Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2022 16:01 - Село Козичено и власите
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3843 Коментари: 18 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това е едно село, с колоритни хора ,на тридесетина километра от Поморие, северозападно ,в подстъпите на Стара планина. 
Самото име подсказва, че тези хора имат същия поминък, като тези от заглавието- власите Че те са пастири- пасат овце и кози

Сега, ако някой смята ,че власите са само румънци, греши много! Козиченци или еркечлии на турски, нямат нищо общо с румънските власи
И една пикантна случка от казармата В ротата ни имаше момче от Лом Здраво, яко и с буен характер Мой приятели веднага му лепнаха прякора влахът? Виждах, че вътрешно кипи и не го наричах така!  Говореше и смешно, както във Видинския край- на "Че" Един ден ме привика и каза ,да предам на приятелите си, че който отсега нататък го нарече " влах" ,че го тепа! Опитах се да го успокоя, но не прие! Нося аз отговорност, ако не го направя! Българин е и не приема подобен" комплимент"!
Казах им, взеха да се майтапят, но повече не го нарекоха така!

Така, в Козичено, бивш общивски център, сега село на доизживяване, никога не е имало влашки етнос! Впрочем, наричат ги китайци
Не, китаец никога не е живял в Козичено! Те самите твърдят, че са Аспарухови Българи?  Техните предци, естествено!  Пратени да охраняват подстъпите към Балкана!  Войнишко село!
Търсени са следи от тях, но не са намерени! Което не доказва ,че не ги е имало !Районът е голям, нормално е селото във вековете да е сменяло местонахождението си, дори многократно! Сегашното е датираното от началото на турския период!

Защо ги наричат китайци? Защото ,на организирани мероприятия всички отиват облечени еднакво, като китайци! Но освен за китайците еднаквото обличане или униформата , е характерно и за военните, войниците!
Така, поминъкът на селото е пастирството, конкретно на кози, твърдят ,че са Аспарухови Българи, пратени за охрана и типично за военните-обличат се еднакво?

Но има още нещо! Те са известни , с така наречените " ваяшки " песни ? Някои може да приемат названието дословно- че нещо ваят с тях? Даже имаха хор за такива песни, когато селото не беше със затихващи функции!
Докато не попаднах на обяснение ,че власите или валахите са пастири! И всичко си отиде на мястото
 Козиченци, които са пастири- войници или валахи в Средновековието ни, пеят естествено валашки/ войнишки/ песни.!С мекия им говор, както се случва в някои романски езици, валашки стават ваяшки песни!
Е, с песните си доказват ,че наистина са били войнишко село, ако не от Аспарухово време, от Самуилово или Калояново!

Сега, спекулира се, че в писмата на Калоян до папата, той е определен като крал на Българи и власи. Или ,нещо което липсва, на България и Влахия?
Истината е ,че гръцкия текст е писан от нашия владетел и  в него той се е определил като крал на Българите!  В латинския превод, преводачът грък е добавил и власи! Затова ,в ответните, на папата отговори, нашият Калоян е крал на Българи и власи
Българи и власи са обозначени като Булгарорум и Блакхорум, така се чете-Калоян ,крал на Българи и власи!

В латинския етнос влах няма По простата причина, че е нямало и такъв етнос, докато е бил жив език!  Във френския влах е валах, което подсказва ,че идва от Българското валах- пастир! На латински пастир е пастор Да свещениците им са пастори и пасат  овцете от енорията си!
А блакхорум удивително наподобява една друга форма на Българи- Блъгаром!

Затова ,в историческата литература ,често се пише ,че власите на Калоян са победили френските рицари! Даже и Асеневци се броят за власи от някои, което не е вярно!
Власите са войниците на Калоян! Дюканж не допуска подобна грешка и тези войници за него са Български!

Даже има по- старо сведение, че пътуващи власи са убили брата на цар Самуил Той е вторият човек в държавата,  какви скитници ще го убият?
Това са войници, устроили засада на него и на охраната му!

Така ,че смятам въпросът за власите по време на ПБЦ и ВБЦ за изяснен!
Това са Български войници, които в мирно време имат за поминък  скотовъдството!

А оформянето на Валахия като държава е започнало при войводата Мирчо Стари- командващ армията на Иван Шишман и баща на  Влад Цепеш-Дракола!
Той отговаря на заповедта на Иван Шишман да дойде с армията  във Велико Търнова, че  тръгва , но не го прави!?
И Търново пада!
Явно си е правел сметки да се отдели като владетел, което и става....



Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Десетки заглавия в постинга, т. е. ...
19.03.2022 16:11
Десетки заглавия в постинга, т.
е. всяко изречение заглавие.
Аз ще се огранича с две. Един приятел днес сподели какво казал баща му/+/ - коза и циганин в къщи да не пускаш.
:)))
цитирай
2. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
19.03.2022 16:15
nedovolen написа:
Десетки заглавия в постинга, т.
е. всяко изречение заглавие.
Аз ще се огранича с две. Един приятел днес сподели какво казал баща му/+/ - коза и циганин в къщи да не пускаш.
:)))


Щом го възприемаш така, има само едно обяснение!
Заглавието е есенцията на съдържанието
Щом всяко изречение е заглавие, следовател всяко от тях е изключително важно!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
3. monarh1991 - Здравей, приятелю!
19.03.2022 19:01
Не го знаех това. А предишният ми шеф грък в Солун има леля влахиня, но тя е с руси коси и сини очи. Тези в Гърция всъщност са куцовласите. Даже ако не се лъжа, Румъния ги използва като основание да иска обезщетение през 1913, че те са румънци и интересите й са застрашени. И получава Силистра. Между другото, за Ивайло има хипотеза, че призохожда от военизираното население, охранявало старопланинските проходи. Което обяснява военните му умения.
цитирай
4. kvg55 - leonleonovpom2,
19.03.2022 19:48
Интересна история.
цитирай
5. zemela - Много интересна информация!
19.03.2022 20:21
Много интересна информация!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
19.03.2022 23:37
3. monarh1991 - Здравей, приятелю!
19:01
Не го знаех това. А предишният ми шеф грък в Солун има леля влахиня, но тя е с руси коси и сини очи. Тези в Гърция всъщност са куцовласите. Даже ако не се лъжа, Румъния ги използва като основание да иска обезщетение през 1913, че те са румънци и интересите й са застрашени. И получава Силистра. Между другото, за Ивайло има хипотеза, че призохожда от военизираното население, охранявало старопланинските проходи. Което обяснява военните му умения.
цитирай

Изтрий

Румънците са отродени Българи От такива всичко може да се очаква!
Както и от македонците!
Както и нечуваната им мръсотия при ВБВ!

Лека нощ, приятелю!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
19.03.2022 23:38
4. kvg55 - leonleonovpom2,
19:48
Интересна история.
цитирай

Изтрий

Благодаря за оценката!

Лека нощ!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Земела!
19.03.2022 23:41
zemela написа:
Много интересна информация!


Благодаря ти! Подобно признание оправдава трудът, вложен за написването и е доказателство, че изразходваното време не е пропиляно!

Лека нощ!
цитирай
9. radostinalassa - В Славяно - арийските Веди пише точно така
20.03.2022 17:58
Не вземайте в дома си черни хора. И затова те са забранени в Русия.
цитирай
10. donchevav - Здравей, Лео! Прочетох с интерес ...
20.03.2022 18:07
Здравей, Лео!
Прочетох с интерес - благодаря ти!
Спомних си как, като малки, баба бързо ни прибираше, като чуеше, че по улицата минават циганки просякини. Способни бяха да измъкнат от нас не само хляб и сланина, но и дрехи, обувки, черги - неща, с които не сме и подозирали, че ще поддадем да се разделим. Обратно, чуеше ли, че минават власи, бързаше да излезе на улицата заедно с нас. Власите бяха голяма атракция. Жените - пъстро облечени, с галоши и ярки, лъскави забрадки на главите, мъжете - с големи, рунтави калпаци и рошави, дълги мустаци - такова чудо не се виждаше всеки ден. Носеха на гръб плетени от лико кошове и кошници, или пък в торби гаванки, дървени лъжици, или пък вретена и хурки - кое от кое по-шарени, по-писани! Баба казваше, че са "слезли от Балкана". Години по-късно бях разпределена на работа в с.Шумата (родното село на Митко Палаузов). С учудване констатирах, че голяма част от местните говорят на някакъв мек език, подобен на румънския. Били власи. Сигурно децата и внуците на ония власи копанари и вретенари, които слизаха в полето преди. Вече не правеха вретена. Гледаха на юг - към Гърция, и който имаше поне малко строителни умения и връзки, току-се измъкваше за година-две и като си дойдеше, правеше един голям банкет и започваше да строи огромна, поне триетажна къща. Скелетите на някои от тези строени-недостроени къщи стърчат и досега, няколко десетилетия по-късно:)))
Селата Шумата и Душево и махалата Дипа са трите населени места в Габровско с преобладаващо влашко население, някъде около 300-350 души. Повечето са сравнително дребни на ръст, с тънки черти на лицето, с кестеняви коси и светли очи и са добри, меки хора. Разбира се, има и изключения. Преди година ни дойде една съседка наемателка, влахиня - черна като циганка. Синът й и той е като брикетче:), но е работлив и хрисим и много отзивчив комшия.
Извинявай, посланието на постинга ти е много по-различно, усетих, но... там не мога да коментирам:)))
Честита Първа пролет, Лео! Здраве и късмет!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Венета!
20.03.2022 18:35
Благодаряти ,за добрите пожелания, както се казва ,да ти се връщат двойно! По- хубави!
Впрочем, с допълнението, което правиш относно власите, ме насочваш да изясня нещо, което в постинга не съм направил, при това категорично!
Разграничаването на власи, като поминък и като етнос,! Последното е късно, преди около четири века, когато престават да съществуват воеводствата , които са реално остатъци от Българската държава!

В Козичено помнят че са били войници по време на двете Български държави!
В Късна есен, през зимата и рано напролет не се воюва, те са в къщи Затова отглеждат дребен добитък- при тях кози Като ги мобилизират, могат да го продадат или дадат на стопанисване Със земеделие не се занимават Във върховите моменти отсъстват- обикновено Невъзможно е!
Наричали са се валахи Затова в писмата на Калоян, в латинския текст са вмъкнати от гърка - преводач валахи Калоян не ги е писал, те са войнишко, Българско съсловие!
Така ,че първото значение на валахи или власи е Български войници!
И доказателството е пак там, в Козичено Те пеят ваяшки, така ги наричат, песни Никой не се е замислял, какво се крие зад тях ? А е прост отговорът- войнишки песни са! Ла във във вАЛАх, лесно преминава в Я! Има го в романските езици....

Така ,че козиченци не са власи като етнос! Войници са А те, като не воюват пеят песни, за сплотяване! " Велик е нашият войник", например!
След 1600 година, папата и Австроунгарският император се стремят да овладеят земите отвъд Дунава Днешните румънски Там са Българи, говорещи Български диалект и пишещи на Български
Първо им се създава език Странна смесица от латински, италиански, френски и поне 20 % Български думи След два века сменят и Българската писменост
Защо Ботев печата вестниците си там? Защото лесно се снабдява с Български букви за печатницата си!
Така, с език, писменост и протекция се създава влашка етнос, носеща името на Българските войници
Ш досега има имена на градове там,- Български- Като се почне от Букуреш-букова гора, мине се през старата столица на Мирчо Стари и сина му Влад Дракола-Търговище, Брашов, Крайова, ако не се лъжа - и Нови пазар!.....

Всичко най- добро ти пожелавам Венета!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравей, Радостина!
20.03.2022 19:30
9. radostinalassa - В Славяно - арийските Веди пише точно така
17:58
Не вземайте в дома си черни хора. И затова те са забранени в Русия.
цитирай

Изтрий

Не ми става ясно, кои са тези черни хора?
За да не те обидя, като оставя коментара ти без отговор, моля те ,дай разяснения!
цитирай
13. radostinalassa - Забранени отскоро в Русия са Ведите
20.03.2022 20:58
Това означава да не взимате в семействата си тъмни хора или да не се жените за тях. Да не се смесвате с тюрки, монголоиди и не дай си боже негри.





цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Радостина!
20.03.2022 22:53
13. radostinalassa - Забранени отскоро в Русия са Ведите
20:58
Това означава да не взимате в семействата си тъмни хора или да не се жените за тях. Да не се смесвате с тюрки, монголоиди и не дай си боже негри.

А, за всеки влак си има пътници!
Който си ги харесва, да си ги взима, негова воля!
Няма и за него да бера кахъри? Бандити бол, само с тях ни занимават!

цитирай
15. zaw12929 - ПОЗДРАВИ ЗА ИНТЕРЕСНИЯ МАТЕРИАЛ
21.03.2022 10:39
ПОЗДРАВИ ЗА ИНТЕРЕСНИЯ МАТЕРИАЛ
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей, Зав!
21.03.2022 17:38
zaw12929 написа:
ПОЗДРАВИ ЗА ИНТЕРЕСНИЯ МАТЕРИАЛ


Благодаря ти, искрено!

Всичко най- добро ти пожелавам!
цитирай
17. krumbelosvet - Историкът Петър Димитров, ако не греша,
24.03.2022 05:02
не зовеше ли Памирските българи "блахики"? Брежнев не казваше ли Балхария? Има ли на гръцки "б"? А разваленият латински на власите не свидетелства ли, че са ходели масово на гурбет в римските легиони, защото там са ги приемали охотно и са плащали със злато? Латинският им явно не им е майчин.
Помня, че преди 50-ина години един знаменит полиглот говорещ 52 езика беше казал, че най-неприятен му е румънския, а най-любим китайския, в който звученето било в унисон със смисъла.
А Букурещ не е ли съзвучно с "бугараш", както любезно ни зоват до днес недолюбващите ни братя сърби, тия любители на посръбването на шльокавица? Ташак.
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!
24.03.2022 14:11
17. krumbelosvet - Историкът Петър Димитров, ако не греша,
05:02
не зовеше ли Памирските българи "блахики"? Брежнев не казваше ли Балхария? Има ли на гръцки "б"? А разваленият латински на власите не свидетелства ли, че са ходели масово на гурбет в римските легиони, защото там са ги приемали охотно и са плащали със злато? Латинският им явно не им е майчин.
Помня, че преди 50-ина години един знаменит полиглот говорещ 52 езика беше казал, че най-неприятен му е румънския, а най-любим китайския, в който звученето било в унисон със смисъла.
А Букурещ не е ли съзвучно с "бугараш", както любезно ни зоват до днес недолюбващите ни братя сърби, тия любители на посръбването на шльокавица? Ташак.
цитирай

Изтрий

Да, намира се и прилика с Бухара в Узбекистан!
Имах и постинг, че пущуните в Афганистан ,в езика им, Българин има смисъл най- общо на чужденец А Аспарух, на полубог/ герой/ яхнал кон! Че и до днес има Българи там, които твърдят ,че прадедите им са били дошли с Александър Синеоки, русокоси, свидетелите ги вземали за руснаци Не, били местни Българи
За румънските" власи" нещата са ясни
Те са траки гети, преименовани на даки Няма логика, преселените отвъд Дунава гети да говорят латински Земите на днешна Влахия са били повече години Български, отколкота нашите земи днес Имам предвид като държавност
Запазен е документ на Влад Цепеш,това е в средата на 15- ти век, написан на Български! В тези земи до средата на 19- ти век се е пишело на Български Затова и Ботев издава вестниците си там Няма проблем с буквите в печатницата
Днешният румънски е странна компилация от латински, италиански, френски и разбира се- Български!? Например град е градищея В този си вид с "щ" трад го има само при нас- градище! И си е типично Българска думата!
Факт е ,че когато Добруджа е присъдена на Румъния, манифестът за присъединяване е написан на Български Защото в Северна Добруджа никой не е знаел писмен румънски! Сега никой не знае Български там!
Езикът , румънският е изкуствен език, писал съм!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9134807
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031