Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2021 15:37 - Навалица или калабалък
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2257 Коментари: 19 Гласове:
27


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Преди години, когато в работата ми се появяваше проблем, не намиращ бързо  решение, зарязвах го и се прехвърлях на езиковите си  проучвания!  
Търсех еднакви или подобни на Българските думи в латински и в италиански! Във френски- не, считах ,че подобията са късни и то с основание! На случаен принцип баботех, после ги подреждах азбучно.
Учудващо, такава терапия даваше резултат Решението на проблема като ,че ли падаше от небето? Сещах се изведнъж! Как да го постигна!

Един съученик,  после и състудент, след  поредния летен  сезон , започна да употребява думи, като навалица , мукаят, дженабет и други, които безгрешно определих като Родопски !Умувах малко ,откъде ги знае и бързо се досетих.
Попитах го, да не би, да  са имали курортисти от Родопите? Стресна се, откъде съм разбрал? Не е ставало дума и през лятото у тях не съм ходил?
Е, как да не се усетя, нали и аз съм наполовина оттам?

В нашия край ,крайморския, се използва друга пикантерия- калабалък Въпреки ,че и на нея може да се намери морски произход-кала е морско заливче на италиански, балък е пък риба на турски, не ми харесва подобна комбинация! Считам ,че думата си е арабско-турска и означава   множество от хора! Те ,повечето хора, според някои много умни и без това са си риби!?

Да не би и навалица да е дума с подобен произход ? Тя има същото значение!

Спомням си, дядо ми, с какво неудоволствие реагираше понякога, когато баба ми го пращаше някъде! А, при тази навалица сега там, няма да отиде, да не е изкуфял? По- късно - да!
За да не се излагам, правех се на голям, не питах какво означава! Постепенно разбрах смисълът й! Множество от хора! И когато те са пред магазин, наистина е неприятно да чакаш на опашката

При нас именно тази дума се използва или тълпа, когато е на улицата, неорганизирана...

Най-близко до тази дума е латинската навалис. Нещо ,което се отнася до корабите Също навале- пристанище и особено -навалиа- док, пристанище!?
Каква може да е връзката с нашата навалица?

Момент! Ако на дока, на пристанището няма множество от хора, къде другаде би могло да има? Още от детските години имам спомени за тълпите от хора на пристанището- пътници, рибари,работници, шляещи се за развлечение, какви ли не други....

Как да не свържеш навалицата с хора на пристанището?



Гласувай:
29



1. nkf - Здравей, Иване
01.09.2021 16:50
Лично аз съм свикнал с думата навалица, докато калабалък ми е чужда /а и не особено приятна/. Възрастните хора, с които съм общувал, са използвали именно навалица, докато въпросният "калабалък" някак си по-често съм чувал често-често от далеч по-млади / и прости/ хора. Забелязал съм, че наследниците /внуците/ на разни комунистически шумкари и аналогичните им простаци най-често използват турцизми. Иначе, навалица аз логически свързвам с нещо, което е натрупано /наваляло - както навалява сняг/.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Мартине!
01.09.2021 17:40
1. nkf - Здравей, Иване
16:50
Лично аз съм свикнал с думата навалица, докато калабалък ми е чужда /а и не особено приятна/. Възрастните хора, с които съм общувал, са използвали именно навалица, докато въпросният "калабалък" някак си по-често съм чувал често-често от далеч по-млади / и прости/ хора. Забелязал съм, че наследниците /внуците/ на разни комунистически шумкари и аналогичните им простаци най-често използват турцизми. Иначе, навалица аз логически свързвам с нещо, което е натрупано /наваляло - както навалява сняг/.
цитирай
Изтрий

Да ,така е, съгласен съм! Натрупани хора!
Подобни думички дават информация, че Бълтарите са били тук, далече преди официалното признаване на държавата им! Преди Аспарух! Логично е навалицата да се свързва и с натрупването на хора на пристанищата и оттам да води началото си!
Сещам се за бягащите ромеи след разгрома им от Българите, при така наречената Ахелойска битка,всъщност Анхиалска! /Дюканж гака я означава - при крепостта Ахелой!? Явно оттам идва и грешката/ Как дълто не им отварят вратите на Месамбрия! Казват им, да изчакат, да приготвят корабите ,за да отплават Симеон е бесен ,че са убили в началото Български военопленници! Страх ги е от гневът му И макар и само две хиляди, струпването им на пристанището ще създаде суматоха, затова не ги пускат!Ако пък през това време дойдат Българите, те нямат отношение към тях
Калабалък и аз го приемам като пикантерия! Да се нарече така сборище с несериозни, дори комични цели!
Има и още една дума, гмеж, ползвана от Пенчо Славейков За нея ,засега, нямам гочна представа откъде идва, дали не е и негово дело?

Хубав , вече вечер!
цитирай
3. kvg55 - leonleonovpom2,
01.09.2021 18:45
Употребата на турски думи означава, че населението в този регион е общувало с турците и не е било съвсем покорна рая.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Пустол Сурсувул?
01.09.2021 18:51
18:43 - sursubul
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
01.09.2021 19:51
3. kvg55 - leonleonovpom2,
18:45
Употребата на турски думи означава, че населението в този регион е общувало с турците и не е било съвсем покорна рая.
цитирай
Изтрий

Това, с общуването ,малко напомня на съжителството?!
Впрочем, на ниво народ , ние нямаме проблем с никой, дори и с турците Рибата се вмирисва от главата Дядо ми знаеше гръцки и турски и с турците общуваше свободно! Гърците ги ненавиждаше, заради подлостта им В града имаше много етноси, турците живееха в Сивата махала И останалите живееха в махали- помаци, цигани, гърци... Бях дете, като почина баба ми, леля ми ми е разправяла, че дошли и хора и от Сивата махала, така наричаха турската махала, на погребението й А тя беше на другия край на града!!Всички етносни общности живееха в разбирателство, къщите не се заключваха Откраднеш ли, край, отритнат си и от своите!

Хубава вечер!
цитирай
6. pvdaskalov - * ! *
01.09.2021 20:13
Аз пък мисля, че за богатството на един език се съди и по синонимите.
Клъвнах нещо от Гугъл:
тарапана (твърди се, че е речник на улицата)
изобилие, богатство
Често се използва за много хора на едно място.

На площада беше голяма тарапана.
Б.Бонев от Варна
29 Aвr 2009 в 17:59:12 ч.

Тарапана
(пер. тарап хане) монетарница, монетен двор; много хора на едно място.

Голяма тарапана беше на този мач.
Трифон Трифонов от Варна
090 3 Mar 2014 в 01:19:23 ч.
13 2
тарапана
монетарница

Admin от София
09 Mar 2011 в 12:22:59 ч.
Етикети: монетен двор тълпа

Нека писателите избират речника на своите герои.
Прочетох някъде, че в английския имало над 2 000 000 думи. Било достатъчно англоезичен автор да употреби дори вднократно една дума в своя творба, за да влезе тя в Оксфордския (мисля, че така се казваше) речник.
Извор на нови красиви думи е варненският поет и бивш съблогър Валери Станков. Преди година-две получи награда за принос към българския език... Например:
девойчица (май само при него се среща), девойка (утвърдена дума), девойчище (мой принос за стара мома)...
Жив и здрав, Лео! (Има опасност да се зарибя отново в този хаос от теми и темпераменти... Да бягам, докато е време, какво ще кажеш?)
Поздрави за всички твои читатели!
П и е р

цитирай
7. leonleonovpom2 - Поздрави, Пиер!
02.09.2021 01:12
Връщам се от концерт на Тони Димитрова и съм свеж, не ми се спи!
Тя ни остана!
Гого/ свързваше ни студентско и войнишко приятелство/, Ваня, вече ги няма!

Та, тарапаната е хубав ссиноним на навалица, при това свръхшумна. Защото чуковете здраво налагат матриците, които отсичат монетата! Златото и среброто са меки, но образът не се получава с обикновено натискане

И аз претендирам за авторство на някои думи
С една например се гордея-за резултат с обратен знак
Резилтат!
Демокрадация, възможно е да са ме изпреварили, но съм я вкарал в употреба, това е сигурно!
Аз смятам, че най- богат лексикално е френският! Там може да попаднеш на значения на една дума, дори диаметрално противоположни
Няма да азбравя ,как беше преведена БЮЗ в технически текст Бозка ! Реално е дюза Жената, владееща на високо ниво езика, знаеше ,че не е наред смисълът и освен тази беше маркирала още тридесетина думи
Положих усилия да не се разсмея, уважавам я, а и няма как да знае за какво става дума! Да, като цицка е дюзата наистина!
Тя ме изпревари Каза ,че е наясно че е некомпетентна за тези думи,че вероятно са преведени смешно, затова ме е потърсила за помощ!

Във връзка с бозката един майтап В Албания сме с жена ми, в една сладкарница Идеята е да опитаме албанска боза Но там е работата ,че не се вижда никъде и следа от нея А тя е реномирана ,едно време арнаутите са разнасяли с Гюмове на гърба боза по улиците и са я продавали Не знаем как е боза и на други езици Това го казвам гласно И продавачката разцъфва в усмивка - А, бОзе И от едно сепаре довтаса с две бутилки боза!
На ,албански било бозе, но се оказа ,че думата е и международна Аз държа ,че е Българска, нали оттам идва бозае!? Или пък обратното-от бозае- боза!

Лека нощ, приятелю!
цитирай
8. panazea - Аз думата навалица я сравнявам
02.09.2021 04:53
само с Навални !
Майтап !
Имаше и една песен , Се навали Шар планина .
За бозата и бозае не бях се сетила .
Тони
цитирай
9. panazea - Здравей !
02.09.2021 05:04
Когато уча Полски , се сещам за думи , които употребяваше баба ми .
Старинни хубави думи , които вече не са в употреба.
Когато уча турски , се сещам за думите , които употребяваше дядо ми .
Тези думи не са само турски , но и арабски.
Често произходът на думите е замъглен. Кой знае арабите от кого са ги взели . Нали те са наследили Персийската култура .
Цифрите , които ние използваме , неправилно се наричат арабски . Те са индийски. Когато взех учебника по Хинди с учудване установих прилика на техните цифри , шифр.
Тони
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Тони
02.09.2021 08:40
8. panazea - Аз думата навалица я сравнявам
04:53
само с Навални !
Майтап !
Имаше и една песен , Се навали Шар планина .
За бозата и бозае не бях се сетила .
Тони
цитирай
Изтрий

Да, но учуднащо и пристанище на латински звучи така А това гарантира старинността на думата, че не е заемка, примерно от преди 100-200 години в него! И ,като си помисли човек- причината е същата- струпване на много хора- идващи, заминаващи, рибари, работници, какви ли не?

Що се отнася до бозата, само съм маркирал приликата с бозае и бозайник и толкова!?

Хубав ден!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей отново, Тони!
02.09.2021 08:54
9. panazea - Здравей !
05:04
Когато уча Полски , се сещам за думи , които употребяваше баба ми .
Старинни хубави думи , които вече не са в употреба.
Когато уча турски , се сещам за думите , които употребяваше дядо ми .
Тези думи не са само турски , но и арабски.
Често произходът на думите е замъглен. Кой знае арабите от кого са ги взели . Нали те са наследили Персийската култура .
Цифрите , които ние използваме , неправилно се наричат арабски . Те са индийски. Когато взех учебника по Хинди с учудване установих прилика на техните цифри , шифр.
Тони
цитирай
Изтрий

Безспорно е така!
Трудно може да се открие първоизточника
В такива случаи е редно да се даде предимство на това, кой е по- напред във времето и кой е с по- авторитетни позиции в обществото Водещ ли е
Образно казано, всяка друга постановка е аналогична на тази, крава от теле да суче!
Нищо не е абсолютно, освен абсолютната нула, но и в този случай нещата клонят към нея!

Хубав ден, Тони!
цитирай
12. pvdaskalov - !!! На коментар №7. leonleonovpom2 - Поздрави, Пиер! 01:12
02.09.2021 09:50
Драги Лео,
Мисля че съм прав като казвам, че произходът на думите е ... краста. Същата болест са пропорциите в дрената архитектура. Откриеш някоя и докато не разбереш произхода й и какъв смисъл е вложен в нея - сън няма.
Излиза, че синоним на "дюза" е и нянка. На прима виста реших, че бабите са казвали на снахите "Я, дай на бебето да сучи, та да нанка (да спи)." И оттам идва и тази нежна дума, материалният изглед на която беше табу при соца.
Бъди жив и здрав и все така с оригинални теми!
П и е р
цитирай
13. leonleonovpom2 - Поздрави, Пиер!
02.09.2021 14:11
12. pvdaskalov - !!! На коментар №7. leonleonovpom2 - Поздрави, Пиер! 01:12
09:50
Драги Лео,
Мисля че съм прав като казвам, че произходът на думите е ... краста. Същата болест са пропорциите в дрената архитектура. Откриеш някоя и докато не разбереш произхода й и какъв смисъл е вложен в нея - сън няма.
Излиза, че синоним на "дюза" е и нянка. На прима виста реших, че бабите са казвали на снахите "Я, дай на бебето да сучи, та да нанка (да спи)." И оттам идва и тази нежна дума, материалният изглед на която беше табу при соца.
Бъди жив и здрав и все така с оригинални теми!
П и е р
цитирай

Благодаря ти за отзива!
Да, особен вид крастта е това занимание!!
Действа разтоварващо, но и зарежда ,едновременно с това! Умствено! От опит знам, че нещо ,над което съм се блъскал преди това, след подобна гимнастика няма да е така трудно за решение! Така ,че съвсем умишлено съм прибягвал към подобни отклонения от нерешим за в момента проблем!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
14. pvdaskalov - !!!! На коментар №13. leonleonovpom2 - 14:11
02.09.2021 17:03
Цигарите я откажа, я не, но от тази страст, която наистина рздвижва ума и след това морето от проблеми и загадки е едва ли не до колене, ще мога. Обещавам. Но за последно - май че и руското няня и приспивното нани-наааа са се пръкнали от въпросната красива дума. Извинявай, че се самоизключвам от прекрасната компания на стари причтели.... Впрочем, отговорът ти е от 14:11 часа. Знаеш ли тази пропорция откъде е дошла? 11/14 е приблизително корен от отношението между двете числа на Фибоначи 21 и 34, приблизително равно на мажора 0,618 на Златното сечение. 11 : 14 е наклонът на Хеопсовата пирамида или в лакти 220 : 280.
Поздрави на морето и чайките, Лео!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Поздрави, Пиер!
02.09.2021 17:41
14. pvdaskalov - !!!! На коментар №13. leonleonovpom2 - 14:11
17:03
Цигарите я откажа, я не, но от тази страст, която наистина рздвижва ума и след това морето от проблеми и загадки е едва ли не до колене, ще мога. Обещавам. Но за последно - май че и руското няня и приспивното нани-наааа са се пръкнали от въпросната красива дума. Извинявай, че се самоизключвам от прекрасната компания на стари причтели.... Впрочем, отговорът ти е от 14:11 часа. Знаеш ли тази пропорция откъде е дошла? 11/14 е приблизително корен от отношението между двете числа на Фибоначи 21 и 34, приблизително равно на мажора 0,618 на Златното сечение. 11 : 14 е наклонът на Хеопсовата пирамида или в лакти 220 : 280.
Поздрави на морето и чайките, Лео!
цитирай
Изтрий

Ако причината е тази, заради която се оттеглих от шаха, разбирам! Сънувах кошмари, как ме матират с пешка и нищо на мога да направя В центъра на дъската Събуждам се, облян в пот,възстановявам позицията и виждам ,че е било глупост притеснението ми!
Ако не е такава, намали цигарите, но не напълно До няколко-две-три на ден Има и полза от тях В микроколичества цианидите са полезни В таконва, съдържащо се в няколко ядки на бадем или кайсия А и един случайно открит феномен- На вишни Имаше вишна на вилата Че някой я береше, беше ясно Но под нея беше пълно с натрошени костилки Чудех се, кой идиот го прави Долетя ято косери Оттелих се внимателно и наблюдавах!Заеха се да вадят кокичките и да ги чупят? Като орехотрошачки са! Реших ,че трябва да ги прогоня и го направих Да разберат ,че не е редно! И си мислех, що за наркомани са Опитах една ядка Отровно горчива!
Интересни комбинации от числа редиш, но на мен слабост беше геометрията, а и построителните задачи Без да вниквам в пропорциите Със закъснение -и дескриптивната геометрия
Човек трябва да прави каквото трябва, и му харесва, пък- да става ,каквото ще!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
16. barin - Здравей, Адаш. Свикнал съм повече с ...
02.09.2021 22:01
Здравей, Адаш. Свикнал съм повече с думата "навалица". Звучи ми по-българска от калабалък и търпана. Също избягвам да употребявам, доколкото е възможно и английските технически думи.
Поздрави!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
03.09.2021 00:12
barin написа:
Здравей, Адаш. Свикнал съм повече с думата "навалица". Звучи ми по-българска от калабалък и търпана. Също избягвам да употребявам, доколкото е възможно и английските технически думи.
Поздрави!


Благодаря за отзива!
И аз не съм привърженик на чуждиците Употребявам ги в краен случай!

Лека нощ!
цитирай
18. nedovolen - По-рано и у наше село бе калабълък. ...
03.09.2021 07:34
По-рано и у наше село бе калабълък. Сега една навалица, ама от цигани.
И аз обичам да се изразявам със стари, Български думи.
Наскоро един приятел каза, че синът му работи систем мениджър. Помолих го да ми разясни.
:)))
цитирай
19. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
03.09.2021 08:23
18. nedovolen - По-рано и у наше село бе калабълък. ...
07:34
По-рано и у наше село бе калабълък. Сега една навалица, ама от цигани.
И аз обичам да се изразявам със стари, Български думи.
Наскоро един приятел каза, че синът му работи систем мениджър. Помолих го да ми разясни.
:)))
цитирай
Изтрий

Благодаря ни за отзива, Николай!

Мениджър е също стара, Българска дума! Старобългарска

Мени дръжи! Оттам мениджър! Държи, тебе, мене в ръцете си Да ни ползва, не за нещо друго!
Някои казват на водата уотър ? Тя също е изопачена ,наша дума Ето как е получена:

Вода - вотър- уотър!
Да не се правят на ударени изобретатели!

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9151295
Постинги: 1349
Коментари: 29654
Гласове: 102623
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031