Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2022 15:21 - БЪЛГАРИЯ - НАШАТА РОДИНА
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 4805 Коментари: 36 Гласове:
39

Последна промяна: 09.01.2022 15:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Случайно ми попадна малка книжка, със странен формат-180 на 120 мм, само с 34 страници съдържание? Но, какво съдържание!?

В скоби се уточнява, че става дума за целокупна България! Книжката е дело на издателство" Гр. Пасков", годината е 1942!
Цената е 25 тогавашни лева! Трудно може да се преизчисли тя в днешни левове, но, като се вземе под внимание ,че тогава са в обръщение сребърни левове и един грам сребро в тях се равнява на десет , тогавашни  лева, осъвременена, цената би трябвало днес,  да е три лева приблизително!

В нея са представени всички градове на царство България, включая и  тези в днешна Македония и Егейска Тракия!  За коитосме водили пет войни,да станат неразделна част от България Защото са Български!
С населението им тогава и с изгледи от тях във формат пощенска марка. С описание на забележителностите им  и каква икономика имат!
Безценно книжле! За съжаление ,не е добре запазено, но колекционната му стойност е от 100 лева нагоре, в отлично  състояние...!

Но, най- изумителна е последната  му  страничка!
Там са дадени нотите на песента " Гордай Стара планина" и текстът й!  Като за автор на текста е посочен Бор. Тричков!  Музиката си е на Цветан Радославов!
Те са преправяни/ текст и музика/ многократно, по различни причини!  Но не ни е целта,  да изтъкваме тук  тях, за да се стигне до днешния химн на България- "Мила Родино"!
Ето първият, оригинален текст:

Гордай Стара планина.
Нашта славна твърдина!
Тя хайдушката си песен
Пей от вечни времена

Мила Родино,
Ти си земен рай.
Твойта хубост, твойта прелест,
Ах, те немат край, немат край!

Гордой Дунавът се лей.
Свойта песен тихо пей!
Вечен спомен той за Ботев
Във гърдите си лелей!


Чуй Марица, как шуми.
Днес тя с радост си мълви.
Че там, где се кърви леха
Днес вече розата цъфти!

Интересно е, как завършва  книгата!
Да, според някои е писана във фашистко време, когато Коминтерна върви напред с лозунга за интернационализъм!
Съвременните Коминтерновци люто негодуват срещу патриотарите, както  наричат тези ,които искат България да е целокупна, а не международен бит  пазар, от който всеки да си вземе, каквото му потрябва!?. На тях им пасва реципрочното- продавачи на България, поне това ми идва на ум в момента!
Да, курсът  за интернационализъм е същия, не е променен за 80 години! Но не е ли редно и ответната страна да го прегърне? Защо само ние?

Ето текстът, без чужда намеса:

"Българи, обичайте и пазете своята Родина!
Обичайте труда и просветата, защото само чрез тях ще създадете благоденствие за себе си и Величие за България"

Кой ,ако не патриотът,   обича и пази България?
Празнодумецът - интернационалист ли?



Гласувай:
39



1. barin - Здравей, Адаш. Тази песен ми при...
09.01.2022 17:25
Здравей, Адаш. Тази песен ми прилича на сбор от три емблематични песни, две от които са предишния и сегашния химн.
Поздрави!
цитирай
2. leonleonovpom2 - А, така!
09.01.2022 17:45

Последни 20 регистрирани посетителя
17:27 - sursubul
17:25 - apostapostoloff

Дръж го тоя изтърсак под око!
цитирай
3. kvg55 - leonleonovpom2,
09.01.2022 17:48
Интернационализмът и патриотизмът не си противоречат и не си пречат.
Аз подкрепям интересите на us-американския пролетарият и съм против интересите на българската буржоазия. Обичам руските емигрантски песни и не харесвам българската така наречена чалга. Прекланям се пред българския фолклор, но слушам и сръбски фолклор и турбо-фолк; харесвам и гръцката музика и така нататък.
Българските антифашисти и БРП(к) в частност, не са предавали интересите на България и българския народ. Напротив – защитавали са ги! Ако не е било застъпничеството на Сталин, България можеше и да я няма днес. Или поне в тези граници. Академик Георги Марков : "Уинстън Чърчил е най-големият българофоб".
Патриотарството е смешно и глупаво човешко качество.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
09.01.2022 17:54

Здравей, Адаш. Тази песен ми прилича на сбор от три емблематични песни, две от които са предишния и сегашния химн.
Поздрави!
цитирай

Тя има много варианти, и текстови и музикални Прегледах публикуваното
Но интересното е, че в тях и текстът се приписва на Цветан Радославов А тук дават друг автор на текста За съжаление , открих само издателство, носещо името му
Затова съдя, че публикувания текст в книжката е оригиналът на песента!
Ако се изключи куплета с " Мила Родино" ,вижда се ,че другите три куплета имат недостатъци
Затова се е и преработвал текстът многократно~
Благодаря ти, Адаш!

Хубава вечер!

Изтрий
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
09.01.2022 18:07
Май говорим за различни неща!
За Патриотари в блога, обикновено се считат патриотите, милеещи за Българското?
Обаче, ако отричат мистичната водеща роля на славянството/ считай- партията/, моментално попадат в графа патриотари? Ето първата крачка в предателството на Българското-отричането му и поставянето му в зависимост от нещо имагинерно!
Патриотари за мен са тези, които се бият в гърдите ,че са патриоти ,но са готови на всякакво съглашение с онези ренегати около Вардар, защото било човешко и имали нужда!
Ами ,да разпродадат България и всичко свързано с нея на подобни " нуждаещи" се!
Да и на крака да им идат с Новогодишни подаръци
Вместо те да дойдат тука, да се покаят и поръсят с пепел, ние ще ходим? Тези хора имат ли си хабер от политика?
Вай, тези какавани ,сега ще се вземат за по- високи и от Еверест!Дано се отървем от териториални техни претенции Знам откъде може да дойдат, но няма да им подсказвам, да не ме обвинят после!?

Хубава вечер!
цитирай
6. panazea - Лео , моят ли коментар
09.01.2022 18:55
нарушава правилата на блога?
цитирай
7. panazea - Има два вида хора :
09.01.2022 18:59
Защитници на Българщината и продажници.
Когато на Джинот му извадили окото и го влачили към кауша , защото се е считал Българин , той патриотар ли е бил , или Възрожденец?
Аз всеки ден давам документи из Българската история! И как в ново време я подменят Поименно мога да назова предателите от старо и ново време , но предпочитам да се състедоточа върху Борците за правда и свобода , които са жертвали живота си.
Който е сляп , да не чете ! Негова си работа !
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
09.01.2022 18:59
Така излиза!?
Аз ,дори не можах да го прочета Само Джинот видях!
цитирай
9. get - До СЛОВОБЛДУСТВАЩИЯ 3. kvg55 - С интелект като на едно голямо приживно животно?
09.01.2022 19:06
kvg55 написа:
Интернационализмът и патриотизмът не си противоречат и не си пречат.
Аз подкрепям интересите на us-американския пролетарият и съм против интересите на българската буржоазия. Обичам руските емигрантски песни и не харесвам българската така наречена чалга. Прекланям се пред българския фолклор, но слушам и сръбски фолклор и турбо-фолк; харесвам и гръцката музика и така нататък.
Българските антифашисти и БРП(к) в частност, не са предавали интересите на България и българския народ. Напротив – защитавали са ги! Ако не е било застъпничеството на Сталин, България можеше и да я няма днес. Или поне в тези граници. Академик Георги Марков : "Уинстън Чърчил е най-големият българофоб".
Патриотарството е смешно и глупаво човешко качество.


На човека с МОРАЛЕН а от там и ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ДЕФИЦИТ – Препечатвам писаното за „РОДОЛЮБИЕТО при ПРОЛЕТАРИНА” в „Комунистическия манифест”?
-Цитат!
„Упрекват комунистите, че искали да премахнат отечеството, националността.
Работниците НЯМАТ ОТЕЧЕСТВО. Не може да им се отнеме това, което те нямат.
Тъй като пролетариатът трябва преди всичко да завоюва политическото господство, да се издигне до положението на национална класа**, да се конституира като нация, той сам е вече национален, макар и съвсем не в буржоазен смисъл.”
ЗАБЕЛЕЖКА:
- национална класа** - в английското издание от 1888 г. е изписано : „до положението на РЪКОВОДНА класа на нацията“.

Но ОЩЕ за българските национал РЕНЕГАТИ – Защото са КОМУНИСТИ!
Припомням част от ДВАДЕСЕТ И ЕДНОТО Условия НА ЛЕНИН … за прием в Коминтерна?

1. Повседневная пропаганда и агитация должны носить действительно коммунистический характер и соответствовать программе и всем постановлениям III Интернационала. Все органы печати, находящиеся в руках партии, должны редактироваться надежными коммунистами, доказавшими свою преданность делу пролетариата. О диктатуре пролетариата следует говорить не просто как о ходячей заученной формуле, ее нужно пропагандировать так, чтобы необходимость ее для каждого рядового рабочего, работницы, солдата, крестьянина вытекала из жизненных фактов, систематически отмечаемых нашей печатью изо дня в день.
3. Классовая борьба почти во всех странах Европы и Америки вступает в фазу гражданской войны. При таких условиях коммунисты не могут питать доверия к буржуазной законности. Они обязаны повсюду создавать параллельный нелегальный аппарат, который в решающую минуту мог бы помочь партии исполнить свой долг перед революцией. Во всех тех странах, где коммунисты, вследствие осадного положения или исключительных законов, не имеют возможности вести всю свою работу легально, безусловно необходимо сочетание легальной и нелегальной работы.
17. … все партии, желающие входить в Коммунистический Интернационал, должны изменить свое название. Каждая партия, желающая входить в Коммунистический Интернационал, должна носить название: коммунистическая партия такой-то страны (СЕКЦИЯ III Коммунистического Интернационала). Вопрос о названии является не только формальным, но и большой важности. Коммунистический Интернационал объявил решительную борьбу всему буржуазному миру и всем желтым социал-демократическим партиям. Необходимо, чтобы каждому рядовому труженику была совершенно ясна разница между коммунистическими партиями и старыми официальными "социал-демократическими" или "социалистическими" партиями, которые предали знамя рабочего класса.
18. Все руководящие печатные органы всех стран обязаны печатать все важные документы Исполнительного комитета Коммунистического Интернационала.
21. Члены, партии, принципиально отвергающие обязательства и тезисы, выставленные Коммунистическим Интернационалом, должны исключаться из партии.

И пак да ви питам МОРАЛНИЙ ОПОРТЮНИСТЕ поради интелектуалната си „разкраченост” като се самообявяваш за ИНТЕРНАЦИОНАЛ-НАЦИОНАЛСТ ?
Някъде ДА СРЕЩАМЕ … Че влизайки в КОМИНТЕРНА националните социалистически/МАРКСИСТКИ партии … ЩЕ ИМАТ СВОЯ И РАЗЛИЧНА ОТ ТАЗИ НА МОСКВА – ПОЛИТИКА ? Не!
- Е как така ти ИНТЕЛЕКТУАЛНА ГЪБО … Ще ми твърдиш, че ЧАСТ ОТ ТЕСНИТЕ СОЦИАЛИСТИ … Приемайки ДВАДЕСЕТ И ЕДНОТО УСЛОВИЯ написани от другата, КАТО ТЕБ интелектуална гъба, ЛЕНИН … Продължават да са ПАТРИОТИЧНИ, от което независими в действията си и оттам … И НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНИ и САМОСТОЯТЕЛНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ?!

цитирай
10. leonleonovpom2 - Патриотар е бил, Тони!
09.01.2022 19:09
7. panazea - Има два вида хора :
18:59
Защитници на Българщината и продажници.
Когато на Джинот му извадили окото и го влачили към кауша , защото се е считал Българин , той патриотар ли е бил , или Възрожденец?
Аз всеки ден давам документи из Българската история! И как в ново време я подменят Поименно мога да назова предателите от старо и ново време , но предпочитам да се състедоточа върху Борците за правда и свобода , които са жертвали живота си.
Който е сляп , да не чете ! Негова си работа !
цитирай

Изтрий

Патриотът ,според модерните разбирания е опортюнист Той работи на интернационално ниво, за интересите на другите Трябва им Българска история Да заменят Българите в нея с някакви други!?
Моля, заповядайте и , ако още нещо иската, ваше е!
Това е модерният патриот!
Джинот не се вписва в образа му!

Хубава вечер!
цитирай
11. panazea - Да , прав си ! Това са Българите от старо време , които са държали за своя род
09.01.2022 19:16
и не са били гъвкави харвардци да се покланят на всички страни и да правят метани.
Това са били корави твърдоглави Българи. Тях хич не ги обичат у Европата , щото им развалят рахата.
цитирай
12. blagovesteliseev - Главното е следното: ти си земен рай
09.01.2022 19:18
Това е съдбата на България.
цитирай
13. blagovesteliseev - Ето откъс от едно Божие Слово по този повод
09.01.2022 19:20
БЛАГОСЛОВЕНИЕ НАД БЪЛГАРИЯ КАТО НОВОЗАВЕТНА СЪЩИНА

(част от словото)

Грейни, Слънце, от небе и озари планета Земя! Спусни невод златен над Рила и Пирина! Пирин – мрамор бял, конче яхнал. Грива му Бъндерица със стражи охранен. Рила му подала ръка, Илийна платна бели простряла и те двамина са, Българийо, за мнозина. Теб единствена избрах и с лъч лъчезарен те огрях, с венец на увенчание те украсих. От Рила и Пирина до Добруджа със златни класове ти си Моето избавено дете! От Дунав до морето Черно камъни свещени и пясъци донесох ти в съдба с два дисага мощни. На кулата в Асамблеята детска строих те в съдба и единно Мое Войнство събрах!

Има и няколко публикации с откъси в блога ми, в които Бог говори за земния рай, в който всичко е устроено свидетелствено.
цитирай
14. leonleonovpom2 - Да, отвратителни са, старите Българи!
09.01.2022 19:55
11. panazea - Да , прав си ! Това са Българите от старо време , които са държали за своя род
19:16
и не са били гъвкави харвардци да се покланят на всички страни и да правят метани.
Това са били корави твърдоглави Българи. Тях хич не ги обичат у Европата , щото им развалят рахата.
цитирай

Изтрий

Не са комуникативни ,както казваше един Карабунарец! Не са телефони, като научи нещо от някого, да го предаде!Където трябва
И приспособенци не са! Вървят срещу вятъра! А правилното е да се носят по вятъра!
Плюс това са автохтонни патриоти А автохтонизмът е много вреден и самата дума е много мръсна !
Истинският патриот е интернационалис!т Ако трябва и България ще жертва ,в името на интернационализма!
Това се казва интернационален патриот!
Сега си мисля, че тази дума, патриот, задължително трябва да се преведе на Български, за да няма спекулации с нея!

Бащиник ,не върви, говори за безхарактерност, но отечественик е супер!
Да се види, България ли е отечеството му или то е няксъде другаде!?

Хубава вечер, Тони!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, Благовест!
09.01.2022 21:14
12. blagovesteliseev - Главното е следното: ти си земен рай
19:18
Това е съдбата на България.
цитирай

Изтрий

Но, трябва и да го пазим този рай!
Да го съхраним!

Хубава вечер!
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей , отново, Благовест!
09.01.2022 21:18
13. blagovesteliseev - Ето откъс от едно Божие Слово по този повод
19:20
БЛАГОСЛОВЕНИЕ НАД БЪЛГАРИЯ КАТО НОВОЗАВЕТНА СЪЩИНА

(част от словото)

Грейни, Слънце, от небе и озари планета Земя! Спусни невод златен над Рила и Пирина! Пирин – мрамор бял, конче яхнал. Грива му Бъндерица със стражи охранен. Рила му подала ръка, Илийна платна бели простряла и те двамина са, Българийо, за мнозина. Теб единствена избрах и с лъч лъчезарен те огрях, с венец на увенчание те украсих. От Рила и Пирина до Добруджа със златни класове ти си Моето избавено дете! От Дунав до морето Черно камъни свещени и пясъци донесох ти в съдба с два дисага мощни. На кулата в Асамблеята детска строих те в съдба и единно Мое Войнство събрах!

Има и няколко публикации с откъси в блога ми, в които Бог говори за земния рай, в който всичко е устроено свидетелствено.
цитирай

Изтрий

Поучително и вярно!

Благодаря ти!

Хубава вечер!
цитирай
17. panazea - Здравей , Лео !
10.01.2022 10:02
Продължавай твоето Възрожденско дело !
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
10.01.2022 10:10
17. panazea - Здравей , Лео !
10:02
Продължавай твоето Възрожденско дело !
цитирай

Изтрий

Благодаря ти!
Явно, че това ни е призванието!
Е, ще се заемем с него!

Всичко най- добро, Тони!
цитирай
19. schumpov - Преди малко от телевизора слушах ...
10.01.2022 11:54
Преди малко от телевизора слушах интервю с проф. Ивайло Дичев. Според него България трябвало да вдигне ветото пред РСМ. Комунистите никога не са спирали да предателстват срещу държавата България. Българските комунисти създадоха македонския език (Венко Марковски ) , македонската нация ( Д. Благоев, Г. Димитров ), те обявиха патриотизма за швинизъм, че България е окупатор, че е фашистка държава и вдигнаха първото антифашестко въстание в света. Преди да искаме от македонците да се откажат от тези определения за държавата ни трябва да го поискаме от българските комунисти.
цитирай
20. mt46 - Здравей, Лео!
10.01.2022 11:59
1. ЕС и НАТО са интернационални организации. Какво предлагаш? Да излезем от тях? Да не бяхме влизали?...
2. Българските патриотарстващи партии се оказаха лъжепатриотични, продажни, измамници на народа! Не е ли така?
3. С какво празните приказки и пропагандата помагат на българския народ?...
цитирай
21. leonleonovpom2 - Здравей, Чумпов!
10.01.2022 13:54
19. schumpov - Преди малко от телевизора слушах ...
11:54
Преди малко от телевизора слушах интервю с проф. Ивайло Дичев. Според него България трябвало да вдигне ветото пред РСМ. Комунистите никога не са спирали да предателстват срещу държавата България. Българските комунисти създадоха македонския език (Венко Марковски ) , македонската нация ( Д. Благоев, Г. Димитров ), те обявиха патриотизма за швинизъм, че България е окупатор, че е фашистка държава и вдигнаха първото антифашестко въстание в света. Преди да искаме от македонците да се откажат от тези определения за държавата ни трябва да го поискаме от българските комунисти.
цитирай

Прав си, достатъчно са взели от нас, не сме бит пазар за разпродажба и дарения!
Прикрит зад лош патриотизъм?
Като са такива интернационалисти гърците, да ни върнат поне половината заграбени земи
Интернационализъм, ама еднопосочен, само от нас, така го схващат!
цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
10.01.2022 14:15
20. mt46 - Здравей, Лео!
11:59
1. ЕС и НАТО са интернационални организации. Какво предлагаш? Да излезем от тях? Да не бяхме влизали?...
2. Българските патриотарстващи партии се оказаха лъжепатриотични, продажни, измамници на народа! Не е ли така?

3. С какво празните приказки и пропагандата помагат на българския народ?...
цитирай

Изтрий

По точка едно- Казваш ,че са интернационални организации?
Питам, къде беше "интернационализмът" на гърците относно Македония , какво общо имат гърците с тракийското име македонон, че спираха Македония за членство в интернационалната организация? Веднага мога да докажа ,че македонците не са гърци- древните
Или ,само ние трябва да сме интернационалисти? Не съм казвал да излизаме от ЕС или Нато! И на англичаните не съм казвал да излизат от ЕС
Патриотизмът пречи само на продажбата на националните интереси, прикривана като интернационализъм!
Гърците доказаха това!Ти нарече ли тях патриотари? Посочи ми къде, ако е така и обясни защо не си го направил в противния случай!

2/Всички партии си живуркат за сметка на народа! Посочи ми някоя партия, която е заложник, за доброто на народа! С доказателства, не с посочените по- долу празни приказки!
Да се обвинява патриотизмът, че е виновен за някоя партия ,че е келява ,е все едно да се обвинява заекът за виновен, че вълкът го е изял!

3/Посочи ми нещо, което ще помогне на Българския народ!? Какво още трябва да дадем, като истински интернационалисти, на новоюзлюпения от Българите македонски народ, така ,че върху Българския да се изсипе истинската, божия благодат?!
Къде е ответният интернационализъм и защо само ние трябва да го излъчваме?
Защото сме будали ли?

Хубав ден!
цитирай
23. leonleonovpom2 - Пустоле, тоз го дръж под око!
10.01.2022 15:06
10:33 - sursubul

Нали си му настойник!?
Да не направи някоя поразия!
цитирай
24. batogo - !!!:))) Здравей, Иване!
10.01.2022 15:57
Според мен оригиналния текст, посочен в това малко книжле, е много по-дълбок, смислен и характерен за мъдрата сила на българския дух, отколкото многопреправяния след това текст на химна ни, според изкривените представи на претендиращите за власт над България!
Що се отнася до двете крайности – ултранационализъм и ултраинтернационализъм, според скромното ми мнение и двете са абсолютен фалшификат, целящ примамване на масите с цел вземане на властта! Истинският националист не вее знамена и не провокира безредици, а работи здраво с душа, сърце и дух за суверенитета и благоденстквието на Родината си!
Хубав ден, приятелю и вникни в дълбините на текста!
цитирай
25. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
10.01.2022 17:18
24. batogo - !!!:))) Здравей, Иване!
15:57
Според мен оригиналния текст, посочен в това малко книжле, е много по-дълбок, смислен и характерен за мъдрата сила на българския дух, отколкото многопреправяния след това текст на химна ни, според изкривените представи на претендиращите за власт над България!
Що се отнася до двете крайности – ултранационализъм и ултраинтернационализъм, според скромното ми мнение и двете са абсолютен фалшификат, целящ примамване на масите с цел вземане на властта! Истинският националист не вее знамена и не провокира безредици, а работи здраво с душа, сърце и дух за суверенитета и благоденстквието на Родината си!
Хубав ден, приятелю и вникни в дълбините на текста!

Да, този текст е писан, когато всеки годен да носи оръжие в България е искал да Бъде доброволец в армията ни ,да я защити! Когато войските ни с маршен скок от турската граница са стигнали до Сливница, за да поемат защитата на София от юнкерите и да спасят България!...

В днешния случай нещата са по различни от обикновен, СПЕКУЛАТИВЕН патриотизъм!
Част от Българския род, не е първата, но е последната, иска да се отдели от него, като отделно семейство! Дотук, нищо необичайно Но това искат да е с наша благословия- също добре, дотук !Но, искат да посегнат и на това, което сме съхранили и градили преди това в годините, като Българи, не някакви други! И нещата са поставени така, че да сме длъжни да го направим в името на голямото семейство?
Сега, смятам ,че усещаш противоречието!?
От една страна искат да нямат нищо общо с нас, да се отделят, а от друга, искат да ни ЗАДЪЛЖАТ, да им съдействаме, за да се приобщят/ и с нас включително/към общото семейство? Като при това трябва да направим жертви от наша страна?
Безумен парадокс!

Вярно, имаме вина с прибързаното и безусловно признаване на тази държава, но нещата трябва да бъдат поставени така - Те имат обща история с нас в Българската държава, като Българи, а оттук нататък да си градят своя в интернационалния ЕС Този номер го прилагат румънците, с присвояване на нашите царе от ВБЦ и на някои от ПБЦ Като румънски?
Да не си приватизират история, която е наша, Българска, и да не ни изкарват, каквито не сме!
А, ако някой мисли, че с глупавото съгласие с исканията им към нас,както и с изпълняването им, те ще се върнат към Българския род и ще ни станат първи приятели, жестоко се лъже!
Те ще бъдат първи приятели с гърците на Балканите, а нас- нас просто няма да ни зачитат за нищо!

Всичко най-добро , приятелю!

П.П.Тук не става дума за обикновен патриотизъм или пък краен, а за предотвратяване на едно ,меко казано,нагло, политическо хързулване!
цитирай
26. mt46 - ...
11.01.2022 12:22
22. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
10.01 14:15
20. mt46 - Здравей, Лео!
11:59
1. ЕС и НАТО са интернационални организации. Какво предлагаш? Да излезем от тях? Да не бяхме влизали?...
2. Българските патриотарстващи партии се оказаха лъжепатриотични, продажни, измамници на народа! Не е ли така?

3. С какво празните приказки и пропагандата помагат на българския народ?...
цитирай

Изтрий

По точка едно- Казваш ,че са интернационални организации?
Питам, къде беше "интернационализмът" на гърците относно Македония , какво общо имат гърците с тракийското име македонон, че спираха Македония за членство в интернационалната организация? Веднага мога да докажа ,че македонците не са гърци- древните
Или ,само ние трябва да сме интернационалисти? Не съм казвал да излизаме от ЕС или Нато! И на англичаните не съм казвал да излизат от ЕС
Патриотизмът пречи само на продажбата на националните интереси, прикривана като интернационализъм!
Гърците доказаха това!Ти нарече ли тях патриотари? Посочи ми къде, ако е така и обясни защо не си го направил в противния случай!...
/.../
Аз съм против крайния национализъм и на гърци, и на сърби, и на руснаци, и на американци, и на българи!... Аз съм против насаждането на етническа омраза между народите, защото това е безумно, престъпно, отровно за нормалното съзнание! Аз съм за НОРМАЛЕН, РАЗУМЕН, ЗДРАВ ПАТРИОТИЗЪМ – като контрапункт на кресливото, популисткото, пиянското патриотарстване... И ако гръцките патриотари са криви и подли, нима трябва да им подражаваме?...
Мнозинството /може би 80-90%/ от българския народ /а и от останалите народи/ е за достоен и спокоен живот, а не за разни празнословия, автохтонни теории и политиканстване... Сега по-ясен ли съм?...
цитирай
27. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
11.01.2022 15:00
Изглежда ,че написаното от мен се праща в черен коловоз?
Тук не става дума за агнешки интернационализъм или за вълчи патриотизъм!? А за нещо, по различно, политическо
Нас са ни пързаляли политически прекалено много ш е смешно да бъдем овчедушни на политическа почва ? Нещата огиват към идиотизъм!
Отговорът ми е в едно изречние в коментар-25
Вероятно ще напиша и разяснителен постинг
Ето го:
П.П.Тук не става дума за обикновен патриотизъм или пък краен, а за предотвратяване на едно ,меко казано,нагло, политическо хързулване!
цитирай
цитирай
28. get - До 26. mt46 - Написвайки - Ето това?
11.01.2022 15:49
mt46 написа:

...
Мнозинството /може би 80-90%/ от българския народ /а и от останалите народи/ е за достоен и спокоен живот, а не за разни празнословия, автохтонни теории и политиканстване... Сега по-ясен ли съм?
...


- Ставаш още по-НЕРАЗБИРАЕМ?
- При което СТАВАШ ПРИМЕР ЗА БЪЛГАРСКИ ИНТЕЛИГЕНТ ... изразяващ АНТИ-БЪЛГАРСКИ ОБСКУРАНТИЗЪМ!
- Същият заложен в съзнанието на една голяма част от ВАС ... още с про-руските ТЕОРИИ ЗА ПРОИЗХОД, ЕТНОС И ЕЗИКу от професор Златарски! Атой същият ВЕРЕН ЕПИГОН на официалната руска Доктрина за произход и създаване на България през 681 год. от ТЮРКО-БЪЛГАРИ и СЛАВЯНО-РУСНАЦИ ?!

А началото на ТАЗИ ТРАКТОВКА досежно нас: българи=тюрки!!
- МОЖЕШ, ако си дадеш труда, ПРОЧЕТЕ, В учебника излязъл още от време 1841 год. при министъра, на просветата Уваров, С.С.. За написването на който, имтератор Николай-I(ви) е декорирал същият с орден.

Та да питам теб Марине "пуриста" ... според теб каква е истината ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, НАРОД, ЕЗИК и ... най-важното?!
- ВЯРАта?

По въпроса за ВЯРАТА ИЗПОВЯДВАНА ОТ БЪЛГАРИТЕ ... вероятно ще ти е интересна да прочетеш арменският извор преписван на Егише(среща се и като Елише) от ПЕТИ век.
Където ЧЕТЕМ, че българите при Кавказ да се сражават в първата велика битка за християнската вяра между Армения и Персия.
В т. нар. Аварайрска битка, на 2 юни 451 г., редом с Вартан Мамигонян стои предводителят на един от четирите християнски полка, българинът Татул Ванандаци. Българският епископ Гад гласува на Събора, който взема решение християните да се опълчат срещу верската политика на Персия, а сред имената на 1036- те християнски мъченици за вярата, паднали в битката, както и сред екзекутираните след нея има немалко ванандски българи.
БЪЛГАРИТЕ СА ЗАЩИТНИЦИ НА ВЯРАТА: В V ВЕК СЕ ВДИГАТ СРЕЩУ ПЕРСИЯ, В VI ВЕК – СРЕЩУ ЕРЕТИЗМА НА ИМПЕРАТОРА, В VIII ВЕК – СРЕЩУ АРАБИТЕ



Но инак в главите ни е залегнало ... Българите СА ПРИЕЛИ ХРИСТИЯНСТВОТО В ДЕВЕТИ ВЕК - айде стига бре :)):))


цитирай
29. leonleonovpom2 - Здравей, Гет!
11.01.2022 17:01
Спести ми отговора по детайли, защото си безупречно точен!
Ами, за да сме напълно споко-о-о-йни, да раздадем държавата си, като на бит пазар и да нямаме държавни кахъри!То , държавници, видяя се, също нямаме
Само ,че, извършителите, много от от които претендират ,че са интелектуалци, плюят на паметта на възрожденците,на великия Ботев- също! Най- големият интелектуалец!
Те, те какви са тогава!

Всичко най- добро, приятелю!
цитирай
30. panazea - Здравей , Лео !
11.01.2022 17:08
От татко знам една поговорка :
Ако си сред вълци , трябва да виеш като вълк , не можеш да блееш като овца,
щото ще те изядат!
Ясна ли съм !
цитирай
31. panazea - Григор Пърличев
11.01.2022 17:42
Още от 1861 почнахме с Якима Сапунджиева народний подвиг , но го почнахме глухо . Времето още не беше сгодно. Гърцизмът в Охрид от векове беше се вкоренил и досега все расъл и расъл . Българин българина наричаше „шоп”. Българската азбука само на трима беше известна и се наричаше сръбска. Учени мъже уверяваха , че българите немат писмен език. Обвинителите на Миладиновци,тогава скоро наградени с ордени,беха в най-високата степен на славата си и на влиянието си.
В дукяна на Ангела Групчев ,който служеше как читалище, се научих на българско чтение и язик. Си помагахме взаимно: он ни изясняваше българските непонятни нам думи , а ние нему – европейските. Прочетохме българската история и разказвахме в училището и по къщи ,дето требаше,най-потрясающите й страници и мъченическата смърт на Миладинови. Често разправяхме на учениците и на родителите им , но не всем, колко е труден елинский и колко по-сладко и по-лесно е да се учат на майчин си язик. Много псалми , преведени на македонско наречие,се четяха по църквите и вдъхваха свещен ужас на християните. Когато четецът не ми се аресваше , сам ставах четец. Силно се Богу молехме: но същевременно и работехме. Орахме ден и нощ да си подготвим почва за сеене.
цитирай
32. panazea - Цочо Билярски ГРЪЦКИТЕ ЖЕСТОКОСТИ И ВАРВАРИЗЪМ НАД БЪЛГАРИТЕ (1912-1923 г.)
11.01.2022 20:49
В настояще време гърци и сърби употребяват всички простими и непростими средства за денационализията на Македония. Всички български училища и черкви са преобърнати в сръбски или гръцки. Сърбите отидоха по-нататък. Те създадоха драконовски закони за убиване духа на българската интелигенция, на българското население. Всеки, който се провини даже неумишлено, да скъса телеграф, да развали железни релси или пък се намери у него оръжие, ще бъде осъден на строг затвор. А тези, които укриват и не донасят на правителството, ще се наказват чрез изселване с цялото семейство. Изпъдените владици от Македония разправиха на комисията в София, че им била поднесена за подписване декларация, с която сами се отказват от епархията си и доброволно заминават за София, а на българското население — че стават сърби, каквито са били по-напред, но вследствие терора на комитета насилствено са били побългарени. Повече от две хиляди български учители, свещеници и граждани са хвърлени в разни тюрми, с цел да се убие духът им. А други, с по-слаб характер, прегръщат новото положение, за да се отърват от жестоките изтезания на „Черна ръка - Мъртва глава", партия за убиване и изтребление на българската интелигенция. Български екзархийски учители бидоха изпратени в Белград да се фабрикуват изкуствено за сръбски учители, та от една страна, да се покаже пред простото население, че същите тези учители, които по-напред са го учили българско четмо, сега са правоверни сърби, а от друга - след като бъдат заменени със сръбски учители, по-нататък ще бъдат уволнени.
Гърците не отстъпиха на своите братя сърби. Те унищожават всичко славянско, горят богослужебните славянски книги, изтриват надписи, а иконата на св. св. Кирил и Методий е предадена на аутодафе; те убиват и арестуват. Нали Македония е населена от гърци и от сърби? Защо тая провинция не я присъединяват и изравнят по права със свободните граждани в Сърбия и Гърция? Защо създават окастрени конституции, като за чужда, населена не със свой народ страна?
цитирай
33. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
11.01.2022 21:57
30. panazea - Здравей , Лео !
17:08
От татко знам една поговорка :
Ако си сред вълци , трябва да виеш като вълк , не можеш да блееш като овца,
щото ще те изядат!
Ясна ли съм !
цитирай

Изтрий

Баща ти е бил умен човек!
Приказката му е безупречно точна!
С вълците може да бъдеш само вълк С овчедушие- обречен си, да те разкъсат!
Отделно, че ще станеш и за смях с поведението си! Затова ,че сам си се предложил, да те изядят и си помагал!?
цитирай
34. leonleonovpom2 - Здравей, отново, Тони!
11.01.2022 22:06
31. panazea - Григор Пърличев
17:42
Още от 1861 почнахме с Якима Сапунджиева народний подвиг , но го почнахме глухо . Времето още не беше сгодно. Гърцизмът в Охрид от векове беше се вкоренил и досега все расъл и расъл . Българин българина наричаше „шоп”. Българската азбука само на трима беше известна и се наричаше сръбска. Учени мъже уверяваха , че българите немат писмен език. Обвинителите на Миладиновци,тогава скоро наградени с ордени,беха в най-високата степен на славата си и на влиянието си.
В дукяна на Ангела Групчев ,който служеше как читалище, се научих на българско чтение и язик. Си помагахме взаимно: он ни изясняваше българските непонятни нам думи , а ние нему – европейските. Прочетохме българската история и разказвахме в училището и по къщи ,дето требаше,най-потрясающите й страници и мъченическата смърт на Миладинови. Често разправяхме на учениците и на родителите им , но не всем, колко е труден елинский и колко по-сладко и по-лесно е да се учат на майчин си язик. Много псалми , преведени на македонско наречие,се четяха по църквите и вдъхваха свещен ужас на християните. Когато четецът не ми се аресваше , сам ставах четец. Силно се Богу молехме: но същевременно и работехме. Орахме ден и нощ да си подготвим почва за сеене.
цитирай

Изтрий

Чудесен материал за строителите на България, градящи и Българщината! С какви лъжци и подлеци са се борили за България!
Без да мислят за споко-о-о-йствието си , изтегнали се под дебела сянка!
Поучително за разни самаряни, които искат за раздават щедро съграденото от тях на разни, отрекли се от Българското?
Това е равносилно на някой публично да те оплюе хубаво и ти, оплютият, да го дариш щедро с пари и със злато за тази работа!?
цитирай
35. leonleonovpom2 - Здравей, отново Тони!
11.01.2022 22:18
32. panazea - Цочо Билярски ГРЪЦКИТЕ ЖЕСТОКОСТИ И ВАРВАРИЗЪМ НАД БЪЛГАРИТЕ (1912-1923 г.)
20:49

Всичко , описано от автора е абсолютно вярно!
И ние ,на какво се надяваме от такива?
Че жестът на благородство от наша страна, ще получи реципрочен отговор ли?
Благородният отговор може да бъде само един, да върнат поне малка част от затрабеното от нас! Сърбите добре знаят кое е то! От Ниш и Българска Морава към нашата граница Само за последните 150 години От Крумово време, ако е, ще трябва да закрием държавата им!
Гърците , половината територия на континентална Гърция е заграбена от нас плюс остров Тасос! Там не може да откриеш и един Българин?
Какви подаръци да правиш повече на такива?
В добрият смисъл, защото в другия не виждам по подходящ от кюския

Всичко най- добро, Тони!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9135872
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031