Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2022 15:46 - Откъде идват парите на туркопулите
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3217 Коментари: 20 Гласове:
32


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Да, това е основен въпрос, лежащ в основите на Османската империя и е редно да бъде поставен!

Известно е, че те са пастирски племена, занимаващи се със скотовъдство, основно - овцевъдство! Би трябвало да печелят от кожи, месо, мляко и млечни продукти! Но , пустините-Каракум и Къзълкум настъпват и те са принудени да тръгнат на запад, в търсене на нови пасища.... В чужди земи Не се установяват на едно място, продължават на запад!  Следователно, не са богати ,за да се устроят постоянно на едно място!?
Така, през единадесети век,  достигат до Планинските проходи в Мала Азия.
Граничарите на ИРИ не пропускат през тях и пиле да прехвръкне!
Но птичката каца на раменете на туркопулите! Василевсът  на ИРИ облага с данъци митничарите? Досега те са били освободени от тях Това е цената  години да живеят на места,  откъснати от света!
Те са бесни!  Първоначално връщат пастирите Забранено е!
Но те  предлагат да си платят, за да преминат!? Митничарите приемат  Установена е цена на пропуска!  И те преминават, племе след племе.... Мирно!
Подминават ромейско село и се заселват между землищата на две съседни села! Следващите ги подминават и по същата схема правят следващото тяхно село!  Не се смесват с местните, поне на този етап !Твърде различни са!
И така, за два века изпълват цяла Мала Азия!  Създават си и собствена организация! Едва тогава василевсът се усеща. Иска да ги обложи с данъци. Те не  приемат .Опитва да ги прогони обратно? Невъзможно!

ПЪРВИ ВПРОС
Откъде,  след това странстване , те имат пари, с които плащат на граничарите за да преминат границата, ? Каквито ромейският император няма и затова ги облага с данъци?
Откъде имат пари,  за да вземат земи от местните феодали, за да се устроят и да имат пасища за добитъка?
Откъде са толкова заможни?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Историята по- нататък е известна. След като василевсът не може да се справи с тях, наема каталунският генерал Роже де Флор и неговите рицари, срещу заплащане! Той, почти прогонва туркопулите от Мала Азия. През това време ,те неуспешно се мъчат да го вербуват за себе си, с двойно по- високо заплащане? Но той не склонява!
Само ,че василевсът спира заплатите на каталунските рицари! Идва и ново, тяхно подкрепление Роже е притиснат! Трябва да плаща, а няма пари в наличност? Василевсът ,за да се отърве от него, заповядва на аланите , наемници също, да го убият!
Явяват се и туркопулите и правят ново предложение То е прието от рицарите и те вече воюват за тях! Бързо възстановяват старото статуквооо

ВЪПРОС ВТОРИ
Откъде имат те, туркопулите,  повече пари от ромейския василевс, за да си позволят да плащат двойно повече от него, без уговорки и закъснения?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Скоро, като поемат нещата в собствените си ръце, те достигат до Дарданелите. Тук за пръв път виждат кораби?   Кораби, лодки дори, това са неща, непознати за тях! Не могат да се прехвърлят от другата страна по никакъв начин!
Но венецианци и генуезци услужливо предлагат услугите си Ще ги прехвърлят на другия бряг, но, отново срещу зяаплащане!
ВЪПРОС ТРЕТИ
- Откъде имат   нашествениците пари, при положение ,че воювот и не печелят? Загадката е, защото  нищо не произвеждат, нямат източник на пари?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Пред стените на Константинопол, последната крепост на ИРИ!  Положението е отчайващо Тогава при Константин  Единадесети Драгош/ с Българска кръв/ се явява унгарецът Урбан със своя голям топ!  Гарантира ,че с него ще изгонят Мехмед Втори! Константин го води в съкровищницата и му показва празната хазна! Няма пари да плати и на наемниците Те стоят тук, заради командира си, който ги удържа
Но Урбан не е съгласен, да дари топа!
Отива при Мехмед Втори Той знае ,че е бил при Константин! Пита, каква цена му е поискал? Урбан посочва хиляда жълтици! Бесен, Мехмед се обръща към великия везир и му нарежда да плати четири хиляди на този нахалник и да не се мярка той повече пред очите му, след като монтира топа!

ВЪПРОС ЧЕТВЪРТИ
- Откъде Мехмед  разполага с тази огромна сума, четири пъти по висока от предложената, при положение ,че ромейския император не разполага и с една жълтица?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Организаторът на защитата на Константинопол ,генуезецът Джустиниани Лонго,  се справя успешно със задачата си!  Мехмед Втори е отчаян, на път е да се оттегли?  Иска среща с Джустиниани . Само двамата! Гарантира безопасност на Джустиниани Джустинияни не се страхува Внушителния му вид му гарантира спокойствието! Отива сам на срещата ,както и Мехмед Втори
Мехмед му предлага неколкократно по- голямо възнаграждение-за него ,при положение ,че премине на негова служба! По- високи възнаграждения и  на войниците му   Но Джустинияни не приема, казва ,че има договор и не може да го престъпи!
И казва на Мехмед, , че ако иска, с голи ръце може да го убие, не се ли страхува от това? И войната ще приключи!
Мехмед се усмихва, качва се на коня и потегля обратно
Знае, че това няма да стане, Джустиниани е истински рицар!

ВЪПРОС  ПЕТИ- Откъде Мехмед Втори разполага с такива огромни финански, когато в ИРИ не могат да платят заплатата на дори един наемник?

Една Бустерна/ подпомагаща/ насока
Откъде идва ислямът и защо е създаден ?
Само толкова!



Гласувай:
32



1. dobrodan - От закуски, Ваньо, от закуски:):):).
19.02.2022 16:01
Естествено, някой дава парите, а после иска правата да събира данъци, да дава заеми, да търгува безмитно.....такива простички неща.
Кой ли ще да е, то няма такива хора?!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
19.02.2022 16:13
1. dobrodan - От закуски, Ваньо, от закуски:):):).
16:01
Естествено, някой дава парите, а после иска правата да събира данъци, да дава заеми, да търгува безмитно.....такива простички неща.
Кой ли ще да е, то няма такива хора?!
цитирай

Изтрий

Целта на постинга е да покаже, че парите са създали Османската империя как-петте точки го посказват Ако те, парите , са били в другата страна, империята е щяла да бъде само химера!


Нашите тарикати, събиращи пари от закуски ,не са били родени още!
Виж, ако бяха на служба тогава при Мехмед Втори, възможно е било да не допуснат създаването на империята! Ако съумеят да ограбят дадените от Х пари, без той да се усети!?
Което, ако питаш мен е невъзможно, защото всичко е следял лично Даже предвижването на корабите през Златния рог! Щял е да им резне главите Само Влад Дракула е бил по- жесток от него, по собствено признание! Всички знаели ,че съберат ли се веждите ,горена носа му, това е смъртно наказание за стоящиясрещу него Убива великия везир дори,за обида в детството му, чийто възпитаник е
Единствено Урбан се спасява , заради топа И за кратко, адмирала на флота, Българинът Балтоглу, който е разжалван до матрос, вместо да го екзекутират, каквато е волята на Мехмед! Но след година се сеща за застъпничеството на везирите за него и заповядва да приведат присъдата му в изпълнение!

Хубав ден!
цитирай
3. panazea - Бустерната доза разкрива всичко !
19.02.2022 17:59
И защо след завоеванията османците даряват острови. Дават изключителни привилегии за търговия на определени хора , без да плащат данъци на империята.
Венецианските търговци .
Херцогство Кандия (на италиански: Ducato di Candia) или Кралство Кандия (на италиански: Regno di Candia) е официалното название на остров Крит в периода, когато островът е колония на Венецианската република, от 1205 – 1212 г., когато островът става владение на венецианците, до завладяването му от Османската империя по време на Критската война (1645 – 1669). Столица на херцогството е град Кандия (съвременният Ираклион).
цитирай
4. leonleonovpom2 - За тази, които не може да разбере!
19.02.2022 18:01
Някои моменти в постинга са публикувани и в други, което си е в реда на нещата
Но те тук са обобщително събрани
За сведение на госпожа Юлия Многоникова
Според нея, ако някъде напиша реакцията за получаване на водата, например, не би трябвало вече никъде другаде да я пиша, защото вече съм го направил?
Интересна логика на психоложката, на ниво предучилищна възраст!
Не може да схване ,че това е обобщителен постинг по темата! С включени всички известни неща по нея/ на автора поне/
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
19.02.2022 18:26
3. panazea - Бустерната доза разкрива всичко !
17:59
И защо след завоеванията османците даряват острови. Дават изключителни привилегии за търговия на определени хора , без да плащат данъци на империята.
Венецианските търговци .
Херцогство Кандия (на италиански: Ducato di Candia) или Кралство Кандия (на италиански: Regno di Candia) е официалното название на остров Крит в периода, когато островът е колония на Венецианската република, от 1205 – 1212 г., когато островът става владение на венецианците, до завладяването му от Османската империя по време на Критската война (1645 – 1669). Столица на херцогството е град Кандия (съвременният Ираклион).
цитирай

Изтрий

Благодаря за отзива и за подкрепата!
Така е, дарителството на острови за оказана услуга става традиция при тях Последното голямо даряване на остров е остров Кипър на Англия, непосредствено след Освободителната ни война? За какво ли, че не воюва срещу Османската империя ли или и за нещо друго?
Да ,запазва я и не допуска Санстефанска България да стане факт! Седем -осем хиляди квадратни километра са нищо, при положение ,че и връща над 100!

Хубава вечер!
цитирай
6. panazea - O , Англия е крепила "болният човек" Османската империя поне 100 години.
19.02.2022 20:39
Давала им е оръжие , получавала е острови.
Откъде са въоръжени османлиите? От Англия.
Когато нас почва да ни въоръжава Круп , нещата се обръщат.
Имах интересна книга за турските султани , по имено с дати. Съжалявам , че не е при мен. Имало е султани образовани и прогресивни , които са виждали , че този строй не може така да продължи. И са започвали реформи , но хората от самата система не са позволявали тя да се промени и са убивали султаните. Така че самият падишах не е бил Владетел , а марионетка. Майка му е събирала харем , да го забавляват , а тя се е занимавала с подкупите и събирането на данъци. Та подкупите не са от сега.
цитирай
7. kvg55 - leonleonovpom2,
19.02.2022 21:12
Тогава парите са идвали главно от грабежи на работещото население.
цитирай
8. shtaparov - Нямам никакво съмнение какво ви...
19.02.2022 21:25
Нямам никакво съмнение какво визираш приятелю- създателите на исляма бяха и все още са роботърговци,които търгуваха с всички заловени от простите азиатски орди роби. Те им даваха акъли и насоки,но накрая ислямът се обърна срещу тях и вече е неконтролируем,понеже е готов да се съюзи с Африка и Китай.
цитирай
9. krumbelosvet - Така
19.02.2022 21:47
Туркофилска и русофобска Британия, заради купените лордски титли от финансисти.
И днес втора Кримска война. В първата заедно с Турция са Англия, Фраонция, едно италианско кралство и едно немско графство. Горе-долу като сега, плюс САЩ и Жеч Посполита.
А ние къде да се денем? Каквито и да се мислим, за англосаксите сме руска клиентела. Доказаха го, като ни разоръжиха до голо, не само военно, но и икономически и всякак, и ни намалиха до равнище ПОД 6-те милиона на 9-ти 9-ти. А на 10-ти 11-ти бяхме 9 милиона...
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
19.02.2022 22:54
6. panazea - O , Англия е крепила "болният човек" Османската империя поне 100 години.
20:39
Давала им е оръжие , получавала е острови.
Откъде са въоръжени османлиите? От Англия.
Когато нас почва да ни въоръжава Круп , нещата се обръщат.
Имах интересна книга за турските султани , по имено с дати. Съжалявам , че не е при мен. Имало е султани образовани и прогресивни , които са виждали , че този строй не може така да продължи. И са започвали реформи , но хората от самата система не са позволявали тя да се промени и са убивали султаните. Така че самият падишах не е бил Владетел , а марионетка. Майка му е събирала харем , да го забавляват , а тя се е занимавала с подкупите и събирането на данъци. Та подкупите не са от сега.
цитирай

Изтрий

Да, за нея е необходимият болник! Турция е в нейната сфера на влияние и трябва да остане! Да се късат малки парчета от нея при освободителните движения на народите на Балканите! Затова е и окастрена Санстефанска България!
Империята е била гнила отвсякъде Ако не са я крепяли англичаните, щяла е да се разпадне век преди това!

Лека нощ!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Краси
19.02.2022 23:02
7. kvg55 - leonleonovpom2,
21:12
Тогава парите са идвали главно от грабежи на работещото население.
цитирай

Изтрий

Да и това го има, но те разполагат с пари още с влизането си в ИРИ и сто и петдесет години преди падането на Константинопол !? Ислямът върви шест века след Християнството И източникът им е един и същ-Ерусалим Там се събират трите религии Там е конспирацията!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
19.02.2022 23:12
shtaparov написа:
Нямам никакво съмнение какво визираш приятелю- създателите на исляма бяха и все още са роботърговци,които търгуваха с всички заловени от простите азиатски орди роби. Те им даваха акъли и насоки,но накрая ислямът се обърна срещу тях и вече е неконтролируем,понеже е готов да се съюзи с Африка и Китай.


Да, ислямът е създаден от тях, в противовес на християнството, като го копира в много неща Ислямът също има Исус, с името Иса!, но е подчинен на Мохамед-красноречиво!
Да , ислямът трябва да се разправи с християнството, такава е идеята! То им се е изплъзнало, но ислямът е под контрол! Затова те лесно приемат исляма- дьонметата И много от върховните длъжности в империята се заемат от дьонмета-везири, паши!
Когато ,през нощта Баязид обмисля на сутринта да обяви оттегляне от Велико Търново, непревземаемо е, един евреин носи ключа на портата и решава съдбата на града и на държавата ни!

Всичко най- добро, приятелю!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире
19.02.2022 23:26
9. krumbelosvet - Така
21:47
Туркофилска и русофобска Британия, заради купените лордски титли от финансисти.
И днес втора Кримска война. В първата заедно с Турция са Англия, Фраонция, едно италианско кралство и едно немско графство. Горе-долу като сега, плюс САЩ и Жеч Посполита.
А ние къде да се денем? Каквито и да се мислим, за англосаксите сме руска клиентела. Доказаха го, като ни разоръжиха до голо, не само военно, но и икономически и всякак, и ни намалиха до равнище ПОД 6-те милиона на 9-ти 9-ти. А на 10-ти 11-ти бяхме 9 милиона...
цитирай

Изтрий

За съжаление и на мен ми е болно, но фактите са такива!
Не сме им приоритет И наша вина има за това, нямаме класни държавници? Тези на вържа се обграждат със случайни, некадърни хора, за да си ги водят за носа!? Ами като сложиш мисирка за министър, няма защо да се правиш на откриватл след това, че била мисирка!?
Да, ама от лъвица има страх!Има нокти и хапе!
Луи 14-ти е казал- Мен не ме притеснява това, че министрите ми са по- умни от мен! Работата е за тях, славата остава за мен! Така е! Това е моделът!
Тръгне ли министър- председателят да върши работата на министъра, отпиши.....работата!
цитирай
14. krumbelosvet - Ох, защо постоянно някои забравят КОЙ
20.02.2022 08:01
Ох, защо постоянно някои забравят КОЙ ни внесе ЦВЕТНАТА "РЕВОЛЮЦИЯ", и не само на нас, и че където я внесоха, останаха не само развалини, а морални говна и помия. Само в Китай не успяха, ясно защо.
Най-неприкрито беше свалянето от власт на цар, комунисти и турци, идеалната коалиция за НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ, и инсталирането ОТ МЕРКЕЛ на ББ. И не е било по грешка, защото ДО ДНЕС го подкрепят ЕС и САЩ, които не го споменаха в списъка Магницки...
ПП:
Само сега да не ми обясниш нещо за "Крадлив дедо" и за "батко и братко", и за Догановите кръгове фирми.
цитирай
15. leonleonovpom2 - Това не е тема на постинга
20.02.2022 08:34
4. krumbelosvet - Ох, защо постоянно някои забравят КОЙ
08:01
Ох, защо постоянно някои забравят КОЙ ни внесе ЦВЕТНАТА "РЕВОЛЮЦИЯ", и не само на нас, и че където я внесоха, останаха не само развалини, а морални говна и помия. Само в Китай не успяха, ясно защо.
Най-неприкрито беше свалянето от власт на цар, комунисти и турци, идеалната коалиция за НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ, и инсталирането ОТ МЕРКЕЛ на ББ. И не е било по грешка, защото ДО ДНЕС го подкрепят ЕС и САЩ, които не го споменаха в списъка Магницки...
ПП:
Само сега да не ми обясниш нещо за "Крадлив дедо" и за "батко и братко", и за Догановите кръгове фирми.
цитирай

Изтрий

На въпроса в заглавието чакам отговор от тебе, а не въпроси към мен
Що се отнася до отговора, загатнал съм, кой е дърпал конците
Дай някакво предположение, да ти кажа съвпада ли с моето, като не си го разбрал
С тези не ме занимавай С хиени не си имам работа!
цитирай
16. leonleonovpom2 - Интересно!
20.02.2022 18:51
Интересно е обяснението на многопрофилната Юлия за произхода на парите на туркопулите! Тя била написала научен трактат по темата?
Затова ме атакувала от часа на публикацията на този постинг? От висотата на научЕната си мисъл!
Накратко, парите ги давали масоните! Да, нормално имаш- даваш Даже беше вмъкнала и нашият Раковски в анализа си
Следователно масоните дават пари на туркопулите ,за да ни покорят, а после- на Раковски- да ни освободят Нямат си работа и си я създават, явно!?
Милата, тя е спряла времето Живее извън него

Примерите горе са в във времеви диапозон от пет- шест века! Първият е от десети век, последният- от петнадесети! Даването е за пет века? Пет века гониш нещо? Михаля? И наливаш пари?

Мога да направя оттук нататък коментара много смешен, но я съжалявам, заради зеленината на лицето и, която ще получи то!

Масоните дават пари на мюсюлманите? Искат и те да станат мюсюлмани ли, но парите не стигат? Или има и нещо друго?
Давам и право на отговор, но възпитано да бъде, не маймунско!
Знам прекрасно ,че на некадърния българин, само него визирам, любимото му занимание , като види нещо качествено е ,да го оплюе!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Добавка
20.02.2022 18:56
Селянката и в Ню Йорк да отиде, си остава селянка! Какъв бай съм и на нея? Освен , ако тя е байна!Да, от байното на Левски идва байната Но Левски е бил на тридесет и малко отгоре години, двойно по- малко от нея!?

С лека погнуса!
цитирай
18. leonleonovpom2 - Ето върху какво мъдрува!
20.02.2022 23:52

18:09 - Да, разбрах!
Без да те наричам изкукала бабишкера,стана ми ясно
Масоните са давали на овчарите от Каракум пари? През единадесети век?
Чакай малко, тези масони не са ли християни, какво общо имат с мюсюлманите, алоу?
Така се получава, не се притеснявай, когато се коментира нещо, без да го разбираш!

Коментарът чака одобрение
Постинг: ...бай лео, запитаЛ..
Автор на постинга: notfun
Редактирай | Изтрий

Е, ще и кажа!
Ислямът е дело на евреите Да е в противовес на християнството, избягнало опеката им
Те го финансират и стават дьонмета, писал съм го по-горе
Не си и помисляй дори ,че имаш по- силна памет от мен Много голяма заблуда ще е!
цитирай
19. dinkov - Динков
21.02.2022 00:42
leonleonovpom2 - накараме да се замисля.

"Ислямът е дело на евреите Да е в противовес на християнството, избягнало опеката им.Те го финансират и стават дьонмета, писал съм го по-горе "

Има много истина , но мисля, че не е само то. Това е дълг процес, като основата му е контрола на търговския път от Китай и Индия, а и Селджукската империя която става доминираща за няколко века и контролира този път. След откриването на морския път заобикаляйки Африка и Великите географски открития той става второстепенен и Източното Средиземноморие, Османската империя, Близкия и Средния изток започват постепенно да западат. Настава времето на Западноевропейските крайбрежни държави.
Поздрав
Ицко
цитирай
20. leonleonovpom2 - Здравей, Ицко
21.02.2022 09:11
19. dinkov - Динков
00:42
leonleonovpom2 - накараме да се замисля.

"Ислямът е дело на евреите Да е в противовес на християнството, избягнало опеката им.Те го финансират и стават дьонмета, писал съм го по-горе "

Има много истина , но мисля, че не е само то. Това е дълг процес, като основата му е контрола на търговския път от Китай и Индия, а и Селджукската империя която става доминираща за няколко века и контролира този път. След откриването на морския път заобикаляйки Африка и Великите географски открития той става второстепенен и Източното Средиземноморие, Османската империя, Близкия и Средния изток започват постепенно да западат. Настава времето на Западноевропейските крайбрежни държави.
Поздрав
Ицко

Съгласен съм, напълно, с тебе!
Западът също има дял Смятал е ,че като ги подпомогне, както става с каталунските рицари, ще ги и контролира А те ще се разправят с православието Да, но сметките им се объркват и те стават заплаха и за тях На косъм са били , при Виена, да споделят съдбата ни!

Всичко най-добро, Ицко!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9136344
Постинги: 1348
Коментари: 29644
Гласове: 102593
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031