Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2022 22:27 - Общността на нациите/ Британската/
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 5407 Коментари: 15 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Приятел/ Божил/ публикува постинг , в който твърдеше, че Британската империя е по- голяма от съвременната Руска! 
Това е абсолютно вярно, Британската е най- голямата империя, съществувала от древността до днес- по територия!
Но той твърди, че тя е такава и с днешните си параметри?  По протокол и това е вярно!
Но да тръгнем от началото..........

Нации и народ, има тънки нюански на разлики между тях, нация , оттам нацист е мръсна дума, поне доскоро! Но, усещам и, че народ не е съвсем чиста?  Да наречеш някого популист, в най - общият случай,  ще рече ,че не е човек в крак с времето и меко казано- е измамник!

Рузвелт, за да се присъединят САЩ като съюзник на Англия във ВСВ,  поставя едно главно условие! Свобода на колониалните народи след войната!
Британската общност на народите съществува вече, повече от десетилетие, но президентът е от стара коза яре и не се хваща на подобни уловки!?  Това не е достатъчно за него.
Както и уловките на падишаха на Цариградската конференция, че е извършил реформи и Българите са вече свободни, толкова, че се чудят какво да правят със свободата си? Толкова е голяма?

Не, иска твърдо обещание, че това ще стане!  Мъжка дума! Тогава!
И я получава!

САЩ се включват във войната !
Чърчил не дочаква края й на поста си, но Англия изпълнява ангажимента, колкото и да и е неприятно! В рамките на 20 години се слага край на Английската империя в колониалният й вид!
Няма я късната византийщина, да обещаеш и да не изпълниш! Независимо, че обещалият не е на власт!
Английска точност!

Формално , империята съществува под ново име- Британска общност на нациите !Всички създадени държави, които са били нейно владение, без САЩ/но не всички щати са били нейно владение/, над 50 ,членуват в нея!  Но в замяна, някои, които не са били в нея, Мозамбик например,също  членуват!

Защо, все пак, Рузвелт не приема създаването на такава общност като знак за ликвидиране на колониалната Британска система!? 
Защото тя не е политическа система!  Изградена е на по- скоро пожелателните принципи на Френската революция-Либерте, Фратерните, Егалите- Свобода, Братство, Равенство! И демокрация-естествено!   Пожелателни, както и думите на падишаха-за свобода на Българите
И най- значимото й, общо мероприятие , са спортните игри!
Не, Рузвелт иска държави, със собствени правителства! И въпреки ,че не доживява да ги види, те стават факт!

Но, все пак, в тази общност на нациите, дори и формално, на 15 държави, измежду тях , три от най- големите по територия/ Канада, Австралия и Индия/ държавен глава е английската кралица! 
Но тази институция се поддържа и в самата Великобритания по традиция! Знае се за консервативността на англичаните относно традициите! Това ,че е държавен глава се разбира от подписаните от нея документи и от образа й върху паричните знаци!
Да, Божил е дал веществени доказателства, със снимки на монети, канадски и австралийски, с нейния образ!
А традиция,  от римско време поне,  е на лицевата страна ва монетата ,  да е образът на държавния глава-императорът/ с малки изключения/ !
Но кралицата, вече 70 години е работила като държавен глава и нищо друго! Да и пожелаем, все пак, да надмине рекорда на Краля Слънце- трябват  и някъде около година-  две!

В рамките на шегата изкоментирах, че Кралицата в молитвите си, след Англия споменава България?!  Че предворните чули и се учудили-никой не обича Българите и никога не са били английска колония, защо?  Причината била друга!  Коренът на Британските келти и шотландските Кал - едони бил от Българските земи- затова!
А на кал-едоните, че са от Балканите, доказателствата вадят направо очите!

Същото правел и омразният Путин? Е,  не можаха да разберат някои ,че фамилията му означава път, а оная дума- пътека!
Той не забравял ,че има Български корен при руснаците!?

Е, какво стана накрая? Двама си оспорват първото място, но и двамата признават върховенството на трети!?Гласувай:
301. merlin1968 - Аз имам малко по-различна тракт...
18.04.2022 23:05
Аз имам малко по-различна трактовка за това как Великобритания остана само Британия. Не вярвам на никакви обещания дадени на Рузвелт, а следвам логиката на фактите. А те са следните - капиталите и науката напуснаха Британия и се преместиха в САЩ, като на практика Америка зае мястото на Британия като световен финансов, промишлен и политически център. Същото място си извоюва и СССР, а Британия просто трябваше да приеме реалностите, че светът бе поделен от други властелини.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
18.04.2022 23:35
1. merlin1968 - Аз имам малко по-различна тракт...
23:05
Аз имам малко по-различна трактовка за това как Великобритания остана само Британия. Не вярвам на никакви обещания дадени на Рузвелт, а следвам логиката на фактите. А те са следните - капиталите и науката напуснаха Британия и се преместиха в САЩ, като на практика Америка зае мястото на Британия като световен финансов, промишлен и политически център. Същото място си извоюва и СССР, а Британия просто трябваше да приеме реалностите, че светът бе поделен от други властелини.

Е, да, така е!
но политиката освен мръсна е и голяма игра!
не може да си пръв, а този до тебе да владее половин свят?
Не върви и чрез война да го принудиш!!
Трябва да намериш подходящо основание Какво по- добро от това, да го принудиш сам да се откаже!
Срещите между двамата в периода преди САЩ да се включи във войната са документирани и това искане фигурира!Великобритания няма избор, помощта на САЩ и е жизнено необходима!А тя ,със сигурност има и цена!
Както сваленият от турците самолет, а със сигурност и руският крайцер Ще стане белник цената му!

Хубава вечмер!
цитирай
3. kvg55 - leonleonovpom2,
19.04.2022 10:38
Без да съм чел постинга, а няма и да го чета, на Божил, твърдя уверено, че е глупав.
Да мериш територията на Обединеното кралство с територията на Руската федерация, при условие, че Британия е пудел на Съединените щати, а Русия успешно създава справедлив световен ред е смешно до побъркване. Колкото повече се пъне кралството – провокацията със Скрипалите, санкциите – срещу Руската федерация, толкова по–жалка изглежда.
цитирай
4. zdravgr - Поздрави
19.04.2022 11:35
Можеш ли да покажеш кои са 14 държави на които Елизабет е държавен глава...
цитирай
5. zdravgr - Уважаеми kvg55,
19.04.2022 11:38
Британия още не казала последната си дума. Влиянието на Британия е много кратно по-голямо от това на Русия. Влиянието не се измерва с броя на ракетите, а с броя на мненията, които можеш да промениш. Русия за сега нищо не създава, а е ноторно заета с разрушаване..
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
19.04.2022 14:19
3. kvg55 - leonleonovpom2,
10:38
Без да съм чел постинга, а няма и да го чета, на Божил, твърдя уверено, че е глупав.
Да мериш територията на Обединеното кралство с територията на Руската федерация, при условие, че Британия е пудел на Съединените щати, а Русия успешно създава справедлив световен ред е смешно до побъркване. Колкото повече се пъне кралството – провокацията със Скрипалите, санкциите – срещу Руската федерация, толкова по–жалка изглежда.
цитирай

Изтрий

Е, аз наблягам на фактите!
Граници, стабилност, действителност! Руската империя няма отвъдморски територии, ако се изключи Аляска, но тя бързо се освобождава от нея Въпреки ,че там и до днес има православна църква и християни!
Чувал съм, от башкири например, на въпроса ми, дали са Българи, да отговарят, че, след като живеят в Русия, ся руснаци! За Българи- не знаят!

Хубав ден!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Здравко!
19.04.2022 14:30
По въпроса ти-"Можеш ли да покажеш кои са 14 държави на които Елизабет е държавен глава..."

Освен Великобритания, те са:
Австралия (от 1939 г.)
Антигуа и Барбуда (от 1981 г.)
Бахамски острови (от 1973 г.)
Белиз (от 1981 г.)
Гренада (от 1974 г.)
Канада (от 1931 г.)
Ниуе[2]
Нова Зеландия (от 1947 г.)
Flag of the Cook Islands Острови Кук[2]
Папуа Нова Гвинея (от 1975 г.)
Сейнт Винсент и Гренадини (от 1979 г.)
Сейнт Китс и Невис (от 1983 г.)
Сейнт Лусия (от 1979 г.)
Соломонови острови (от 1978 г.)
Тувалу (от 1978 г.)
Ямайка

Това са държавите на които Елизабет Втора е държавен глава Но в това има много символика, както и за самата Великобритания, на която тя е държавен тлава поради спазването на традициите!
Индия е член на общността, но Елизабет Втора не е неин държавен глава!
Но и да е, това не променя нищо!

цитирай
8. barin - Здравей, Адаш. Британската кол...
19.04.2022 14:48
Здравей, Адаш. Британската колониална система се разпадна, но има Британска икономическа общност. При държавите в нея Елизабет II формално е държавна глава.Иначе Великобритания е малка по площ и имаше опасност да се смали още, ако Шотландия се бе отделила след референдума. С малко не успя.На монетите на изброените по-горе държави стои английската кралица.
Поздрави!
цитирай
9. leonleonovpom2 - 5. zdravgr - Уважаеми kvg55, 11:38
19.04.2022 14:50
Оставям на Красимир да отговори на въпроса, адресиран към него
Аз ще се съсредоточа върху влиянието ,което е оказала Англия директно на нас!
1/ Разпарчетосване на България на Берлинския конгрес, на което тя е главен виновник! Заради него водим пет войни! С шестцифрено число жертви!

2/ Ньойският договор е също нейно дело Ако не е бил американският президент, България е щяла да бъде ликвидирана!

3/В Париж,след края на ВСВ отново тя е главният ни опонент, въпреки че във войната участваме реално на страната на съюзниците Даваме 32 хиляди жертви! Но плащаме репарации за охрана на откраднати от нас територии!??????
Варварските бомбардировки и дивашкият разстрел във Враца, са също нейно дело!

Е, има един ГОЛЯМ плюс, вероятно поради гузна съвест?!-Съединението! Заслугата е нейна! Нещо което е разделила преди това ,да се съедини!

А щом е такава работата и е толкова полезна понастоящем Великобритания, какво чакат бившите и подопечни? Да възстановят империята й? Впрочем и доста щати от САЩ трябва да се включат в нея!?
Не знам, да си решават!Тяхна работа е, не е наша!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
19.04.2022 15:33
8. barin - Здравей, Адаш. Британската кол...
14:48
Здравей, Адаш. Британската колониална система се разпадна, но има Британска икономическа общност. При държавите в нея Елизабет II формално е държавна глава.Иначе Великобритания е малка по площ и имаше опасност да се смали още, ако Шотландия се бе отделила след референдума. С малко не успя.На монетите на изброените по-горе държави стои английската кралица.
Поздрави!
цитирай

Изтрий

Северна Ирландия също иска да се отдели, там през седемдесетте години върлуваше ИРА-Ирландска революционна армия! Атентатите бяха ежедневие!
На, сега ми идва идеята! Като е толкова хубава шапката на Англия, защо не си я захлупим на главата?
Да станем членове на общността и! Няма да е без прецедент, Мозамбик не е бил английска колония, но членува в общността! Има и други, ако не се лъжа бившите Германски колонии Камерун и Намибия? За тях не съм сигурен!
И,като сме под нейната шапка, Англия ще ни компенсира за това, което ни причинила в миналото! Ще демонстрира висок морал, който с основание изисква от другите!

Хубав ден, Адаш!
цитирай
11. merlin1968 - Британия още не казала последната ...
19.04.2022 19:02
zdravgr написа:
Британия още не казала последната си дума. Влиянието на Британия е много кратно по-голямо от това на Русия. Влиянието не се измерва с броя на ракетите, а с броя на мненията, които можеш да промениш. Русия за сега нищо не създава, а е ноторно заета с разрушаване..

Знаеш ли, това което си написал звучи много красиво, даже можеше да се съглася с теб... Но, Британия, получи шанса да промени мненията на всички по света, през 1990г. Тя ги променяше чрез кражби, войни и лъжи. Днес, само една шепа хорица, изключила напълно собственото си мислене и вярващи безпрекословно на британските мантри, вярвате в това което казваш. Днес, Западът вече не може да променя мнения, той профука този си шанс, единственото което може да направи е да залезе мирно и тихо, това ще е достойно за уважение, защото алтернативата е война.
цитирай
12. panazea - Защо Шотландия не успя да се освободи? Спомням си колко отчаян беше Шон Конъри.
19.04.2022 22:24
Защото позволиха на орките и всякаква измет пришълци да гласуват .И те наклониха везните.
Все едно мигрантите в България да им се разреши да решават съдбата ни.
Старата подла политика на колониалната върхушка.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
19.04.2022 23:37
12. panazea - Защо Шотландия не успя да се освободи? Спомням си колко отчаян беше Шон Конъри.
22:24
Защото позволиха на орките и всякаква измет пришълци да гласуват .И те наклониха везните.
Все едно мигрантите в България да им се разреши да решават съдбата ни.
Старата подла политика на колониалната върхушка.
цитирай

Изтрий

Целта оправдава средствата!
Честният човек, без повод не се хвали Просто си върши работата!
Шуми и се тупа по гърдите, с повод и без повод, с качества този, който даже не ги и притежава!

Та и добре познатите демократи Дадоха ни уроци по демокрация с Луканова и Виденова зима, демонстрираха ни и двойния стандарта на демокрацията На гърците изсипаха около 800 милиарда, поне половината опростиха/ те си ги внесоха в швейцарски банки-по постъпленията на пари там познавали, кога им е отпуснат поредния транш/! А нас фалираха за 12 милиарда и сега ни искат милиардите в аванс, като на цигани?!
Това се казва двоен стандарт в демокрацията!
В замяна на това, по презумция, трябва да сме благодарни и верни! В хор да повтаряме това, което ни се казва!

Лека нощ!
цитирай
14. zdravgr - Thanks Leon
20.04.2022 10:04
За Папуа, не знаех.
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, Здравко!
20.04.2022 14:03
14. zdravgr - Thanks Leon
10:04
За Папуа, не знаех.
цитирай

Изтрий

И аз ти благодаря!

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 8672376
Постинги: 1306
Коментари: 29069
Гласове: 99700
Архив
Календар
«  Декември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031