Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2021 05:29 - ЕДИН СЕРИОЗЕН УЧЕН ТЪРСЕШЕ И ВСЕ ОЩЕ ТЪРСИ КЪДЕ Е БИЛА СТОЛИЦАТА НА АСПАРУХ
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 847 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 29.09.2021 18:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Доц. д-р ПАВЕЛ ГЕОРГИЕВ – бивш директор на Шуменския филиал на НАИМ при БАН:

 „Смятам, че Плиска е станала столица на България не при основаването ѝ през 681 година, а поне 100 години по-късно. При нашата седем годишна работа по изучаване на добре известните две дървени укрепления в Плиска изследвахме площ от 480 дка зад каменната крепостна стена. Картината е категорична: следи от живот в Плиска от края на VII век по времето на хан Аспарух, до към края на VIII век, няма. Според моите наблюдения, цял един век след създаването на българската държава живот на това място в Плиска няма. И това е големия принос на тези последни проучвания, защото те опровергават едно традиционно, но дълбоко погрешно „научно” схващане, че Плиска е една същинска Аспарухова столица и столица на българите веднага след тяхното идване на юг от Дунав. Нещо повече – нашите споменати по-горе археологически констатации и изводи се потвърждават и от намиращите се малобройни хроники и писмени извори, които ясно показват, че през първия век на съществуването на българската държава е имало само един-единствен главен център. Но там не се говори за Плиска, не се говори за Дръстър, а се говори за т. н. „Варна”. А тази историческа „Варна” е някъде в околностите на днешна Варна. Пропагандирам тази моя теория[1] вече 10 години. Разбира се, тя се оспорва от колегията и все още се счита за някаква хипотеза, но това е, което в исторически план, в археологически план, в нумизматично-сфрагистичен план и в топономичен включително, дава един и същи резултат – първият политически и културен център на Средновековна България се намира някъде в съседство със съвременна Варна. Къде точно е един много сложен въпрос, чийто отговор вероятно още дълго няма да намерим. Все пак площта заемана от Плиска през IX век е цели 23000 дка! Не мога да твърдя, че другаде няма следи от още по-ранна фаза на живот, след като говоря за направени сондажи на около 480 дка, което е почти една петдесета част от общата територия на старата ни столица. Но това, че Плиска е първата същинска столица на Българската държава в пълния смисъл на политически и държавен център, е безспорно. В това няма съмнение и фактите, които потвърждават този извод, се множат непрекъснато от работата на всички изследователски колективи. Трябва да намерим отговора на един много сериозен въпрос – къде са погребвани българските владетели, членовете на техните семейства и населението на столицата, докато Плиска е била такава? Дори немският ни колега от Берлин - Уве Фидлер, заключи в свой доклад, че Плиска е столица без гробове. Това е направо парадоксално, но е много точно, защото досега ние не знаем в района на Плиска нито един езически (български) гроб за периода от 680 до около 800-820 година.”

* НАИМ –Национален Археологически Институт с Музей.

**Материалът е взет от мен от доста стари интернет публикаци, които вече не са активни в интернет.
.........................................................
Срам. Голям срам. От тогава (вече минаха десетки години!) българската наука се прави на глуха и сляпа.

Б. м. Вярното е, истината е, че Плиска (но не измислената – в Абоба, а истинската, Първата ни столица е била в Плискаград / Плюскаград (в Девина = Девня). Точно през есента на 1898 година в Шумен, в офицерския клуб е объркана и побъркана завинаги българската ни история. След „много задълбочена“ „патриотично-бойно-научна“ дискусия Абоба е „станала“ Първа столица на Аспарухова България и е била „кръстена“ с необосновано и погрешно приписаното ѝ Девненско име Плиска. И от този момент (от тази своеобразна „бойна заповед“ по Шуменския гарнизон и „по всички гарнизони“ на цяла България нашата историческа наука е поела „другия“ път. Дойде време да я върнем на разклона на нашата история, на стария римски Марцианполски кръстопът и да я поведем към истината. А този разклон и това българско долнодунавско начало си има само едно публично запазено и до днес име – ДЕВИНА! Останалите безбройни Девненски имена и епитети са един огромен и непокътнат венец от нучни задачи на хората, на които им приляга (и на които се плаща!) НАЙ-ПОСЛЕ да ги изследват, да ги решат и да ги прокламират. И то по-бързо, защото вековете летят и не чакат!

За голямо съжаление, като че ли с течение на годините у безкрайно уважавания от мен г-н П. Г. настъпи определено преосмисляне и отдръпване от идеите, с които ме запали, но това не само че не ме отчая, а напротив – накара ме да работя върху темата с недопустимите за напредналата ми възраст настървение, всеотдайност и хъс.

Дължа голямо уважение и признателност към бликналия през 1898 година върховен български патриотизъм и към учените, и към българския генералитет, и към „до смърт преданите на Отечеството“ български офицери от славния Шуменския гарнизон! Всички те са попили с ума си и са поели с душите и сърцата си нескопосаното и прибързано решение за Първостоличност на Абоба; приели са го като светиня, като бойно знаме, което ние като народ и като държава продължаваме да веем със сълзи в очите си високо, високо вече почти 123 години! Уви! Веем го на грешното място – в Абоба, а не където му е мястото –  в Девня!

Познавах и познавам Девненско-Варненския район като всеки един човек, който е от този край на България, но като девненец темата ми се видя крайно интересна и ѝ посветих значителна част от живота си. Зад гърба ми останаха хиляди дни и хиляди безсънни нощи на къртовски труд. Идеята да се докаже и отнеме незаслужената българска Първостоличност от Абоба и да се пренесе обратно на нейното историческо място в Девня не е каква да е – тя е направо абсурдна! Да се изправи един неук в историята, географията и езикознанието човек като мен срещу корифеите на българската наука и по същество срещу държавата си, е направо луда и безнадеждна работа.

Аз не съжалявам (и няма да съжалявам!) за „най-вероятно пропиления си 11-годишен къртовски труд и живот“, защото съм българин. Защото съм роден, учил и работил в Девня и за Девня. Нещо повече – аз оглавявах доста години девненското селско стопанство, грижех се за нашата / за „баш“ неговата (Аспаруховата!) земя, ползвах денонощно значителна част от нейната изворна вода за напояване на полските култури. В началото на трудовия си път работих като млад инженер в ремонтната работилница на Девненското ТКЗС, която беше и все още е само на 50 метра от Марцианополския амфитеатър. Да. Точно на това място е бил пъпът на Българската империя. То е било седалището на Аспарух. На Тервел, на Крум, на Омуртаг, на Борис…


[1] Така е. В науката, и особено в българската, хубавите работи бавно стават! Нужно е да минат много векове…




Гласувай:
2



1. devnenetz - В ДРУГО СВОЕ ИНТЕРВЮ П. Г. ЗАЯВЯВА:
23.09.2021 05:59
„Само след минути от техните уста (НА БРАТЯТА ШКОРПИЛ) ще прозвучи нещо, което ще даде нов прочит на съвременната българска история. Според братята Шкорпил не Преслав, както се смятало дотогава, е първата българска столица, а Плиска“ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?.

„Смятам, че е много малко вероятно идвайки по тези земи, Аспарух да е създал своята столица точно в Плиска“ – казва доц. д-р П. Георгиев.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1194189
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031