Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2022 18:41 - РИМСКАТА БАНКА
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3660 Коментари: 10 Гласове:
32


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                                                      В памет на баща ми

Терминът ,римска банка си е в обръщение отдавна!
Беше любим на бай Желязко-Императора, най-известният и колоритен нашенски нумизмат! Имахме особено приятелство, базирано на взаимно уважение! От дистанцията на времето смятам ,че се базираше на харесването в другия на това,  което наблюдаващият  не  притежава! Писал съм за Императора.....
На въпроса къде държи монетите си, отговаряше ,че те са в Римската банка?!  Вдигаше рамене питащият, а аз се усмихвах, разбиращо!.Накрая един попита - Къде е тази Римска банка,бе, бай Желязко?
Бай Желязко това и чакаше-Последва светкавичен отговор - В Земята бе, момче, в земята?

Основната парична единица на Рим е сребърният  денар! За сведение денарът и днес е основна парична единица в света! Ще обясня на невярващите
Денаро на италиански е пари!   Австро-Унгария приема за основна парична единица талера, име ,базирано на модификация на думата  денар!. Тази парична единица ,талера ,  като название, преплува океана и на нейна база е и  името на долара!
Денар-талер- долар!  Преход от две хиляди години!
Ето, че денарът е жив и днес! И е водещ, както в Римската империя!

Каква държава е била Римската империя?
Робовладелска ,ще кажат осведомените многознайковци!  Да , ползвал се е робскии труд!  Неограничено! Но по същество е социална, капиталистическа държава ! С регулация на безработицата чрез държавни поръчки, регулиране на цените на зърното, с  безплатен хляб за бедните! Добивът на полезни изкопаеми, промишлеността-също,  са основно собственост на държавата!
Магистрали, Акведукти, строителство им  се осъществява чрез държавни поръчки!

За сведение на Крум Белосвет, на когото обещах този постинг, основите на съвременното банково дело са поставени наистина от Рим!- чекове , облигации, спестовни книжки, лихви, гаранции,,банки естествено са негово дело!
Няма нещо в банковото дело, което да е без прецедент от Рим
Ето някои от известните банкери в Рим , по времето на Август- Максим, Вибон, Петий....

Сеченето на сребърни монети е съсредоточено в Рим !
То става с разрешение на императора , неговият образ или този на съпругата му е на лицевата им страна!
Но и във всички провинции се секат монети, обикновено от неблагороден метал !То също става с разрешение на провинциалния управител!

Това предполага невъобразим хаос и трудна регулация на паричните средства? Предполагаема инфлация! Но се оказва, при мои изследвания, че има строг контрол !Установих го, чрез съпоставяне!  Когато един град, по някаква причина , преустанови монетосеченето си/ на нашите земи 13 града са имали това право/, веднага съседен поема неговия дял в монетосеченето!  Така ,че няма срив в паричната маса, която е в обръщение!

Основен банков източник в империята е фискуса- държавното съкровище или държавната каса! Тя/ то/ се попълва основно от такси и не е голяма/о/ , по съвременни разбирания ! Приравнена /о/ към съвременния долар, е около половин милиард! Чрез нея император Веспасиан, например,  дофинансира строежа на Колизея, когато парите от Йерусалим свършват...
Държавната каса отпуска заеми на частни лица  на база строги гаранции и високи лихви!
Банкерството чрез фискуса не е частен случай!  Освен в  Рим, то е развито в цялата империя! Банкерите, още тогава, създават всичките си днешни атрибути-спестовни книжки, чекове, полици, платежни нареждания!.......

Депресията от Уолстрийт 1929 г. не е само съвременен случай , без прецедент!
Тя има аналог в Рим,  още при връщането на Август от Египет със съкровищата на Клеопатра!
За да стимулира търговията, той пуска нерегулирано много пари в обръщения? И се предизвиква нечувана инфлация, която не може да се овладее!  Много пари, а няма стока! Ето докъде води простото печатане на пари, без покритие!

Наследникът му, осиновеният  му син Тиберий, е известен скъперник! Той прозира, че многото пари са причината за хаоса и ги изтегля от обръщение. И предизвиква дефлация, която се оказва не по- малко зло  от инфлацията! Координацията на Банките от Марсилия до  Александрия и Бизантион е мигновена! Хората се юрват да теглят пари !Промишлените предприятия не могат да плащат, фалират! Мнозина , фалирали, се самоубиват!

 Тиберий, колкото обича малките момченца, толкова мрази да дава пари! Знае решението ,но не предприема нищо! Накрая, като вижда ,че и властта му е застрашена, отпуска на банките  сума, равняваща се приблизително на една четвърт от  фискуса-държавната каса!
Да се отпуснат парите от банките за тригодишни, безлихвени кредити
Ситуацията е овладяна!
Рим е спасен!



Гласувай:
32



1. radostinalassa - Ти ли ме изтриваш...
20.07.2022 16:14
или нещастницата ?
цитирай
2. leonleonovpom2 - 1. radostinalassa - Ти ли ме изтр...
20.07.2022 20:03
1. radostinalassa - Ти ли ме изтриваш...
16:14
или нещастницата ?
цитирай

Изтрий

Кога съм изтривал на тебе коментар, че ме сравняваш с не знам коя?
На някой наглец е нормално да изтрия, да си остане между нас! И да имам едно на ум! За в Бъдеще!
Или на някой ,нареждащ ми , какво и как да пиша? Такова животно ,да ми се нарежда ,при мен не вирее, ако ще и академик да е!

Хубаво ,все пак ,че се обади, защото вече си мислих ,че не се допускат коментари към мен?
Да , ако постингът беше някоя клюка , щеше да почервенее от коментари, но като е нещо сериозно, няма интерес?
Поне откъм коментари!
цитирай
3. barin - Здравей, Адаш. С интерс прочетох ...
20.07.2022 22:04
Здравей, Адаш. С интерс прочетох темата като бивш колекционер.
Поздрави!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
20.07.2022 23:15
barin написа:
Здравей, Адаш. С интерс прочетох темата като бивш колекционер.
Поздрави!


Да , за съжаление Чилова и Ко ни направиха бивши колекционери Ако бяхме крадци на автомобили, щяхме да сме под закрила

Бай Желязко го убиха! Казвахме му да се пази, да не е сам, все пак гонеше 80 години
тТой отговаряше с презрение по адрес на евентуални атентатори- бивш командос е, нека да се опитат!
Е, издебнаха го

Един от прокурорите по делото на убийствота, веднъж обясняваше причината за него Б.Ж. заеп предмет на консигнация и две години не плащал?
Извиках го настрана и му казах, че изобщо не са проучили бай Ж. Той имаше железни принципи Плащаше веднага в брой!Имаше достатъчно пари зза тази цел Двадесет хиляди не бяха проблем ! Или, ако не иска, фалшива е монетата, казваше ,че не го интересува!
Веднъж един приятел, Бай Ж не купувал от него, ме помоли да му продам монета, като върху неговата сума си сложа 5% комисионна Е, рискувах, ако я загубя например и така направих
Той клъвна веднага, не беш за изтърване Попита за цената Казах му я с моите 5% Той я закръгли, така ,че отпадаха Казах му, че тези 20 марки са моите комисисионни
А щом е такава работата, да намали беше причината ,че в тестете имаше само от 100 марки нагоре, да почакам малко!
Извади от другия джоб долари, но и те по сто Рови и намери накрая банкнота от 10 долара Виновно каза ,че е 17 марки, но няма друга2 Е, няма проблем, приех!
Безупречен беше в плащането, а причина за убийството му бе......неплащане!

Дадох ти, заслужено, един нумизматичен спомен от най- високо ниво! За императора на нумизматиката!

Лека нощ, приятелю!
цитирай
5. kolevn38 - Привет, eonleonovpom2
22.07.2022 05:11
Страхотен пост. Лично познавах бай Желязко Императора, баща е най мой съученик, а съпругата му /втората, от нея има двама сина, единият Христо ми е съученик/ беше учителка и колежка на майка ми в детския санаториум в Банкя. Беше страхотен старец, не цепеше никому басма. И на нас ни е споменавал за Римската банка - или римската касичка, както казваше. При при един от обиските след като разгледали официалната му колекция на секцията милиционерите го попитали къде са златните и римските монети монети а той им отговорил - в Римската касичка бе, къде да са? Бяха преръшкали целия двор на къщата с металотърсачи и единственото, което бяха извадили е всички ръждиви пирони и железа от някогашния строеж на къщата. Голям смях падна. Накрая бяха намерили някакви неща във фугите на зидарията под прозорците в неговият апртамент в къщата /той имаше отделен апартамент в къщата на три етажа, построена лично от него/. Тогава, доколкото ми е известно намират и уникалния медалион, който впоследствие той дарява на държавата.
Беше самоук, но един от най-образованите колекционери. Вярно е, че плащаше светкавично, когато нещо го заинтересуваше. С Христо седяхме на един чин няколко години, изключително умен и интелигентен, с уникално чувство за хумор, не учеше а научаваше уроите в час, докато учителите преподаваха. Отношенията им със Христо бяха сложни, и двамата бяха твърдоглави и своенравни, но е факт, че взаимно се уважаваха и обичаха. След убийството, тогава бай Желязко живееше в къщата си в Мрамор, Христо подробно ми разказа как е станало - убиецът е отишъл уж да купува нещо от него а всъщност е целял именно да го обере. Убива го в гръб, с пистолет, с един изстрел. Взел е каквото успял, качва се в Ладата си да бяга , но закача бензинопровод /без да разбере/ по лошия път в селото и колата угасва. В паниката си дори вика съседи да го бутат. Абсолютен нещастник, хващат го много бързо и си признава всичко. Ще спомена още веднъж, че бай Желязко Императора беше изключителна личност, легенда.
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, kolevn38
22.07.2022 09:07
Радвам се, че има човек в блога, който също го познава!
Моите интереси в нумизматиката бяха преди всичко научни ,в основна тема- римско монетосечени Там се засякохме с бай Желязко Но , той беше енциклопедист!
Запознанството ни е също интересно
Бях на една научна нумизматична конференция в София Там се запознах с председателя на Ямболското нумизматично дружество, казваше се Желязко Един приятел ходеше на сбирки в Ямбол и по него предавах поздрави на бай Желязко И получавах обратно
Един ден , в Бургас, стоях настрани, дойде един човек с прошарени коси, с костюм и вратовръзка Попита ме, откъде се познаваме, аз му пращам поздрави, той на мен, но няма спомен да се знаем Представи се Загрях какво е станало и му обясних Той се засмя и каза ,че вече е наясно
Бях видял ,че показва едно тефтерче-класьор в другия край на залага След като си тръгна, отидох при него и го помолих, да го разгледам Той ме изгледа и каза ,че не е за мен? Обидих се и в отговор последва, че монетите може да не са за мен, но аз разбирам от монети! И си отидох на мястото След малко едно тефтерче тупна в ръцете ми Бай Желязко, даде ми го с думите --Гледай спокойно!
И ме остави
Да, прословутата сбирка от около 40 ауреуса, предимно!
Стреснах се по едно време Кибритлия, не го познавам? Знам ли, може да каже ,че му липсва монета, как ще доказвам? Скочих и му го върнах с думите, че наистина не са за мен, прав е!
Без да погледно ,какво му връщам, прибра го в джоба с думите, че ми е казал да гледам спокойно!
Разбрах ,че е страхотен психолог От пръв поглед преценя хората, безгрешно !Разбра ,че наистина монетите не са за мен и, че няма по никакъв начин да посегна!
Така се заформи приятелството ни Като идваше на сбирките, оглеждаше се, търсеше ми Като ме види, моментално идваше при мен
Има нещо ,не мога да си го простя Не знам, какво ми стана
В последната събота на живота си ,беше при нас Продаваше известния календар с монетите Бях купиел вече един Продаваше го за четири лева Дойде при мен Каза ,че за мен е два лева Отказах С посвещение ще е Пак отказах
Тръгна си, каза да размисля, пак ще дойде!
Е, на следващага неделя научих лошата вест!
И не мога да си простя!

Хубав ден!
цитирай
7. shtaparov - Прав си приятелю!
22.07.2022 12:21
Интересното на римската банка е това,че я има на всички континенти даже там,където не е имало Римска империя. Напоследък се прочуха и еврейските банки,в които има доста повече съкровища но ако трябва да ги мерим по екзотичност,римската определено превъзхожда всички други! :)
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
22.07.2022 16:34
7. shtaparov - Прав си приятелю!
12:21
Интересното на римската банка е това,че я има на всички континенти даже там,където не е имало Римска империя. Напоследък се прочуха и еврейските банки,в които има доста повече съкровища но ако трябва да ги мерим по екзотичност,римската определено превъзхожда всички други! :)
цитирай

Изтрий

За мен черешката на тортата в Римските банки е, когато Тиберий иззема парите в обръщение, как светкавично хората се юрвват в банките, независимо дали са в днешни Франция, Турция или Египет, да си теглят парите!?
Както беше при нас през 90- те години
При положение ,че е нямало телефони, телеграои , компютри?

Всичко най- добро, приятелю!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9135239
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031