Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2021 21:55 - Отровните хора биха могли да се развият благодарение на общия предшественик с влечугите
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 1181 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 09.05.2021 21:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Отровните хора биха могли да се развият благодарение на общия предшественик с влечугите image от Екип на древен код    

https://www.youtube.com/watch?v=5pVTZH1LyTw
https://www.youtube.com/watch?v=nqoqxA8p_AM



image

Учените са научили, че отровните хора един ден могат да  станат реални. Заглавието предизвиква отговора: „Не са ли вече отровни?“ Например, гледайки как политици говорят, човек получава идеята, че  злонамерените влечуги  може да са на правителствени позиции днес. В този момент кой би се изненадал?

Но сериозно се връща към древното ни минало, когато хората и влечугите са имали общ прародител. 

Днес има хиляди отровни животни, както влечуги, така и няколко бозайници. Например , землеройки и някои бенки  са отровни. За разлика от много отровни змии, бозайниците имат отрова, която е водна, разредена и обилна. 

„... слюнчената тъкан на повечето бозайници произвежда големи количества много разредени смеси, докато жлезите на змийската отрова произвеждат силно концентрирани смеси от различни токсини“, пишат учените от Япония и Австралия.

След като учените проучиха хиляди гени, свързани с производството на отрова, те откриха, че едни и същи гени и физически механизми работят в слюнчените жлези и отровните жлези.

И така, докато в момента хората не отделят отровни протеини, с времето бихме могли да го направим. Змиите обаче са далеч по-силно развити в това отношение, като мощната отрова се използва пестеливо.

Човешки ухапвания - вече опасни

Дори и без отрова, човешко ухапване е опасно, тъй като може би сте научили по трудния начин като дете. Клиниката в Майо  заявява, че ухапването на човек може да бъде по-опасно от ухапването на животно поради бактерии и вируси, които винаги присъстват в устата ни. 

Често хората, ухапани от човек, ще изискват ваксина срещу тетанус. Така че необходимостта от еволюция на отровата изглежда излишна стъпка.

От друга страна, има изобилие от древни истории за  човешки змийски хибриди,  а думата „отрова“ може да произлиза от Венера, римската богиня на любовта. (Гръцката Афродита) Нейните прелести, които събужда, станаха синоним на отрова.

Латинското  venemum,  което означава „магически чар, мощно лекарство“, по-късно стана „смъртоносна субстанция, отрова“.

„Значението„ отрова “се появява на старофренски във формата  venim , която средният английски е заимствал като  venim  или  отрова . О, Венера, ти хитра богиня. Кара ви да се чудите какво точно мисли тя в онази снимка с морски черупки “, пише  Merriam-Webster.

Както всички добре знаем, някои вече може да са отровни в изкуството на любовта.

Отровни хора, които зимуват

Наскоро учените също научиха, че хората също могат да имат  хибернация  . В далечното минало ранните човешки същества вероятно са хибернирали, според изследванията на техните вкаменени останки. Всичко се връща към нашия произход на бозайниците.

По този начин неандерталците някога са хибернирали заедно с пещерни мечки, за да избегнат суровата зима. Това обаче не означава, че те са били особено добри в хибернация, като доказателство за признаци на сезонно недохранване и болести.

Днес  лекарите могат да предизвикат  състояние на ужас, докато пациентите се подлагат на операция. В бъдеще способността ни за хибернация може да даде възможност на нашия вид да избяга от Земята при дълги пътувания в космоса. Това е тема на класическата научно-фантастична класика от  2001 г.: Космическа одисея , която наскоро привлече вниманието поради появата на монолити навсякъде.

Ние дължим нашите гръбнаци на древните кални глътки

Когато обмислите как хората са отдалечени от други видове, това ви кара да се чудите какви други черти бихме могли да развием? Все пак имаме много далечни роднини. Връщайки се по-напред, ние проследяваме нашия произход до същества, дебнещи се в океаните.

Някои хора дължат своите бодли на тези същества, докато други хора очевидно все още работят върху това. Просто знаете, че хората без гръбначен стълб са по-склонни да станат отровни.

Преди милиони години същества, които приличаха на Roomba на моретата, се движеха по морското дъно. Бронирани дънни риби, наречени  остеостракани  (което означава „костни щитове“), гълтаха кал без челюсти преди около 400 милиона години. Вътре те имаха примитивен костен  вътрешен ендоскелет.

Благодарение на онова скромно начало учените смятат, че ние сме разработили кости и прешлени, служещи като енергийни батерии, които са позволили да се плъзгате по земята неловко.

Движейки се в плитки води, където океанските вълни се разбиват, костите вероятно им помагат да  издържат на сърфа.   Като допълнителна полза, получените енергийни резерви им позволиха да изследват и в крайна сметка да се преместят на сушата. Оттам еволюцията доведе до земноводни, влечуги, птици и отровни бозайници.

 

Вижте остеостраканите от  PBS Eons  по-долу:

Най-ранните далечни роднини

Ако се върнем още по-далеч, можете да видите симулация на това, което може да бъде един от нашите  най-ранните предци разпознаваеми,  Pikaia gracilens , изгаснал малък ХОРДОВИ животно от периода на Близкия камбрий, "времето на древен живот". Прилича на плъзгаща се змиорка с примитивен предшественик на гръбнака, наречен нотохорд, гъвкав поддържащ прът. 

Периодът от преди повече от 500 милиона години бележи изблик на еволюционни промени, наречени „Кембрийска експлозия“. 

Всичко това е малко смирено, но също така и критичен урок за това как всички видове са много взаимосвързани и зависими изцяло един от друг. Нека научим този урок, преди да се превърнем в отровни хора.

Представено изображение от  SarahRichterArt   чрез  Pixabay ,  Pixabay License








Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39756086
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031