И аз съм закърмен с величието на Гърция, както ти с някакви имагинерни антични тюрки, нямащи общо със съвременните?
Но така се стекоха обстоятелствата, че разбрах ,че относно елините нещата не стоят така, както са написани И за нас - също
Обидно е за потенциален читетел да се държа като много зноещ, все едно ,че той е невеж! Не изхождам никога от такава позиция!
Никога !Казвам нещата както ги знам и виждам, а който иска да ги приема, както намери за добре! Той също, не заради това ,че е много по- знаещ от мен, да треперя, какво ще напише!Единственото ,за което не правя компромис е червената нишка в текста Да я има открай докрай! Няма ли я, не ме интересува написаното! Ако ще и с мед да е намазано!?
Та подобна позиция на автор, да демонстрира превъзходство е обидна и аз повече не бих погледнал негово писание!!

Хубав ден!
цитирай
19. dobrodan - Веднага ти изчиствам момента :).
14.02.2021 14:55
Същинските тюрки с днешния Z-език се оформят край Монголия и Китай около началото на новата ера.
Огурски език (прадядото на днешните тюркски езици) е говорен най-малко 3000 г. пр. н. е. По-нагоре съм ти написал докъде е стигнал - Апенините, преди тях Балканите.
Триъгълникът е Огурски-Прабългарски-Огузки.
На няколко пъти писах, че при анализ на думите не се опирам на турския език.
Прави впечатление различния му лексикален състав от този на другите тюркски народи.
Имаме както типично турски заемки, така и думи, общи с турския език преди да стане турски. За отношението ни към него - е няма как да е ласкаво, нали така?
За кюфте не знам, но коренът "Каб" в кебапчето не го виждам да е персийски.
Не мога да дам точна етимология на думата "семе".
Мога обаче да кажа, че в огуз тюркич имаме думата "земин", интересно е откъде е заета тази дума... И защо "земля", "у'зимам", "зима".....
От "тюрките" тръгва държавност по Евразия. Можеш да погледнеш при Дроздов за Рим и Гърция.
Задаваш въпроси, отговорите на които са готови и чакат да ги прочетеш.
Тия, дето свалиха и прочетоха книгата на Дроздов, не са се разболяли от рак, не ги е блъснала кола, не ги е удряла мълния.
Ти няма ли да я прегледаш най-сетне?

За думата "семе", че се закрастих :).
Ятовата гласна в старата форма дава старото "сямен". Ако оставим "с" засега встрани, какво получихме?
"Йомъ, йоме"-ен, ето какво. Общност. Или семья (семейство). "С" може да бъде "ес", "ис" - истински......
Няма ли кой да сподели на хакасите (и не само на тях), че са славяни по произход:):):)?
цитирай
20. leonleonovpom2 - Не, няма как да приема тази теза, Красимире!
14.02.2021 18:38
Много съм се занимавал със сравнение- на Български с езиците на латиногрупата, латински ,италиански, френски ,толкова общи думи имаме, например двата спомагателни глагола съм и имам, например на италиански имано е имане ,от има идва!
Те градят изречението Освен семе и произвидните му! Слънце, от бог Сол, на руски е СОЛнце, уста, кост , сядам, виждам, око, муле, кобила и хиляди други..
Ако се върнем в Илиадата-Еней, Парис, баща му ПРиам/ прям/ ,но се е казвал преди това Подарк На италианска давам е даре, оттам дарявам Дори далавера, считана за турска идва от даре авери Давам имам Както се превежда Дай, за да получиш ! Дарий ,персийският цар! Гордий- фригийският ,от горд! Гордиан, римският император!
Един приятел, прави компаративни речници-на латински с Български н, Български с английски-английска филолотия е завършил Нашият език си е твърдо в групата на европейските езици
Една година съм изхабил ,за да търся сведения за Българите Да, като Българи, първите са от Траяново времеЗа област или провинция България, някъде около 400 година И се свързват със сарматите, не с някой друг
Да спомням си за нашите изследователи, за следите на Българите ,че посетиха дом на чуваши Домакинята ги заговори на чувашки Остана учудена, че нищо не разбират Аз също нищо не разбрах Но тя имаше явни монголоидни черти, каквито ние нямаме
Както и да е ,неведоми са пътищата господни

Но има две неща, които са железни!
Цветът на очите-Светлооките никак не са малко у нас За тях е доказано ,че коренът им е местен, десетина хиляди години назад Не, че на тъмнооките не е Но не е доказан

И генният аналисз Нямаме азиатски произход стези 0,1- 0,2% азиатски ген Сериозно научно изследване, правено в САЩ Тези проценти се потвърдиха при сестра на приятел и при моя братовчедка Тези проценти говорят ,грубо, че на хиляда човека двама са азиатци 14 хиляди Някой ще каже, ето ги прабългарите?! Да, но в етноса ни са се влели и много други азиатци, да не ги изброявам!
Кауза пердута е азиатскияТ ни произход!

Хубава вечер!
цитирай
21. leonleonovpom2 - Ако приемем този ни език за славя...
14.02.2021 18:52
Ако приемем този ни език за славянски, няма как да обясни наличието на славянски топоними в Италия, Франция ,Испания, които изтъква Екатерина Велика Славянски крак масово там не е стъпвал Така и е опонирано
Хърватите също извеждат Български произход, не в техен блог, а академията им на науките Знае се колко е близък техния с нашия език Там какви славяни са заварили, че да им откраднат езика?Още отначалото са воювали с фпанки и после с венецианци!
А топонимите на запад са пренесени от келтите- Пиринеи, Бургос, Ебро и много други Да, галисийците са пренесли инструмент- музикален -гаитА го наричат гайда Дори ,според мастит френски учен трубадурите , името им идва от музикален инструмент на Българите - катари, който те наричали труба!
цитирай
22. dobrodan - Ваньо, днес приемаме, че Азия
14.02.2021 19:53
започва след Урал. Кама и Волга остават в европейската част.
Няма никакъв проблем един народ да говори на език от тюркската група и да бъде европеиден. Например Рим и италианците (ьiтала, отхвърлилите огъня) да си бъдат европеиди :).
Славянският език прилича на италианския, разбира се.
Защо не допуснеш, че латинският и италианският езици също са пълни с лексика от стария огурски език?
Има много писано за това, и аз преведох малко за етруските.
Такива случайности няма.
Сега, как да кажа.... В случая пълня каца без дъно.
Няколко пъти те помолих да прочетеш което трябва. Не.
Постоянно вадя примери. Не.
Какво още да направя :)? Пари не давам :).
Нямам нищо против езика ни днес, много си го обичам.
Славяните тръгват точно оттам, където днес живеят хърватите, забележи.
Говорим езика на южните славяни.
Не се предоверявай на Екатерина Велика :).
Пише си и за келтите, и за галите, и за галатите, и за кого ли не. Пак там.
Трубата е тромба.
Няма да те карам повече да четеш, явно не искаш.
цитирай
23. shtaparov - Допускаш характерна за ...
14.02.2021 20:51
mt46 написа:
Допускаш характерна за автохтонистите грешка. Не правиш разлика между древните българи, които са били различни племена, имали са различни имена, смесвали са се с други етноси, Аспаруховите прабългари през края на 7 в. /които са били част от Кубратовите прабългари/ и българите /славяно-българите/ през 9-10 в.

А твоята грешка е това,че опитваш да съживиш умряла теория. "Славянизирането" на Българите е мит поради няколко важни причини:

1. Няма и никога не е имало "славяни".
2. Няма исторически извор,който да говори за "славянизиране".

Смяната на имената също нищо не гарантира,което се доказва от следните примери:

1. Древните инки и маи са носели коренно различни имена от днешните,но народите ИНКИ и МАИ са оцелели до днес,езиците им също се говорят!
2. Днешните КОПТИ ( = ГЮПТИ) имат единен ген и ~ еднакъв език с този на древните египтяни,но имената им са коренно различни!
3. Древните СКЛАВИ носят ирански имена,а считащите се за техни наследници "славяни" не приемат за свои техните имена: Мусокий, Мундо, Акамер, Теример и пр.
4. Над 90% от имената на днешните гърци нямат нищо общо с имената на древните елини но това не гарантира,че те са сменили езика си!
цитирай
24. shtaparov - Същинските тюрки с днешния Z-език ...
14.02.2021 20:55
dobrodan написа:
Същинските тюрки с днешния Z-език се оформят край Монголия и Китай около началото на новата ера.
Огурски език (прадядото на днешните тюркски езици) е говорен най-малко 3000 г. пр. н. е. По-нагоре съм ти написал докъде е стигнал - Апенините, преди тях Балканите.
Триъгълникът е Огурски-Прабългарски-Огузки.
На няколко пъти писах, че при анализ на думите не се опирам на турския език.
Прави впечатление различния му лексикален състав от този на другите тюркски народи.
Имаме както типично турски заемки, така и думи, общи с турския език преди да стане турски. За отношението ни към него - е няма как да е ласкаво, нали така?
За кюфте не знам, но коренът "Каб" в кебапчето не го виждам да е персийски.
Не мога да дам точна етимология на думата "семе".
Мога обаче да кажа, че в огуз тюркич имаме думата "земин", интересно е откъде е заета тази дума... И защо "земля", "у'зимам", "зима".....
От "тюрките" тръгва държавност по Евразия. Можеш да погледнеш при Дроздов за Рим и Гърция.
Задаваш въпроси, отговорите на които са готови и чакат да ги прочетеш.
Тия, дето свалиха и прочетоха книгата на Дроздов, не са се разболяли от рак, не ги е блъснала кола, не ги е удряла мълния.
Ти няма ли да я прегледаш най-сетне?

За думата "семе", че се закрастих :).
Ятовата гласна в старата форма дава старото "сямен". Ако оставим "с" засега встрани, какво получихме?
"Йомъ, йоме"-ен, ето какво. Общност. Или семья (семейство). "С" може да бъде "ес", "ис" - истински......
Няма ли кой да сподели на хакасите (и не само на тях), че са славяни по произход:):):)?

Перфектния историк Чурешки (светла му памет!...) отдавна доказа,че с едносричкови думи като тюркските можеш да "докажеш" всяка лудашка теза,която хрумне на нечестивите ти спонсори.
цитирай
25. dobrodan - Щапаров, аз си работя соло, няма спонсори, няма дявол :):):),
14.02.2021 22:16
точно ей тия едносричкови думи имат смисъл най-вече в тюркските езици.
Аз нещо да съм виновен за това? Че на тяхна база може да се реконструират думи, които не знаем какво означават, макар и да ги използваме всеки ден?
Нека тогава великите европейски лингвисти да си изведат имената на собствените държави като за начало, после титлите на владетелите си, както и да се замислят що е то ре(с)публика и империя, как са създадени тия понятия......да не се разпускам.
Никой не те кара да вярваш, забележи, в каквото и да било. Не съм поп.
Обаче да отричаш очевидни неща.....не е правилно.
Ти как мислиш?
цитирай
26. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!
14.02.2021 22:35
Волга, Кама Урал- да !
Но ти говориш за Монголия и Манджурия Това не приемам!
За славяните съм учил, че идват от Померания-Полша и Източна Германия Южните славяни се водят също пришълци, но по- ранни -от шести век Земите на Хърватия и Албания са земи на илирите Племена ,близки до тези на траките Даже Вук Караджич сравнява Българският с илирийския , освен със сръбски и и ускраински- малоруски и сръбски И този илирийски се оказва по-близък до Българския? Загреб, столицата е с типично Българско име Понеже бил построен в блатисто място и се смятало ,че е невъзможно да се строи град ,според митологията вождът казал ,че може! Ще се загребе водата с кофи и ще се изхвърли Така и направили
Езикът им е много по- близък до нашия, отколкото сръбския Най-близък е словенския!
Така ,че хърватската история, като модел, дублира нашата
Славянска държава, създадено ат Българи, носеща името им!?
Пита се, какво е станало с многобройните траки?Илири в случая!
Отговор, достоверен- няма!

Що се отнася до монголоманджурския ни произход, божа работа и не искам да се меся Може и да си прав, но аз обичам точните неща
Тук един какаванин твърди ,че съм бил не знам какъв си, какви били родителите ми? Едва ли има нямой по-добре от мен да е посветен в тази област
Езикът, той се влияе от странични фактори
Но генът- там нещата са железни Синеоки китайци или татаро-манджурци има само в приказките Няма как да повярвам ,че сме ние
Не обичам да вземам отношение в неща ,в които не съм достатъчно вещ Видях ,че Ангел ти е написал отговор, давам поле на дискусията ви, ако желаете, без да се меся
Аз си имам твърдо установени опорни точки относно произхода и движението на Българите, базирани на сигурни за мен данни Трудно може да ги променя в резултат на прочитане на книга Невъзможно е дори Трябва нещо в базата данни да ме усъмни много!

Но това не означава, че съм против тебе! Напротив, добре би било да се научат на поведение от тебе разни , хайде-безобразни! Оттам трябва да тръгнат!

Хубава вечер!
цитирай
27. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
14.02.2021 22:45
Благодаря за вещата ти намеса в коментарите ти!

Тезата за тюркския ни произход или татаро - манджурския издиша много силно
В един случай според тезата, Българите, чието име носим ние и държавата ни, се смесили със славяните като шепа сол в леген пълен с вода и изчезнали? Изчезнали якодим!
Но ,последвал втори, обратен на първия случай! Дошли Османските турци и петстотин години били с нас!
Но ние не сме приели нито езика им, а имаме опит в тази работа, нито сме се разтворили като сол във вода в тях!Също сме опитни в това!
Нещо не е наред в първоначалната схема Втората е вярна, доказана е!

Давам поле на дискусия, ако желаете! Аз основните си неща съм посочил, ако се наложи, ще се намеся!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
28. shtaparov - точно ей тия едносричкови думи имат ...
15.02.2021 07:45
dobrodan написа:
точно ей тия едносричкови думи имат смисъл най-вече в тюркските езици.
Аз нещо да съм виновен за това? Че на тяхна база може да се реконструират думи, които не знаем какво означават, макар и да ги използваме всеки ден?
Нека тогава великите европейски лингвисти да си изведат имената на собствените държави като за начало, после титлите на владетелите си, както и да се замислят що е то ре(с)публика и империя, как са създадени тия понятия......да не се разпускам.
Никой не те кара да вярваш, забележи, в каквото и да било. Не съм поп.
Обаче да отричаш очевидни неща.....не е правилно.
Ти как мислиш?

Аз веднага бих ти дал да "преведеш" надписите в/у съкровището от Наги сент Миклош и Преславския надпис,за да видиш колко струва тоя метод. Не е работа да ми тълкуваш отделни думи- разтълкувай цели надписи,вкл.тези от Езерово и Кьолмен,и тогава парадирай с новия "метод"!
цитирай
29. shtaparov - Благодаря за вещата ти намеса в к...
15.02.2021 07:59
leonleonovpom2 написа:
Благодаря за вещата ти намеса в коментарите ти!

Тезата за тюркския ни произход или татаро - мандурския издиша много силно
В един случай според тезата, Българите, чието име носим ние и държавата ни, се смесили със славяните като шепа сол в леген пълен с вода и изчезнали и изчезнали якодим!
Но ,последвал втори, обратен на първия случай! Дошли Османските турци и петстотин години били с нас!
Но ние не сме приели нито езикът им, а имаме опит в тази работа, нито сме се разтворили като сол във вода в тях!също сме опитни в това!
Нещо не е наред в първоначалната схема Втората е вярна, доказана е!

Давам поле на дискусия, ако желаете! Аз основните си неща съм посочил, ако се наложи, ще се намеся!

Хубава вечер, приятелю!

Благодаря: а най-интересното тепърва предстои. Как Българите,обявени за "тюрки" и "татари" 5 века не се смесиха с "роднините" си турски,а за нула време се "кмесиха" с коренно "различните" от тях "славяни"??? Жалките тюрколози не си блъскат главите с този тежък въпрос,а минават по лекия "начин"- откриват "извор" който го доказва! "Изворът" е кръчмарския тефтер на бай ЦанЕ и пазарните листета от джоба на руския татар Нурутдинов!
цитирай
30. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
15.02.2021 09:49
Така е , не от всеки извор водата е добра за пиене
Спомням си като дете ,ходех с дядо ми на извор, наречен" лековитата" вода И чакахме на опашка да налеем вода И след години, налегнаха ме спомени, вместо да пренощувам в съседния град, отидох да "навестя"-защото не бяха между живите, дядо и баба!
Изворът беше извън града , но близо до хотела Попаднах в лунен пейзаж Огледах се , ориентир ми беше стадионът, от другата страна на шосето Тука трябваше да е Мина пастир с козите и съмнително ме огледа Попитах го за извора, къде е? Бил тук точно десетина метра пред мен купчините боклуци закриват плочата Оказала се водата негодна и вредна за пиене! Съдържала огромни количества манган!
Та, такива извори ползват някои приятели
Изворите се ползват ,за да разбереш докъде е стигнала работата и накъде да тръгнеш И ако си ученик, да си изпееш урока Но нашата учителка за щастие, беше мислеща
Да, след като ги прочетеш, трябва да мислиш Вярно ли е, да няма грешка ,неволна или умишлена?
Ето, Българите били една шепа хора ,според изворите, затова се претопили в славянското море?! да ,но преди това така натупали ромеите ,че те директно седнали на масата на преговори Случайно? Едва ли , императорът, макар и младеж -избягал Страдал от болест за възрастни- подагра , затова не от страх Но войниците взели заминаването му за бягство? Ако насреща си са имали неравностоен противник, щяха да кажат-Нека младото момче се лекува! Тези хайвани ще ги оправим за нула време ! Но явно имат противник ,с който не бива да се майтапиш! Фактът ,че императорът води армията ,говори много!

Затова "изворът" трябва да се провери, ако ще пиеш вода от него!

Честно казано ,ако в работата разчитах само на изворите, нищо нямаше да направя При това , извори за проверена вода, в точна наука!
Ето за езика Ако турският беше основополагащ за езиците в Европа, защо са ползвали арабска азбука и после латинска? Защо нямат азбука?
И второ-кебабче и кюфте докторът от Иран казва ,че са техни думи! Вярвам му Турският език е своеобразна смесица от персийски и арабски думи

Ето, генетииката казва ясно, нещо ,което се и вижда Нямаме азиатски произход , ако сме татаро манджурци
Ама изследователят, макар и учен, не бил по професия генетик Момент ,спечелил е конкурс за това изследване! Работи с екип, не разчита само на себе си! И ред други неща, които елементарната логика може да докаже!
И той на база изследванията прави отговорен извод- От Българите изкуствено са създадени 10 славянски народа! И едно потвърждение за правотата на този извод е моментно- Македония!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
31. dobrodan - Ето една интересна, меко казано, дискусия,
15.02.2021 12:24
приличаща на нашата.

http://forum. boinaslava. net/archive/index/t-10696

Махате излишните интервали преди и след бойна слава и линкът ще стане достъпен.
"Но въпросните прочути езически надписи са създадени на гръцки алфавит (азбука), а в случая визирам едни не толкова популярни надписи, които все още търсят своя категоричен прочит. Това са надписите с прабългарски руни от с. Мурфатлар, (дн. Басараб, Румъния), Шудиково, (дн. Черна гора), Мадара, Плиска и пр.

Надписите с прабългарски руни са интересни заради своята оригиналност. По начало всички прабългарски надписи от езическия период, било на гръцки език или рунически, са едно изключително културно достижение. Както отбелязва един от изследователите им, Веселин Бешевлиев: „Ако се постави въпроса, кой преди първобългарите е издълбавал надписи върху камък на Балканския полуостров, ще се окаже, че само две високоразвити култури – старогръцката и римската са го правили.“

Спас Спасов on 11/08/2016 at 6:27 am
Как си обяснявате факта, че българите от времето на Иван Александър са имали представа за себе си, че са се настанили “в Долната земя Охридска” и са “наченали българите да вземат тази земя” през V в. сл. Хр? Наясно ли сте как се е променяла материалната култура на Балканите след идването на хуните,а после и при настаняването на Аспаруховите прабългари. Защото тя се е променила много. Как ще се промени толкова много, ако “корените ни са си тук, на Балканите”? Защо материалната култура “тук, на Балканите” (керамика, строителна техника, погребален обред и пр.) става толкова сходна с( да я наречем, за да е по ясно) източната, небалканска. Нали знаете, че за да твърдите революционни в науката неща, трябва те да са приложими във всички нейни аспекти. В случая и в историята (писмени извори), и в археологията (материлна култура – керамика, погребален обряд, “модни” предмети, строителна техника).

“Ето какво по въпроса намираме в Манасиевата хроника: „При император Анастасий (491-518 г.) наченаха българите да завземат тази земя, като преминаха от Бдин (Видин) и първом почнаха да завземат Долната земя Охридска, а след това цялата тази земя (България). От преселението на българите досега има 870 години.“


Уважаеми приятелю Щапаров?
Аз не мога да разчитам руни и очаквам някой можещ да го направи :).
Един от руническите знаци - ромб с нещо като крила отгоре - видях в камък, вграден в някакъв град в Мала Азия, дострояван от римляните.
Кога ми напишеш нещо на славянски с български руни, ще почерпя :).
Тракийските надписи също са с руническо писмо.
Стара и сложна форма. Говоря за най-старите такива.
Упражненията по тракийска лингвистика няма да дадат резултат. В най-добрия случай ще откриете преходна форма от тюркски към индоевропейски език, горе-долу това видях в пръстена от Езерово.
цитирай
32. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!
15.02.2021 13:18
Има данни за Българите още от времето на Траян! И след него Има версия за името ,че идва от Рим, както на немците, германците и на русите!
Има провинция България, римска в Мизия още в края на четвърти век Но се подминава! Свети Йероним! Също!
Завземат не показва ,че не е заселена с Българи !Земята!
Това е отличително за Българите-Завземат земи заселени с Българи чужди - не ги интересуват! Може да се тълкува ,че я присъединяват , територията, към държавата си! Не са прости завоеватели като хуните, минават и заминават!
Още папа Инокентий Трети е изтълкувал така ,превземането на Белград и Браничево от Калоян от Унгария- Той е заел земи, заселени с Българи от тебе, принадлежащи на предците му - пише папата на унгарския крал Емерих!Повече няма да го притеснява И отклонява иска за кръстоносен поход срещу България!

Като говориш за наука, обясни ми научно, как е победена ромейската армия от шепа Българи? Как номадите са създали държава, каквито са кът по това време в Европа? В битка с най- силната империя При предполагаемо зле настроено към тях местно население?
Как е станала спойката със славяните? И как е изчезвал езикът на Българите?Но е останало името им?
Защо ,след като сме сродни ,с турците ,не сме се споили с тях и или ние , или те- да вземат другия език? В случая ние, а те да вземат името ни?!

В Чехословакия и Югославия това чудо не се случи, как пък е станало при нас?

Хубав ден!
цитирай
33. leonleonovpom2 - Да обясня нещо на учените минусч...
15.02.2021 13:29
Да обясня нещо на учените минусчии!В минусчийската наука!
Понеже са самовлюбени и никой не може да направи нещо по- умно , за добро, да не говорим, от тях, еталон са, пак за тях, да им обясня!
Плюсовете ми идват от напълно реални хора!
Аз нямам като вас десет или сто профила, да изреждам всички да ми гласуват, както правите при вас с плюсовете и с минусите- при мен и вероятно- другаде!
Така ,че плюсовете ми са реални, но минусите - не!Те са фалшификат, откровен Анонимен!
То при вас кое ли е реално- написаното ли- то пък още повече няма допирни точки с реалността, та какво остава за минусите, драги минусчии!?
цитирай
34. leonleonovpom2 - Какво се е променило в погребалните ...
15.02.2021 13:44
Какво се е променило в погребалните обреди, Красимире?- Трупополагането и трупоизгарянето се практикува паралелно в Рим Надгробните могили ги имат и траките и Римляните какъв е мавзолеят на Август?
Керамиката , условно се дели на векове Там е трудно да се хване закономерност някаква, предвид търговията
Тервел е влязал като победител ,когато връща безносия Юстиниан на престола в Цариград! Ако е бил завоевател, можел е да вземе и империята, ако го иска! Но се е оттеглил После е спасил империята от сарацините, така са наричани арабите в Европа И не ся тюрки тези , при които са ходили Кирил и Методий, а сарацини!
цитирай
35. vled - Има един извор, където водата е чиста и бистра...
15.02.2021 13:46
“За славяните съм учил, че идват от Померания-Полша и Източна Германия”, но не от всеки извор водата е добра за пиене…:)
…..
Българските славяни са автохтонно население, което никога не е напускало Балканите, разселили са се в пределите предимно на днешна Северна България, по-малко в Южна. Живели са в непосредствена близост до тракийските племена, но са се чувствали различни като бит и светоусещане и с известни изключения не са се смесвали с траките.
Аспаруховите българите, наричани за удобство ПРАбългари са другата, най-креативната и важна част от днешната българска нация. Никой не може да отрече тяхното идване и завладяване на част от Балканите. В този смисъл те не са автохтонно/коренно население, но самия факт, че ние не се самонаричаме Траки или Славяни, а БЪЛГАРИ говори ясно за тяхното водещо начало в днешната българска нация, независимо, че са били по-малобройни от завареното автохтонно население от траки и славяни.
За славянския език
В най-древни времена почти не е съществувала разлика между тракийския и славянския език, защото и двете групи население са населявали едни и същи територии, макар да са живеели отделно - всеки в своето селище или район. Тази езикова близост днес създава много проблеми най-вече на българските изследователи, които и досега не могат да си обяснят защо ние сме българи, а говорим език, в който преобладава славянската звучност.
Според официалната наука славяните са се заселили на Балканите през 5, 6 век сл. Хр. Никой историк обаче не си задава простия въпрос – защо след 7 (седем) века римско, а впоследствие 5 (пет) века турско владичество населението в днешните български земи не е проговорило на езика на завоевателите?
Защо в същото време само за 100 години от „нахлуването на славяните” завареното балканско население е заговорило на славянски, а за още 100 придошлите прабългари на Аспарух макар че са били господарския етнос и те са се обезличили в славянския език???
цитирай
36. vled - Продължение на коментара ми
15.02.2021 13:48
Истината е, че българските славяни не са пришълци, а автохтонно/коренно население. Отникъде не са идвали, а през хилядолетията благодарение на своята многобройност са наложили във времето езика си, различен, но и много близък до тракийския. Това е напълно логично, защото в исторически план се забелязва права пропорционалност между високия прираст на това население и в същото време бавното му и трудно обществено и културно развитие. Не случайно славянските страни заемат половината от Европа като територия и население, но първата славянска държава е образувана едва през 9 век.
Ние от езикова гледна точка сме основно траки и славяни. Прабългарите също имат своя принос в днешния ни език, но той е по-малък, макар че като далечни потомци на траките със сигурност са запазили нещо от древния праезик на индоевропейците – тракийския.

цитирай
37. leonleonovpom2 - За един досадник се носи слух, че в ...
15.02.2021 16:24
За един досадник се носи слух, че в Соц време перуката му била с червени коси?! След това била подменена/ или боядисана : с друга- кестеняви/ кафеви/коси
Веднъж вятърът я отвял и на дъното, този ,който я намерил, прочел: -На власт с всяка власт! Това било мотото на собстнетика и!
На това място записано, да не го забрави и да не е достъпно за другите!
цитирай
38. leonleonovpom2 - Здравей, Влед!
15.02.2021 16:40
Общо взето съм съгласен с написаното от тебе!
Наистина, много кухини има в казионната история-Защо се е насочил Аспарух тук, може да отиде в Трансилвания? Но това са също Български земи по всяка вероятност Те през времето на ПБЦ се сочат за Български
Как е победил и то категорично ромеите? Защо армията им се води от императора?Това показва ,че резултата от нея е с огромно значение за ИРИ Те знаят какви са намеренията му Очакват ги!
Как е спечелил благоразположението на местните ?Нали се настанява в техните земи
И следват въпросите относно сливането на етносите, гимнастиките около езика и азбуката ,но за славяните?......

И около историята на Паисий има манипулации Тя е славянобългарска Но в същото време поставя кардинален въпрос-Защо се срамиш да се наречеш Българин? Кого има предвид-славяните ли?
Е, няма да се разбере, че след като държавата е България ,ние сме Българи!
Все едно Французи или англичани да се водят и келти, даже келти да е водещо име!?Може и нормани, пикти, каледони, бургундци, окситанци, каквото се хареса... Да , ама ще има революции!
цитирай
39. vled - Няма да се уморя
15.02.2021 18:56
да повтарям нещо, което доказва тракийската основа на нашия трако/славяно/български език.

АЗ/ Ѣ̀З, АЗ САМ (съм),
( ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВ
georgiev_trakijskijat_ezik_1957, стр. 85 - ПОКАЗАЛЕЦ
AS - Аз
ASAM - Аз съм),

Историята и Езикът вървят плътно ръка за ръка. Всички писмени сведения са в някаква степен оспорими, затова можем да кажем, че не Херодот, а Лингвистиката е по-скоро бащата на Историята, защото достига и осветява и най-недостижимите за историята глъбини на древността, за която няма писмени свидетелства.
Историята пък е майка на Лингвистиката, но може да бъде и Мащеха.
Такъв е случаят с „идването” на славяните на Балканите през 5, 6 век, което е ОГРОМНА ИСТОРИЧЕСКА ГРЕШКА, която съм посочил в материала си „Славяните и истината за тях”. Тази наложена заблуда пък е завела езиковедите в погрешни изводи за нашия език.
В книгата на Владимир Георгиев „Траките и техния език” 76 г. намерих интересни думи, които този корифей е обяснил с всякакви други езици, но не и с родния си български, който логично е най-прекият приемник на тракийския. Приел е, че славяните и респективно езикът им не могат да имат нищо общо с траките и тракийския език и е нелогично етимологията на тракийските думи да се търси в славянския език:
стр. 98.
Turma – мъгла , тракийска дума останала в родопския диалект
стр.99
Buza – буза
Bis (Vis) – вис, висина, планина,
Bul – вол, бик
стр. 100
Da – да
Dama – дом, останало днес като дам (обор)
Data – ден, останало днес като дата
Gen(i) – ген, гени
Iamba – яма
стр. 102
Sin(a) – син
Ti- ти
Уdrena – наковалня

Ето още думи от „Тракийският език”, 57 г., Георгиев,

стр. 26
braterais – брат, братя
стр. 55
βρia – бряг, бриа(г)
стр. 60
βυρ– вир
βоυρ – бор
стр. 67
pita - пита

Още такива думи можем да намерим и в книгата „Езикът на траките” 76 г. на Иван Дуриданов:

Стр. 121 Bylazora – Ясна (бяла) зора
стр. 213 Kal - кал
стр. 239 Menda - тракийско име, (както и Венда, което се среща и във Франция)
стр. 197 Mala - мала, малка
стр. 132 Ne - не
цитирай
40. leonleonovpom2 - Поздрави, Влед!
16.02.2021 00:13
Чудесна извадка, показваща ,че нишката между поколенията през хилядолетията на нашите земи не се къса!През каквито и сътресения да са минали!
Там е грешката на някои историци! Смятат ,че всяко ново нещо тръгва начисто, няма приемственост?
Дори съвсем нови хора да дойдат, например османлиите в Константинопол, те не почват начисто! Съхраняват в значителна степен имената на главните градове. Анкира-Анкара, Одрин- Едирне, дори и КонСТАНтинопол- ИСТАНбул!
Продължават и имперското поведение на римляните...
Аз помня от дете родопските думи Сигурен съм ,че в тях е съхранен древния тракийски език
Голямата входна врата беше порта, дума от латинския, съвременник на тракийския език Видело-на светло, на расъмване Ще идем по видело И производната- виделина
Този глагол е общ с италианския- за виждам става дума- ведере!Производен на латинския
ДенЯ- Такава е денЯта! Такъв е животът!ДенЯ е живот! Животът се отъждествява с деня, със светлината!

И други, описвал съм ги, но не ми идват наум в момента!

Лека нощ!
цитирай
41. lexparsy - Леле опитах се но се отказах да пр...
16.02.2021 02:06
Леле опитах се но се отказах да прочета докрай, многословните смиСловни "доказуеми" алеГорности...:-()()))
Много джуркане..., а никой не ще да изчака края на бурята която наричат "Апокалипсис" когато всички ще замлъкнат..., когато осъзнаят че той е вътре в тях...
А тогава истината сама по себе си Естествено ще изплува на повърхността...
   Лекс
цитирай
42. leonleonovpom2 - Здравей, Лекс!
16.02.2021 09:46
Ами, нали докато го чакаме, всеки-своя, трябва с нещо да се занимаваме в чакалнята!
Кой с каквото може, каквито интереси има!

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9139027
Постинги: 1349
Коментари: 29651
Гласове: 102601
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031