Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2022 14:25 - Имало ли е Българска империя
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 5242 Коментари: 28 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  В последно време, е модерно да се говори за империи И в двата смисъла- похвално и укорително
Те не са обект на изследването ни, едно бяло нещо може лесно да стане черно Обратното е по трудно!
Като ти лепнат черно леке, иди доказвай ,че го няма, както в последните 24 часа се направи подобна  демонстрация
Обект на изследването е, била ли е България империя?  И, ако е била, плюс или минус е било за нея?

Думата империум е латинска и  означава власт, сила, върховно управление!
Да,  от нея произлиза и император, който в първоначалния си смисъл е върховен главнокомандващ, армейски генерал! Такъв е бил Цезар,Сула , преди него- също! Когато военната власт се обединява с политическата- при Август, император става върховен, коронован владетел!
Август набляга повече на политическата власт, след като разбира ,че не е вещ пълководец, какъвто е приятелят му Марк Агрипа!  Прехвърля военните дела на него, за себе си оставя държавните И е безупречен в тях!

Империята, каквато е Рим , е сбор от народи!  В нея един е водещ, в случая Рим, другите са подчинени!  Империята предполага и голяма територия.  Да, Рим я притежава! Той е езинственият случай в историята, в който цялото Средиземноморие е обединено в една държава!
Водещ език в нея е езикът на управляващите римляни- латинският!
Някои императори, със сбъркана сексуалност, налагат и втори- гръцки !Той изиграва лоша шега на империята- по-късно!

Все пак ,Рим не е първият опит за Световна империя Преди него Александър Македонски се е опитал да я създаде! Сполучливоу, но за кратко.  Но едно е прозрял Че, за да бъде опитът успешен, тя трябва да има хомогенен народ! Опитал е със смесени бракове, той лично е дал пример, но неуспешно! Както във физиката, като се смесят всички цветове, се получава бял цвят, ще рече нищо, така е и с народите Разцветката липсва!

Рим също е опитал! С конституция, даваща римско гражданство на всички пълнолетни от мъжки род, свободни при това,! Но хомогенен народ не се е получил Вместо центростремителни сили- към Рим, получили се центробежни- към Тракия, към Галия, в другия край на Европа....

Била ли е България империя?
По единия показател площ- отговаря, безспорно! Знае се, че е имало периоди, в които е владеела почти целия Балкански полуостров, без Солун и Константинопол- на Север до Карпатите, на изток до Беларус и Дон!
На запад -до Унгария-до Тиса  и Чехия!
При всички случаи влиза в петицата на най-големите по площ Европейски държави! По този показател отговаря за империя!
Българският народ ли е водещ в нея и най- многолюден? Има ли и покорени народи ,с обширни площи? От рода на Галия, Испания, Германия?

Сега ,когато става дума за период, когато все още  се формират народите, трудно може да се каже това! От нас, със сигурност са произлезли народи, които не се считат за Български, но тогава са били Българи! Който се съмнява, да пита, ще му ги посоча! Някои,не всички, които са спорни, ще бъдат пропуснати

Но има един много крещящ показател,в химията се нарича чиста проба, който сочи какви са стремежите на Българите относно земите! В много "извори" се сочи ,че Българите не завоюват чужди земи, незаселени с Българи! В случая ще посоча само един , но от най- висок ранг!

Когато унгарският крал Емерих  иска от папа Инокентий Трети кръстоносен поход  срещу нашия Калоян, затова ,че му е отнел земите на Белград и Браничево, папа Инокентий му отговаря така, при отказа си:
- Той е отнел земи ,заселени с Българи, принадлежащи на предците му! Към други земи няма интерес и няма повече да те закача!

Папата знае, че Българите чужди земи ,незаселени с Българи, за тях не представляват интерес! Не са завоеватели в чистия смисъл на думата!
Повод за размисъл!
Какви ли са били земите, какви хора са живеели в тях, когато Аспарух преминава Дунава?
След като Българите не проявяват интерес към чужди земи, не са крадци на чуждо?



Гласувай:
29



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Ваньо, имало е и не е била една.
18.03.2022 17:58
https://dobrodan.blog.bg/history/2022/01/16/bylgarite-hronologichna-skala-chast-i.1798816

Рим и Сашко са като пеленачета :):):):).

Като каза Рим... Хуните са наричани още и Пуни. Сещай се къде е Картаген:).
цитирай
2. raders - :) Много патриотично ми звучи. Но ...
18.03.2022 18:10
:) Много патриотично ми звучи. Но като се сетя, че онези българи на Волга нямат почти нищо общо с тукашните, започвам да се чудя дали като етнос изобщо сме българи /друго си е националното самосъзнание - те и македонците в този смисъл са македонци/. И се присещам също за французите, които не са франки, а гали. Защото франките са си чисти германци, но не и галите. Та се чудя дали името винаги отговаря на националността или кръстниците /византийци или по-скоро ромеи/ са си направили майтап. Ами сега? :)
цитирай
3. mt46 - http://macedonia.kroraina.com/psb/psb_1.htm
18.03.2022 18:38
3. [Писмо на папа Инокентий III до цар Калоян]

До благородния мъж Калоян, господар на българите и власите
/.../
Ти обаче смирено поиска Римската църква да ти даде корона, както се чете в твоите книги, че е дала на Петър, Самуил и на другите твои знатнопаметни предци. Ние прочее, за да се уверим в това по-добре, наредихме да бъдат прочетени внимателно нашите регистри, от които ясно узнахме, че в подчинената ти земя са били короновани много царе. Освен това в тях се съдържа, че по време на нашия предшественик, блаженопочившия папа Николай [14], българският цар, на чиито допитвания отговарял твърде често, за негова прослава бил покръстен заедно с цялото му поверено царство и че самият цар бил поискал от него архиепископ. И пратеник на българския цар Михаил [15] бил донесъл на нашия предшественик папа Адриан [16] заедно с царски дарове и царско писмо и поискал от него да му изпрати да си избере някой от кардиналите за архиепископ, когото после, след одобрение от тяхна страна и след като се завърне при апостолическия престол, самият той да посвети. Когато същият Адриан изпратил там заедно с двама епископи [17] някой си поддякон българите, подкупени от гръцките дарове и подведени от обещанията (им), приели гръцки свещеници, като изгонили римските...
/.../
14. [Писмо на цар Калоян до папа Инокентий III]



В името на Отца и Сина и Светия Дух, амин. Тъй като бе угодно на Господа наш Иисус Христос да ме въздигне господар и император на цяла България и Влахия [62], издирих в писанията и книгите на нашите предци, и законите на блаженопочившите царе, наши предшественици, отгде те са получили българско царство и царско утвърждение, корона за главите си и патриаршеско благословение. И като изследвахме грижливо, намерихме в техните писания, че тези блаженопочивши царе на българите и власите и наши предшественици Симеон, Петър и Самуил са получили корона за своето царство и патриаршеско благословение от пресветата божия Римска църква и от апостолическия престол, от княза на апостолите Петър [63].
цитирай
4. panazea - Положително е имало и други народи .
18.03.2022 19:09
На тези , на по-ниско стъпало на обществено развитие сме им построили църквите и сме им дали Буквите и Културата.
Сърбите и сега са на по-ниско равнище , както и тогава. След войната 1945г бяха черноработниците на Европа , както и турците.
Хърватите са били издигнати и тогава , и винаги са ни помагали.
Маджарите са се опитвали да приличат на нас. Всичките им крале се казват Бела.
Македонците са ни братя , но не го знаят.
цитирай
5. kvg55 - leonleonovpom2,
18.03.2022 19:41
Не бих казал, че България е била империя. Пък и българските князе и царе не са имали афинитет към титлата император.
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
18.03.2022 20:01
1. dobrodan - Ваньо, имало е и не е била една.
17:58
https://dobrodan.blog/history/2022/01/16/bylgarite-hronologichna-skala-chast-i.1798816

Рим и Сашко са като пеленачета :):):):).

Като каза Рим... Хуните са наричани още и Пуни. Сещай се къде е Картаген:).
цитирай

Изтрий

Аз имам предвид Дунавска България, която е естествено продължение на Велика!
Нашите владетели нямат стремеж към завоюванена чужди земи!
Дори Карл Велики призовава Крум, да си разделят земите в днешна Унгария А Крум е от Панонските Българи!

Хубава вечер!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Радерс!
18.03.2022 20:08
raders написа:
:) Много патриотично ми звучи. Но като се сетя, че онези българи на Волга нямат почти нищо общо с тукашните, започвам да се чудя дали като етнос изобщо сме българи /друго си е националното самосъзнание - те и македонците в този смисъл са македонци/. И се присещам също за французите, които не са франки, а гали. Защото франките са си чисти германци, но не и галите. Та се чудя дали името винаги отговаря на националността или кръстниците /византийци или по-скоро ромеи/ са си направили майтап. Ами сега? :)


Няма майтап, Българи са, на печати и монети, в кореспонденции ясно е написано- Блъгаром или булгарорум!
Ромеите са си правили други майтапи Например ,към Булгарорум са добавяли благхорум в латински текст, ще стане дума по- долу
И така се появява етнос влахи, далече преди да ги има
Българските войници са били валахи, овчари, когато не са мобилизирани
Но валахи или влахи е овчарлък, не е етносно понятие Такова, както при македонците става векове по- късно
Щи го обясня в по- долен коментар!

Хубава вечер!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
18.03.2022 20:34
3. mt46 - http://macedonia.kroraina/psb/psb_1.htm
18:38

Всъщност, аз коментирам писмо на папа Инокентий до Емерих Втори Унгарски, в което той казва цитираното в постинга, с което отказва да накаже нация владетел

Относно власите,бих дорълнил, че писмата на Калоян са писани на гръцки от него, владее го перфектно!
Но, преводът им на латински, за писмата до папата става дума, е правен от грък
В писмата на Калоян е написано, гръцкия текст, че е цар на Българите Гъркът е добавил блахорум-власи
Валахи или власи са наричани войниците на Калоян Някои се Бъркат и пишат ,че са румънци?
Валахи/ и днес на френски е влах/ е поминък- овчарлък В свободното си време, когато не са мобилизирани войниците са валахи Валахи убиват братът на Самуил? Как може някакви власи да убият братът на царя? Самуил! Ясно е ,че са войници Дюканж не допуска тази грешка нарича Българи войниците на Калоян, а не власи!
Няколко постинга съм писал по темата ,всичко възможно съм проучил!
Дори Блакхорум-латинското име на власи Ако се разгледа внимателно ,ще се види ,че то почти съответства на блъгаром! Вижда се в първата дума че "кх" , нещо типично за гръцки, е подменила "г" във втората

БЛА/ кхо/РУМ - БЛЪ /га/РОМ

Но има едно желязно доказателство !
Козичено! Там и до днес се пеят ваяшки песни Те твърдят, козиченци ,че са били войници на нашите царе! Наричат ги китайци, защото се обличат еднакво, не че са жълти! Кои се обличат еднакво?Войниците, нали?
Няма открити доказателства, че са били войници! Но мекият им говор подсказва ,че зад ваяшките песни се крият ВАЛАШки песни!Войнишки песни!
Нормално е войниците да пеят
Те не са власи, категорично!Войници са! Български

Хубава вечер!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
18.03.2022 20:44
4. panazea - Положително е имало и други народи .
19:09
На тези , на по-ниско стъпало на обществено развитие сме им построили църквите и сме им дали Буквите и Културата.
Сърбите и сега са на по-ниско равнище , както и тогава. След войната 1945г бяха черноработниците на Европа , както и турците.
Хърватите са били издигнати и тогава , и винаги са ни помагали.
Маджарите са се опитвали да приличат на нас. Всичките им крале се казват Бела.
Македонците са ни братя , но не го знаят.
цитирай

Изтрий

Казано е в друг смисъл Че няма насилствено покорени държави, асимилирани от нашите! Дори, Симеон ,като разбива на Дунав унгарците, не ги покорява, а им предоставя Онгурия, днешна Унгария, да се заселят там! Носят до днес Българското си име! Със задължение да участват в нашите войни като федуси- съюзници И те стриктно спазват договора! Същото е с ъс сърби и с хървати Знаеш, хърватите се самоопределят като Кубратови Българи! Има една страна война с тях В която уж сме победени, но пленените ни войници са освободени и изпратени с дарове?
На Калоян е предлагано да стане император на ИРИ, но той отказва? Знае ,че народът ни ще загуби идентичността си в империята, затова!

Всичко най- добро!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
18.03.2022 20:47
5. kvg55 - leonleonovpom2,
19:41
Не бих казал, че България е била империя. Пък и българските князе и царе не са имали афинитет към титлата император.
цитирай

Изтрий

Абсолютно вярно е!

Това е една от причините ,да сме най-старата държава в Европа с това си име!
Стана дума по- горе, Калоян е можел да стане император на ИРИ
Молили са го!
Но отказва!
Защото Българите ще се загубят сред останаллите етноси!

Хубава вечер!
цитирай
11. mt46 - Да...
18.03.2022 23:56
"папа Инокентий му отговаря така, при отказа си:
- Той е отнел земи ,заселени с Българи, принадлежащи на предците му!"
1. За тази принадлежност пише и в писмата между папата и Калоян. Но под "предци" се имат предвид владетелите на ПБЦ Симеон, Петър и Самуил, както съм цитирал по-горе... Което не значи, че преди това не сме завладявали чужди земи...
2. Преводът на писмата е от латински. На няколко места пише, че Калоян е "цар на България и Влахия", "на българите и власите"...
цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
19.03.2022 09:13
11. mt46 - Да...
18.03 23:56
"папа Инокентий му отговаря така, при отказа си:
- Той е отнел земи ,заселени с Българи, принадлежащи на предците му!"
1. За тази принадлежност пише и в писмата между папата и Калоян. Но под "предци" се имат предвид владетелите на ПБЦ Симеон, Петър и Самуил, както съм цитирал по-горе... Което не значи, че преди това не сме завладявали чужди земи...
2. Преводът на писмата е от латински. На няколко места пише, че Калоян е "цар на България и Влахия", "на българите и власите"...
цитирай

Изтрий

Влахия или Валахия означава страна на овчари Това е първото значение на влах или валах, преди австрийците да го направят етносно понятие
Калоян ,в първото си писмо до папата се е определил като крал на Българите, преводачът на латински, грък, е добавил Благхори- власи В никой латински речник не открих, че думата означава власи Напротив, прилича на по скоро на преиначено блъгари!

Дори, по- късните войводи-Българско понятие, съответстващо на генерал, са с Български имена, първият е Иванко!
Овцевъдството е поминък за войниците Могат да ги вземат със себе си, да ги продадат, да купят нови ,като се върнат от война А днешната влашка равнина е идеално място за тях Тя не става за сеитба на пшеница, до късна пролет е под вода Но за трева- има я в изобилие!
Та тя носи името си не от етнос, а от поминъка на тези войници!

Що се отнася, до Българите дали са завладявали чужди земи, цитатът е красноречив! Принадлежат земите на предците му, без да изброява имена Папата изброява имена ,но във връзка с това, кои от тях са получили корона от Ватикана!
И начинът, по който цитира отнемането на Белград и Браничево е красноречив, че това е стил на Българският владетел ,чуждо не ще! Гаранция е!
Калоян е можел да стане император на ИРИ Молели са го! Но отказва! Ясно защо!
Защото Българският народ ще се загуби сред етносите в нея
Щом при Калоян нямаме империя, при кой друг?
Симеон иска да стане император, но се вижда ,че не е настойчив! Крум- също!....

Хубав ден!
цитирай
13. mt46 - Да, разбирам, че не приемаш други, различни мнения...
19.03.2022 11:19
"Екзонимът „влах“, в сръбски влах, руски волох, полски włoch, се приема за заемка от старонемското walh – латиноговорещ келт, чужденец. Смята се името Уелс (Wales, Welsh, староангл. Wealas) отразява същото старонемско walh – латинец, така англите и саксите са наричали заварените частично романизирани келти-кимври.

Възможно е да се търси връзка с албанското plak – възрастен мъж, респ. старейшина, глава на семейство, в латиноезичните извори етнонимът влах се предава като blac. Близко е и фригийското balaios – силен, в пракелтски *balko, староирлански balc, средноирландски balch, съвр. ирландски uallach, кимвърски balch, корнуелски balgh, бретонски balc'h – горд, смел, силен, доволен, свободен човек. Власите са свободни пастири, неподчиняващи се на никого, респ. горди и свободни хора. Албанската дума plak – глава на семейство, старейшина е показателна с нейните близки келтски паралели. Във формирането на средновековните власи, вероятно са взели участие и латинизирани келти, обитавали Панония, с център гр. Валкум. Например етнонимът гали, добре се обяснява от ирландското gal – храбрец, побеждаващ.

Съществува мнение, че влах означава пастир. Според изследователката Галина Вълчинова етнонимът „власи“ особено през османската епоха има значение на пастирско население, практикуващо отгонно овцевъдство."
Аз не виждам нищо лошо, нелогично или ненаучно в това, че Калоян е бил цар на българи и на власи. Дори този факт е в подкрепа на становището, че по негово време България е била империя /а също и по времето на царете Симеон и Петър/...
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
19.03.2022 14:54
Аз приемам чуждо мнение, с удоволствие !
Най- вече за да допълня или коригирам , донякъде, моето! Иначе бих го трил!
Виж, да подменя моето с чуждо, това наистина е нещо изключително!
Защото моето е резултат на дълги доказвания и експерименти Обявя ли го, това означава ,че съм сигурен сто процента в него И вероятността да е грешно е нищожна! Поне в моята научна дейност е било така А моята наука е в категорията на точните Там няма и вако и тако! Нямам случай, да съм сбъркал, камо ли, катастрофално!
Османската епоха е векове след тази на Самуил или на Калоян, за да бъдат думите й пътеводител в Българския! Освен в частен случай! Това по скоро се отнася за техните думи
Българският доказано, има сродни думи с латинския и общи Набързо някои само- виждам, око , седя, съм, имане, нос , уста, гост, кост и така нататък.....
Българският е стар език и да се търсят думи в него от сравнително нови езици е все едно крава от теле да суче!
Откъде са дошли ли ? Вероятно от отхвърлената тракийска връзка, няма откъде другаде

Сега за власи Безспорно , при Калоян и при Самуил става дума за войници, които практикуват като занимание, когато не воюват пастирството! Това е единственото нещо, с което могат без проблеми да се занимават!
Гъркът е написал за Калоян ,че е крал на Булгарорум и на блакхорум Такъв е прочитът на написаното! Буквално!
Блакхорум е преведено като власи Само ,че никъде не намирам такава форма на власи на латински Като етнос Но, има Блъгаром! Те да са власите
Дюканж ,превежда власите директно като Българи Няма съмнение Други превеждат власите като войници на Калоян Да, валахите са войниците на Калоян и на Самуил Но не са днешните власи! Това са Българи, които в нормалния живот са скотовъди Удобно е -да се придвижват овцете, продават, купуват, давани на друг да ги гледа!
А най- сигурното доказателство, какви са валахите, ще го дам в следващия постинг!

Хубав ден!
цитирай
15. radostinalassa - Атила е бил българин, наричат го Бич Божий
20.03.2022 17:53
При него България е била империя . Той е образувал много европейски държави, каквито преди не е имало.
цитирай
16. radostinalassa - Разбира се, че русите си го присвояват
20.03.2022 20:55
Но историята ни е обща.
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравей, Радостина!
20.03.2022 23:46
15. radostinalassa - Атила е бил българин, наричат го Бич Божий
17:53
При него България е била империя . Той е образувал много европейски държави, каквито преди не е имало.
цитирай

Изтрий

Атила е загадка Факт е ,че империята се е крепяла на него След смъртта му, тя се разпада!
За него спорят унгарците, даже името Атила при тях е както Иван при нас
Да, устроил се е на днешните унгарски земи Но това издиша като аргумент, защото унгарците отиват там в края на девети век, когато земите им са ....Български! Повече от четири века след него!

Лека нощ!
цитирай
18. radostinalassa - Значението на фразата е голямо...
21.03.2022 15:47
след като заради нея са забранени Ведите. Тези , които са прегрешавали са били изгонвани на запад от реката и са станали евери. Мелези. Таса, че доброволно не е имало смесване с други етноси, както си въобразяват някои от смесените.




цитирай
19. leonleonovpom2 - Разбира се!
21.03.2022 17:41
18. radostinalassa - Значението на фразата е голямо...
15:47
след като заради нея са забранени Ведите. Тези , които са прегрешавали са били изгонвани на запад от реката и са станали евери. Мелези. Таса, че доброволно не е имало смесване с други етноси, както си въобразяват някои от смесените.




цитирай

Изтрий

Дори и в днешни времена, когато много табута са паднали, пак не се получава!

Хубава вечер!
цитирай
20. ogni - Уча история от различни източници и ...
22.03.2022 13:51
Уча история от различни източници и те казват че България е била империя. В България историята изглежда, че се учи и разказва по друг начин.
цитирай
21. barin - Здравей, Адаш. Мисля, че България е ...
22.03.2022 14:41
Здравей, Адаш. Мисля, че България е имала територия на иомперия, но етнически е била по-хомогенна. Империите са били многонационални: Византия, Османска, Руска, Австроунгарска, Франкска и други. Дори през IX-X в. сме били сред трите( ако мога така да се изкажа с по-късен термин)"велики сили" .
Поздрави!
цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравейте!
22.03.2022 16:23
ogni написа:
Уча история от различни източници и те казват че България е била империя. В България историята изглежда, че се учи и разказва по друг начин.


Дали е кралство/ роайом/ или империя/ империум/ България е и игра на думи.
Папата от Ватиката дава на Калоян кралска корона Не императорска
Лично аз не съм учил, че България е империя В източници, след падане на България под турско е обозначавана като империя, наистина
Но България наистина се различава от империята, в смисъла , в който се влага в нея- Един доминиращ народ и други- подчинени Даже може да не граничат с доминиращия, да са на различни континенти, като Индия или Нигерия за Англия Аз не виждам един народ , пряко подчинен на Българите ,целият, при съществуването на държавата ни-Дунавска България!
Ето и думите на папата до крал Емерих Унгарски- Той/ Калоян/ е завзел от тебе земи на предците му, заселени от Българи/ Белград и Браничево/ Повече няма да те безпокои!
Ето разликата с империята- завоюва земи, заселени от собствения му народ!
цитирай
23. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
22.03.2022 16:32
barin написа:
Здравей, Адаш. Мисля, че България е имала територия на иомперия, но етнически е била по-хомогенна. Империите са били многонационални: Византия, Османска, Руска, Австроунгарска, Франкска и други. Дори през IX-X в. сме били сред трите( ако мога така да се изкажа с по-късен термин)"велики сили" .
Поздрави!


Прав си ,безспорно, според мен!
Империя звучи ласкателно, наистина
Счита се за по- голяма-Рим например, по- могъща!
Е, редно е и България да бъде поставена сред тях, при Крум, Симеон, Калоян и Иван Асен Втори!
За територия-България отговаря, но липсва второто условие-стремеж за подчинение на чужди народи!
Империум означава точно това Власт, но не само над свои , а и над чужди!
Класически примери-Македония, Рим, в по- нови времена -Англия, Франция, Испания- със земи на няколко континента!
С второто условие-власт над чужди народи и земи, не отговаряме на изискванията за империя
Което е достойно за старите Българи, а не е за съжаление!

Хубав ден!
цитирай
24. ogni - Уча история от различни източници и ...
23.03.2022 23:52
leonleonovpom2 написа:
ogni написа:
Уча история от различни източници и те казват че България е била империя. В България историята изглежда, че се учи и разказва по друг начин.


Дали е кралство/ роайом/ или империя/ империум/ България е и игра на думи.
Папата от Ватиката дава на Калоян кралска корона Не императорска
Лично аз не съм учил, че България е империя В източници, след падане на България под турско е обозначавана като империя, наистина
Но България наистина се различава от империята, в смисъла , в който се влага в нея- Един доминиращ народ и други- подчинени Даже може да не граничат с доминиращия, да са на различни континенти, като Индия или Нигерия за Англия Аз не виждам един народ , пряко подчинен на Българите ,целият, при съществуването на държавата ни-Дунавска България!
Ето и думите на папата до крал Емерих Унгарски- Той/ Калоян/ е завзел от тебе земи на предците му, заселени от Българи/ Белград и Браничево/ Повече няма да те безпокои!
Ето разликата с империята- завоюва земи, заселени от собствения му народ!


Ако търсите информация на английски предимно се казва първата и втората българска империя, а в българия се водят царства. Защо на английски го водят империя? От това което зная , че България става по-голяма и завзема други държави.
Често виждам едни и същи спорове относно Велика България. Може би е нещо нормално. Тук където съм спорят за други работи свързани с историята.

До нови срещи!
цитирай
25. leonleonovpom2 - Здравей, Огняне!
24.03.2022 00:08
Аз добре разбирам тези, които определят България за империя Калоян, а и предшествениците му Петър и Самуил са получили кралски корони от папата !Начело на империите стоят крале
България ,по територия при успешните ни владетели отговаря на империя, тя е между трите най- големи държави в Европа-другите са ИРИ и Франкската империя
Но за да бъде империя в истинския смисъл, то около един, водещ народ, трябва да има множество подчинени, типичен пример е Английската империя в това отношения
България не е подчинявала изцяло чужди държави Ето ,Калоян взима част от Унгария, но заселена с Българи И папата го потвърждава-Белград и Браничево
И затова, още тогава се твърди, Българите не вземат чужда, а само временно отстъпени земи
Така отговаря и Калоян на Бодуен, когато той иска Калоян да му отстъпи земите си ,защото братята му са ги взели от ИРИ
Той отговаря, че тези земи са били Български,,временно са били завзети от ИРИ и братята са възстановили Българската собственост върху тях
Той не е узурпатор, Бодуен е узурпатор, защото тези земи които владее, никога не са били френски!

Лека нощ!
цитирай
26. ogni - Аз добре разбирам тези, които оп...
24.03.2022 00:18
leonleonovpom2 написа:
Аз добре разбирам тези, които определят България за империя Калоян, а и предшествениците му Петър и Самуил са получили кралски корони от папата !Начело на империите стоят крале
България ,по територия при успешните ни владетели отговаря на империя, тя е между трите най- големи държави в Европа-другите са ИРИ и Франкската империя
Но за да бъде империя в истинския смисъл, то около един, водещ народ, трябва да има множество подчинени, типичен пример е Английската империя в това отношения
България не е подчинявала изцяло чужди държави Ето ,Калоян взима част от Унгария, но заселена с Българи И папата го потвърждава-Белград и Браничево
И затова, още тогава се твърди, Българите не вземат чужда, а само временно отстъпени земи
Така отговаря и Калоян на Бодуен, когато той иска Калоян да му отстъпи земите си ,защото братята му са ги взели от ИРИ
Той отговаря, че тези земи са били Български,,временно са били завзети от ИРИ и братята са възстановили Българската собственост върху тях
Той не е узурпатор, Бодуен е узурпатор, защото тези земи които владее, никога не са били френски!

Лека нощ!

Разбирам какво искате да кажете. Лека вечер ви желая и благодаря ви за времето.
цитирай
27. leonleonovpom2 - Здравей, отново, Огняне!
24.03.2022 14:15
Разминали са се коментарите ни
Благодаря и аз за вниманието!
Убеден съм на база фактите, че империя в класическия смисъл на понятието не сме били!
Но това с нищо не намаля величието ни в Средновековието, напротив, издига ни в морално отношение!

Хубав ден!
цитирай
28. dinkov - Динков
25.03.2022 00:35
leonleonovpom2 - мисля, че Българската държава в определени периоди е отговаряла на понятието империя. Симеон завладява за определен период Рашка (тогавашна Сърбия), самият той се титулува цар на Българи и Гърци. Или най-важният елемент за да бъде една държава империя е да има различни народи в нея. Това, че в нашата народопсихология битува съзнанието, че ние не искаме чуждо, а само нашето е вярно, но също така вярно е, че западните държави са определяли България като империя през ВБЦарство. На мен лично ми харесва повече понятието ЦАР и Царство защото нашата традиция е такава. Крал и Император много не ми са по вкуса.
Поздрав
Ицко
цитирай
29. leonleonovpom2 - Здравей, Ицко!
25.03.2022 10:13
28. dinkov - Динков
00:35
leonleonovpom2 - мисля, че Българската държава в определени периоди е отговаряла на понятието империя. Симеон завладява за определен период Рашка (тогавашна Сърбия), самият той се титулува цар на Българи и Гърци. Или най-важният елемент за да бъде една държава империя е да има различни народи в нея. Това, че в нашата народопсихология битува съзнанието, че ние не искаме чуждо, а само нашето е вярно, но също така вярно е, че западните държави са определяли България като империя през ВБЦарство. На мен лично ми харесва повече понятието ЦАР и Царство защото нашата традиция е такава. Крал и Император много не ми са по вкуса.
Поздрав
Ицко
цитирай

Изтрий

Реално, само двама от владетелите ни мислят и действат имперски-Крум и Симеон Крум е подготвил всичко за превземането на Цариград-стенобитни машини, флот Но,следва загадъчната му смърт, преди атаката и всичко се променя Впрочем, при подобни обстоятелства умират Симеон и Калоян Загадъчни!
Калоян, въпреки ,че подобно на Симеон е ромейски възпитаник, определено няма имперско поведение Той е можел да стане император на ИРИ, молели са го , увещавали са го, кълнели се в пълно подчинение Отказва!
Причината може да е само една- Българският народ ,в това море от народи ще се обезличи В това вероятно подозира, че е и целта на ромеите-неудобният Български народ да изчезне
Империите са краткотрайни, историята го е доказала За народите в тях има три възможности-да станат един народ-няма такъв случай, въпреки многото опити , да се разделят отново-това са преобладаващите, или да изчезнат-останалите случаи
Така ,че фактът ,че сме оцелели, без да сме дефинирана империя, говори, че наистина не сме били империя
Шо се отнася до сърбите, Сърбите най-напред са били в Косово- също Българска територия Белград, Ниш, са Български градове Едва в средата на 13- ти век сърбите, в цялата си история паразитиращи на наши земи, са овладели Белград И царете им са с Българска кръв-дори Стефан Душан!

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9136154
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102593
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031