Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2022 15:32 - Етиопските елини, цивилизатори на Черноморското ни крайбрежие
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 1885 Коментари: 7 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Да, такава слава имат, че са създали градовете по Черноморието ни?
Етиопски, да има две Етиопии, предполагаеми техни Родини!  Едната е днешната, счита се ,че там е била Савската царица , а другата е в Азия, неуточнена , дали е някъде в Персия или в  днешен, Йемен, не се знае? При всички положения са с Афроазиатски произход!

Те са създателите на два култови града у нас- Месамбрия, Анхиало! А, има    и трети -Аполония! Ще разгледаме първите два!


Античното име на Несебър е Месамбрия! Самата му конструкция показва ,че това не е гръцки град! Наличието на буква "Б" в името е индикаторът!  Впрочем Брия означава град на тракийски, вероятно премодифицирано по- късно на Бряг?  Бряг също съответсва на местонахождението на града !Местен тракийски вожд е Мелса и градът носи името му- Град на Мелса! Местните са дали място за тържище на новодошлите дорийци- емпорлрион! Но тракийското име на града е запазено и в римско време- Месамбрианон!
Римляните нямат проблеми със звука"Б"!

Петнадесет километра на юг е разположен друг град- Анхиало. В Римско време ,той е най-големият град на Западното Черноморско крайбрежие в империята и респективно- главно нейно пристанище!
В разгадаването на историята на двата града, особено на Месамбрия, основна роля има вече покойният професор Иван Карайотов, с който ни свързваше многогодишно приятелство!
Той пръв описа и монетата с кораба на Овидий, заточен от приятеля си Август в Томи- Констанца, заради непозволена любов с Юлия/ не е известната от блога/- негова дъщеря
Корабът е пред Стените на Анхиало, описани от Овидий като високи!?

Следователно са били нещо изключително, след като впечатляват него, римлянинът!?
Аз, по- късно, също описах друга, подобна!

Елини ли са основали града? Придържайки се към основната линия ,за гръцко основателство на градовете, в античната литература намерих такава версия Описал съм я в "Загадки на Анхиалското монетосечене", на стр. 13-14 !В строфа 175 на " Одисеята" има любопитен пасаж за Ментес, предприел пътешествие до" Тъмното" море, където живеят много народи с един език!  Не казва ,че са гръцки или ,че говорят гръцки!  Този Ментес е син на Тафоския цар Анхиал, сподвижник на Одисей!
Та, версията беше, че е нарекъл града така ,в чест на покойния си баща!
Правдоподобна е, има моетии, от Сапейското царство,  и римски- псевдоавтономни, на който на лицевата страна е изобразен бюстът на Анхиал!  А там има обикновено портрети на царе! И , изобразеният е царски!
Това е моя версия!

Но има и друга, че името на Града идва от  това на бащата на Еней- Анхиз ! Да , описано е в " Енеида" , че Еней е изнесъл на  гръб болния си баща Анхиз и са отплавали с кораб! Първият град, в който се отбили ,бил тракийски-вероятно Анхиало
Оспорвано е,  Анхиало не е по пътя му към Либия и Италия Градът е Анхизяло- Град на Анхиз, оттам Анхиало!
Но  и самото място на Троя е дискусионно Някои уверено го намират по течението на река Неретва дори, в Босна и Херцеговина!?

Ако се върнем още по назад , родовата памет споменава за дошли елини край Анхиало с кораби!  Посрещнати били враждебно. Замеряни били от стените от грамадни мъже с големи камъни!  Принудени били да се оттеглят и да пратят парламентьори, че идват с добри намерения, да търгуват Всичка нашественици така започват!
Днешният бряг на Анхиало не е Античния! Градът явно е имал две пристанища, но не е намерено нито едно!  Предполагаемото място на акостиране на корабите е там където е днешното място на пристанишето- височините край него и  зругото- Акротирия- срещу тракийската могила извън града......
Дадено е било на дорийците място, както в Месамбрия за емпорион, пазар и така ,мирно се укстановили в Анхиало.....

На север от днешната култова могила е имало една, по- голяма! Но ,унищожена от германците през ВСВ ,за военни съоръжения !Огромен бункер стои и до днес там!
През шестдесетте години ,в основите й, учудващо неоткрит дотогава , е намерен гроба на тракийската жрица Лесескепра! С невероятни по изпълнение златни съкровища !И с  красота- също!

Много надписи показват ,че в Анхиало траки живеят Да, Биза/ в Турция днес/ е столицата на одриско-сапейското, тракийско царство, васално на Рим, а Анхиало е главното му пристанище!

И аз имам скромен принос с откриването и запазването за историята на мраморен базис на статуя на Дионис!
Надпис, който проф. Карайотов разчете и публикува!
Този надпис разкри родствените връзки между царете на Сапейското царство-Реметалк, Рескупор и Котис!
Никакви елини не са създавали тези два града!
А по тях, може да се съди и за останалите!

В памет на професор Иван Карайотов!





Гласувай:
29



1. leonleonovpom2 - Като бях ученик, разширяваха пътя ...
28.02.2022 17:03
Като бях ученик, разширяваха пътя към калните бани И казаха че са разкрили гробове на грамадни по ръст мъже? Ходих и аз,с братовчед ми! Бяха в редица, на малко разстояния един от друг Учителката потвърди ,че ръстът им е около два метра- по анатомия!
Какво направиха със скелетите, не знам Тогава нямаше и намек за съществуващите днес методи за изследването им!
Но, ръстът им удивително съвпада с описанието на високите мъже, мятащи камъни по гръцките кораби!
Правилно са действали, трябвало е да ги пребият още тогава И да ни спестят куп мръсотии!
цитирай
2. kvg55 - До 1. leonleonovpom2
28.02.2022 20:26
Имаш право. Убедителен си.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
28.02.2022 20:44
2. kvg55 - До 1. leonleonovpom2
20:26
Имаш право. Убедителен си.
цитирай

Изтрий

На подобно признание мога да отговоря само с едно безкрайно голямо-Блатодаря!

Всичко най- добро!
цитирай
4. shtaparov - Името МЕСАМБРИЯ даже е възможно да ...
02.03.2022 03:43
Името МЕСАМБРИЯ даже е възможно да има връзка с Българите,понеже звучи като МЕЗА-Н-БРИЯ (МИЗИН-ГРАД, ГРАД НА МИЗИТЕ или дори БРЯГ НА МИЗИТЕ),а останалото да е късно създадена от погърчени Траки обяснителна легенда.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
02.03.2022 08:47
shtaparov написа:
Името МЕСАМБРИЯ даже е възможно да има връзка с Българите,понеже звучи като МЕЗА-Н-БРИЯ (МИЗИН-ГРАД, ГРАД НА МИЗИТЕ или дори БРЯГ НА МИЗИТЕ),а останалото да е късно създадена от погърчени Траки обяснителна легенда.


Не е изключено и да е така Но това не променя истината за произхода на имената, че не е гръцки!
И се сещам за Калабрия в Италия Има или няма връзка между Българи и италианци?Създадена някъде хилядолетия назад И неискащите да я признаят-за удобство, меко казано, да правят по-лесното-Да я отричат!
А гръцкият език е ярък пример, как чрез език се създава изкуствено история!
Нямали са дори държава, бетер са били дори от осмиваните от тях траки във взаимоотношенията помежду си, но , чрез езика са възкръснали-Чрез Александър Македонски и подобните нему римски императори със сбъркан пол-Цезар, Тиберий, Хадриан....
И, естествено, англичаните Нали и те се мъчат да създадат световна империя Към тях се присъединява Русия и им създават за пръв път държава......
Хубав ден!
цитирай
6. shtaparov - Здравей приятелю!
04.03.2022 11:39
Голям поздрав за откриването на знаменития надпис с имената на едни от последните Тракийски царе- той е изключително ценен,приносът ти е неоценим!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Поздрави, приятелю!
04.03.2022 14:19
6. shtaparov - Здравей приятелю!
11:39
Голям поздрав за откриването на знаменития надпис с имената на едни от последните Тракийски царе- той е изключително ценен,приносът ти е неоценим!
цитирай

Изтрий

Благодаря ти!

Аз приблизително го разчетох Разбрах ,че е изключителен надписът! Имах и парите ,които искаха Но, бях наясно, че базисът за статуята / на Дионис/ трябва да отиде в музея! Нямаше сегашните връзки, да се свържа веднага с музея Трябваше да намеря и превоз , колоната беше тежка и не се събираше в багажник Поисках 24 часа , обещаха ми Копирах надписа и го занесох на професор Карайотов Той не можеше да си намери място от възбуда! Казах му колко пари искат Каза ,че той вече е определил друга цена, само и само това чудо да дойде в музея Казах ,че приемам само възстановяване на разходите ми Не, парите ще ги получа след година, ще бъдат едно нищо при тази инфлация/ излезе прав/
С един приятел, с ремарке, цяла бригада я натоварихме, а в музея вече ни чакаха с готовност......Събитието за годината идваше!
Е, стана ясно и за слепите, че Анхиало е тракийски град! Траки живеят в него!
После в Поморие ми се сърдеха, защо съм я занесъл в Бургас? Градът нямаше музей тогава, нямаше и специалист ,които да я оцени, какво представлява Аз имах ограничено време да я спася, защото щяха да я сложат в бетона на основите Трябваше бързо да намеря спасително решение
Да съм действал, да бъде прехвърлена в Поморие Попитах, а Лондонското евангелие, върнато ли ни е?
Все пак опитах И получих същия въпрос!
Това е дребна подробност Все пак, попадна на човек, който го оцени и му даде гласност-за надписа става дума!

Всичко най- добро, Ангеле!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9109298
Постинги: 1345
Коментари: 29578
Гласове: 102356
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031