Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2021 15:40 - Власите на крал Жан/ Калоян/
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2744 Коментари: 12 Гласове:
38


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Да, имената на власи и на  Българи се преплитат в Българската история!  Даже човек остава с впечатление че ВБЦ е дуалистично, от два етноса?Българи и власи?

Това впечатление  се създава и  от латинският превод на писмото на цар Калоян до папа Инокентий Трети, в което, той е цар на Бълтари и благхорум/ власи/ !?
Веднага се набива на очи близостта на благхорум с Блъгаром Ти са добавени от преводача грък.В оригинала на гръцки, дело на цар Калоян власите липсват ?Той е цар само на Българите!  От което се създава  пък впечатлението ,че власите са някакво подразделение, но отново Българско! Логично разсъждаващият, без затруднение,  би стигнал именно до този извод!

Стана дума в предходен постинг, че Дю Канж в писанията на предшествениците си ,не се заблуждава и власите навсякъде превежда като Българи! На Дюканж може човек  да се осланя, той безспорно е най- добрият историк на 17- ти век!
Но това не пречи на четящи буквално да приемат власите като друг етнос и да им търсят някакъв фантастичен произход?
Стига се дори дотам, на трите  ни династии, които са свързани помежду си с династични бракове, да се определя" влашки" произход?

Кои са власите в действителност?

Власи в Средновековието са хора , занимаващи се с овчарство-пастири! Но има и една особена категория села в България-войнишки села ! Обяснявал съм , какви са те....  Мъжете са пастири-отглеждат овце! Удобен занаят за мъже, които са професионални войници!  По подобие на римските войници ,от март да октомври може да са мобилизирани, особено при военен конфликт !Няма как да се занимават със земеделие,не могат да приберат реколтата!  !Те се наричат ВАЛАХИ!Думата явно произлиза от ВЛАХИ и показва поминъка им!  Едно такова войнишко село е Козичено Има и други известни-Българи, Факия... Но Козичено е известно и със своите ВАЯШКИ/ ВАЛАШКИ / песни!........ Те доказват ,че валахите не са фантазия!...

Валашките села са прехвърлени в последствие в земите на днешна Румъния! Има такава практика! Например село Факия е прехвърлено от Кюстендилско в Странджата!
А в Румъния земите са подходящи за овцевъдство, за земеделие- не, защото през пролетта се наводняват от Дунав!Но трева има в изобилие! Там са и войводите ни, една хубава Българска дума, въведена от Българите! С равнозначност на генерал! Най- известният е Влад Дракола,чийто баща, Мирчо Стари е командващ Българската армия! Да,  Шишман не е дал, по вина на Мирчо Стари,  нито една битка на Баязид Той е цар, без армия!?
Мирчо Стари, точно така е името му и не звучи никак като румънско! Както и на другите войводи-Иванко, Георги, отново Мирчо, Тодор Владимиров-Владимиреску!....

Власите били романизирани траки? Това не звучи никак убедително по няколко пункта! Земите на днешна Румъния са били най- кратко време под римско владичество на Балканите? Лимесът/ граница на Рим / дълто време е по Дунава! Каква по естествена граница? И точно те да са романизирани?

Но издайниик, какви са румънците е и езикът им! В него латинските думи са малко, дори остатъците от Български думи- като градище например, са повече! Да не говорим за топоними и хидроними!
А те, Българските думи,  са системно подменяни с италиански и с френски думи?
Стоп!
Френският е утвърден като език 16- ти век,  а става международен век и половина по - късно, при краля Слънце! Наличието на изобилие от френски думи в румънския издава кога е почнал да се формира този език и какви са причините!
Да , от 17- ти век и ето как!
Папата и Австро- Унгария искат да спрат турското нашествие в посока към запада! Това може да стане с латинизиране на населението и с участието на църквата- от православно ,да стане католическо ! Така се спират и претенциите на оформящата се Руска империя! Няма измислени славяни, няма православни!Така е създаден изкуственият румънски език и покрай него- и народ!
Измествайки ненужния според западните интереси Български език и подменяйки православието! Който език  в Румъния е оцелял до средата на 19- ти век !
Има запазен документ , писан от Влад Дракола- на книжовен Български език!
Защо Ботев, без проблеми откъм техника , печата Български вестници в Букурещ? Има пишещи машини и Български букви в Букурещ, не се налага да ги поръчва от другаде, от Венеция например!

Така ,че румънската нация не е създадена от някакви романизирани траки! Тук нещата много издишат! Нашите траки измрели до един и нямат участие в създаването на Българската нация , но виждаш ли, митичните, имагинерни, романизирани траки, са създали без проблем Румънска нация ? На земи, столетия били част от Българската държава? С език, създаден очевидно постфактум!

Блажени са верующите!




Гласувай:
40


Вълнообразно


1. nedovolen - Това е четиво за историци. Не съм ...
05.07.2021 18:09
Това е четиво за историци. Не съм такъв.
Знам, че римската империя е 1000г по-късно фалшифицирана Българска империя.
Това ми стига.
Мога да пиша още, че по цялата Земя се изкупуват артефакти, знайно от кого, да се заличи кои сме, всички,защо сме, и да не осъзнаем.
Мисля, че че бях ясен.
Извинявай, не четох подробно.
:)))
цитирай
2. kvg55 - leonleonovpom2,
05.07.2021 18:29
Едва ли по времето на Калоян власите са имали голямо присъствие, както и при другите владетели. Освен това власите са нееднородни.
И дали власите се изчерпват с румънците.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
05.07.2021 18:34
nedovolen написа:
Това е четиво за историци. Не съм такъв.
Знам, че римската империя е 1000г по-късно фалшифицирана Българска империя.
Това ми стига.
Мога да пиша още, че по цялата Земя се изкупуват артефакти, знайно от кого, да се заличи кои сме, всички,защо сме, и да не осъзнаем.
Мисля, че че бях ясен.
Извинявай, не четох подробно.
:)))


ИРИ почва като тракийска империя Много от императорите и са с такъв произход А двама от императорите-Константин Велики и Галерий са управлявали реално от Сердика! Известни са думите на Константин Велики-" Сердика е моят Рим "Той е разрешил на 300 хиляди Българи да се заселят в Мизия Доста ясен знак за какъв е по произход!Така ,че няколко века по- късно, когато е дошъл Аспарух с неговите Българи , тук е заварил....други Българи!

Хубава вечер!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Извинявам се!
05.07.2021 18:35
По навик съм отбелязал пишещи машини- за вестниците на Ботев!
Да се чете печатни машини!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
05.07.2021 18:51
2. kvg55 - leonleonovpom2,
18:29
Едва ли по времето на Калоян власите са имали голямо присъствие, както и при другите владетели. Освен това власите са нееднородни.
И дали власите се изчерпват с румънците.
цитирай
Изтрий

Власите, които се цитират при цар Калоян в стил- " Власите на Калоян разбиха рицарите" са категорично неговите войници, които са Българи!
Нямат нищо общо с днешните румънци! Така са наричани овцевъдите в Средновековието Такива са били и Българските войници Затова власи могат да бъдат гърци- има гръцки власи, албанци и така нататък
Като примерът, пътуващи власи убили брата на цар Самуил Какви пътуващи власи ще убият член на царското семейство и за какво?Той се движи с голяма охрана !Гова са войници в засада !Валахи!

Войнишките ни, валашки села са изнесени по- късно в Румъния Те са реално Български! Е, както съм описал по- горе, те са подложени на пороманчване Френските думи-болшинство в езика, издават кога е станало то- след шестнадесети, седемнадесети век! А имена като Търговище, Градище, Брашов, Крайова, Букурещ издават, кой език е бил говорим до преди няколко века там!?
Власи е професия тогава ,не е етнос! И Дюканж добре е схванал това и ги е превел като Българи, не власи!
цитирай
6. mt46 - Здравей, Лео!
05.07.2021 23:27
Тълкуваш едностранчиво термина "власи", даваш само едно от значенията му...
„Калоян, Цар на българи и власи“. Тук е ясно, че става дума за два различни етноса!...

За етимологията на Букурещ: Произходът на името на града е неясен. Легендата го свързва с неговия основател Букур, според различни варианти княз, престъпник, рибар, овчар или ловец. Според нея Букур се изгубил в гъста мъгла и след като се помолил на Господ, мъглата се вдигнала по чудо. В знак на признателност той построил малък параклис, около който впоследствие се заселили хора и така се родил днешният град Букурещ.
Османският пътешественик от XVII век Евлия Челеби приписва името на града на някой си Абу Кариш от арабския клан Бани Курейш. През 1781 година Франц Зулцер извежда етимологията от румънската дума bucurie („радост“), която от своя страна вероятно има дакийски произход. Други автори от XIX век го свързват с bukovie („букова гора“)...
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
05.07.2021 23:53
6. mt46 - Здравей, Лео!
23:27
"Тълкуваш едностранчиво термина "власи", даваш само едно от значенията му...
„Калоян, Цар на българи и власи“. Тук е ясно, че става дума за два различни етноса!"

Точно тук става ясно Марине ,че не са два различни етноса, Българи и власи
Обяснил съм ,в гръцкия оригинал, дело на Калоян власи липсват! Добавил ги е гъркът, преводач на латински Като блакхорум!
Дюканж не се подвежда от войниците на Калоян, наречени власи! Пише- Българи

Тези романизирани" траки" пишат и говорят на Български Изведнъж се сещат, по времето на Луи 14- ти ,че са били "романизирани" и проговарят на....френски!?
Знам историята на френския език, той е един от диалектите на района около Париж! Как така румънците проговарят на френски? Вярно ,наследник е на латинския, но как точно този диалект прогвварят власите? Френският е наложен със закон, с наредбата от Виле- Котре от Франсоа Първи през 1539 Това е езикът на...неговата династия, не някакъв друг!
Нещата са описани точно, не едностранчиво!
Столицата на Влад Цепеш и днес се нарича Търговище , но не е нашето Търговище! Брашов идва от Брашно, Крайова от Край, Гюргево е порумънчен на Джюрджю!
Румънският е изкуствен език, подписвам се !И мога да го датирам- след 1539 година Причините са посочени в постинга и в коментариите За противодействие ,първо на Османската империя, а след това и на Русия!
Какво да кажа?
С нашето овчедушие се създаде македонска нация!
А защо да не се създаде,благодарение на овчедушието и тракийска? И то благодарение не на автохтонизма, а точно обратното На отричането му!
Паоразмисли, след като не са Българи, следователно могат да се обособят като тракийци!?

А кажи ми къде е логиката в този парадокс? Траките не участват във формирането на етноса ни , а романизираните траки са дали началото на румънците? И то романизирани в район, бил най.малко време римска провинция? Говорещи преимуществено френски и живели в Българско царство,писали и говорили на Български стотици години! И изведнъж ,проговорили на ...френски?
Не, просто нямам думи, ако съм свидетел на подобно нещо във химия, физика, физикохимия?!...

Лека нощ!
цитирай
8. shtaparov - Най-интересно е това че северните ...
06.07.2021 04:03
Най-интересно е това че северните земи на Асеновото царство,които носели името ВЛАШКО били населени не с власи,а с особена смес от кумани, Българи, узи и печенеги,към която по-късно се "добавили" унгарци и татари! Куманите са основен съюзник (федерат) на тогавашна България,били основен народ във Влашко и участвали във всеки Български военен поход,а царството не било на Българи и кумани- на Българи и власи било видиш ли! Рицарите пък са разбити с решаващата помощ на куманите а някои тогавашни историци написали че са ги разбили някакви си власи,чиято основна родина според гърците е Пинд! От това следва че онези узи,печенеги и кумани,които са били поБългарени а по-късно и полатинчени от унгарците са били наречени "власи"- не някакви ментета "македонци" и ромеи,смесени с Дачи (ДУЧИ БЪЛГАР)!

Странно е и друго- какви са били тези продажни поромци на римляни т.е. на латинци,които упорито помагали не на латинците и ромеите а ИМЕННО на Българите,обявени от днешни ромски потомци на власите за "чужди окупатори" ?? Защо едни власи (каракачаните) и други власи (цинцари,армъни) не могат да се разбират помежду си без помощта на Българския език,която се явява своеобразно свързващо звено между тях??!! Изводът е един- в корена на свойта етногенеза реалните власи нямат нищо общо с гърци,ромеи и македони! Ако са потомци на Траки или Дачи ("Даки"),майчин език им е Българския а онзи парвенюшки езиков сурогат,който им се набутва днес от чужбина има толкова общо с тях,колкото татарския има общо с руския а гръцкия език- с турския!
цитирай
9. leonleonovpom2 - 8. shtaparov - Най-интересно е това че северните ... 04:03
06.07.2021 08:22
Здравей, Ангеле!
Да ,във Влашко са разположени войските ни. Там е главнокомандващия войвода Мирчо Стари Той е дал уверения от Търговище ,че идва с армията на царя Иван Шишман , но по неизвестни причини не то прави Вероятно е бил във връзка с Баязид!? Те се наричат валахи- войниците, обяснил съм защо в постинга горе , а и преди него! Куманите са конници, вероятно са Български клон и принадлежат към казаците около Кубан и Дон!
Печенегите са избити подло он ромеите ,единадесети век, заедно с жените и децата Около 30 хиляди оцелели са заселени в Софийско и Пернишко! Вилардуен описва интересен случай за приобщаването им към българите в село, идентифицирано като Кондофрей! Пита двуметров печенег, какъв е и той тупайки се по косматите гърди гордо казва ,че е Българ!?
Племето се нарича " Шоп" и негов вожд е Батан Оттам идва и името на градчето Батановци в Пернишко Може да се правят изводи и за шопите!
Да се върнем на власите Има погърчени и романизирани власи Както сега има порумънчени, погърчени и какви ли не още....Българи
Където са овчарите, такъв им е и езикът!

Но не може да се подмине румънският " език"!
Всеки езиковед, познаващ романските групи езици, веднага би се впечатлил от съвременните френски думи в този език ?Как са дошли в него? А френският е нов език в Европа Дори за Франция -от 1539 година е национален за Франция Дори трудовете на Нострадамус са написани на латински? Следователно ,няма как преди 1539 година румънците да владеят този език!? Да ,документа на Влад Дракола е написан на книжовен Български! Не на татарски! Следователно власите говорят и пишат на Български, поне до 1539 година и изведнъж стават.... франкофони? Трябва да има някаква причина, не е от скука, нещо да научат,защото са ученолюбиви!
Е, причините са две!
Създаване на Буферна зона срещу ислямското нашествие с романизирано и католицизирано населетие!?И срещу руските имперски интереси Няма славяни и православни, които да защитават там!
Пределно ясни са!
Ами един още по- пресен пример Когато в Берлин се взема решение да се присъедини Северна Добруджа към Румъния, румънският крал се чуди ,какво да прави с манифеста за присъединяване? Никой там не знае писмено" румънски"
И манифеста ,с голямо закъснение е написан на..Бългорски? С извинение ,че не е негово решението , а се подчинява на това, взето от Великите сили! Иди и вамери сега един там, пишещ на....Български Това какво е?Интернационализъм?
Да, трябва да сме интернационалисти ,да забравим ,че сме Българи, да хвалим големите, както правят блоговите подлоги за всеки от големите!?

Да, ама дали гърци, сърби ,румънци жертват така националното си, за келепира?
Да ,келеперджии са като всяко нищожество, но вървят напред с националното ,не са и предатели!

Хубав ден!

П.П. -Какво ли ми пука? Търпи и ще си.....
цитирай
10. mt46 - Относно езика...
06.07.2021 12:31
Имало е латинско влияние, но най-голямо е било българското влияние...
"... румъните заедно с черковното устройство заели от българите и българския език - черковен и дипломатически, сир. езика на българската литература. Румъните са били по-рано покръстени от българите. Преди да дойдат българските славяни, имало е в Мизия и Дакия християни, имало е и латинска епископия със столица в Първа Юстиниана (Охрид), основана на 535 г. за целия Илирикум - именно за всички римски провинции южно от Дунава. Възможно е и Дакия да се е числила в черковно отношение към тая епископия. След покръщането на българите (864) и румънците приели славянското богослужение заедно с българите, което се одържа в румънската черква до XVII столетие"... /Любомир Милетич/
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
06.07.2021 13:29
mt46 написа:
Имало е латинско влияние, но най-голямо е било българското влияние...
"... румъните заедно с черковното устройство заели от българите и българския език - черковен и дипломатически, сир. езика на българската литература. Румъните са били по-рано покръстени от българите. Преди да дойдат българските славяни, имало е в Мизия и Дакия християни, имало е и латинска епископия със столица в Първа Юстиниана (Охрид), основана на 535 г. за целия Илирикум - именно за всички римски провинции южно от Дунава. Възможно е и Дакия да се е числила в черковно отношение към тая епископия. След покръщането на българите (864) и румънците приели славянското богослужение заедно с българите, което се одържа в румънската черква до XVII столетие"... /Любомир Милетич/



Румъни е късно понятие! Няма румъни преди ИРИ/ 395г. сл. Хр./

И имай предвид ,че наследник на ИРИ, последен, се явява Източна Румелия- Южна България! Тази от Берлинския договор!Точно това означава името й! Следователно румъни или ромеи са хората в Южна България
Вероятно не знаеш, провинциите или темите в ИРИ се означават и с името на империята-също!Източна Румелия означава ИРИ Гадно, но е можело и да се възползваме от това!

Тази теза, знам ,че не е твоя, просто я цитираш, но извинявай, смехотворна е! Земите на Румъния, в по- голямата си част са Български преди Аспарух, чак до Тиса и до Балатон,повече време , отколкото настоящите ни земи до падане на ВБЦ!

Знаеш ли, нямам я пред мене хронологията на румънските" крале"! Но по памет Първи е гето- дакиецът Децебал, следва един от ромейските императори преди Теодосий, ако не се лъжа Лъв И следват нашите царе- като техни- ,барабар със Симеон ,Петър, и Самуил? После почти всички наши царе от ВБЦ? Нашенските войводи- също! А ,във френския войвода няма Има Женерал! Тук фалшификацията не е проработила
Казвам ти , поне една трета от лексиката на румънците е френска? Обяснил съм, какъв парадокс е именно това!
Бяха изумени на времето, откъде знам румънски / да не би да съм циганин?/има едни купанари, които говорят румънски! Казах на колегите, че това не е румънски , а френски, което говоря с тях! На този език се разбирам с тях! А за френския може да ми се вярва, защото имам документ , университетски за преводач на научна и техническа литература! Което е далече по- сложно от обикновеното бърборене!

Този, който е съчинил представеното от тебе е нямал представа от устройството на Българската армия , от организацията и !И кои са власите?
Остави написаното , има хубав виц в тази насока!
Романизирани траки създали Румъния?! А какво е станало с нероманизираните траки, който три пъти повече във време са били подопечни на Рим и дълго време техни императори са управлявали Рим!?
Ти знаеш ли ,че Екатерина Велика , а и Вук Караджич водят илирийския език като разновидност на...славянския?
Изчезнали удобно нероманизираните, които са много повече от романизираните , при това!??
Ами смешно си е! Най - малкото, би трябвало местата на романизирани и нероманизирани да са разменени........
Тези хора, романизираните, стотици години са част от България До седемнадесети век пишат на Български, до средата на деветнадесети говорят и се проповядва на Български в църквите им!
Какви романизирани траки има там? В средата на 19- ти век?
Няма и един романизиран в заграбената Северна Добруджа, това е абсолютно сигурно! Както сега няма нито един " българизиран"

Каква истина търсим , или за каква истина говорим тогава?

Хубав ден!
цитирай
12. leonleonovpom2 - А , стига си се излагал, бе! Като кифладжия!
06.07.2021 13:56
Последни 20 регистрирани посетителя

13:01 - s
13:01 - s
11:59 -
11:43 - apostapostoloff
11:40 - sursubul

Само доказваш Сурсувуле, че по втория начин се" оправяш" Навсякъде!
Освен ,че си и анонимник!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9138784
Постинги: 1349
Коментари: 29649
Гласове: 102601
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031