Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2022 18:53 - Българската династия на Кобургите
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3445 Коментари: 19 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Едно уточнение в началото
Не съм адвокат, още по- малко пък на -Кобургите!
Ще се помъча да направя неутрален анализ на управлението им

Твърди се, че Стамболов е открил Фердинанд в някакъв игрален дом и там му е направил предложение?
Стамболов в никакъв случай не е прост човек!
Във вените на Кобургите , по линия на Асеневци, тече Българска, царска кръв! Фердинанд има наследническо право върху престола ни! Така ,че не е натрапник!

Твърди се, също, че е причинил две национални катастрофи, резултат от трите войни
Но в тези войни Българската армия не е загубила нито една важна битка, ако се изключи пробива при Добро поле Той е можело да бъде запушен от Генерал Вазов ,но му нареждат да се оттегли Да, Германия капитулира, по - нататъшни военни дейсгвия са безсмислени
Грешката е другаде! Че България носи основната тежест на войната- Първата Балканска
А териториите, определени като безспорно Български , почти без бой се                  окупират от сърби и гърци?  Които , после, отказват да ги предадат и така пламва Втората война!

Сгрешил е, че не е приел мира, продложен от Османската империя!
А във Втората Балканска война- че не е приел предложението  на гръцкия крал- унизително молещ за мир !Останали сами- сърбите  са щели да се предадат! И така попада в дипломатическата въртележка, която  зачерква  победата ни и я превръща в загуба Тази катастрофа не е военна , а дипломатическа!
Има вина безспорно ,че е в блока на Германия  през ПСВ България, но на кого да разчита в онези условия за изпълнение на целта- Обединение на България При всички случаи, България не може да избегне войната!

И все пак, има един гениален ход!
Не обябява война на САЩ! Те се включват късно във войната
Големите не обичат някое джудже да ги плаше с война! Не ,че може да ги победи, но така ги поставя в унизително положение- да си мисли ,че може да направи това Никой не обявява война с цел да я загуби!
И това ни спасява, да останем на картата Защото Сърбия и Гърция в комплект с Румъния,  са искали това! Да изчезнем!
Но, зад нас застанал американският президент Уилсън! Не за друго, а именно заради необявяването на война на САЩ от нас
Той ни е спасил, благодарение на хода на хитрата лисица Фердинад!

Синът му, Борис Трети, за разлика от баща си,  е общо взето положителен образ !Народен човек, кара кола или локомотив с машинистите, може да спре случаен човек на улицата и да го заговори! Не допуска пращането на войски на източния фронт!Договорът с Германия е по принуда Той знае становището на Хитлер, че   с договор или не-влизат в България Не можем да се противопоставим!
Но, в договора е промъкнал условие, на територията на България да няма военни действия !Той е спазван стриктно и след смъртта му- Германците се изтеглят от България без един изстрел!
А преди това- атакуват,  поради тази причина, гърците с магарета, да издадат , къде са огневите им точки, които после авиацията унищожава!

За Вапцаров е обвиняван ,че не го е помилвал! Има версия ,че все пак е направил опит ,но Багряна оспорила таланта на Вапцаров?
Според мен, това не издържа!
Борис Трети няма нужда да пита Багряна за таланта на Вапцаров! Той е голям приятел с баща му, познават се от фронта, често му гостува! Той е наясно ,кой е Вапцаров! Няма нужда да пита други!
Но, има ултиматум от Германското посолство, всички от процеса, да бъдат осъдени на смърт! Неизпълненито на това нареждане,  заплашва него!
Въпреки това, той рискува и помилва Никола Вапцаров- син е на герой от войната, спасил е живота му!
Но, Вапцаров отказва, иска помилване на всички, което е изключено! Разбираемо- ще бъде обявен за предател!

Единствената ,голяма грешка ,която е допуснал царя е , че е подценил примера на баща си! САЩ отново късно се включват във войната Можел е да се направи на разсеян и да ги пропусне в обявяването на война Но не го е направил
Този път, на мирните преговори САЩ не са ни изобщо застъпници, камо ли спасители!
Няма как да преглътнат обидата

Добри или лоши, според мен,  са защитавали България и са работили за ликвидирането на изоставането й ! Вслушвали са се и в гласа на народа за  обединение! Грешките им са именно във войните за нционално обединение- не за завоюване на чужди земи!
Но, историята не може да се върне назад! За поправка!



Гласувай:
29



1. kvg55 - leonleonovpom2,
07.02.2022 22:44
На фона на Боко, който работи за България, но повече за себе си, изглеждат велики.
цитирай
2. rosiela - Верни неща си написал.
07.02.2022 22:50
Само за второто обявяване на война ще оспоря: по спомени Борис Трети твърди, че не той, а министрите са обявили война срещу съюзниците. За Втората световна говоря. Той не знаел. Съмнявам се, но това е негово признание. От друга страна е логично - цар Борис Трети е бил твърде разсъдлив и неприбързан, за такъв глупав ход. Но, както се е оплаквал той, министрите са били германофили и такива явно остават докрая.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
07.02.2022 23:55
1. kvg55 - leonleonovpom2,
22:44
На фона на Боко, който работи за България, но повече за себе си, изглеждат велики.
цитирай

Изтрий

Не знам доколко е вярно, но се говори, че разубедил Хитлер с думите ,че прати ли армия на източния фронт, тя ще премине на другата страна
Правдоподобно, но не ми се струва за достоверно
Но, факт е,всички такива армии- италианска, унгарска, румънска, от тях почти никой не се е върнал
Спасил е животът на сто хиляди войници! А те имат семейства, родители
Само това е достатъчно да се преглътне всичко отрицателно!

Лека нощ!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Розела
08.02.2022 00:03
2. rosiela - Верни неща си написал.
22:50
Само за второто обявяване на война ще оспоря: по спомени Борис Трети твърди, че не той, а министрите са обявили война срещу съюзниците. За Втората световна говоря. Той не знаел. Съмнявам се, но това е негово признание. От друга страна е логично - цар Борис Трети е бил твърде разсъдлив и неприбързан, за такъв глупав ход. Но, както се е оплаквал той, министрите са били германофили и такива явно остават докрая.
цитирай

Изтрий

Възможно е, но на заключителния документ стои неговият подпис! Той е последната инстанция не е като английската кралица, само да подписва Думата му е тежала, бил е в течение на всичко! Казват ,че е един от малкото, уважавани от Хитлер! Слушал го е внимателно и се е съгласявал с доводите му
А, иначе ,на шега е казвал, че чинистрите му, поравно са англо- и германофили, народът му е русофилски, а той е единственият....Българофил!
Последното е вярно!
цитирай
5. ka4ak - ВАНКА, КОЙТО РАЗБИРА,МОЖЕ ДА ИЗВАДИ СТАТИСТИКА:КАКВО Е ПОСТРОЕНО....ТА НЕКА ПЕРИОДА ДА БЪДЕ 28.08.1940-28.08.1944г. ПРИЯТНО РОВЧЕНЕ!!!:)))))))))"
08.02.2022 01:57
НЕ МОЖЕ,ДА ОБЯВИШ,ЧЕ РЕФЕРЕНДУМА 1946 - ТА,Е НЕВАЛИДЕН,ДА СИ ПРИБЕРЕШ,ИМОТИ,НИВИ,ГОРИ И Т.Н. И ДА НЕ ВЪРНЕШ,ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ
цитирай
6. zzz65 - ако даваш положителна отченка на ...
08.02.2022 03:49
Ако даваш положителна отченка на Батенберг щях да замълча по точно да ти аплодирам. Причината да приемат Фердинанд е да запазят обидена България. Спрямо клаузите Османнска империя за генерал- гобернатор трябва да се наложи българския княз,а при продължаваща династичната криза дали щеше да има обидинена България? Проблемът с генерал- гобернаторството се решава с независимоста 23.09.1908
цитирай
7. zzz65 - За националнитте катастрофи е в...
08.02.2022 04:03
За националнитте катастрофи е виновен фердинанд. Не важно колко сражение сме спечелили.. И отченката на Крум за фердинанд е правилна, кой раководи дипломацията?? А защо не приел примирието ? Само мания за величие или продавал родината ни?Лошо е когато един управник играе със страната ни на вабанг.
цитирай
8. zzz65 - Америка не ни е спасила след края на ...
08.02.2022 04:24
Америка не ни е спасила след края на първата световна война.Това е фалшива новина. Тя не била сила която да решава проблемите на Европа.Но говорело се за унищожението на България с цел да я сплашат.. те не биха допуснали на Балканите да няма проблеми .А какво става когато на Османската империя налагат тежък договор. Не довежда ли до гърко турска война която гърците загубват?А КОМУНИСТИЧЕСКАТА ОПАСНОСТ?Какво би станало ако се приеме разделянето наБългариия? Този договор е нарушен от великите сили,като не са допуснали икономически излаз на България на Бяло море. Западна Тракия е укопирана от Аданта по Ньойския договор .Ако не се лъжа на конференцията в Лозана я предават на Гърция.
цитирай
9. batogo - !!!:))) Чест и почитания за истинния постинг, Иване!
08.02.2022 06:00
Истината е добре да се казва, да се знае и осъзнава, защото Тя е основата на всеки градеж, който времето няма да разруши.
Хубав ден, приятелю!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Владо!
08.02.2022 09:31
5. ka4ak - ВАНКА, КОЙТО РАЗБИРА,МОЖЕ ДА ИЗВАДИ СТАТИСТИКА:КАКВО Е ПОСТРОЕНО....ТА НЕКА ПЕРИОДА ДА БЪДЕ 28.08.1940-28.08.1944г. ПРИЯТНО РОВЧЕНЕ!!!:)))))))))"
01:57
НЕ МОЖЕ,ДА ОБЯВИШ,ЧЕ РЕФЕРЕНДУМА 1946 - ТА,Е НЕВАЛИДЕН,ДА СИ ПРИБЕРЕШ,ИМОТИ,НИВИ,ГОРИ И Т.Н. И ДА НЕ ВЪРНЕШ,ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ
цитирай

Изтрий

Подчертах, че ще е безпристрастно

За Симеон, той се компрометира с това ,което казваш и, въпреки че на възрастта на Луи Четиринадесети е бил цар, както виждаш ,не го разисквамммммммм
На Фердинад е заслугата за пристанището в Бургас и необходимата за това линиядо София Това се заббавя заради тъпите хитрина на анхиалските гърци Проектът е бил на Стамболов Но те протестират-Анхиало е било предвидено за главно пристанище и дотам е трябвало да стигне и влакът
Те протестират, защото пристанището щяло да им резвари рахатлъка, а локомотива д- да опушва лозята!
Така, в резултат на тази тъпотия, къде е Бургас сега-къде Поморие? А те получили наказание за простотията си, преди пожара-филоксерата им унищожава лозята

Какво да ти кажа, разстоянието от позора до свтовната слава е само крачка Да залитнеш малко и минаваш от другата страна
Така е и с Фердинад Трябвало е да проумее ,че не сме желани като Велика сила, няма да ни допуснат Затова, сключва мир със султана и ....нямаше да воюваме повече за Македония Военните също са допуснали грешка от недооценка на подлостта на сърби и гърци Понеже армията ни е най- силна, нагърбват се с най- тежките бетки А пускат тях, в земите за които има уговорка да бъдат наши ? А те, те после не ги освобождават
Затова е Втората Балканска война
Относно икономиката- България е на десето място в Европа-1939 За разлика от сега, тя е основен износител на селскостопанска продукция в нея Има и добре развита лека и хранителна промишленост
А сега внасяме боб домати, чесън, ябълки, всичко, нали?
Имахме промишленост до промяната Била неефективна? Казваха го ,които не са работили никога в нея
Къде е ефективната, вече 30 години?

Хубав ден, приятелю!
цитирай
11. leonleonovpom2 - 6. zzz65 - ако даваш положителна отченка на ... 03:49
08.02.2022 09:45
"Ако даваш положителна отченка на Батенберг щях да замълча по точно да ти аплодирам"

Приятелю,
Аз за Батенберг съм давал положителна оценка в предишни постинги! Той наистина обича България! Умира едва на 36 години, но последното му желание е да бъде погребан в България! То е изпълнено! Седем години след детронирането му!
Тук съм дал неутрална оценка, как виждам нещата, не по симпатии
Все пак, работят за България, това не може да се отрече, София от село, става европейски град
Посочил съм грешките
Влязал е в историята Фердинад, не можем да го осъдим по римския закон за паметта!
Тези, които 30 години ни бутат назад, те по- добри ли са?

Хубав ден!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
08.02.2022 09:48
8. batogo - !!!:))) Чест и почитания за истинния постинг, Иване!
06:00
Истината е добре да се казва, да се знае и осъзнава, защото Тя е основата на всеки градеж, който времето няма да разруши.
Хубав ден, приятелю!
цитирай

Изтрий

Благодаря за оценката!
Обещах, в началото, да бъда обективен, да не се влияя от инсинуации!
Каквото можах, направих!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Тука бъркаш много, приятелю!
08.02.2022 10:05
8. zzz65 - Америка не ни е спасила след края на ...
04:24
Америка не ни е спасила след края на първата световна война.Това е фалшива новина. Тя не била сила която да решава проблемите на Европа.Но говорело се за унищожението на България с цел да я сплашат.. те не биха допуснали на Балканите да няма проблеми .А какво става когато на Османската империя налагат тежък договор. Не довежда ли до гърко турска война която гърците загубват?А КОМУНИСТИЧЕСКАТА ОПАСНОСТ?Какво би станало ако се приеме разделянето наБългариия? Този договор е нарушен от великите сили,като не са допуснали икономически излаз на България на Бяло море. Западна Тракия е укопирана от Аданта по Ньойския договор .Ако не се лъжа на конференцията в Лозана я предават на Гърция.
цитирай

САЩ участват във войната и са на страната на победителите Те трябва да подпишат мирния договор, за да е валиден
Има предварителна уговорка, с която всички са съгласни Но на самото подписване ,сърби и гърци предявяват нови претенции , описвал съм ги! Англия и Франция ги подкрепят Остава мнението на САЩ Но американския президент демонстративно напуска залата Знак ,че няма да подпише поправките ,които правят Връщат се на изходна позиция и така договорът е подписан Договорът с победените е за всеки поотделно, не е общ
Та, така ни спасява американския президент!
За Беломорието, то е дадено за една година на Франция-протекторат Но няма решение за него Французите след година се изтеглят Ние нямаме армия да влезем, а и да влезем, не можем да я защитим Гърците влизат, без да има някакво решение за това Няма и до днес
Войната между Турция и Гърция е по-късно Гърците получават островите и част от крайбрежието на Мала Азия Те са недоволни, искат много повече И обявяват война, първоначално успешна Но Ататюрк ги разбива и стига до Атина Спрян е от англичаните
Гърците запазват островите, но губят всички територии в Мала Азия
Виновниците за войната са осъдени на смърт/ не сме първи в това отношение/, натоварени на кораб, потопен край Крит!
цитирай
14. zzz65 - никой нямал намерение да унищожава ...
08.02.2022 16:34
никой нямал намерение да унищожава България. нека не забравим ,че след 1 световна война се появяват нови държави. колко са изчезнали?


член 121 от ньойския договор
Следователно България се съгласява да плати, а съюзническите и асоциираните сили се съгласяват да приемат като такава репарация, каквато България е в състояние да направи, сумата от 2 250 000 000 (два и четвърт милиарда) франка злато.

Тази сума (с изключение на предвиденото по-долу) се изплаща чрез поредица от полугодишни плащания на 1 януари и 1 юли всяка година, започваща от 1 юли 1920

второ те се страхували България да не го подпише. Виж Западна Тракия. И затова са пуснати слухове. Колко златни франка щяха да спечелят ако бяха унищожили България?.Защо легендата за добрата Америкка се пуска?И стига тези спасители.
цитирай
15. leonleonovpom2 - 14. zzz65 - никой нямал намерение да унищожава ... 16:34
08.02.2022 17:10
Не ме разбираш правилно!
Не става въпрос за добра или лоша Америка Сърбия иска Северозапазна България, Гърция-Пловдив и Черноморието-допълнително
Американския президент, с действията си, блокира тези искания Англия и Франция са били съгласни
Какво остава от България тогава? По- малка е България и от тази, от Берлинския договор! За такова унищожение става дума!
Тази сума от два милиарда и четвърт златни франка набързо мога да ти я сметна в съвременни левове

Един златен франк, 22 каратов, струва 25 лева , приблизително!
Сумата е между 55 и 60 милиарда съвременни левове-при това тези пари не са хартиени , а със златно покритие!
В злато, 22 карата ще ти ги сметна
Да сметнем два милиарда ,че са златните франкове- Това прави сто милиона златни наполеони по 20 франка ,Тежат приблизително-седем грама-седемстотин милиона грама
Или 700/ седемстотин/ тона злато Представяш ли си ,на какво е осъдена България? И как ,без Черноморие, Тракия, Родопи и Видин,Монтгана, ще плаща?
България подписва като поп! Няма такова положение, победеният да не подпише!
Защото следва нещо, още по-лошо! Да я направят протекторат на Сърбия и Гърция!И да си вземат всичко, което пожелаят!
Така ,че светла му памет на този президент, бил е истински човек!
Като такъв е постъпил!

Хубава вечер!
цитирай
16. monarh1991 - Здравей, Иване
11.02.2022 20:26
Българската кръв във вените им идва от Виола Ополска, вероятно дъщеря на Борил или племенница на Иван Асен Втори, през Хасбургите и Бурбоните. За това бях писал в постинга си Короната на кралете, нов полски сериал. Интерес към темата у мен породи навремето Фердинанд Лисицата на Стивън Констант, внук на Стоян Данев. Да, Фердинанд носи отговорност, но и правителствата, личният му режим, казват е заблуждение или поне традиционната представа за него.
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравей, Приятелю!
11.02.2022 21:22
16. monarh1991 - Здравей, Иване
20:26
Българската кръв във вените им идва от Виола Ополска, вероятно дъщеря на Борил или племенница на Иван Асен Втори, през Хасбургите и Бурбоните. За това бях писал в постинга си Короната на кралете, нов полски сериал. Интерес към темата у мен породи навремето Фердинанд Лисицата на Стивън Констант, внук на Стоян Данев. Да, Фердинанд носи отговорност, но и правителствата, личният му режим, казват е заблуждение или поне традиционната представа за него.
цитирай

Изтрий

Възможно е и от тебе да знам за тази връзка с Асеневци!
Реално, аз намирам само две грешки при него За които пряко носи вина
Неприемане на предложението на султана за примирие, както и това на гръцкия крал!
Други две са необясними и според мен са продиктувани отвън!2 Забрана на Плевенската дивизия да води военни действия с румънците и повторно ,на батальона в Пирдоп, който дал здрав отпор на румънците и ти били готови да се върнат, забрана да стреля!?
Както и при пробива на Добро поле Пробивът е можел да бъде запушен от същата Плевенска дивизия, но щабът нарежда на генерал Вадов, да отстъпи?
Според мен, това е нареждане на Фердинад, дошло отвън ,но не се наемам да гадая!

Всичко най- добро, прятелю!
цитирай
18. barin - Здравей, Адаш. За Кобургите заб...
12.02.2022 08:08
Здравей, Адаш. За Кобургите забелязвам поляризирани мнения: цар Фердинанд е охуллван, а за цар Борис III мненията като цяло са положителни с известни забележки. На цар Борис III не могат да му простят подписването на договора и въвличането на България във Втората Световна война на страната на Германия. Помня от едно предаване на професор Божидар Димитров, където един младеж го попита на чие място може да се поставите и какво бихте искали да направите? Той отговори: на мястото на цар Фердинанд и в началото на 1913 г. да се откажа от престола. Фердинанд е направил много за издигането на България, пътищата, столицата и други неща, но птрез последните 5 годи ни е провалил всичко. Това идва да потвърди поговорката" Доверие и авторитет трудно се печели, но лесно се губи". Хората правят асоциация при споменаването на цар Фердинанд с двете национални катастрофи.
Поздрави!
цитирай
19. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
12.02.2022 08:54
18. barin - Здравей, Адаш. За Кобургите заб...
08:08
Здравей, Адаш. За Кобургите забелязвам поляризирани мнения: цар Фердинанд е охуллван, а за цар Борис III мненията като цяло са положителни с известни забележки. На цар Борис III не могат да му простят подписването на договора и въвличането на България във Втората Световна война на страната на Германия. Помня от едно предаване на професор Божидар Димитров, където един младеж го попита на чие място може да се поставите и какво бихте искали да направите? Той отговори: на мястото на цар Фердинанд и в началото на 1913 г. да се откажа от престола. Фердинанд е направил много за издигането на България, пътищата, столицата и други неща, но птрез последните 5 годи ни е провалил всичко. Това идва да потвърди поговорката" Доверие и авторитет трудно се печели, но лесно се губи". Хората правят асоциация при споменаването на цар Фердинанд с двете национални катастрофи.
Поздрави!
цитирай

Изтрий

Фердинанд е станал жертва на неправилно оценяване на ситуациятя-Че няма да допуснат България сред Великите сили, както Русия, а на нея в момента не и е до България, така и Западът! Западът, в комбна с Русия предизвиква първата катастрофа- тя си е дипломатическа, не е военна! Грешките му са ,че не е сключил примириета, когато е молен!
Борис Трети няма избор-Хитлер е казал, с договор или без, влиза в България Не можем да се противопоставим, ще ни размажат! Но не допуска пращане на наша армия на Източния фронт Твърди се ,че аргументът му бил, че както при баща му, тази армия ще се побратими с руснаците! А истинският според мене, знаел е, че ще има съдбата на румънска , унгарска и италианската армии, ще бъде унищожена, безмилостно!
Грешката е, че е можел да се направи на разсеян, да не обявява, дори и фиктивна, както я смята, война на САЩ! Тогава нямаше да сме на подсъдимата скамейка Но, сигурно е нямал възможност, Хитлер е наредил, а той не забравя!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9147376
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031