Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2021 14:59 - Относно " неграмотността" на траките
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3120 Коментари: 20 Гласове:
36


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В последно време натрапчиво се ползва аргумента за  неграмотността на траките! За тяхното невежество, защото ,видите ли, гърците имали азбука, а те нямали? Следователно са ниска категория хора?Като първобитните почти!

Подобен тип спекулации, колко са уместни, може да се проумее, ако се използват  и по адрес на англичани, французи или германци? Те имат ли някаква азбука?
Моля, не чух, защото ползват латинската азбука?!  Както се твърди, че траките ползват гръцката!

Сега, какъв е произходът на гръцката азбука, е установено и документирано още в началото на Десети век! В забележителното творение " О писменехь"!
Че идва от Божията азбука.!  Да не повтаряме, визира се финикийската азбука! Че бог им я е дал , да я ползват!
Относно езика, гърците не говорят етиопски език, със сигурност! Вероятно ползват някакво Балканско наречие Те са доказани добри потребители и  и добре стопанисват чужда собственост И боговете им са с тракийски произход

Не изпитвам лоши чувства към тях, но ме дразни желанието на някои да им се приписват изключителни постижения?  Например ,че са създали геометрията ? Моля? А египтяните, без да имат познания, как са изградили пирамидите? Без план, без изчисления?

Да приключим с "великите" гръцки постижения!  Тяхната заслуга е, както каза гръцки професор-  историк е, че са стопанисали и съхранили постижения на предходни, по- развити от тях цивилизации! А не, че са ги създали!

Траките, пиели неразредено с вода/ некръстено / вино и се напивали до несвяст? И броели до четири?Дали е вярно това?

В България има хиляди тракийски могили!Казват ,че са двадесет хиляди!?
Поморийската не е от най- големите. ,но е изумителна! Като съм гледал конструкцията й,  съм се чудил, как е построена! ? Аз не съм специалист и това е нормално, да се чудя!
Но са ми разправяли, как са ахкали при вида и швейцарски специалисти, изумени от точността на строежа!
Да, куполът и удържа стотици тонове пръст над него, повече от 2000/ две хиляди/ години!?
И още нещо, което малцина знаят !
Анхиало , в средата на Осми век, е станал жертва на най- катастрофалното земетресение на нашите земи! Разрушена е крепостната стена, част е потънала в морето! Земята в близост до могилата е пропаднала от 2 до 12 метра! Там, където по права линия, на около 500 метра се намира " Холандското селище"!
А могилата е оцеляла? Технически, Пиер е много по- добре осведомен от мене, има думата,  ако желае!

Има надписи,на гръцки наистина, че в "гръцкия" град Анхиало живеят" траки"!? Има за тракийската принцеса Лесескепра!
Има прекрасни образци на монети, сребърни и бронзови на тракийски царе! Целият Черноморски район, след завоюването му от Лукул, съществува като автономно тракийско царство, подчинено на Рим! Не като гръцко! Близо век и половина?С прекрасни монети на Реметалк и Котис! Заедно с Август!

В " Илиадата" добре е описан тракийският цар Рез.  Как е слисал всички при пристигането си. Воюва на страната на троянците, естествено!  Че цялото му снаряжение е от злато и сребро, че дори колесницата му е златна!
Ами високите технологии в това време са прилагани именно в снаряжението и в колесниците!

Изводът?
Илитератите траки знаят за златното сечение в строителството и владеят съвременните за тях високи технологии за обработка на металите
Нека бъдат снизходителни критиците им към факта ,че ползват тъй наречената гръцка азбука!!!!!!!!!!!

Защото податката за нея е от божествен произход!
Самите финикийци са имали дори интерес,  да я дадат на гърците За да могат да комуникират с тях Това първо!
И второ, когато се изтъква  едва ли не като  фатален недостатък факта , че траките са нямали азбука, да не се пропуска  ,че и англичани, французи, германци, руснаци....., също нямат азбука! Като траките!
Това е достатъчно по въпроса

Заключението е само едно- Създаването на азбука е един своеобразен връх в човешката дейност!  Не всички могат да го покорят, а и не е необходимо.
Защото няма как да се разминат по пътеките към и от него и хаосът ще е  прекалено голям!
Повече обяснения не са необходими!



Гласувай:
38



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - leonleonovpom2,
24.10.2021 15:19
Наистина! Гробниците на траките са съвършено строителство. Освен това са изографисани с фрески. Значи са имали и художници.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
24.10.2021 15:33
1. kvg55 - leonleonovpom2,
15:19
Наистина! Гробниците на траките са съвършено строителство. Освен това са изографисани с фрески. Значи са имали и художници.
цитирай

Изтрий

Не бе , Краси!

Не са завършили Художествената Академия! Той и Микел Анджело е от тази категория- на незавършилите Академията! Накъде е тръгнал?
Обикновени вапсаджии са били Тези рисунки са следи от баданарката!

Хубав ден!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Къде е татко Пустол?
24.10.2021 17:23

Последни 20 регистрирани посетителя
17:02 - n
16:35 - a
16:23 - i
16:03 - z
16:01 - sursubul

Загуби ли те?
цитирай
4. lexparsy - Здравей Лео
24.10.2021 22:46
Коментирам за да изразя моите почитания към твоите постинги!
И благодаря и от името на другите че още пишеш... за разлика от други които няколко хейтъра с многобройни профили усърдно изгониха!
Лично ти споделямче напоследък ми се много мълЧуването, защото ако трябва да пиша, трябва да е много много дълго, а този блог Няма кой да го прочете...
Имах преди един приятел от преди десетки години, който исказа фразата "Няма Срещу кого..." :-)))
Въпреки че този пич ми каза фразата лично После чух Софийски виц който е дълъг за разказване много смешен...
Лично те поздравявам за това че пишеш будителски и си непреклонни
Лекс
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Приятелю!
24.10.2021 23:20
4. lexparsy - Здравей Лео
22:46
Коментирам за да изразя моите почитания към твоите постинги!
И благодаря и от името на другите че още пишеш... за разлика от други които няколко хейтъра с многобройни профили усърдно изгониха!
Лично ти споделямче напоследък ми се много мълЧуването, защото ако трябва да пиша, трябва да е много много дълго, а този блог Няма кой да го прочете...
Имах преди един приятел от преди десетки години, който исказа фразата "Няма Срещу кого..." :-)))
Въпреки че този пич ми каза фразата лично После чух Софийски виц който е дълъг за разказване много смешен...
Лично те поздравявам за това че пишеш будителски и си непреклонни
Лекс
цитирай

Да, атмосферата наистина понякога е непоносима!
Научен съм, всеки да приемам като равен, като човек!
Но някои насила ме принуждавт да променям принципа си, да гледам другояче на тях. Отначало, като на деца от детска градина! Може да им се прости После, като на възрастни хора с манталитет на деца И накрая- като та сбърканяци
Впрочем, те са наистина деца ,но на демокрацията в наиенски вариант Непораснали и недоразвити умствено, искащи да компенсират липсите с това, което им дава демокрацията?
Жалко за такива!

Благодаря ти приятелю, за добрите думи!
Не мога да се оплача от липса на добро отношение в житейския си път! Но , нищо даром не съм получавал Не ми е спестявано нищо, не съм бил привилегирован !Включително и упреци в началото ,че не давам това, което мога и се очаква от мен!
Но това ме направи борец, за не отстъпвам!
И смятам, че не съм пропилял времето напразно!
Благодаря ти още веднъж! Ти пишеш оригинално и интересно, следвай пътя си, без да се отклоняваш и влияеш от злонамерени! Написаното е твоя собственост, а не присвоена!

Желая ти успех, Лекс!
цитирай
6. lexparsy - И аз ти благодаря за интелигентния отговор приятелю
24.10.2021 23:45
С кратка резолюция ще кажа че човек е духовно чист след раждането което означава, че след 40 дена когато се осъзнава след 40 дена... и ако е живял пълноценно и щастливо си е отишъл където трябва пак на 40 дена...
Не искам да се правя на мъдър, защото няма никаква мъдрост нова под Слънцето, която трябва само да си припомним, не да си натрапваме с религиозна или езотерична магаре бе майка няма ли какво тука бе няма никакво от брат демагогия...

Изкушавам се да споделя само малка част от това което си мисля за информацията от твоя постинг...
Траките и българите и даже славяните не са използвали АзБуки, Освен когато се изписвали, знаци за почитание, и или достойни за записване епични подвизи или мъдрости, или епитафии на гроба...
Писателят Токораз Исто пишете за тъй наречните Тумири, които са предавали посланията от уста на уста с притчи и сказания и само за непросветени и децата са възпитавани само с истинските приказки които са били поучение за живота...
Тумирите обикновено си били слепи защото не са им били нужни очи за да възприемат реалния живот, Даже това им 3 помагало да да подчини другите им възприятия за реалността на живота
Иинтересно е че Омир чието име прилича на Тумур също.е бил сляп Илиядата от демагогията на гърците е толкова много преправяне импровизирана, че просто не е реална истинска и даже тракийския кон, който е метафора Просто е тракийската на която гърците са се престорилу (,защото те са защитавали града отвън, и защото не са могли я преживеят вътре)

...
,, спирам да говоря защото се изморих в този късен час но само ще споделя че тези които трябва да си споделяме и разбираме без да пишем даже... Ефирно... :-)), и никой не може да ни спре.!

П. Нямам време да проверявам диктуваните на смартфона грешки но имах една леля която ме питаше "Ама ти' нали разбра какво искам да ти кажа'? _ Ами тогава защо ме прекъсваш бе Изгубих си мисълта! :-)))
Лвкс
цитирай
7. pvdaskalov - Предизвикваш ме...
24.10.2021 23:52
Предизикваш ме, Ваньо, да взема думата, но това ще го направя на два пъти, защото днес не ми върви много - улучвах неправилни клавиши. Поморийската гробница е строена след войните на Траян с даките и след новия Пантеон на Адриан, може би по време на основаването на Одрин (Адрианопол). Не съм запознат с находките ви от тази епоха, но много е възможно архитект да е бил самият Адриан. Влачел е със себе си цяла кохорта строители. Поморийската гробница е уникат! Колкото до останалите, а те са много, не всички имат възстановими пропорции. Една от най-старателните и забележителни във всяко отношение е Казанлъшката. И може да звучи изненадващо, но е под най-явното, при това доказуемо, влияние на Египет. Доста груба и зле оразмерена е гробницата под Жаба могила край Стрелча. Уникални са от гледна точка на археоастрономията две гробници - Мезешката и тази с около 7-800 години по късната гробница при с. Бабово, Русенско. Щедьовър е Свещарската гробница при с. Свещари, Исперихско. Де години да ги публикувам или млади запалени хора да им предам опита и наблюденията си - нека те станат професори. Геометрията е рожба на Египет без строгите доказателства на Евклид и геометрите преди него. Нахвърлях някои основни бележки и ако се събудя в утрешния ден, ще ги подредя и допълна...
И да не ти пука, че някои не са съгласни с теб. Каквито са етруските за Рим, такива са траките за Атина. Проф. Фол яко беше подхванал темата за влиянието на траките върху формирането на "гръцкия" Пантеон, но така е, когато носи човек две дини под една мишница - наука и политика. Същата грешка направи навремето и Богдан Филов.
Стига ли ти за тази вечер? Ако имаш въпроси и бележки, на твое разполоение съм...
П и е р, чиито внуци са кръстили тигровото си котараче Лео. Солистчето в един от последните ми постинги е дибидюс като него... Лека, че отивам да го изгоня от кревата си. Разположил се е като финикийски знак. Май барабар с протегнатите предни лапи и опашката е над метър и двайсет.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Лекс!
25.10.2021 00:11
Подсети ме за казаното от един приятел
Бил, по някакъв повод на гробище в Израел Направило му впечатление ,че починалите били на възраст няколко години Проверил, нямало грешка- една ,две ,три години
Попитал спътника си, какво бедствие се е случило?
Той се изненадал, нищо необичайно няма Защо пита?
И той му казал за възрастта на починалите
Спътникът отговорил, че това не е възрастта, на която са починали, а годините в които са живели пълноценно и щастливо Те се броят
Да, хареса ми написаното в коментара ти!

Лека нощ, приятелю!
цитирай
9. leonleonovpom2 - 7. pvdaskalov - Предизвикваш ме... 24.10 23:52
25.10.2021 08:32
Здравей, приятелю Пиер!

Разкошен коментар си направил!
Да, Тракийската гробница/ имам съмнение, че е с астрономическо предназначение, е датирана първи-втори век! Няма данни Хадриан да е идвал в Анхиало, за семейството на Северите, без Каракала и за Гордиан има! Идването на Гордиан е ознаменувано с отсичане на бронзов медальон Той стои на носа на кораба, вперил очив далечината Да, това е при похода му в персия, когато е минал през нашите земи и с кораби се е прехвърлил някъде около Трапезунд...

Но в съседство с нея има няколко други, както може би и най- голямата по обем в България, разкопана от германците през ВСВ Наели са няколко стотин поморийци с проучване, да не са гърци?! Гръцкото ,то е друга тема Бил е и чичо ми между тях-младеж тогава
Работили няколко месеца и като стигнали до половината ,ги освободили Дошли германци Всяка нощ пристигали самолети, според мен с цимент за огромния бункер, който е построен
Натрупаната пръст, през 60- те години е вложена в укрепения крайбрежен булевард на града Чичо ми казваше ,че с обратните полети отнасяли всичко намерено Затова ги освободили! Е, няма как да не са намерили нещо Като товарили пръстта за насипване, нещо златно просветнало Разтоварили камиона, но не открили нищо

Казал си нещо пряко, което аз се въздържам да споделя, но го усещам! Че гръцката култура е формрана под пряко тракийско влияние А тракийското- под влияние на Египет Синът написа книга на тази тема Дори и запалени гръкомани признаха рационалното в нея!
Затова се вбесявам, като се говорят небивалици по адрес на траките!
Но така е, когато човек е под чуждо влияние и говори с чужда глава ПапагалскиНякои от моите състуденти станаха професори Един ,даже му го предсказах Видях ,че е удобен за системата Наизустява знания, но ако го попиташ ,нещо да поразсъждава, казва да не го закачаш! Изпитът е минал, нищо не знае?
Такива създадоха мнение ,че учените в България са само преписвачи Да, но Фол, Филов ,не са били такива...

Хубав ден, приятелю!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Относно Леон, в рода на баща ми, в ...
25.10.2021 08:43
Относно Леон, в рода на баща ми, в Твърдица имаше човек с тази фамилия! Иван Леонов! Страхотен майстор, караше Мерцедес и сам си го ремонтираше Дърворезбар!
Работихме заедно! В института като имах проблеми с машините или апаратурата, въпреки ,че си имахме майстор, идваше и той Казваше ,че няма да остави човека от рода си
Та ,взех неговото име, преди десетина години, като го предупредих Той даже се зарадва Каза ,че за мен дава всичко!
Беше хубав човек!
Тогава и синът взе котенце за Стефани- внучката Кръстиха го също Лео!

Хубав ден, Пиер!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
25.10.2021 14:06
Казано другояче, имат своя азбука , посочените от тебе, която е базирана на латинската, която от своя страна е базирана на финикийската!
Систематизирана систематична система- По Хашек!

Траките пък ползват гръцката азбука, която е базирана..отново на финикийската!

Не намирам някаква съществена разлика между траки и останалите ,цитирани от мен и после - от тебе! По отношение на азбуките

Докато при нас римляните и гърците употребата е едностъпална и е посочена като такава в " О писменех", при другите е двустъпална - минават през латинска, Българска и гръцка, преди да стигнат до финикийската-Божията азбука в " О писменех"!

Иначе, по тази логика има и македонска азбука, хак да им е на призналите Македония безусловно!Защото сме били длъжни? А някой не е ли длъжен на нас, както на гърците, да ни даде 600 милиарда?Или поне сто, за харч парасъ!
Или да ни чака кефа, както при тях, 25 години, да признаят Македония, защото гърците били македонци? Е, ние сме били пък гърци, искаме да се казваме Гърция!.........

Е, тя , македонската" азбука откъде идва, директно от божията азбука или минава през Българската, преди това?

Как мислиш по въпроса!

Марине, аз може да не съм филолог, по разбираеми причини, но и ти не си аз в моята област!

Хубав ден!
цитирай
12. radostinalassa - Траките са древните българи
25.10.2021 17:49
Еврипид пише: “На тракийски таблички е записано Орфеевото слово”.Това го потвърждават и Хераклид, Платон, и Питагор.
Тази новооткрита плоча от село Гела ще коригира досегашната наука: доказва, че бесите са имали писменост. Най-чудното е, че ние отричаме собствената си писменост, а гърците я признават. Платон пише: “Жреците разполагат с купища книги за Орфей”.



цитирай
13. radostinalassa - Ти как би създал древен календар, ако не..
25.10.2021 17:50
можеш да броиш дните и записваш месеците и годините. Ще ги рисуваш ли?
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Радостина!
25.10.2021 20:22
12. radostinalassa - Траките са древните българи
17:49
Еврипид пише: “На тракийски таблички е записано Орфеевото слово”.Това го потвърждават и Хераклид, Платон, и Питагор.
Тази новооткрита плоча от село Гела ще коригира досегашната наука: доказва, че бесите са имали писменост. Най-чудното е, че ние отричаме собствената си писменост, а гърците я признават. Платон пише: “Жреците разполагат с купища книги за Орфей”.



цитирай

Изтрий

Не ме учудва поведението на някои Българи Лошото е, че лепват клеймо на всички останали!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей отново, Радостина!
25.10.2021 20:24
13. radostinalassa - Ти как би създал древен календар, ако не..
17:50
можеш да броиш дните и записваш месеците и годините. Ще ги рисуваш ли?
цитирай

Изтрий

Затова сляпо не се доверявам на какъвто и да е бил източник!
Проверявам, анализирам!

Хубава вечер!
цитирай
16. shtaparov - Финикийската писменост на гърците ...
26.10.2021 12:40
Финикийската писменост на гърците е едно от доказателствата,че те са дошли в Европа от Близкия изток и по-специално от бившите египетски владения в Палестина.
цитирай
17. radostinalassa - Данайците са дошли от Африка
26.10.2021 13:43
И са били войнствени племена, откраднали са каквото са могли от пеласгите. Негрите идват от Африка.
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
26.10.2021 13:50
16. shtaparov - Финикийската писменост на гърците ...
12:40
Финикийската писменост на гърците е едно от доказателствата,че те са дошли в Европа от Близкия изток и по-специално от бившите египетски владения в Палестина.
цитирай

Изтрий

Твърдят ,че са етиопци, но от азиатската Етиопия, която не е твърдо установена къде е била Но ,вероятно някъде в днешни Ирак или Сирия!
Та, оттам идват !
Полусемити са!

Всичко най- добро, приятелю!
цитирай
19. get - До leonleonovpom2 - ѝако ми позволиш ... уточнението за ... ?
30.10.2021 00:09
leonleonovpom2 написа:

В България има хиляди тракийски могили!Казват ,че са двадесет хиляди!?


... броя на "тракийските" могили?

На територията на България - са на брой ШЕСТЕДЕСЕТ ХИЛЯДИ?

Подобни на тях имаме и по северно черноморие.
Като достигат да пред-Кавказие. В този ареал са документирана САМО ОЩЕ ДВАДЕДЕТ ХИЛЯДИ "тракийски могили".

Това от мен "накратко" за "тракийските" ... могили?
цитирай
20. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
30.10.2021 08:27
19. get - До leonleonovpom2 - ѝако ми позволиш ... уточнението за ... ?
00:09
leonleonovpom2 написа:

В България има хиляди тракийски могили!Казват ,че са двадесет хиляди!?


... броя на "тракийските" могили?

На територията на България - са на брой ШЕСТЕДЕСЕТ ХИЛЯДИ?

Подобни на тях имаме и по северно черноморие.
Като достигат да пред-Кавказие. В този ареал са документирана САМО ОЩЕ ДВАДЕДЕТ ХИЛЯДИ "тракийски могили".

Това от мен "накратко" за "тракийските" ... могили?
цитирай

Изтрий

Къде се загуби толкова време!
Благодаря ти за уточнението
Има ги и в Мала Азия, във Фригия, столицата й Гордион-погребални камери, засипани с пръст!

Всичко най- добро ти пожелавам!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9138784
Постинги: 1349
Коментари: 29649
Гласове: 102601
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031