Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2022 21:23 - Пренасяне на кораби по суша! И същото - според Митака
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 6004 Коментари: 19 Гласове:
26

Последна промяна: 23.04.2022 21:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Предизвикан постинг е,иначе не е бил предвиждан!

Митакът се учудва ,че не знам процеса за пренасяне ва едрогабаритни предмети с дървени трупи, в частност - на кораби?

Не само го знам,   но съм го и практикувал за няколкотонни апарати, пренасяни на равно разстояние ,на не повече от 50 метра!  И ,че за да приключи процесът  нормално, за това са необходими поне 8-10 човека, равни на дебелина дървени трупи и равни участъци от терена!

Трудният момент е повдигането и наместването на предмета  върху трупите!  Без лостове не става!  За време, ако няма някакви затруднения, нормално е да се изразходва половин час От качването, до наместването  в крайното положение! Минута на  метър-средно!  Или за непрекъснато теглене/ теоретично/ за едно денонощие- километър и половина Отново теоретично!

Подобен фокус прави Мехмед Втори на Златния рог ! Прехвърля на суша флотата си в него, понеже е затворен с верига! Но там той разполага с 50 хилядна армия! Има физическата сила ,можеща да го направи -това първо !Да ,ползвани са дървени трупи!- това второ!
И нещо много важно, като трето!
Моли генуезците, пред чиито очи се прави местенето, да не казват на венецианците какво става.В замяна- обещава им сигурност!
Защото, аз ако съм венецианец или както в случая с  Митака, тъп абориген, руснак, първата ми работа, която ще направя,  като разбера какво се върши, ще е да нападна корабите на суша и да ги запаля! Там разстоянието на сушата не е голямо, да не спекулирам с метрите, но им отнема няколко дни!

Но в някогашна Русия, от Петербург до Киев, реките не са свързани като сега, има участъци от десетки километри, които трябва да се преодоляват на суша!
Учените от Шведската академия твърдят ,че това е непосилна задача за екипаж и войници  на един боен викингски кораб - максимум сто човека !А корабът, при всички случаи тежи поне няколко десетки тона, това не е рибарска лодка! Има и други условия, посочени по-горе- равни по дебелина трупи, равен терен и понеже се плъзга по най- тясната си страна, сорабът трябва и да е уравновесен!

Митакът му е намерил лесното -десет бригади?, Които си подават корабите щафетно Да, ако разстоянието е 500 метра, това е осъществимо, като се абстрахираме от качването и свалянето на корабите от трупите А други бригади трябва да подраняват терена пред  новопоставените трупи!? Но, ако разстоянието е 5 километра ,бритадите трябва да са сто!?  А някъде е и доста повече от 5 разстоянието!   Да си направи сметката колко бригади на 50 метра по 100 човека му трябват И колко време в дни е необходимо -оптимално и реално!

Затова шведските учени, които освен от история явно отбират от физика и математика отсичат, че подобни завоевателски твърдения на Киев от викингите са фантасмагория! Без да ги е грижа ,че са тяхна кръв ? Те са учени и истината им е по- мила! Приказките са за и от  " Хиляда и една нощ"

Мога много да разширя този постинг Но не виждам причина!
Видях , все пак, обидите, които Митакът своевременно изтри!
Прощавам му, утре е Великден !
Аз оттеглям сравнително меките от моя страна
Има право на отговор, това за тези,  които ръсят обиди и смятат ,че на другите правото е само да ги търпят! Не, обектът на критика има право на отговор!
Но понеже е заключил коментарите, нека да го направи само в един коментар!!!!!!
И понеже утре е Великден, давам му право на още един , като Великденско яйце- подарък!
И на един заключителен, ако все пак е забравил нещо!
Само толкова, да си прави сметката!




Гласувай:
26



1. panazea - А цар Петър прекарал корабите си от Балтика в Черно море на трупи.
23.04.2022 21:49
А използвал да влачат трупите Бурлаките.
Трябвало му флот за Черно море.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Нещо бъркаш, според мене, Тони
23.04.2022 22:10
1. panazea - А цар Петър прекарал корабите си от Балтика в Черно море на трупи.
21:49
А използвал да влачат трупите Бурлаките.
Трябвало му флот за Черно море.
цитирай

Изтрий
Бурлаките по начало теглят корабите в реките от сушата
Русия излиза на Черно море при Екатерина Велика, повече от век след Петър Първи
Но ,дори и да си права,процесът е съвсем различен от този при викингите Те влизат с ограничен човешки ресурс И са силно уязвими във всичко Прехрана- също Единственият им шанс е, да са с мирни намерения, да носят разменни стоки Тогава местните ще им помагат Иначе в необятната пустош на Русия ,те са загубени Ще умрат от глад При Петър Първи, целият народ ще се мобилизира да помага, за разлика от случая с викингите Ще им подпалят корабите и ще ги избият, като разберат целта им!

Екатерина Велика , за целта, тя прекарва корабите от Балтика ,но през Гибралтар! Като има разрешението на Англия и обещанието ,че турците няма да бъдат предупредени за тази, война или операция, как да я наречем?

Хубав Великден!
цитирай
3. panazea - Гледах филм за Петър Велики и ми направи впечатление колко жесток е бил в своята амбиция.
23.04.2022 22:20
Тогава за пръв път видях как се влачат кораби върху трупи.
И как се използват хората като животни.
Цяла Русия не е обичала царете си.
Имало в бунтове , потушени жестоко.
Даже синът на Петър , Иван е затворен в затвот цял живот , докато го убиват.
Не знам какво е писал Митко.
Викингите са били още по-жестоки.
Разпаряли са корема и са вадили червата.
цитирай
4. kvg55 - leonleonovpom2,
23.04.2022 22:56
Какъв е този Митак, дето разсъждава толкова елементарно. Този способ за преместване е познат на всеки, който не е работил само в канцелария. И макар че съм счетоводител, съм вземал участие в такова преместване, защото съм ходил и в цеховете.
По този начин, както казваш, се премества на равно място и късо разстояние.
Не си представям, как могат да се търкалят кораби по неравен терен.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Ето, това е написал Митко!
23.04.2022 23:28
24. germantiger - леоне, боже ти наистина ли си ? ...
19:39
леоне, боже ти наистина ли си ?

КОРАБА СЕ ДЪРПА И ПРЕНАСЯ НЕ ОТ СВОЯ ЕКИПАЖ

ОТ 10 ТАКИВА ЕКИПАЖИ ПТ 1- КОРАБА

ВСЕКИ ЕДИН СЕ ПРЕНАСЯ ОТ ВСИЧКИ ДЕБАРКИРАЛИ

бога ми, ти сериозно ли не съзнаваш какво пишеш

имаме 10 рабоптника с 10 торби цимент - всеки ли ще носи своята или могат да се наредят във верига и да пренесат даже 100 торби подсавайки си всяка по пътреката

господи ти наистина ли не вдяваш и никога не си чел какво са праивли викингите
цитирай

Изтрий

Пристигат десет кораба с по сто човека! Качват на трупи първия кораб, нареждат се десетте екипажа и си го подават до десетата бригада! След това се връщат и придвижват втория до първия кораб И така вадят и последния кораб Всеки екипаж остава до кораба си Вадят всичките десет кораба Почват едновременно да избутват всички кораби Като последния екип, след като го избута своя ,бяга пред първия да поеме кораба и да го бута на свой ред Така последната бригада винаги бяга пред първия кораб! Другите Бригади бутат непрекъснато, докато станат последни Тогава бягат пред първия кораб, да го поемат
Чакай ,че ми заприлича на урока но астрономия на Бранислав Нушич и ще се объркам
Така виждам процеса на едновременното бутане на 10 кораба Последната планета, пардон ,бригада, трябва да бяга пред първия кораб!
Но има едно нещо ,което затрива решението на задачата Стотина човека ,в най-дория случай, не могат да бутат , постояно при това , кораб от около 50 тона? А трябва и да се уравновесява ,да не се обърне!
Мамка му, предпочитам да си бутам кораба, не да бутам и да бягам!
Но има нещо липсващо Трябват още бригади! Да заравняват пред корабите и да носят трупите, освободени на края на ешелона Да отидат пред него, като вица с релсите при Брежнев!
Затова умните шведски учени казват ,че това е фантасмагория! Може, но ако местните помагат! Да ,ге като им разберат мерака ,ще им помогнат-да отидат при звездите!А корабите- да изпепелят!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
23.04.2022 23:44
4. kvg55 - leonleonovpom2,
22:56
Какъв е този Митак, дето разсъждава толкова елементарно. Този способ за преместване е познат на всеки, който не е работил само в канцелария. И макар че съм счетоводител, съм вземал участие в такова преместване, защото съм ходил и в цеховете.
По този начин, както казваш, се премества на равно място и късо разстояние.
Не си представям, как могат да се търкалят кораби по неравен терен.
цитирай

Изтрий

Митакът е учен от остров Утопия!
Защото самите шведски учени, в които тече викинска кръв, казват ,че подобно местене на километри го има само на остров Утопия !Защото и японци, които искаха да минат като представители на този остров, опитаха да местят камъни за пирамидите с трупи, но не по четири тона, а само по един, не на 150 метра , а до 15- тия ! Смного мъки стигнаха до последния- на върха! Него вече монтираха с кран!
Така и с корабите е можело да стане преместването! Пристигат големи платформи и кранове Вдигат ги на платформите и ги укрепяват ,да не се обърнат барабар с платформата! Карат ги внимателно, кранът след платформата !Разтоварва корабът на реката и викингите поемат курс към КУРск, пардон, Киев!
Към КУРск са поели германците!
За Германтигър става на въпрос, както казват в Плевен! Покрай германците се сетих и за какво ме пита!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Тигре!
23.04.2022 23:50
Виждам ,че си минал на зоотема, отивай в зоологическата градина
Като си нямаш работа, не си я върши тук!
Дадох ти възможност да кажеш нещо, ти призоваваш зли духове от отвъдното Като ти са толкова мили, бягай при тях!
Впрочем, не си върши нямането на работа при мен Не обичам такива!
И вземи едно висше поне! Сега се купува, не е като едно време!
Ако имаш нещо по същество, не папагалско, ще направя компромис!

П.П. - Писах ти ,като на разумен човек- обърни се към телевизията, кога са давали поредицата" Викинги" Как да се добереш до нея Явно си я проспал! Обясних ти, интересуваха ме фактите, а не авторите Авторите са шведски учени- историци
Няма да правя докторат на тази тема! Ти явно ще правиш, длъжен си да ги издириш!
цитирай
8. panazea - Христос Воскресе !
24.04.2022 00:08
Благоденствие Всем !
цитирай
9. leonleonovpom2 - 9. panazea - Христос Воскресе ! ...
24.04.2022 00:11
9. panazea - Христос Воскресе !
00:08
Благоденствие Всем !
цитирай

Изтрий

Во истина воскресе!
цитирай
10. radostinalassa - Мисля, че именно Олег пренася корабите си по суша...
24.04.2022 09:27
и забива меча си във вратите на Константинопол.
цитирай
11. leonleonovpom2 - Христос Воскресе!
24.04.2022 09:56
10. radostinalassa - Мисля, че именно Олег пренася корабите си по суша...
09:27
и забива меча си във вратите на Константинопол.
цитирай

Изтрий

Не споря кой и кога е пренесъл кораби по суша !Правено е в различни времена Това е документирано и при Мехмед Втори, корабите са пренесени през полуострова на Златния рог, както се нарича!
Въпросът е доколко е технически възможно да се осъществи от стотина човека ?Защото моксималните възможности на кораба са да транспортира сто човека! Ако хиляда го пренасят, тези хиляда могат да са там също с кораби! Няма да са отишли с влакове или самолети
И, ако са агресивни ,местните не само няма да си мръднат пръста за тях ,но ще ги нападат и ще се мъчат да им подпалят корабите!
Така ,че идеализирани постановки по пренасяне минават само на книга! Но сериозен изследовател на подобни приказки, веднага вижда разминаването
Едно е да пренесеш кораба на километър ,както е при Мехмед Втори, необезпокояван и да имаш хиляди хора под ръка, друго е сто човека да правят това на по-голямо розстояние !!Един такъв колраб е висок няколко метра Ще го буташ ли, ще го крепиш да не се обърне ли, ,кое по напрад!

Хубав празник!
цитирай
12. barin - Здравей, Адаш. Честит празник, ...
24.04.2022 10:03
Здравей, Адаш. Честит празник, първо. Аргонавтите също са пренесли кораба Арго по сушата според легендата. Изглежда е възможно, но твърде трудно за изпълнение. За по-късни пренасяния на кораби не си спомням да съм чел, което не означава, че не е имало. Мисля, че е голям риск да се пренасят по сушата кораби и да се лишава народа от противодействие по сушата. Има впрочем още едно пренасяне, но по друг начин; Експериментът Монтаун и Филаделфия. Един американски боен кораб се премества от Атлантическия в Тихия океан, но по друг начин. За него Тесла, Айнщайн и фон Нойман знаят най-добре как се е случило, но не са живи.
Поздрави!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Христос Воскресе, Адаш!
24.04.2022 11:04
barin написа:
Здравей, Адаш. Честит празник, първо. Аргонавтите също са пренесли кораба Арго по сушата според легендата. Изглежда е възможно, но твърде трудно за изпълнение. За по-късни пренасяния на кораби не си спомням да съм чел, което не означава, че не е имало. Мисля, че е голям риск да се пренасят по сушата кораби и да се лишава народа от противодействие по сушата. Има впрочем още едно пренасяне, но по друг начин; Експериментът Монтаун и Филаделфия. Един американски боен кораб се премества от Атлантическия в Тихия океан, но по друг начин. За него Тесла, Айнщайн и фон Нойман знаят най-добре как се е случило, но не са живи.
Поздрави!


Аз не оспорвам, че в Древноста и в Средновековието хората са транспортирали кораби по суша! Но, при определени условия Например:
.Равнинен, не много дълъг терен!
-Наличност на достатъчно хора, за да се осъществи транспортът
-Дружелюбно местно население, което да помага

Затова оспорвам, че викингите са достигнали до Киев, завладели са го, и са създали държава/ каквато те иначе тогава нямат/ Ако си затворим очите за това, то няма как да се пренебрегне фактът ,че с човешките ресурси ,с които разполагат, те могат да докарат корабите до Киев само с телепортация, за която намекваш и ти! Днешните канали тогава не са съществували!И аз досега вярвах на тези приказки, защото не си давах сметка за липсата на каналите тогава!

И някакъв си ,ще ми се подиграва!? Ами той няма първо, научно мислене, да не говорим за научна , систематизирана подготовка! Копнал оттук оттам, повтаря съмнителни истини и станал....учен? И поучава?
Че науката сега не е нивото й на девети век! Всичко написано тогава, сега подлежи на проверка! Не е теорема, да се приема без възражение!

Хубав празник, Адаш!
цитирай
14. mt46 - Поздрав, Иване! Честит празник!
24.04.2022 13:25
Мисля, че е безсмислено да се пренасят кораби по този начин и на такова разстояние... За 2-3-10 кораба – да... Варягите са участвали в създаването на Киевска Рус, но те са били малцинство. Това не се отрича от учените...
цитирай
15. leonleonovpom2 - Христос Воскресе, Марине!
24.04.2022 14:27
14. mt46 - Поздрав, Иване! Честит празник!
13:25
Мисля, че е безсмислено да се пренасят кораби по този начин и на такова разстояние... За 2-3-10 кораба – да... Варягите са участвали в създаването на Киевска Рус, но те са били малцинство. Това не се отрича от учените...
цитирай

Изтрий

Аз споря и не приемам ,че те са създали Киевска Рус! На по- късен етап е нормално да са участвали, когато властта реално се пренася във Владимир-град основан от сина на Святослав и носещ името на прадядо си - Владимир!
Той е естестевен търговски център, там варангите са пребивавали с цел търговия ,нормално ,някои уседнали да се включат във властта!
Но да отидат в Киев и да създадат държавата ,това си е абсурд Те самите нямат държав!
А Киевска Рус е естествен наследник на Велика България ! Много неща говорят за това, на първо място- езикът!

Благодаря за отзива!
Всичко най-добро ти пожелавам!
цитирай
16. alchemist - Христос Воскресе!
24.04.2022 19:26
leonleonovpom2 написа:

Мамка му, предпочитам да си бутам кораба, не да бутам и да бягам!
Но има нещо липсващо Трябват още бригади! Да заравняват пред корабите и да носят трупите, освободени на края на ешелона Да отидат пред него, като вица с релсите при Брежнев!
Затова умните шведски учени казват ,че това е фантасмагория! Може, но ако местните помагат! Да ,ге като им разберат мерака ,ще им помогнат-да отидат при звездите!А корабите- да изпепелят!



Древните не са били толкова прости, колкото си мислят много наши съвременници.
Отделно че древляните са били простодушни, но не такива варвари като викингите, а нещо като деца- поне до определено положение... Иначе дракарите щяха да пламтят, и можеше да има по-различно стечение на историята на Източна Европа. Но за съжаление организираното насилие винаги е диктувало историята :(
И за нещо друго. Много ще ми е интересна следната ситуация - при "развода" си с руснаците, защо украинците не се върнаха в границите си от 1654 г, а се сдобиха с толкова много неукраински земи.
цитирай
17. leonleonovpom2 - 16. alchemist - Христос Воскресе!
24.04.2022 22:52
Древните не са били толкова прости, колкото си мислят много наши съвременници.
Отделно че древляните са били простодушни, но не такива варвари като викингите, а нещо като деца- поне до определено положение... Иначе дракарите щяха да пламтят, и можеше да има по-различно стечение на историята на Източна Европа. Но за съжаление организираното насилие винаги е диктувало историята :(
И за нещо друго. Много ще ми е интересна следната ситуация - при "развода" си с руснаците, защо украинците не се върнаха в границите си от 1654 г, а се сдобиха с толкова много неукраински земи.
цитирай

Воистина Воскресе!

Моето обяснение е ,че на Горбачов целта беше разпадането на СССР И това бе осъществимо при една по- малка Русия, да няма връщане назад!
А Елцин, освен от алкохола, от друго не се интересуваше!?
Даже пропусна посещение, ако не се лъжа в Ирландия, защото беше пиян!

Лека нощ!
цитирай
18. leonleonovpom2 - С псевдоучени, без ценз и образо...
26.04.2022 13:39
С псевдоучени, без ценз и образование, като този от коментар 7, нямам работа!
Да си я търсят другаде! Глупости не ми се четат!
А папагалски изпълнения , още повече!
Да си намерят подходящи папагали! Аз не съм!
цитирай
19. shtaparov - Здравей приятелю- Христос възкресе!
27.04.2022 18:32
За корабите на викингите има и по-лесен начин,който те несъмнено са ползвали. Плават с тях нагоре по течението на реката,докъдето могат да стигнат. После спират на удобен пристан,сключват търговско споразумение с местните племена и си довеждат от Скандинавия корабостроители. Сприятеляват се с вожда,той им дава право да си правят търговски фактории на две близки едно до друго възлови места- горното течение на Двина например и горното течение на Днепър. Тогава,съвсем законно вече,те си построяват нови кораби във втората фактория уж за търговия,а ги използват за най-разнообразни цели,включително военни набези. Ако дотоворът им с вожда е добър той ще им даде дори наемници,които да им помагат в строежа на корабите и във воюването,а дял от плячката накрая ще има и за него разбира се. Този сценарий обезателно е бил ползван на някои места ако не и навсякъде,а с него са си решавали проблемите бих казал твърде лесно.
цитирай
20. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
27.04.2022 20:05
19. shtaparov - Здравей приятелю- Христос възкресе!
18:32
За корабите на викингите има и по-лесен начин,който те несъмнено са ползвали. Плават с тях нагоре по течението на реката,докъдето могат да стигнат. После спират на удобен пристан,сключват търговско споразумение с местните племена и си довеждат от Скандинавия корабостроители. Сприятеляват се с вожда,той им дава право да си правят търговски фактории на две близки едно до друго възлови места- горното течение на Двина например и горното течение на Днепър. Тогава,съвсем законно вече,те си построяват нови кораби във втората фактория уж за търговия,а ги използват за най-разнообразни цели,включително военни набези. Ако дотоворът им с вожда е добър той ще им даде дори наемници,които да им помагат в строежа на корабите и във воюването,а дял от плячката накрая ще има и за него разбира се. Този сценарий обезателно е бил ползван на някои места ако не и навсякъде,а с него са си решавали проблемите бих казал твърде лесно.
цитирай

Изтрий

Во истина воскресе!

Да изменници, предатели и продажници винаги е имало
Така ,че теоретично, всичко това е възможно

Аз акцентирам върху слабия или тесен момент До Киев се налага корабите да се прехвърлят по суша Това, в по ново време е правил Мехмед Завоевателят- при обсадата на Цариград! Но там разстоянието е максимум няколко километра А до Киев става дума за десетки километри, на някои места
Мехмед го е правил тайно, нощно време Разполагарл е и с огромна армия- жива сила И му е отнело няколко дни!
На равен терен е по- лесно, бутат хората кораба напред, освободеният труп отзад се взима и се прехвърля отпред, да легне носът на него и така се процедира Но ,неравности, препятствия, трябва да се премахват! Това не е проста работа
Дълга тема е! Идеята ми е ,че те не са отишли в Киев и да са създали те Киевска Рус! По простата причина, че те самите нямат държава! Киев е основан от Шамбат Кий, някой твърдят ,че е самият Кубрат! Переяслав/ Преслав/ е в близост до Киев е столицата на Кий, какви викинги са го основали? Викингите са можели да стигнат до Владимир и да останат там! Владимир, градът, носи името на киевският княз Владимир, а той носи името на дядо си -Владимир Хръз!
Русус и рурикус в латинския означава селски или тези отвъд/ лимеса/, това са две от основните версии за произход на името на руснаците и на династията!

Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9133472
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102591
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031