Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2021 13:49 - Утрото е по-мъдро от вечерта или защо плодотворните решения се вземат не през деня, а в предходната нощ
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 2384 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 20.09.2021 13:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Рудолф Щайнер често е говорил за причините за Първата световна война. В цитирания откъс те се представят от гледна точка на времето, в което са взети съдбоносните решения, като това обяснение е валидно и за важните решения, които всеки човек взема в живота си. От откъса става ясен и смисълът на поговорката “Утрото е по-мъдро от вечерта”. 

Из лекция на Рудолф Щайнер, изнесена в Щутгарт на 22.юни 1919г. (СС 192 “Духовнонаучно разглеждане на социалните и педагогическите въпроси”)

Скъпи приятели, не познавам по-вълнуващо събитие за развитието на света от факта, че най-важните решения за тази световна катастрофа бяха взети в събота, 1 август 1914 г., в Берлин, късно следобед, та дори до среднощ. За този, който разбира основните закони на човешкия живот от гледна точка на антропософията, са очевидни много неща, пред които другите хора стоят и се подиграват на чуждите суеверия, но самите те са три пъти по-суеверни от тези, на които се подиграват. Защото тези хора не искат да знаят нищо за по-дълбоките закони, които владеят в живота на света. Те вярват, че владее гравитацията, че владеят атомните сили. Но те не знаят, че световната история се управлява от по-дълбоки закони, а външните явления са само техен симптоматичен израз, че от епоха на епоха хората трябва да се движат във все по-различни сфери и да живеят по все по-различни начини.

И така, днес сме стигнали до момента - тъй като от всички времена на човешкото развитие точно ние сме най-близо до духовния свят, но просто в началото не го забелязваме - стигнали сме до момента, в който трябва да вземем под внимание връзките на човека с духовния свят. О, на хората по-рано не им се е налагало да се съобразяват с него; те все още са имали подвижност благодарение на неразвития си мозък, за да получават онези духовни откровения, от които са се нуждаели. Но с течение на времето тези откровения са се превръщали в празни схеми и фрази. А това, което днес се нарича християнство, често не е нищо повече от сбор от празни схеми и безсмислени фрази, които не са изпълнени с Дух. Ала човечеството ненавижда истинския Дух, то отново и отново е склонно към удобното отхвърляне на Христос в това, което от векове и хилядолетия се нарича ‘християнство’. Винаги се казва: “Когато отидем сред днешните работници и им говорим за християнството, те не искат да слушат.” - Аз мога само да кажа, че вярвам в това. Защото както говорите днес, така сте говорили, така сте мислили през вековете и хилядолетията, а сега искате да лекувате хората, на които сте говорили по този начин, със същото, което е донесло нещастието на времето и за което сте доказали, че няма на какво да се надява.

Днес човек е принуден да се отнася сериозно към връзките си с духовния свят, да чувства, че наистина се намира не само във физическия свят, но и в духовния. И докато не вземем това отношение насериозно, над бедната Европа ще има да текат реки от кръв. Защото хората мразят истината, а омразата много често се превръща в страх; затова и съвременните хора се страхуват от истината. Днес се оказва, че при вземането на решения изобщо не можем да достигнем до истината. 

Сега ще ви кажа нещо извънредно парадоксално, но го казвам само поради това, че е необходимо тези неща да бъдат изречени веднъж в нашето толкова сериозно време, защото днешният човек се нуждае от истинско самопознание, а не от самопознание във фрази: днешният човек изобщо не може да стигне до плодотворни решения, ако прекарва деня в размисли за тези решения. 

Човекът днес е близо до духовния свят. Когато е във физическото си тяло, той е отделен от духовния свят; тогава той вижда с физическите си очи, чува с физическите си уши, докосва с физическото си осезание. От момента, в който заспи, до момента, в който се събуди, той се намира в духовния свят, там живее живот, който днес в по-голямата си част остава неосъзнат за него, но който се намесва със своите импулси в дневния живот. Днешният човек обаче не може да стигне до плодотворни решения, ако иска да ги вземе във времето от сутринта до вечерта, а трябва да ги изживее пророчески в предходната нощ. В миналото не е било така, когато хората все още са получавали духовни откровения чрез мозъка си, който е бил различен. Днес човешкият мозък е пресъхнал, дори на младини човекът говори като старец. Но трябва да знае, че когато се събужда сутрин, вече е подготвил като вътрешен пророк решенията, които трябва да вземе през деня. Само онова, което човек вече е свършил, когато се събуди сутрин, е истински плодотворно. Все повече ще води до нещастия и беди всичко останало, което живее в суеверието, че човек трябва да стигне до решенията си през деня, когато е във физическото си тяло. Той би трябвало да вземе предвид това. Защото днес живеем във време, когато човекът трябва да направи връзките си с духовния свят реалност. Ето защо е толкова шокиращо, че решенията за събитията, станали отправна точка на световната катастрофа за Германия, не са били подготвени от това, което съответните личности са могли да преживеят предишната вечер, а са били взети под непосредствените впечатления от съботния ден до късно вечерта, от дневния разум.

Когато избухна тази война, аз често казвах на приятелите: “За тази война няма да може да се говори по същия начин, както за другите войни, които са се водили в историята.“ За тези други войни може да се говори, като се съберат документите от архивите и след това се преценят нещата. За разлика от тях за тази война и нейното възникване няма да е възможно да се говори по такъв начин. Защото по времето, когато се разрази тази буря, всички дяволи бяха на свобода и търсеха врати към обърканите хора. И ще може да се докаже, че от онези 40-50 души, участвали в събитията, довели до войната през юли 1914 г., голяма част не са използвали напълно съзнанието си, когато са вземали съдбоносните решения през деня. 

Но това е времето, когато през деня съзнанието мълчи и когато хората не спят, когато демоните, враждебни към хората, се намесват в човешкото съзнание. Следователно ние имаме работа с намесата на духовни причини в катастрофата на Световната война и този, който разбира мировите закони, може да разпознае как катастрофата настъпва поради обстоятелството, че най-важните решения се вземат само от събитията на деня. Така че ще има все по-малка възможност за изход от бедите и нещастията, ако хората не се стремят да направят отношенията си с духовния свят реални, т.е. да приемат сериозно своите отношения с духовния свят във фактите, които се разиграват вътрешно. Каква полза имате, ако сте добър мистик, ако седите половин, а понякога и цял ден, като се задълбочавате и опитвате всячески да предизвикате в себе си вътрешен комфорт и удоволствие - каква полза, ако във Вас не оживее Духът, чрез който Вие ще създадете живи връзки между себе си и реалния духовен свят и неговите закони, чийто израз стават след това съдбите, в които сме въвлечени ние хората?




Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 823941
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6141
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031