Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2022 19:01 - Жельо, купи няколко бутилки вино
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3501 Коментари: 22 Гласове:
36


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Село Грозден е разположено в известен лозарски район- Сонгурларският!
Като ученик и студент съм бил на бригада там. Работехме в землището на Грозден, но нощувахме в Сонгурларе . Освен лозя имаше и големи овощни градини- круши , сини слеви Нямаше и метър необработена земя.

Като ученик няколко дни разнасях  с велосипед храна по обектите, бригадата беше окръжна. Вземах я от стопанския двор в Сонгурларе. Автомобилът ,който вършеше тази работа, от Грозден,  ,беше в ремонт!  Във връзка с това се запознах с председателя в Грозден!  Накрая ме покани и на малка почерпка у тях На закриването на бригадата изпрати и  поздравитлн адрес!

Симпатичен човек, не смятах ,че върша нещо, кой знае какво. Но все пак, демонстрираната благодарност топли душата!  Нещо повече, той обърна в противоположна посока отношението ,което ръководството имаше към мен
Забравил бях името му, минаха години!
Но, във връзка с по- късни събития,  на които бях свидетел или ми ги разказваха,  се сетих- този човек беше бай Иван! Тъстът на Жельо Желев!

Беше нашумяла книгата за фазизма на Жельо Желев .Наистина , исках да я прочета ,но в него период нямах и секунда свободно време, камо ли да я издирвам по книжарници и библиотеки Чувах само ласкави отзиви за нея!
Минаха години и я забравих!

Един ден се срещам с приятел от ученическите години  Страхотен книгоман, беше запален и по футбола/ като мен/  Обеща да ми донесе страхотна книга, сигурен е ,че ще ми хареса много! Аз пък обещах да му подаря една, току що излязла.
Речено- сторено!
Той ми донесе книгата на Жельо Желев, аз му подарих моята за анхиалските монети Той първоначално се изненада, като видя името , попита , аз ли съм? И на утвърдителния отговор каза ,че няма за какво да се чуди, знае ,че освен с крак, работя и с главата!

Както и да е!
Седнах този път, да прочета книгата!  Прочетох двадесетина страници, с извесно усилие. Даже прехвърлях и тези, по .напред, да видя, същите ли са ,като постройка? Да, нямаше разлика? Оставих книгата!
Като наближи време да я връщам, както се уговорихме, наложих си го, правя-струвам, ще я прочета! 
Този път прочетох двойно повече страници И отново спрях, окончтелно. Замислих се, какво не ми харесва в структурата и? Защо другите я харесват, а аз не искам, нещо ме дърпа, да я прочета дори?  Не, не идеологическо, не ми харесва градежа й!
Е, отговорът дойде веднага, след като въпросът  беше вече поставен!

Образно казано, книгата беше от бели листи с налепени в нея изрезки от други книги или публикации!  Книга от книги?   И нещото, което липсваше в нея, беше мнението на автора?  40 страници са голям обем, би трябвало,  то да е вече ясно, да е водещо в книгата, а не да го търсиш? И то да липсва?

И се сетих за друга пикантерия
Това ,че тъстът му ,бай Иван беше широко скроен човек, го знаех, без да го свързвам с Жельо Желев от 16 годишен. От познат научих, че е бил известен и на високопоставени в София!  Поради водещото място на стопанството в страната, те  често му гостували в къщата! Особено близък бил със Станко Тодоров, тогава министър- председател! Та, чрез него издействал зет му ,да не бъде интерниран в Кнежа, каквото било предписанието, а в Грозден!  Той ще го превъзпитава!
Е, станало на неговото

Един ден, пак е събрал голяма компания в къщи ! На компанията направило впечатление един млад човек, често влиза, заседява се известно време, излиза ,нищичко не казва ! Но слуша внимателно!?

Бай Иван видимо нервничи, не е словоохотлив като друг път  Накрая казва:
- Жельо, бръкни в джоба на сакото отвън на закачалката, има пари в него, вземи ги и иди в магазина! Купи няколко бугилки вино!
Жельо излиза....
Компанията недоумяваща мълчи, не може да повярва?
Накрая един се обажда
- Бай Иване, ти дотам ли докара работата, да ни черпииш с вино, купено от магазина?
Бай Иван се усмихва широко!  Казва ,че има вино предостатъчно ,да им напълни багажниците!
Но няма друг начин да изкара от къщи това диване/ шеговито/ ,което непрекъснато се вре при тях и не ги оставя да разменят свободно някоя волна приказка!

Приятелят на срещата започна с- Голяма книга!
Помислих ,че говори за Жельовата книга и дипломатично потвърдих ,че е такава! Не случайно хората я хвалят!
Не, казал го по адрес на моята! Малко неща е разбрал, не е специалист, но го е грабнал контактът който установявам   с читателя!  Как го ангажирам, как го правя приятел и съмишленик!



Гласувай:
36



1. panazea - Съжалявам , че нямам твоята книга !
11.04.2022 20:00
За другите персонажи не ми се говори !
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
11.04.2022 20:11
1. panazea - Съжалявам , че нямам твоята книга !
20:00
За другите персонажи не ми се говори !
цитирай

Изтрий
Благодаря ти!
В момента нямам в наличност
Подарявах на приятели Дарявах на общината и на библиотеки
Но, обещавам ти, като намеря, да ти изпратя!

Всичко най- добро!
цитирай
3. kvg55 - leonleonovpom2,
11.04.2022 20:45
Интересни преживявания си имал.
Книгата "Фашизмът" и аз не можах да я прочета.
Като президент Желев имаше един говорител Валентин Стоянов, който разясняваше след него, какво е искал да каже президентът.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
11.04.2022 21:31
3. kvg55 - leonleonovpom2,
20:45
Интересни преживявания си имал.
Книгата "Фашизмът" и аз не можах да я прочета.
Като президент Желев имаше един говорител Валентин Стоянов, който разясняваше след него, какво е искал да каже президентът.
цитирай

Изтрий

Благодаря ти, но сигурен съм, че всеки ги има, повече или по- малко! Аз, може би на база чувствителност, запомням!
Например, баща ми се върна от запас Взе ме и почна да ме подхвърля от радост до тавана А, аз гледах кошчето и исках да съм в него Разправях го веднъж на майка ми, тя ме слушаше разсеяно Но, изведнъж стана много сериозна! Попита ме, наистина ,спомням ли си това нещо!? Така е било, както го описвам Тя се карала на баща ми, че ще ме изтърве!
Но, не съм бил и на година!

Да, на Желю обясненията не му се отдаваха! Но обичаше да обяснява
Но всичко минаваше снизходително Ако бях например аз, щяха да ме вдигнат във въздуха!
Както, например тук, има десетина машинописни грешки в текста-най - вече пропуснати букви, все едно ,че е писал финикиец-няма гласни! Вместо сливи- слеви,фашизма- фазизма, известно -извесно, да подпомогна любителите на правописни, машинописни грешки!Човешко е, те само това умеят- да ги търсят!

Хубава вечер!
цитирай
5. mt46 - Здравей, Иване!
11.04.2022 21:44
Харесвах Ж. Желев. Мисля, че беше по-разумен, умерен, почтен от повечето тогавашни и сегашни политици... Чел съм "Фашизмът" и ми допадна... Все пак Желев е от малкото истински дисиденти...
цитирай
6. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B5%D0%BB%D1%8E_%D0%96%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2
11.04.2022 21:48
В подготвения дисертационен труд от 1965 г. „Определението на материята и съвременното естествознание“ и в някои предадени за печат научни статии критикува марксистко-ленинистката теория, като се обявява за „пълно и окончателно разгромяване на догматизирания марксизъм-ленинизъм и неговите учреждения“. Отпечатва дисертацията си в 200 екземпляра на циклостил и я разпространява в средите на научната и художествена интелигенция по системата „самиздат“.

За тази дейност през 1965 г. е изключен от БКП като антимарксист и антиматериалист, който няма нищо общо с идеологията на Партията. По-късно е уволнен от университета, а дисертацията не е допусната до защита. Отнето му е софийското жителство и той се установява в селото на съпругата си Грозден, Бургаско до 1972 г., когато семейството се връща в София.

В с. Грозден през 1967 г. д-р Желев написва книгата „Тоталитарната държава“, публикувана 15 години по-късно, в края на март 1982 г., от издателство „Народна младеж“.[2] Книгата излиза със заглавие „Фашизмът“ и тираж 10 000 екземпляра. Престоява на пазара месец и дори е планирана за реклама на Панаира на книгата, но бива свалена от щандовете, тъй като се виждат прилики между фашистката диктатура и социалистическата държавна система. По-късно тя е забранена неофициално, като с писмо на Комитета за култура от август е иззета и от обществените библиотеки[3] и конфискувана. Редакторите и рецензентите са наказани. Но все пак са били продадени вече около 6 хиляди екземпляра. Преведена е на 10 езика.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
11.04.2022 22:27
Противоречива личност е!
Разправи се ,като в турски сериал, с едивствения от СДС,който изглеждаше истински- Петър Берон!? Предложи за заместник ,сам, най - отявления противник на промяната генерал Семерджиев, което недвусмислено говори за конформизъм!
Така отблъсна най-верните привърженици на СДС!?
Селският акцент и маниери не можа да ги преодолее?
Задавах си въпроса, защо този човек не може да изрази това, което иначе пише добре?
Книгата за мен е добре направена сглобка от чужди мнения! Аз "неговото" в нея не намерих? Но то е и професионална деформация при мен, не можех да се пъча с чужди работи! Длъжен бях да добавя нещо ново! Ако и дисертацията му е била такава, това е повод, да бъде бламиран!
Имаше и съмнения, от тези гледни точки, че е използвано, поставено лице? Има такава практика, дори за Шекспир се твърди ,че е такъв! Смятат, че ако се отвори гробът му, ще се открие истината! Но ги спира проклятието, отправено към този, който го отвори, както при фараоните!
В Грозден е интерниран, вместо в Кнежа! Там съм бил по- късно, от посочената от тебе година Но, дори и да бях го виждал, щеше да е един от многото непознати.....
Нормално беше тъстът да ми е благодарен, все пак на стотина човека трябваше да се осигури храна!Никакви сметки не съм си правил, гласуват ми доверие, изпълнявам! Но, ако бях отказал, предполагам каква характеристика щяха да ми дадат? Да не мога и да следвам дори? Заради мен промениха правилника на училището-до предната година пълните отличници можеха да кандидатстват в СССР, да станат партийни членове.... А мен със сигурност ме бяха омаскарили, разбрах го при следването Но времето работеше за мен!

При Ж.Ж. има много съмнителни неща-и в политиката , и в творчеството му!?
Казано другояче, има сянка на съмнение за назначен дисидент! Не е налудничаво твърдение !Капиталистите също ги назначиха! У нас!

Благодаря ти за мнението!
Хубава вечер!
цитирай
8. merlin1968 - Иване, не съм чел и двете книги, но ...
11.04.2022 23:30
Иване, не съм чел и двете книги, но съм сигурен, че твоята по ще ми хареса. Жельо... не ме грабна ощо в началото, въпреки, че по времето на промяната бях младеж и привърженик на СДС, за Жельо не гласувах. Сега като се сетя, жалко, че за другите съм гласувал:)
цитирай
9. panazea - Желю си имаше поручение и си го изпълни . Той си е скрита лимонка.
11.04.2022 23:34
Не знам какъв дисидент е бил. Не искам да си спомням за нашите изгубени надежди.
Петър Берон го очерниха . Най-големият доносник Меди Доган си живурка в Сарая.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!Според мен най ...
11.04.2022 23:57
8. merlin1968 - Иване, не съм чел и двете книги, но ...
23:30
Иване, не съм чел и двете книги, но съм сигурен, че твоята по ще ми хареса. Жельо... не ме грабна ощо в началото, въпреки, че по времето на промяната бях младеж и привърженик на СДС, за Жельо не гласувах. Сега като се сетя, жалко, че за другите съм гласувал:)
цитирай

Изтрий

Благодаря ти!
Книгата, умишлено , е научно- популярна Да могат и ученици да я ползват! Много малко трябваше, да е строго научна, но умишлено не я направих! Смятах да е второто издание такова Щях да вкарам и химия и физика там, нещо почти неправено! Но излезе гаден закон и ред други причини и аз реших повече да не вървя срещу течението! На някой от бъдещите поколения , ако му хрумне, да го прави!

Лека нощ!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
12.04.2022 00:08
9. panazea - Желю си имаше поручение и си го изпълни . Той си е скрита лимонка.
23:34
Не знам какъв дисидент е бил. Не искам да си спомням за нашите изгубени надежди.
Петър Берон го очерниха . Най-големият доносник Меди Доган си живурка в Сарая.
цитирай

Изтрий

Онези дни бях в София Във ВМЕИ научих новината за Берон!
Грабнах се и отидох в страдата на СДС
Да, там изобличаваха Желев и Доган, но се твърдеше ,че доносникът е Тренчев!
Даже бяха изкарали негова молба до началника на МВР-Стара Затора В нея ,той, ученикът от френската гимназия, си предлагаше услугите да донася за своите съученици, да го направят сътрудник? Само на 16 години?
Отврат!
Бях в подкрепа, създадоха синдикат на научните работници, прехвърлих се там Мръсотията вече беше завзела Подкрепа, оказа ,че и при научните се е настанила! Създаде се четвърти! Дойдоха ,да ме агитират И тогава още, казах ,че не съм калинка ,да обикалям от цвят на цвят Никъде няма да членувам ако трябва, но със синдикатите, дотук!

Лека нощ!
цитирай
12. panazea - Имах приятели и в Подкрепа и в СДС и в ДП.
12.04.2022 14:29
Кой кой е го научихме по-късно.
Вуйчо беше в ДП и ми каза за Янчулев.
Желю е подготвян още преди да се родим. Доганеца първо е донасял за своите , кой иска да бяга на запад. Радой Ралин козелът после научихме , че е бил агент провокатор.
Аз работех в институт и колегите бяха на ниво. Чест им прави , че бяха специалисти и научни сътрудници. Доносниците бяха от помощния персонал. Нямаха нито ценз , нито умения и затова се предлагаха. Тренчев е пример за чавдарче! Чорапът започна да се разплита и им лъснаха голите за@ници.
Всичките ми приятелки бяха от СДС. Там се водеха епични битки. Почнаха да ги отлюспват.
Това на мен не ми харесваше.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
12.04.2022 16:07
12. panazea - Имах приятели и в Подкрепа и в СДС и в ДП.
14:29
Кой кой е го научихме по-късно.
Вуйчо беше в ДП и ми каза за Янчулев.
Желю е подготвян още преди да се родим. Доганеца първо е донасял за своите , кой иска да бяга на запад. Радой Ралин козелът после научихме , че е бил агент провокатор.
Аз работех в институт и колегите бяха на ниво. Чест им прави , че бяха специалисти и научни сътрудници. Доносниците бяха от помощния персонал. Нямаха нито ценз , нито умения и затова се предлагаха. Тренчев е пример за чавдарче! Чорапът започна да се разплита и им лъснаха голите за@ници.
Всичките ми приятелки бяха от СДС. Там се водеха епични битки. Почнаха да ги отлюспват.
Това на мен не ми харесваше.
цитирай

Изтрий

Абсолютно вярно и при нас беше така
Един такъв провесиха през прозореца със закана ,че следващия път ще полети надолу!
При толкова мръсотия, събрана в него, нямаше как СДС да остане чист Помогнах на един, да стане депутат Разбрах после, че съм сгрешил
Учителят ми го химия оглави градското СДС Но много бързо го напусна Веднъж беше сгодно и го попитах- Защо го направи?
Отговорът още звучи в ушите ми:
- Иване, как ме виждаш заедно с Данчо Ментата?
Нямаше как да кажа ,че го виждам редом с него!
Умишлено, там бяха внедрени долни хора Които не с качества , а с подмолни действия могат да прогресират И сам го изпитах на гърба си Обединяват се и атакуват задружно поставената си цел!
Така се развиха нещата и в Подкрепа?
Който я оглави, беше евангелист
Веднъж, за да ме унизи, накара ме да чакам отвън , на вратата Посещението ми не беше свързано лично с мен, затова изчаках И лъсна истината ТИР с помоши да бъде гариран пред магазина му Проследих съдбата на този ТИР До хората стигна само един контейнер от бисквити, предназначени за гладуващи от дълго време Останалото беше продадено в този магазин, а имал и други
Евангелист, набожен, а в същност-антихрист! Оказа се и педофил Прибирал млади момчета и момичета Жена му го хванала с четири в леглото и го напусна
Аз също видях, че нямам работа там, както и в СДС!

Всичко най-добро!
цитирай
14. alchemist - За мен това е средна книга, т. е. м...
12.04.2022 21:31
За мен това е средна книга, т.е. можеше да се напише по-добре.
Ползата ми от тази книга е, че доразби някои мои представи за света.
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, Алхемист!
12.04.2022 21:50
Да, неутрално мнение имаш, което е приемливо!
Нито е връх, нито е дъно, съгласен съм!
Но , понеже очаквах задълбочен негов анализ в нея, тя ме разочарова в това направление!
Колега спомена по-горе, че дисертацията му не е допусната до защита!? Процедурата е такава ,че се прави предзащита и там се решава, дали да бъде допусната или не работата до защита!
Честно казано, ако дисертацията му е била като книгата , както писах, книга от книги и аз съм член от комисията, само заради това, не бих гласувал да бъде допуснат до защита! Липсва основен елемент в нея- неговия принос към темата!
Това да събереш чуждите мнения е обзор, литературна справка, част от научен труд, но не и завършен научен труд ,какъвто е една дисертация!

Хубава вечер!
цитирай
16. tota - По - точно не би могло да се каже- назначен дисидент
15.04.2022 00:22
"При Ж.Ж. има много съмнителни неща-и в политиката , и в творчеството му!?
Казано другояче, има сянка на съмнение за назначен дисидент! Не е налудничаво твърдение !Капиталистите също ги назначиха! У нас!"
Жесток сценарий, в който всичко беше предвидено само да се трансформира формата на собственост и обогатят определени хора. Видни са резултатите. Колкото до книгата и тя е в тази посока за да може после да се каже, че Ж.Ж. е преследван. От историците добър изследовател на фашизма е проф. Милен Семков. Неговата монография е издадена през 1989 година. Ето анотацията за книгата. "Книгата е посветена на феномена фашизъм. Проф. д-р Ми­лен Семков от Историческия факултет на Софийския универ­ситет „Климент Охридски" запознава читателя с дискусията в световната литература за фашизма, анализира обществено-по­литическите и социално-икономическите условия за неговата поява, посочва основните източници, от които е черпил идеи и организационен опит, както и факторите, които улесняват фа­шистките движения в борбата им за власт. В монографията се проследява процесът на унищожаване на буржоазно-демократичната държава и на установяване на открита фашистка дик­татура. Изследва се историята на италианския и германския фашизъм, на други фашистки движения и се изгражда теория за фашизма."

Лека вечер и спокойна нощ!
цитирай
17. tota - И още нещо ...
15.04.2022 00:47
Това, което допусна да се направи със селското ни стопанство е непростимо. България никога няма да бъде същата. Този отрасъл е измъквал страната ни от всички кризи. Помня една мисъл на Ал. Стамболийски, че държава без селско стопанство е като човек с една ръка. Нито една държава от източния блок не подходи по този начин. Само ние, благодарение на Ж.Ж. и Ф. Д. Предстои продоволствена криза, а по - късно проблем ще е изхранването на населението.
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей, Ати!
15.04.2022 01:05
16. tota - По - точно не би могло да се каже- назначен дисидент
00:22
"При Ж.Ж. има много съмнителни неща-и в политиката , и в творчеството му!?
Казано другояче, има сянка на съмнение за назначен дисидент! Не е налудничаво твърдение !Капиталистите също ги назначиха! У нас!"
Жесток сценарий, в който всичко беше предвидено само да се трансформира формата на собственост и обогатят определени хора. Видни са резултатите. Колкото до книгата и тя е в тази посока за да може после да се каже, че Ж.Ж. е преследван. От историците добър изследовател на фашизма е проф. Милен Семков. Неговата монография е издадена през 1989 година. Ето анотацията за книгата. "Книгата е посветена на феномена фашизъм. Проф. д-р Ми­лен Семков от Историческия факултет на Софийския универ­ситет „Климент Охридски" запознава читателя с дискусията в световната литература за фашизма, анализира обществено-по­литическите и социално-икономическите условия за неговата поява, посочва основните източници, от които е черпил идеи и организационен опит, както и факторите, които улесняват фа­шистките движения в борбата им за власт. В монографията се проследява процесът на унищожаване на буржоазно-демократичната държава и на установяване на открита фашистка дик­татура. Изследва се историята на италианския и германския фашизъм, на други фашистки движения и се изгражда теория за фашизма."

Благодаря ти, безупречно точна си в определенията и причините за извършването на процеса!
Аз, чрез селското стопанство разбрах ,че е " назначен"!
Той, типичният селянин в приказки и в поведение, ли не е наясно ,каква е ролята на селското стопанство у нас? Че го разби по най-дебилски начин!?
От това ми просветна ,че е назначен и изпълнява задача!
Това е грешката на предишното управление, че направи селяните граждани и те се взеха за по- граждани от заварените в градовете!И се насочиха веднага към управлението?
Две свързани думи на кръст не може да каже, ще управлява държава!?

Лека нощ!

П.П. Или, учил за пожарникар, работата му е да гаси пожари, не да ги разпалва!
цитирай
19. litatru - Здравей, Лъв,
15.04.2022 18:31
много си прав:

"Пожарникарникарът, работата му е да гаси пожари, не да ги разпалва!" - на това му казват: кулминационна точка" или "черешката на тортата".

Успехи и усмифффки :)

цитирай
20. leonleonovpom2 - Здравей, Лита!
15.04.2022 20:29
19. litatru - Здравей, Лъв,
18:31
много си прав:

"Пожарникарникарът, работата му е да гаси пожари, не да ги разпалва!" - на това му казват: кулминационна точка" или "черешката на тортата".

Успехи и усмифффки :)

цитирай

Изтрий

Благодаря ти за отзива!
Ние сме доказали, че когато сме единни сме способни на чудеса!
Но лъжата, измамата, са неща ,които обратно, разединяват и отблъскват!
Унищожават добрите идеи и намерения!
Излиза ,че те са били само трамплин по пътя на успеха -личния, на обявилите ги за водещи в действията им!
Е, как да бъдат обичани такива управници?

Всичко най- добро, Лита!
Желая ти успех!
цитирай
21. litatru - Лъв, и
16.04.2022 22:23
аз много обичам да обичам,
но някои хора се самокомпрометират и няма как да ги уважаваш, та камо ли да ги обичаш.
С уважение! Лит
цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравей, Лита!
16.04.2022 23:50
21. litatru - Лъв, и
22:23
аз много обичам да обичам,
но някои хора се самокомпрометират и няма как да ги уважаваш, та камо ли да ги обичаш.
С уважение! Лит
цитирай

Изтрий
Тези хора се постараха да убият вярата ни в истината и в доброто, как да ги обича и уважава човек?

Лека нощ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9109503
Постинги: 1345
Коментари: 29579
Гласове: 102360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031