Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2021 20:50 - Пулхерия
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2600 Коментари: 18 Гласове:
32


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В ИРИ, когато слънцето на ЗРИ клони към залез, на владетелския трон се качва една забележителна млада жена -  Елия Пулхерия ! Елия, знак ,че е от стар римски род, везависимо ,че дядо и,  Теодосий Първи,  се води за испанец! В края на четвърти век всички управляващи са римляни!

Дядо и е последният значим римски император!  Той разделя империята на Източна и Западна- окончателно!Западната дава на малкия си  син- Хонорий, Източната - на Аркадий! Теодосий Втори и Пулхерия са негови деца  на Аркадий! Независимо ,че Теодосий Втори е титулован за император, дълго време функциите му изпълнява, при това сполучлидо каката Пулхерия! Тя е дала обет да не встъпва в брак, да остане благочестива !Така ,че цялата си енергия отдава на държавата и на властта!  Известно време е и в манастир!

Все пак встъпва във фикгтивен брак , с един от дворцовите офицери- Германецът Марциан! Но с договорката ,че ще запази целомъдрието си!
Посочва  за наследник Марциан, това е целта на брака и
За съжаление, той умира скоро след нея!

Сега, някои, на които им е доскучало, ще  кажат- Голям праз, че била императрица Пулхерия и останала целомъдрена? Не е изпълнила майчинския си дълг!
Какво е тръгнал този, да обяснява на нас ,всезнаещите, как се открива топлата вода!
Къде отива, да ни поучава, нас, равните с боговете на Олимп? Тя е открита от ..... нас!

Не, не ,знам ,че  някои са сведующи по всички Въпроси! Той и Фейсбук има дял в тази простотия! Като прочетеш нещо в него няколко пъти и ще останеш с убеждението, че си го знаел и ,че дори, ти си го открил!?

Ще има и тема за умствена гимнастика, но по ред!

Първо, Пулхерия не е избрана случайно, по закона на случая, хазртно!
Второ, за зслугите си към държавата и ц.ърквата ,тя е канонизирана и от двете църкви- Католическата и Източно православната! Както впрочем и нашият Тервел или както е известен на Запад- Требелий!

Първо,преди всичко друго, вниманието привлича името й- Пулхерия? Що за име?
Да, ясно, то  произхожда от римската дума ПУЛХЕР/ PULCHER/, със значение на хубава ,красива, прекрасна, щастлива  за жена, а за мъж - славен !
Виждал съм Пулхерия на монета!  В този период портретите са вече стилизирани, няма изтънчената красота на предишните векове Но все пак в строгите и черти се долавя и красотата, която е имала!

Но друго е по- важно ,поне според мен! Затова едва сего се спрях на името й!
Някак си странно в името Пулхерия е закодирано името-България л за по- ясно-Булгерия

Да тръгнем по обратния път, красиви ли са Българските жени и славни ли са мъжете им!?
За , красиви, народите на изток са казвали, че жените на Българите са най- красивите на света! За славни, пак тези народи се прекланят прд тях и ги боготворят!
А са го доказали и самите Българи   с  делата си  , в тъмните векове!, Те имат една от трите големи държави в Европа! При това ,само с една част от Българите-Франкската държава, ИРИ и...Булгерия!
Някои търсят корена ни в Пуллус-  мургав, , но всичко показва ,че името ни идва  идва от Пулхерия!

Така ,че не е изключена хипотезата името ни да е с римски произход, както  имената на руснаци и германци!
  И то да означава славни и красиви, поотделно за мъжете и за жените!




Гласувай:
35



1. dobrodan - Чувашките "пулка" и "пълхар"
05.10.2021 21:39
и те ли от латински идват, Ваньо?
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси?
05.10.2021 22:02
1. dobrodan - Чувашките "пулка" и "пълхар"
21:39
и те ли от латински идват, Ваньо?

Не знам Краси, не знам чувашки! На френски пу е въшка Тя друго и не заслужава Чувашкото е възможно ,да е Бълха!
Защо чувашки?
Знаеш ли ,точно за чувашите гледах един филм от поредицата на Стефан Цанев
Надъхан, ето го коренът ни, за мен става дума!
Пълно разочарование Една дума не хванах? Не по малко разочарована от мен беше и домакинята ?
Изрази го с думите- Ама ,как е възможно ,една дума да не схващате?
Какво означават тези думи на чувашки? Ако са въшка или Бълха, категорично не съм съгласен С пул има безброй думи- пиле на френски например/ пуле/ Както виждаш с Пулхерия/ пулхер/ нещата стоят съвсем различно и стойностно!
Аман с този нихилизъм!
На мен очите ми отвори една французойка, на чиято група превеждах през 90- те години Когато бяхме смачкани отвсякъде Търпеливо изчаха другите да се изтеглят И ми каза- Стойностни хора сте, няма да се подценявате и унижавате! Ще излезете от ситуацията/ батака/!
Да, ама ние сами се навираме в него!
Благодаря ти за отзива!

Лека нощ!
цитирай
3. dobrodan - Пулка означава народ.
06.10.2021 03:03
Пълхар сем - и сам ще се сетиш.
Ваньо, латинският език не само лексикално, но дори и граматично в някои отношения е близък до стария език.
Подчертавам: имало ни е преди стария Шумер.
На него е кръстен Сибир.
Какви латини.....какви пет лева:).
Почти готов съм със следващата книга.
Срещу фактите не се рита:).
цитирай
4. milenavarbanova9 - Здравей, Ваньо,
06.10.2021 06:23
Словото " пулхер", а оттам имената Пулхер и Пулхерия, са страхотна следа. Поздравявам те за нея! Бях чела някъде, че , че имало някаква местност Пулхерия и в България - не знам дали това е вярно, трябва да се провери.Това "h" често замества "g" в редица езици.Следатаси я бива, изследвай я задълбочено. Смисълът на думата би могъл да се отнесе към качествата на българите.
Сърдечни поздрави за статията!
Желая ти успешен ден!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
06.10.2021 08:28
4. milenavarbanova9 - Здравей, Ваньо,
06:23
Словото " пулхер", а оттам имената Пулхер и Пулхерия, са страхотна следа. Поздравявам те за нея! Бях чела някъде, че , че имало някаква местност Пулхерия и в България - не знам дали това е вярно, трябва да се провери.Това "h" често замества "g" в редица езици.Следатаси я бива, изследвай я задълбочено. Смисълът на думата би могъл да се отнесе към качествата на българите.
Сърдечни поздрави за статията!
Желая ти успешен ден!
цитирай

Изтрий

Благодаря ти за отзива! Всъщност, следата е стара, от годините ,когато се занимавах с нумизматика и то, сериозно !Тя се подсили, когато видях писмата на Калоян до папата Тогава се сетих отново Все пак не съм филолог и това удобно ми се напомня от някои, въпреки ,че добре го знам! Даже в изследването ,което направих ,бях писал- в Българския има над три хиляди думи- толкова аз бях намерил, общи с италиански и латински Редно е ,специалисти да проучат , откъде идват те!
В писмата на Калоян, пишеше ,че е крал на Булгарорум и Блакнорум Второто ми напомни на нещо? Преведено беше Българи и власи? Бях чел Дюканж, знаех ,че власи се наричат войниците му И тогава се сетих ,че това" h е вероятно "g "!
Поразучих историята на писмата Оказа се, че ,оригиналите, на гръцки ги пише самият Калоян! Благхорум е добавено от приводача на латински- грък- И то превеждат като власи- войниците му!
Дюканж е наясно, че власи са войниците и ги превежди директно Българи- мяма влашки етнос тогава! Овцевъдите са власи КОГАТО НЕ ВОЮВАТ, бЪЛГАРСКИТЕ ВОЙНИЦИ СА ОВЧАРИ! ЗАТОВА ИМА ГРЪЦКИ И РУМЪНСКИ И СИГУРНО И ДРУГИ ВЛАСИ.....
ЕТО, ТАКА ,С ЧУЖДОПОКЛОННИЧЕСТВО, ПРИКРИТО ПОД " научност" се затрива героичното в историята ни и то така, че да го няма изобщо!
Да, знам, че "умовете", чакащи на готово,подигравателно ще кажат Бълхар или въшкар Но всъщност Пулхерия в онези времена означава красива, щастлива! А Пулхер- славен! тези определения за Българите са запазени на изток!.........

Хубав ден, Милена!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!
06.10.2021 08:57
3. dobrodan - Пулка означава народ.
03:03
Пълхар сем - и сам ще се сетиш.
Ваньо, латинският език не само лексикално, но дори и граматично в някои отношения е близък до стария език.
Подчертавам: имало ни е преди стария Шумер.
На него е кръстен Сибир.
Какви латини.....какви пет лева:).
Почти готов съм със следващата книга.
Срещу фактите не се рита:).
цитирай

Все пак, аз не съм филолог! Мога да проследя ,донякъде, как стоят нещата с Рим, Те са били, римляните, в нашите земи,с тях сме имали контакт, особено с ромеите след това!

Все пак, има и хипотези, че римляни дават имената на германци и на руснаци- родствени племена първите- селски народ- вторите! Или , още по- нагледно ," героичният " Рурик означава също селянин Защо да не дадат и на нас, 500 години са били по земите ни И, ако е наистина така,става лесно обяснимо, откъде , от нищото се появяват Българите Защо стават" чуждоземци" Отивайки на изток, те съхранямат името си И се връщат с него!
Римляните са били 500 години на нашите земи Вероятно и произходът ни е общ
Дори, при цялото им прекланяне- на някои императори, като Цезар, Тиберий и , Хадриан, пред Гърция , единствено на траките са позволили да имат васално царстно- Сапейското над сто години в рамките на империята! Защо? Това е във върха на завоевателниая период!
За чуващите? Бях настроен тогава за едно,но преживях голяма разочарование
НСо в краткия човешки живот, връзката се къса лесно, особено, когато става дума за стотици, а в случая и за хиляди години!
Казваш-пулка народ? Но пулхер е по близко до съвремието и до нас Не е Шумер- на хиляди години назад Всъщност, най- старата цивилизация се оказва ,че е Черноморската И приказките за потопа на изток ,са явно преписани от потопа ,който реално е станал в Черно море ,когато се отваря и Босфора Какъв потоп, откъде вода в такова количество, че да покрие височина от близо пет километра в Арарат? Но това е друга тема!

Хубав ден!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Разбирам!
06.10.2021 09:16
Последни 20 регистрирани посетителя
09:12 - apostapostoloff

Луд, умора няма!
Пък и това само му остана на човечеца-минусчия!
цитирай
8. sekirata - ето цензурата и към мен и доброданчо е в жалващите от мен
06.10.2021 17:56
16:20 - ИСКАТЕ ДА МИ СПРЕТЕ И КЛИПОВЕТЕ ЗАСЕГА САМО В ЮТУБ,РОВИТЕ И НА ДРУГИ МЕСТА!? КОПУКОВА И ТАЙФАТА
Автор: jupel Категория: Изкуство
Прочетен: 0 Коментари: 0 Гласове: 0



ПРЕСТЪПНИК ,УБИЕЦ ЛИ СЪМ ,ТА ТОВА ГОНЕНЕ, ЖАЛВАНЕ ОТ МЕН,НО НЕКА КОПУКОВА И ДРУГИТЕ СЪБИРАТ ПАРИ ДА СИ ПРАВЯТ СТОТИНАТА КНИЖКИ ,А АЗ ОТГЛЕЖДАМ ЕДНО ДЕТЕ БЪЛГАРЧЕ! ТЯ ПОНЕ ЕДНО КУЧЕ ДА ОТГЛЕДА С ТЕЗИ СИ ПАРИ И ВРЪЗКИ!


ИСКАТЕ ДА МИ СПРЕТЕ И КЛИПОВЕТЕ ЗАСЕГА САМО В ЮТУБ,РОВИТЕ И НА ДРУГИ МЕСТА!? КОПУКОВА И ТАЙФАТА


Какво съм излъгала в заглавието на клипа си , това го има в GOOGLE

"Този видеоклип вече е видим само за вас и ще бъде премахнат изцяло в рамките на 7 дни

sekirata Kopukova kopuk na jargon glupav negoden chovek

kavur po narodna pesen i stihove na A.H.T . sekirata Kopukova kopuk na jargon glupav negoden chovek"


sekirata Kopukova kopuk na jargon glupav negoden chovek

kavur po narodna pesen i stihove na A.H.T . sekirata Kopukova kopuk na jargon glupav negoden chovek

Тормоз и малтретиране в киберпространството

Обжалването е изпратено

6.10.2021 г.



Това че копук на жаргон означава глупав, негоден човек съм го взела от google.Пея ,свиря, пиша стихове,проза, композирам...дъщеря ми също беше певица и. т .н. беше принудително отведена в чужбина-открадната след като напусна Пайнер и се върна почти мъртва, едва я спасихме.Това на Копукова, Даниела Райчевска и група поетеси,както и Димитър tres1- човек от ютуб е злоба и завист, още повече ,че Копукова не може да има деца и няма, като мен.Постовете и в rosiela.blog дори във фейса,където уж бе спряна са пълни с критики и обиди по президента,творци като голямата поетеса Маргарита Петкова,но явно Копукова си плаща на сайтовете.Аз не и мълча и това я дразни, използва връзките си и лошия си характер,парите с които би трябвало да осинови едно дете,а не да прави купища книжки амбалаж

Парите и връзките ТИ, ВИ ще свършат един ден! А че са блокирани всички медии,тв и интернет ,сайтове от Пеевски и Борисов , нищо чудно, такива като КОПУКОВА СА маши, предлог да бъдат ПОДЛОЖЕНИ НА КИБЕР АТАКА такива като мен.

НО КРАДЕЦЪТ ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!

Простотията е голяма работа,цитирам:"Даде ни по 50 лева, сега ще ни даде и по 120 ,можеше и това да не ни дадат"

Това е пътят на робството!!!!!!!!


Копукова има хора навсякъде , пари ......е и?! Докога така,Бедна душа.




КОПУКОВА И ТАЙФАТА, НЯМА ЛИ ДА СЕ СПРЕТЕ С ЖАЛБИТЕ ОТ МОИ КЛИПОВЕ В ЮТУБ ,КОЙ ВИ Е КРИВ ЧЕ НЕ ПРАВИТЕ КЛИПЧЕТА?! КОЙ ВИ Е КРИВ ЧЕ НЕ ПЕЕТЕ, ЧЕ НЕ СВИРЕТЕ, ЧЕ НЕ КОМПОЗИРАТЕ,ЧЕ СТЕ НЕЩАСТНИ И САМОТНИ?! ОТВРАТЕНА СЪМ, НИКОГА ТАКА НЕ МИ Е БИЛО ГНУСНО ДОРИ ЗА БОРИСОВ КОГА СЕ КАСАЕ!
МОЕТО БИЛО КИБЕР АТАКА КЪМ КОПУКОВА, А НЕЙНОТО КЪМ ДЕТЕТО МИ ДОРИ КАКВО Е-ОТВРАТЕНА СЪМ, МОЛЯ СЕ НА ГОСПОД ЗА ВЪЗМЕЗДИЕ, КАКВА ПОЕТЕСА, ЖУРНАЛИСТКА Е ТОВА , ТОВА Е НЕДОПУСТИМО ДЗА ТВОРЕЦ ПРИ ТОВА С ЕДИН КОШ КНИЖКИ И НАГРАДИ, НО ЯВНО ВСИЧКО СИ КУПУВА.
Нагоре
цитирай
9. leonleonovpom2 - Виждам, че си притеснена, Анита!
06.10.2021 19:48
Няма отношение към постинга, в нормални условия не бих го пуснал!
Не знам с какво да те посъветвам? Да не обръщаш внимание, да не се занимаваш ,явно не ти помага?
Има свобода на словото, никой няма право да ти забранява или определя, какво да пишеш
Ако пък дразниш някой политик, не гсе занимавай с него!?
Не съм запознат в детайли, ако те тероризират, обърни се към администрацията!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Така е, когато човек се довери на уикипедията...
06.10.2021 21:33
За Марциан, относно произхода му, пишеше ,че е германец!
Още в момента се усъмних, че нещо не е в ред! Но отдавна не съм разглеждал този период и не мога да претендирам, че всички факти зная наизуст! Но ,сега реших да проверя в старите, сигурни източници! Маркиан е тракиец по произход, роден е в нашите земи и споделя в живота вижданията на Пулхерия за него!
Затова тя го избира за съпруг!

Извинявам се за допуснатата неточност!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Къркоре, , когато си нормален и не си ...
06.10.2021 23:34
Къркоре,, когато си нормален и не си накъркан ,тогава минавай! Следователно- никога!
Това ,че не си в ред, е известно на всички!
Коментирай си в блог бг арм!
Арм е оръжие! Името ва Апмения значи оръжие, армия! Виждаш ли тъпунгеро какво е закодирано в името на Армения?
А, чрез името на живялата два века преди Аспарух да дойде в България императрица , може са де разбере ,какво означава името Българин!
Знам, че освен пиянде си и прекалено много тъп, за да можеш да разбереш от раз, ,какво ти се обясняма! Не е задължително императрицата да каже на някой ,че е пулхер- демек Българин!
Не е необходимо тя да е жива, за да получат Българите си името от нея Чрез нейното име се разбира ,че Българин означава красив и славен!
Хайде ,изчезвай оттук и вземи и вонята си със себе си......
!
А, дължа ти минусче, ще намина да ти го върна, на пияндурските ти изцепки!
Оправи първо арменската история, за да не я оправят аркадашите Те знаят как!И тебе ще оправят, заслужено!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Интересно!
06.10.2021 23:37
Последни 20 регистрирани посетителя
22:38 - kirk
21:28 - apostapostoloff

Чуха Пулхер кръвосмучещите инсекти и довтасаха?
Да не изтърват келепира!
цитирай
13. shtaparov - Здравей приятелю!
07.10.2021 02:33
Вярноо,прав си- ПУЛХЕРИЯ има тесен паралел с името БУЛГЕРИЯ и може да се дължи на Българска следа в произхода на нейния кръстник. Паралелите с римската дума изглежда не са случайни но според мен се дължат на това,че езикът на "пра"-Българите както и латинския език са индоевропейски от което следва,че в тогавашното време са имали голям брой сходни и дори общи думи. Приликите намалели с течение на времето,но в тогавашната епоха били доста по-големи и по-лесно доловими особено като знаем,че в корена и на двете цивилизации се крият едни и същи хора: Бригите (Блъги),които в един диалект са наричани Белазги и Белагри а в друг- Болги и Белги.
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
07.10.2021 09:10
13. shtaparov - Здравей приятелю!
02:33
Вярноо,прав си- ПУЛХЕРИЯ има тесен паралел с името БУЛГЕРИЯ и може да се дължи на Българска следа в произхода на нейния кръстник. Паралелите с римската дума изглежда не са случайни но според мен се дължат на това,че езикът на "пра"-Българите както и латинския език са индоевропейски от което следва,че в тогавашното време са имали голям брой сходни и дори общи думи. Приликите намалели с течение на времето,но в тогавашната епоха били доста по-големи и по-лесно доловими особено като знаем,че в корена и на двете цивилизации се крият едни и същи хора: Бригите (Блъги),които в един диалект са наричани Белазги и Белагри а в друг- Болги и Белги.
цитирай

Напълно прав си и аз поддържам същата теза!
За сходството и родството с римляните има доста улики- от имената на героите в Троянската война ,от съседството с мизите и участието на мизите на страната на троянците в тази война Има я и у нас- с името на град Троян
Свързват го с император Траян, но не издържа
Ако беше Траян, щеше в по- старо време да има Улпия или да бъде директно Траянополис, както и Траянови врата А е Троян?От Троя!
И се стигне до цар Калоян, който казва на папските легати в отговор ,че идват от града на Еней, че знае, с кого е воювал народа му к тази война/ на чия страна, на Еней естествено/
Те са изумени!Чел е" Илиада ",този красавец, но все пак варварин! Не са допускали!
Може в Патриаршеската библиотека да е имало екземпляр, а по вероятно е , да я е чел на Принцовите острови, където задължително е обучаван като престонаследник и заложник, че братята му ще спазват мирния договвор!
Да, близостта в езика ни тогава е била по- голяма, мизите са се прехвърлили в Мала Азия, преди отново да се върнат в Мизия Фригите са били в югазападна България и Македония ,отишли са в Мала Азия Еней се е отбил първоначално в тракийски град, но решил да продължи надалече към Африка и Италия!
Така, че името е свързано с общия ни корен! Трудно може да се определи, кога точно ни е дадено, по- натежава да ни са го дали римляните, когато са дошли на Балканите Или да са си го припомнили бягащите и изселващите се от Балканите, когато са отишли на изток! Там са следите от това име! Има го и при пущуните, по памет -народ отвъд планината означава Указател, че сме различни от местните Калашите твърдят точно това!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
15. pvdaskalov - * ! *
08.10.2021 13:28
Чета и се радвам, защото обгръщате с полед и знание всички възможности. Така правя и аз в моята област. Крайната ми цел е да възстановя последователно процеса на проектиране на даден архитектурен култов обект. Ако не успея, то приносът ми ще е скромен - да открия всички значими пропорции. И в случая с името на България откриването на различни възможност за произхода му е също принаос.
Признавам, обаче, че като естет много харесвам идеята за ПУЛХЕРИЯ.
Бъди жив и здрав, Ваньо!
П и е р
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
08.10.2021 14:57
15. pvdaskalov - * ! *
13:28
Чета и се радвам, защото обгръщате с полед и знание всички възможности. Така правя и аз в моята област. Крайната ми цел е да възстановя последователно процеса на проектиране на даден архитектурен култов обект. Ако не успея, то приносът ми ще е скромен - да открия всички значими пропорции. И в случая с името на България откриването на различни възможност за произхода му е също принаос.
Признавам, обаче, че като естет много харесвам идеята за ПУЛХЕРИЯ.
Бъди жив и здрав, Ваньо!
П и е р
цитирай

Изтрий

Трудът, в полза на общото благо, винаги намира възнаграждение
Един човек, когото много уважавам, казваше- Прави ,каквото трябна, а да става, каквото ще!

Така ,че работи приятелю, имаш всички необходими качества, да я доведеш до успешен край!
Да, на мен също допада естетиката в тази хипотеза!
И най баналното в случая е, че тези качества на Българите и Българките са отбелязвани от старите автори Обръщано е внимание върху тях-за красотата на Българските жени и за страшната военна сила на Българите!

Всичко най- добро и успех, Пиер!
цитирай
17. pvdaskalov - * !! *
08.10.2021 21:53
Няма да се отървеш лесно от мен на тема красота.
Копнея да създадем писан закон за красотата. Олющени сгради, разбити улици и шосета, тревясали до кръста банкети, запустели паркове и градинки?
Жив и здрав, Лео!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Поздрави, Пиер!
09.10.2021 10:00
17. pvdaskalov - * !! *
08.10 21:53
Няма да се отървеш лесно от мен на тема красота.
Копнея да създадем писан закон за красотата. Олющени сгради, разбити улици и шосета, тревясали до кръста банкети, запустели паркове и градинки?
Жив и здрав, Лео!
цитирай

Изтрий

Разбира се, че не искам да се отървавам!
Красотата ще спаси света, грозотата-това, което описваш плюс войната - ще го унищожат!
Търся и красота в отношенията, но, който си е по природа хищник, обича друг тип красота!Там координацията е трудна!....

Хубав ден , приятелю!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9254305
Постинги: 1355
Коментари: 29744
Гласове: 103076
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930