Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2021 15:20 - Българите - език и произход
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3485 Коментари: 23 Гласове:
45


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Много е писаното по темата и все пак, яснота няма?

Най- много се спекулира с тезата ,че Аспаруховите Българи са завоеватели на земите отсам Дунава, нашественици и ,че езикът, който говорят е тюркски?
Разбира се, на всяка теза има и противодействие и двете основни начала в тази теза могат лесно да се оборят!

След като с нашествие са създали държавата си, защо римският папа отклонява иска на Унгарския крал Емерих за кръстоносен поход срещу КАЛОЯН С ДУМИТЕ- ТОЙ Е ВЗЕЛ ЗЕМИ НА ПРЕДЦИТЕ СИ/ БЕЛГРАД И БРАНИЧЕВО/!  ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ТЕ ПРИТЕСНЯВА!
Следователно, папата е наясно, че Българи чужди земи не завладяват!
И, ако езикът ни е бил тюркски, защо, като са дошли туркопулите, не сме се върнали към матерния си език? Лесно сме се отказали от него-минали сме към славянския, ето сгоден момент да се върнем към него-"матерния"!?  Да, но за 500 близо години , това не се е случило...Нещо не е наред?


Пропуска се едно важно нещо, че земите на Балканите са център на европейската цивилизация! И оттук, по разни причини , през хилядолетията,  тръгват хора в различни посоки......

Например, при двата потопа в Черно море, когато се предполага ,че е възникнала и мутацията със сините очи, много хора са отишли към Индия....
Натам се е насочил и Александър, стигнал е до Инд и е останал в района близо седем години! И това е било съпроводено с преселение на хора-за войници, администрация, работници-много хора! Били са нужни на империята!
Слд смъртта му е създадена Согдийската или Бактрийската империя- основно на земите на днешните Афганистан и Пакистан, но включваща и земи на днешна Индия, част от Китай и бившия СССР! С македонски царе, чиято хронология е известна!

Просъществувала е  около два века! Преселението на хора в тази посока от Балканите продължило  Това са хора ,водещи основните дела на империята- военни и политически...
Но, поради междуособици тази империя се разпада, на малки княжества ! Но скоро, те са обединени  с участието  на  върхушката на предишната империя в нова, наречена Кушанска, владееща приблизително същите земи на Согдийската империя! Езикът, който е утвърден, кушанският, в много отношения е близък с този на согдите!

Интересното е ,че на този език коренът на Българин-Бъл означава чужд Или Българин- чужденец!
Има и днес един народ там,  калаши, който се определя като Български и се различава от местните, явно е чужд за тях!/ спомням си, като дете , учех на село, при майка ми, как спря при нас ,играещите деца,  камион.  Шофьорът се заприказва с нас. По едно време ме видя и попита едно от децата- Този,вносният, откъде е? Явно съм бил различен от другите!/

Смисъл имат и имената на царете ни- Аспарух-цар на кон/ явно той е изобразен на Мадарския конник/ , Асен- от кон- конен! Аббоба- чиста вода или бляскава, на кушански- Плиска!
И още хиляди думи с кушански произход има в езика ни, като например- пъча се!...

Така, тези новодошли в Средния Изток са приети, като название,  с името чужденци-Българе на кушунски!

И когато Кушанската империя на свой ред/ като всяка империя/ се разпада, те тръгват по обратния път ,при Великото преселение, което за тях е завръщане!  За Българите, чийто праотци са от Балканите!  В основната си част ,те са били траки! Защото самите древни македонци са били от такъв произход! А най- страшните войни на Александър били белокосите,  възрастни траки?  Само видът им , при поява на бойното поле, предизвиквал паника в противника!
Във всеки случай, при това завръщане идват Българи, а не гърци или македонци!
И по пътя си към крайната точка за Аспаруховите Българи-днешна България, създават държави!

Езикът им е толкова турски, колкото и  турският е персийски!
Академик Державин беше изследвал думи, считани за турски в езика ни и беше установил ,че нито една от тях не е турска!  По- скоро са близки до персийския, под негово влияние са, което си е вярно-Кушанската империя граничи с Персия ! Ранните тюрки са под влияние на клон от Българите, но Българите не са тюрки и не са под тяхно влияние!

Така ,че Аспарух, повел хора, чийто далечни предци са живели на тези земи, не може да бъде считан за узурпатор, или завоевател!

Славяните, хоито явно хаотично са навлизали в земите на ИРИ, без да могат да установят някакви държавни формирования в тях, не могат да бъдат считани за домакини и гостоприемници на Аспарух и народа му!
С това е наясно и папа Инокентий Трети, 500 години по- късно!



Гласувай:
45



1. dobrodan - Ваньо, здравей :). Сега ще видиш нещо доста по-различно от това, което мислиш :).
17.12.2021 18:25
"Ние се извиняваме за неудобството" :) - това е цитат, последните думи на Бог към Сътворението по Дъглас Адамс :).

"Трето. Гийом де Рубрук пряко посочва, че българите, разселили се по Дунава, навремето са мигрирали от Поволжката Велика България: "Езикът на паскатирите и унгарците е един и същ; те са пастири, нямащи никакъв град; страната им откъм запад се съприкосновава с Велика България... Защото тези българи, които живеят отвъд Дунава, близо до Константинопол, са излезли от споменатата Велика България". Това сочи и Роджър Бейкън в своето "Велико съчинение": "И това княжество граничи на север преди всичко с Велика България, откъдето произлизат българите, живеещи между Константинопол, Унгария и Склавония. Тази, която е разположена в Европа, е Мала България и там говорят на езика на българите, живеещи във Велика България, която се намира в Азия".
Тук паскатири Гийом де Рубрук нарича предците на днешните башкири, на запад от които се разполагала Велика България (Волжка). Дунавска България се намира на югоизток от унгарците на доста значително разстояние. Така разбираме, че дунавските българи са били част от поволжките българи, които някога излезли от Великата (Волжка) България и отначало се разселили в Приазовието, а след това част от тях мигрирала към Дунав. В съобшението на Роджър Бейкън има една много важна бележка - по негово време (началото на втората половина на XIII век) дунавските българи още говорели на тюркски език ("и там говорят на езика на българите, живеещи във Велика България"). Това някак си не кореспондира с общоприетата версия в съвременната историческа концепция за това, че Дунавска България примерно от IX - X век е била един от центровете на славянската писменост и църковното богослужение на славянски език."
Интересно, на кой език говореха Асен и Петър? :):):)
цитирай
2. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8
17.12.2021 19:38
Има индикации от много по-ранни времена – 2-ро хилядолетие пр. Хр. за наличието на калашите и нуристанците. Това е поне 1500 години преди Александър Велики да завладее Персия и Бактрия. Това води до хипотезата на повече или по-малко пряко произхождащи от пра-индоевропейски корени.

Калашите са по правило стройни, руси и кестеняви, с преобладаващо сини и светли очи дългоглави европиди и с подобни на алпийските расови белези, приличат си с нуристанците, но като тях са напълно различни от преобладаващия външен вид на околните народи. Интересното е, че калашите нямат преки етнически връзки с нуристанците – тези две етнически групи идват от различни клонове на индоиранци, което разделение е вероятно няколко хиляди години назад. В Пакистан има спор относно това как точно да се определят калашите като обособена етническа група, но ги посочват като различно от масовото пакистанско население. Научната общност на големите световни университети включва езика на калашите към групата на дардските езици, при цялата условност на тази група.
цитирай
3. mt46 - Здравей, Лео!
17.12.2021 19:48
Значи сме роднини с афганистанците, с пакистанците?...
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
17.12.2021 19:50
Българите не идват от Волжка България Клон от тях отива там наистина, но Аспаруховите Българи не идват от нея! Идват от Кушанската империя!
Авторът е сбъркал географските понятия!
Аспаруховите Българи идват от Кушанската империя, която е управлявана от тях!
Може да са говорили на кушански диалект някакъв, но той в никакъв случай не е турски! Все едно да кажеш ,че персите говорят турски, при положение ,че техният език е оказал влияние върху турския!?
Има Български клон, повлиял на башкирите, но не обратно!
Има и времеви грешки в описанията Волжка България е от края на девети век, а Ввелика България е от началото на седми
Както и при хуните Империята им се резпада в средата на пети век , а Велика България е от началото на седми!
Турците са от средата на шести век, а за Българи се говори далече преди тях, още от империята на Александър! Как ще повлияят на Българите? По- скоро е обратното!
Не може дядото да носи името на внучето! Може, но , ако то го казва!

Всичко най- добро!
цитирай
5. dobrodan - Хм.....:). Сигурен ли си, като го твърдиш това?
17.12.2021 20:14
Копирам ти цял свой коментар от последния ми постинг.

16. dobrodan - Разгледай картата.
13.12 13:19
https://upload/wikipedia/commons/0/03/NE_600ad.jpg

Лесно ще намериш утигури, оногури, кутригури. Север-североизток от Кримския полуостров, северно от Азовско море. Времето на картата ориентировъчно съвпада, седми век.
Раждането му все пак не е документирано събитие, но логиката подсказва горе-долу това място.

Още една гледна точка :).

Аспарух-хан великий герой карачайбалкарского народа
или Скульптуры Аспарух-хана в Болгарии
и исторические карты Булгарии

Посмотрим узловые точки из биографии Аспарух-хана и подумаем. Аспарух хан родился и вырос на Кубани (в Карачае), затем со своим войском (ордой) ушел на Дунай, организовал и создал там второе Болгарское ханство, а погиб на Запорожье. Отметьте эти три точки на карте Кубань и Болгарию Дунайскую и Запорожье и сравните этот треугольник с территорией всего Кавказа! И учтите господа тогда самолетов и поездов не было-это 7 век, 1400 лет назад. Но зато были тюркские лошади. Конный тюркский народ осваивал и покорял огромные пространства.

Ето за всички целия сайт, че ми изтекоха очите да се взирам ;).

https://a-salpagarov/2014/06/asparuh-han-karachaevets-balkarets.html
цитирай
Редактирай | Изтрий

Няма никакви грешки. Книгата на Дроздов е на разположение повече от година и, прощавай, но Френсис Бейкън не е от гората хванат, нито Гийом де Рубрук.
Има и друго сведение къде сме били по-рано. Горе, на полуночи :). Разбирай на север по Волга. Ето ти го.
"Както вече казахме, раннохристиянският богослов Методий Патарски или Олимпийски, писал на границата на III - IV век, сред племената в Поволжието споменава и хазарите: "Магог от сего суть вси языци иж живут на полунощи. Козари, руси,
объри, болгари и ини вси. (вж. Описан. слав. рукоп. моск. синод. библ., отд. V. стр. 31)."

Това не е Кушанската империя.
цитирай
6. kvg55 - leonleonovpom2,
17.12.2021 20:58
Важно е откъде идваме, ама още по-важно е накъде отиваме. А ние отиваме към нищото.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
17.12.2021 21:35
2. mt46 - https://bg/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8
19:38
Има индикации от много по-ранни времена – 2-ро хилядолетие пр. Хр. за наличието на калашите и нуристанците. Това е поне 1500 години преди Александър Велики да завладее Персия и Бактрия. Това води до хипотезата на повече или по-малко пряко произхождащи от пра-индоевропейски корени.

Калашите са по правило стройни, руси и кестеняви, с преобладаващо сини и светли очи дългоглави европиди и с подобни на алпийските расови белези, приличат си с нуристанците, но като тях са напълно различни от преобладаващия външен вид на околните народи. Интересното е, че калашите нямат преки етнически връзки с нуристанците – тези две етнически групи идват от различни клонове на индоиранци, което разделение е вероятно няколко хиляди години назад. В Пакистан има спор относно това как точно да се определят калашите като обособена етническа група, но ги посочват като различно от масовото пакистанско население. Научната общност на големите световни университети включва езика на калашите към групата на дардските езици, при цялата условност на тази група.
цитирай

Изтрий

Това ,че са дошли с Александър го казват калашите
Но вълни от преселници от Балканите към Индия има и преди него, даже съм пропуснал похода на Дионис, освен двата потопаа, които са доста по-назад във времето!
Все пак, предполага се, че най- много хора от Балканите, така да ги наречем, са отишли по Александрово време и след него! Необходими са за империята Те са чужденци за местните ,наричат ги така е по времето на Кушанската империя се назовават като такива- Българи!
Така ,че с това определение отговарям и на втория ти коментар! Няма как да сме роднини с афганистанци и пакистанци, виж, съжителство е имало, приет е езикът икойто кушаните говорят, който някои бъркат с турски, а той е всъщност индоевропейски език!
Пущуните и днес боготворят Българите!
Е, Българите, както и германците са много племена, но с малки различия помежду си!
Ако питаш мен, след като идват от Балканите, а по обратния път няма гърци, би трябвало да са траки по произход или да произхождат от техните предшественици!

Хубава вечер!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
17.12.2021 22:22
5. dobrodan - Хм.....:). Сигурен ли си, като го твърдиш това?
20:14

Не мога да се съглася, че Българите са тюрки Именно, заради разминаването нън нремето Разбиката междукитайското хун-ну и хуногудури напримерл , е ,че първото означава зли роби , а нашето означава кръвна ,родствена тръзка Гундури е родствена връзка


Аспаруховите Българи не идват от Волга , а от Бактрия Друг клон от Българите отива на Волга и от него водят произхода си башкири, чуваши и така нататък
Аспаруховите, по- точно на Гостун Българите, минават през Кавказ, преди да се установят в района на Кубан! Нелогично е от Волга за Кубан, да минат през Кавказ!

Но, не толкова важно е откъде са минали!
Важното е, че са тръгнали преди това от Балканите,едни да се спасяват от потопите, други, да намерят сносно препитание и служби в империята-Александровата ! Когато тя се разделяна три части, необходимостта от хора, компетентни, се засилва! Тези хора не се претопяват в местните,запазват своята идентичност на чужденци Пропада идеята на Александър, за общ, имперски народ Това е и основната причина за преселение на изток! И при великото преселение, голяма част от наследниците на тези чужденци се завръща!
Като Българи от различни племена, свързани с кръвно родство! Като траките, от които произхождат! А, учудващо, няма гърци сред тях!?
Аспарух не идва от Кубан Той просто е от другата страна на Дунав!
За разминавания във времето-Хунската империя се разпада след смъртта на Атила -453 година, Велика България е от 603 година ,губят се 150 години, няма как Авитохол- Атила да е Гостун, а Ирник- Аспарух! Така е и с тюркската теза!
Но по- важното е, че Българите, които идват тук, са с Балкански корени! Не са узурпатори!

Хубава вечер!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
17.12.2021 22:28
6. kvg55 - leonleonovpom2,
20:58
Важно е откъде идваме, ама още по-важно е накъде отиваме. А ние отиваме към нищото.
цитирай

Изтрий

Да, прав си, но все пак зависи от тези, които сме овластили, дали ще се случи нищото!
Аспарух и другите след него не са завършили Харвард! Само Симеон и Калоян от владетелите ни са високообразовани за времето си и неслучайно те са двата върха в двете Български държави!
И днешните, с титлите, са длъжни да са като тях!

Вече отива към:
Лека нощ!
цитирай
10. batogo - !!!:))) Чест и почитания за истинния постинг, Иване!
18.12.2021 07:28
Време е да си върнем Духа и Съзнанието, които са имали Праотците ни Българи, и с които Дух и Съзнание са съхранявали честта, благородството и силата на Българския род през вековете!
Хубав ден, приятелю!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Огняве!
18.12.2021 07:55
10. batogo - !!!:))) Чест и почитания за истинния постинг, Иване!
07:28
Време е да си върнем Духа и Съзнанието, които са имали Праотците ни Българи, и с които Дух и Съзнание са съхранявали честта, благородството и силата на Българския род през вековете!
Хубав ден, приятелю!
цитирай

Изтрий

Благодаря за отзива и за добрите думи в него!
Прав си, така е!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
12. mt46 - Проблемът е, че
18.12.2021 11:10
няма никакви древни писмени сведения, които да подкрепят тази хипотеза...
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
18.12.2021 13:46
12. mt46 - Проблемът е, че
11:10
няма никакви древни писмени сведения, които да подкрепят тази хипотеза...
цитирай

Изтрий

Не, това не е проблем ,Марине!
Затова е науката!
Тя не е за повторение на известното! Това ,което дават преките сведения!
А, от непреките, да извлече информация! И закономерност, като извод!
Какви преки сведения има за теорията на относителността? Или за синтеза на пластмасите Някой приозвеждал ли ги е в древността! И като няма, би трябвало и да не съществуват?
Какви са непреките сведения за Българите в древността?
Отишли са много хора на изток с Александър Това е документирано Необходими са били!
Създали са две империи след него! Това е документирано!
Разпаднали са се- документирано е!
След последната, тръгват хора на изток- документирано е!
Едни от тях са Аспаруховите Българи- документирано е!

Освен калашите, които явно не са местни, няма други астанали там, неместни! Те твърдят ,че са Българи-ще рече чужденци! Българите ,дошли от там, също означава ,че са чужденци !Няма гърци сред тях!
Е, тези чужденци от Балканите, като не са гърци, следователно са...траки С тракийски корен са!


За какво ми е документ за всичко това , да е написано черно на бяло?
Когато са се появили Българите ,всички са били в ужас от конницата им! И ромеите в пълна сила са изпитали мощта й! Целта им е била, не да изследват родословното им дърво, а как да се спасят от тях!
Затова няма документ и ако има все пак, той е омаловажаващ ги и представящ ги в неизгодно и в неистинно положение! Да се омаловажи и унизи делото им!
Такъв документ, предвид резултатите, не ми е нужен!

Хубав ден!
цитирай
14. shtaparov - "Ние се ..."
19.12.2021 06:31
dobrodan написа:
"Ние се извиняваме за неудобството" :) - това е цитат, последните думи на Бог към Сътворението по Дъглас Адамс :).

"Трето. Гийом де Рубрук пряко посочва, че българите, разселили се по Дунава, навремето са мигрирали от Поволжката Велика България: "Езикът на паскатирите и унгарците е един и същ; те са пастири, нямащи никакъв град; страната им откъм запад се съприкосновава с Велика България... Защото тези българи, които живеят отвъд Дунава, близо до Константинопол, са излезли от споменатата Велика България". Това сочи и Роджър Бейкън в своето "Велико съчинение": "И това княжество граничи на север преди всичко с Велика България, откъдето произлизат българите, живеещи между Константинопол, Унгария и Склавония. Тази, която е разположена в Европа, е Мала България и там говорят на езика на българите, живеещи във Велика България, която се намира в Азия".
Тук паскатири Гийом де Рубрук нарича предците на днешните башкири, на запад от които се разполагала Велика България (Волжка). Дунавска България се намира на югоизток от унгарците на доста значително разстояние. Така разбираме, че дунавските българи са били част от поволжките българи, които някога излезли от Великата (Волжка) България и отначало се разселили в Приазовието, а след това част от тях мигрирала към Дунав. В съобшението на Роджър Бейкън има една много важна бележка - по негово време (началото на втората половина на XIII век) дунавските българи още говорели на тюркски език ("и там говорят на езика на българите, живеещи във Велика България"). Това някак си не кореспондира с общоприетата версия в съвременната историческа концепция за това, че Дунавска България примерно от IX - X век е била един от центровете на славянската писменост и църковното богослужение на славянски език."
Интересно, на кой език говореха Асен и Петър? :):):)

Стара Велика България има повече общо с Панония отколкото с Волга- древни извори указват,че нейната изконна територия е между реките Буг и Дон. До Волга тя е стигнала за пръв път при бащата на Атила а за втори по времето на Кубрат,при изгонването на тюрките от Европа. Бидейки отколе европейци, Българите били по-добри от тюрките във всичко. Затова в крайна сметка ги победили,изгонили ги от Европа за цели 4 века и поБългарили някои тюркски племена като руснаците и сърбите например.
цитирай
15. nedovolen - Един косвен, за искащите докуме...
19.12.2021 08:10
Един косвен, за искащите документи.
Франция има 8 000 народни песни, Германия 50 000, Българските народни песни са 300 000, и то само записани. Въпреки робствата.
Повече от всички заедно.
Взаимствано от Безистена, надявам се да не ми се разсърди.
:)))
цитирай
16. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
19.12.2021 08:29
15. nedovolen - Един косвен, за искащите докуме...
08:10
Един косвен, за искащите документи.
Франция има 8 000 народни песни, Германия 50 000, Българските народни песни са 300 000, и то само записани. Въпреки робствата.
Повече от всички заедно.
Взаимствано от Безистена, надявам се да не ми се разсърди.
:)))
цитира

Да, знам, че Адаша е писал за песните!
Това ,относно броят, им говори ,че сме народ със стара култура и с традиции А не някакви обикновени номади, търсещи земи за преселение само!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
19.12.2021 08:39
14. shtaparov - "Ние се ..."
06:31 Това, че сме повлияли на тюрките е валидно и с днешна дата Турците, те самите, днес се делят на анадолтюрк и Булгартюрк Линията на раздел върви от Анталия- Коня нагоре Не е по произход, а по влияние Тези на запад от тази линия са повлияни от Българите и приличат на тях, най вече по инициативност!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
18. ogni - Все още без отговори
19.12.2021 21:15
За жалост тези дни всеки казва, че българите идват от къде ли не и са от какъв ли не произход без много детайли. Също така не се говори за старо-тюрските думи, които са използвали. Бих се радвал да видя повече детайли и защо се мисли така.
Ако някой може да ми препоръча книги писани за пра-българите от хора, които имат достатъчно опит да защитат тезите си моля да ми ги препоръчате. Много бих искал да зная за пра-българите.
Благодаря за постинга.
цитирай
19. leonleonovpom2 - Здравей, Огни!
19.12.2021 23:03
18. ogni - Все още без отговори
21:15
За жалост тези дни всеки казва, че българите идват от къде ли не и са от какъв ли не произход без много детайли. Също така не се говори за старо-тюрските думи, които са използвали. Бих се радвал да видя повече детайли и защо се мисли така.
Ако някой може да ми препоръча книги писани за пра-българите от хора, които имат достатъчно опит да защитат тезите си моля да ми ги препоръчате. Много бих искал да зная за пра-българите.
Благодаря за постинга.
цитирай

Изтрий

Мога да ти посоча едно заглавие в тази връзка- "Писмено- езиков поглед върху древните Българи" с автор Венцеслав Момчилов, Издателска къща "Стено" , Варна, 2003г.

Всичко най- добро!
цитирай
20. get - До 12. mt46 - Проблемът е, че ... Няма такъв проблем Тачков.
20.12.2021 11:05
mt46 написа:

Значи сме роднини с афганистанците, с пакистанците?...


Присъединявам се към писаното (с уговорки) от leonleonovpom2...?

leonleonovpom2 написа:

Няма как да сме роднини с афганистанци и пакистанци, виж, съжителство е имало,


С пакистанците - те и роднини на индийските дравиди - няма как да сме роднини - Но?

С една етническа (и то голяма) общност, проживяваща на територията на Пакистан - Белуджите ... по линия на език и произход - сме роднини! ... и то по "съребрена линия":)))
Същите говорят езика от групата на иранските - фарси, съответно с доста голямо, като диалект различие.

Но мисля,
не следва да се отплесваме търсейки, по Памир и Хиндукуш (при родствени на нас "европейски народи) произхода си.

Нещата са много по прости и стоят пред "носа ни"?
За мен истинската "стара+велика" България - се е намирала там където преди Христа живеят предците ни(една част) наричани с имена ... царски ските, тира-гети, тавро-скити ... думи за едно и също - тоест СИНОНИМНИ.
Тази територия винаги е била, западно от Каспия и около Азовско море ... Ядрото е било приблизително по реките, на съвременни Донец и Хопер ... като е достигала до съвременната Буг(южен) и устие, тоест на север от Дунав.
През различните епохи съответно границите са се свивали или разширявали - но българите, под вида скити-Царски(после и сауромати) винаги са си била все там.
Подобно на това, което твърде накратко, поради което и нескопосно обяснявам - се твърди в последните трудове на професор Рашо Рашев.
По отношение България на Волга ... това е пак държавно на българите образувание ... но се е явявало в края, в периферията на Българско-народния етносен масив.
За този етносен БЪЛГАРСКИ МАСИВ - руската историческа наука, винаги се е стремяла и стреми да ги изкарва - ИРАНСКИ НАРОДИ ... Което е спекулативно! Както е с другата спекулация ... да изкарват хазарите тюрко-езични ... въпреки, че съществуват сведия ЕЗИКА НА ХАЗАРИТЕ НЕ ПРИНАДЛЕЖИ КЪМ ТЮРКСКОТО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО !!

- Това накратко! ... при интерес, бих продължил с обяснения + факти и документи!
цитирай
21. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
20.12.2021 12:52
Благодаря за коментара!
На мен целта беше по- друга Не да доказвам точен произход на Българите, а да покажа ,че Аспаруховите Българи не са узурпатори или завоеватели на днешните ни земи, по ред причини! И че това се знае откакто се пише за тях!

Иначе, Кушанската империя е наша империя, не случайно, днешните кушии са пряко свързани с нея! Иначе, името ни там ,в Памир е пряко свързано с произхода ни, чужденци сме за местните, вероятно и Белуджите- също!?
Трудно е по книги и писания, човек да нправи точен и окончателен извод относно произход!
Сигурен съм, че ако съм в този район няколко години и имам възможността да проуча внимателно условия , език и факти, ще направя такъв извод!
Но така, също мога, на база логика, но все пак той ще е в областта на сравнително точен- 50 : 50%! И ще почива на логически анализ! Което не означава ,че ще е фалшив!

Хубав ден , приятелю!
цитирай
22. get - До 21. leonleonovpom2 - Имаме писменни източници от време на Източна римска империя ... ?
20.12.2021 20:35
leonleonovpom2 написа:

Най- много се спекулира с тезата ,че Аспаруховите Българи са завоеватели на земите отсам Дунава, нашественици и ,че езикът, който говорят е тюркски?


Тервел ни е оставил сведение за "чичовчиците му" от долната земя. Тоест земята на Македония - заселена по-рано от Куберовите българи ... от време ПРЕДИ АСПАРУХА!
В СВЕДЕНИЕТА СИ ЗА ТЯХ "византийците" едно към едно ОБЯСНЯВАТ това което ТЕБ тормози?

Казано на кратко: Българите са завоеватели (или) пришълци на Балкани.

Е да де ... но както са ЗАВЛАДЕЛИ ... "визнтийците" УТОЧНЯВАТ!
Че те(куберовите българи, и съвременни "македонци":))) са се ПОСЕЛИЛИ ТАМ - ПО СИЛАТА//по ПРАВОТО НА РОДСТВОТО(им) с пребиваващото от незапомнени времена там МЕСТНО население ?!

А кой е започнал ... подхванатата по-късно и от Историческата Златарска школа теза: "Българите са турци" ... мисля, с теб вече сме го коментирали във връзка Екатерина Нимфоманката и Сравнителните речници на Петър Палас ?!
цитирай
23. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
20.12.2021 21:41
22. get - До 21. leonleonovpom2 - Имаме писменни източници от време на Източна римска империя ... ?
20:35
leonleonovpom2 написа:

Най- много се спекулира с тезата ,че Аспаруховите Българи са завоеватели на земите отсам Дунава, нашественици и ,че езикът, който говорят е тюркски?


Тервел ни е оставил сведение за "чичовчиците му" от долната земя. Тоест земята на Македония - заселена по-рано от Куберовите българи ... от време ПРЕДИ АСПАРУХА!
В СВЕДЕНИЕТА СИ ЗА ТЯХ "византийците" едно към едно ОБЯСНЯВАТ това което ТЕБ тормози?

Казано на кратко: Българите са завоеватели (или) пришълци на Балкани.

Е да де ... но както са ЗАВЛАДЕЛИ ... "визнтийците" УТОЧНЯВАТ!
Че те(куберовите българи, и съвременни "македонци":))) са се ПОСЕЛИЛИ ТАМ - ПО СИЛАТА//по ПРАВОТО НА РОДСТВОТО(им) с пребиваващото от незапомнени времена там МЕСТНО население ?!

А кой е започнал ... подхванатата по-късно и от Историческата Златарска школа теза: "Българите са турци" ... мисля, с теб вече сме го коментирали във връзка Екатерина Нимфоманката и Сравнителните речници на Петър Палас ?!
цитирай

Изтрий

Благодаря ти за припомнянето!
Да, говорили сме много по тази тема!
Много работи в тюркската тези издишат Например, как е станал съюзът със" славяните", които не са тюрки? И как самите славяни са се настанили в ИРИ?
Империята е във върха си, Юстиниан например почти дъзстановява Римската империя в границите на могъществото й! Как в същото време нахлуват славяни? Няма логично обяснение Той трудно се справя с Българите, които са организирани и то с пълководец Българин- Белизарий Как славяните се разпореждат в същото време безнаказано?

Екатерина има ултиматум от Елисавета да роди дете. Тя се оплаква ,че с лудия си съпруг итраят детски игри, не други
Елисавета я изслушва мрачно и и казва ,че е длъжна да роди престонаследник/ тя също не е родила/ Друго не я интересува И така Екатерина, която има слабост към науката ,става мъжегонка!
Има вина към нас, но твърди ,че информацията и е била такава- че езикът ни е диалект на сръбския

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9133702
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102591
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031