Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2022 22:23 - Детската мечта!
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3107 Коментари: 15 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Впрочем, те, мечтите,  бяха много и несвързани една с друга- включително и да стана футболист!  Между другото, разбира се  Да, между другото, станах

Но една се открояваше и ме  съпътстваше в годините Да стана писател?
Беше под влияние на една книга, прочетена в отделенията още. На Жулн Верн-"Дунавският лодкар" !
В него период гледах и филма с родителите ми-" Парижката Света Богородица"! В него се казваше , че авторът получип вдъхновение за книгата от една дума, драсната на църквата-Дестен/ съдба/?! 

Е, щом от една дума идва вдъхновението ,реших, че няма да отлагам! Заемам се да пиша!  Даже си направих график, така, че в края на лятото книгата да е готова!  Но за едно дете има много по- интересни неща , особено през лятото и  нищо не написах И в следващите лета- също! Но в училище  правех класни, за които ме хвалеха!

Талант откри в мен учителката  ми по литература-в гимназията И то по куриозен начин Трябваше да напишем тема за героите от " Илиада"! Непосредствено, преди да отида на училище,  написах набързо два листа голям формат!
Тя мина между редовете и прибра тетрадките. Разгърна моята и я прелисти И ме скастри!  Как е възможно такова несериозно отношение?  На игрището ли съм писал това?  Беше бясна!
Знаех си вече съдбата си!  На следващият час по литература тя влезе  клас само с моята тетрадка в ръка? Извини се, нямала е време  за другите.  И закрачи, седях на последния чин, с тетрадката към мен!   Не смеех да мръдна! Смятах ,че ше ме довърши !
Но, вместо очакваното, каза ,че е възхитена от написаното!?  И куп подобни похвали последваха..
Сигурно щях да кандидатствам с литератураа, но на следващата година тя инцидентно замина за София Имаше тежка бременност! Момичето и е писателката Надя Чолакова!
Новата учителка ,беше добра жена, но педант, отказа ме!

Специалността ,която завърших не изискваше големи познания в областта на Българския Аз отделях повече внимавние на френския в тези години
И една от първите ми статии ,професионални, беше на френски Там, граматически, бях по- добре от Българския?
При служебните статии и отчети ,бързо забелязаха ,че пиша, нещо необичайно за техническа наука, увлекателно и интересно! Шефката имаше обичай да проверява всичко написано  Но след няколко проверки, моите ги разписваше, без да ги гледа Знае ,че всичко е в ред, няма за какво!
Така минаваха отчети, статии общи, авторски свидетелсва, някои от които бяха внедрени с голям ефект!

Министерството на културата разреши да се открие паметен знак на прадядо ми, като участник в Освободителните борби!  Но постави условие- Да се напише статия в печата за него
И родът натовари мен! Справих се, мина през рецензия на учен- историк!
Последва я статия във " Вечерни новини" в защита на хората ,занимаващи се с нумизматика!
В един период от няколко години последва серия от много статии в различни направления, освен научните в професията!

Основно бяха в нумизматиката, свързани с монетосеченето на Анхиало, но имаше и краеведски-за солниците на Анхиало, за лозята, за читалището, за Тракийската могила, за Козичено...за рода от Пещера, за Алеко Константинов, , за прадядо ми по бащина линия и неговото участие в освободителнит борби! За Батак, -отговор на една нахалница от Германия, че нямало Баташко клане, за Васил Петлешков, когото определих за големият герой на въстанието и Брацигово, за Шипка! И още много! За Априлското въстание, , за рода на прадядо ми

Малко преди да си отиде, усетих изпитателния поглед на майка ми върху мен? Вдигнах очи и я попитах, какво има?
Последва директен въпрос- Откъде идва това  у тебе? Бързо се ориентипах, какво има предвид . Казах и ,че от мен нищо не идва Дължа го на нея и на баща ми! Тя ми беше първият учител по химия и френски- от детските години, баща ми по история

Тя искаше да напиша книга за историята и, за живота и! Но аз все отлагах, моя е вината Да седна и да изслушам всичко Явно е усещала края!  Е, писал съм няколко статии и за нея, даже от редакцията ме изненадаха, като я посетиха в къщи и й  взеха интервю !

Но, каза ,че има молба към мен! И да обещая ,че ще я изпълня!
Всичко написано да събера в сборник и да публикувам!

Обещах и, като бях убеден, че това няма да стане
Но това и беше последната молба към мен! Трябваше да я изпълня!

Умувах дълго Статиите бяха разнородни Единственото, което ги свързваше беше ,че са писани от мен, в моя стил! 
Какво да направя!? Както казват турците- дурма карашик!
И накрая     взех решение ! Най- много съм писал за монетите на Анхиало и то, за които няма нищо публикувано! Загадъчните Анхиалски монети! Отделих 12 статии по тази тематика и ги обединих в заглавието- " Загадки на Анхиалското монетосечене"
Получи се малка по обем книга,но пълна с новости!
Получи и подобаващо признание от хората, занимаващи се с нумизматика, включително и най- голямото, че никой не може да опише така монетите на Анхиало, както го правя аз!
Това е достатъчно!

Наистина, направих го като задължение! Не беше лесно, темата не беше разработена!
Но в противен случай,  щеше да ми е много по- тежко,ако не бях изпълнил заръката!




Гласувай:
34



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Пропуснал съм статиите на спортна ...
15.05.2022 00:40
Пропуснал съм статиите на спортна тематика-за футболния ми кумир Котков, за бургаския приятел Рали Халачев, за европейската шампионка Стефка Йорданова, която беше омъжена за братовчед на баща ми! Продължи да носи фамилията му и след развода, за който казала на майка ми,че е по партийно нареждане Нейната фамилия беше Гьонина Но в другия свят са пак заедно-той при баща си, тя при свекърва си, която много уважаваше!
цитирай
2. zaw12929 - И АЗ СЕ ОБРЕКОХ НА ДЕТСКАТА СИ МЕЧТА, ...
15.05.2022 01:41
И АЗ СЕ ОБРЕКОХ НА ДЕТСКАТА СИ МЕЧТА, ДА БЪДА ИНЖЕНЕР
ОТ ДЕТЕ МАЙКА МИ МЕ ВЪЗПИТАВАШЕ ДА БЪДА ДОБРА СЪПРУГА И МАЙКА, КОЕТО МИ НАПРАВИ ЖИВОТА ИНТЕРЕСЕН
цитирай
3. kvg55 - leonleonovpom2,
15.05.2022 07:48
Аз пък нямам спомен за детските ми мечти. Може би защото бях много близо до живота на село. Но четях и доста книги – за партизаните, за индианците, фантастика.
Докато бях четири месеца във военната болница в Пловдив прочетох поредицата "Искри от вековете" – за велики учени, военачалници, политици, писатели и прочие, която предизвика у мен доста мечтания.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Зав!
15.05.2022 07:55
[quote=zaw12929]И АЗ СЕ ОБРЕКОХ НА ДЕТСКАТА СИ МЕЧТА, ДА БЪДА ИНЖЕНЕР
ОТ ДЕТЕ МАЙКА МИ МЕ ВЪЗПИТАВАШЕ ДА БЪДА ДОБРА СЪПРУГА И МАЙКА, КОЕТО МИ НАПРАВИ ЖИВОТА ИНТЕРЕСЕН[/quot

Благодаря ти за отзива!
В крехката детска възраст е много важна ролята на родителите А и по- нататък
Не ми се месеха, казваха ,че ще ме подкрепят във всичко
Само в две неща взеха отношение и то-правилно!
Едното беше утопия-да уча дипломация! Направиха го чрез учителката по история Тя ме разубеди! Че аз, правнукът на борец за свободата, не мога да се преборя за едно от двете места с децата на партийните величия, за които те са определени! И ще бъда жестоко наранен! Учител по история? Също не! Категорично!Това е работа за жени! Учениците са деца, жените заместват майките в училището!

Всичко най- добро!

цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей Краси!
15.05.2022 08:11
3. kvg55 - leonleonovpom2,
07:48
Аз пък нямам спомен за детските ми мечти. Може би защото бях много близо до живота на село. Но четях и доста книги – за партизаните, за индианците, фантастика.
Докато бях четири месеца във военната болница в Пловдив прочетох поредицата "Искри от вековете" – за велики учени, военачалници, политици, писатели и прочие, която предизвика у мен доста мечтания.
цитирай

Изтрий

Така е, детските мечти са най- невероятни! От- да стана солар , до конструиране на машина за връщане на времето !Братовчед ми беше технически ориентиран, той ще я прави, идеите ще са от мен!?
Вчера, случайно, срешнах един от редакторите на списание" Море" Той публикува няколко мои статии в него!
Попита ме, продължавам ли да пиша?
Отговорих, че в тази задръстена ситуация, не! Не намирам смисъл! Но отпускам парата в блог бг Правя го за разтоварване! Той кимна одобрително с глава!

Всичко най- добро!
цитирай
6. mt46 - Поздрав, Иване!
15.05.2022 11:37
И моята ученическа мечта / в 6-7 клас/ бе да стана писател. Това написах и в съчинение на тема "Какъв искам да стана"... По писмени упражнения почти винаги имах
отличен 6...
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
15.05.2022 14:04
6. mt46 - Поздрав, Иване!
11:37
И моята ученическа мечта / в 6-7 клас/ бе да стана писател. Това написах и в съчинение на тема "Какъв искам да стана"... По писмени упражнения почти винаги имах
отличен 6...
цитирай

Изтрий

Благодаря за отзива!
Да, има наследственост, но има и дарба!
Въпросът на майка ми не беше случаен И в двата рода нямаше човек, изявен в това отношение- от по- предните поколения. Може би е избило при мен?
Бях разпилян и темите за разработка ,заглавията им, не записвах Затови питах често за тях братовчедка ми, бяхме в един клас
Майка и, леля ми ,на родителска среща се изцепила-Какво толкова ме хвали класната, дъщеря и ми развива темите? Накрая аз имам отличен, а тя- добър?
Класната онемяла, а после се изсмяла Казала ,че прекрасно знае възможностите и на двамата , както и стилът ни! Изобщо не може да става дума за преписване, разликата е огромна и не в полза на дъщеря й! Подобно твърдение е абсурдно и не отговаря на истината!
Аз също се развеселих, за разлика от баща ми, но реших да си записвам всичко, да не я питам повече за заглавия на теми

Хубав ден!
цитирай
8. panazea - Имали сме си писател в блога ! Много се радвам ! Поне си изложил мислите и чувствата си.
16.05.2022 10:01
Мен ме оцениха едва когато пишех на синовете домашните по Антична литература и СтароБългарска литература. Написах Похвално слово за Константин Преславски.
Взех едно Похвално слово на Климент Охридски и по него го съчиних. Така влезнах в духа ха Епохата. Иначе нямаше как да използвам особените думи и изрази .
Каквото можа в своя благочестив живот , това и направи !
цитирай
9. panazea - А моята детска мечта беше , да стана парашутистка !
16.05.2022 10:04
Ама истинска , а не спусната отгоре !
:))
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
16.05.2022 13:01
8. panazea - Имали сме си писател в блога ! Много се радвам ! Поне си изложил мислите и чувствата си.
10:01
Мен ме оцениха едва когато пишех на синовете домашните по Антична литература и СтароБългарска литература. Написах Похвално слово за Константин Преславски.
Взех едно Похвално слово на Климент Охридски и по него го съчиних. Така влезнах в духа ха Епохата. Иначе нямаше как да използвам особените думи и изрази .
Каквото можа в своя благочестив живот , това и направи !
цитирай

Изтрий

Е, останало си е на ниво мечта!

С някакви опити след години, но за собствено удоволствие повече!
С цел тълкуване на информация или неин прочит... Да ги направя достояние
Даже основната тема във визираната книга беше-" Монетите разказват..."
Просто предавах това, което те казват!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей отново, Тони!
16.05.2022 13:08
9. panazea - А моята детска мечта беше , да стана парашутистка !
10:04
Ама истинска , а не спусната отгоре !
:))
цитирай

Изтрий

Там ни е грешката! Неправилната ни ориентация!
Много говеда станаха хора, благодарение на това, че бяха спуснати! Като парашутисти!

Всичко най- добро!
цитирай
12. donchevav - Харесва ми начинът, по който гов...
19.05.2022 14:58
Харесва ми начинът, по който говориш за живота си, Лео - и за мечтите, и за реализацията, за постигнатото и за несбъднатото. Създаваш усещането за един монолитен, изпълнен с трудности и предизвикателства, но и с много превъзмогвания, успехи и победи живот. Живот последователен, целенасочен и към мечтите от детството, и към съветите и подтиците, към приоритетите и тежненията - в зрялата възраст, и към онова, което от позициите си днес виждаш като неосъществено. Радвам се, че си изпълнил майчината поръка, силата и енергията на която сигурно са ти помогнали. Не се и съмнявам, че се е получила интересна книга - всички знаем какъв омайник си в словото, какъв разказвачески и публицистичен дар имаш. А творбата има и научна стойност, принос в историята и в нумизматиката. Щастливец си ти - можеш да кажеш, че дори и детската си мечта си превърнал в реалност. Поздравления!
Желая ти здрави и щастливи дни, нови успехи, ново вдъхновение!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Венета!
19.05.2022 16:55
donchevav написа:
Харесва ми начинът, по който говориш за живота си, Лео - и за мечтите, и за реализацията, за постигнатото и за несбъднатото. Създаваш усещането за един монолитен, изпълнен с трудности и предизвикателства, но и с много превъзмогвания, успехи и победи живот. Живот последователен, целенасочен и към мечтите от детството, и към съветите и подтиците, към приоритетите и тежненията - в зрялата възраст, и към онова, което от позициите си днес виждаш като неосъществено. Радвам се, че си изпълнил майчината поръка, силата и енергията на която сигурно са ти помогнали. Не се и съмнявам, че се е получила интересна книга - всички знаем какъв омайник си в словото, какъв разказвачески и публицистичен дар имаш. А творбата има и научна стойност, принос в историята и в нумизматиката. Щастливец си ти - можеш да кажеш, че дори и детската си мечта си превърнал в реалност. Поздравления!
Желая ти здрави и щастливи дни, нови успехи, ново вдъхновение!



Благодаря за чудесния коментар и за разбора в него !Думи от човек като тебе са с голяма тежест за мен!
Така е, всичко дължа на родителите, на техните грижи и всеотдайност! На саможертвата им!

Книгата е написана разбираемо, научно- популярно, така, че и начинаекщи в нумизматиката да я разберат Имах план да е строго научна на следващия етап! Дори да обединя химия и история! С анализи на състава на монетите-спектроскопски Имах и уверение за докторат по темата в университета
Поразмислих и се отказах Ползвах монети на приятели и колеги, с новия закон това създаваше куп проблеми не само за мен, но и за тях!
Не си струваше главоболията, това , иначе благородно, дело! Можеше със сигурност да се установи, в Анхиало ли са сечени монетите и , ако не е в него/ не е открита монетарницата/- къде?


Иначе това ми "залитане" в службата се посрещаше с някаква ревност?
Веднъж написах материал на спортна тема на приятел-журналист,с проблеми в зрението и недъгав! Да му помогна! Казах му, да го пусне от негово име Но той, без нищо да променя, го пуснал от мое Връщам се от командировка, гледат ме особено? Подочух приказки, че съм бил писател?
Реших да не отговарям, да си говорят, като нямат друга работа Статията беше излязла във вестника!
И в автобуса бях обект на коментари? Като ,че ли само химически формули и механизми трябва да се въртят в главата ми? Това ми беше и разтоварване от напрежението, което не беше никак малко!
Но на слизане, една колежка се изправи на изхода и каза на всеослушание, че не може да се отрече ,че, изненадващо, статията е написана добре, като от опитен спортен журналист!
Повече коментари не чух!

Трогнат съм Венета!
Благодаря ти, още веднъж!

Всичко най- добро!
цитирай
14. litatru - Поздравления, Леон!
30.05.2022 08:38
Много се радвам за теб!
Ти наистина си талант и
много интересен писател.
Бъди жив и здрав!
Лита
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, Лита!
30.05.2022 08:48
14. litatru - Поздравления, Леон!
08:38
Много се радвам за теб!
Ти наистина си талант и
много интересен писател.
Бъди жив и здрав!
Лита
цитирай

Изтрий

Благодаря ти за топлите думи, трогнат съм!

И на тебе искрено пожелавам здраве и успех в творчеството!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9146376
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102620
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031