Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2021 15:06 - "Ако Западната Римска империя беше оцеляла"-размисъл
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3748 Коментари: 20 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 И аз да попаразитирам веднъж върху чуждо заглавие!?  Правя го, не за да се заяждам ненужно с автора му, а поради простата причина, че то ме предизвика към размисъл!
Иначе, не оспорвам фактологията на автора, както и добре обоснованите му разсъждения и предположения!

Според мен Западната Римска империя никога не е загивала и това обяснява просперитетът на Запада днес!

Докато Източната, привидно надживяла с хиляда години Запада,  е  загинала безвъзвратно, с тежки последици за народите в региона й!

Защо не е загинала Западната Римска империя? Защото щафетата и е предадена на Франкската империя, след това, забележете- на Свещената Римска империя и накрая- на Австро-Унгария! Опити за предаване на властта има и по време на самата Западна империя С временното откъсване на Галия!
Може да се каже, че краят на тази империя поставя Наполеон, фактическият й!

Но не съвсем! Създават се няколко основни империи на Запад, запазва се и Австро-Унгария, като пряк наследник на Западната Римска империя !
Появява се евентуален наследник и на ИРИ-Русия ! Поне тя  се изживява като такъв! Но това не минава мимиоходом за основните сили на Запад!  Следят я изкосо и много внимават ,тя да не стъпи в Цариград ! Взели са всички мерки ,подобно желание да бъде пресечено още в зародиш!

Но да погледнем и на ИРИ
Формално ,тя е унищожена от туркопулите на Осман! Това е смешно, ако разгледаме факта , че Роже де Флор само с шест хиляди рицари ги е прогонил от Анадола или Анатолия!?
Не, ударът  върху нея е  доста по ранен! Нанесли са го рицарите от Запада, с превземането на Константинопол !От този удар ИРИ никога не се възстановява !Тя е едно джудже и лесна плячка за туркопулите!
Добре, тяхната империя, Османската,  не е ли наследник на ИРИ? Да ,наследник е ,но  той не дал нищо положително за развитието й! За разлика от Запада                    тук няма  Ренесанс, пресечен е още в зародиша си!

Османската империя на туркопулите, реално е на изкуствено дишане след  Наполеон! Поддържана е от  Запада озаради стратегически съображения ! Русия да не стъпи в Цариград ! Даже умовете на 19- ти век я наричат " Необходимия болник"
Който западът лекува, за да противодейства на апетитите на Русия, нарекла се Трети или по- правилно- четвърти Рим! Към протоците!

Затова, когато положението става нетърпимо, от нея се късат малки хапки- по двадесетина хиляди квадратни километра,  за васални държавици като Сърбия, Гърция, малко по- късно Румъния и България!...
Румъния? Взети са мерки, тези изконни Български земи ,да не принадлежат на една Бъдеща България! Тя даже трябва да бъде разделеноа на три, БЪЛГАРСКИ държави- Мизия, Тракия и Македония, но в резултат на  процес , разтеглен много във времето!

Изводът?
Обективно, Западната Римска империя не е прекратявала съществуването си !Няма рязка смяна на властта, съпроводена със срив  в развитието,  в резултат на външна намеса! Е, има спадове- Тъмните векове, феодалната раздробеност, но общо взето развитието  на Запад е възходящо!

Източната империя пресратява съществуването си , формално през 1453 година! Реално, още с падането на Цариград , превзет от западните рицари!, два века и половина преди това!  В процеса на  разпад на Османската империя,  изпада под контрола на Запада! Той решава какви държави и кога, с какви граници да се създадат!? Формално и Русия участва в този процес, но участието и е повече военно и то- под контрол!

Става ли ясно, защо Западът превъзхожда ,най- вече икономически Изтокът?
Защото баницата е режел Западът и той е решавал ,каква част от нея и кога да получи Изтокът!



Гласувай:
33



1. germantiger - +
13.09.2021 15:47
добре написано

лаконично и почти напълно изразява вкл. моето виждане

имаме само две разлики в които убеден съм, че грешиш

1 - русия също има немалък период в който прави изкуствено дишане на ОИ - не е нужно да четеш ДОКУМЕНТИТЕ ПРИ ГОЧЕВ

нужно е само да прочетеш ГОРЧАКОВ - и то премного и обширно по въпроса - горчаков, не гочев, там руснака си го е казал ДИРЕКТНО, НЕДВУСМИСЛЕНО И ПОТРЕСАВАЩО ЯСНО В ПОЛЗА НА ОСМАНЦИТЕ

2 - запада е над изтока научно, икономически, военно, та дори културно поради бол причини и процеси, най-малко заради баницата на рим е такъв, най-малко... причините запада да превъзхожда най-често изтока са как да кажа - огромна тема
цитирай
2. nedovolen - Извинявай, Изток е по-богат от з...
13.09.2021 16:25
Извинявай, Изток е по-богат от запад, както север от юг.
Може да бъркам, не искам да изпадам в прения. Ако има нещо, с удоволствие.
:)))
цитирай
3. leonleonovpom2 - здравей, Митак!
13.09.2021 16:38
1. germantiger - +
15:47
добре написано

лаконично и почти напълно изразява вкл. моето виждане

имаме само две разлики в които убеден съм, че грешиш

1 - русия също има немалък период в който прави изкуствено дишане на ОИ - не е нужно да четеш ДОКУМЕНТИТЕ ПРИ ГОЧЕВ

нужно е само да прочетеш ГОРЧАКОВ - и то премного и обширно по въпроса - горчаков, не гочев, там руснака си го е казал ДИРЕКТНО, НЕДВУСМИСЛЕНО И ПОТРЕСАВАЩО ЯСНО В ПОЛЗА НА ОСМАНЦИТЕ

2 - запада е над изтока научно, икономически, военно, та дори културно поради бол причини и процеси, най-малко заради баницата на рим е такъв, най-малко... причините запада да превъзхожда най-често изтока са как да кажа - огромна тема
цитирай
Изтрий


1/ Прави го, за да се осигури, знае ,че е наблюдавана внимателно! Волности няма да бъдат допуснати! Прави го и по- късно, има и такива моменти, когато привидно изглежда ,че е срещу нас и съюзник едва ли не на османлиите?
Ясно е защо го прави, да не излезе подстрекател! Това, което прави при Александър Трети, този човек не е с всичкия си и не е редно действията му да се приписват и на Русия!

2/ Сега ,тук отиваш в друга плоскост, генетична!?
Донякъде и аз мислех така, че ни превъзхождат? Но двама мой преподаватели-бивши, ме опровергаха Първият- защо мисля ,че японците ме превъзхождат? лъжа се, с нищо не ме превъзхождат Когато се върна от Япония, преди доста години! И вторият ,години след това каза директно, че тези, при които евентуално ще отида на запад, не са по добри от мене! Напротив ,познава и тях , и мен ,по- добър съм от тях! Затова ме е препоръчал!Нне забравяй, Европейската цивилизация е тръгнала оттук!От нашите земи !Изоставането е вярно като факт,но си има сериозни причини и те не са генетични!

Е, като живееш в кочина, ще заприличаш и на прасе!

Хубава вечер!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
13.09.2021 16:41
А, всяко твърдение относно изоставането мога да приема само с генетичното му предопределиние не мога и няма да се съглася!
цитирай
5. nedovolen - Щом отвори дума за генетика, зат...
13.09.2021 16:54
Щом отвори дума за генетика, затвори им думата на мислещите се за германци.
Ех, очаквам на лични много напомнителни съобщения, но ги трия без четене.
:)))
цитирай
6. leonleonovpom2 - Хайде и плужека се появи!
13.09.2021 16:55
16:48 - apostapostoloff

Сбъркал е блога с градската тоалетна!
цитирай
7. dobrodan - За да се греят западните държави, Балканите винаги трябва да са в пламъците.
13.09.2021 18:45
Има една основна разлика между нас и японците.
Нарича се дисциплина.
Има и още една разлика.
Нарича се уважение към другия.
Когато японецът сметне, че е длъжен в дадена ситуация да си направи сепуко, българинът в същата ситуация си го мести от единия крачол в другия.
Причинно-следствена връзка.
цитирай
8. leonleonovpom2 - 7. dobrodan - За да се греят западните държави, Балканите винаги трябва да са в пламъците. 18:45
13.09.2021 19:59
Здравей, Красимире!
Съгласен съм, нали сме Барутния погреб на Балканите....

С японците имам незабравим спомен Една тумба професори се беше изсипала при нас!
В производственото хале работех на два стана- на две машини Двама колеги бяха дошли да ми помагат
Организирахме си състезание- с велосипед, с препятствия, за време!
То ме устройваше, пътем минавах покрай машините По звука познавах , ако нещо не е в ред Засичахме време
Аз бях на ход, но те се разкрещяха зад гърба ми да хвърлям колелото? Направих им красноречив знак с ръка и продължих Но на обръщането видях японците да влизат в халето и да ме егледат изумено! Хвърлих колелото В това време един от колегите направи поклон под прав ъгъл Японците мигновено се върнаха на вратата! Наредиха се, вероятно по йерархия И започнаха едни безкрайни поклони И аз се включих, въпреки ,че си бях глътнал езика! Все пак успях да викна на колегата да спре с поклоните! Разгледаха халето, машините, като от време на време ми хвърляха одобрителен поглед! Поклоните се повториха на излизане
Колегата, беше майтапчия, каза да подготвя кофа с мастило, за обяснения! Но аз пресметнах нещата другояче
Казах му, че те са възхитени от мен, че обслужв!ам скоростно машините, с велосипед! Мога да очаквам само похвала за това Но него с години ще го разправят за безкрайните поклони!

Директорът беше цар по разказване на конфузни ситуации Но нито веднъж не каза, как са ме спипали с колело на скорост в халето, японските професори! Но за чупките в кръста на колегата разправяше под път и над път!
Напомних на колегата ,че съм бил прав! Сега ,в халетата на университета в Токио сътрудниците обикалят машините с велосипеди! Научили са го от мен!А за него говорят ,какъв подмазвач е! Как не спрял с поклоните и те се счупили в кръста!

Хубава вечер!
цитирай
9. leonleonovpom2 - 21:20 - sursubul
13.09.2021 22:12
Я се разкарвай бе, Пустолски келеш!
цитирай
10. mt46 - https://mglishev.blog.bg/history/2021/09/11/ami-ako-zapadnata-rimska-imperiia-beshe-oceliala.1778956
14.09.2021 11:01
Здравей, Лео! Коректно е да дадеш линк към постинга на Манол Глишев...
Ти акцентираш на ИРИ. Основна причина за нейното загиване е османското нашествие. Западът остава почти незасегнат от това гибелно за нас нашествие, затова и постига значителен напредък във всяко отношение...
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
14.09.2021 13:31
10. mt46 - https://mglishev.blog/history/2021/09/11/ami-ako-zapadnata-rimska-imperiia-beshe-oceliala.1778956
11:01
Здравей, Лео! Коректно е да дадеш линк към постинга на Манол Глишев...
Ти акцентираш на ИРИ. Основна причина за нейното загиване е османското нашествие. Западът остава почти незасегнат от това гибелно за нас нашествие, затова и постига значителен напредък във всяко отношение...
цитирай
Изтрий

Благодаря ти, прав си, Марине!
Аз с това и почвам, но наистина, трябваше да го посоча, за моментална справка! Разчитах на това, че е текущ и може веднага да се открие
Това , което казваш, също е вярно! Даже, за България, мнението сега е, че се е жертвала за Запада, поела е основния удар и по този начин е задържала с над сто години нашествието в западна посока....
Истина е обаче, че ИРИ не се възстановява от удара й, нанесен от рицарите Няма я силната централна власт, липсата на която, както и при България, е основната причина за последвалия погром!
Западът е наблюдател, дори помага с кораби за прехвърлянето на нашествениците на Европейския бряг!? Рицарски поход, когато е необходимо, така и не се състои

После , приема роля на покровител, но умерен, даже въздържан! Йезуитско е поведението му и при възстановяването на държавите ! Гърция, Сърбия и изведнъж Румъния, България се прескача? Ясно защо! Малки държавици, По малки и от днешна Албания!
Е, след като Ренесансът ти е прекъснат, нямаш развитие 500 години, как да си напред?
Впрочем Българите са учудили света в период от 30 години От Съединението до Балканските войни След това ,всичко постигнато е ликвидирано отново
А Западът, каквито и войни да са водели помежду си, през такова чудо не е минавал Например, ние да определяме границите на Франция? И това е най- малкото!Нямали сме колонии, да текат потоци от злато към нас

Хубав ден!
цитирай
12. pvdaskalov - * ! *
14.09.2021 19:51
Лео, зс втори път изчетох постинга ти, барабар с мненията. В нашите среди не се дискутираха подобни въпроси на глас, но това не означава, че колегите не са се интересували от следите, оставени от Византия и кръстоносните походи . Имам предвид най-вече Николай Овчаров.
Като лаик се питам, не са ли междуособиците между отделните области в Западната Римска мперия, които са оставили впечатлението за разединение и изостаналост, въпреки щафетния начин на могъщество?
Поздрави!
П и е р
цитирай
13. leonleonovpom2 - Поздрави, Пиер!
14.09.2021 20:37
12. pvdaskalov - * ! *
19:51
Лео, зс втори път изчетох постинга ти, барабар с мненията. В нашите среди не се дискутираха подобни въпроси на глас, но това не означава, че колегите не са се интересували от следите, оставени от Византия и кръстоносните походи . Имам предвид най-вече Николай Овчаров.
Като лаик се питам, не са ли междуособиците между отделните области в Западната Римска мперия, които са оставили впечатлението за разединение и изостаналост, въпреки щафетния начин на могъщество?
Поздрави!
П и е р
цитирай
Изтрий

Да, имаш право!

На Запад винаги се е намирал някой, който е действал като обединител, въпреки центробежните сили

Мисля си, дали Изтокът не би имал неговата съдба/на Запада/, ако Калоян не беше отклонил молбата на гърците да стане император на ИРИ?
Но, веднага отхвърлям тази възможност и оправдавам Калоян! Той прекрасно знае манталитета им,за да се подложи на подобен риск!
Ще го предадат, въпреки уверенията им, че ще са покорни и верни!
Един виц за тях:
По какъв начин грък прибира парите, които е дал на заем??
По никакъв! Грък пари на заем не дава Само взема!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
14. nkf - Здравей, Иване
15.09.2021 15:19
Изключително интересна и дваж пъти по-важна тема си захванал. Бих казал дори - критично важна. Смятам обаче, че за някои неща грешиш, ето кои: 1. Нареченият Запад започва да възхожда НЕ ЗАРАДИ Римската империя, а въпреки нея. Големият икономически, финансов, политически скок на Запада става с появата и експанзията на атлантическите сили - Холандия и най-вече Британия, а последната няма как да бъде хармонично и наследствено свързана с римската империя. Британия и до ден-днешен е геополитически опонент на "римските сили" - Германия, русия. Така че не бива да се смесват нещата. 2. Римската империя в лицето на Свещената римска империя на германската нация престава да съществува, след като Корсиканеца принуждава виенския цар да се откаже от титлата и в резултат натова, сетнешните виенски владетели са само императори на Австрия, разбира се до 1848 г., когато монархията им става дуална и те съответно стават австро-унгарски императори. Де факто и ДЕ ЮРЕ /но не перфектно/ Бонапарт се опитва да реституира автентичната царска власт и право, като го отнеме от узурпатора наречен Християнска църква. За съжаление, не може да се каже, че е успял. Римската империя - нито западната, нито източната /ако приемем това деление/ не е умирала никога, тя е жива и здрава и днес и набира големи сили. Римския император и до днес седи в катедралата Сан Пиетро в Рим, а неговият събрат е в Цариград. 3 Грешиш генерално като разглеждаш Римската империя фрагментирано и се съсредоточаваш върху отделни събития, както и че разглеждаш нещата САМО от светската им, чисто политическа /текуща/ страна. Гледай зад завесата, отвъд събитийната порядъчност. Рим оцелява и възхожда, защото е ИДЕЯ, вяра, идеално начинание, РИМСКИ СВЯТ/PAX ROMANA; възглед за света. Апропо МНОГО ВАЖНО: папата е алодиален владетел, а всички останали са феодални владетели И ДО ДЕН-ДНЕШЕН. Тук спирам, защото се откриват много дълбоки води, за които никой не е подготвен за тях.
цитирай
15. leonleonovpom2 - 14. nkf - Здравей, Иване 15:19
15.09.2021 17:35
Здравей, Мартине!
НЕ, НЕ ТВЪРДЯ ,ЧЕ ТОВА Е СВЕТАТА ИСТИНА!
Просто е едно мое виждане, че римската империя не изчезва с падането на Рим!
Че споменът е много силен, неизлечим и мнозина се домогват след това да бъдат наследници! Е, помъчил съм се да разкрия кои са!?
Иначе, с много от нещата, които си написал съм съгласен !Например ,че Римски император стои в Рим и днес ,но под друго име! И ,че тази негова власт се разпростира на много по- голяма територия от басейна на Средиземно море!Защото Рим е уникален с това, че цялото Средиземно море е оградено от земите на Римската империя! Никой друг, нито преди това или след това не го е постигнал! !Морето на човешката цивилизация да е притежание на само един!Е, подобно нещо не може да изчезне безследно!Мога и да продължа с това, че християнството е създадено за Ремския император! Че то е удобно за него !Темата е развита от сериозни учени, че Христос е всъщност Тит, той е божият син, а бог е Веспасиан! Не случайно той,Веспасиан, минути преди смъртта си казва, че май е дошло вречето да става бог!
Както и да е, това звучи повече като конспирация!

Много ми хареса завършекът на коментара ти!

Благодаря ти за отзива и за оценката на начинанието!

Хубава вечер!
цитирай
16. milady - леоо, да даа, ама, нее ..нее ))) Хубава е Темата, харесах и коменти..
16.09.2021 19:06
поздрави, мартин!! безспорни аргументи, подаваш,както винаги )

Римската империя - нито западната, нито източната /ако приемем това деление/ не е умирала никога, тя е жива и здрава и днес и набира големи сили. Римския император и до днес седи в катедралата Сан Пиетро в Рим, а неговият събрат е в Цариград. 3 Грешиш генерално като разглеждаш Римската империя фрагментирано и се съсредоточаваш върху отделни събития, както и че разглеждаш нещата САМО от светската им, чисто политическа /текуща/ страна. Гледай зад завесата, отвъд събитийната порядъчност. Рим оцелява и възхожда, защото е ИДЕЯ, вяра, идеално начинание, РИМСКИ СВЯТ/PAX ROMANA; възглед за света. Апропо МНОГО ВАЖНО: папата е алодиален владетел, а всички останали са феодални владетели И ДО ДЕН-ДНЕШЕН. Тук спирам, защото се откриват много дълбоки води, за които никой не е подготвен за тях.
цитирай
17. germantiger - ++
16.09.2021 22:27
не, въобще не ми дойде на ум генетичното, ама въобще

не тевиня, че грешиш в предположението си за мен, защото през годините съм създал такова мнение за мен не само у теб, а и у други

вероятно преди 5-10 години щях да си мисял, за нещо генетично, но случая не е такъв и все пак напълно те разбирам,когато ме подозираш в нещо генетично

причините за по-честото превъзхосдство на изтока над запада от новото време та до днес или иначе казано именно епохите които определят най-много днешния ден, та причините са много, генетични едва ли, просто темата е огромна
цитирай
18. germantiger - финално
17.09.2021 02:16
написал съм го грешно в предходния микоментар

ставадума за превъзходството НА ЗАПАДА НАД ИЗТОКА в повечето случаи от новото време та до днес
цитирай
19. leonleonovpom2 - 16. milady - леоо, да даа, ама, нее ..нее ))) Хубава е Темата, харесах и коменти.. 16.09 19:06
17.09.2021 08:42
Юлия, говориш с недомлъвки и двусмислено, така ,че се чудя какво да ти отговоря!?
Като в същото време да не нарушавам добрия тон!
Написаното от мен е мое виждане, базирано на очевидни факти
Както виждаш, не оспорвам твърденията на Мартин, защото съм дал един аспект, не твърдя и не смятам, че картината е пълна и изчерпателна!

Хубав ден!
цитирай
20. leonleonovpom2 - Здравей, Митак!
17.09.2021 08:56
17. germantiger - ++
16.09 22:27
не, въобще не ми дойде на ум генетичното, ама въобще

не тевиня, че грешиш в предположението си за мен, защото през годините съм създал такова мнение за мен не само у теб, а и у други

вероятно преди 5-10 години щях да си мисял, за нещо генетично, но случая не е такъв и все пак напълно те разбирам,когато ме подозираш в нещо генетично

причините за по-честото превъзхосдство на изтока над запада от новото време та до днес или иначе казано именно епохите които определят най-много днешния ден, та причините са много, генетични едва ли, просто темата е огромна
цитирай
Изтрий
18. germantiger - финално
02:16
написал съм го грешно в предходния микоментар

ставадума за превъзходството НА ЗАПАДА НАД ИЗТОКА в повечето случаи от новото време та до днес
цитирай

Да, разбрах ,че си искал да кажеш обратното

Според мен , разделянето на местни и неместни е дълбоко погрешно Особено да се ползва за отличителен белег!
Защото от нашите земи е тръгнала Европейската цивилизация Почти всички Европейци са били тук-Гали, готи, каледони в Шотландия, галисийци в Испания
Така ,че няма как генетично да е продиктувано изоставането!
То е очевидно относно причините Спиране на развитието , изолацията и така нататък.....
Разселването на местното население лесно може да се хване и генетично С мутацията- сини очи!
Има ги из цяла Европа, при нас също не са малко! А тя е получена в нашите земи, това твърдят генетиците, не аз!
Така ,че не сме чужди на нашите земи ! В единия ни род синеоките преобладават, в другия са по- малко, така ,че отношението е 1:1 Но тъмните очи не означават, че имащите ги ,нямат връзка с нашите земи!

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9109669
Постинги: 1345
Коментари: 29579
Гласове: 102363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031